Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-06, 14:45   #1021
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1
Konto usunięte

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Ja tez mam problemy ze stawami, tzn nie mam jakiegos ograniczonego otwierania ale za to caly czas mi przeskakuje. Bylam z tym u specjalnego dentysty szczekowego gdzie 300zl zostawilam :/ i mam tylko jakies masarze robic codziennie (5min) i nie zaciskac zebow bo to jest ponoc przyczyna
Mi chirurg szczękowy tłumaczył, że problemy ze stawami mam dlatego (też mi tak przeskakuje jak tobie, nie wolno mi nawet żuć gumy), że ten zawias jest bardziej wyprofilowany niż powinien, nie taki haczykowaty jak ma być, czy jakoś tak. Grunt, że to kwestia kości, więc nie wiem jak w Twoim przypadku, ale masaże na to brzmią dziwnie... Miałam też usuwaną dolną ósemkę, która mi rozsadzała szczękę, ale o górne póki nie wyrosną mam się nie martwić, orto też nic o nich nie mówiła.
bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 15:28   #1022
anuanusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Ale to wy nie chcialyscie usowac zebow ze tak rozszerzacie te szczeki?
Mi orto kazalawyrwac wszystkie 4 czworki ktos jeszcze musial wyrywac az 4 zeby czy to tylko ja tak strasznie krzywe/ciasno mam
ja miałam wyrywane 4 ósemki ale to chyba dlatego że mimo aparatu będę miała za 3 mies. operacje skrócenie dolnej szczęki i wysunięcie górnej ;/
anuanusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 15:37   #1023
nikas
Przyczajenie

,

Edytowane przez nikas
Czas edycji: 2009-11-08 o 21:42
nikas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 15:47   #1024
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14104820]Mi chirurg szczękowy tłumaczył, że problemy ze stawami mam dlatego (też mi tak przeskakuje jak tobie, nie wolno mi nawet żuć gumy), że ten zawias jest bardziej wyprofilowany niż powinien, nie taki haczykowaty jak ma być, czy jakoś tak. Grunt, że to kwestia kości, więc nie wiem jak w Twoim przypadku, ale masaże na to brzmią dziwnie... Miałam też usuwaną dolną ósemkę, która mi rozsadzała szczękę, ale o górne póki nie wyrosną mam się nie martwić, orto też nic o nich nie mówiła.[/QUOTE]

Mi mowil ze tam jest takie cos co chroni przed ocieraniem i w moim przypadku to cos sie posunelo do gory i dlatego to przeskakiwanie, widac mamy co innego. Aha i tez nie moze zuc gumy chyba ze przez 5 min po posilku aby obnizyc pH

Cytat:
Napisane przez anuanusia Pokaż wiadomość
ja miałam wyrywane 4 ósemki ale to chyba dlatego że mimo aparatu będę miała za 3 mies. operacje skrócenie dolnej szczęki i wysunięcie górnej ;/
auuuuuuc

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 16:33   #1025
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nikas Pokaż wiadomość
hey
powiedzcie mi jak to jest z tym hassem boli czaly czas tak samo? czy najbardziej jak peka ta kosc i kiedy ona peka? mam go od 4 dni dopiero wiec najgorsze przede mna?
dzizas, dziewczyny od kilku dni nie robią nic innego tylko piszą o hassach, hyraxach, pękaniu szwu podniebnego, szparach, rozszerzaniu szczęki. a tu nagle takie pytanie... ludzie
Stary 2009-09-06, 17:20   #1026
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Navien Pokaż wiadomość
nie, też miałam dłutowane. Moja orto powiedziała, że i tak by pewnie nie wyrosły, bo one były w całości utkwione pod dziąsłem, ale skierowane na siódemki, nachodziły na nie. Więc tylko uciskały inne zęby i przez to pozostałe tak się powykrzywiały, że hej. Mam na dole niemalże harmonijkę...
ja na dole tez mam ciasno strasznie i też harmonijka jest... i to z przodu

Cytat:
hey
powiedzcie mi jak to jest z tym hassem boli czaly czas tak samo? czy najbardziej jak peka ta kosc i kiedy ona peka? mam go od 4 dni dopiero wiec najgorsze przede mna?
na poprzedniej stronie bylo o tym sama pisalam...

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 17:31   #1027
Yoggobela
Raczkowanie

GG do Yoggobela

Cytat:
hey
Chyba właśnie przechodzisz przez najgorsze. ;P Dla mnie pierwsze 5-6 przekręceń było bolesne, teraz nie boli nic, ewentualnie policzki na chwilę. :P No właśnie.. Poczytaj parę stron wstecz, wszystkiego się dowiesz. ;]
Yoggobela jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-06, 18:34   #1028
Szynszyla81
Raczkowanie

[QUOTE=Morfina;14099296]No podobno sie będzie zmniejszac ale i tak głupio bedzie do ludzi wyjść
A Ty masz hyraxa czy hassa? Hehe rzeczywiście "najlepsze" przed Tobą Ja już sie do hyraxa przyzwyczaiłam, że nie mógby u mnie zostać na zawsze, ale ta szpara mnie dobija...

Hej, ja ma Hass'a....dziś 5 rozkręcanie...narazie bez problemów....

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
dzizas, dziewczyny od kilku dni nie robią nic innego tylko piszą o hassach, hyraxach, pękaniu szwu podniebnego, szparach, rozszerzaniu szczęki. a tu nagle takie pytanie... ludzie
Faktycznie "zdominowałyśmy" przez ostatni ten czas wątek....
Ale to znaczy że jest nas całkiem sporo...

Cytat:
Napisane przez metalowy_ksiezyc Pokaż wiadomość
Witam ^^ Mam od soboty założony u góry aparat hassa oraz na dolne zęby mam aparat stały Zdziwiło mnie to że dolne miałam zakładany aparat na znieczuleniu . Hassa mam na całe 4 miesiące jednak w między czasie po 2miesiącach będę miała również zakładany pomału aparat stały na górne zęby zaczynając od tych przedni.
I mam pytanie odnośnie doosób które noszą bądź nosiły aparat hassa, jak radzicie/radziliście sobie z jedzeniem? Bo pókico mam problemy nawet z połykaniem śliny :/ a już nie wspomną o jedzeniu, tym bardziej to miękkie a nawet wodniste, zamiast przełykać je to zatrzymuje mi się wszystko na owym aparacie hassa bądź w nim :/ chociaż jak coś jem używam sposobu kaczek tylko że ja przepycham językiem aktualny kawałeczek czegoś za metalową "płytkę" z hassa pod podniebieniem i przechylam głowę jak kaczki i w ten sposób jem :/ jednak i tak często zachacza mi jedzenie o nią, oraz mam też takie pytanie przez ten aparat strasznie się seplenię i ciężko mi się mówi czy z czasem przyzwyczaję się i będę w miarę normalnie mówić czy przez te 4 miesiące będę musiała się również męczyć z mówieniem?
Z góry dziękuje za poświęcony czas i pomoc
Ja tylko dodam swoje trzy grosze....Hass noszę od 1 września i już po okołu 5 dniach jest lepiej...mówi się wyraźniej i jedzenie też jest łatwiejsze....trzymaj się...

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Yoggobela Pokaż wiadomość
A czy masz też takie haki na początku u góry przy dziąsłach? ;P I obcierają Cię? U mnie pierwsze dni to był koszmar, strasznie mnie bolało..
Ja mam takie haczki....przez pierwsze cztery dni obtarły mnie na maksa....ale ortodontka powiedziała że zostawi mi je żeby jeżeli wcześniej założy aparat na górny łuk móc zaczepić drut....
Czy któraś z Was też tak miała?
Hass i aparat górny jednocześnie?
Szynszyla81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 18:45   #1029
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szynszyla81 Pokaż wiadomość
Faktycznie "zdominowałyśmy" przez ostatni ten czas wątek....
Ale to znaczy że jest nas całkiem sporo...
no i fajnie że się coś dzieje, że ludzie chętnie wymieniają się doświadczeniami.
ale jak ktoś zadaje takie pytanie typu: "czy ktoś tu nosi hassa/ hyraxa" lub "czy ktoś tu miał wyrywane zęby" po raz enty to chce mi się sorki
nie pojmuje jak tak można, nie czytając choćby kilku postów wcześniej, przyłączać się do wątku
Stary 2009-09-06, 18:58   #1030
metalowy_ksiezyc
Przyczajenie

Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

~
Cytat:
Ja mam hassa od niecałych dwóch tygodni i z czasem mówię coraz lepiej. Z jedzeniem fakt, jest problem i chyba on będzie przez cały czas, jednak nauczyłam już się trochę lepiej wyciągać jedzenie zza tej "śruby". ;p
[QUOTE=Morfina;14104665]z czasem będzie coraz lepiej mowa stanie sie bardziej plynna i jeść będzie latwiej początki są trudne, ale dasz radę

Cytat:
Napisane przez Szynszyla81 Pokaż wiadomość
Ja tylko dodam swoje trzy grosze....Hass noszę od 1 września i już po okołu 5 dniach jest lepiej...mówi się wyraźniej i jedzenie też jest łatwiejsze....trzymaj się...
Uf to całe szczęście bo już się obawiałam, że będę tak do końca męczyć się z mówieniem i dziękuje wam ^^ Chociaż przeraża mnie trochę jak wszyscy zareagują jutro w szkole na "mój nowy akcent" a tym bardziej jeszcze nie nauczyłam się za bardzo połykania śliny która co jakiś czas lokuje się na części hassa do odkręcania.

~
Cytat:
A czy masz też takie haki na początku u góry przy dziąsłach? ;P I obcierają Cię? U mnie pierwsze dni to był koszmar, strasznie mnie bolało.
Tak mam takie haki, jak nic nie robię z buzią to nawet tych haków nie czuję, jednak gdy coś mówię bądź się śmieje to obcierają mnie i to zahaczają mi o górną wargę.

~A mam takie pytanie chociaż czytałam o tym ale nigdzie nie widziałam czy przy każdym poszerzaniu szczęki np. górnej występuje przerywanie/pękanie szwu podniebnego? Bo jak byłam u ortodontki to nic mi nie mówiła, a czytałam że nawet którejś z was pękł już i nie wiem czy mam już się przygotowywać psychicznie na to xD

Edytowane przez metalowy_ksiezyc
Czas edycji: 2009-09-06 o 21:15 Powód: ^^
metalowy_ksiezyc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 20:05   #1031
gorzalkaa
Raczkowanie

yhh oby nam sie Morfinko wszystko ulozylo
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 20:25   #1032
88Ekaterina88
Zakorzenienie

szczena mnie boli od tej szyneczki

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 09:08   #1033
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
szczena mnie boli od tej szyneczki
oj dasz radę ja i tak mam wrażenie, że Ty to ze stali jesteś bo tak dużo przeszłaś

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
yhh oby nam sie Morfinko wszystko ulozylo
ułozy się wszystko główka do góry

a u mnie bez zmian. 4 mm od dwóch dni i nic się nie dzieje....

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-09-07, 09:29   #1034
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Morfina Pokaż wiadomość
oj dasz radę ja i tak mam wrażenie, że Ty to ze stali jesteś bo tak dużo przeszłaś

nie tylko z zębami

ale off topów tu nie bede robić hehe

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-07, 09:55   #1035
Lady in Blue
Zakorzenienie

Od dziś równy miesiąc jak się jeszcze z HYRAXEM musze pomęczyc wytrzymam!

We czwartek idę dolne czwórki usunąć Mam nadzieję, że znowu trafię na milą, delikatną i sprawna osobę co bedzie mi wyrywać
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 09:57   #1036
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość

We czwartek idę dolne czwórki usunąć Mam nadzieję, że znowu trafię na milą, delikatną i sprawna osobę co bedzie mi wyrywać
czwórki to mały pikuś- Pan Pikuś
nie mam żadnej a u mnie to one jakies takie malutkie byly ze nawet nic nie poczułam

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-07, 10:05   #1037
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
nie tylko z zębami

ale off topów tu nie bede robić hehe
a od czego mamy wątek offtopowy

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 10:50   #1038
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:

kurde dzis ostatnie bylo 20 i 21 przekrecenia hyraxa przy 20 cos mi pykneło miedzy jedynkami a przy 21 pyknelo mi cos na podniebieniu ale pozniej musialam jeszcze kawaleczek dokrecic i niestety to nie pek mi szew bo teraz przekrecanie boli mnie jeszcze bardziej niz wczesniej! i boli mnie tylko ta strona po ktorej wiecej jest poszerzone ;/ co to moze byc dziewczyny ? czemu tak boli skoro niby pekło a nie pekło ;//// ;((
Stary 2009-09-07, 10:55   #1039
Morfina
Rozeznanie

Cytat:

ale Ci dobrzeeeee ja bym chciała ściągnąc bo nie mogę sie doczekać zwykłego aparatu stałego zeby mi te zęby zasłonił
Cytat:
kurde dzis ostatnie bylo 20 i 21 przekrecenia hyraxa przy 20 cos mi pykneło miedzy jedynkami a przy 21 pyknelo mi cos na podniebieniu ale pozniej musialam jeszcze kawaleczek dokrecic i niestety to nie pek mi szew bo teraz przekrecanie boli mnie jeszcze bardziej niz wczesniej! i boli mnie tylko ta strona po ktorej wiecej jest poszerzone ;/ co to moze byc dziewczyny ? czemu tak boli skoro niby pekło a nie pekło ;//// ;((
jak boli to dobrze mnie bardzo bolało przed pęknieciem. Nie mogłam gryźć nic twardego, bo jedynki były bardzo obolałe. Będzie dobrze, zobaczysz

paznokcie; włosy; skóra

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 11:14   #1040
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
ale Ci dobrzeeeee ja bym chciała ściągnąc bo nie mogę sie doczekać zwykłego aparatu stałego zeby mi te zęby zasłonił

jak boli to dobrze mnie bardzo bolało przed pęknieciem. Nie mogłam gryźć nic twardego, bo jedynki były bardzo obolałe. Będzie dobrze, zobaczysz
Ja mam jeden i drugi więc można sobie wyobrazić jak to jest mieć tyle metalu w gębie
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Stary 2009-09-07, 11:24   #1041
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam jeden i drugi więc można sobie wyobrazić jak to jest mieć tyle metalu w gębie

ja tez mam hyraxa i gore metal a powiedz mi ile nosila hyraxa i czy zrobila Ci sie szpara miedzy jednykami jak nosisz zwykly aparat metalowy ? aha i mnie wiecej po ilu przekreceniach ci peklo i jak było ;?

morfinko - daj spokoj wczesniej jak czulam tylko sie tak malo komfortowo a teraz jak krece to prawie wyje
Stary 2009-09-07, 12:12   #1042
88Ekaterina88
Zakorzenienie

~Gonia~ Wszytskiego Najlepszego z okazji urodzin, duzo zdrowia, szczescia i najprostrzych zabków na świecie i hollyłud smajla :pi jemy::gotu je:

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-09-07, 12:24   #1043
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
~Gonia~ Wszytskiego Najlepszego z okazji urodzin, duzo zdrowia, szczescia i najprostrzych zabków na świecie i hollyłud smajla :pi jemy::gotu je:
A miała nie robić offtopów
Ale wszystkiego najlepszego dla Goni
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 12:28   #1044
~Gonia~
Rozeznanie

a już myślałam, że się nie wyda
nie pozostaje mi nic innego jak - stawiam wszystkim

dzięki Kasiu i guguś!!!

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul

Edytowane przez ~Gonia~
Czas edycji: 2009-09-07 o 12:30
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 12:35   #1045
Morfina
Rozeznanie

Cytat:
hehe wyobrażam sobie ale serio chciałabym zeby mi chodziaż orto dół załozyla bo tez mam nosić... a ona nic nie proponuje narazie a już w tym tygodniu wyrwę drugą dolna ósemkę a potem mam wizytę i zapytam kiedy mi zalozy bo ja niecierpliwa

Cytat:
ja tez mam hyraxa i gore metal a powiedz mi ile nosila hyraxa i czy zrobila Ci sie szpara miedzy jednykami jak nosisz zwykly aparat metalowy ? aha i mnie wiecej po ilu przekreceniach ci peklo i jak było ;?

morfinko - daj spokoj wczesniej jak czulam tylko sie tak malo komfortowo a teraz jak krece to prawie wyje
hehe ja mimo wszystko naprawde bym chciała

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

~Gonia~ sto lat no i ząbków prościusieńkich!

paznokcie; włosy; skóra
Stary 2009-09-07, 12:53   #1046
kropeczka16_ja
Przyczajenie

Witam wszystkie aparatki...Mam miec tez założony aparat pod koniec wrzesnia góra i dół.Troche się boje tego zakładania:P bo każdy pisze ze to straszny bol :P ..Mam mieć założony aparat metalowy który kosztuje 2800zl + 100zl wizyta..Musiałam usunac 3 czwórki i jedna piatke.Jutro iide wyrwac ostatnio 4 troche sie boje:P ale mysle ze dam rade
kropeczka16_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 12:57   #1047
Karmenka
Zakorzenienie

Kurcze, dziewczyny mam problema.
Moja orto była na urlopie zdrowotnym od lipca i miała wrócić 1 września.
Dzwonię dziś ale nie wróci. Jakąś poważniejszą chorobę ma.

I teraz muszę zmienić orto ://. Szukam jakiejś dobrej, najlepiej w łódzkim.
Piotrków Trybunalski, Tomaszów Mazowiecki, Łódź, ewentualnie Radom.
Możecie kogoś polecić ?
Stary 2009-09-07, 13:02   #1048
rozgwiazda
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ~Gonia~ Pokaż wiadomość
a już myślałam, że się nie wyda
nie pozostaje mi nic innego jak - stawiam wszystkim
okok.. to czekamy na hi
wszystkiego naj!!!
Była aparatka.. góra i dół fot0: #1559
rozgwiazda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 13:31   #1049
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
hehe wyobrażam sobie ale serio chciałabym zeby mi chodziaż orto dół załozyla bo tez mam nosić... a ona nic nie proponuje narazie a już w tym tygodniu wyrwę drugą dolna ósemkę a potem mam wizytę i zapytam kiedy mi zalozy bo ja niecierpliwa
Ja dól prawdopodobnie będę mieć 7 października, wtedy też pozbywam się HYRAXA A u mnie jeżeli chodzi o ósemki (mam je tylko na górze o_O) to orto powiedziała, że na razie je zostawiamy.

---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Cytat:

Już pisałam nie raz, że HYRAXA noszę od maja Mi orto podkręcała co 5 tygodni aparat, także ja nic sobie sama nie podrkęcałam, a szpar tez nie widzę (a na pewno mam HYRAXA bo jest w karcie napisane). U mnie codzilo o to żeby górną 5 wepchnąć do szeregu gdyż była sobie gdzieś prawie na podniebieniu bo mi się zęby nie miecily. A aparat nosze normalny metalowy :P

Stary 2009-09-07, 15:01   #1050
gorzalkaa
Raczkowanie

ehh mi sie pierscien zsuna ten złamany i musze jutro jechac do orto
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości