QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-23, 18:27   #991
morrigan1986
Wtajemniczenie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

Qlaira to moje pierwsze tabsy anty. Nie mam porównania, więc się nie stresuje, że coś jest inaczej niż przy innym rodzaju tabletek. Na razie jest okej, a biorę już ponad rok. Też miałam upławy i było "mokro", ale jak się okazało nie z powodu tabsów.

morrigan1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-25, 16:04   #992
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Dziewczyny ja chyba na serio rzuce Q ... wczoraj nie mogłam zatamować krwotoku z nosa, wieczorem prawie zemdlałam, a dzisiaj rano sie o mało co nie przewróciłam wstając rano z łóżka tak jak przy Yasminelle przy drugim opakowaniu schody sie zaczynaja

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 08:52   #993
Annuar
Raczkowanie

Witam.
Zaczynam czwarte opakowanie. Okres (w postaci bardziej plamień, rozmiar tamponu „normal” całkowicie wystarczał) występował regularnie i trwał 3 dni. Pierwszy był bolesny, kolejne całkiem bezbolesne.
Generalnie nie wsłuchuje się w swoje ciało, gdyż wychodzę z założenia iż wsłuchując się zawsze można znaleźć jakąś dolegliwość. Raz miałam 2 dni powiększone węzły chłonne, raz czy dwa bolące łydki. Cera bez zmian.
Waga – trudno powiedzieć. Spodnie trochę ciaśniejsze i apetyt jakby większy, ale nie wiem na ile to kwestia tabletek a na ile np. pory roku.
Brak dolegliwości żołądkowych.
Miałam jedne słabe plamienia śródcykliczne, trwały 2 dni. Zmieniałam na Qlairę po Yasmin z powodu częstych stanów zapalnych, uczucia suchości i spadku libido. Póki co nie miałam żadnych stanów zapalnych, libido (niestety) bez zmian (czyli baaardzo odbiega od stanu sprzed brania tabletek).
Kilka dziewczyn wyżej wspomniało o tym, że przy tych tabletkach jest „mokro”. Cóż… ja właśnie zmieniałam na takie przy których miało być znów mokro . Pod tym względem jest bardziej wilgotno i to zmiana na plus.
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 18:40   #994
_kruszynka
Raczkowanie

kończę pierwsze opakowanie Qlairy, to moje pierwsze tabletki, ogólnie na plus.

-zero plamienia,
-wzrost apetytu (bardzo mnie to cieszy, chudzina za mnie, a głód był dla mnie uczuciem niemal nieznanym )
-piersi są nabrzmiałe i bolą, ale powiększyły się więc być może rosną
-cera średnio, zaczęłam mieć problemy z nią od początku przyjmowania, wcześniej raczej mi się to nie zdarzało, mam nadzieję, że minie
-libido jak najbardziej ok

mam dwa pytanka do was jeszcze, bo przeczyłam większość wątku, ale nie natrafiłam akurat na to :
1. czy w czasie stosunku nawilżenie macie takie jak wcześniej?
2. jak ominąć okres akurat z tymi tabletkami?

Stary 2010-10-26, 20:18   #995
ondatrazibethicus
znaczy piżmak

Przez 2 lata przyjmowałam Novynette i było ok, jednak z czasem zdałam sobie sprawę, że jestem non stop przygnębiona, a i libido zerowe. Lekarz przepisał mi Qlairę. Zjadłam 9 tabletek, ale już po drugiej zauważyłam koszmarne drętwienie rąk i nóg. Potem doszedł ból żył, szczypanie pod kolanami i w rękach. Lekarz stwierdził, że tabletki muszę natychmiast odstawić i takie dolegliwości oznaczają, iż antykoncepcja hormonalna jest jednak nie dla mnie. Trochę mnie to zmartwiło. No ale trudno.

b.

Edytowane przez ondatrazibethicus
Czas edycji: 2010-10-29 o 08:07
ondatrazibethicus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 23:17   #996
karambol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _kruszynka Pokaż wiadomość
kończę pierwsze opakowanie Qlairy, to moje pierwsze tabletki, ogólnie na plus.

-zero plamienia,
-wzrost apetytu (bardzo mnie to cieszy, chudzina za mnie, a głód był dla mnie uczuciem niemal nieznanym )
-piersi są nabrzmiałe i bolą, ale powiększyły się więc być może rosną
-cera średnio, zaczęłam mieć problemy z nią od początku przyjmowania, wcześniej raczej mi się to nie zdarzało, mam nadzieję, że minie
-libido jak najbardziej ok

mam dwa pytanka do was jeszcze, bo przeczyłam większość wątku, ale nie natrafiłam akurat na to :
1. czy w czasie stosunku nawilżenie macie takie jak wcześniej?
2. jak ominąć okres akurat z tymi tabletkami?

okres czasami sam lubi się nie pojawić mój ginekolog powiedział, że można to zrobić w ten sposób: zaczynasz blister i bierzesz go tak jak zwykle dochodząc do żółtych tabletek (zaczynają się przy nr8 prawda?). żółte tabletki bierzesz tak długo, jak wymaga tego sytuacja, co oznacza, że trzeba będzie dobrać kolejne z nowego opakowania. żeby wszystko wróciło do normy, po prostu bierzez czerwone tabletki i potem tak jak zwykle.
niestety jest to kosztowne, bo w tej sytuacji tracimy jeden blister, a wiadomo - tanie nie są
poza tym zadaniem Qlairy było jak najwierniejsze odtworzenie cyklu kobiety, a robiąc to przedłużenie, zaburzamy całą tą harmonię (tak naprawdę nie wiem jak organizm może zareagować).

ogólnie więcej z tymi tabletkami zachodu, niż jest to warte. jeszcze tylko 6 tygodni i mam nadzieję, że wrócę do poprzednich.

najgorsze jest to, że nie jestem teraz w stanie stwierdzić jakie skutki uboczne mi dokuczają, bo od miesiąca mam problemy z zębami, wychodzące ósemki, wyrywanie, wieczny ból i branie tabletek przeciwbólowych. nawet wzrost libido mogę sobie w buty wstadzić w tej sytuacji
karambol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 11:30   #997
caskada
Zakorzenienie

ja jestem juz prawie pod koniec pierwszego opakownia i nie moge wiele powiedziec ale narazie cera jest ok bolow glowy nie mam natomiast mam problem ten co zawsze biorac tabsy czyli powrocily moje dawne infekcje a zwiazane to jest z duza wilgotnosci przy tych tabsach
Stary 2010-10-27, 15:10   #998
_kruszynka
Raczkowanie

ponawiam, ponawiam:
wie ktoś, jak pominąć okres akurat tymi tabletkami?
Stary 2010-10-27, 18:55   #999
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

ja za 2 tygodnie ide do gina i mu powiem ze chce wrócic do Mercilonu mam dosc q ;(

Mia i Tosia <3

Stary 2010-10-27, 19:29   #1000
karambol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _kruszynka Pokaż wiadomość
ponawiam, ponawiam:
wie ktoś, jak pominąć okres akurat tymi tabletkami?
kruszynka, napisałam o tym w moim poprzednim poście.
Stary 2010-11-01, 11:30   #1001
brunecia87
Raczkowanie

2 czerwona tabletka z pierwszego opakowania zażyta wczoraj.Ciąża jest niemożliwa,ale kiedy nadejdzie chociaż jakieś plamienie?Nawet mnie brzuch nie boli.Czuje się świetnie po tych tabsach,ale brak okresu chyba nie jest zdrowy??
brunecia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-01, 11:37   #1002
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez brunecia87 Pokaż wiadomość
2 czerwona tabletka z pierwszego opakowania zażyta wczoraj.Ciąża jest niemożliwa,ale kiedy nadejdzie chociaż jakieś plamienie?Nawet mnie brzuch nie boli.Czuje się świetnie po tych tabsach,ale brak okresu chyba nie jest zdrowy??
U mnie okres przychodzi dopiero po drugiej białej tabletce placebo. Spokojnie, poczekaj jeszcze zanim zaczniesz się martwić.

Stary 2010-11-01, 12:08   #1003
caskada
Zakorzenienie

u mnie to samo 2 czerwona i brak okresu nadal co za dziwne tabletki rowniez czuje sie przy nich swietnie zero niedoskonalosci jednak brak okresu uwazam za troche dziwne zjawisko
Stary 2010-11-01, 12:15   #1004
morrigan1986
Wtajemniczenie

To wasze pierwsze opakowanie? Na początku okres przychodził po 1 tabletce nowego blistra, po 2 opakowaniach zawsze mam okres po drugiej białej tabletce.

Stary 2010-11-01, 12:19   #1005
caskada
Zakorzenienie

u mnie to pierwsze opakownie i nic nie czuje ze ma byc okres zazwyczaj czulam cos
no coz poczekam ...
Stary 2010-11-01, 15:37   #1006
brunecia87
Raczkowanie

Tak u mnie też 1 opakowanie.A czuję się świetnie-nie chcę zapeszać,ale bóle migrenowe odeszły w niepamięć,po wcześniejszych tabletkach nie mogłam się nawet napić lampki wina,bo głowa bolała 2 dni,miałam też kołatania serca,które nagle ustąpiły,chodziłam od lekarza do lekarza,serce niby zdrowe,tomografię głowy miałam(ze wzgl.na migreny)też wyszło o.k.I w końcu neurolog mi doradził,żebym zmieniła tabletki.Ginekolog powiedział mi,że jak po Q będę miała migreny to już mogę zapomnieć o tabletkach co nie bardzo mi pasuje,bo tabletki zażywam już jakieś 5 lat i się przyzwyczaiłam,ale ku mojemu zdziwieniu jest o.k i czuję się jak na razie bardzo dobrze.Raczej nie obawiam się,że mogę być w ciąży tylko jestem bardzo ciekawa kiedy pojawi się miesiączka.No nic pozostaje mi czekanie
Stary 2010-11-02, 08:31   #1007
Annuar
Raczkowanie

Do Dziewczyn czekających na okres: SPOKOJNIE

Ja przez pierwsze 2 opakowania miałam okres dopiero w dniu przyjęcia 1 tabletki z nowego blistra. Przy trzecim miałam w dniu przyjęcia pierwszej tabletki placebo. Jak będzie przy czwartym opakowaniu - nie wiem.

To pewien minus tych tabletek - przy poprzednich (Yasmin) okres przychodził z dokładnością co do godziny i trwał zawsze tyle samo dni.

Ale plusem jest to, że jest naprawdę nieuciążliwy (ma postać bardziej plamień) i bezbolesny, dlatego można zaakceptować to, że nie pojawia się stricte regularnie.
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 08:44   #1008
caskada
Zakorzenienie

u mnie juz jest w nocy czulam lekkie bole i wiedzialam ze bedzie
lekki i nie boli a jeszcze nie wzielam 1 bialej bo biore wieczorami czyli jest ok

tez kiedys mialam migreny(przy cilest) kilkudniowe teraz narazie mam spokoj biorac Q
Stary 2010-11-02, 14:09   #1009
mama oliego
Przyczajenie

Ja dziś wzięłam ostatnią tabletkę z 1-go opakowania. Od 2 tygodni mam straszne migreny, głowa boli mnie od rana do wieczora, ketonal, apap, etopiryna... nic nie pomaga. A wczoraj i dziś to już wogle koszmar, łupie strasznie. Poszłam do apteki i tam polecono mi Solpadeine. W domu wyczytałam że w przypadku przyjmowania hormonów płciowych należy skonsultować się z lekarzem. Hmmm...
Zauważyłam że libido mi wzrosło nieco, zakupiłam sobie dziś Asecurellę, chcę ją przetestować, ona podobno również podnosi libido.
Rozpoczęłam kurację Qlairą ze względu na bolące miesiączki, ale z biegiem czasu stwierdziłam że skoro już je biorę no to w sumie fajnie że nie musielibyśmy już bawić się z prezerwatywami. A ja dziś zauważyłam zanim wyrzuciłam puste opakowanie, że biorę tabletkę którą powinnam wziąść w poniedziałek. UPSS!!! Skrupulatnie przestrzegałam pory zażywania, kiedy nie było mnie w domu o danej godzinie, po powrocie natychmiast brałam pigułkę, a tu okazuje się że PRZEGAPIŁAM DZIEŃ!!! I pojęcia zielonego nie mam kiedy to się mogło stać.

Mam takie pytanie, czy któraś z was zażywając antykoncepcję doustną bierze Fluoksetynę? Biorę F od kilku miesięcy ale nie mówiłam o tym mojej Gin. Czy może ona wpływać na działanie Q?
mama oliego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-02, 14:32   #1010
maxim7
Raczkowanie

Moje wrażenia po pierwszym opakowaniu qlairy-
po miesiącu plamień, okres przyszedł po przyjęciu drugiej ciemno-czerwonej tabletki, trwał 3 dni, pierwszy dzień był dosyć bolesny ale nie było źle. Drugie opakowanie już bez plamień. ogólnie czuje się super, libido polepszyło się (wcześniej po yaz było bardzo źle).ogólnie jestem zadowolona!
maxim7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 14:23   #1011
brunecia87
Raczkowanie

Dziś zażywam pierwszą tabletkę z 2 opakowania a okresu dalej nie ma tak jak pisałam wcześniej nie boję się,że jestem w ciąży,więc nie będę szaleć z testami,tylko kurcze ciekawość mnie zżera-kiedy przyjdzie hehe
A przy tych tabletkach rzeczywiście trzeba przestrzegać dokładnie dnia bo tabletki mają inny skład...co prawda nie wszystkie,ale lepiej nie ryzykować
Stary 2010-11-03, 18:48   #1012
mama oliego
Przyczajenie

Ja dziś wzięłam pierwszą tabletkę z drugiego opakowania i również nie mam jeszcze okresu, ale przy tamtym opakowaniu dostałam okres przy chyba czwartej tabletce bo ja zaczęłam blister przed miesiączką jak zaleciła mi moja ginekolog, bo u mnie chodziło o bolesne miesiączki.
U mnie to tak było że już tydzień przed miesiączką miałam nabrzmiałe bolesne piersi i bóle brzucha i krzyża, a teraz nic, także jeśli pojawi się miesiączka, jeśli wogle się pojawi to myślę że będzie bezbolesna. A jeśli tak będzie to te tabsy rzeczywiście będą warte swojej ceny.
Żadnych plamień nie mam, problemów z suchością czy nadmierną wilgotnością też nie mam i żadnych problemów z cerą. Ból głowy minął.

Mam do was pytanie dziewczyny. Bierzecie jakieś leki stosując równocześnie Qlairę? Ja biorę fluoksetynę, nie mówiłam o tym mojej gin, ale boję się że może ona mieć wpływ na działanie Q.
mama oliego jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 19:53   #1013
morrigan1986
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mama oliego Pokaż wiadomość

Mam do was pytanie dziewczyny. Bierzecie jakieś leki stosując równocześnie Qlairę? Ja biorę fluoksetynę, nie mówiłam o tym mojej gin, ale boję się że może ona mieć wpływ na działanie Q.
Na ulotce Q pisze, że jej działanie osłabiają antybiotyki i leki na grzybicę, o twoim leku nic nie wspomniano. A cztałaś ulotkę fluoksetyny? Pisze coś o interakcjach? Dla spokoju ducha zapytaj gina przy następnej wizycie.

Stary 2010-11-04, 07:50   #1014
caskada
Zakorzenienie

u mnie wszystko ok okres( bardzo niewielki praktycznie juz koncowka) jest rozpoczynam dzis nowe opakowanie
Stary 2010-11-04, 11:59   #1015
Black Rainbow
Zadomowienie

Nie wolno handlować lekami na receptę. To nielegalne. Zgłosiłam Twój post moderatorowi.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 18:14   #1016
caskada
Zakorzenienie

no coz
dokladnie jak miesiac temu tak i teraz mam znowu silny bol glowy promieniujacy na jedna czesc twarzy( bardziej oko) nudnosci zle samopoczucie ...
jestem teraz pewna ze to od tabsow wczesniej byl to poczatek brania wiec nie mialam pewnosci skad znowu ten bol teraz juz wiem znowu co miesiac regularnie bede miala napady migreny
chyba nie dla mnie antykoncepcja doustna
jestem zalamana myslalam ze juz bedzie dobrze i w sumie tak bylo ale co miesiac walczyc z potwornym bolem glowy i lykac przeciwbolowe to troche przesada
musze zaczac myslec o innej formie zabezpieczenia niz tabletki
Stary 2010-11-04, 19:40   #1017
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
no coz
dokladnie jak miesiac temu tak i teraz mam znowu silny bol glowy promieniujacy na jedna czesc twarzy( bardziej oko) nudnosci zle samopoczucie ...
jestem teraz pewna ze to od tabsow wczesniej byl to poczatek brania wiec nie mialam pewnosci skad znowu ten bol teraz juz wiem znowu co miesiac regularnie bede miala napady migreny
chyba nie dla mnie antykoncepcja doustna
jestem zalamana myslalam ze juz bedzie dobrze i w sumie tak bylo ale co miesiac walczyc z potwornym bolem glowy i lykac przeciwbolowe to troche przesada
musze zaczac myslec o innej formie zabezpieczenia niz tabletki

ja mam identycznie odczucie
tyle ze ja nie mam bólów a dziwne uczucie ciaglego wzdecia, zaparcia i ogolnie dziwny ten brzuch jest
dzisiaj juz nie biore tabletki, mam ich dosc poczekam na normalny okres i wtedy pojde go gina. Wroce do mercilonu

Mia i Tosia <3

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-06, 15:17   #1018
karambol
Raczkowanie

kończę drugie opakowanie, dzisiaj pierwsza czerwona tabletka. jeżeli znowu nic się nie pojawi, to się wścieknę..
Stary 2010-11-06, 17:02   #1019
blend_she
Raczkowanie

ja jestem w połowie drugiego opakowania i powiem tak - wszystko byłoby cudownie, bo libido nie spadło, waga nie skoczyła, głowa nie boli, okres krótki ale.. właśnie jest ale.. nie wiem czy to po zmianie hormonów czy zupełnie oddzielnie bolą mnie piersi i mam jakiś ropny wyciek z jednej... jestem tym strasznie zmartwiona no i czekam niecierpliwie na wizytę u lekarza.

U mnie okres też pojawił się późno dosyć bo po 2 tabletce białej.

sukcesywnie spada

52 kg -----> ......

likwidacja nadmiarów
blend_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-06, 18:37   #1020
karambol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blend_she Pokaż wiadomość
ja jestem w połowie drugiego opakowania i powiem tak - wszystko byłoby cudownie, bo libido nie spadło, waga nie skoczyła, głowa nie boli, okres krótki ale.. właśnie jest ale.. nie wiem czy to po zmianie hormonów czy zupełnie oddzielnie bolą mnie piersi i mam jakiś ropny wyciek z jednej... jestem tym strasznie zmartwiona no i czekam niecierpliwie na wizytę u lekarza.

U mnie okres też pojawił się późno dosyć bo po 2 tabletce białej.
mnie ostatnio bolały piersi, wybrałam się na USG ale wszystko jest w porządku. lekarz powiedział, że to może być spowodowane tabletkami i jeżeli ból się będzie nasilał, to powinnam je zmienić.
blend_she, nie dziwię się. mam nadzieję, że to tylko skutek uboczny tabletek i wszystko będzie ok. trzymam kciuki!
u Ciebie okes się pojawił, u mnie nie pojawiło się nic
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości