Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-13, 06:17   #1021
martita_
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

dzien dobry,

dwa dni temu w radiu (chyba 93,3 dubai) slyszalam jak niejaka monika z polski wygrala weekend w spa bo odpowiedziala na pytanie konkursowe.

fajnie bylo w radiu uslyszec "dzien dobry"

udanego dnia i weekendu
martita
martita_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-13, 17:11   #1022
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Dziękuję Martita i Tobie również udanego weekendu

Gratulacje dla Moniki

Ciekawa jestem, które to Spa było tą nagrodą.
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-13, 21:19   #1023
A z Z
Raczkowanie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Eva Cuuuuuuuuuuudne!!!!!! Dziękuję
Już widzę się w matowym złocie Desert Gold mknącą w stronę wyspy Yas Island (może być na torze F1 - puśćmy wodze fantazji ). Ale wiesz co, w dobrym towarzystwie, każda droga, w każdym kierunku jest dobra - Eva zapraszam. Szczególne w TAKIM "złotku".
Z innej beczki - u nas (pd PL) ciągle pada , czy u Was dziewczyny też zachodzą jakieś zmiany, może anomalie pogodowe w ostatnim czasie?
Wiem, że cykl pogody zależy od różnych czynników, nie tylko rocznych zmian, ale ostatnio nawet dzikie zwierzęta w Tatrach zaczynają inaczej się zachowywać i reagować na te zmiany. Bardzo często przed moim domem zastaję sarny, które tylko sporadycznie w marcu przychodziły podczas przedłużających się mrozów. Niedźwiedź odwiedził nas tylko jeden raz, nie uszkodził na szczęście niczego , ale czy to już koniec jego wypraw w stronę centrum Z-go? Trawa ledwie wyrosła i kwiaty jakieś takie marne i "nieśmiałe". A ja pragnę słońca i szalonego, ciepłego wiatru, i tego zapachu tętniącej życiem flory, fauna na razie za intensywnie daje znać o sobie.
A z Z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-13, 21:29   #1024
A z Z
Raczkowanie

Dodam zdjęcia z przed tygodnia, dzisiaj jest już więcej zieleni
Stary 2010-05-14, 22:32   #1025
jovikzu
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to jovikzu

Edytowane przez jovikzu
Czas edycji: 2010-05-15 o 18:10
jovikzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 06:07   #1026
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez A z Z Pokaż wiadomość
Dodam zdjęcia z przed tygodnia, dzisiaj jest już więcej zieleni

Śliczne bardzo dziękuję, a gdzie łowiecki hej?!
Był jus redyk?
Dawoj łowiecki AzZ bo mi sie ckni za niemi

---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ----------

Cytat:
Napisane przez jovikzu Pokaż wiadomość
dzisiaj mija pierwszy tydzien mojego 3letniego pobytu w Abu Dhabi.

Ahahahahahaha ....rewelacja T. absolutnie tekst miesiąca Twoja relacja jest niesamowita

Fajnie poczytać jakie jest to pierwsze wrażenie zaraz po przyjeździe, ja już sama swojego dobrze nie pamiętam.

Chcesz kupić lodówkę?

* LuLu Center (Al Wahda Mall, Khalidiyah Mall)

* Carrefour (Marina Mall i przy Airport Road)

* Mina Center największy sklep z elektroniką - polecam http://www.adcoops.com/costless/pages/locate.htm

Cytat:
The largest electronics Super-store, combining the world's leading electronic brands under a single roof.Wide selection of multi-brand elecronic products for all your requirements, which will adore your wish.
28 Multi-national brand range.
Wide Range of Audio system, Television, CD Player, HIFI, VCD, DVD, Home Theater system, Home Appliances and many more...
All competing brands at most competitive prices.
Free Home Delivery inside Abu Dhabi
Ample Parking Space
przede wszystkim sprawdź jaką otrzymasz gwarancję i to jest ważne.
Ja mam lodówkę Mitsubishi i jest OK`.

Polecam tak nawiasem mówiąc nie sugerować się europejskimi przyzwyczajeniami w doborze marek firm, przykładowo FIAT to nie jest najtańszy samochód w ekspolatacji w Emiratach

Ochrona w budynku spełnia wiele zadań, przede wszystkim jeśli zobaczyłeś w kuchni karalucha, to zgłoś to panu na dole, on się tym zajmie, także każdym innym problemem jaki napotkasz w mieszkaniu lub budynku.

Polecam zakup pojemników hermetycznych plastikowych i trzymanie żywności jeśli nie w lodówce to w szafkach w pojemnikach.
Ja mam zawsze wszytko pozamykanie i jeśli zdarza się karaluch to zwykle jest to zwiadowca, raz na rok mniej więcej.

Pralnia - najlepiej miej pralnię w pobliżu, przyjdą zabiorą pranie i odniosą. Dobra jest Modern National Laundry, ja tak wypróbowałam i zostałam przy nich.

Nie zauważam już trąbienia sama poganiam takiego, co na zielonym "myśli a nie jedzie" i ludzi czasem też muszę przeganiać Przyzwyczaisz się szybko jak w swoje autko wskoczysz.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-15 o 06:43
Stary 2010-05-15, 07:15   #1027
jovikzu
Raczkowanie

Hej Eva,

wiesz ja w europie nie stronilem od trabienia, ale to oznaczalo moze raz na tydzien, a moze nawet raz na miesiac... Tutaj to jak ktos trabi ran na dzien to oznacza ze stara sie nie uzywac klaksonu...

jak bylem w chinach, to gosciu w dosc nowym samochodzie (powiedzmy 2 letnim) mial zupelnie wyrobione miejsca przyciskow klaksonu i w czasie powiedzmy godzinnej przejazdzki, uzyl klaksonu minimum 20 razy... czyli co 3 minuty....

do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic - czlowiek adaptuje sie latwo do kazdej zmiany - tylko po co?????

Moze wiesz gdzie mozna zglaszac uwagi, tak aby dotarly do jakiegos sheika... Wiesz konstruktywna krytyka jest zazwyczaj mile widziana

dzis pierwszy pochmurny dzien....
T
P.S. umiem juz wszystkie cyferki rozpoznawac - najlatwiej po tablicach rejestracyjnych. Co ciekawe ze pisza, od prawej do lewej tekst, ale juz liczby zapisywane sa od lewej do prawej...??? gdzie tu logika???

Aha noi jak to jest z drobnymi? jakie sa monety? narazie spotkalem sie z 1 AED, 0,5AED i 0,25AED - bo niewiem jak sie tutejsze grosze nazywaja... raz dostalem 1AED ktory byl wiekszy niz inne... zastanawialem sie czy to nie podrobka, ale przyjeli w innym sklepie.... noi wyglada na to ze czesto daja sobie spokuj z wydawaniem dokladnej reszty....

raz chcialem kupic sobie sok z automatu na cornische road - i mi zjadl kase i nic - dziadostwo......

kto poleca jakie radio w AD? bardzo prosze o czestotliwosc - moj obecny odbiornik pozostawia wiele do zyczenia - dlatego wybieram sie wlasnie do Mina Mall

---------- Dopisano o 06:15 ---------- Poprzedni post napisano o 06:06 ----------

Aha, ja nie trzymam zadnego jedzenia poza lodowka, oprocz jablek czy innych owocow, ktore myje przed jedzeniem.... w japonii jakos mi nie przeszkadzaly... a tu jak widze dziady to mnie obrzydzenie bierze....

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2010-05-16 o 19:16 Powód: odtworzenie tresci postu
Stary 2010-05-15, 08:18   #1028
Eva ID

GG do Eva ID

Polecam radio lokalne do słuchania zwłaszcza w samochodzie ale też i wieczorami w domku:

106.0FM Emirates Radio 2 - Abu Dhabi classic hits English

W język angielskim i dobre angielskie nagrania sprzed lat (ciekawostka, że nagrania 20 letnie to już klasyka ).

Jest też:

91.6 FM Abu Dhabi Classic FM first classical music radio station

ale to dla takich napaleńców jak ja co tylko jazz albo Chopin w kółko i na okrągło

Pieniądze w Emiratach, to:

monety:

- 1 fils
- 5 fils
- 10 fils
- 25 fils
- 50 fils

- 1 dirham

papierowe:

- 5 dirham
- 10 dirham
- 20 dirham
- 50 dirham
- 100 dirham
- 200 dirham
- 500 dirham
- 1000 dirham

Z jednej strony opisane są w języku angielskim, a z drugiej strony po arabsku.

Często mylę 25 z 50 filsami i czasem 5 AED myli się z 50 AED

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-15 o 08:31
Stary 2010-05-15, 10:01   #1029
jovikzu
Raczkowanie

hej, bylem w Mina Center

wybor lodowek i innych agd jest ogromny!! pewnie tam kiedys ta lodowke kupie
ale ze sprzetem muzycznym to bylo tam cieniutko...

co do monet, to 1, 5 i 10 flisow to chyba tu nikt nie uzywa...

dzisiejsza refleksja - mimo ogromnego dobrobytu, brakuje tutaj "harmonii" ciekzo to opisac, ale wydaje mi sie ze wiele zmian nastepuje tak szybko, ze brakuje tutaj ludzi ktorzy tworzyli by cos z pasja... wiekszosc ekspatow przyjezdza tutaj zarobic i wyjezdza, badz zostaje ale pracuje dla pieniedzy a nie pasji... chyba to jest przyczyna...

wydaje mi sie ze w tym kraju mozna jeszcze mnostwo ulepszyc a przy tym duzo zarobic

T

P.S. Dzieki za radia, 106 juz znam - jest spoko

Stary 2010-05-15, 11:43   #1030
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez jovikzu Pokaż wiadomość
co do monet, to 1, 5 i 10 flisow to chyba tu nikt nie uzywa...

Ja używam

Co do "harmonii", nie bardzo wiem co masz na myśli, jest tu naprawdę wiele atrakcji, ludzie mający jakieś swoje pasje mogą je tu spokojnie rozwijać.

Można grać w hokeja, jeździć na koniach, grać w golfa, latać paralotniami, nurkować, żeglować, chodzić po górach i jaskiniach (Oman), grać na fortepianie, jeździć na nartach, tańczyć.... ufffff.... itp, itd.... a wszystko to dostępne w każdym dniu roku.

Powiedz mi jaką masz pasję, a może podpowiem Ci jak się z nią tu znaleźć.

55 kg
Stary 2010-05-15, 13:44   #1031
jovikzu
Raczkowanie

witam tu Jovikzu tym razem

te karaluchy nie przywoluja mi usmiechu na twarzy.. ale moze we wlasnym domu bedzie z tym latwiej.
a co do pasji to sie moze spytam : skley dla plastyków aby kupić farby, płótna i prefabrykaty do wyrobu biżuterii - kamienie, srebro itp.

ja siedze w Lodzi z dziecmi i zamarzam- tylko 10 stopni sie zrobilo.... brrrrrrr,
pozdrawiam wszystkich

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-15, 15:20   #1032
Eva ID

GG do Eva ID

Witaj Jovikzu

Szczerze mówiąc nie wiem czy są jakieś specjalistyczne sklepy dla plastyków ale wiele z takich akcesoriów widziałam w sklepie All Prints Bookshop (cnr Al Nasr & Tariq ibn Ziyad Sts, Al-Markaziyad West) i w Mina Mall , Jarir Bookstore ma dział dla plastyków.

Prefabrykaty do wyrobu biżuterii... nie mam pojecia, a tego nie wiedziałabym nigdzie nawet w moim rodzinnym mieście

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Cinanter Pokaż wiadomość
Pozdrawiam z Qataru wszystkie " arabskie Polki" !!!

Hejka Cinanter

Pisz co tam w Doha słychać?

55 kg
Stary 2010-05-15, 15:26   #1033
Cinanter
Raczkowanie

Wink Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Witam serdecznie po długim nie pisaniu. Nadszedł czas mojego powrotu na ziemię pustynne. Powrót w prawie największe słońce Nie wiem jak wytrzymam. Mam ogromną, ogromną prośbę , czy ktoś nie orientuje się czy w Emiratach ( mieszkam w Katarze) można wziąć jakiś ślub ważny tylko na terenie Emiratów ??? Chodzi o to , że mój ukochany , szanowny TŻ bardzo naciska abyśmy wzięli w Polsce ślub, tylko cywilny dla papierka, z tego powodu, że żyło będzie nam się dużo lepiej ( ponoć ) i odpadają problemy z wizami , hotelami itd.. Mamy w planach z Kataru jak najwięcej Bliskiego Wschodu pozwiedzać i zobaczyć. Ja jednak bardzo się bronię , bo co to za ślub taki ot tak.. Zresztą nie czuję się gotowa , bardzo chętnie wzięłabym coś co jest ważne tylko na terenie Emiratów dla świętego spokoju. Nadmieniam, że moją wizę przyjazdową równie dobrze może załatwić firma dla której prawdopodobnie będę pracować. Chodzi głównie o podróżowanie między emiratami z ukochanym. Mieszkamy też oczywiście razem.

Czy ktoś mógłby coś pomóc, doradzić ??? Byłabym niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkie polskie arabki i arabów z bardzo futurystycznego miasta - Kopenhagi.

Eva w tej chwili jestem w Kopenhadze ale do Doha wracam. Jedyne co wiem , co tam się teraz dzieję to to, że bardzo ciepło I że tęsknie już (mniej za Dohą bardziej za moim ulokowanym tam skarbem)

Edytowane przez Cinanter
Czas edycji: 2010-05-15 o 15:29
Cinanter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-15, 15:31   #1034
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Witam serdecznie po długim nie pisaniu. Nadszedł czas mojego powrotu na ziemię pustynne. Powrót w prawie największe słońce Nie wiem jak wytrzymam. Mam ogromną, ogromną prośbę , czy ktoś nie orientuje się czy w Emiratach ( mieszkam w Katarze) można wziąć jakiś ślub ważny tylko na terenie Emiratów ??? Chodzi o to , że mój ukochany , szanowny TŻ bardzo naciska abyśmy wzięli w Polsce ślub, tylko cywilny dla papierka, z tego powodu, że żyło będzie nam się dużo lepiej ( ponoć ) i odpadają problemy z wizami , hotelami itd.. Mamy w planach z Kataru jak najwięcej Bliskiego Wschodu pozwiedzać i zobaczyć. Ja jednak bardzo się bronię , bo co to za ślub taki ot tak.. Zresztą nie czuję się gotowa , bardzo chętnie wzięłabym coś co jest ważne tylko na terenie Emiratów dla świętego spokoju. Nadmieniam, że moją wizę przyjazdową równie dobrze może załatwić firma dla której prawdopodobnie będę pracować. Chodzi głównie o podróżowanie między emiratami z ukochanym. Mieszkamy też oczywiście razem.

Czy ktoś mógłby coś pomóc, doradzić ??? Byłabym niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam wszystkie polskie arabki i arabów z bardzo futurystycznego miasta - Kopenhagi.

Zaraz, zaraz, bo nie łapię......

Jedziesz do Qataru na SWOJEJ wizie jako pracownik?

Możesz podróżować po całym basenie Gulf bez faceta lub z facetem, jak Ci wygodnie, po co ślub w Emiratach?

Jedziecie do hotelu jako turyści i tam już Cię nikt pytał nie będzie, czy masz męża czy też nie.

No albo ja czegoś nie zrozumiałam dokładnie.

55 kg
Stary 2010-05-15, 15:51   #1035
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez babylonczyk Pokaż wiadomość
Do Ewy: od listopady bedziemy w UAE, nie powiem ci w jakim szpitalu, ale napewno sie dowiesz pozniej.

Witaj Babylonczyk

MABROUK !!!

55 kg
Stary 2010-05-15, 15:53   #1036
Cinanter
Raczkowanie

Eva ID ja jadę z powrotem do Doha na wizie załatwianej przez firmę TŻ ta nie wiem , jak oni tam to załatwiają, da mnie ważne , że mam papierek. Ale oczywiście nie mogłabym tam zostać na stałe gdyby mnie ktoś nie zatrudnił. W Europie miałam rozmowę z firmą , która jest mną zainteresowana i oni oczywiście podejmują się załatwienia wszystkich formalności itd. Ale mój TZ mimo wszystko chce ślubu bo my myślimy aby po Emiratach pojeździć samochodem i ponoć jak nie jesteś żoną to są problemy a samochodem milion razy lepiej niż samolotem , bo 1 masz wszędzie samochód możesz wszędzie dojechać, wszystko zobaczyć 2 taszczyć ze sobą bagaże plus ciężki sprzęt nurkowy to raczej komfortowe nie jest. My jesteśmy tacy bardziej przygodowcy niż hotelowcy - tu pojechać tam zobaczyć każdą noc spać gdzie indziej itd ... No i cena benzyny - tańsza niż woda mineralna ach motor mi się marzy z tą ceną
Albo Veyron - jak marzyć to marzyć
Stary 2010-05-15, 16:03   #1037
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Albo Veyron - jak marzyć to marzyć
Hehehehehe.... Bugatti no to rozumiem

Wiesz co, to ja już nie wiem co Tobie radzić, są takie śluby muzułmańskie tygodniowe często zawierane przez Saudyjczyków przyjeżdżających tutaj na wywczasy, hehehehehe... no ale chrześcijan to nie bardzo dotyczy.

Można wziąć ślub w Ambasadzie Polski w Abu Dhabi, no ale to już jest zawarcie związku małżeńskiego.... kurcze, no a dlaczego nie chcesz wyjść za niego za mąż?

Tak w ogóle, to jeśli byłabyś na SWOJEJ własnej wizie jako osoba pracująca, to nie powinnaś mieć żadnych problemów w przekraczaniu granicy z Emiratami i Omanem.

Ja jeżdżę często do Omanu i nie mam żadnych problemów, natomiast znam kobiety będące na wizach mężów, które pozwolenia przekroczenia granicy samotnie nie uzyskały, bo musiał im ich mąż na Polcji wystawić POZWOLENIE.
No tak niestety

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-15 o 16:04
Stary 2010-05-15, 16:26   #1038
Cinanter
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Hehehehehe....
Można wziąć ślub w Ambasadzie Polski w Abu Dhabi, no ale to już jest zawarcie związku małżeńskiego.... kurcze, no a dlaczego nie chcesz wyjść za niego za mąż?

Tak w ogóle, to jeśli byłabyś na SWOJEJ własnej wizie jako osoba pracująca, to nie powinnaś mieć żadnych problemów w przekraczaniu granicy z Emiratami i Omanem.

Ja jeżdżę często do Omanu i nie mam żadnych problemów, natomiast znam kobiety będące na wizach mężów, które pozwolenia przekroczenia granicy samotnie nie uzyskały, bo musiał im ich mąż na Polcji wystawić POZWOLENIE.
No tak niestety
No właśnie , też tak myślę , ogólnie boję się tego całego pozwalania :/ i jakoś tak nie do końca przekonana jestem do tego ślubu. To nie jedyny powód, dlaczego się boję Ponoć przez Arabię Saudyjską mogę jechać tylko z mężem... a inaczej się z Kataru nie wydostaniemy .

Edytowane przez Cinanter
Czas edycji: 2010-05-15 o 17:24
Stary 2010-05-15, 16:30   #1039
Eva ID

GG do Eva ID

Możecie przylecieć do Emiratów samolotem i tu na miejscu wypożyczyć samochód, po to tylko aby przejechać przez paskudną Arabię Saudyjską, nie opłaca się ślubu brać!!!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-15 o 16:55

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-15, 17:25   #1040
Cinanter
Raczkowanie

Też tak sądzę ale trudno to wytłumaczyć mojemu ukochanemu.
Stary 2010-05-15, 17:40   #1041
Eva ID

GG do Eva ID

Oj, musi być w Tobie bardzo, bardzo zakochany

55 kg
Stary 2010-05-15, 21:30   #1042
jovikzu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez babylonczyk Pokaż wiadomość
Do kolegi Jakovzu

wulgarny jezyk uzywasz, masz okazja poznac nowa kultura,nowego jezyka, ludzie. zycie w obcym kraju nie polega na ponizaniu i krytykowanie tupilcow, lecz na zrozumienie ich w miare mozliwosci.
Ja jak przyjechalem do polski na studie, nie zaczelem od krytykowania i wyzywania polakow. Dla mnie wszystko bylo interesujace, dlatego do tej pory jestem zwiazany z PL, mimo ze nie mieszkami tam.
Mysle ze nie dlugo zmiennysz twoje monotonne, styreotypowe polskie myslenie o innych nacjach, w tedy twoje dzieci tez beda tolerancyjni.
Pamietaj Polska nie jest rajem na swiecie, polacy zle traktuja rumunow, bulgarow, ruskich , a polak zle traktowany przez niemca, hollendera, francuza, englika, nie mowiac przez szweda tez.

Pozdrawiam
Witaj babylonczyk
tuJovikzu - ale nie moj TZ.
uwazam jestesmy bardzo tolerancyjni, mimo ze sami doswiadczylismy nietolerancji ktorej niby nie ma- chociazby w Niemczech...
i chciałam sie tu za nim wstawić, bo przyznam że nie wiem dlaczego i co Cie tak urazilo w opisie mojego TZ? Na pewno nie mial zamiaru nikogo urazic. ani krytykowac ludzi tylko opisac pierwsze wrazenia bo wlasnie jak najbardziej chce, i ja tez, poznac ludzi, kulture i zwyczaje- a to forum ma sluzyc wlasnie informacja dla osob, które o tym regionie chca sie czegos dowiedziec. bedziemy mieszkac w Abu Dhabi 3 lata i to my jesteśmy dla tego kraju obcy wiec respektujemy wszystkie zasady tam obowiazujace i nie mamy zamiaru niczego krytykowac- najwyzej moze nas cos dziwic esli nie jestesmy do tego przyzwyczajeni. Ale zdziwiło mnie że tak agresywnie zareagowałeś nie tłumacząc do końca co cie zdenerwowało, Moj TZ naprawde duuuuzo najeździł się po świecie i jak dla mnie uwagi ze cos jest dziwne czy inne sa po prostu porownniem z do naszej Polskiej kultury i do tego jak sie wychowalismy (lub innych krajów gdzie byliśmy na tyle długo żeby nasiaknać trochę kultura- choćby Japonia, Niemcy czy Anglia). Oczywiscie ze żaden naród nie jest idealny, Polacy tak samo, Ja sama studiowałam za granicą kilka lat i wierz mi studiując byłam dumna że pochodze z Polski, ale nie raz było mi bardzo przykro, że ludzie z mojego kraju zachowują sie tak "nisko" krytykując i wyzywając innych. A jak raz zwróciłam uwage sama zostałąm wyzwana od najgorszych i zmieszana z blotem- ze zdradzilam swoj kraj bo mieszkam gdzie indziej, nie bede przytaczac reszty bo dopiero bym musiala wulgaryzmow uzywac- czego sama nie robie. A co najbardziej boli pozniej az ci sie wstyd przyznac ze jestes tej samej narodowosci, bo niestety ludzie szufladkuja osoby i uwazaja ze jak jeden Polak zly to wiekszosc pewnie tez. W Niemczech nadal uwazaja ze my jestesmy zlodziejami samochodow.... i bedzie trzeba wielu pokolen pewnie zeby to sie zmienilo.
Sama znałam kilka osoby ze Sri Lanki czy z Azji lub biednych krajów Afryki, znajace po kilka jezykow obcych. i bylam pelna podziwu dla ich zapalu i checi dojscia do czegos aby moc wyslac pieniadze ich biednym rodzicom.

tak na przyszlosc mysle ze do wszystkich tutaj, dobrze powiedziec wprost o co chodzi, zwlaszcze to to jest tylko wymiana zdan tekstowa a z wlasnego doswiadczenia wiadomosci tekstowe pozbawione jakiegokolwiek nacechowania emocjoonalnego moge zostac zle zrozumiane czy zinterpretowane niz mial to na mysli piszacy.

pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia

do Eva dziekuje za namiary na sklep dla plastykow

Stary 2010-05-16, 13:40   #1043
Eva ID

GG do Eva ID
Exclamation Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez A z Z Pokaż wiadomość
Z innej beczki - u nas (pd PL) ciągle pada , czy u Was dziewczyny też zachodzą jakieś zmiany, może anomalie pogodowe w ostatnim czasie?
.................. no i wykrakałaś anomalię pogodową zaciągnęło chmurami & grzmi & piorunami pociska.... ino patrzeć jak będzie padać w połowie maja w Emiratach .... Sodoma i Gomora

55 kg
Stary 2010-05-16, 16:46   #1044
A z Z
Raczkowanie

EVA przepraszam ale czarownice tak mają. . .
Nas też tutaj pokarało zobacz http://pogoda.onet.pl/1,401,38,miasto.html
Dzisiaj śnieg na moich oknach wpędza mnie w depresję
Jeszcze wczoraj było tak:
1. widok z górnej stacji kolejki na Harendzie (Gubałówka)
2. ogromna wiśnia
3. kaczeńce
4. migdałowiec
5. czeremcha
Stary 2010-05-16, 16:58   #1045
Eva ID

GG do Eva ID

AzZ, Ty łobuziaro no masz szczęście, że nie leje

Czeremchą mnie udobruchałaś na dobre

Witam podczytującego xpabloxx zapraszam do napisania czegoś o sobie

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-16 o 17:00
Stary 2010-05-17, 08:29   #1046
Cinanter
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Oj, musi być w Tobie bardzo, bardzo zakochany

Raczej bardzo, bardzo podoba mu się opcja kontrolowania własnej żony
Stary 2010-05-17, 17:33   #1047
A z Z
Raczkowanie

[QUOTE=Eva ID;19348746]AzZ, Ty łobuziaro no masz szczęście, że nie leje

Czeremchą mnie udobruchałaś na dobre

Mam nadzieję, że dzisiejsze "łowiecki" też wpłyną pozytywnie , tym bardziej, że robiłam zdjęcia podczas deszczu ze śniegiem. Na szczęście tego nie widać. Aha, pocieszę Cię chyba 2 zdjęciem - to Kuźnice - w głębi kolejka na Kasprowy Wierch, jak widać na zielonym niestety białe i zimne . . . Nie wypowiadam tego słowa, żeby nie przyciągać tego o tej porze roku!!!!!
JA CHCĘ + 30 w cieniu ! i takie widoki jak na 3 zdjęciu!

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Może teraz uda mi się umieścić zdjęcia

Edytowane przez A z Z
Czas edycji: 2010-05-17 o 17:35
Stary 2010-05-17, 17:43   #1048
A z Z
Raczkowanie

Chyba moce sprawcze mnie opuściły
Ale 2 próba
Stary 2010-05-17, 19:48   #1049
Eva ID

GG do Eva ID

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaa........ .................aaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaa............. ......................... ......................aaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

łowiecki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!

Nie byle jakie jeno Merynosy!!!!

Moje ulubione

Dzisiaj było u mnie 42 stopnie w cieniu

AzZ jesteś niesamowita, dziękuję

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Hej xpabloxx hej... no odezwij się !!!

Co się tak
xpabloxx czaisz????

Witam też
Kira m !!!

Witam też Elidka98 !!!

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2010-05-17 o 22:20
Stary 2010-05-18, 07:15   #1050
Zollerki
Raczkowanie

Cześć!

Juz niebawem wpadnę do Abu.. ok, może nie na długo, bo tylko 3 tygodnie, ale jak już wcześniej wspomniałam, od stycznia zostanę w tym cudownym miejscu przez okrągłe 3 lub 4 latka.

Co prawda mężunio już na miejscu, ale ja się nie mogę doczekać przyjazdu 9. czerwca.. hehe..
Mam takie pytanie do Ciebie Ewa: jak to jest dokładnie z tą wizą, bo firma męża ją dla mnie załatwia/załatwiła... cholerka ich wie ;-) Ale co ja mam powiedzieć czy pokazać na lotnisku po wylądowaniu?

Poza tym jak to jest z życiem codziennym. Jestem w 6-tym miesiącu ciąży (co prawda brzusio malutki, ale widoczny) i tak myślę, że jeśli temperatury w Emiratach przekraczają 40'C to raczej wycieczki w godzinach 10-16 odpadają ze względu na słońce.. Czy jest się czego obawiać, czy mogę po prostu niewielkie dystanse spokojnie pokonać piechotką i później ochłodzić się w jakimś klimatyzowanym lokalu?

I z jakiej firmy najlepiej wynająć samochód? Chcieliśmy sobie zrobić krótką rodzinną wycieczkę do Dubaju i innych miejsc, więc chciałam zaciągnąc radę ekspertki ;-)

Pozdrawiam i do zobaczenia!
Zollerki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości