Vademecum antykoncepcji! - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-07, 11:57   #991
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock
Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne

Cytat:
Napisane przez samarh Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie bo własnie w srode ide do gina po tabletki ( pierwszy raz w życiu bede je stosowac) a pierwszy dzien okresu mam ok 15 czy juz od pierwszej tabletki jestem zabezpieczona czy jest jakis okres brania ??
Jeśli weźmiesz 1 tabletkę w 1 dniu okresu, to jesteś zabezpieczona No i przeczytaj koniecznie ulotkę i wypytaj o wszystko lekarza skoro to Twoje pierwsze opakowanie

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 12:07   #992
89Madzia89
Raczkowanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Mam takie pytanie
wime o tym ze branie antybiotykow zmiejsza skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych
Z powodow alegicznych musze brac bioparox jest do antybiotyk ktory stosuje do nosa i ust (w moim przypadu tylko do nosa) i ciekawi mnie czy taki rodzaj tez obniza skutecznosc w koncu nie lykam nic i antybiotyk nie dostaje sie do krwiobiegu
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 12:14   #993
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 89Madzia89 Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie
wime o tym ze branie antybiotykow zmiejsza skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych
Z powodow alegicznych musze brac bioparox jest do antybiotyk ktory stosuje do nosa i ust (w moim przypadu tylko do nosa) i ciekawi mnie czy taki rodzaj tez obniza skutecznosc w koncu nie lykam nic i antybiotyk nie dostaje sie do krwiobiegu
Nie wpływa a na przyszłosc ptaj zawsze lekarza jak cos przepisuje.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 22:45   #994
89Madzia89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Nie wpływa a na przyszłosc ptaj zawsze lekarza jak cos przepisuje.
nie mialam jak zapytac bo bioparox biore od 3 tygodni a gin przepisalam mi tabletki w srode
wylecialo mi z glowy zeby ja o to zapytac mialam wiecje innych wazniejszych tematow

troche ten twoj post oskrzycielsko zabrzmial;/ a w koncu forum jest od tego by rozmawiac i pytac o to czego sie nie wie
89Madzia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 23:30   #995
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 89Madzia89 Pokaż wiadomość
nie mialam jak zapytac bo bioparox biore od 3 tygodni a gin przepisalam mi tabletki w srode
wylecialo mi z glowy zeby ja o to zapytac mialam wiecje innych wazniejszych tematow

troche ten twoj post oskrzycielsko zabrzmial;/ a w koncu forum jest od tego by rozmawiac i pytac o to czego sie nie wie
Nie oskarżycielsko. Odpowiedziałam przeciez na Twoje pytanie.
Stary 2009-05-15, 09:55   #996
majus7
Przyczajenie

hej mam pytanie.skonczylam opakowanie Yasminu 2 dni wczesniej,zrobilam 2 dniową przerwe i nastepnie kolejne opakowanie juz cale.teraz powinnam miec okres a nie mam (juz 4 dzien przerwy).czy jest mozliwosc zebym byla w ciazy?
majus7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 15:22   #997
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majus7 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie.skonczylam opakowanie Yasminu 2 dni wczesniej,zrobilam 2 dniową przerwe i nastepnie kolejne opakowanie juz cale.teraz powinnam miec okres a nie mam (juz 4 dzien przerwy).czy jest mozliwosc zebym byla w ciazy?
Jesli nie bylo po drodze wymiotow,spoznien itp to nie.
Stary 2009-05-15, 16:53   #998
majus7
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź opakowanie po tej 2dniowej przerwie brałam całe,regularnie,mniej wiecej o tej samej godz-jednym słowem idealnie zastanawia mnie jednak ten brak okresu.już kiedyś tak miałam.niby wszystkie "objawy"mam typu ból piersi,nawet jakies delikatne bóle w podbrzuszu ale okresu jak nie bylo tak nie ma...może któraś z Was wie coś więcej na ten temat?z góry dzieki za odp pzdr.
majus7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-15, 17:24   #999
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majus7 Pokaż wiadomość
dzięki za odpowiedź opakowanie po tej 2dniowej przerwie brałam całe,regularnie,mniej wiecej o tej samej godz-jednym słowem idealnie zastanawia mnie jednak ten brak okresu.już kiedyś tak miałam.niby wszystkie "objawy"mam typu ból piersi,nawet jakies delikatne bóle w podbrzuszu ale okresu jak nie bylo tak nie ma...może któraś z Was wie coś więcej na ten temat?z góry dzieki za odp pzdr.
Może się tak zdarzyc. Mozesz zrobic test dla pewnosci.
Stary 2009-05-16, 09:14   #1000
diablica963
Przyczajenie

Witam , jestem tu nowa... mam takie pytanie co do stosowania tabletek YAZ ... właśnie wczoraj zaczęłam zażywać YAZ okresu dostałam właśnie wczoraj późnym wieczorem i od razu zażyłam tabletkę tak jak kazał mi lekarz, ale chciałabym zazywac ją w godzinach rannych. Jak myślicie Czy mogę zażyc dzisiaj tabletke ( to bedzie moja druga) w godzinach przedpołudniowych ? Np wczoraj zażyłam o 22 a dzisiaj mogę zażyć np o 11 i tak ją stosować już zawsze ??
Stary 2009-05-16, 09:27   #1001
Gatita
Raczkowanie

Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne

czytajcie dziewczyny stronki tematyczne, gdzie wypowadaja się specjaliści, a nie wprowadzajcie ludzi w blad...

jeżeli zaczniesz brać tabletki od pierwszego dnia cyklu (pierwszego dnia okresu) to bedziesz zabezpieczona juz od pierwszej tabletki, jezeli zaczniesz brac gdzies "w środku" cyklu, to zabezpieczenie uzyskasz po tygodniu brania tabletek...

oraz koniecznie --> sprawdz to w ulotce!

Edytowane przez Gatita
Czas edycji: 2009-05-16 o 09:43
Gatita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-16, 10:47   #1002
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez diablica963 Pokaż wiadomość
Witam , jestem tu nowa... mam takie pytanie co do stosowania tabletek YAZ ... właśnie wczoraj zaczęłam zażywać YAZ okresu dostałam właśnie wczoraj późnym wieczorem i od razu zażyłam tabletkę tak jak kazał mi lekarz, ale chciałabym zazywac ją w godzinach rannych. Jak myślicie Czy mogę zażyc dzisiaj tabletke ( to bedzie moja druga) w godzinach przedpołudniowych ? Np wczoraj zażyłam o 22 a dzisiaj mogę zażyć np o 11 i tak ją stosować już zawsze ??
ehh... naprawdę wystarczy jak zapytasz w jednym wątku a nie spamujesz wszędzie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 13:01   #1003
Metilde
Przyczajenie

Antykoncepcja na pierwszy raz

Jaką metodę antykoncepcji polecacie na pierwszy raz? Nie chcę narazie brać tabletek, bo nie sądzę, że bedziemy współżyć regularnie. Czy można liczyć na samą prezerwatywę? Czy moze lepiej poczekać, pójsć do lekarza i poprosić o receptę?
Metilde jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 13:31   #1004
agusiamyszka
BAN stały

Dot.: Antykoncepcja na pierwszy raz

do prezerwatywy mozna dolaczyc globulki patentex oval ktore kupisz bez recepty , ew mozesz wybrac dni nieplodne
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-19, 14:19   #1005
studi
Zakorzenienie

Watków miliony,wystarczy uzyć wyszukiwarki-naprawde nie gryzie...
Stary 2009-05-19, 17:12   #1006
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Watków miliony,wystarczy uzyć wyszukiwarki-naprawde nie gryzie...
i nie zapładnia

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 09:58   #1007
naily
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Metilde Pokaż wiadomość
Jaką metodę antykoncepcji polecacie na pierwszy raz? Nie chcę narazie brać tabletek, bo nie sądzę, że bedziemy współżyć regularnie. Czy można liczyć na samą prezerwatywę? Czy moze lepiej poczekać, pójsć do lekarza i poprosić o receptę?
Mysle ze pierwszy raz bedzie i tak dla Was duzym przezyciem, wiec jeszcze stres zwiazany z prezerwatywa... chyba ze Twoj partner jest doswiadczony i sobie poradzi. Jak tak to wystarczy, jak nie to tez polecam globulke. Dopoki nie kochacie sie reguralnie, nie ma sensu brac hormonow. Powodzenia!
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 20:43   #1008
nicko
Zadomowienie

Cytat:
Czy można liczyć na samą prezerwatywę? Czy moze lepiej poczekać, pójsć do lekarza i poprosić o receptę?
Można liczyć na samą prezerwatywę, ja również, jak pewnie i większość zaczynałam od gumek i było ok, można kupić durexa z funkcją easy one, czyli takie, które łatwiej się zakłada noi polecam również środek nawilżający, żeby ułatwić wślizg. Gumki odpowiednio przechowywane i użytkowane nie pękają, noi ważne, żeby nie kupować ich gdzieś w kioskach, bo tam często są narażóne na promienie słoneczne, powodzenia.
nicko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-23, 21:56   #1009
hammie
Zakorzenienie

Cytat:
ja na pierwszy raz zaufalam prezerwatywie i wszystko bylo ok. do tej pory (a pierwszy raz byl jakos we wrzesniu) nie bralam pigulek, uzywamy unimili plemnikobojczych i wszystko jest w jak najlepszym porzadku. nigdy nam nie pekla ani nie bylo zadnych problemow. myslalam o tabletkach ale nie wiem czy chce sie tym faszerowac

Cytat:
Napisane przez maartaaa123 Pokaż wiadomość
Ja ma pytanie z innej beczki.
Czy każda prezerwatywa zawiera środek plmnikobójczy? (chodzi mi głównie o Durex extra safe) Na opakowaniu napisane jest tylko ze zawiera środek nawilżający, ale czy plemnikobójczy? Jeżli tak to czy jest on nasaczony wewnatrz jak i na zewnątrz?
durexy nie maja plemnikobojczych gumek. Unimile są plemnikobojcze. bardzo je sobie chwale sa chyba tez ultrasafe unimila (takie cieniutkie)

Edytowane przez hammie
Czas edycji: 2009-05-23 o 21:59
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-02, 16:54   #1010
w_isienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agusiamyszka Pokaż wiadomość
do prezerwatywy mozna dolaczyc globulki patentex oval ktore kupisz bez recepty , ew mozesz wybrac dni nieplodne
Taaaa, tylko że musiałaby wiedzieć na 100%, że to są jej dni niepłodne (np. z niepłodności poowulacyjnej) - a nie wyznaczone "Pi razy oko" na podstawie wątpliwej jakości internetowych kalkulatorów płodności - co czasami jest tu praktykowane przez niektórych
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-02, 19:11   #1011
hammie
Zakorzenienie

ale tu jest mowa o tym, ze prezerwatywa + dni nieplodne. a to jest juz dobre zabezpieczenie jej nie chodizlo o same dni nieplodne
hammie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 15:56   #1012
esor
Mamusia Luty 2016

kilka pytań co do tabletek antykoncepcyjnych

Witajcie Kochane Tak w ogóle to jest mój dziewiczy post
Mam pytania apopos tabletek antykoncepcyjnych, na które nie znalazłam odpowiedzi czytając obszerne tutaj na forum wątki.

No więc, od kilku dni biorę moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne (dodam, że mam 18 lat, bo to może być istotne) i mam je brac 21 dni a potem 7 dni przerwy. Na ulotce jest napisane ( i tak samo lekarz mi powiedział) ze jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki, przy czym wszystkie, ale to wszystkie koleżanki mi mówią, żę to bzdura i żę tabletki działają od 2go opakowania (dodam, moje tabletki to Novynette)

Dalej, zbliżają się wakacje i mój wyjazd mi wypada tak, że by akurat był po pierwszym opakowaniu tabletek. Z tymże na ulotce jest napisane że się poleca jak się juz przedluza to przedluzać od razu 3 opakowania tabletek bez przerw i potem 7 dni przerwy, co by mi bylo na rękę bo wiadomo prawie całe wakacje bez okresu Tylko czy mogę juz przedluzac juz po pierwszym opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych w zyciu

I 3 pytanie. Mam zrobic cytogie bo nigdy jej tez nie robilam a mam 18 lat i wspolzyje to najwyzszy czas. Tylko pani ginekolog kazala mi zrobi miedzy 16 a 22 dniem cyklu, i czy biorac tabletki i przedluzajac nimi cykl to sie tak samo liczy czy jak?

z gory dziekuje za odpowiedzi

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 16:25   #1013
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: kilka pytań co do tabletek antykoncepcyjnych

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Mam pytania apopos tabletek antykoncepcyjnych, na które nie znalazłam odpowiedzi czytając obszerne tutaj na forum wątki.

No więc, od kilku dni biorę moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne (dodam, że mam 18 lat, bo to może być istotne) i mam je brac 21 dni a potem 7 dni przerwy. Na ulotce jest napisane ( i tak samo lekarz mi powiedział) ze jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki, przy czym wszystkie, ale to wszystkie koleżanki mi mówią, żę to bzdura i żę tabletki działają od 2go opakowania (dodam, moje tabletki to Novynette)

Dalej, zbliżają się wakacje i mój wyjazd mi wypada tak, że by akurat był po pierwszym opakowaniu tabletek. Z tymże na ulotce jest napisane że się poleca jak się juz przedluza to przedluzać od razu 3 opakowania tabletek bez przerw i potem 7 dni przerwy, co by mi bylo na rękę bo wiadomo prawie całe wakacje bez okresu Tylko czy mogę juz przedluzac juz po pierwszym opakowaniu tabletek antykoncepcyjnych w zyciu

I 3 pytanie. Mam zrobic cytogie bo nigdy jej tez nie robilam a mam 18 lat i wspolzyje to najwyzszy czas. Tylko pani ginekolog kazala mi zrobi miedzy 16 a 22 dniem cyklu, i czy biorac tabletki i przedluzajac nimi cykl to sie tak samo liczy czy jak?

Jesli zaczelas brac pierwszego dnia okresu, to jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki. Nie wiem co to za ulotka ze jest napisane zeby przedluzac 3 opakowania :| mozna, ale po co na poczatek tyle brac? wezmiesz dwa opakowania pod rzad i bedzie dobrze. no a z tym cyklem to sama nie wiem. nie mozesz podczas pierwszego opakowania zrobic cytologii? ;p

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 16:40   #1014
esor
Mamusia Luty 2016

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Jesli zaczelas brac pierwszego dnia okresu, to jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki. Nie wiem co to za ulotka ze jest napisane zeby przedluzac 3 opakowania :| mozna, ale po co na poczatek tyle brac? wezmiesz dwa opakowania pod rzad i bedzie dobrze. no a z tym cyklem to sama nie wiem. nie mozesz podczas pierwszego opakowania zrobic cytologii? ;p

dziekuje za odpowiedz. Powaznie jest tak napisane na ulotce reklmującej Novynette ktora dostalam od mojej pani ginekolog.
W sumie racja, zrobie podczas pierwszego ^^

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 17:23   #1015
eyo
Zakorzenienie

przedłużac niby możesz... ale nawet jakbyś brała normlanie to na początku pojawiają się plamienia między okresami bez tabletek a jeszcze częscie kiedy nie robisz przerw...

więc ja bym sobie dała spokój z tymi przedłużanie i się przemęczyła bo już wolę to niż plamienia przez cały miesiąc

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 17:33   #1016
Just0915
Przyczajenie

1. Jesteś zabezpieczona po 4h od wzięcia pierwszej tabletki. (jeśli wziełaś w pierwszy dzień okresu)

2. W moim przypadku koniec opakowania także wypada na pierwszy dzień wyjazdu, więć zamierzam odrazu brać drugie opakowanie i oszczędzić sobie męczarni z okresem nad morzem. Dodam, że są to także moje pierwsze tabletki anty (Yasminelle).

3. Ja miałam cytologię wykonaną na pierwszej wizycie gdy byłam po tab.
Just0915 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 17:35   #1017
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość

Uuu, to koleżanki lepiej od lekarza i producenta wiedzą, od kiedy jestes zabezpieczona. Ciekawe...

Tabsów chyba jeszcze nie zaczęłaś przyjmować? No w każdym razie mogą wystąpić, zwłaszcza na początku jakieś plamienia. To lepiej trochę poczekać. Cytologii nie musisz robić koniecznie w tym czasie, co zasugerowała pani doktor.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 18:00   #1018
ojejka89
Zadomowienie

serio takie dziwactwa w novynettach pisza? kiedys bralam i nie widzialm nic takiego ;p

i tak jak kolezanki mowily-zabezpieczona jestes od 1 opakowania, a cytologie to ja robie w roznych dniach cyklu, zaden z 2 lekarzy do ktorych chodzilam nie dawal mi scislych wytycznych co do tego... ba, nawet nikt mnie nie uprzedzil ze nie powinnam wspolzyc chociaz dzien przed, zawsze szlam sobie na wizyte nieswiadoma niczego i tu ni z tego ni z owego wyjechali mi z cytologia, bo najwyzsza pora;p wiec nie mialam jak sie specjalnie przygotowac ani wyliczac ktory to dzien.
ojejka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 21:48   #1019
agusiamyszka
BAN stały

dokladnie - producenci i lekarze maja wiecej rozumu od kolezaneczek.

a na radach kolezanek mozna sie niezle przejechac , szczegolnie ze sa takie mlode, glupiutkie i niedoswiadczone jeszcze . takze trzymaj sie ulotki i lekarza , a jak cos sie bedzie dzialo to wiesz gdzie sie kierowac

cytologie moze ustalac lekarz. w sumie zadnych wytycznych jak kolezanka wyzej - nie dostalam. przychodze do lek. i prosze o cytologie i robi mi z miejsca. ja na wyniki czekam ok miesiaca czasu. nic nie boli. lekko moze zaszczypac

o przedluzaniu to slyszalam o 1 opakowaniu ale nie 3 pod rzad.
tak jak kolezanki wspomnialy org moze roznie zareagowac
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-08, 22:28   #1020
rapifen
Zakorzenienie

1) mi lekarz powiedział że lepiej od drugiego (przy pierwszym czasem mogą się pojawić biegunki czy wymioty i nie umre od stosowania gumek na wszelki wypadek)

2) nie mam pojęcia :<

3) też mnie to nurtuje

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości