|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Juz 2 tygodnie czekam na zamowiony oprysk, dobrze ze sie zgodzili mi to sprowadzic bez ekstra kosztow. W polsce bede dopiero w kwietniu a do tego czasu bidaki moga nie wytrzymac. Wczesniej nie mialam takich problemow, dopiero od poznego listopada - pierwszy zarazony dostalam od TZ, potem kupilam 3 nastepne i jak sie okazalo tez byly porazone swinstwem. Teraz juz wiem wszelakie grudkowatosci na lisciach, zolte plamki - rowniez na korzonkach, dziurki, suche koncowki lisci i ciemne plamki na platkach - chorobska ktore w krotkim czasie sie rozwina do mega rozmiarow. A potem to juz wystarczy wspolna kapiel i w ciagu doby wszystkie to maja. Pozostaje mi tylko tego co podgnil podsuszyc - reszta kozeni jest piekna, jedrna i zielona, tylko te nad podlozem takie fuj. Miniaturka po obcieciu czarnej plamy z liscia - kupiona juz z tym paskudem - trzyma sie dobrze, przedluza ped i nic nie opadlo. Mega bialas z byczymi kwiatami - cos atakuje mu kwiaty i dostaje na nich zgnite plamki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
Trzymam
![]() ![]() ![]()
#1023 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczynki. Czasem trzeba troche otuchy. Bede walczyc i mam nadzieje ze zwycieze. A wy uwazajcie na swoje pociechy - nie kupujcie podejrzanych zdechlakow zeby i wam sie takie przykrosci nie zdazyly. Buziaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1024 |
Zakorzenienie
|
alle mnie dawno nie było...
![]() dziewczyny mam problem... zauwazyłam na lisciu takie coś (foto w załączniku)... i nie wiem .. uciąc kawałek, czy usunąc cały liśc... nawet nie wiem od czego to .... a z moimi storczysławami dobrze jest . ciapatek przedłuzyl pęd i lada dzien mam nadzieje otworzy kwiatuszki, jeden z uciętych pedów tez chyba oczko przedłuża ![]() ![]() ![]() i najwieksza niespodzianka: drugi z moich kuracjuszy chyba wypuscil pęd ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1025 |
Zakorzenienie
|
isis mi to wygląda na plamistośc liści.
![]() http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 Gratuluję nowych pędów. Moje stoją w miejscu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie u Isis występuje zwykłe poparzenie słoneczne. Ale jeżeli plamy pojawiają się nadal to lepiej uciąć chorą część a zostawić tam gdzie jest już sama zdrowa tkanka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1027 | |
Zakorzenienie
|
kliwia- tez myślałam ze to to na poczatku, ale potem zaczełam miec watpliwosci
Cytat:
![]()
moje malunki ![]() ![]() i moje wypocinki fotograficzne ![]() ![]() mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010 Edytowane przez Isis23 Czas edycji: 2009-03-02 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1028 |
Zakorzenienie
|
isis no ale jesli to sie pojaiwlo teraz w dobie zimy i braku ostrego slonca- no to to nie moze byc spalenie sloncem. Nio nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Zakorzenienie
|
U mnie spalenie słońcem wyszło dopiero jesienią, chociaż przez całe lato starałam się zacieniać storczykowy parapet. A plama wygląda tak samo jak ta większa. Na początku zrobił się tak jakby ubytek w liściu, potem ta plama zblakła, zaczęła żółknąć aż w końcu zrobiła się taka brązowo-czarna. Wielkościowo ta plama jest cały czas taka sama, nie pojawiają się nowe. Więc nie obcinam.
Isis masz rację poobserwuj i wrazie czego obcinaj. |
![]() ![]() |
![]() |
#1030 |
Zakorzenienie
|
To i moze ja sie wypowiem skoro u mnie wszystkie choruja
![]() ![]() Mam kilka fotek moic ostatnich nieszczesc - robione telefonem wiec ostrosc szalona ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Rozeznanie
|
a ja mam dobre i złe wiadomości chcecie posłuchać? chcemy! no to zaczynam od złych
norka27 - mam bardzo podobne te wycięcia na kilku bo to ten coś tam miał i tak wyszło teraz chcę najgorsze nieszczęścia potraktować ASAHI SL czy jak mu tam mam zamiar min 4 tym podlać jeśli mi się go uda dostać ![]() a wiadomości dobre to takie i na szczęście jest ich dość dużo ![]() 1. Ten różowy już ma ok 3-4 cm łodyżkę nową ![]() 2. Okazało się, że ten biały z ciemnym środkiem co już kwitł w wigilię ma kolejną łodygę ![]() ![]() ![]() 3. Keiki puszcza 3 liść i dwa korzonki ![]() 4. Torebka nasienna żółknie - niedługo będą nasionka ( postanowiłam te pierwsze wsypać do kory koło mamusi - podobno tak też może wyjść a jesli nie to przecież nic nie tracę ten storczyk mamusiowaty i tak wypuszcza kolejnego listka więc ma się ku dobremu ![]() ochh dumna jestem ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Zakorzenienie
|
Adelcio same wspaniale wiesci
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Rozeznanie
|
to jest biostymulator wzrostu - podobno ładnie korzonki po nim się mają a ja mam właśnie takie co mają te pomarszczone liście przez małą ilość korzeni więc myślę że warto byłoby spróbować
![]() ja z tymi wycinankami to też właśnie niedawno robiłam bo jednego przez własną głupotę - nie podlewałam co tydzień jak powinnam bo zauważyłam że chcą częściej a te w orchi to rzadziej niż na parapecie podlewam przez to że muszę przynosić miskę w wodą z łazienki a to jest yhm kawałek i później kąpać je i przekładać a to ciężko jest bo zwykle po 2 dnia wyciągałam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1034 |
Zakorzenienie
|
norka rzeczywiscie ma grudki- teraz dopiero zwróciłam na to uwagę
![]() Adela- świetne wieści.. gratuluje ![]()
#1035 |
Rozeznanie
|
Isis dziękuję
![]() a co do twojego - nie wiem jak się ten storczyk ogólnie trzyma, ile ma korzeni ale z własnego doświadczenia - poparzenia miałam dwa i nie wyszło to storczykom na dobre po 1. ten biały nie ma prawie wcale korzeni, ma listki zmarszczone i często musi być przez to wystawiany do wody, przez to też najmłodszy liść chciał uschnąć, ale ucięłam i doszłam do wniosku że miejsce poparzenia też utnę, na razie jest dobrze choć te liście sa nie za bardzo, ale ja obiektywnie radziła bym uciąć i zasypać cynamonem miejsce przecięcia by się o to nie martwić po 2. biały miniaturką ten mój pierwszy ma 2 listki tak jakby, korzonki jeśli są takie jak były też nie najgorzej ![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
mój nowy nabytek
![]()
![]() |
#1037 |
Zakorzenienie
|
Jaki piękny!
![]() ![]() ![]()
#1038 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1039 |
Zakorzenienie
|
Jodi takie wlasnie lubie najbardziej, wspanialy, tez takiego mam - moja gwiazdka
![]() Opryski - w polskich srodkach sie nie orientuje ale podobno ten topsin jest dobry - lasencje go chwala. Mysle ze kazdy srodek na grzybki i inne chorobstwa bedzie dobry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1040 |
Rozeznanie
|
norka27 u mnie topsin nie pomógł - próbowałam nim ratować miltonie ale bez skutku
![]()
![]() |
#1041 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1042 |
Zakorzenienie
|
No dobrze dziewczynki - idac za profesjonalnymiporadami na wszelkie syfy z tej o to strony http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 trzeba poczytac o Biosept, Score, Sarfun i Bravo - dla wiekszosci sa polecane ale w mieszaniu kilku na raz
![]() Cytuje : Dziurkowatość liści (choroba grzybowa). Zwalczać można podobnie jak plamistość liści, środkami: Score 0,05%, Biosept 0,1%, Sarfun ( lub Topsin) 0,07% + Bravo 0,15%,Plamistość liści (Phoma lub Cercopsora) i problemy z nawożeniem azotowym. Leczenie jak wyżej.szara pleśń to być może za mało światła a za dużo wody. Zwalczanie- Sumilex 500 SC 0,2% lub Gwarant 500 SC 0,2%. Dodanie do oprysku Gwarantem, Sarfunu 500 SC 0,1% uchroni storczyki jednocześnie przed innymi infekcjami grzybowymi. przypadek antraknozy - rzypadek wirusa (przebarwienia) jest nieuleczalny, ale można próbować leczenia stosując opryski: Biochikol 2,5% i Biosept 33 SL 0,1%. Z antraknozą można walczyć środkami Score 250 EC- 0,05%, Discus 500 WG- 0,03%. Porażoną część liścia najlepiej usunąć. plamistość bakteryjna Zwalczanie przemiennie: Funguran OH 50 WP(środek miedziowy) 0,75g./1litr wody, Miedzian 50 WG 1,5g./1litr wody, Biochikol-K AL- 3% , U mnie pojawia sie glownie dziurkowatosc, plamistosc i szara plesn jak i jeden mial Bakteryjna plamistość na liściu co polecaja zwalczac Funguran OH 50 WP(środek miedziowy) 0,75g./1litr wody. Miedzian 50 WG 1,5g./1litr wody. Biochikol-K AL- 3% - u mnie to wygladalo dokladnie w 100% jak na tym zdjeciu z dolu strony w Infekcjach Storczykow - punkt 2 Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-03-02 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Rozeznanie
|
norka pryskaj jeśli tylko to ma pomóc
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 |
Zakorzenienie
|
To tak dla zainteresowanych co im Topsin nie pomogl
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1045 |
Rozeznanie
|
norko mi ta miltonia po prostu zaczeła brązowieć i nic nie pomogło
![]() ![]() za to dziś wzięłam i jak zwykle wlałam temu co sie pokazała kolejna łodyżka wody i troche odżywki ![]() ![]()
![]() |
#1046 |
Zakorzenienie
|
Musze sie wam przyznac ze dzisiaj nie wytrzymalam i ruszylam na polowanie storczykowe - i widzialam mojego ideala
![]() ![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
A jak Twoja akcja pod kryptonimem zaplecze kwiaciarni?
![]()
#1048 |
Zakorzenienie
|
Nawet sie odwazylam tam wejsc
![]() ![]() |
![]() |
#1049 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1050 |
Raczkowanie
|
Witam.Moje kwiatuchy nadal odpoczywają.Norka27 jak to w tej Norwegii jest raz ceny kwiatów są niskie raz mrożą w żyłach krew
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.