![]() |
#1021 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)
Wyjściem jest też dobór odpowiedni tła - żeby tło było jak najbardziej zbliżone do tła serwetki, wtedy jest szansa że się wtopi a niewielką różnicę zatuszuje się cieniowaniami. W przypadku tych kwiatków warto było zrobić tło ecru
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1022 |
Przyczajenie
|
decoupage. Proszę o pomoc! spękania
Hej kompletnie nie umiem się odszukać na tym forum. Pewnie jest gdzieś taki wątek, ale nie moge go znaleźć. Powiedzcie mi czy taki efekt http://www.youtube.com/watch?v=9lU1dfWVYc4 uzyskam werniksem pękającym i werniksem wodnym z polyskiem firmy renesans? Czy na pomalowaną farbę i naklejony motyw smaruje pękającym a potem z polyskiem i uzupełniam to cienami do powiek albo porporina? prosze o odpowiedź
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
Zakorzenienie
|
Dot.: decoupage. Proszę o pomoc! spękania
Ten film jest tak przejrzysty,że nie wiem co tu jeszcze dodać....z czym konkretnie masz problem? przede wszystkim tak jak powiedziała autorka nie werniks wodny!!! Zabezpieczamy lakierem poliuretanowym lub żywicznym.
![]() |
#1024 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Od niedawna uczę się decoupage'u. Mam problem i nie wiem co zrobić. Otóż pudełeczka, które robię lepią się kiedy skończę....zmieniłam farby i klej....pudełeczko po lakierowaniu schnie już bardzo długo i nadal się lepi.. i tutaj moje pytanie, co źle robię? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Zakorzenienie
|
a jaki masz lakier? Może za druga warstwa, albo kolejna warstwa była położona na niedoschniętą poprzednią warstwę?
![]() |
#1026 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włóż na noc do lodówki.Mówię poważnie! ![]()
![]() |
![]() |
#1027 |
Przyczajenie
|
Lakier mam firmy renesans, bardzo możliwe, że nie jest dobry, ale użyłam go bo go po prostu dostałam i nie znam się na tym za bardzo
![]() Co do pomysłu z lodówką, czemu nie? ^^ Dzięki za radę. Zamierzam kupić inny lakier, może polecilibyście mi jakiś dobry? Ten lepi się po pierwszej warstwie, dlatego napisałam. Farba na pewno była sucha, przynajmniej tydzień odczekałam zanim polakierowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1028 |
Zakorzenienie
|
Bardziej mnie interesuje nie firma tylko rodzaj.Preparaty z Renesansu nie są złe. I nie drogie. Jeśli jest to lakier wodny to nie powinien się lepić i tego suszymy w cieple.Jeśli żywiczny lub poliuretan to na zimnie lepiej się utrwali. Ale z Renesansu chyba takich nie ma więc nie wiem w czym rzecz....Jedynie co przychodzi mi do głowy,że nie polubił się z jakąś sąsiednią warstwą....musiałabyś opisać wszystko po kolei,co i jak i czym...
![]() |
#1029 |
|
Ja z Renesansem też tak miałam, to są werniksy które schną bardzo długo, ponieważ z założenia były to werniksy malarskie a te mogą długo na obrazie schnąć
![]() Nie wiem, czy zmieni coś włożenie do lodówki, mam jeszcze z początków decu butelki malowane tym lakierem i nadal mam wrażenie, że nie do końca wyschły ![]() ![]() Renesans na pewno ma świetny podkład do decoupage ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1030 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o rodzaj to jest to werniks wodny.
Co do firmy, zraziłam się trochę. Nie twierdzę, że wszystko jest złe, bo używam ich podkładu i uważam, że jest świetny ![]() ![]() Mogę napisać ''na co'' nakładam - albo na farbę firmy stamperia, albo klej tej samej firmy. Wcześniej były to klej i farby firmy renesans, a że się bardzo kleiły to sobie takie zdanie wyrobiłam, możliwe że niepotrzebnie ^^ . Dzięki za radę i za sondę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 |
Zakorzenienie
|
No a ja pomalowałam jedną rzecz i są smugi, jak pomalować aby ich nie było. Jak pędzlem to smugi jak gąbką to takie porowatości.
Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Zakorzenienie
|
gąbką po wyschnięciu nie powinno być porowatości, a jak są, to jeszcze raz, ale warstwy cienkie
![]() ja jak chcę pelnego krycia to gąbeczką 2-3 warstwy i kolorek jest jednolity ![]()
![]() |
#1033 |
Zakorzenienie
|
No bo to moja druga warstawa, ale troszkę starłam w drugiej rzeczy pierwszą więc teraz może będzie ciut lepiej
![]() ![]()
Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Zakorzenienie
|
czekam zatem na efekty
![]() ps. za kilka dni poleci paczuszka dla Ciebie ![]()
![]() |
#1035 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1036 |
Przyczajenie
|
Nie potrafię nigdzie w necie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, więc może będę miała szczęście i ktoś mi tu odpowie. W jaki sposób można uzyskać taki mniej intensywny w swych kolorach motyw. Patrząc na zdjęcia niektórych przedmiotów w necie, motyw wydaje się być taki bardziej rozmyty i stonowany. Nie wiem czy to tylko moje złudzenie, czy tak faktycznie jest, ale widziałam to na wielu zdjęciach w różnych miejscach. Dziękuję z góry za odpowiedź
![]() Dodam, że nie jestem początkująca w tej dziedzinie, już wiele przedmiotów zrobiłam. Często coś domalowuję i oczywiście cieniuję, ale jakoś nie potrafię uzyskać takiego efektu na samym motywie. Być może to tylko ustawienia aparatu, którym robione są zdjęcia, ale strasznie mnie to ciekawi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1037 |
Rozeznanie
|
aby kolory były "rozmyte" potrzebujesz opóźniacza /blendingel/ - im więcej dodajesz żelu do farby, tym kolor robi się mniej intensywny
możesz zobaczyć tutaj: http://www.smolny.pl/kurs-xxxvii-sta...e-w-decoupage/
![]() |
#1038 |
Zakorzenienie
|
a może bardziej chodzi o przygaszanie kolorów?
Czyli o potraktowanie lekko motywu rozwodnioną jasną farbą?
![]() |
#1039 |
|
Albo wydrukowanie już rozmytego w programie graficznym.
Najprościej wrzuć z internetu przykładową pracęm żebyśmy zobaczyły o co Ci chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 |
Gość
|
wszystkim początkującym polecam serwis www.inspirello.pl - jest sporo darmowych tutoriali video o decoupage
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1041 |
Raczkowanie
|
Obraz z plakatu Witam,
mam w domu plakat, czy byłaby możliwość pomalowania go czymś, werniksem? tak żeby nabrał faktury obrazu i zrobił się matowy. Coś jak w filmie Jaś Fasola nadciąga totalny kataklizm, jeśli kojarzycie, nie chodzi o dokładne odwzorowanie pociągnięć pędzla ale tak mniej więcej. Dziękuję za pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1042 |
|
Mogłabyś nakleić plakat na podobrazie albo na coś twardszego - np. cienką sklejkę itp. Dopiero wtedy możesz próbować pomalować go najpierw klejem do decoupage a dopiero potem werniksem matowym. Możesz też dać na wierzch werniks pękający i będzie popękany obraz. Filmu z jasiem Fasola nie kojarzę więc nie do końca wiem jaki efekt chcesz osiągnąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 |
Przyczajenie
|
Witam. Jest tak farba firmy americanaCanvas Gel Medium, daje on efekt jak by bylo pomalowane farba olejna. Albo jest taka pasta, tylko nie pamientam teraz nazwy, nanosi sie ja i daje ten sam efekt. Pozdrawiam.
![]() http://artrusticpl.blogspot.com.es/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1044 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Rozeznanie
|
a ja wykorzystałam inny preparat na butelce - masa strukturalna ,przeźroczysta, błyszcząca firmy Chromacryl
Impasto Gel Medium
![]() |
#1047 |
Przyczajenie
|
w Polsce musisz popytac, bo ja teraz mieszkam w Hiszpanii wiec nie wiem gdzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 |
Rozeznanie
|
Co nalożyć na szkło pod akryle i decu? Bo popryskałam lakierem i farba w niektórych miejscach odpryskuje
![]() I jak robić żeby było jak najmniej zmarch?
![]() |
#1049 |
|
Jest specjalny primer do szkła, lakier nic ci nie da
![]() A zmarchy - przeczytaj ten wątek, są tam porady jak naklejać serwetki i papier i jak pozbyć się zmarszczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 |
Wtajemniczenie
|
Wybaczcie, że zaśmiecam, ale nie jestem pewna który wątek "lepiej funkcjonuje" Byłam na wątku kompendium i pomyślałam, że tu też wkopiuję moje problemy i poproszę o odpowiedź. Oczywiście nie musicie mi odpisywać w obu miejscach
![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1281 Buziaki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.