Hejsterskie filolożki - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-16, 20:27   #1021
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Hejsterskie filolożki

tego się boję - za rok idę na drugi kierunek i się boję że będę miała wtopę i któryś wstrzymają. albo że tego drugiego nie otworzą.
bo chyba mogą tak zrobić co? jakby zostały np trzy osoby to dla nich przymusow;a dziekanka i wejście np na siódmy semestr z kolejnym rocznikiem? tzn nie wi;em czy mogą, pytam w sumie bo to możliw;e że tak się skończy
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 20:44   #1022
Pilar_Ternera
Raczkowanie

esa współczucie . Według mnie to przegięcie zamykać rok , i ktoś teraz
jest stratny czas + naukę + pieniądze . Nie do pomyślenia!
Pilar_Ternera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 20:49   #1023
esa0110
Przyczajenie

szczerze powiedziawszy wszystko zależy od uczelni, od tego jakie maja przepisy, ale z tego co mi wiadomo muszą ci umożliwić zakończenie nauki skoro ją zaczęłaś, przecież taką archeologie rocznie kończy 2-3 osoby i kierunku im nie zamykają
esa0110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-16, 21:43   #1024
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Macie wf na drugim roku?
Tak i chyba tylko na drugim roku czyli 2 semestry.
Można sobie wybrać na jaką sekcję chce się chodzić - była siatka, basen, aerobic, koszykówka, judo, ręczna, tenis stołowy, lekkoatletyka..
Ja wybrałam siłownię :f

Cytat:
u mnie na drugi rok z 35 osób dotarło 10 (swoją drogą to, że większość zrezygnowała sama bo myśleli, że to będą takie studia na których się nic nie robi i przychodzi tylko na zaliczenia i egzaminy) a licencjat obroniło 7
No u mnie kilka osób ma warunki z hlp, ale ogólnie to ci co zrezygnowali to dlatego, że zmienili kierunek.

Cytat:
nie mogą wam zlikwidować roku jeśli jesteście w trakcie nauki z powodu małej liczby osób
Ja nie mówię o likwidacji roku, bo będzie nas 20, to jeszcze w sumie ok, tylko o zlikwidowaniu modułu nauczycielskiego - oprócz specjalności jaką się wybiera na drugim roku, mogliśmy zapisać się dodatkowo za darmo na moduł nauczycielski (po licencjacie nauka w podstawówce) - zapisało się nas jakieś 15 osób, z czego 1 semestr modułu ukończyło 9 osób. A teoretyczne minimum to 10 osób. Teraz jak niektórzy poodchodzili, to na module zostanie 7.

edit: zresztą to przygotowanie do zawodu nauczyciela to też jakaś farsa.. W tym semestrze mieliśmy spojrzenie na to od strony wychowawczej - praktyki w szkole podstawowej miały być pod tym kątem (tylko obserwowanie, nie prowadzenie lekcji wych.)... z tym że te praktyki to była farsa jak mało która.... masakra.. Dzienniki praktyk wszystkie miałyśmy napisane tak samo, musiało wyjść chyba 35 godzin -> kiedy tak naprawdę było tych godzin z 10, w tym zajęcia wprowadzające, zajęcia w bibliotece (babka nam gadała oszkole i o programie wychowawczym)... ja byłam tylko na jednej lekcji - w dodatku nie godziny wychowawczej, tylko lekcji polskiego - i nie w podstawówce (chociaż to praktyki dotyczące podstawówki) tylko w gimnazjum ...

Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest
Czas edycji: 2013-09-16 o 21:45
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 08:03   #1025
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Tak i chyba tylko na drugim roku czyli 2 semestry.
Można sobie wybrać na jaką sekcję chce się chodzić - była siatka, basen, aerobic, koszykówka, judo, ręczna, tenis stołowy, lekkoatletyka..
Ja wybrałam siłownię :f

No u mnie kilka osób ma warunki z hlp, ale ogólnie to ci co zrezygnowali to dlatego, że zmienili kierunek.

Ja nie mówię o likwidacji roku, bo będzie nas 20, to jeszcze w sumie ok, tylko o zlikwidowaniu modułu nauczycielskiego - oprócz specjalności jaką się wybiera na drugim roku, mogliśmy zapisać się dodatkowo za darmo na moduł nauczycielski (po licencjacie nauka w podstawówce) - zapisało się nas jakieś 15 osób, z czego 1 semestr modułu ukończyło 9 osób. A teoretyczne minimum to 10 osób. Teraz jak niektórzy poodchodzili, to na module zostanie 7.

edit: zresztą to przygotowanie do zawodu nauczyciela to też jakaś farsa.. W tym semestrze mieliśmy spojrzenie na to od strony wychowawczej - praktyki w szkole podstawowej miały być pod tym kątem (tylko obserwowanie, nie prowadzenie lekcji wych.)... z tym że te praktyki to była farsa jak mało która.... masakra.. Dzienniki praktyk wszystkie miałyśmy napisane tak samo, musiało wyjść chyba 35 godzin -> kiedy tak naprawdę było tych godzin z 10, w tym zajęcia wprowadzające, zajęcia w bibliotece (babka nam gadała oszkole i o programie wychowawczym)... ja byłam tylko na jednej lekcji - w dodatku nie godziny wychowawczej, tylko lekcji polskiego - i nie w podstawówce (chociaż to praktyki dotyczące podstawówki) tylko w gimnazjum ...
U nas na 1 roku było 8 grup, na 2 roku - 4, a na 3 roku - 3 A z mojej zaawansowanej grupy po 1 roku zostało 7 osób Ludzie się łatwo dostają na studia, później dopiero widzą, że trzeba się uczyć.

U nas kurs to dla mnie była kicha. Uczyliśmy się dydaktyki, psychologii i innych mało potrzebnych teorii, a nikt nawet nam nie powiedział o prawach nauczyciela, dokumentach itd - bo "tego mamy się na praktykach nauczyć". W rezultacie na praktykach nie da tego oglądać, bo są inne sprawy do zrobienia. My robiliśmy praktyki śródroczne - chodziliśmy na każdy etap nauki z metodykiem do szkół i oglądaliśmy, a później 1 lekcję prowadziliśmy. A każdy w swoim zakresie załatwiał sobie praktyki w wybranej przez siebie szkole i tyle. Mamy zrobić na każdym etapie po 50 godzin: 5h hospitacji, 18h prowadzenia samodzielnie lekcji, 27h poznawania życia szkoły.

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 08:32   #1026
201604181004
Konto usunięte

Mysmy wszystkie prawa i zarobki itp mieli na prawie oswiatowym. A co do praktyk to szkoda slow to jest system z ooprzedniej epoki cholera przezrucanie odpowiedaialnlsci miedsy szkola a uczelnia
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:11   #1027
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Mysmy wszystkie prawa i zarobki itp mieli na prawie oswiatowym. A co do praktyk to szkoda slow to jest system z ooprzedniej epoki cholera przezrucanie odpowiedaialnlsci miedsy szkola a uczelnia
U nas właśnie takiego przedmiotu nie było, a przydałby się bardzo Dokładnie. Pomijając fakt, że niektórzy załatwiają sobie fikcyjnie praktyki i nie muszą na nie chodzić, a dostają taki sam dokument jak ci, co rzetelnie na praktyki chodzili i faktycznie się czegoś nauczyli.

Stary 2013-09-17, 09:34   #1028
Bojra
Raczkowanie

Mogę trochę pohejtować z Wami z okazji nadchodzącego roku akademickiego?
Bojra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:38   #1029
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bojra Pokaż wiadomość
Mogę trochę pohejtować z Wami z okazji nadchodzącego roku akademickiego?
Witaj, oczywiście! Widzę, że coraz nas więcej
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:40   #1030
Bojra
Raczkowanie

A mam co hejtować
Z angielskim już chwilowo spokój (lic.), ale ciągnę jeszcze arabski i zaczynam filologię hebrajską. Upadłam na głowę
Stary 2013-09-17, 09:46   #1031
Pilar_Ternera
Raczkowanie

bojra podziwiam , 3 języki - gratulacje
Pilar_Ternera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 09:49   #1032
Bojra
Raczkowanie

Nie wiem, czy nie strzelam sobie w kolano szczerze mówiąc ale uznałam, że skoro odszedł mi angielski i mam rok przerwy przed magisterką, to... czemu nie. Chociaż na rok, uzupełnić braki, jeśli pójdę na arabistykę.

Nie poprawia mi tylko humoru fakt, że żadna uczelnie (to 2 różne...) nie pofatygowała się jeszcze żeby opublikować plan. Na obu kierunkach jest tylko jedna grupa PNJ (mało osób)... jak ja to ułożę?!

Edytowane przez Bojra
Czas edycji: 2013-09-17 o 09:50
Stary 2013-09-17, 10:07   #1033
kaludia91
Zadomowienie

GG do kaludia91

ja mam właśnie praktyki i mam zapalenie zatok więc nie mogę prowadzić lekcji bo jak boję się co teraz, czy będę mogła te praktyki jakoś zrobić w czasie roku szkolnego-kilka dni bo w zeszłym tyg chodziłam, wczoraj nie byłam i nie wiem czy na czwartek się wygrzebię - czy załatwić żeby mi wpisała babka że chodziłam no bo jeśli mają być przez to później problemy... znacie kogoś kto miał taki problem?
Stary 2013-09-17, 10:10   #1034
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
U nas właśnie takiego przedmiotu nie było, a przydałby się bardzo Dokładnie. Pomijając fakt, że niektórzy załatwiają sobie fikcyjnie praktyki i nie muszą na nie chodzić, a dostają taki sam dokument jak ci, co rzetelnie na praktyki chodzili i faktycznie się czegoś nauczyli.
U mnie podczas praktyk w każdej szkole masz jedną godzinę pokazową, podczas której wykładowca z naszej szkoły, który przygotowuje nas do zawodu nauczyciela, przychodzi, ogląda ją i ocenia. Dlatego na praktyki możesz pójść tylko do jednej ze szkół, które są na liście naszego wydziału i które znajdują się tylko w tym samym mieście, co nasza uczelnia. Ma to swoje dobre strony - no bo nie możesz załatwić sobie lewych praktyk, ktoś rzetelnie Cię ocenia, ale z drugiej strony widzisz tylko te szkoły, które wybrała uczelnia (a są to szkoły dobre, nikt słabej szkółki na listę by nie wpisał ). No i niby miło i przyjemnie, ale potem idziesz do prawdziwej szkoły i zonk... No i może ktoś wolałby uczyć w szkołach na wsiach lub specjalnych - a tutaj nie może spróbować.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 10:28   #1035
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Jak na każdych innych praktykach, u mnie na administracji było to samo

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
U mnie podczas praktyk w każdej szkole masz jedną godzinę pokazową, podczas której wykładowca z naszej szkoły, który przygotowuje nas do zawodu nauczyciela, przychodzi, ogląda ją i ocenia. Dlatego na praktyki możesz pójść tylko do jednej ze szkół, które są na liście naszego wydziału i które znajdują się tylko w tym samym mieście, co nasza uczelnia. Ma to swoje dobre strony - no bo nie możesz załatwić sobie lewych praktyk, ktoś rzetelnie Cię ocenia, ale z drugiej strony widzisz tylko te szkoły, które wybrała uczelnia (a są to szkoły dobre, nikt słabej szkółki na listę by nie wpisał ). No i niby miło i przyjemnie, ale potem idziesz do prawdziwej szkoły i zonk... No i może ktoś wolałby uczyć w szkołach na wsiach lub specjalnych - a tutaj nie może spróbować.
Przecież możesz zrobić dodatkowe praktyki, nie ma zakazu

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ----------

I też czekam na plany by je ułożyć
Stary 2013-09-17, 10:30   #1036
Bojra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość

I też czekam na plany by je ułożyć
A co masz do połączenia? Dużo zajęć?
U mnie wychodzi 5xPNJAr i 7xPNJH. Resztę jakoś obejdę IOSami, grunt żeby te PNJ pogodzić...
Stary 2013-09-17, 10:30   #1037
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Przecież możesz zrobić dodatkowe praktyki, nie ma zakazu
No właśnie jest Bo do każdych praktyk potrzeba jest umowa z uczelnią i uczelnia płaci nauczycielowi, który przygotowuje mnie do praktyk - więc nie ma co liczyć na więcej niż jedną umowę z danym typem szkoły. Kasa, kasa, kasa.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 11:16   #1038
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
My robiliśmy praktyki śródroczne - chodziliśmy na każdy etap nauki z metodykiem do szkół i oglądaliśmy, a później 1 lekcję prowadziliśmy. A każdy w swoim zakresie załatwiał sobie praktyki w wybranej przez siebie szkole i tyle. Mamy zrobić na każdym etapie po 50 godzin: 5h hospitacji, 18h prowadzenia samodzielnie lekcji, 27h poznawania życia szkoły.
Praktyki śródroczne mam mieć na 2. roku Właśnie już z prowadzeniem lekcji.
Ale mam nadzieję, że będzie można sobie samemu wybrać szkołę - "praktyki wychowawcze" miałam w zespole szkół 50 minut autobusem od mojego domu A jakby samemu można było sobie wybrać, to bym wzięła podstawówkę, do której sama chodziłam 10 minut pieszo.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Zastanawiam się, czy to na każdej uczelni jest tak, że niby rok akademicki się zaczyna 1 października - idziemy wtedy na normalne zajęcia już, a 2 października wolne, bo "inauguracja roku"? Jakby nie można było jej zrobić najpierw :d
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 11:32   #1039
tamtaglista
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie jest Bo do każdych praktyk potrzeba jest umowa z uczelnią i uczelnia płaci nauczycielowi, który przygotowuje mnie do praktyk - więc nie ma co liczyć na więcej niż jedną umowę z danym typem szkoły. Kasa, kasa, kasa.
Dziwne, miałam rożne praktyki poza studiami i w planach mam jeszcze nauczycielskie w dawnej szkole- ot, tak dodatkowo i powiedzieli, że nie ma problemu. Pytałaś w jakichś szkołach? Na moje to zależy od nauczyciela i dyrekcji, przecież jeśli masz NADOBOWIĄZKOWE, dodatkowe praktyki to lepiej dla Ciebie, oni się mogą zgodzić a na dobrą sprawę uczelnia nawet nie musi wiedzieć. O moich nie wie żadna z uczelni, a byłam w kilku miejscach

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
Ale mam nadzieję, że będzie można sobie samemu wybrać szkołę - "praktyki wychowawcze" miałam w zespole szkół 50 minut autobusem od mojego domu A jakby samemu można było sobie wybrać, to bym wzięła podstawówkę, do której sama chodziłam 10 minut pieszo.

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Zastanawiam się, czy to na każdej uczelni jest tak, że niby rok akademicki się zaczyna 1 października - idziemy wtedy na normalne zajęcia już, a 2 października wolne, bo "inauguracja roku"? Jakby nie można było jej zrobić najpierw :d

U mnie na jednej uczelni tak jest, na drugiej wolnego nie mam

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Bojra Pokaż wiadomość
A co masz do połączenia? Dużo zajęć?
U mnie wychodzi 5xPNJAr i 7xPNJH. Resztę jakoś obejdę IOSami, grunt żeby te PNJ pogodzić...
Do połączenia mam tylko drugi rok magisterki na administracji + "obowiązkowe fakultety" i napisanie tego cuda zwanego pracą + zajęcia na hiszpańskim wraz z praktykami i dziwnymi kursami (podobno) + praca i czekam na plany bym mogła sobie dzieciaków zajęcia jakoś poukładać bo na razie nie wiem jak

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-17, 12:37   #1040
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Konto usunięte

U mnie inauguracja roku jest 30 września, a od października mamy już zajęcia.

Na I stopniu musiałam zrobić 150h praktyk, z czego prowadziłam mniej więcej połowę. Szkołę wybierałam za każdym razem sama, a nauczyciele nie dostali ani grosza za to, że prowadzili praktykantów.

Edytowane przez 5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766
Czas edycji: 2013-09-17 o 12:39
5e39f43c776cd63a5691dbeeeb4c12a7b21f7a21_63e19482c3766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 15:48   #1041
Cola_Ola
Zakorzenienie

Czy można dołączyć do Waszego grona?

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 16:59   #1042
plywok
Zakorzenienie

u mnie nauczycielka za prakrtyki otrzymywała kase. było to 150 złotych netto za dwa tygodnie. a ze było nas w sumie dwie, to zyskała 300 zł.

ale koleżanka studiująca zaocznie pedagogike na uniwersytecie, gdzie miała sobie sama załatwic prakrtyki usłyszała,że może miec problem. bo uniwerek nic nie płaci za to, a inna uczelnia prywatna pedagogiczna płaci potencjalnej szkole\ośrodkowi za prakrtykanta.
i tym sposobem troche się naszukała miejsca dla siebie a i tak nie do końca było to jej wymarzone miejsce.

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-17, 17:20   #1043
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaludia91 Pokaż wiadomość
ja mam właśnie praktyki i mam zapalenie zatok więc nie mogę prowadzić lekcji bo jak boję się co teraz, czy będę mogła te praktyki jakoś zrobić w czasie roku szkolnego-kilka dni bo w zeszłym tyg chodziłam, wczoraj nie byłam i nie wiem czy na czwartek się wygrzebię - czy załatwić żeby mi wpisała babka że chodziłam no bo jeśli mają być przez to później problemy... znacie kogoś kto miał taki problem?

Myślę, że powinnaś się dogadać z nauczycielką że chodziłaś na praktyki, bo choroba to akurat nie jest rzecz do przewidzenia . U mnie na pewno by się dało.

Cytat:
U nas można uczestniczyć w projekcie, gdzie możesz wybrać sobie jedną ze szkół podanych, a można załatwiać na własną rękę szkołę, ale wtedy trzeba nosić papiery, załatwiać itd. Ja wybrałam tę 2 opcję, bo chodziłam do szkół, w których sama byłam, więc nauczyciele mnie znali i nie bałam się, że będzie sztywno I dodatkowo, można się ze wszystkim dogadać. I mam właśnie porównanie między szkołami, bo nie są to najlepsze szkoły w województwie. A nauczyciele dostają chyba po 100zł za praktykanta, za miesięczne praktyki.

Cytat:
U mnie rok akademicki się rozpoczyna 1.10 i zapewne po tych uroczystościach na wydziale normalnie pójdziemy na zajęcia, jeśli tego dnia będą wg planu. A oficjalne rozpoczęcie roku odbędzie się 10.10 i to będzie dzień rektorski

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-18, 09:04   #1044
Flower23
Zakorzenienie

[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;42849457]U mnie inauguracja roku jest 30 września, a od października mamy już zajęcia.

Na I stopniu musiałam zrobić 150h praktyk, z czego prowadziłam mniej więcej połowę. Szkołę wybierałam za każdym razem sama, a nauczyciele nie dostali ani grosza za to, że prowadzili praktykantów.[/QUOTE]

Ja mam 30 rozdanie indeksów itp. plan pewnie też dopiero wtedy na oczy zobaczę.

Tak w ogóle to cześć

Mam stresa przed studiami, zastanawiam się, co najlepszego zrobiłam

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Flower23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 10:18   #1045
tamtaglista
Zakorzenienie

Na języku jestem ostatnim rocznikiem, który przyjęli, więc zapewne inauguracji nie będzie. Na swojej żadnej nie byłam - z tej na filo zwiałam by się wpisać na specjalność na adm
Stary 2013-09-18, 10:42   #1046
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Flower23 Pokaż wiadomość
Ja mam 30 rozdanie indeksów itp. plan pewnie też dopiero wtedy na oczy zobaczę.

Tak w ogóle to cześć

Mam stresa przed studiami, zastanawiam się, co najlepszego zrobiłam
Dostałaś się na hiszpańską?
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 11:01   #1047
Flower23
Zakorzenienie

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;42866523]Dostałaś się na hiszpańską? [/QUOTE]

Tak i na chwilę przed zaczynam panikować.

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Stary 2013-09-18, 12:06   #1048
tamtaglista
Zakorzenienie

Wyluzuj, będzie fajnie Podemos hablar espanol si quieres :P
Stary 2013-09-18, 12:23   #1049
Flower23
Zakorzenienie

Cytat:
Wyluzuj, będzie fajnie Podemos hablar espanol si quieres :P
Zrozumiałam, ale za cholerę nie odpowiem Jestem w stanie zrozumieć niektóre hiszpańskie zwroty, niestety gorzej z odpowiedzią, oby to się zmieniło :P

Bloguję
Czasami coś wrzucam
Stary 2013-09-18, 12:50   #1050
tamtaglista
Zakorzenienie

Zmieni się, nie panikuj Jaki masz drugi język? Francuski?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości