|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aborcja
Jeżeli chodzi o aborcję, to uważam, że powinna być dopuszczalna w przypadkach takich jak gwałt, zagrożenie życia itp. Jestem w stanie też 'usprawiedliwić' ( o ile można to tak w ogóle nazwać) inne mniej drastyczne przypadki, sama znam 2 osoby, których rodzice na każdym kroku wypominają im, że nie byli chciani, zatruwają im życie własnymi niespełnionymi ambicjami, niezadowoleniem z życia (i to rzekłbyś pozornie idealne, normalne polskie rodziny). Niektórzy ludzie nie powinni być rodzicami. Adopcja adopcją, ale już widzę jak większość rodzin (mamy, babcie i inni krewni na zasadzie 'co powie ciocia jakaś tam') pozwolili by jakiejś dziewczynie oddać dziecko do adopcji... Nie wiem, może nie w każdej rodzinie by tak było, ale jednak w dużej mierze w naszym kraju ciężko jest ludziom zaakceptować życie bez ślubu a co dopiero oddanie dziecka do adopcji (aborcję oczywiście też) ale chodzi mi w tym momencie o to, że jednak nie jest to taki prosty wybór : nie zabijaj dziecka, lepiej oddaj do adopcji.
Dodam, też że nie chciałabym się dowiedzieć, że jestem owocem gwałtu/kazirodczego związku np. dzieckiem swojego dziadka (takie sytuacje też się zdarzają) a jednak często osoby, które zostały adoptowane, dorastały w domu dziecka mają potrzebę dotarcia do swoich korzeni, poznania przeszłości... Edytowane przez cherry_kiss Czas edycji: 2012-04-02 o 21:24 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 | |||
jestę wieszczę
|
Cytat:
Byłaś zgwałcona? Molestowana? Chyba nie. SAMA sobie cierp jak masz ochotę. Nie zapomnij, że jednego cierpienie uszlachetni, a drugiego zabije. Cytat:
Cytat:
I bywa też tak, że razem radośnie okupują MOPSy i żebrają pod płotami.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1023 | |
zuy mod
|
Cytat:
Wyobrażasz sobie - masz pracę, utrzymujesz się, ale powiedzmy masz umowę zlecenie (jak wiele młodych osób dziś). Nagle - jesteś w ciąży, dobra, pierwsze 3-4 miesiące nie widać, a potem? Wywalą Cię na zbity pysk żeby nie robić sobie problemu. Nie masz środków do życia ani dla siebie, ani dla tego dziecka. Dom samotnej matki? No faktycznie, szczyt marzeń ![]() 9 miesięcy to prawie rok, poród może nie trwa tydzień ale potrafi trwać po kilkanaście godzin. I to wszystko po to by oddać dziecko w oknie życia? A co dalej? Myślisz, że zaraz po porodzie można wrócić do pracy? Nawet jeśli będziesz mieć siły - jaką masz gwarancję, że dostaniesz tę pracę?
![]() ![]() |
![]() |
#1024 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1025 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1026 | |
bez kija nie podchodz
|
Też się zastanawiam, czy po prostu nie spotkała Cię nigdy brutalność tego świata, masz wysokopłatną pracę, kasiastych rodziców, grono chętnych do pomocy przy dziecku znajomych, rodziców bez wszelakich obowiązków skorych zawsze do pomocy, stalową psychikę i spore oszczędności w razie W ?
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1027 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I to prawda, że odpowiadamy za swoje życie, ale mamy wpływ mniejszy lub większy na życie każdego z kim się stykamy podczas owego życia. Skąd wiesz, że nie przegląda teraz tego forum i tego tematu jakaś np. gimnazjalistka z mózgiem spranym przez takie hasła jak zacytowałaś z tą moją macicą. Może przeczyta moje wypowiedzi i pomyśli, że coś w tym jest... Poza tym ton moich wypowiedzi chyba wskazuje na to, że nie mam podejścia na luzie typu ja jestem przeciw, ale wy róbcie co chcecie ale też nie morderczynie!! będziecie żałować!! Tylko spokojnie sobie tu piszę i wydaje mi się, że jest to dość sensowne jeśli chodzi o treść. Nikogo nie oceniam, nikogo nie potępiam, ale też nie potrafię usprawiedliwać kobiet, które na aborcje się decydują. Koniec moich wypowiedzi w tej dyskusji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1028 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1029 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nie, nie bardzo, bo tak jak na mnie jak płachta na byka działa hasełko "moja macica należy do mnie", tak mocno , mocno musisz rodzić" działa odwrotnie. Ta przywołana gimnazjalista niech raczej pomyśli , że seks to nie to przemacanie na imprezie w kiblu czy w zabawie w słoneczko, że są tego konsekwencje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1031 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
W pewnej szkole robiono eksperyment. Dano uczniom do domu lalki, zachowujące się jak dzieci. Nie przestały np. płakać w środku nocy, dopóki nie zmieniło się im pieluchy. Uważam, że to niezłe.
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Raczkowanie
|
i nie potrafią 'zacisnąć zębów' i 'przemęczyć się' jeszcze dodatkowo po gwałcie i urodzić bobaska.
jak dla mnie poród siłami natury to np. totalne extremum, już widzę jak zgwałcona kobieta po jednej z największych traum w życiu nie może się doczekać bolesnego porodu. |
![]() ![]() |
![]() |
#1033 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że mogą mieć pajaców za sąsiadów,którzy będą mówić "sama się prosiła o gwałt, bo chodziła w mini", albo "pewnie się puszczała, dz**ka, szmata"
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Ja osobiście nie wyobrażam sobie, że mogłabym usunąć ciąże.
Chce mieć dzieci, ale w odpowiednim czasie i właśnie dlatego dbam o to, żeby w tą ciążę nie zajść. Ale wiadomo różnie się może zdarzyć. Uważam, że każda kobieta powinna mieć prawo do tego, czy chce urodzić dziecko. Ale powinnam myśleć o tym już wcześniej i ciązy zapobiegać. A nie traktować to jako formę spóźnionej antykoncepcji. Co do ciąży po gwałcie i jeżeli np dziecko miałoby się urodzić zniekszałcone, niepełnosprawne czy bardzo poważnie chore to jednak wtedy aborcja według mnie może być uzasadniona. Ciąża to wcale nie jest taki 'normalny stan'. A jak urodzisz dziecko wszystko się zmienia. Fajnie, kiedy ma się przy sobie kochającego partnera, wtedy można się cieszyć szczęściem. Ale jeżeli scenariusz jest najgorszy z możliwych i nie ma ani partnera, ani środków na wychowanie czy leczenie dziecka, to kto da pieniądzę? Pod kościoł żebrać czy od ludzi? Nikt nie będzie ciągle łożył na utrzymanie dziecka jednego z wielu....Bo jest mnóstwo, niechcianych niekochanych dzieci. I to naprawdę jest tragedia dla dziecka, kiedy nikt go nie kocha. Albo np, kiedy urodziło się w patologicznej rodzinie i żyje w nędzy, jest niechciane, a na dodatek jego rodzice się nienawidzą. Skrajny przykład, a jednak. Życie jest brutalne.
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2012-04-02 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]() Mimo wszystko nic nie zastąpi rozmowy rodzica z dzieckiem i odrobiny wychowania. Byle nie "bezstresowego"
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1038 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zadna z Was nie widzi, że wyolbrzymiacie problemy kobiet w ciąży? Czy to tych zatrudnionych na umowę-zlecenia, czy też nastolatek, czy też tych zgwałconych. Bo to prawda jest brutalna i razi w oczy- powtórzę to po raz ostatni, jeśli kobieta w ciąży tylko zechce znaleźć dobrą rodzinę dla swojego dziecka, to znajdzie, często też taką, która jej pomoże podczas ciąży- i nie, nie jest to bajka, film, tylko tak jest w życiu. Wystarczy chcieć. A nie od razu snuć czarne scenariusze. O biedzie, domach dziecka, itd. Dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1039 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1040 |
Raczkowanie
|
weraera4, jestem nieco zaskoczona takim wyparciem wszelkiego zła, które może spotkać kobietę (gwałt/kaziroctwo, ciąża zagrożona= trwały uszczerbek na zdrowiu, zagrożenie życia, ciąża osoby niepełnoletniej, osoby która nie chce tego dziecka) w imię URODZENIA.
Nawet nie zatrzymania dziecka, ale byle donosić. Usprawiedliwianie kobiet? Nie rozumiem. Kobieta głosu nie ma? Nie wiem jak możesz mówić tu o lenistwie... A to gwałcicel pogwałci przez 15 min, a kobieta bez głosu będzie 9 miesięcy nosić ciążę (NOSIĆ to nie takie hop-siup) wywróci swoje życie do góry nogami i co dalej? Co z tą kobietą będzie później? Co będzie z dzieckiem? Nieważne? Dla mnie to gorsze niż aborcja. Urodziłaś dziecko? Ja myślę, że 9 miesięcy to długo. Wystarczająco długo by wpaść w depresję i popełnić samobójstwo. Wcale nie przesadzam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1041 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Nie przesadzasz. Był przypadek zgwałconej nastolatki. Rodzice nie zgodzili się na aborcję i dziewczyna się zabiła w bodajże piątym miesiącu.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1042 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Raczkowanie
|
Zadna z Was nie widzi, że wyolbrzymiacie problemy kobiet w ciąży? Czy to tych zatrudnionych na umowę-zlecenia, czy też nastolatek, czy też tych zgwałconych. Bo to prawda jest brutalna i razi w oczy- powtórzę to po raz ostatni, jeśli kobieta w ciąży tylko zechce znaleźć dobrą rodzinę dla swojego dziecka, to znajdzie, często też taką, która jej pomoże podczas ciąży- i nie, nie jest to bajka, film, tylko tak jest w życiu. Wystarczy chcieć. A nie od razu snuć czarne scenariusze. O biedzie, domach dziecka, itd.
Dobranoc.[/QUOTE] rzeczywiście masz tego jednorożca, do tego kucyka pony i pluszowego misia ![]()
![]() |
#1044 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#1045 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1046 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() no i oczywiście w trakcie ciąży przybiegnie do mnie tłum pracodawców, przejmujących się tym, czy mam za co żyć i kupować maści na rozstępy, którzy zaoferują mi ciepłą posadkę w firmie, pełny etat i stałą umowę o pracę. Do tego sąsiedzi i rodzina będą mi przybijać piątke i posyłać uśmiechy (żadnego pytania o ślub/chrzest/słów takich jak 'bękart', 'puszczanie się') |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1047 |
jestę wieszczę
|
Tak poza programem: niektórzy ludzie są tak krótkowzroczni, że mam ochotę spontanicznie kupić im okulary.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1048 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() mogę sobie ukraść w podpis?
![]() ![]() |
![]() |
#1049 |
jestę wieszczę
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1050 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Napisałaś, że nie będziesz tu pisać o swoim życiu, a miałam nadzieję, że opiszesz wszystkie ww. traumy, które przeszłaś, bo widocznie nie masz pojęcia o czym mówisz. Jak zechce to znajdzie? Myślisz, że łatwo jest poznać obcych ludzi w ciągu kilku miesięcy? Masz jakąkolwiek GWARANCJĘ, że to ''dobra rodzina''? (btw. jaka rodzina według Ciebie klasyfikuje się na tę dobrą?) Nie wiem na jakim świecie Ty żyjesz i jakie życie oglądasz. Chyba tylko Rodzinę Zastępczą w TV. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.