|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Dzięki za porady, chyba obetnę ten kawałek listka ale w tej chwili nie mam cynamonu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
Mi czarne plamy na lisciach zawsze grzybowo wygladaja i wole je uciac. Tu masz wszystkie rodzaje plamistosci chorobowych u storczykow wlacznie z zolknieniem liscia http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa
|
![]() ![]() |
![]() |
#993 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam foty tej plamce, kurcze ale się boje o mojego kwiatuszka a on jest moim ulubionym, jak mu pomóc?Chyba obetnę ten liść, a ta zaraza moze się rozprzestszenic na inne liście.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#994 |
Zakorzenienie
|
Mnie to sie nie podoba, tez mialaz takiego i go obcielam - znaczy sie kawalek za plamka. Utnij tam gdzie sie zolte konczy - bo do okola chyba sie zolty listek robi co? Reszte liscia narazie zostaw. A ranke zacynamonuj - u mnie przeszly to 3 w ciagu ostatniego miesiaca. Gubo naloz cynamonu to nic sie nie stanie listkowi. Ja mysle ze to moze byc bakteryjna plamistosc lisci albo zle warunki swietlno wodne ale bardziej sklaniam sie plamistosci. utnij chore i poczekaj a jak sie pokaze znowu to oprysk.
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-27 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
Rozeznanie
|
jak najszybciej obetnij, zdezynfekować możesz cynamonem, węglem drzewnym lub też po prostu by zasuszyć to spirytusem
![]()
![]() |
#996 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczynki za rady jutro mu przytne ten listek , tylko kupie ten cynamon, mam nadzieje że mu pomoge dojść do zdrowia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi co mam zrobić. Pół roku temu dostałam storczyka. Jak kwitł to było ok. Potem opały kwiatki i obcięłam łodyżkę nad trzecim pędem. No i usechł. podlewam raz w tygodniu, w zimie rzadziej. Łodyżki uschły, liści brak, czy jest szansa na uzdrowienie go? Proszę o radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#998 |
Zakorzenienie
|
Dora jak lisci brak to juz cgyba the end, wyjmij go z doniczki i sprawdz czy ma zywe korzenie, jedrne zielone albo jedrne srebrne, wtedy mozemy pokombinowac z reanimacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam taki problem. Otóż mój storczyk zrzucił swoje kwiaty 2,5 miesiąca temu (nie ucinałam mu żadnych łodyg). Od tamtej pory podlewałam go według zaleceń i wyglądał na zdrowego. Parę dni temu zauważyłam że jedna z łodyg zaczęła rosnąć ale ta dorastająca część ma kolor pomarańczowy ponadto jej końcówka pozyskała już brązowy kolor i wygląda na wyschniętą. Nie wiem co robić. Mieszkam z koleżanką i obawiam się że może przez przypadek kwiat uległ wyziębieniu. Czy to może być powodem wyglądu kwiatka? Co mogę zrobić żeby zaczął kwitnąć?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1000 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1001 |
Raczkowanie
|
mi tez nie chca cos pedy nowe rosnac, juz prawie 2,5 miesiaca i nic- u jednego naprawde nic sie nie dzieje stoja dwa pedy stare zielone i nic, a jeden niestety obcielam cale pedy- ale on wypuscil nowy listek i korzenie, ale pedu nie widac, dzisiaj zauwazylam ze u kolejnego storczyka rosnie nowy listek - juz 4 storczyk puscil nowy listek
|
![]() ![]() |
![]() |
#1002 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, żeby was pocieszyć pochwalę się (jescze nie do końca rozwiniętymi) kwiatkami mojego drobnokwiatuszkowca z polo. Wczoraj chwaliłam się pączkami, a dzisiaj proszę jak śliczna niespodzianka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 |
Raczkowanie
|
Piekne kwiatuszki, i ten kolor strasznie mi się podoba, wogole to storczyki mi sie najbardziej podobaja w kolorach rozowych, bialych i fioletowych.Mnie tez dzisiaj rozwina sie kolejny pączek, tak na początek miłego dnia.Gratulacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1004 |
Raczkowanie
|
Karolinko dziękuję i wklejam trochę więcej zdjęć, bo wyszło właśnie piękne słoneczko i dużo lepsze światełko do focenia. Ale się dzisiaj rozszalałam...
![]() Edytowane przez liwias Czas edycji: 2009-02-28 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
Zakorzenienie
|
liwias, piękne kolory ma Twój storczyk
![]() ![]()
#1006 |
Zakorzenienie
|
Warto bylo w niego zainwestowac, sliczny kolorek ma
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1007 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1008 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() i mnie dorwala jakas choroba ;/ niby patrzac na objawy jest to bakterioza czy cos takiego , nie wiem czy go odizolowac od reszty ? mialyscie jakiegos z takimi objawami ![]() ![]()
#1009 |
Raczkowanie
|
Mój storczyk też miał takie plamy a pózniej zwiędły prawie wszystkie liscie po zastosowaniu minimalnej dawki nawozu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
Zazdrosniczko mi to wyglada na wirusa lub bakterioze - czyli ogolnie jest to nie do wyleczenia ewenualnie mozna doraznie leczyc symptomy. Odizoluj go koniecznie i nie kompa razem z innymi tylko na koncu. U mnie 2 zachorowaly - jeden mial czarna mozajke - i jest juz za teczowym mostem a drugi mial podobne plamy do twojego i chya chwlowo mu przeszlo ale zamierzam mu zrobic oprysk. Zajrzyj do tego linku http://www.storczyki.pl/?dzial=6&pokaz=uprawa mniej wiecej moze cosik podobnego znajdziesz ale dla mnie niestety juz przesadzone ze nie wyleczalny jet. Daj mu szanse i zrob oprysk przeciwgrzybicznym moze pomoze. Juz pisalam ze ostatnio wszystkie choruja to uslyszalam ze nie ze sa zdrowe kwiatki - niestety te bakteriozy i inne ujawniaja sie z czasem. Ja uwazam ze wszystkie partie storczykow w ostatnich miesiacach sa zainfekowane. Chociaz teraz sie doczytalam ze to moze byc prolem z nawozeniem azotowym, moze przestan nawozic na jakis czas. Warto sprobowac.
Dora sie tak nie przejmuj - umarl i to sie zdarza szczegolnie ze to byl twoj pierwszy. Moj pierwszy tez pogrzebany. Mysle ze kazda z nas to przeszla. Ja w ciagu 3 lat pogrzebalam 3. W polsce storczyki nie sa drogie zawsze mozesz wiec miec nowego. Moj kot tez sie dobiera i nic sie nie dzieje. Przestawienie zle dziala jedynie w czasie kwitnienia. Przy nastepnym podlewa dopiero kiedy korzonki beda srebrne, wkladaj do miski z woda i odrobina odzywki tak na 15 minut i odkap go porzadnie a sukces murowany ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-02-28 o 14:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Norko za pocieszenie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1012 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wsiąkłam na całego. Obiecywałam sobie , że już nie kupię żadnego storczyka. W końcu dostałam 2 tygodnie temu Walentego. Wybrałam się jędnak do Kauflandu po słoiczki dla mego synka. Wchodzę na halę i oczom nie wierzę. Cała półka zastawiona falkami i dendrobium. Gdybym miała więcej miejsca na parapecie wzięłabym dendrobium bo były naprawdę śliczne a tak falek wpadł w moje ręce. I są już trzy. nie obiecuję że na tym się skończy. Same z resztą wiecie jak jest.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#1013 |
Raczkowanie
|
teacher wszystkie doskonale wiemy jak to jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Raczkowanie
|
no i dobrze przewidziałyście dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() to drugie zdjęcie to przedłużenie pęde kwatowego u storczyka za 5 zł, który ma miesiąc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1015 |
Zakorzenienie
|
W ofercie weekendowej Netto (5-8 marca) będą storczyki: średnica doniczki 12 cm, wysokość kwiatka 5o-6o cm, cena 24.99 zł
![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- kundzia, gratuluję ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- A ja dziś 'kąpię' mojego storczyka, bo już tego potrzebował ![]()
#1016 |
Raczkowanie
|
Piękne są te Wasze storczyki.
![]() ![]() Edytowane przez Dora1906 Czas edycji: 2009-03-01 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#1017 |
Zakorzenienie
|
Kundzia gratuluje pedu kwiatowego
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1018 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czy to jest możliwe, żeby kwitnący własnie storczyk (jeden pęd) jednoczesnie wypuszczał drugi? Coś zaczęło mi się wychylać z naprzeciwległego liścia. Dokładnie z samego środka (jest za małe, żeby zrobić zdjęcie, ale jak podrośnie to napewno się pochwalę). Nie wygląda jak korzonek, no i korzenie wyrastają raczej z boku, a nie ze środka?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1019 |
Zakorzenienie
|
Liwias to mozliwe - ja tez tak mialam - stary ped kwiatowy i w miedzyczasie 2 nowe wyrosly. Niestety musialam go wyrzycic bo byl zarazony wirysem mozajki. U mnie dramat - wczoraj kapalam moje storczaski i dzisaj tragedia. Jednemu przez noc zgnily wszystkie korzenie bedace ponad podlozem. Zrobily sie brazowe i miekkie jak budyn
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1020 |
Raczkowanie
|
Norka27 przykro czytać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.