Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-06, 14:42   #1021
serduszkowa
Rozeznanie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

ja też przyjęlam dzisiaj ostatnią tabletkę, wizyta kontrolna dopiero za tydzień... cera nie ejst idalna, ale w porównaniu z tym co było jest ok.. boję się jednak nawrotu, bo z tego co czytałam tetralysal nikomu nie pomógł na stałe;/
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 09:41   #1022
shena
Rozeznanie

Też mam ten żel epiduo , to jakaś nowość na rynku.
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 10:43   #1023
iwona200
Zakorzenienie

Ja jestem już 2 czy 3 miesiące po odstawieniu Tetracyclinum (byla to moja pierwsza kuracja antybiotykowa), bralam przez ok. 4 m-ce i jestem zadowolona. Nie powiem, czasem wyskoczą jakieś pojedyncze (szczegolnie przed okresem), ale to pestka w porownaniu z tym co bylo. Juz nie mam twarzy usianej zaskornikami, jest gladka, jedynie jakies pojedyncze sie zdarza i najwazniejsze nie mam juz kaszki na czole Narazie dermatolog zapisała mi ZINERYT, ale mam już go 2 miesiace i teraz ide 18-tego to przepisze mi cos innego (bo stwierdzila ze nie mozna za dlugo uzywac ZINERYTU, skora sie przyzwyczaja czy cos). I narazie jest ok Mysle ze wazne jest zeby po zakonczeniu kuracji nadal czegos uzywac zewnętrznie
iwona200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 14:03   #1024
martusienka
Wtajemniczenie

Ja chyba za wcześnie spanikowałam, bo zaczęło mi coś wyskakiwać, ale już zniknęło. Byłam u dermatologa, przepisała mi teraz Aknemycin w kremie, bo Duac mnie wysuszał. A dziś idę na mikrodermabrazję, w ogóle pierwszy raz na ten zabieg i pierwszy raz do kosmetyczki, więc się trochę boję. Ale dermatolog wyraziła zgodę na ten zabieg, nie mam żadnych ropnych pryszczy, zresztą nie mam ich już od dawna, co oczywiście jest zaletą pewnie Tetralysalu.

Teraz muszę kupić jakiś lekki krem do twarzy na lato o spf 20-25. Może macie jakieś sprawdzone, delikatne? Wiem, że jest przeglądarka KWC, ale tam nie każdej z nas chce się pisać, a może akurat któraś z was ma coś godnego polecenia?
Stary 2009-05-07, 14:27   #1025
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusienka Pokaż wiadomość
Ja chyba za wcześnie spanikowałam, bo zaczęło mi coś wyskakiwać, ale już zniknęło. Byłam u dermatologa, przepisała mi teraz Aknemycin w kremie, bo Duac mnie wysuszał. A dziś idę na mikrodermabrazję, w ogóle pierwszy raz na ten zabieg i pierwszy raz do kosmetyczki, więc się trochę boję. Ale dermatolog wyraziła zgodę na ten zabieg, nie mam żadnych ropnych pryszczy, zresztą nie mam ich już od dawna, co oczywiście jest zaletą pewnie Tetralysalu.

Teraz muszę kupić jakiś lekki krem do twarzy na lato o spf 20-25. Może macie jakieś sprawdzone, delikatne? Wiem, że jest przeglądarka KWC, ale tam nie każdej z nas chce się pisać, a może akurat któraś z was ma coś godnego polecenia?
o mi tez sprzydalby sie taki lekki, niezapychający kremik z filtrem
Stary 2009-05-07, 14:47   #1026
shena
Rozeznanie

Niestety niezapychający krem z filtrem to rzadkość.

Edytowane przez shena
Czas edycji: 2009-05-07 o 19:30
Stary 2009-05-07, 20:03   #1027
martusienka
Wtajemniczenie

A więc kupiłam dziś w aptece krem z Iwostinu, farmceutka mówi, że to dobra firma, więc zaryzykowałam. Krem z faktorem 25, hipoalrgiczny, więc mam nadzieję, że i delikatny.

A tak na marginesie, byłam u tej kosmetyczki, ale poleciła mi oczyszczanie kawitacją ultradźwiękową jako wstęp do mikrodermabrazji. W międzyczasie zabiegu zauważyła, że moja skóra, bardzo mocno reaguje, tzn. jest czerwona. Dla mnie to akurat nic dziwnego, że tak zareagowała, bo ten zabieg okropnie bolał! Zaczęła podejrzewać u mnie trądzik różowaty . Przyszła druga kosmetyczka, właścicielka salonu, doświadczona z tego co wiem, stwierdziła, że to nie trądzik, tylko b. wrażliwa cera. Przeraziłam się tą perspektywą trądziku róźowatego nie na żarty. Jutro dzwonię do swojej dermatolożki i zapytam, czy aby nie podejrzewa u mnie tego rodzaju choroby skóry. O matko, oby nie!
Stary 2009-05-07, 20:10   #1028
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusienka Pokaż wiadomość
A więc kupiłam dziś w aptece krem z Iwostinu, farmceutka mówi, że to dobra firma, więc zaryzykowałam. Krem z faktorem 25, hipoalrgiczny, więc mam nadzieję, że i delikatny.

A tak na marginesie, byłam u tej kosmetyczki, ale poleciła mi oczyszczanie kawitacją ultradźwiękową jako wstęp do mikrodermabrazji. W międzyczasie zabiegu zauważyła, że moja skóra, bardzo mocno reaguje, tzn. jest czerwona. Dla mnie to akurat nic dziwnego, że tak zareagowała, bo ten zabieg okropnie bolał! Zaczęła podejrzewać u mnie trądzik różowaty . Przyszła druga kosmetyczka, właścicielka salonu, doświadczona z tego co wiem, stwierdziła, że to nie trądzik, tylko b. wrażliwa cera. Przeraziłam się tą perspektywą trądziku róźowatego nie na żarty. Jutro dzwonię do swojej dermatolożki i zapytam, czy aby nie podejrzewa u mnie tego rodzaju choroby skóry. O matko, oby nie!
ostatnio miałam na zajęciach o trądziku rozowatym m.in a masz widoczny gwaltowany rumien na twarzy czesto? rozszerzone pajączkowate naczynka?

http://www.wizaz.pl/images/beata/tradzik_rozowaty/ tu jest fotka i troche pisze o tym
Stary 2009-05-08, 06:39   #1029
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iwona200 Pokaż wiadomość
ostatnio miałam na zajęciach o trądziku rozowatym m.in a masz widoczny gwaltowany rumien na twarzy czesto? rozszerzone pajączkowate naczynka?

http://www.wizaz.pl/images/beata/tradzik_rozowaty/ tu jest fotka i troche pisze o tym
No właśnie nie mam gwałtownego i mocnego rumienia. Czasem mam, ale on nie jest tak czerwony, po prostu jestem zaróżowiona. Wydaje mi się, że to po prostu wrażliwa cera. Nie mam czegoś takiego jak na zdjęciu, nie piecze i nie swędzi mnie skóra. Zresztą doświadczona kosmetyczka obejrzała mnie pod taką lampą i stwierdziła, że to nie trądzik różwaty, a małe krostki jakie mam, to pozostałości po zwykłym trądziku, których właśnie chciałam się pozbyć przez mikrodermabrazję.
A czy skóra naczynkowa to to samo co skóra z trądzikiem różowatym? Miałam trochę takie wrażenie czytając ten artykuł.
Stary 2009-05-08, 22:42   #1030
domci
Przyczajenie

jeśli chodzi o krem z filtrem to rewelacyjne są z la roche posay..
domci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 09:52   #1031
Andziast
Przyczajenie

shena no wlasnie też slyszalam ze nowość, ale podobno strasznie podrażnia.? jak tam Twoja skora po tym wygląda.? ja to dopiero dzisdiaj zazyje, bo juz nie mam antybiotyku
Andziast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-09, 12:39   #1032
sosienka85
Przyczajenie

Dot.: Tetralysal

Ja również brałam tetralysa li odstawiłam po 5 miesiącach, mimo, iż efekty były już szybciej, ale jeszcze cały czas pojedyńcze zmiany wychodziły. Moim zdaniem za szybko odstawiłaś antybiotyk. Prawda, że trądzik wraca, ale po kilku miesiącach, a nawet po roku. Moim zdaniem powinnaś wrócic jak najszybciej do antybiotyku.Pozdrawiam
sosienka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 13:50   #1033
biindier
Raczkowanie

Dot.: Tetralysal

a u mnie tak jak myślałam, dermatolog przez przypadek przepisała mi 2 opakowania tetrarysalu zamiast jednego. Powiedziała, że mogę też wziąć to drugie skoro już je kupiłam, ale ja jednak chyba nie chcę, po co się kolejny miesiąc truć, skoro już miałam skończyć ten antybiotyk.. Tylko 40 zł wywalone w błoto, bo co ja teraz z nim teraz zrobię?

a co do filtrów, to ja już używam ich od jakiś 2 czy 3 lat i u mnie wygrywa la roche posay jeśli chodzi o firmy, a filtr to dermo pediactris - lekki, nie zapycha, nie wysusza mimo zawartości alkoholu (co niestety jest minusem ale co zrobić ), nie bieli , ogólnie pozytywnie
biindier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-09, 16:36   #1034
martusienka
Wtajemniczenie

Mi La Roche Posay nie przypasował, chociaż używałam tylko 1 filtru z tej firmy, a mianowicie sp 30 do cery tłustej, miał być niby matujący, więc to pewnie mnie wysuszało. Zobaczymy jak spisze się Iwostin, jutro pierwsza próba.
Stary 2009-05-09, 19:09   #1035
shena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Andziast Pokaż wiadomość
shena no wlasnie też slyszalam ze nowość, ale podobno strasznie podrażnia.? jak tam Twoja skora po tym wygląda.? ja to dopiero dzisdiaj zazyje, bo juz nie mam antybiotyku
Tez sie naczytałam o nim ze wysusza,bardzo zaczerwieniona skóra itp. do tej pory użyłam go 2 razy, narazie żadnych negatywnych zmian i rózni się od innych zeli tym ze skóra nie jest ściągnieta po nałożeniu, myśle ze nie będzie zle.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 07:12   #1036
lowers
Raczkowanie

Hey dziewczyny czy mogłybyście napisać przez ile czasu bierzecie/brałyście Tetralysal?
lowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 10:19   #1037
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lowers Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny czy mogłybyście napisać przez ile czasu bierzecie/brałyście Tetralysal?
2 miesiące i 20 dni.
Stary 2009-05-11, 13:00   #1038
Baby Lu
Zadomowienie

dzisiaj wzięłam ostatnią kapsułkę.
luty 2 razy dziennie 150mg
marzec
kwiecień 1-150mg

na buźce jest super poprawa, mam nadzieje, ze efekty nie znikną

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 17:28   #1039
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Ponad 3 miesiące brałam.
Rezultaty były bardzo mizerne (można rzec, że nie było ich wcale).
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 17:40   #1040
lowers
Raczkowanie

hmm, w takim razie ja biore już 8 miesiąc. Efekty były, ale po zmniejszeniu dawki <150mg dziennie> powolutku wracało... teraz 8 miesiąc i 300mg dziennie. Jest ktoś kto brał Tetralysal dłużej niż 4 miesiące? <thx za odpowiedz >
Co do Epiduo to używałam ;] twarz czerwona jak burak, początkowo nie wytrzyłam, odstawiłam. Po jakimś czasie wróciłam, efekt buraczany mniejszy, ale okrooopnie złuszcza. Po ostatniej wizycie wróciłam do T 300 oraz Isotrexin i Clindacne <wcześniej-na początku kuracji tj. październik miałam Duac i byłam zadowolona...zobaczymy jak będzie teraz;>>.

Edytowane przez lowers
Czas edycji: 2009-05-11 o 17:45 Powód: chciałam dopisać ;)
lowers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 08:45   #1041
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm, w takim razie ja biore już 8 miesiąc. Efekty były, ale po zmniejszeniu dawki <150mg dziennie> powolutku wracało... teraz 8 miesiąc i 300mg dziennie. Jest ktoś kto brał Tetralysal dłużej niż 4 miesiące? <thx za odpowiedz >
Co do Epiduo to używałam ;] twarz czerwona jak burak, początkowo nie wytrzyłam, odstawiłam. Po jakimś czasie wróciłam, efekt buraczany mniejszy, ale okrooopnie złuszcza. Po ostatniej wizycie wróciłam do T 300 oraz Isotrexin i Clindacne <wcześniej-na początku kuracji tj. październik miałam Duac i byłam zadowolona...zobaczymy jak będzie teraz;>>.
8 miesięcy, hoho! Mam nadzieję, że Twój żołądek dobrze to znosi.

A jak tak troszkę poza tematem. Dziewczyny byłam na mikrodermabrazji i wszystkim Wam polecam ten zabieg na usunięcie jakichkolwiek znaków po trądziku. Ja zrobiłam 1 zabieg i jestem zachwycona! Chociaż z maseczką kosztowało mnie to 230 zł, to nie żałuję ani jednej złotówki na to wydanej. Zrobię chyba jeszcze 1 zabieg, żeby było idealnie. Jeśli możecie sobie na to pozwolić i nie macie ropnych zmian na buźkach, to polecam z całego serca. Ja jeszcze konsultowałam to z dermatologiem.
Po tym zabiegu należy używać filtrów, ja mam ten spf 25 z Iwostinu, używam go 3 dzień i póki co również jestem zadowolona.

Edytowane przez martusienka
Czas edycji: 2009-05-14 o 08:46
martusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 09:06   #1042
shena
Rozeznanie

Ja już miałam 2 mikrodermabrazje w swoim życiu jaKIŚ CZAS TEMU, DAWNO DAWNO. Zabieg rzeczywiście fajny ale nie wychwalałabym go tak pod niebiosa on jest świetny na wygładzenie skóry, przez dłuższy czas po zabiegu będzie taka gładka ale nie na przebarwienia. Na to działa bardzo mało o ile wogóle.
Stary 2009-05-14, 09:17   #1043
Baby Lu
Zadomowienie

hmm.. muszę się przyznać, że myslalam o tym zabiegu ale mam pewne obawy - czy ie pogorszy stanu mojej naczynkowej cery i nie będe bardziej różowa po nim

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 13:43   #1044
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shena Pokaż wiadomość
Ja już miałam 2 mikrodermabrazje w swoim życiu jaKIŚ CZAS TEMU, DAWNO DAWNO. Zabieg rzeczywiście fajny ale nie wychwalałabym go tak pod niebiosa on jest świetny na wygładzenie skóry, przez dłuższy czas po zabiegu będzie taka gładka ale nie na przebarwienia. Na to działa bardzo mało o ile wogóle.
Myślę, że to też zależy od salonu kosmetycznego i samej kosmetyczki. Radziłabym wybrać jakiś sprawdzony. |Ja wolałam zapłacić więcej, ale jestem szczęśliwa, bo przebarwienia naprawdę poznikały i to już po 1 zabiegu. Jak dla mnie rewelacja.
Cytat:
Napisane przez Baby Lu Pokaż wiadomość
hmm.. muszę się przyznać, że myslalam o tym zabiegu ale mam pewne obawy - czy ie pogorszy stanu mojej naczynkowej cery i nie będe bardziej różowa po nim
Z tego co wiem, cera naczynkowa nie jest przeciwskazaniem do tego zabiegu. Ja mam cerę bardzo wrazliwą i po kawitacji ultradźwiekowej byłam strasznie czerwona, a po mikrodermabrazji nie. Ale tak jak mówię, pewnie też trzeba trafić na kompetentną osobę.
Stary 2009-05-15, 10:36   #1045
biindier
Raczkowanie

ja wciąż się męczę z tetrarysalem i wciąż nie jest tak dobrze jakby chciała, żeby było. Aczkolwiek nie jest źle i napewno jest o wiele lepiej niż przed braniem Pytanie tylko co będzie jak odstawie ;/
Dziewczyny, nie byłaby któraś chętna (ta która ma receptę na niego ) na opakowanie tetrarysalu? Tak jak pisałam wcześniej p.dermarolog mi przepisała za dużo o jedno i nie mam co z nim teraz zrobić.. to jest ten 300 mg.
biindier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 12:24   #1046
0martusia
Przyczajenie

Witam
Kilka dni temu byłam na kontroli, lekarz przedłużył tetralysal i duac na kolejny miesiąc. Czyli już 2 miesiące. Poprawę widzę, jeszce coś tam jest ale malutko. Ale oczywiście zapomniałam zapytać o to co mnie najbardziej interesowało. Czyli wybielenie plam po trądziku. Może Wy będziecie wiedziały czy można przy tej kuracji stosować jakieś maści wybielające? Np. Acnederm? Może coś innego polecacie?
0martusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 13:29   #1047
andariel1984
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 0martusia Pokaż wiadomość
Witam
Kilka dni temu byłam na kontroli, lekarz przedłużył tetralysal i duac na kolejny miesiąc. Czyli już 2 miesiące. Poprawę widzę, jeszce coś tam jest ale malutko. Ale oczywiście zapomniałam zapytać o to co mnie najbardziej interesowało. Czyli wybielenie plam po trądziku. Może Wy będziecie wiedziały czy można przy tej kuracji stosować jakieś maści wybielające? Np. Acnederm? Może coś innego polecacie?
ja oprócz tetra mam skinoren krem do stosowania w ciągu dnia (wskazanie dermatologa), na to filtry 50+ (inwencja własna)
andariel1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-16, 13:49   #1048
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af
Konto usunięte

czy komuś tetralysal pomógł na stałe?

ja brałam dawno temu i pomógł mi ale po kilku miesiącach znowu stopniowo zaczeło wracać i teraz po roku czy dwóch już nie wiem ile minęło poprosiłam o niego moją dermatolog znowu... i się zgodziła bo brałam już dosłownie wszystko i tylko to mi pomogło.
tak więc ja już widzę różnicę i mam nadzieje że to już ostatni raz kiedy to biorę.

tez dostałam epiduo, to połączenie Differinu i (mojego kochanego) Brevoxylu. mam smarować nim buzie maks 3 razy w tygodniu.

jak wyleczę trądzik (o ile to w ogole nastąpi) to też pójdę na mikrodermabrazję bo wiele dobrego o niej słyszałam tylko ta cena ;o

pozdrawiam
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-16, 14:21   #1049
iwona200
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baby Lu Pokaż wiadomość
zalezy jak rozlegle masz te naczynka, bo ja kiedys bylam na mikrodermabrazji i pytalam czy naczynka peknietego nie usunie () na co babka powiedziala, ze nie, nawet trzeba takie omijac.
Stary 2009-05-17, 14:22   #1050
shena
Rozeznanie

Dzwieczynki, które leczyły się u ginekologa. jakie badania musiałyscie zrobic przed?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości