|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1021 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dania Dietetyczne - przepisy
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1022 |
Zakorzenienie
|
Przyprawiam ziołami, koperkiem, pietruszką, suszoną papryką słodką i wszystkim co wpadnie mi w ręce
![]() ![]() ![]() Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2009-02-20 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1023 |
Rozeznanie
|
Jestem laikiem jeśli chodzi o gotowanie a strasznie napaliłam się na omlet
![]() Jeśli dobrze zrozumiałam wystarczą 2 jajka, białka ubić wymieszać z żółtkiem i na patelnie? Dodam że jestem na R więc chciałabym ta jak najmniej kaloryczną formę ![]()
![]() |
#1024 |
Zakorzenienie
|
To chyba taka forma bedzie najbardziej dietetyczna. Ja tak robię i wychodzi fajny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1025 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy byl tu jez ten przepis, wiec podaje
![]() ![]() MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM 50g penne pelnoziarnistego 300g mrozonego szpinaku, ale nie puree! (ja lubie tak duzo ![]() 150g twarogu chudego duży zmiażdżony żabek czosnku sól biału pieprz gałka muszkatalowa Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozmarazamy szpinak, dodajemy czosnek i rozkruszony ser. Podsmazamy chwileczke az skladniki w miarę się połaczą, doprawiamy. Dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia. W werasji niedietecznej można dać twaróg 50/50 z fetą, do szpinaku dodać suszone pomidoru (te takie w oleju), a makaron pelnoziarnisty zastąpić takim czerowno- zielonym o ciekawym ksztalcie- wspaniale się prezentuje i smakuje popijane bialym schlodzonym winem ![]()
![]() |
#1026 |
Rozeznanie
|
a ja polecam taki maly i szybki deserek dietetyczny
![]() 200g mrozonych truskawek zmiksowac z polowa lyzeczki cynamony ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1027 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1028 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1029 |
Raczkowanie
|
kurczęę, cóż za atak ! nie mozna juz nawet skomentować jezeli ktos bzdure napisał? pierwsze słysze zeby cynamon był słodki, jednak wiem jak to jest z ed.
![]() |
#1030 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeśli o czymś nie słyszałaś to nie znaczy, że to nieprawda polecam się nieco dokształcić...klik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1031 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Rozeznanie
|
też nie wydaje mi sie żeby cynamon był słodki o_O toż z tego kefiru najsłodsze mogą byc ewentualnie truskawki.
chociaż ja bym polecała zmiksować je z naturalnym homo, bardziej kremowe będzie, i wcale znowu nie takie kaloryczne ![]()
![]() |
![]() |
#1033 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tu czarno na białym, za Wikipedią: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1034 |
Rozeznanie
|
mongan75 nie musisz od razu mnie krytykowac ... zejdz ze mnie ... moze nie wyrazilam sie zbyt trafnie ale kazdy wie o co chodzi ... slodki zapach i delikatny slodkawy posmaw ! chyba mozna napisac ze jest slodki ?? nie musisz sie od razu bulwersowac ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1035 |
Rozeznanie
|
po co w ogóle ta kłótnia? Każda z nas może inaczej odczuwać nawet takie same smaki
![]() ja z dietetycznego żarełka polecam sałatkę a'la grecką, tylko zamiast sera feta pokruszony chudy twaróg (najlepiej jak jest suchy, wtedy nie zrobi się Wam w misce paćka, w sumie i tak będzie wilgotno od soków z warzyw). Co do sosu - jeśli nie chcecie dodawać oliwy (ale jest ona zdrowa i jak najbardziej nadaje się do sałatki na zimno oliwa extra dziewica), można go zrobić z soku z cytryny + przyprawa Fit Up! Kamisa do sałatek. Pyszne i zdrowe, przy tym małokaloryczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1036 |
Zakorzenienie
|
hm ^^ jak napiszą na wikipedii, że cebula jest słodka to znaczy że jest słodka na 100%? "król jest nagi" ;>
![]() ![]() ![]() ok, już kończę.
![]() |
![]() |
#1037 |
Zakorzenienie
|
trochę nie rozumiem tej nagonki
![]() mogę zacytować mnóstwo źródeł, jeśli podane nie jest wiarygodne, łącznie z Encyklopedią Britannica, tylko po co? nic nie zmieni faktu, że cynamon jest klasyfikowany jako słodka przyprawa i nadaje potrawom taki posmak jeśli więc dziewczynie taki poziom słodkości odpowiada to czemu zarzuca się jej pisanie bzdur ![]() izo_, trochę niefortunny argument, bo akurat istnieją słodkie odmiany cebuli, ponadto cebula zawiera cukier, który jest odpowiedzialny za to, że po wrzuceniu na patelnię, nawet bez tłuszczu, mięknie i nabiera karmelowej barwy zawsze myślałam, że forum służy też rozszerzaniu wiedzy... ![]() to tyle, koniec tego OT brzydotko, jednak ta łyżeczka oliwy wielu kalorii nie przyczyni, a sprawi że witaminy z warzyw zostaną przyswojone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1038 |
Raczkowanie
|
ilonaP, chyba za bardzo sie przejełas tą 'kłótnia', troche dystansu - iza podała 'pierwszy, lepszy' przyklad. koniec dyskusji
![]() |
#1039 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1040 |
Wtajemniczenie
|
Wzięłam trochę cynamonu na język i faktycznie jest słodki...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1041 |
Zakorzenienie
|
tylko się nie śmiejcie, dla mnie cynamon jest ... gorzki
![]() ![]() brzydotko, dziękuję, że mi o sałatce a'la greckiej przypomniałaś, dawno nie robiłam ![]()
![]() |
#1042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1043 |
Zakorzenienie
|
hahaha
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1044 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1045 |
Wtajemniczenie
|
może do takiego cynamonu w proszku z torebek dosypują cukier? bo takiego niesproszkowanego nie próbowałam. z torebki jest ewidentnie słodki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1046 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() cynamon w dużej ilości ma gorzki posmak, dla mnie też zobacz co jest w składzie. ja mam taki ze słoiczka z dziurkami jak solniczka i tam nie ma podanego Edytowane przez brzydotka Czas edycji: 2009-02-23 o 23:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
ja tu sie cieszylam ze nowe przepisy a wy dalej o tym cynamonie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1048 |
Zadomowienie
|
Bo to bardzo poważny problem :P
Weźcie sobie do ust korę cynamonu i pogryźcie; może i jest słodkawa, ale chyba przeważają pikantne wrażenia smakowe^^. Moim zdaniem przepis w stylu truskawki z cynamonem jest niezbyt hmm przepisowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1049 | |
Wtajemniczenie
|
a propo cynamonu wiecie,ze nie powinno sie czesciej niz raz w tyg uzywac? lekarz mi tak powiedzial,bo bolala mnie watroba i to mozliwe,ze od tego,bo codziennie dosypywalam do kawy i jadlam z wiesniakiem;P a teraz cynamonowy odwyyk;( a uwielbiam
![]() zeby nie bylo offa;p MUFINKI KAKAOWE BEZ CUKRU na 12 sztuk: skladniki suche: 1,5 szkl mąki żytniej typ 720 1 lyżeczka proszku do pieczenia 1 lyżeczka sody oczyszczonej 2 lyżki kakao skladniki mokre: 1/2 szkl mleka 2 jajka 1/3 szkl oleju slonecznikowego kilka kropel aromatu migdalowego 12 tabletek slodziku rozpuszczonego w 2 lyżkach gorącej wody dodatkowo (opcjonalnie): pestki slonecznika pestki dyni posiekane orzechy wloskie rodzynki skórka pomarańczowa żurawina suszona W jednej misce wymieszać skladniki suche a w drugiej mokre (trzepaczka). Do suchych wlać zawartość drugiej miski i lyżką polączyć, niezbyt dokladnie - powinny być grudki. Ciasto przelożyć do foremek mufinkowych (wczesniej wysmarowanych olejem lub wylożonych papilotkami). Piec w temp 180stC ok 20 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić. Polecam tez fajna szarlotke:P Opakowanie platkow owsianych zalewamy ciepla woda i czekamy ok 10-15 minut az nasiakna....w tortownice wylozona papierem do pieczenia wykladamy mase owsiana na to scieramy na tartce na grubych oczkach jablka (ok.kg-poltora) to posypujemy obficie cynamonem, mozna tez orzechami,rodzynkami (co kto lubi) to do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na godzinke ![]()
Edytowane przez airwaves Czas edycji: 2009-02-24 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1050 |
Zakorzenienie
|
co do cynamonu, podobno pół łyżeczki tygodniowo to maksymalna dawka tej cudownej korzennej przyprawy ^^
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.