|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
![]() "mgr. nauk europejskich" to po co te studia skoro nie ma się po nich żadnego KONKRETNEGO zawodu?! Szkoda marnować 5 lat studiów dla zostania Recepcjonistką, normalnie szkoda. Skontaktuj się z firmami poszukującymi pracowników, może oni będą w stanie coś Ci zaproponować, może praca w Banku albo jako Asystentka Managing Director. Szukaj i pytaj, powodzenia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#992 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
WITAJ Eva ID
![]() Ode mnie ja bardzo lubię miasteczka o tym klimacie.W MADABIE mieszka dużo katolików i ogólnie mieszkańcy poza stolica są bardziej życzliwi, gościnni i spontaniczni.Przyjedz i zobacz.Jaka ocenę mi wystawisz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 |
|
Hahahaha.... BOnia, ja ocen nie wystawiam, daleko od nauczycielstwa jestem, nawet bardzo daleko, bo mało znam dobrych nauczycieli, a tych dobrych powinni sklonować, aby tych pseudo-najmądrzejszych-nauczycieli zastąpili.
Jaka pogoda u Ciebie? U mnie mała anomalia, ostre wiatry, silny deszcz z samego rana, samolotem Etihadu tak turbulencja rzuciła w powietrzu, że 20 osób lekko rannych, a balonem niestety dziś rano rzuciło mocniej o ziemię koło Al Ain i ponoć przynajmniej 2 osoby nie żyją i są ranni. W koszu balonu ok. 14 osób się mieści. Niebo zachmurzone, lekko słoneczko prześwituje od czasu do czasu. Temperatura teraz 32 stopnie.
![]() |
![]() |
#994 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#995 |
Raczkowanie
|
Samolotem Etihadu, Abu Dhabi? A moze chodzi o Emirates i Indie?
Edytowane przez Miryam Czas edycji: 2010-04-25 o 23:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#996 | |
|
Cytat:
Jeden z członków załogi, Tanzańczyk leży w szpitalu na intensywnej terapii. Pierwszy raz słyszę o wypadku balonem tutaj, mają bardzo ostre procedury i bardzo dziwne jest, że w ogóle wystartowali, w dodatku z godzinnym opóźnieniem ze względu właśnie na złe warunki atmosferyczne. Pogoda u mnie dzisiaj taka niewyraźna, w radiu mówili, że może padać descz.... a moje auto brudne po wczorajszym deszczu z piaskiem, poczekam do jutra z myciem. Hahahahahaha.... Miryam ![]() ![]() ![]() Samolot faktycznie rejsowy Emirates do Kochi wpadł w turbulencje nad regionem Kerala w Indiach. Co u Ciebie Miryam? Na jakich trasach latasz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#997 |
|
![]()
Miałam dzisiaj w porze lunchu bardzo miłego gościa
![]() ![]() Teraz dla Abudhabijskich Wizażanek mała informacja: do Rodeo Grill <- KLIK w Beach Rotanie zawitał Chef Craig Squire <- KLIK... a to oznacza, że jeśli ktoś ma ochotę na naprawdę egzotyczne mięsko z kangura, krokodyla albo strusia emu, to niech się pospieszy, Chef Craig będzie tylko kilka dni.... normalną krowę też można zamówić ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#998 |
|
![]()
Australian Festival with Craig Squire
26th - 30th April 2010 Tylko do 30-go Kwietnia.... ale WARTO się pospieszyć!!! ![]() Byłam wczoraj aby skosztować tych egzotycznych specjałów. Oczywiście Rodeo Grill w Beach Rotanie zna chyba każda z Abudhabijskich Wizażanek, a jeśli nie, to pod warunkiem, że nie jest wegetarianką powinna tam się udać koniecznie! Rodeo Grill <- KLIK, to bardzo sympatyczna restauracja, to typowy Amerykański Steakhouse dla zdeklarowanych mięsożerców. ![]() Nie zrobiłam zdjęcia w lokalu, bo było zbyt dużo ludzi.... no muszę się przyznać, że zdjęć przystawek też nie zrobiłam, a fotografowanie Głównego Dania rozśmieszyło mnie.... doceńcie proszę jak się dla Was poświęcam i pstrykam zdjęcia "martwej naturze". ![]() Zdjęcie nr.1 - stek z Kangura w sosie z małych grzybków (nie wiem jakie to ale podobne do podgrzybków), ta "rzeźba" to mieszanka ziemniaczano-marchewkowa zastygła w niesamowitej pozie.... to zielone to coś warzywnego, jakby brokuły ale w sumie to sama nie wiem. Mięsko Kangura jest w kolorze mocno czerwone, wręcz bordowe, a w smaku jest delikatne z lekkim posmakiem słodkości, która w połączeniu z grzybkami zwalała z nóg nieziemskim smakiem. Zdjęcie nr.2 - stek ze Strusia Emu w sosie z borowików, na tym jakaś mieszanka czegoś nieodgadnionego z groszkiem zielonym (nie mylić z groszkiem konserwowym, to nie to samo), wydaje się, że jakby w tym "czymś" był też ser i cebula... no ale ręki sobie nie dam uciąć, a w myśl zasady "lepiej nie wiedzieć", to nie pytałam. Mięsko Strusia Emu jest czerwone, smakuje troszkę podobnie pomiędzy indykiem a kuropatwą i tą kuropatwę obstwiam najbardziej. W sosie z borowików vel prawdziwków, to jest prawdziwie Królewskie Danie. Ahaaaaa.... no i ta gałązka Rozmarynu.... ahhhhh.... Krokodyl niestety na zdjęciach się nie załapał, był bidulek w przystawkach wcześniej, jako głównego dania Krokodyla nie serwują. Na koniec, polecam suflet czekoladwy, na który czeka się 30 minut, lecz podają go tak dobrze i profesjonalnie przyrządzony, że walnę teraz tak z prosto z mostu.... w Paryżu takiego dobrego robić nie potrafią, a próbowałam w kilku miejscach to i wiem. ![]() Na koniec w jakim przedziale cenowym jest Rodeo Grill: średnim, czyli ok. 500 AED od osoby licząc też butelkę wina na dwoje. ![]() Ja piłam wczoraj białe Chardonnay Australijskie, tak - wiem, wiem - zasada do czerwonego mięsa, itp.... no ale ja już dawno wyrosłam z zasad i piję to, co JA chcę, zdecydowanie polecam, jest w karcie win w temacie "Białe Australijskie" na pierwszym miejscu. EDIT: dodałam nr.3 - logo Rodeo Grill nr.4 - zdjęcie wejścia do restauracji (z netu)
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-04-28 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
Wtajemniczenie
|
krokodyla nie żałuję....ale za to biedny kangurek
![]()
![]() |
#1000 |
Przyczajenie
|
Witam i Pozdrawiam .
Mam pytanie do przede wszystkim do Pani Ewy . W czwartek wraz z kolegą wylądowaliśmy w Abu. Pierwsze pytanie : Jak to jest z prawkiem ? Mam normalne Polskie prawko i wyrobiłem sobie w MORD międzynarodowe przed wyjazdem ( chyba kosztuje 25 zł ). Czy mogę jeździć na tym prawku międzynarodowym dopóki nie zrobią mi prawka UAE ( znalazlem takie coś) Transfer of Existing Driving License You may be eligible to transfer your existing driving license, without having to take a driving test or going to a driving school, if you have a valid driving license from some countries. You have to be a citizen of the country given below with current resident status in UAE. This means that former residents from these countries who may be holding permanent driver licenses are not eligible and you will have to follow all the steps to get a new license as given here. The countries from which citizens can transfer are given below: Australia, Austria, Bahrain, Belgium, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Japan, South Korea, Kuwait, Netherlands, New Zealand, Norway, Oman, Poland, Qatar, Romania, Saudi Arabia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, United Kingdom, United States. (Please call RTA on 8009090 for any changes to this list) Please note: Driving license holders of some countries in the above list will require translations or consulate letters. These countries are:
drugie pytanie : Będziemy pracować niedaleko meczetu Zayeda AL MATAR dzielnica chyba , zaraz przy lotnisku Al Bateen , gdzie jest dobra dzielnica do wynajęcia mieszkania ( firma płaci za hotel tylko 1 miesiąc ), może Madinat Kalifa A czy lepiej Mussafah. Jakie ceny , przeglądam oferty mieszkań , trochę drogo . Willa czy mieszkanie ? Ja nie mam żony kolega tak. Jak to wychodzi z opłatami. Powiedzmy że jestem w stanie przeznaczyć 100k na to ? Czy wystarczy ? Acha jak to jest jak pisze że mieszkanie 1bedroom to że jeden pokój czy że jedna sypialnia i drugi pokój , podajcie jakiś adres dobrej strony. Pozdrawiam PS. Jeszcze jedno pytanie , bardziej kulinarne . Co to jest Humus ? czy to jest zdrowe i można jeść bez obaw ?. Pozdrawiam Serdecznie Przemek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1001 | ||||
|
![]()
Witaj Przemku
![]() Cytat:
![]() Możesz jeździć na swoim prawie jazdy, lecz gdy będziesz już chciał kupić samochód, to będą chcieli abyś miał prawo jazdy tutejsze. Prawo jazdy wyrabia się w pół godzinki. Pójdziesz ze wszystkimi dokumentami, zrobią Ci na miejscu szybkie badanie wzroku i zdjęcie do prawa jazdy (nie można przynieść swojego zdjęcia). Cytat:
Różnie ludzie szukają mieszkań, wszystko zależy od wysokości Accommodation Allowans. Nie polecam Mussafah, to daleko od Centrum miasta i jest tam naprawdę przygnębiająco, oczywiście jest najtaniej ale to niezbyt miłe miejsce. W Khalifa City są wille i możecie wynająć tam na przykład w jednej willi dwa mieszkania, jedno dla Ciebie, drugie dla kolegi jeżeli chcecie mieszkać obok siebie. Wprawdzie to też daleko od Centrum, ale mieszka tam wielu Europejczyków. Bliżej Centum są też wille w rejonie Al Karamah, to strefa Ambasad, jest tam naprawdę sympatycznie. Proponuję najprościej kupić Gulf News <-KLIK, Al Khaleej Times <- KLIK i zacząć czytać ogłoszenia. Są tam też pośrednicy wynajmu, którym gdy się powie ile ma się AA na rok, takie właśnie mieszkania zaproponują. Warto zobaczyć kilka mieszkań, porównać lokalizację z mapą, zobaczyć sąsiedztwo, itp. Moi znajomi, ci którzy nie otrzymywali lokum od Pracodawcy w ten sposób szukali mieszkań i w znaleźli. Pracodawca zapewnia 1 miesiąc tylko? Warto zawalczyć o w sumie 3 miesiące, wszak nie jest łatwo z mieszkaniami w Abu Dhabi i doskonale to każdy wie. Cytat:
![]() Danie bardzo popularne w krajach arabskich, je się go nabierając kawałkiem chleba. W zależności od kraju dodawane są mniej lub bardziej inne składniki: czosnek, pietruszka, sok z cytryny, olej oliwkowy i inne przyprawy. Osobiście bardzo lubię i polecam do polubienia ![]() Dobry hummus jest w restauracjach Libanese Flower <- KLIK Cytat:
EDIT: no nie wierzę, że wykropkowało mi automatycznie słowo "r.e.f.r.e.s.h.i.n.g.l.y. "?! ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-02 o 05:54 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1002 |
Przyczajenie
|
Witam , dzięki za szybką odpowiedź. Trochę się dowiedziałem, bo dziś w pracy byłem.
Jest tak jak mówisz , ale ja nie mam jeszcze wizy do paszportu wbitej , mam tylko kartkę , powiedzieli mi że wbiją mi dopiero po badaniach, także muszę czekać . Pracodawca załatwia hotel tylko na 1 miesiąc. Nie chce mieszania w centrum , teraz mam hotel blisko Abudabi Mall , i jadę taksówką 40 min do pracy. Nie widzę żadnych Polaków, są jakieś miejsca gdzie spotyka się Polonia czy nie bardzo ? Pozdrawiam serdecznie PS. Czy wiadomo Ci coś o takiej firmie jak Royal Group ? Pozdrawiam raz jeszcze . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 | ||||
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Przyjdź 7-go Maja (Piątek) do Gulf Clubu na spotkanie. Ze strony Ambasady: Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Eva ID;18961401]
EDIT: no nie wierzę, że wykropkowało mi automatycznie słowo "r.e.f.r.e.s.h.i.n.g.l.y. "?! ![]() Pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
|
Coś o samochodach.
Wszyscy dobrze wiedzą, że jeśli jakieś auto z półki luksusowe tudzież piekielnie drogie chciałoby się zobaczyć, to wystarczy do Emiratów przyjechać bo po drogach jeżdżą wszelkie cuda i widy. Najpopularniejszą marką jednak jest TOYOTA, nie ma co do tego wątpliwości, jest ich pełno i są jak kiedyś FIATY na polskich drogach, a FIATA tu zobaczyć to dopiero egzotyka właśnie jest, ostatnio widziałam PUNTO ![]() ![]() Od Października 2009 roku ruszyła sprzedaż nowego modelu Porsche Panamera.... pamiętam, że w pierwszym tygodniu na ulicach pojawiło się 11 Panamer.... a do końca Kwietnia tego roku sprzedano ich 504. Tak mniej więcej licząc, to przez te 7 miesięcy (ok. 210 dni) schodziły jak świeże bułeczki po dwa i pół Panamery dziennie..... no pokażcie mi lepszą sprzedaż auta z ceną wyjściową 100.000 Euro ![]() ![]() Gratuluję Porsche ![]() Przypomina mi to słynną aferę z lat 80. w Polsce, gdy w pewnej serii FIATÓW 126p na zakrętach odpadało koło, fakt było tak. Gdy jednak afera echem się odbiła w Mediach, pamiętam gdy jeden Ekspert w obronie Fiata podawał przykład, że i wielkim mogą zdarzyć się usterki.... i podał naprawdę piękny przykład.... otóż wyobraźcie sobie, że w nowym (na tamte czasy) modelu BMW serii 7 podczas jazdy z prędkością ponad 150 km/h zewnętrzne klamki hałasowały ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-05 o 07:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1006 |
|
Witaj Sylwia
![]() Wytłumaczysz mi "r.e.f.r.e.s.h.i.n.g. l.y. "?! ![]()
![]() |
![]() |
#1007 | |
Wtajemniczenie
|
Eva...miłośniczka motoryzacji
![]() Cytat:
Toyoty to piękne autka, moje typy. I chociaż ostatnio sporo mówiło się o usterkach technicznych to słyszałam z salonu, że to wcale nie wpłynęło na spadek sprzedaży. Wręcz przeciwnie ...a jak to jest z AUDI, cieszy się popularnością??
![]() |
![]() |
#1008 |
|
![]()
AUDI ma bardzo dobrą renomę także i tutaj, niestety nie ma swojej ofercie offroada
![]() Najbardziej popularnym modelem AUDI w Emiratach jest udany SUV tej marki Q7 występujący w dwóch wersjach silnikowych (benzyna): 3,6 i 4,2 FSI. Poza tym można spotkać A8, czasem A6 i od czasu do czasu TT i R8. Na zdjęciach: 1 - najpopularniejszy kolor Q7 2 i 3 - niektórzy Q7 jeżdżą po pustyni ![]() 4 - A8 w Dubaju, pokryty srebrem ![]() 5 - A8 w Dubaju 6 i 7 - R8 pokryty matowym 24 karatowym złotem ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-05 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1010 |
|
Nieeee..... no wyedytowałam, wiesz siła przyzwyczajenia z tym srebrnym A8.... ale prawda nas wyzwoli
![]()
![]() |
![]() |
#1011 |
Wtajemniczenie
|
tak czy siak to sreberko jest piękne
![]()
![]() |
#1012 |
Wtajemniczenie
|
hehe, szukałam w necie jakiegoś podejrzanego znaczenia, ale nie znalazłam nic poza tym które zna każdy
![]() Co do tych srebrnych/złotych aut...eeechhh...mogłam się jednak w Holandii poddać temu dubajskiemu swataniu host fathera.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
|
Ja też nie wiem o co chodzi z "r.e.f.r.e.s.h.i.n.g. l.y. " ni cholerki pojąć nie mogę
![]() Sylwia, nie masz czego żałować, naprawdę. Wenila ![]()
![]() |
![]() |
#1014 |
Raczkowanie
|
Moj narzeczony (inzynier instalacji sanitarnych) szuka od jakiegos czasu pracy w UAE i jak na razie nic sie nie pojawia na horyzoncie. Podejrzewamy, ze kryzys jeszcze panuje.
Czy kryzys w budownictwie jeszcze jest doktliwy w UAE ? A moze juz widac jakas poprawe ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1015 | |
|
![]() Cytat:
Aka_Beata, niestety jeśli headhunters nie znaleźli dla niego miejsca, to znaczy, że tego miejsca raczej nie ma. Dobrze by było, gdyby miał kontakt z kilkoma Agencjami Pracy, w ten sposób zwieksza swoje szanse, a może pomyślałby o Bahrajnie lub Katarze? Abu Dhabi to niemalże jeden plac budowy..... ufffff..... nie da się jeździć normalnie, co dzień inna część ulic zamknięta i kuku niepodzianka, trzeba kombinować jak dojechać na miejsce. W załączenia zdjęcia zrobione raptem trzy dni temu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1016 |
Raczkowanie
|
Hej Ewa, wlasciwie rozgladam sie na gulf news, na bayt, na monster, na career structure, i kilku innych i wlasciwie nie rozumiem dlaczego nie ma zadnych odpowiedzi (nie sadze, ze moj narzeczony jest zlym kandydatem, ma kilka lat doswiadczenia w Polsce i Szkocji, uprawnienia, kursy, studia, etc.). Ale moze jeszcze poszukam czegos. W sumie nie wiem jak znalesc headhuntera, zeby wlasnie on cos poszukal.
Moze nie jest nam pisane wyprowadzic sie na bliski wschod. Mieszkamy w Szkocji i juz mamy dosyc brytyjskich klimatow i overseas bylyby dobra odmiana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
|
Aka_Beata, firmy headhunterskie poszukujące pracowników dla firm z rejonu Zatoki Perskiej znajdziesz poprzez wyszukiwarkę. Ja już kiedyś podawałam przykładowe linki, poszukaj w wątku.Ostatnio były zdjęcia z Abu Dhabi, to dodam kilka zdjęć zrobionych dzisiaj - Dubai. ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-11 o 19:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1018 |
|
Dubai
![]()
![]() |
![]() |
#1019 |
Raczkowanie
|
Witam Was wszystkie!!!!!
![]() Długo nie pisałam, ale niestety operacja i rekonwalescencja trochę wpędziły mnie w niepożądane "rewiry" . . . Mam nadzieję, że bliskowschodnie klimaty pozwolą mi oderwać się od rzeczywistości i nabrać siły do dalszej walki o zdrowie. Iva przyznaję, że nieraz prosiłam, żeby relacjonowano mi Twoje posty z EA. Ten promyk jest mi potrzebny, żeby marzyć o światełku w tunelu. Tak bardzo potrzebuję nadziei ![]() Mój mąż wie, że nie mogę daleko podróżować, ale jednocześnie widzi jak pragnę słońca i ucieczki od codzienności i dlatego organizuje małą wyprawę do Chorwacji. Może to nie jest to czego ostatnio oczekiwałam, ale nie mogę zmienić całkowicie klimatu. Od nas jest nad Adriatyk 800 km., bliżej niż nad Bałtyk. Ale poproszę o jeden z tych "złociutkich" samochodzików ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
|
![]()
AzZ miło Cię widzieć
![]() ![]() Dziękuję za sympatyczne słowa, czasem mam wrażenie, że piszę sama dla siebie, bo dubluję swoje własne posty ![]() Lubisz "złociutkie" autka? ![]() Dla Ciebie moja ulubiona marka Mercedes-Benz ![]() ![]() ![]() ![]() Na pierwszym zdjęciu uchwycony na tle Yas Hotel, to na wyspie Yas Island, gdzie jest tor Formuły 1, reszta zdjęć w Dubaju. Kolejne 5 zdjęć to C63 AMG, z rejestracją Abudhabijską, zdjęcia zrobione w Dubaju pod Mall of the Emirates.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-05-12 o 17:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.