Świąteczno - noworoczne rozmowy prrrawie narzeczonych - cz. 16 - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-27, 18:49   #1021
aQ01
Zadomowienie

Dot.: Świąteczno - noworoczne rozmowy prrrawie narzeczonych - cz. 16

To nie były dobre święta dla TŻ, tata podupadł na zdrowiu mocno i wylądował w szpitalu 22.12 także nie spodziewałam się dziewczynki Bez stresu, przyjdzie i na mnie kiedyś czas

aQ01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 18:50   #1022
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aQ01 Pokaż wiadomość
To nie były dobre święta dla TŻ, tata podupadł na zdrowiu mocno i wylądował w szpitalu 22.12 także nie spodziewałam się dziewczynki Bez stresu, przyjdzie i na mnie kiedyś czas
zrowia dla taty TŻ

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Promyk03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 18:52   #1023
kinia860
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aQ01 Pokaż wiadomość
o to smutno ,zdrowia dla taty tz zycze,mam nadzieje,ze to nic powaznego.A ładnie to napisalas o tym czasie
kinia860 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 18:55   #1024
adela50
Wtajemniczenie

tak wróciłam teraz do wagi sprzed 7lat buu, no nic za jakiś czas wezmę się za siebie i tyle, przecież musze dla tż dobrze wyglądać
adela50 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:00   #1025
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

adela przede wszystkim dla siebie;D

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:00   #1026
aQ01
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Promyk03 Pokaż wiadomość
zrowia dla taty TŻ
Dziękuję kochana

Cytat:
Napisane przez kinia860 Pokaż wiadomość
o to smutno ,zdrowia dla taty tz zycze,mam nadzieje,ze to nic powaznego.A ładnie to napisalas o tym czasie
Niestety poważna sprawa, bo był to wylew, niby malutki ale jednak... ale już najgorsze za nami. Jutro wychodzi ze szpitala.
A co do czekania - idziemy z naszym związkiem do przodu, dzisiaj zamówiliśmy tv który zabierzemy do naszego mieszkania Wiem, że TŻ mnie kocha najmocniej na świecie i na zaręczyny czekam sobie bardzo spokojnie

aQ01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 19:27   #1027
kinia860
Zakorzenienie

aq to dobrze ,ze byl lagodny ,moja babcia tez miala wylew ,potem wszystko wrocilo do normy i jeszcze robi jak szalona wszystko ,a w przyszlym roku skonczy 80 lat.
A no tak zapomnialam ,ze wy w przyszlym roku juz zamieszkacie razem, zazdroszcze ,u mnie to jeszcze troche potrwa ,a juz rok narzeczona jestem.

A w ogole 23 tz mnei do babci zawozil i pytam wiesz co dzisiaj za dzien?A on chwila zastanowienia i smiech mowi nie wiedzilalem ,ale jak mnei zapytalas to skojarzylem o co ci chodzi i tylko tyle burak:/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-27, 21:33   #1028
Fari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
dla mnie spowiedz to glupota i tyle. nic nie zrobie. jest to nieodlaczny element tej religii..
Nieprawda moja Kochana spowiedź została wprowadzona przez władze Kościoła w XII w. bodajże - jej celem było inwigilowanie społeczeństwa
Wcześniej jakoś nasza religia istniała bez tego
Cytat:
Napisane przez Clood Pokaż wiadomość
Noo ja byłam jakoś w lutym tego roku, przed chrzcinami mojej chrześnicy, a jeszcze wcześniej w ubiegłe święta BN, to właśnie w TŻ parafii mnie tak zjechał, że kochać to się można z Bogiem, a nie uprawiać seks i być legalną prostytutką. A i jeszcze co mi pojechał jak mu wiek mówiłam, to że najmłodsza nie jestem i już dawno po ślubie powinnam być . Mojemu jakoś nie skrzeczą księża jak mówi o seksie, bo sami gruchę walą aż tylko... i jest solidarność plemników
Ja ☠☠☠☠☠☠☠ę

Cytat:
Napisane przez Gajaa Pokaż wiadomość
Widzę, że ostra debata rozgorzała O widzicie! I to jest właśnie hipokryzja. Tylko bez obrazy mi tu proszę. Bo po co wam ten kościelny, jak ta wiara jest taka na bakier albo w ogóle jej nie ma? Bo ładnie wygląda, ni? Bo biała kieca, Mendelson, pieknie udekorowany kościół i podniosła przysięga. a to nie o to w tym chodzi i już

Księża są niemozliwi niektórzy. mi tam specjalnie nic nie zrobili, ale jak patrzę ile sie nalatać za głupim bierzmowaniem trzeba to mi się odechciewa. No i nie zgadzam się, żeby seks przed ślubem był grzechem. Albo w ogóle grzechem. Ani mieszkanie razem. No bo co? My w zasadzie uciekaliśmy ze swoich rodzinnych domów, bo były toksyczne, patologiczne i w ogóle. I co? i żyjemy w grzechu, bo chcieliśmy wreszcie mieć NORMALNY, KOCHAJĄCY DOM. Wielkie pozdro, jak się tak nie bawię, bo to nie fair. Jestem na 100% pewna, że jesli Bóg istnieje to po pierwsze - ma poczucie humoru i jest ironista, bo to domeny istot inteligentnych, a do tego dla Niego nie jest wszystko czarno-białe. Wolałabym więc z nim pogadać bez pośredników, o. Ale, że moje dotychczasowe życie wyglądało jak wyglądało, a nowym Hiobem nie zamierzam być, to mnie się zwątpiło. Ot, cała historia

Kawał Ali przedni

Przeraża mnie to, co piszecie jak tak można, do diabła?! (oooj ja zła, grzeszę tym diabłem!) Ja u spowiedzi to chyba ostatni raz gdzieś koło LO byłam
Z dalszej treści Twojej wypowiedzi wynika że to również do Ciebie się odnosi (do mnie też of course)

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Napisane przez adela50 Pokaż wiadomość
kościół nie jest święty i w związku z tym nie ma w nim wzorców do naśladowania.A już patrzeć nie mogę na PISowców w kościele.Tacy chcą być święci a jadem plują w tą i we wtą.To jest człowiek wierzący?Ten pałający nienawiścią?Tyle ludzi głoduje w Polsce,albo są dzieci niedożywione a tu taki tłuściutki ksiądz wychodzi. Pokażcie mi chudego księdza.Nie potrzebne d wiary są kościoły wysadzone złotem i z dachem do niebios.W Jerozolimie jest bardzo skromnie w kościołach i w nich różne mszy wg wyznania są odprawiane.
Z pogrubionym PIONA
a tak wogóle to zgadzam się z każdym jednym słowem
Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
ala, a coz to dziecko winne, ze z gwaltu powstalo?? no i nie kazdy ksiadz ochrzci, jesli dziecko nie slubne, a todla mnie glupota, bo dziecko nie powinno placic za czyny rodzicow.

ja tez mam mieszane uczucia co do kosciola... u spowiedzi po rrr bylam tylko raz i jesli pamietam to sie z tego nie spowiadalam, ale przed slubem sie wyspowiadam... jakos nie wyobrazam sobie inaczej, chce wejsc w malzenstwo bez matactwa... chociaz nie koniecznie uznaje instytucje kosciola... z tym, ze sobie tez tak mysle... wybierac to co nam najwygodniejsze w kosciele... to tak jakby wybrac te najlepsze cechy z naszych Tz, a cala reszte odrzucic, bo nam nie pasuje... ciezka sprawa...
Dokładnie

A co do dalszej wypowiedzi to właśnie dlatego ja się zastanawiam coraz poważniej czy nie wziąć tylko cywilnego
Cytat:

Dziecko niczemu nie jest winne, ale rety...jakie to straszne do końca życia patrzeć na owoc tego gwałtu. Masakra
Istnieje jeszcze coś takiego jak oddanie do adopcji, zostawienie w szpitalu... i nie mówcie że to nie jest takie proste - lepiej zabić?

No więc teraz moje zdanie na temat spowiedzi:
Uwaga będzie kontrowersyjnie
Ja nie chodzę do spowiedzi od 2 lat - poprostu nie uznaję tego - choćby z tego powodu że nie zostało to wprowadzone przez Boga czy Chrystusa, tylko księża sobie umyślili Ale.... chodzę do komunii w Święta... Ja jak czuję potrzebę to się pomodlę i wyspowiadam bezpośrednio Bogu, bo nie mam zamiaru dostarczać księdzu tematów do kazań. Aaaaa.... no i jak byłam w szpitalu w maju to tam spotkałam księdza który udzielał mi pierwszej komunii (jest kapelanem w tym szpitalu obecnie) poopowiadałam mu co u mnie, ze mam chłopaka od kilku lat itp., no i on mnie "wyciągnął" do spowiedzi dzień przed operacją hehe no i spowiada mnie i pyta się czy "grzeszysz z chłopakiem?" a ja .... "NIE" i głupi uśmieszek a on : to dobrze taaa jasne będę mu opowiadać jeszcze w jakiej pozycji itp. (słyszałam że księża baaaardzo lubią takie szczegóły)

Wkurza mnie tez to że przed ślubem trzeba iść do spowiedzi "z karteczką" i to 2 razy... no way, szlak mnie trafi chyba poza tym dni skupienia --- właśnie macie coś takiego obowiązkowo? u nas w diecezji para przed ślubem musi iść na dni skupienia i tam też pieprzą o tym że seks jest beee i się idzie do spowiedzi, a jak moja sis była to powiedzieli ci księża od razu "Pary które żyją w konkubinacie nie dostaną rozgrzeszenia" WTF przecież jest obietnica poprawy bo ślub chcą brać a tu jeszcze utrudniają
Dlatego nie wiem czy weźmiemy kościelny TZowi jest wszystko jedno bo on do kościoła nie chodzi praktycznie

Edytowane przez Fari
Czas edycji: 2011-12-27 o 21:35
Fari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 21:53   #1029
Clood
Zadomowienie

jakie dni skupienia?
Clood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-27, 22:14   #1030
Fari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Clood Pokaż wiadomość
jakie dni skupienia?
Hmmm... to takie coś, że jedzie się gdzieś (nie w każdej parafii to prowadzą) do jakiegoś kościoła i tam jest taka specjalna msza dla par przygotowujących się do ślubu. później są nauki, jakies tam pogadanki, itp jak sis była to np. ten ksiądz co prowadził dawał im w parach jakies teksty i oni mieli to przeczytać na głos później i jeszcze jakby "streścić" zinterpretować a później jeszcze spowiedź jest jak ktoś chce, no i trzeba to obowiazkowo zaliczyć żeby można slub wziąć
Stary 2011-12-27, 22:17   #1031
kinia860
Zakorzenienie

U mnie nie ma czegos takiego ,my tylko pojdziemy na szybki kurs przedmalzenski jednodniowy i chyba 2-3 wizyty w poradni.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-27, 22:25   #1032
Fari
Rozeznanie

No właśnie, ktoś mi mówił że to nie wszędzie jest obowiązkowe
Stary 2011-12-27, 23:32   #1033
Clood
Zadomowienie

też pierwsze słyszę, u nas tylko nauki i poradnia

te dni skupienia sekciarstwem mi zajeżdżają...
Clood jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 07:44   #1034
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

U nas dni skupienia nie ma. Nie sa obowiązkowe. My tylko kurs i poradnia. Kurs już mamy, poradnię zaczynamy...w Dzień Kobiet

Fari, nie, mnie nie dotyczy moja wypowiedź, bo jak wspominałam, u mnie stroną wierzącą jest TŻ i dla niego lezę do tego kościoła. Teraz rozkminiam czy nie warto wziąć tego mieszanego - mniej kasy pójdzie, mniej papierów potrzebne i przy okazji 101% zgodności z przekonaniami.

Ja bym dziecko z gwałtu usunęła - jestem za aborcją w pierwszych tygodniach ciąży i w przypadku, kiedy dziecko ma urodzić się niepełnosprawne/chore. Teraz już możecie urządzić na mnie krucjatę, ale ja zdania nie zmienię
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 07:56   #1035
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek87 Pokaż wiadomość
Poza tym to 6."Nie cudzołóż" to znaczy dla mnie tyle by nie wchodzić do cudzego łóżka, a przecież moje czy TŻ łóżko to własne . Do cudzego łóżka więc nie wchodzę
Dokladnie, dla mnie tez. Wlasnie na ten temat mielismy w LO rozkmine na religii i klocilismy sie z katechetka no bo cudzolozenie to dla mnie predzej zdrada męża/żony, a nie seks przedmalzenski

Cytat:
ala, a coz to dziecko winne, ze z gwaltu powstalo?? no i nie kazdy ksiadz ochrzci, jesli dziecko nie slubne, a todla mnie glupota, bo dziecko nie powinno placic za czyny rodzicow.
Dziecko nic, ale to juz kobiety kwestia. Chce usunac, nie chce dziecka - prosze bardzo. Ją najwyzej bedzie sumienie zżeralo. Wiec jestem za tym, zeby to kobieta decydowala o swoim ciele, a nie ksiądz poza tym, dla mnie ciąża do 2 miesiąca to dopiero płód, a nie w pełni wykształcony czlowiek. No sory - tez kontrowersyjne zdanie ale trudno. Takie mam i tez go nie zmienie.

Ja bym usunela ciaze z gwaltu, nie chcialabym do konca zycia patrzec na potomka jakiegos zwyrodnialca. A rodzic, meczyc sie i oddac do adopcji to dla mnie tez lekki bezsens.

Cytat:
a ja sobie poczytuje Wasze zaręczyny Gaja i Alunia...
O matko kiedy to bylo

Cytat:
to może zmienić dzień a 13.01 wypada w piątek
ja jakbym miała stawiać to na jakaś 13-nastkę chociaż mam inne marzenie
Ja mam wtedy kolęde

Cytat:
gaja no ogolnie syt Kinii, ali, nasza glupota w zwiazku z naciskaniem na zareczyny tak wszystko po kolei
Dlatego tego bledu nie popelnie przy planowaniu slubu efekt jest - T. sam czesciej o tym wspomina niz ja

Cytat:
TADAM! Tam w perfumach powinny być jeszcze dwie buteleczki. jednej używam, a druga mi się wylałą - wada fabryczna opakowania, dostałam już rozlane. A najładniej pachniała
Sweterek najlepszy jak dla mnie

Cytat:
Napisane przez Fari Pokaż wiadomość
Wcześniej jakoś nasza religia istniała bez tego
A mialo byc tak pięęęęę-ęknie

Cytat:
Ja bym dziecko z gwałtu usunęła - jestem za aborcją w pierwszych tygodniach ciąży i w przypadku, kiedy dziecko ma urodzić się niepełnosprawne/chore. Teraz już możecie urządzić na mnie krucjatę, ale ja zdania nie zmienię
Piona!

Dzien dobry! Chcialam sie pochwalic, ze w piatek ide na paznokcie

Małżeństwo 06.09.2014
aluniaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 07:58   #1036
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

hej!!

wczoraj zadzwonilam do ciociu mojej z kanady i masakra: z nia jak sie zacznie gadac, to skoczyc nie mozna;D

co do aborcji: nie jestem w stanie ocenic kobiet, ktore poddaja sie aborcji po gwalcie, albo jesli zycie/ zdrowie jest zagrozone... natomiast jesli kobieta poddaje sie aborcji, bo wpadke z facetem zaliczyli to dla mnie to juz jest szczyt egoizmu i bez wzgledu na to w ktorym tygodniu ciazy jest jestem w stanie powiedziec, ze dla takich ludzi powinno byc takie samo wiezienie za morderstwo, jak dla tych co morduja przechodniow na ulicy.

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 08:29   #1037
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

nadrobiłam Was widzę, że poruszałyście kontrowersyjne tematy, ale ja to wolę przemilczeć, bo zawsze mi podnoszą ciśnienie tak samo jak polityka
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 08:37   #1038
Promyk03
Zakorzenienie

dzień dobry

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2011-12-28, 08:39   #1039
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
dzień dobry
dzień dobry
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 08:44   #1040
Promyk03
Zakorzenienie

jakie plany na dzis?

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2011-12-28, 08:51   #1041
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Ja mialam jechac z mama na zakupy ale w piatek chyba jedziemy dopiero...

A wy co dzisiaj porabiacie?

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2011-12-28, 08:51   #1042
tulipanna87
Przyczajenie

Witajcie
hehe widzę ze boicie się szpiegów, ale spokojnie ja sobie tylko podczytuje. Chciałam sie wbić w temat i zobaczyć czy tu pasuje. Sama nie wiem jak to z moim facetem będzie. Uprzedzam pytania: oboje mamy po 24 lata (niestety), jestesmy ze sobą ponad 5,5 roku, kończymy studia i jakos sie nie zanosi na nic poważniejszego, bo on zamiast poważnieć to mi dziecinnieje mama nadzieje, że znajdzie się miejsce dla jeszcze jednej zaginionej niedoszłej narzeczonej
tulipanna87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-28, 08:53   #1043
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aluniaaaaa Pokaż wiadomość
Ja mialam jechac z mama na zakupy ale w piatek chyba jedziemy dopiero...

A wy co dzisiaj porabiacie?
ja w końcu idę na zakupy C wyzdrowiał
Cytat:
Napisane przez tulipanna87 Pokaż wiadomość
Witajcie
hehe widzę ze boicie się szpiegów, ale spokojnie ja sobie tylko podczytuje. Chciałam sie wbić w temat i zobaczyć czy tu pasuje. Sama nie wiem jak to z moim facetem będzie. Uprzedzam pytania: oboje mamy po 24 lata (niestety), jestesmy ze sobą ponad 5,5 roku, kończymy studia i jakos sie nie zanosi na nic poważniejszego, bo on zamiast poważnieć to mi dziecinnieje mama nadzieje, że znajdzie się miejsce dla jeszcze jednej zaginionej niedoszłej narzeczonej
witaj jasne że znajdzie się miejsce

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 08:54   #1044
aluniaaaaa
Zakorzenienie

"Boicie sie szpiegow"? chyba wygórowane słowa u nas za to są detektywi

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2011-12-28, 08:54   #1045
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
"Boicie sie szpiegow"? chyba wygórowane słowa u nas za to są detektywi
nie koniecznie Kochana bo padło u Nas słowo szpieg i to nie raz

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2011-12-28, 08:57   #1046
aluniaaaaa
Zakorzenienie

No ale żeby zaraz "boicie sie"? po prostu zwracamy uwage na to, ze czytaja poza tym tak jak Gaja mowila - a niech czytaja, na zdrowie

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2011-12-28, 08:57   #1047
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
No ale żeby zaraz "boicie sie"?
oj to już przesadzone ja się nie boje

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg

REKLAMA
Stary 2011-12-28, 08:58   #1048
aluniaaaaa
Zakorzenienie

No wiec wlasnie

Małżeństwo 06.09.2014
Stary 2011-12-28, 09:00   #1049
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
No wiec wlasnie
kto się ma znać na szpiegach jak nie ja a tak na poważnie to dziś nie jedziesz na zakupy?? ja myślę coby pójść ale nie wiem czy mi się chce i znów zostawię wszystko na piatek

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2011-12-28, 09:02   #1050
aluniaaaaa
Zakorzenienie

Wczoraj wpadlysmy na taki pomysl z mama bo skoro sprzedalam keyboard'a to troche kasy mi wpadlo i od razu nam sie zakupow zachcialo no ale idziemy w piatek po paznokciach nie moge sie doczekac

Małżeństwo 06.09.2014
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości