|  2012-11-18, 20:55 | #1021 | 
| Osiołek z zakątka :)  Zarejestrowany: 2008-03 
				 | 

Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Wyjściem jest też dobór odpowiedni tła - żeby tło było jak najbardziej zbliżone do tła serwetki, wtedy jest szansa że się wtopi a  niewielką różnicę zatuszuje się cieniowaniami. W przypadku tych kwiatków warto było zrobić tło ecru   No i cięzko bedzie Ci wtopić wycięte motywy, motyw powinien być wyrwany z sewetki a te mam wrażenie są wyciete   | 
|     |   | 
|  2012-11-23, 13:42 | #1022 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-07 
				 | 

decoupage. Proszę o pomoc! spękania

Hej kompletnie nie umiem się odszukać na tym forum. Pewnie jest gdzieś taki wątek, ale nie moge go znaleźć. Powiedzcie mi czy taki efekt  http://www.youtube.com/watch?v=9lU1dfWVYc4         uzyskam werniksem pękającym i werniksem wodnym z polyskiem firmy renesans? Czy na pomalowaną farbę i naklejony motyw smaruje pękającym a potem z polyskiem i uzupełniam to cienami do powiek albo porporina? prosze o odpowiedź

| 
|     |   | 
|  2012-11-23, 16:05 | #1023 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-10 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Dot.: decoupage. Proszę o pomoc! spękania

Ten film jest tak przejrzysty,że nie wiem co tu jeszcze dodać....z czym konkretnie masz problem? przede wszystkim tak jak powiedziała autorka nie werniks wodny!!! Zabezpieczamy  lakierem poliuretanowym lub  żywicznym.

__________________ DecouTworki (lepiej oglądać ostatnie stronki niż marne początki  ) Papierki małe i większe | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:10 | #1024 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2012-11 
				 | 

Witam    Od niedawna uczę się decoupage'u. Mam problem i nie wiem co zrobić. Otóż pudełeczka, które robię lepią się kiedy skończę....zmieniłam farby i klej....pudełeczko po lakierowaniu schnie już bardzo długo i nadal się lepi.. i tutaj moje pytanie, co źle robię? | 
|     |   | 
|  2012-11-26, 20:33 | #1025 | 
| Zakorzenienie | 

a jaki masz lakier? Może za druga warstwa, albo kolejna warstwa była położona na niedoschniętą poprzednią warstwę?

__________________ | 
|     |   | 
|  2012-11-27, 13:07 | #1026 | |
				 | 

Cytat: 
 Włóż na noc do lodówki.Mówię poważnie!   
				__________________ DecouTworki (lepiej oglądać ostatnie stronki niż marne początki  ) Papierki małe i większe | |
|     |   | 
|  2012-11-27, 16:44 | #1027 | 
				 | 

Lakier mam firmy renesans, bardzo możliwe, że nie jest dobry, ale użyłam go bo go po prostu dostałam i nie znam się na tym za bardzo   Co do pomysłu z lodówką, czemu nie? ^^ Dzięki za radę. Zamierzam kupić inny lakier, może polecilibyście mi jakiś dobry? Ten lepi się po pierwszej warstwie, dlatego napisałam. Farba na pewno była sucha, przynajmniej tydzień odczekałam zanim polakierowałam. | 
|     |   | 
|  2012-11-29, 08:14 | #1028 | 
				 | 

Bardziej mnie interesuje nie firma tylko rodzaj.Preparaty z Renesansu nie są złe. I nie drogie. Jeśli jest to lakier wodny to nie powinien się lepić i tego suszymy w cieple.Jeśli żywiczny lub poliuretan to na zimnie lepiej się utrwali. Ale z Renesansu chyba takich nie ma więc nie wiem w czym rzecz....Jedynie co przychodzi mi do głowy,że nie polubił się z jakąś sąsiednią warstwą....musiałabyś opisać wszystko po kolei,co i jak i czym...

__________________ DecouTworki (lepiej oglądać ostatnie stronki niż marne początki  ) Papierki małe i większe | 
|     |   | 
|  2012-11-29, 15:22 | #1029 | 
				 | 

Ja z Renesansem też tak miałam, to są werniksy które schną bardzo długo, ponieważ z założenia były to werniksy malarskie a te mogą długo na obrazie schnąć   Nie wiem, czy zmieni coś włożenie do lodówki, mam jeszcze z początków decu butelki malowane tym lakierem i nadal mam wrażenie, że nie do końca wyschły  chociaż już się nie lepią...ale to w końcu 5 lat minęło  Renesans na pewno ma świetny podkład do decoupage  a werniksy proponuję zmienić na bardziej ludzkie farby. Dobrym lakierem jest Bona, ale ona występuje niestety chyba tylko w duuuużych opakowaniach. Rzuć okiem na naszą sonde, może coś Ci przypadnie do gustu  Sonda jest tutaj. | 
|     |   | 
|  2012-11-30, 17:54 | #1030 | 
				 | 

Jeśli chodzi o rodzaj to jest to werniks wodny.  Co do firmy, zraziłam się trochę. Nie twierdzę, że wszystko jest złe, bo używam ich podkładu i uważam, że jest świetny  Ja mam ukończone sprzed kilku miesięcy dwie szkatułki, które też mam wrażenie, że nie wyschły. Robię dla kogoś na prezent jedną i dlatego tak wypytuję, bo zależy mi, żeby się udało   Mogę napisać ''na co'' nakładam - albo na farbę firmy stamperia, albo klej tej samej firmy. Wcześniej były to klej i farby firmy renesans, a że się bardzo kleiły to sobie takie zdanie wyrobiłam, możliwe że niepotrzebnie ^^ . Dzięki za radę i za sondę   | 
|     |   | 
|  2012-12-02, 18:25 | #1031 | 
| Zakorzenienie | 

No a ja pomalowałam jedną rzecz i są smugi, jak pomalować aby ich nie było. Jak pędzlem to smugi jak gąbką to takie porowatości.

__________________ Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 | 
|     |   | 
|  2012-12-02, 18:40 | #1032 | 
| Zakorzenienie | 

gąbką po wyschnięciu nie powinno być porowatości, a jak są, to jeszcze raz, ale warstwy cienkie   ja jak chcę pelnego krycia to gąbeczką 2-3 warstwy i kolorek jest jednolity   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-12-02, 18:45 | #1033 | 
| Zakorzenienie | 

No bo to moja druga warstawa, ale troszkę starłam w drugiej rzeczy pierwszą więc teraz może będzie ciut lepiej   Zobaczymy ale co tam przecież pierwszy raz nie musi być aż tak idealny no nie wkońcu wprawa czyni mistrza   
				__________________ Świąteczna wymianka pudełkowa - zapisy do 15.11. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=37513922 #post37513922 Zajączek, jajeczko, baranek - wymianka Wielkanocna zapisy do 31.01.https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=38467042 #post38467042 | 
|     |   | 
|  2012-12-02, 18:56 | #1034 | 
| Zakorzenienie | 

czekam zatem na efekty   ps. za kilka dni poleci paczuszka dla Ciebie   
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-12-02, 19:01 | #1035 | 
| Zakorzenienie | 

|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2012-12-08, 15:40 | #1036 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2010-07 
				 | 

Nie potrafię nigdzie w necie znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie  pytanie, więc może będę miała szczęście i ktoś mi tu odpowie. W jaki  sposób można uzyskać taki mniej intensywny w swych kolorach motyw.  Patrząc na zdjęcia niektórych przedmiotów w necie, motyw wydaje się być taki bardziej rozmyty i stonowany. Nie wiem czy  to tylko moje złudzenie, czy tak faktycznie jest, ale widziałam to na  wielu zdjęciach w różnych miejscach. Dziękuję z góry za odpowiedź  Dodam, że nie jestem początkująca w tej dziedzinie, już wiele przedmiotów zrobiłam. Często coś domalowuję i oczywiście cieniuję, ale jakoś nie potrafię uzyskać takiego efektu na samym motywie. Być może to tylko ustawienia aparatu, którym robione są zdjęcia, ale strasznie mnie to ciekawi   | 
|     |   | 
|  2012-12-08, 18:57 | #1037 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

aby kolory były  "rozmyte"  potrzebujesz opóźniacza /blendingel/  - im  więcej dodajesz   żelu do farby, tym  kolor robi się mniej intensywny możesz zobaczyć tutaj: http://www.smolny.pl/kurs-xxxvii-sta...e-w-decoupage/ 
				__________________ http://www.smolny.pl | 
|     |   | 
|  2012-12-08, 19:05 | #1038 | 
| Zakorzenienie | 

a może bardziej chodzi o przygaszanie kolorów? Czyli o potraktowanie lekko motywu rozwodnioną jasną farbą? 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2012-12-09, 16:35 | #1039 | 
				 | 

Albo wydrukowanie już rozmytego w programie graficznym. Najprościej wrzuć z internetu przykładową pracęm żebyśmy zobaczyły o co Ci chodzi  będzie łatwiej doradzić. | 
|     |   | 
|  2012-12-10, 23:57 | #1040 | 
| Gość 
				 | 

wszystkim początkującym polecam serwis www.inspirello.pl - jest sporo darmowych tutoriali video o decoupage

| 
|   |   | 
|  2012-12-12, 10:55 | #1041 | 
| Raczkowanie | 

Obraz z plakatu 			 			 			 		  		 		 			   			Witam,  mam w domu plakat, czy byłaby możliwość pomalowania go czymś, werniksem? tak żeby nabrał faktury obrazu i zrobił się matowy. Coś jak w filmie Jaś Fasola nadciąga totalny kataklizm, jeśli kojarzycie, nie chodzi o dokładne odwzorowanie pociągnięć pędzla ale tak mniej więcej. Dziękuję za pomoc.   | 
|     |   | 
|  2012-12-12, 11:55 | #1042 | 
				 | 

Mogłabyś nakleić plakat na podobrazie albo na coś twardszego - np. cienką sklejkę itp. Dopiero wtedy możesz próbować pomalować go najpierw klejem do decoupage a dopiero potem werniksem matowym. Możesz też dać na wierzch werniks pękający i będzie popękany obraz. Filmu z jasiem Fasola nie kojarzę więc nie do końca wiem jaki efekt chcesz osiągnąć    | 
|     |   | 
|  2012-12-13, 07:43 | #1043 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2012-10 
				 | 

Witam. Jest tak farba firmy americanaCanvas Gel Medium, daje on efekt jak by bylo pomalowane farba olejna. Albo jest taka pasta, tylko nie pamientam teraz nazwy, nanosi sie ja i daje ten sam efekt. Pozdrawiam.  http://artrusticpl.blogspot.com.es/ | 
|     |   | 
|  2012-12-13, 14:19 | #1044 | ||
| Raczkowanie | 

Cytat: 
  Spróbuje tak jak piszesz  Cytat: 
 | ||
|     |   | 
|  2012-12-13, 19:01 | #1045 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-02 
				 | 

a ja wykorzystałam inny preparat na butelce - masa strukturalna ,przeźroczysta, błyszcząca  firmy Chromacryl Impasto Gel Medium 
				__________________ http://www.smolny.pl | 
|     |   | 
|  2012-12-20, 13:33 | #1047 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2012-10 
				 | 

w Polsce musisz popytac, bo ja teraz mieszkam w Hiszpanii wiec nie wiem gdzie.

| 
|     |   | 
|  2012-12-22, 21:15 | #1048 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2011-08 Lokalizacja: znienacka 
				 | 

Co nalożyć na szkło pod akryle i decu? Bo popryskałam lakierem i farba w niektórych miejscach odpryskuje   I jak robić żeby było jak najmniej zmarch? 
				__________________ Wymianka | 
|     |   | 
|  2012-12-23, 12:58 | #1049 | 
				 | 

Jest specjalny primer do szkła, lakier nic ci nie da   A zmarchy - przeczytaj ten wątek, są tam porady jak naklejać serwetki i papier i jak pozbyć się zmarszczeń   | 
|     |   | 
|  2012-12-27, 22:17 | #1050 | 
| Wtajemniczenie | 

Wybaczcie, że zaśmiecam, ale nie jestem pewna który wątek "lepiej funkcjonuje" Byłam na wątku kompendium i pomyślałam, że tu też wkopiuję moje problemy i poproszę o odpowiedź. Oczywiście nie musicie mi odpisywać w obu  miejscach   https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1281 Buziaki   
				__________________ | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Decoupage | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.