![]() |
#1021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Cytat:
dziwna odpowiedź. chyba nie zrozumiałaś pytania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
stary jednooki dachowiec
|
Nie, chyba Ty nie zrozumiałaś odpowiedzi.
Już mi się nie chce, bo ta dyskusja nie ma sensu. Nie przekonamy się wzajemnie, w żadną stronę. Ale dzięki ![]()
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1024 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Zadomowienie
|
"Mężczyźno zapłać za moją randkę bo to rola mężczyzny uwarunkowana kulturowo"
"Kobieto ugotuj mi obiad bo to rola kobiety uwarunkowana kulturowo." Czyli oba zdania są dla was ok? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1026 |
Zakorzenienie
|
mnie tam szczerze mówiąc ni ziębi ni grzeje, czy kobieta oczekuje od faceta płacenia, czy nie, ale po co wymyślać głupoty, że facet ma płacić, bo jest facetem (i nie jest to wtedy seksizm [a jak nie zapłaci, to nie jest facetem?]) i są jakieś uwarunkowania kulturowe, których należy przestrzegać? kobieta, która oczekuje płacenia, po prostu lubi jak się za nią płaci, bo: lubi czuć się jak księżniczka, lubi dostawać coś za nic, często wyciąga na tej podstawie wniosek, czy facetowi zależy, czy nie. i ma do tego prawo. nie ma w tym nic wstydliwego przecież. uzasadnianie tego poglądu uwarunkowaniem kulturowym to moim zdaniem strach przed powiedzeniem prawdy.
zresztą gdyby na tym wątku wypowiedzi wyglądały inaczej, czyli: ja chcę, żeby facet za mnie płacił, bo tak lubię, to tej dyskusji pewnie by nie było. a tutaj niestety padł m.in. jeden z głupszych argumentów, jaki może paść w takich rozmowach, czyli uwarunkowania kulturowe. z uwarunkowaniami kulturowymi jest niestety jak z religią - każdy wybiera, co mu pasuje, a resztę olewa. i tak płacenie za kobietę jest cacy, ale gonienie kobiety do kuchni już nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1028 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85911416]Poprostu niektóre osoby nie są w stanie zrozumieć że dla części osób takie drobne gesty zwłaszcza na początku relacji są ważne i wiele mówią o człowieku. Mój narzeczony w życiu by się nie zgodził żebym na początku naszego randkowania płaciła za siebie. I co? Siłą miałam mu tłumaczyć że to seksizm?
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] wydaje mi się, choć mogę się mylić, że tu chodzi o sposób uzasadniania kwestii, czy mężczyzna powinien płacić za kobietę czy nie. nie o samo płacenie. moim zdaniem, jak kobieta powie "oczekuję, że facet będzie za mnie płacił, bo po tym poznam, czy mu zależy", to to jest całkowicie w porządku. ale jak powie "mężczyzna to ma koniecznie płacić, bo jest facetem, i w takiej kulturze żyjemy, że to jego powinność", to to już nie jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85911416]Poprostu niektóre osoby nie są w stanie zrozumieć że dla części osób takie drobne gesty zwłaszcza na początku relacji są ważne i wiele mówią o człowieku. Mój narzeczony w życiu by się nie zgodził żebym na początku naszego randkowania płaciła za siebie. I co? Siłą miałam mu tłumaczyć że to seksizm?
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dla mnie też są ważne. I też lubię się poczuć jak księżniczka. Ale mój facet również lubi się poczuć jak księżniczka. ![]() Naprawdę, tak ciężko to dostrzec? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1030 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Trzeba mieć naprawdę złe intencje albo innego rodzaju problemy, żeby przez tyle stron dyskusji nie załapać, że nie chodzi o "płacenie przez faceta na randce jest seksistowskie" tylko "nazywanie facetów którzy nie płacą na randce niemęskimi, spaczonymi, skąpymi, dziwakami itd. jest seksistowskie". Jak facet powie że nie będzie nic robił bo sprzątanie to babska rzecz to jest wrzask i rzuć go, a jak się mówi coś równie paskudnego, co dla was jest wygodne, to nagle uwarunkowania kulturowe są takie super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1032 |
Śnięta Mucha
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;85911645]Trzeba mieć naprawdę złe intencje albo innego rodzaju problemy, żeby przez tyle stron dyskusji nie załapać, że nie chodzi o "płacenie przez faceta na randce jest seksistowskie" tylko "nazywanie facetów którzy nie płacą na randce niemęskimi, spaczonymi, skąpymi, dziwakami itd. jest seksistowskie". Jak facet powie że nie będzie nic robił bo sprzątanie to babska rzecz to jest wrzask i rzuć go, a jak się mówi coś równie paskudnego, co dla was jest wygodne, to nagle uwarunkowania kulturowe są takie super.[/QUOTE]
...ciągnąć wątek z bólem dupy w tle ![]() Albo po prostu nie mieć nic ciekawego do roboty. Chociaż w sumie to seriale Netflixa nie są aż tak kiepskie. Facet, który nie lubi płacić na randkach, na które zaprasza i nie płaci, nie dość, że jest skąpy, to nie umie się zachować. Deal with it, to nie seksizm.
![]() |
#1033 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Konto usunięte
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;85911645]Trzeba mieć naprawdę złe intencje albo innego rodzaju problemy, żeby przez tyle stron dyskusji nie załapać, że nie chodzi o "płacenie przez faceta na randce jest seksistowskie" tylko "nazywanie facetów którzy nie płacą na randce niemęskimi, spaczonymi, skąpymi, dziwakami itd. jest seksistowskie". Jak facet powie że nie będzie nic robił bo sprzątanie to babska rzecz to jest wrzask i rzuć go, a jak się mówi coś równie paskudnego, co dla was jest wygodne, to nagle uwarunkowania kulturowe są takie super.[/QUOTE]To że ktoś się z Tobą nie zgadza nie znaczy że ma ze sobą problemy lub złe intencje. Trochę Cię chyba poniosło.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 | |
Zadomowienie
|
W punkt. Uwarunkowania kulturowe są fajne tylko jak oznaczają zysk dla własnego tyłka <3
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
Uważam ze można mieć indywidualne preferencje i kobieta może oczekiwać ze jej facet będzie płacił a facet może oczekiwać ze jego kobieta będzie gotować. Po prostu. To się nie musi odnosić do całego świata a do własnego partnera.
![]() |
#1037 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
stary jednooki dachowiec
|
Tak, spokojnie się odważę.
"Mężczyzno zapłać za moją randkę bo to rola MOJEGO mężczyzny uwarunkowana kulturowo. Nie wszystkim ten model się podoba, ale ja chcę mieć właśnie taki." "Kobieto ugotuj mi obiad bo to rola MOJEJ kobiety uwarunkowana kulturowo. Nie wszystkim ten model się podoba, ale ja chcę mieć właśnie taki." I teraz owszem, oba zdania są ok. Normalne komunikowanie oczekiwań. Edit: Widzę, że ridja devojka mnie uprzedziła.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
Edytowane przez srebrnykot Czas edycji: 2018-09-25 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1039 | |
Zadomowienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;85912003]upiekłam partnerowi ciasto bez okazji i zaprosiłam go na obiad z okazji naszej rocznicy. Czy to się liczy?[/QUOTE]Jeżeli myślisz, że ten przykład to jest jakiś glos w dyskusji to znaczy że totalnie nie rozumiesz dyskusji.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#1040 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byś się poczuła, gdyby twój facet stwierdził, że masz teraz mu gotować i rodzić/wychować dziedzica, bo to uwarunkowanie kulturowe, bo on płacił za twoją kawę z racji, że to było jego uwarunkowanie. Oczywiście z twojej strony uwarunkowanie kulturowe dotyczy twojego mężczyzny, a to, które dotyczy kobiety jest absolutnie oderwane od rzeczywistości i dotyczy jakiejś kobiety, której nawet nie znasz. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1041 |
stary jednooki dachowiec
|
Nie, to Wy nie rozumiecie mojej odpowiedzi, a napisałam jasno.
Ale dobrze, jeszcze jaśniej: tak, w żaden sposób by mnie nie uraziło usłyszenie powyższego komunikatu. Nie czułabym się potraktowana przedmiotowo. Nie czułabym, że stałam się przedmiotem seksizmu. Facet zakomunikował swoje oczekiwania, mogą mi pasować, i będziemy tak tworzyć związek, mogą nie, i może nic z tego nie wyjdzie, a może pójdziemy na kompromis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak jeża kocham, na Wizażu za każdym razem jak pada chociażby fraza "facet pomaga przy dziecku/sprzataniu/zmywaniu/gotowaniu, bo to rola kobiety" to jest afera (i slusznie). Bo on nie pomaga, żyje w tym domu, jest rodzicem, łachy nie robi. To w sprawie płacenia zawsze się obronczynie znajdą. Czemu nigdy w drugą stronę? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
Ale kompromisów o płaceniu jakoś w twojej wypowiedzi nie widziałam. Dziwny przypadek. Mam nadzieję, że nie glosujesz, kobiecie nie przystoi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Hipokryzja aż miło. Uwarunkowania kulturowe dotyczą mężczyzny, kobiety nie, ale może być kompromis. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1043 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mężczyzno ugotuj obiad bo równouprawnienie. 2. Tak samo można momentami mówić o seksizmie. Ktoś ma węża w kieszeni i chce się rozliczać co do grosza ale teraz może ro ukryć pod frazesami dyskryminacji ze względu na płeć i już masa obrończyń się znajdzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 | |
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Napisałam o kompromisie, jako opcji, bo w tym przykładzie (sprzątanie) to, czy chce iść na kompromis, czy nie, zależy od tego faceta, bo to jego warunek. Jeśli dla niego gotowanie jest tak ważne, że nie będzie kompromisu, to nie będzie, możemy się rozstać albo zgodzić na ten warunek. Przy kwestii finansowej nie pisałam o kompromisie, bo to, czy chcę iść na kompromis, czy nie, to moja decyzja, bo to mój warunek. Prościej już się nie da. Tekstu o niegłosowaniu nie chce mi się nawet komentować. Jeśli wysuwasz takie wnioski, to słabo zrozumiałaś moje wypowiedzi. I ja również mam nadzieję, że w życiu kierujesz się większą logiką i mniejszą ślepą zapalczywością, niż na forum. W końcu w dyskusji nie przystoi. EOT z mojej strony.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
mad lad
|
Ugh, widzę, że wizażowe podwójne standardy wciąż trzymają się całkiem nieźle.
No ale – hipokryzja przecież nie boli. ![]()
![]() |
#1046 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1047 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wartość kobiety nie jest zależna od urodzenia męskiego potomka z punktu widzenia biologii. Ale spoko, może miałaś słaby podręcznik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1048 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1049 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że kilka osób w tym wątku przegapia fakt, że przekazy kulturowe to nie jeden wielki pakunek, który trzeba akceptować W CAŁOŚCI, lub odrzucać w całości, a raczej... bufet, z którego można korzystać wybiórczo, o ile to odpowiada wszystkim zainteresowanym stronom.
To, że ja w moim związku akurat tradycyjną rolę kobiety pod względem prasowania nie znaczy, że odpowiada mi tradycyjna rola kobiety w jej całości. To, że lubię, gdy partner otwiera mi drzwi lub kupuje kwiaty nie oznacza, że chcę żeby wpisywał się we wszystkie przekazy kulturowe dotyczące zachowania mężczyzn. Mimo to, że w tych chwilach faktycznie powiela schematy kulturowe. To, że mój mąż lubi gdy zakładam sukienkę (zgodnie z przekazami kulturowymi, to kobiecy strój) nie oznacza, że jest seksistą i chce żebym rodziła dziecię za dziecięciem stojąc przy garach.
![]() |
#1050 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tutaj trzeba wziąć na klatę bycie seksistą i tyle. I liczyć się z tym, że ktoś cię wyśmieje za wybieranie sobie dogodnych poglądów. I można żyć po swojemu. Ale wmawianie sobie/innym, że to nie jest seksizm to po prostu ściema. Rób, co chcesz, ale nie oburzaj się, kiedy ktoś nazwie to zjawisko po imieniu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.