|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
poniżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
168 | 74,01% |
powyżej 20 lat |
![]() ![]() ![]() ![]() |
59 | 25,99% |
Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
Cytat:
Pierwszą tabletkę należy przyjąć w pierwszym dniu miesiączki (wtedy antykoncepcja jest od razu), albo w dniach cyklu od 2 do 5 (wtedy antykoncepcja jest po upływie 7 dni). I jak już kupisz tabletki to przestudiuj dokładnie ulotkę, tam są odpowiedzi na wszystkie pytania ![]()
Edytowane przez kluska0 Czas edycji: 2012-01-06 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#992 | |
Raczkowanie
|
Ja brałam Kontracept przez przeszło rok, ale chciałam zmienić i lekarz przepisał mi Microgynon. Jestem zadowolona, pierwsze opakowanie za mną nic się nie działo i czuję się dobrze.
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez malina330 Czas edycji: 2012-01-06 o 15:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 |
Zadomowienie
|
właśnie ją czytałam i do bardzo dokładnie dlatego zadałam pytanie aby się upewnić
![]() ![]() pomyliłam się dziś jest 7 dzień cyklu jesli zacznę dziś to nastepne opakowanie(a mam tylko jedno) będe musiała wziąć 4 lutego a wizytę mam 21.02 brać czy nie brać? malina330 nigdy mi się nie spóźniały a mam okres od 7 lat. nie mam żadnego problemu z okresem może za wyjątkiem tego że krwawienie jest dość obfite. boje sie że jak zaczne kombinować to moj organizm dostanie świra ![]()
"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you. I gotta mark my territory." 😻 A. ![]() Edytowane przez adie94 Czas edycji: 2012-01-06 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#994 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
No ureguluje jej się do 28 dni, ale tylko na czas brania tabletek. Jeśli kiedys odstawi to pewnie znowu będą dłuższe. ---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Cytat:
![]() Dlaczego masz mętlik? Przecież to nie ma znaczenia że pierwsze tabletki, skąd wzięłaś ten 5 dzień cyklu? I lekarz mówił że pierwszego dnia miesiączki, i w ulotce tak jest napisane więc ta kwestia jest chyba jasna. No po co teraz brać jak masz 7 dc? Czekaj do następnej miesiączki.
![]() |
![]() |
#995 |
Zadomowienie
|
No to nie rozumiem czemu pytasz o to czy Ci się okres rozreguluje, skoro wyraźnie jest napisane w ulotce że krwawienie występuje zawsze podczas przerwy
![]() -chodzi mi o to że zawsze miałam regularny 35dniowy ![]() Dlaczego masz mętlik? Przecież to nie ma znaczenia że pierwsze tabletki, skąd wzięłaś ten 5 dzień cyklu?-z ulotki ![]() I lekarz mówił że pierwszego dnia miesiączki, i w ulotce tak jest napisane więc ta kwestia jest chyba jasna.- w ulotce jest napisane ze jesli sie wcześniej nie przyjmowało antykoncepcji hormonalnej (czyli ja) to powinno sie zacząć przyjmować tabsy od 5 dnia cyklu No po co teraz brać jak masz 7 dc? Czekaj do następnej miesiączki. dokładnie tak zrobie,nie będę cudować ![]() ![]() jak u was z trądzikiem? (mam hormonalny) zniknął? nasilił się?
![]() |
#996 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O tym 5 dniu cyklu to pierwsze słyszę, zawsze było wszędzie we wszystkich ulotkach że dla uzyskania antykoncepcji od razu bierze sie tabletke 1 dnia miesiączki, a jak weźmie się 2,3,4 lub 5 dnia to zabezpieczenie jest po 7 dniach. Nawet sobie teraz zajrzałam do ulotki Mycro21 dostępnej w necie i też tak jest, ale kto wie może teraz jakieś nowości się pojawiły ![]()
![]() |
![]() |
#997 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#998 |
Zakorzenienie
|
z ulotki:
Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych œśrodków antykoncepcyjnych-Pierwsza tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, należy przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Ñp. jeœsli miesiączka rozpocznie siê w piątek, jako pierwszą należy przyjąć tabletkê oznaczoną "„Pt" i kontynuować przyjmowanie kolejnych tabletek zgodnie z oznaczeniem na blistrze. Ponieważ preparat Microgynon 21 wykazuje natychmiastowe działanie nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych. Można również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). zarówno branie od 1 jak i od 5dn cyklu jest w porządku tyle ze przy opcji od 5dn trzeba się dodatkowo zabezpieczać... lepiej poczekać do nastepnego cyklu i zacząć od 1dn http://www.agnieszka.com.pl/pigulki_...non_ulotka.pdf
![]() "kadłub przywiędły ale dusza młoda... " Edytowane przez johambina Czas edycji: 2012-01-06 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
Konto usunięte
|
Pisałam już w ogólnym wątku o antykoncepcji, ale może i tu znajdę pomoc
![]() Brałam microgynon 21 rok- czułam się rewelacyjnie, poprawila mi się cera i w ogóle nie przytyłam. Wcześniej brałam Yasminelle i były koszmarne.. Dziś wybrałam się do ginekologa. Kobita prawie na mnie nakrzyczała- że jak tak młoda kobieta może brać taki przestarzały lek, który jest wręcz trucizną :O. Powiedziała też, że dawka hormonów jest za duża do mojej masy ciała. Kiedy powiedziałam, że Microgynon mi słyży odpowiedziała- ja dobrze radzę, ale jak pani chce się truć i kiedyś nie mieć dzieci to pani sprawa.. Pomyślałam, że pewnie się lepiej zna i zdecydowałam się na nowy zaproponowany przez nią lek- Midiana. Hmm, nie wiem co mam robić. Wypróbować tą "nowość" czy trzymać się tabletek, które mi służyły? ( a wiem co mówię o dobrym sampoczuciu przy tabsach bo mam porównanie do wyżej wspomnianych Yasminelle). Wiadomo, ciężko czasami stwierdzić co się dzieje "w środku", ale skoro tak dobrze się czulam to chyba nie jest z nimi aż tak strasznie.. Boję sie, że to przepisanie mi "nowego super leku" to np. kolejne zagranie marketingowe czy inny syf ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1000 |
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;3150512 9]Kiedy powiedziałam, że Microgynon mi słyży odpowiedziała- ja dobrze radzę, ale jak pani chce się truć i kiedyś nie mieć dzieci to pani sprawa..
Pomyślałam, że pewnie się lepiej zna i zdecydowałam się na nowy zaproponowany przez nią lek- Midiana. Boję sie, że to przepisanie mi "nowego super leku" to np. kolejne zagranie marketingowe czy inny syf ![]() ![]() co do pierwszej części.... biorę micro już kuuupę lat... dokładnie nie pamiętam, ponad 10 na pewno w każdym razie nie wiem, co ginka miała na myśli mówiąc ci, ze nie będziesz miała dzieci... ja mam dwójkę i obie są dziećmi po odstawieniu micro..... natomiast druga częśc daje do myślenia..... poza tym czytając skutki uboczne Często: zaburzenia cyklu, krwawienia międzymiesiączkowe, ból piersi, ból głowy, obniżenie nastroju, migrena, nudności, upławy i grzybicze zakażenia pochwy. Niezbyt często: zmiany popędu płciowego, wysokie ciśnienie tętnicze krwi, wymioty, trądzik, egzema, świąd, zapalenie pochwy, zatrzymanie płynu w organizmie, zmiany masy ciała. Rzadko: astma, upośledzenie słuchu, wydzielina z piersi, zakrzepy krwi. Uwaga! Stosowanie doustnej antykoncepcji może zmieniać tolerancję na szkła kontaktowe. Brak danych świadczących o wpływie preparatu Midiana na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania urządzeń mechanicznych w ruchu jakoś mało mnie przekonują..... pomijam już, że skoro wiesz, że po micro nic ci nie jest, nie tyjesz, nie masz innych skutkow ubocznych to chyba bym nie zmieniala na inne tabsy mój gin mówi: skoro używasz i nic się nie dzieje, nie czujesz się źle to po co zmieniać... wybór należy i tak do ciebie... ja bym nie zmieniala....
![]() |
#1001 |
Zakorzenienie
|
Ja nie zauważyłam żadnych skutków niepożądanych po micro, a biorę już je dłuższy czas. Głowa może boleć i to nawet zdrowego człowieka np na zmianę pogody, ze zmęczenia. Ja u siebie widzę bardzo dużo +: polepszyła mi się skóra, w szczególności buźka, mam w końcu regularne miesiączki, dokładnie jak w zegarku. Miesiączki nie są bolesne tak jak miałam gdy nie bralam tabsów. Po micro nie przytyłam co mi się zdarzyło yasminelle.
![]() |
#1002 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rigevidon - wątek zbiorczy
Odpowiadam na wyzej zadane przez siebie pytanie, poniewaz akurat wczoraj bylam kupic Rigevidon
![]() Jest refundowany ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 |
Raczkowanie
|
Ja jestem po drugim opakowaniu micro, teraz mam przerwę. Wcześniej przez przeszło rok brałam Kontracept i nic mnie nie bolało, a od wczoraj umieram z bólu z powodu miesiączki. Czekać aż się coś unormuje (mam jeszcze jedno opakowanie wykupione), czy poprosić lekarza o powrót do poprzednich tabletek?
![]() |
#1004 |
Przyczajenie
|
U mnie leci już 4 miesiąc z tymi tabletkami, na początku przy miesiączce strasznie bolał mnie brzuch, co przedtem się prawe wcale nie zdażało. Ale teraz jest już ok, co do przyrostu wagi i spadku libido. U mnie jest wręcz odwrotnie, schudłam i to sporo. Nie wiem czy to przez tabletki czy ogólnie silną wole, ale zrzuciłam jakieś 5 kg. Dodatkowo poprawił mi się stan cery. Więc na prawdę nie mam co narzekać. ( :
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
Zadomowienie
|
biorę pierwsze opakowanie i czuje ze bardzo mi nie służą
![]() edit: przepraszam,już znalazłam odpowiedź ![]()
"And while I wait I put on my perfume, yeah I want it all over you. I gotta mark my territory." 😻 A. ![]() Edytowane przez adie94 Czas edycji: 2012-02-09 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1006 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- W czwartek byłam w aptece i doznałam szoku, za 3 opakowania zapłaciłam 7.30
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. ![]() 04.01.2019 r. ![]() 13.06.2020 r. ![]() Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam wizytę umówioną dopiero na 8.03 i receptę wezmę to zobaczę czy i u mnie taka extra cena będzie ![]() ostatnio płacilam ok 21zł za potrójne opakowanie...
![]() "kadłub przywiędły ale dusza młoda... " Edytowane przez johambina Czas edycji: 2012-02-11 o 15:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1008 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. ![]() 04.01.2019 r. ![]() 13.06.2020 r. ![]() Pisząc z telefonu nie mam opcji cytowania. Jeżeli przekręcę jakiś nick to przepraszam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1010 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A swoją drogą może któraś z was wie czy Furagin wpływa na tabletki antykoncepcyjne? Gdzieś chyba czytałam, że tak ale wolałabym się upewnić. Na ulotce nic takiego nie znalazłam.
![]() |
![]() |
#1012 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja brałam przy tych tabletkach furargin i inne leki na pęcherz moczowy, nerki i nic mi nie było. ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Czyli nasze tabletki w tym roku potaniały ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
na to wygląda
![]() w takim razie mamy powód do radości... ja ostatnio kupowałam w grudniu więc płacilam więcej..... ale jak potaniały to tym bardziej nie myślę o zmianie antykoncepcji bo zastanawiałam sie nad spiralką.....
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
Ja pozostaje wierna moim tabletkom. Miałam jedne, były do bani, źle znosiłam je, krążek też był dla mnie niewypałem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1015 |
Zakorzenienie
|
justka ja chyba też zostanę wierna... pomijam już fakt, że je biorę 10lat.... z dwoma przerwami na dwie super córki
![]() ![]()
![]() |
#1016 |
Zakorzenienie
|
Ja już ponad 3 lata bez przerwy. Długą robiłaś przerwę na zajście w ciąże po odstawieniu tabletek czy od razu starałaś się o dziecko?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
Zakorzenienie
|
po odstawieniu odczekałam 3 cykle
![]() w czwartym cyklu sie udało ![]()
![]() |
#1018 |
Zakorzenienie
|
Też mi tak lekarka mówiła. Na razie mam jeszcze czas na dzieci chociaż mój tż powtarza mi, że chciałby już mieć dziecko.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Zakorzenienie
|
justka to zależy w jakim jesteś wieku...
ja pierwszą córkę urodziłam jak miałam 27lat a drugą 33 ![]() nie ma do czego się spieszyć ![]()
![]() |
#1020 |
Zakorzenienie
|
Ja za miesiąc kończę 23 latka więc mam jeszcze czas na dzieciaczki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:23.