Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-18, 15:13   #991
Ashlee_
Zadomowienie

Dot.: Wizażanki które załatwiały sobie staż pomóżcie.

hmm
co do zaczynania wczesniej stazu niz jes podpisana umowa to nic nie wiem ...
ja zaczelam staz dokladnie tego dnia kiedy i ja i moj pracodawca podpisalismy jakies tam papiery z UP, od tego dnia mam liczone ze pracuje i od tego dnia liczy mi sie pensja (ktora wplywa dokladnie tego samego dnia nastepneg miesiaca) .. wynagrodzenie to okolo 470zł.

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 18:15   #992
agness86
Zakorzenienie

Proponuję Ci lekturę tego wątku:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=STA%AF

I już

agness86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-18, 18:31   #993
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez vesper Pokaż wiadomość
Wiem, że jest dużo wątków dotyczących stażu.Wszystkie przeczytałam i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.Może pomożecie.
Na wizażu jest wiele popularnych tematów
Staramy się nie dublować wątków - tylko podpinać pod już istniejące.
Osoby wcześniej udzielające się w takich wątkach na pewno pomogą (jeśli będą wiedziały jak), bardzo pomaga też ich lektura

Łączę
Stary 2007-09-18, 21:24   #994
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vesper Pokaż wiadomość
Wiem, że jest dużo wątków dotyczących stażu.Wszystkie przeczytałam i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.Może pomożecie.
Chodzi mi o to jak to wygląda kiedy samemu załatwia sobie staż w UP.Najpierw się szuka, wkońcu się znajduje.Pracodawca godzi się nas przyjąć składa wniosek do urzedu.I tu zaczynają się schody.Nie rozumiem dlaczego wcześniej zaczyna się staż niż Urzad rozpatrzy wniosek ( ma na to 30 dni).Jak odrzuci to co nagle kończy się staż czy coś?I co oni właściwie rozpatrują, zgodzić się czy nie na staż dla bezrobotnego, który sam sobie go znalazł?Na czym generalnie polega wynagrodzenie.To tak jak miesięczna pensja?
no więc... wypowiem swoje zdanie (chociaż moge sie mylić).
Wogóle nie rozumiem tego z rozpatrywaniem wniosku na co mają 30dni, juz wczesniej ktos o czyms takim pisał. Ja sie zarejestrowalam jako bezrobotna a po 3 dniach mialam juz oferty stażu... odmówilam bo znalazłam sobie sama. Ale trwało to wszystko maksymalnie do 2 tygodni.

Co do twojego pytania... oni mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku który wyśle pracodawca który zgodził sie wziąśc cie na staż. To ze on sie zgodził nic nie znaczy. UP rozpatruje wniosek i albo biorą stazyste albo nie. To jest zalezne od dostepnych finansów. Jesli rozpatrzą pozytywnie dostajesz staz podpisujesz umowe i do pracy

To trwa do 30 dni... przepisowo... ale raczej az tak dlugo sie nie czeka.

Mając staż jestes nadal osobą bezrobotną... wynagrodzenie za staz jest w wysokości zasiłku dla bezrobotnych czyli tak jak juz powiedziano ok 470zł

PS.
jutro mój pierwszy dzień na stażu... boje się

3majcie kciuki :P

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-21, 21:38   #995
patrinka
Przyczajenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

witam was dziewczyny dopiero co się zalogowałam, przeczytałam cały watek o stażu, ja w poniedziałek zarejestrowałam się w PUp ie, jestem po LO, i dostałam skierowanie na staż, najpierw do US, ale poszłam tam i powiedzieli ze miejsce jest już zajęte i wysłano mnie do ZOJO (zespół obsługi jednostek oświatowch), już od tego poniedziałku zaczynam staż, mam date do 29 lutego, mam nadzieję ze dobrze mi się trafi tak jak niektórym dziewczynom, jak poszłam do tego ZOJO to babka się tylko zapytała po jakiej szkole jestem i czy potrafię pisać na komputerze, juz czekam na ten pierwszy dzień bo ciekawość mnie zżera
patrinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-21, 21:42   #996
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrinka Pokaż wiadomość
witam was dziewczyny dopiero co się zalogowałam, przeczytałam cały watek o stażu, ja w poniedziałek zarejestrowałam się w PUp ie, jestem po LO, i dostałam skierowanie na staż, najpierw do US, ale poszłam tam i powiedzieli ze miejsce jest już zajęte i wysłano mnie do ZOJO (zespół obsługi jednostek oświatowch), już od tego poniedziałku zaczynam staż, mam date do 29 lutego, mam nadzieję ze dobrze mi się trafi tak jak niektórym dziewczynom, jak poszłam do tego ZOJO to babka się tylko zapytała po jakiej szkole jestem i czy potrafię pisać na komputerze, juz czekam na ten pierwszy dzień bo ciekawość mnie zżera

czekamy na relacje

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-21, 21:43   #997
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Fajne miejsce na staz. Teraz tylko duze zaangazowanie w prace -a nóż widelec przyjma Ciebie na caly etat po odbyciu stazu oczywiscie
Powiedz mi tylko jak bylo z tym skierowaniem? Oni dzwonili do Ciebie ze maja oferte stazu? Wypelnialas u nich wczesniej jakis świstek ze swoimi umiejetnosciami ?

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-22, 11:28   #998
Ashlee_
Zadomowienie

odswiezam watek bo mam pytanie .. jak zrezygnowac ze stażu, z powodu studiów? trzeba napisac podanie ?

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-22, 11:49   #999
Brydzia_
Zakorzenienie

nie mam pojęcia... najlepiej zadzwon albo idz do PUP i się zapytaj...

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-22, 20:51   #1000
patrinka
Przyczajenie

ja w ten sam dzień jak się rejestrowałam to dostałam ofertę stażu w US ale jak poszłam to było zajete, wróciłam parę dni potem do PUP i dostałam od razu do tego ZOJO skierowanie(karteczkę gdzie mam się zgłosić, kiedy i drugą stronę karteczki wypełnia pracodawca że albo mnie zatrudnił albo nie i dlaczego i kiedy mam rozpocząć staż)żadnej kartki o umiejętnościach nie dostałam. zdam wam relację w poniedziałek świeżo po pierwszym dniu pracy
Stary 2007-09-23, 15:41   #1001
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
zdam wam relację w poniedziałek świeżo po pierwszym dniu pracy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-24, 13:00   #1002
patrinka
Przyczajenie

obiecałam relację więc pisze, hm wróciłam po 13 do domu, bo już nie byłam potrzebna, w ogóle taki lajcik, przez pół dnia się obijałam, nudziło mi się, wolałabym mieć ciągle coś do roboty, a moim zadaniem było tylko wpisanie faktur do książki i przybijanie pieczątek, a tak się denerwowałam, Natrafiłam na bardzo miłych ludzi, siedzę w kancelarii z taką dziewczyną o rok starszą, która była w tym ZOJo na stażu przez 10 miesięcy a potem dostałą umowa i pracuje tam
Stary 2007-09-24, 13:58   #1003
Mimi1985
Raczkowanie

ja od 1 pazdziernika ide na staz do policji, matko ale mam stresa
Mimi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-24, 19:51   #1004
patrinka
Przyczajenie

mój chłopak ma zebranie w środę w sprawie stażu w policji, jest tam jakaś rozmowa? przeprowadzają jakiś wywiad środowiskowy czy cos? mam pytanie do dziewczyn które już były na stażu, kiedy jest wypłata? zawsze w ten sam dzień miesiąca czy to różnie?
Stary 2007-09-24, 21:14   #1005
anastazja
Raczkowanie

Pilnie prosze o odp!!!moze juz bylo cos na ten temat ale nie mam czasu przegladac calego watku....otoz jestem na stazu na 6 mc,staz konczy mi sie za pare dni,tzn mam go do konca wrzesnia,jestem z niego baaaardzo niezadowolona poniewaz myslalam ze sie tam czegos naucze(mam staz w miejscu zwiazanym z moim zawodem) niestety sprzatam albo siedze na tylku i nic nie robieale nie o to chodzi Dzis moja pracodawczyni powiedziala mi ze UP przedluzyl mi staz o 2 mctzn ona ma umowe z aUP ze po stazu mnie zatrudni i wlasnie ma mnie zatrudnic jeszcze na 2 mc ale chodzi o to ze mam juz zalatwiona nowa prace w swoim zawodzie ale narazie przyszly nowy pracodawca chce mnie wziac na staz od pazdziernika a dopiero potem mnie zatrudni bo dopiero otwiera swoja firme i bedzie mu sie to bardziej oplacac!WIEC PYTANIE:czy moge niezgodzic sie na te kolejne 2 mc i czy dostane wtedy staz w nowym miejscu pracy???
anastazja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-24, 21:23   #1006
Nektarynka
Zadomowienie

hmmm nie wiem anastazjo. Mysle, ze jest to mozliwe, aczkolwiek najlepiej nie podejmuj ostatecznych decyzji bez rozmowy z babkami w UP. Powiedz, ze nie odpowiada Ci praca w tym miejscu i podziękujesz za przedłużenie umowy na kolejne m-ce bo znalazłaś dla siebie coś bardziej interesujacego. A poza tym skoro czas stazu uplywa ku końcowi, a czekasz na nową umowę o przedłużenie to wydaje mi sie, ze nie powinno byc problemu. Zaznaczam, ze nigdy nie bylam w takiej sytuacji. Wybierz sie do UP

Stary 2007-09-24, 21:49   #1007
anastazja
Raczkowanie

dzieki Nektarynko za odp tak jutro sie wybieram do UP i chyba przez noc nie bede spala bo bardzo mi zalezy na nowej pracy a starej poprostu juz nie moge wytrzymac strasznie sie tam mecze i wszystko zalezy od tego co jutro powiedza....
Stary 2007-09-25, 10:36   #1008
Agnieszka_24
Przyczajenie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Witam wszystkich. Przeczytałam cały wątek odnośnie stażu i mam jedno pytanko. Wczoraj byłam się zarejestrować w PUP i dostałam skierowanie na staż do Sądu. Kobieta w UP powiedziała że w piątek mam iść na rozmowę kwalifikacyjną. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć jak wygląda taka rozmowa?? I jakich pytań mogę się spodziewać?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Agnieszka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 11:43   #1009
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez Agnieszka_24 Pokaż wiadomość
Witam wszystkich. Przeczytałam cały wątek odnośnie stażu i mam jedno pytanko. Wczoraj byłam się zarejestrować w PUP i dostałam skierowanie na staż do Sądu. Kobieta w UP powiedziała że w piątek mam iść na rozmowę kwalifikacyjną. W związku z tym chciałabym się dowiedzieć jak wygląda taka rozmowa?? I jakich pytań mogę się spodziewać?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
tu dziewczyny pisały chyba już coś o rozmowach kwalifikacyjnych. Poza tym jest też wątek "rozmowa kwalifikacyjna" i tam na pewno też znajdziesz interesujące cie zagadnienia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-25, 14:14   #1010
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anastazja Pokaż wiadomość
dzieki Nektarynko za odp tak jutro sie wybieram do UP i chyba przez noc nie bede spala bo bardzo mi zalezy na nowej pracy a starej poprostu juz nie moge wytrzymac strasznie sie tam mecze i wszystko zalezy od tego co jutro powiedza....
i co Tobie te "urzędniczki" za stołkami powiedziały ?

Stary 2007-09-25, 14:54   #1011
impressive20
Raczkowanie

siemanko mam pytanko ,ile trwają sprawy związane ze stażem ,pomiędzy UP a Pracodawcą? bo mam czekać na ten głupi telefon no i trochę minął miesiąc,więc ile jeszcze? a wy ile czekaliście??
impressive20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 16:22   #1012
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez impressive20 Pokaż wiadomość
siemanko mam pytanko ,ile trwają sprawy związane ze stażem ,pomiędzy UP a Pracodawcą? bo mam czekać na ten głupi telefon no i trochę minął miesiąc,więc ile jeszcze? a wy ile czekaliście??
zależy od finansów, czy są środki z UE żeby staż zorganizować, bo płaci CI PUP a nie pracodawca. Czasem można czekać nawet pół roku. Rozumiem, że staż masz już załatwiony czekasz tylko na środki = od kiedy możesz zacząć pracować ?
Stary 2007-09-25, 16:23   #1013
anastazja
Raczkowanie

no więc tak nie bylo tej pani zajmujacej sie stazami(ktorej nie lubie bo jest niemiła) inna pani kazala mi napisac oswiadczenie dlaczego nie chce przedluzyc umowy o staz i podac powod i przyjsc z tym w pt kiedy bedzie pani od stazow i ona zadecyduje.....no jestem ciekawa co z tego wyniknie, jak sie okaze ze mam jeszcze siedziec na stazu 2 mc to sie zalamie....z ledwoscia dotrwalam do konca i juz odliczalam dni a tu sie okazuje ze mam sie tam meczyc jeszcze tyle czasu a swoja droga to zdanie stazysty sie wogole nie liczy bo nikt mnie przed podpisaniem umowy nbie informowal ze bede musiala byc po stazu tam zatrudniona a teraz sie nagle takiego czegos dowiaduje nikogo nie obchodzi czy ja tam mam ochote jeszcze pracowac i czy nie mam innych planow
Stary 2007-09-25, 16:27   #1014
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazja Pokaż wiadomość
no więc tak nie bylo tej pani zajmujacej sie stazami(ktorej nie lubie bo jest niemiła) inna pani kazala mi napisac oswiadczenie dlaczego nie chce przedluzyc umowy o staz i podac powod i przyjsc z tym w pt kiedy bedzie pani od stazow i ona zadecyduje.....no jestem ciekawa co z tego wyniknie, jak sie okaze ze mam jeszcze siedziec na stazu 2 mc to sie zalamie....z ledwoscia dotrwalam do konca i juz odliczalam dni a tu sie okazuje ze mam sie tam meczyc jeszcze tyle czasu a swoja droga to zdanie stazysty sie wogole nie liczy bo nikt mnie przed podpisaniem umowy nbie informowal ze bede musiala byc po stazu tam zatrudniona a teraz sie nagle takiego czegos dowiaduje nikogo nie obchodzi czy ja tam mam ochote jeszcze pracowac i czy nie mam innych planow
na staż możesz zawsze się niezgodzić, jeśli masz na oku inną pracę lub staż w innym miejscu. Choć takie rpzedłużanie umowy też jest chyba niezgodne.
Stary 2007-09-25, 19:56   #1015
anastazja
Raczkowanie

no wlasnie panie w UP powiedzialy mi ze jesli sie niezgodze to mnie skresla z listy bezrobotnych na 90 dni wlasnie probowalam napisac to oswiadczenie ze sie niezgadzam i dlaczego powod ma byc taki ze dostala oferte innego stazu a potem zatrudnienia po nim Ok ale pewnie beda chcieli miec dowod ze istnieje taka osoba ktora chce mnie przyjac na ten inny staz i pojawil sie problem bo ta osoba wyjechala zagranice i bedzie dopiero za tydzien.........jestem zalamana i nie wiem co tu wymyslec
Stary 2007-09-25, 20:31   #1016
shekade
Raczkowanie

Hej tak sobie czytałam ten wątek bo sama idę niedługa na staż tak samo jak Mimi1985 od 1 października i dziś mi się włączył stres bo się naczytałam różnych wypowiedzi odnośnie waszych odczuć będąc na stażu..
Najpierw czekałam długo aż zaczne, wkurzało mnie to nic nie robienie a teraz... zaczęłam się stresować choć wczesniej bardzo się cieszyłam Mam koleżankę która była super zadowolona ze swojego stażu i do tej pory chciałaby tam wrócić ale wiadomo wszystko zależy także od ludzi z którmi tam się pracuję, bo to różnie można trafić. A wiadomo, że jak ktoś nowy jest w firmie to chciałoby się aby ludzie pomagali i byli wyrozumiali a także mili Raczej popychadłem to nikt nie chce być

Brydzia_ pisałaś, że miałas 1 dzień stażowania 19 września...i jak wrażenia???
shekade jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 20:48   #1017
Nektarynka
Zadomowienie

Dodaję świeżą nową i prawdziwą informację na temat stażu. Bywały pytania na ten temat, który zaraz rozpocznę, ale nikt nie oznajmiał 100% pewności, a więc skoro jest wreszcie okazja to pozwolę sobie zacytować fragment żeby w głowach ludzi sie nie przewracało co inni mowia na temat stazu, nie majac o tym tak naprade zielonego pojęcia.

"Osoba, ktora z własnej winy nie ukonczyla stażu jest zobowiązana do zwrotu jego kosztow. Tym kosztem jest najczesciej koszt badań lekarskich i koszt przejazdu, jeżeli staz odbywał sie poza miastem stałego zamieszkania. Natomiast wypłacane stypendium nie jest kosztem stazu i nie trzeba go zwracac. W przypadku gdy powodem przerwania stażu było podjęcie zatrudnienia - osoba taka nie zwraca zadnych kosztów."

Wiadomosc z codziennej prasy.

Stary 2007-09-25, 21:13   #1018
paulinka3110
Wtajemniczenie

A ja mam takie pytanko...Czy aby odbyć staż trzeba być zarejestrowaną w UP? Bo babka w UP powiedziała mi coś takiego, że nawet jeśli sama idę na rozmowe do pracodawcy (nie ze skierowaniem z UP) to mogę sama zaproponować aby odbyć staż indywidualny! Tzn. pracodawca sam idzie do UP i mówi, że chce panią X na staż!

Moja ciocia powiedziała mi, że jakaś jej znajoma napomnknęła jej o naborze na staż który odbędzie od stycznia w sądzie, czyli mogę np. sama się na taki staż zgłosić czy tylko i wyłącznie UP kieruje!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 21:18   #1019
shekade
Raczkowanie

Można tak, oczywiście. Ja wpierw byłam na rozmowie o staż a dopiero potem szłam sie rejestrować jako bezrobtona (to jest konieczne) i wtedy pracodawca wysłał do UP wniosek, że chce mnie na staż...
shekade jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 21:26   #1020
paulinka3110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shekade Pokaż wiadomość
Można tak, oczywiście. Ja wpierw byłam na rozmowie o staż a dopiero potem szłam sie rejestrować jako bezrobtona (to jest konieczne) i wtedy pracodawca wysłał do UP wniosek, że chce mnie na staż...

Ok.Dziękuję

A jeszcze jedno pytanko! Jeśli zostanę skreśona z listy bezrobotnych, ponieważ nie stawiłam w ciągu 7 dni do UP z ufertami pracy...(długa historia) to czytałam że jest sie wtedy wykreślonym na 3 miesiące! Czy po tych 3 miesiącach zarejestrują mnie ponownie/bez problemu jeśli dostanę się na staż

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości