![]() |
#991 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony 2011 :)
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Z twoich potraw tylko dwie się robi u nas ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Chyba zrobię rybę po grecku ![]() ![]()
razem Edytowane przez goosia207 Czas edycji: 2011-12-17 o 18:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#992 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas jest barszcz z uszkami, karp oczywiście, jakiś dorsz albo inna ryba jeszcze, moczka, makówki, kapusta z grochem i grzybami, śledzie w śmietanie, occie, sałatka ze śledzi, czasem ryba po grecku ale w tym roku pewnie nie będzie, pierogi, krokiety. A na drugi dzień mamy bigos zazwyczaj, szałot, kotlety, kiełbasę i to, co zostało z wieczerzy. Jemy to później przez tydzień ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My śledzie w śmietanie też ![]() My na drugi dzień też bigos, kotlety, pieczenie, sałatki i cała wielka reszta ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#996 |
Zadomowienie
|
Ja jade do teściowej na Wigilię
Ale napewno ona robi zupę pieczarkową a ja od siebie zrobie barszcz z uszkami ale uszka kupione bo nie chce mi sie babrac Karp (ale ja go nie lubie ) i jakaś inna rybka (byle filet) Moczka makówki, kapusta z grzybami, kapusta z grochem, ziemniaki pokrojone w kostke z cebulką zezłoconą Pierogi ale sama lepie ![]() No i wszystko na 1 dzien swiat to co zostało z Wigilii jakaś kaczka pieczona A na 2 dzien rolada kluski i czerwona kapusta maniam aż mi ślinka cieknie ![]()
![]() |
#997 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Wigilia ma być u Nas, i ja nie zamierzam się wysilać, bo moja rodzinka jest nierybna. A więc barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami (niałam robic, ale na chęciach się skończyło i kupię), krokiety, śledź w occie, śledź w śmietanie, jakieś rybki wędzone, piernik i sałatka, albo jarzynowa albo coś ze śledziem. myslalam jeszcze o jakiejś rybie w sosie, ale nie wiem jeszcze... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#998 |
Rozeznanie
|
ja ide na wigilie do tesciowej, ale bedzie tez u nas, tzn., u moich rodzicow. Tak więc obskoczymy 2 wigilie, wiec chyba nie sprobuje 24 potraw
![]()
![]() |
![]() |
#999 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
02.07.2001 ![]() 24.12.2008 ![]() 12.11.2011 ![]() 19.09.2015 ![]() http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/21309 Edytowane przez Mediona Czas edycji: 2011-12-18 o 16:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1000 |
Zakorzenienie
|
narobiłyście mi smaka na pierniczki, może się skuszę...
a co do wkładu w wigilię, to my nie będziemy mieć żadnego. idziemy na 2 wigilie.. najpierw do jednych, potem do drugich rodziców. teściowa zawsze wszystko robi sama i nigdy nie chce, żeby coś pomóc, przynieść, więc nie pcham się na siłę z pomocą, tudzież swoimi "wyrobami". wychodzę z założenia, że gdybym to ja nie chciała czyjejś pomocy to tylko byłabym zła, gdyby ktoś na siłę z jakąś "pomocą" się wciskał. z kolei u moich rodziców na wigilię większość zrobi babcia, resztę moja mama, ale potraw będzie mało i w małych ilościach, bo i nas na tej wigilii będzie tylko 6 osób, z czego my już najedzeni na wcześniejszej wigilii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1001 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to postanowione na święta piekę orzechowca ![]() My na wigilię zostajemy w domu a że mieszkamy z moimi rodzicami więc wigilię spędzimy z nimi.Na stole znajdzie się zupa fasolowa, karp, ziemniaki, kapusta z grzybami, śledź w śmietanie, sałatka jarzynowa, moczka, makówki. Chociaż moczki i makówek nikt podczas trwania kolacji nie chce to odeszliśmy od tradycji, że trzeba spróbować wszystkich wigilijnych potraw i zostawiamy sobie słodkości na później inaczej mówiąc jemy kolacje, później rozpakujemy prezenty, pijemy kawkę i zajadamy się słodkościami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1002 |
Zakorzenienie
|
A nam wczoraj minęło pół roku od ślubu
![]() ![]() Wigilię spędzimy u moich rodziców, z czego moja mama się bardzo cieszy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A potem w święta jest obowiązkowo bigos, sałatka jarzynowa robiona przez mojego tatę i ciasta: obowiązkowo sernik i makowiec i coś tak jeszcze. Ja robię tylko jakąś sałatkę i ciasto z delicjami ![]() A popołudniu w 1 dzień świąt jedziemy do rodziców TŻa, a w 2 powrót do domu i po świętach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
12 potraf to u nas będzie jak policzę wszystkie ciasteczka i pierniczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 | |
Zakorzenienie
|
u mnie nie wiem ile będzie potraw.
zostajemy u siebie na wigilii, teściowa robi, bo przychodzi córeczka. mój wkład to będzie barszcz z uszkami i kapusta z fasola. i jeszcze filety sobie muszę kupić, bo karpia zjem mały kawałek, a teściowa filety robi TYLKO dla dzieci. a zupkę robię bardziej dla siebie - bo teściowa robi rybną. ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
nie wiem jak u teściowej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1006 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No proszę ja bym do każdego pieroga włożyła grosik ![]() ![]() Cytat:
A teściowa nie może zrobić jednego filetu więcej dla Ciebie? Moi teściowie też robią zupę rybną... ja bym chyba tego nie przełknęłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1008 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zupy rybnej nie przełknę. jak mnie będą chcieli zmusić to ucieknę do rodziców. bleee |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uświadomcie mnie co to jest ta moczka i szałot ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
![]() Co do tych uszek to moja mam juz zrobiła i w sobotę ( bo byliśy z Tż malowac jeden pokój co po wyprowadzce brata pusty stoi) opowiada że jedno takie rozwalone to go zjadła i się okazało że to z tym groszem było ![]() ![]() Tak więc u mnie (czyli u nas, u Tż) będzie wigilia i będzie na niej: kapusta z grochem, karp smażony ( to z ziemniakami podane), barszcze czerowny z uszkami ( uszka z grzybami), pierogi z kapusty, pierogi ze śliwek, jakieś śledzie, gołąbki, kompot z suszu ( gołąbki i śledzie to od strony Tż bo w mojej rodzienie sie nie je). Mama upiecze pewnie jakiegoś placka i sałatki pokroi i z bratową, ja tez zrobię sałatkę ( szynka, ser żółty, kukurydza itp). Z tego wszystkiego to pierogi i ryba już zamrożone, zakwas na barszcz gotowy, gołąbki zamówione u bratowej Tż, tak więc myśle że sprawnie to pójdzie.
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9hyjkcm7lm.png ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Ifwka Czas edycji: 2011-12-19 o 11:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1010 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie tez pieniążek albo banknocik pod talerz łuski do portwela a teściu po dzieleniu opłatkiem ale przed kolacją czestuje wszystkich świeżym czosnkiem i kawałkiem chleba taka u nich tradycja. Czosnek na zdrowie a chleb zeby nie było głodu w domu ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- Cytat:
Moczka to rozmoczony ugotowany piernik z bakaliami orzechami czekoladą wlewa sie tam kompoty z truskawek agrestu i kto jak lubi a na koniec sie troche zagęszcza zasmażką. Taka konsystencja sosu. Mi osobiście nie smakuje ale kto jak woli, u męża taki wielki gar znika w pare godzin ![]()
![]() |
![]() |
#1011 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szałot= sałatka jarzynowa (chociaż pewnie i tą każdy ze śląska przyrządza według siebie) No to mama ma sporo szczęścia jak na wszystkie pierogi ona akurat zjadła tego z grosikiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1012 | |
Zakorzenienie
|
Hello kochane
![]() Alez sie wigilijnie zrobilo tutaj ![]() U rodzicow na wigilii zawsze byl karp z ziemniaczkami, sledzie w smietanie, barszczyk czerwony i pierogi ![]() W tym roku wigilia bedzie w Londynie a ja niestety az taka zdolna w kuchni nie jestem ![]() Za to choinka juz stoi i prezenty pod nia tez ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 |
Zakorzenienie
|
Ja to w ogóle jakiś odmieniec jestem, bo:
1. nigdy nie jadłam karpia i nie wiem jak smakuje ![]() 2. o żadnych pieniążkach w pierogach nie słyszałam ![]() 3. o łuskach w portfelu też nie ![]() 4. jako pierwsze wigilijne danie jem ziemniaki z wodą ze śledzi - kocham te połącznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1014 | |
Zakorzenienie
|
Cześć,
Cytat:
![]() Ja marzę o jakimś urlopie świątecznym, ale jak uda mi się dostać wolne w piątek to będzie dobrze ![]()
![]() |
![]() |
#1015 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1016 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1018 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już niedługo Święta, ale powiem, wam, że nie czuję wcale a wcale. może to zasługa braku śniegu. No i jeszcze mój kot, po swojej ucieczce, co to Ją ganialiśmy potem po podwórku, rano i w ciągu dnia i w nocy miauczy koło drzwi, chce na balkon wiecznie wychodzić. Wypuszczam Ją na balkon, ale nie chcę jej za bardzo wypuszczać na dwór. Niedaleko jest ulica, psy chodzą...jakoś nie bardzo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
Rozeznanie
|
no w końcu ustaliliśmy jak spędzamy wigilię, najpierw u teściów moich a później u mnie.
Co do potraw wigilijnych to tak u mnie zawsze jest tylko 5 osób na wigilii od tego roku 6 z moim mężem ![]() ![]() Tradycyjnie barszcz z uszkami mojej mamy, zawsze lepimy w wigilię rano tyle, że starcza na drugi dzień na obiad jeszcze ![]() ![]() ![]() Powiem Wam, że jak dla mnie to jest wystarczające jak na wigilię bo zawsze jestem najedzona i nie wiem jak można więcej zjeść ![]() ![]()
miłość przyjaźń zaufanie ... kocham ![]() Edytowane przez dorka24 Czas edycji: 2011-12-19 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:20.