Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-10, 13:00   #1021
Ninquelote
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady

Dzieci u nas to raczej nie przybywa. Wszystkie klasy łączone. Za 4 lata to nam mogą szkołę zamknąć.
Ninquelote jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-16, 11:25   #1022
Miramej
Zakorzenienie

Macie jakieś patenty dla gryzonia ołówkowego?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-26, 10:49   #1023
kotek_84
Przyczajenie

Drodzy rodzice/nauczyciele niedługo będzie trzeba zacząć się zastanawiać nad prezentami mikołajowymi dla dzieci,które dzieci dostaną w szkole. W związku z tym mam takie pytanko,bardzo proszę doradźcie c0 można kupić do 30zł zarówno dla dziewczynki jak i dla chłopca??? W paczce nie ma być słodyczy.
kotek_84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-26, 14:17   #1024
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A może to? ja to rok temu proponowałam u siebie i to był strzał w 100

http://allegro.pl/klocki-playmobil-5...512702204.html

duuużo rodzajów jest dla dziewczynek

http://allegro.pl/playmobil-5440-544...572297471.html

Z tym, że część dostała różowe, część niebieskie, żółte... nie przeszkadzało to absolutnie, lepsza zabawa. Dla chłopców tak samo, ale ze smokami:

http://allegro.pl/playmobil-dragons-...579819081.html

i też różne wersje.

Cenowo - przeróżnie, trzeba szukać. To są duuuże saszetki, u nas były zapakowane z batonikiem razem w celofan, wyglądało bardzo fajnie
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-31, 17:22   #1025
wika82
Zakorzenienie

Szaja, czytam wywiad z Haliną Bortnowską i ona mówi, że są "nowe, rewolucyjne metody uczenia czytania i młodzi nauczyciele je znają, ale uczą tak jak byli uczeni czyli składania literki do literki".

Jakie metody miała na myśli?

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2016-10-31 o 20:21
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-31, 19:47   #1026
Konto usunięte

O mamo
Zacznijmy od tego, że mało które dziecko przychodzi do szkoły bez umiejętności głoskowania. Jeśli głoskuje - zaczyna literować słowa, czyli składać litera do litery tak, jak kiedyś uczono*.
I teraz - prawie niemożliwe jest (wg mnie i różnych nauczycieli, z którymi mam kontakt - aczkolwiek nie wszyscy pewnie się z tym zgodzą), by dziecko które w ten sposób funkcjonuje (a wynosi to z przedszkola - głoskowanie, a liteowanie - z domu - i w ogóle najczęściej to jest: myyyy-a-myyy-a - mama, dyyy-o-myyy - dom, bo mało kto potrafi prawidłowo głoskować) załapało czytanie inną metodą niż głoskowo - literową. To jest jedna z metod analityczno - syntetycznych - czyli cali Przyłubscy, dawne Litery...

Kiedyś litery wprowadzano wg tego dzieciom tak (kopiuję z art. pani B. Przybylskiej, znalezionego w Sieci):

Omówienie odpowiednio dobranej ilustracji. Główny element obrazka
nosi nazwę, która rozpoczyna się od głoski odpowiadającej
wprowadzanej literze. (dzisiaj - pokazuje się też daną literę w wygłosie, czyli na końcu wyrazu, i śródgłosie - czyli w środku wyrazu)
2. Zwrócenie uwagi na wyraz podstawowy, z którego następnie
wydzielamy pierwszą głoskę, by później utożsamić ją z
wprowadzaną literą.
3. Analiza i synteza słuchowa wyrazu podstawowego i wprowadzenie
schematu i modelu. (czyli nasze głoskowanie, wyodrębnienie samogłosek i spółgłosek, samogł. na czerwwono, sp. na niebiesko zaznaczamy)
4. Wyodrębnienie z wyrazu podstawowego pierwszej głoski, a później
poszukiwanie jej w innych wyrazach.
5. Prezentacja litery (wielkiej i małej). Analiza poszczególnych
elementów litery. (a tak naprawdę - 4 liter: małej i wielkiej pisanej, małej i wielkiej drukowanej)
6. Wycięcie nowej litery z alfabetu ruchomego. (dzisiaj już raczeni nie, malo kto z takiego alfabetu korzysta, są różne inne ćwiczenia utrwalające)
7. Rozpoznawanie nowej litery wśród innych liter nie zawsze znanych
dzieciom.

No i tak przy każdej wprowadzanej literze i lecimy z czytaniem

--------------------
Od ładnych paru lat wychwalana jest metoda sylabowa, np. to, co prof. Cieszyńska robi - nie wiem, czy kojarzysz serię jej książek "kocham czytać" - tam najpierw poznaje się same samogłoski, potem (być może mylę kolejność, nie pamiętam) - spółgłoski P, M... I leci się paradygmatami - czyli grupą pa, pe, pi, po, pó, pu, py...

Dziecko koduje w głowie obraz całej sylaby. Tu widać książeczki Cieszyńskiej, dużo ich, 20? tak jakoś:

-----------------
Modna też jest metoda Domana - czytanie całościowe, globalne, ale wg mnie to się w Polsce nie ma prawa sprawdzić (pomijam wykorzystanie w szkolnictwie specjalnym, przy dzieciach z głębszym upośledzeniem umysłowym) - tu się posłużę linkiem do mojego bloga, bo się jakiś czas temu wypisałam:

Metoda Domana

----------------
Metoda Dobrego Startu M. Bogdanowicz, której to metody serdecznie nie cierpię, wpienia mnie jak szlag. Może dlatego, że z tym powinno się zacząć w przedszkolu, a nie dopiero w szkole. Nie umiem ocenić jej skuteczności. Dużo rysowania, dużo śpiewania.

----------------
Nie nowa, ale kiedyś stosowana u dzieci z zaburzeniami różnego typu (niekoniecznie z uu, ale np. zagrożenie dysleksją lub z tzw. "zaniedbania środowiskowego") metoda 18 struktur wyrazowych. Tu link też dam, bo nie będę całości opisywała - ogólnie fajna rzecz, bardzo naturalna, z założeniem, że dziecko zna litery - to metoda tylko doskonaląca technikę czytania!

http://poradnialipno.c0.pl/publikacj...wyrazowych.pdf

--------------------

I co potem - np. czytanie wspólne - dorosły czyta głośno, dziecko to samo w tym samym momencie szeptem, potem odwrotnie. Czytanie naprzemienne - wyraz ty, wyraz ja (lub potem - zdanie, stronę, no różnie). Czytanie zespołowe - ale to już w klasie - wszyscy razem głośno czytamy, i te lepiej czytające dzieci są podporą dla słabszych, coś jak czytanie wspólne z dorosłym, ale w grupie.

Wika, tego jest masa. Ale prawda też wygląda tak, że czytanie to umiejętność, która MUSI być ćwiczona poza szkołą również. 15-20 minut - ale codziennie. Bez tego to choćby nauczyciel stawał na głowie - dzieci będą czytały bardzo słabo.

*Najważniejsze jest jedno - nie dziecko dla metody, ale metoda dla dziecka. Moja córka ni cholery nie ogarnęła sylabowej wg Cieszyńskiej, ona tradycyjnie - literuje i składa. Najważniejsze, że rozumie, co czyta. Ma kolorowankę, gdzie dana liczba odpowiada danemu kolorowi - sama sobie kolor przeczyta, koloruje dobrze - czyli rozumie.
W mojej obecnej klasie na prawie 30 dzieci sylabowo załapało w sumie 3 dzieci! Przy czym, co ciekawe - jedno z zagrożeniem dysleksją, jedno z adhd i jedno z "zaniedbania środowiskowego"

Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Czas edycji: 2016-10-31 o 19:49
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-31, 20:29   #1027
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67000856]O mamo
Zacznijmy od tego, że mało które dziecko przychodzi do szkoły bez umiejętności głoskowania. Jeśli głoskuje - zaczyna literować słowa, czyli składać litera do litery tak, jak kiedyś uczono*.
I teraz - prawie niemożliwe jest (wg mnie i różnych nauczycieli, z którymi mam kontakt - aczkolwiek nie wszyscy pewnie się z tym zgodzą), by dziecko które w ten sposób funkcjonuje (a wynosi to z przedszkola - głoskowanie, a liteowanie - z domu - i w ogóle najczęściej to jest: myyyy-a-myyy-a - mama, dyyy-o-myyy - dom, bo mało kto potrafi prawidłowo głoskować) załapało czytanie inną metodą niż głoskowo - literową. To jest jedna z metod analityczno - syntetycznych - czyli cali Przyłubscy, dawne Litery...

Kiedyś litery wprowadzano wg tego dzieciom tak (kopiuję z art. pani B. Przybylskiej, znalezionego w Sieci):

Omówienie odpowiednio dobranej ilustracji. Główny element obrazka
nosi nazwę, która rozpoczyna się od głoski odpowiadającej
wprowadzanej literze. (dzisiaj - pokazuje się też daną literę w wygłosie, czyli na końcu wyrazu, i śródgłosie - czyli w środku wyrazu)
2. Zwrócenie uwagi na wyraz podstawowy, z którego następnie
wydzielamy pierwszą głoskę, by później utożsamić ją z
wprowadzaną literą.
3. Analiza i synteza słuchowa wyrazu podstawowego i wprowadzenie
schematu i modelu. (czyli nasze głoskowanie, wyodrębnienie samogłosek i spółgłosek, samogł. na czerwwono, sp. na niebiesko zaznaczamy)
4. Wyodrębnienie z wyrazu podstawowego pierwszej głoski, a później
poszukiwanie jej w innych wyrazach.
5. Prezentacja litery (wielkiej i małej). Analiza poszczególnych
elementów litery. (a tak naprawdę - 4 liter: małej i wielkiej pisanej, małej i wielkiej drukowanej)
6. Wycięcie nowej litery z alfabetu ruchomego. (dzisiaj już raczeni nie, malo kto z takiego alfabetu korzysta, są różne inne ćwiczenia utrwalające)
7. Rozpoznawanie nowej litery wśród innych liter nie zawsze znanych
dzieciom.

No i tak przy każdej wprowadzanej literze i lecimy z czytaniem

--------------------
Od ładnych paru lat wychwalana jest metoda sylabowa, np. to, co prof. Cieszyńska robi - nie wiem, czy kojarzysz serię jej książek "kocham czytać" - tam najpierw poznaje się same samogłoski, potem (być może mylę kolejność, nie pamiętam) - spółgłoski P, M... I leci się paradygmatami - czyli grupą pa, pe, pi, po, pó, pu, py...

Dziecko koduje w głowie obraz całej sylaby. Tu widać książeczki Cieszyńskiej, dużo ich, 20? tak jakoś:

-----------------
Modna też jest metoda Domana - czytanie całościowe, globalne, ale wg mnie to się w Polsce nie ma prawa sprawdzić (pomijam wykorzystanie w szkolnictwie specjalnym, przy dzieciach z głębszym upośledzeniem umysłowym) - tu się posłużę linkiem do mojego bloga, bo się jakiś czas temu wypisałam:

Metoda Domana

----------------
Metoda Dobrego Startu M. Bogdanowicz, której to metody serdecznie nie cierpię, wpienia mnie jak szlag. Może dlatego, że z tym powinno się zacząć w przedszkolu, a nie dopiero w szkole. Nie umiem ocenić jej skuteczności. Dużo rysowania, dużo śpiewania.

----------------
Nie nowa, ale kiedyś stosowana u dzieci z zaburzeniami różnego typu (niekoniecznie z uu, ale np. zagrożenie dysleksją lub z tzw. "zaniedbania środowiskowego") metoda 18 struktur wyrazowych. Tu link też dam, bo nie będę całości opisywała - ogólnie fajna rzecz, bardzo naturalna, z założeniem, że dziecko zna litery - to metoda tylko doskonaląca technikę czytania!

http://poradnialipno.c0.pl/publikacj...wyrazowych.pdf

--------------------

I co potem - np. czytanie wspólne - dorosły czyta głośno, dziecko to samo w tym samym momencie szeptem, potem odwrotnie. Czytanie naprzemienne - wyraz ty, wyraz ja (lub potem - zdanie, stronę, no różnie). Czytanie zespołowe - ale to już w klasie - wszyscy razem głośno czytamy, i te lepiej czytające dzieci są podporą dla słabszych, coś jak czytanie wspólne z dorosłym, ale w grupie.

Wika, tego jest masa. Ale prawda też wygląda tak, że czytanie to umiejętność, która MUSI być ćwiczona poza szkołą również. 15-20 minut - ale codziennie. Bez tego to choćby nauczyciel stawał na głowie - dzieci będą czytały bardzo słabo.

*Najważniejsze jest jedno - nie dziecko dla metody, ale metoda dla dziecka. Moja córka ni cholery nie ogarnęła sylabowej wg Cieszyńskiej, ona tradycyjnie - literuje i składa. Najważniejsze, że rozumie, co czyta. Ma kolorowankę, gdzie dana liczba odpowiada danemu kolorowi - sama sobie kolor przeczyta, koloruje dobrze - czyli rozumie.
W mojej obecnej klasie na prawie 30 dzieci sylabowo załapało w sumie 3 dzieci! Przy czym, co ciekawe - jedno z zagrożeniem dysleksją, jedno z adhd i jedno z "zaniedbania środowiskowego" [/QUOTE]

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź!
To bardzo ciekawe, a z ust praktyka w ogóle.

Ja nauczyłam się czytać metodą sylabową, jestem pewna, bo w czytanie wprowadziła mnie babcia, która pojęcia nie miała o głoskowaniu. Mama mi to teraz potwierdziła, zresztą coś mgliście kojarzę, że ni cholery nie rozumiałam o co chodzi w My A My A.
Nawet kiedyś Cię pytałam tutaj co to za nowa metoda.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-31, 20:53   #1028
Glodomorek
Zakorzenienie

Najbardziej polecasz metodę Cieszyńskiej?
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-31, 21:14   #1029
Konto usunięte

Głodomorku, nie. Najbardziej polecam metodę, która będzie dobra dla dziecka
Ja z Agatką zaczynałam od Cieszyńskiej - miała niespełna 4 lata, była zainteresowana literami bardzo. Ale przez półtora roku kompletnie nie łapała sylab! A potem, mając 5,5 roku - nagle zaczęła literować wyrazy 8-9 literowe i odczytywać je ze zrozumieniem.

Do wprowadzania liter Cieszyńska jest świetna - bo zabawowa Jeśli chcesz z córką zacząć, to jest to naprawdę przyjemna sprawa, bo dziecko się uczy przy świetnej zabawie. Ale jeśli okaże się, że nie łapie sylabówki jako takiej - nie przejmuj się, po prostu.

Bawiłyśmy się tak - te wszystkie układanki (które nie były przyklejane) muszę teraz wyjąć i młodszej pokazać

http://dzieciologia.blogspot.com/2014/03/a-e-i.html

http://dzieciologia.blogspot.com/201...-litery-u.html

Zwróć uwagę na sekwencje - one są dość istotne dla rozwoju mózgu pod kątem nabywania umiejętności czytania i pisania potem.

http://dzieciologia.blogspot.com/201...iasteczka.html

Ale te sekwencje możesz robić z czymkolwiek, co masz pod ręką - łyżeczki, kubki, skarpetki, winogrona, ciasteczka...

Ooo tak mi się przypomniało - spójrzcie na tę zabawę z gumkami - świetna do rozwoju spostrzegawczości, koordynacji ręka oko, łączenia pracy półkól i sprawności manualnej dłoni

http://dzieciologia.blogspot.com/201...s-zadanie.html
Stary 2016-10-31, 21:32   #1030
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

mam elementarz sylabowy, od dawna
nie sprawdził się przy pierwszym, przy drugim dziecku
przy trzecim też nie
- czytaj sylaby, niebieska, czerwona ...
zrezygnowałam

a dziś ja dyktuję, mały pisze: oko, okno, nos, broda, usta, obiad (nie obiat), zupa(z w drugą stronę), bułka, kapusta, maliny, komar, mucha, motyl

potem pisze opowiadanie: koty lubiom mleko

- mama, co to za książka ?
-przeczytaj sobie
- o św. Antonim ! dziękuję
- przeczytaj wszystko, skąd ten Antoni ?
- z Pa d wy

nie ćwiczyliśmy wcześniej

---------------------------------------------

będę się bawić w memory: literki odwrócone i lista słów na karteczkach
ryba, karp, sowa, ogon, stół, owca, ocet, woda

kto pierwszy pozbiera swoje literki

Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Czas edycji: 2016-10-31 o 21:39
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-31, 21:48   #1031
Konto usunięte

Ollencja, no widzisz, nie każde dziecko lubi się z sylabówką

Świetny pomysł na grę, kradnę!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-01, 14:21   #1032
Konto usunięte

Dziewczyny, padam!

Słuchajcie, taka sprawa. Moja córka ma 6 lat - jest pierwszym od kilku lat rocznikiem, który nie musiał iść jako 6latek do szkoły - skorzystałam z tego, złożyłam wolę kontynuacji w przedszkolu (jak 90% grupy) i córka chodzi nadal do zerówki. A teraz mama mi mówi, że kilka dni temu policja u niej była, gdzie jest moja córka i dlaczego do szkoły nie chodzi o_O nie ogarniam - możliwe to? Oczywiście moja mama policji nie sprawdziła, zadzwonili domofonem, powiedzieli, że policja i ich wpuściła - po cywilnemu ubrani. I szczerze mówiąc, dziwi mnie sytuacja...
Czy wasze szkoły też informują "na wszelki wypadek" policję, że 6latek (który NIE MA teraz obowiązku szkolnego!) nie stawił się w rejonowej szkole?

Mi opadło wszystko. pomijam, że matka w ogóle ich nie wylegitymowała!! ale nawet mnie nie poinformowała o tym - podała im mój telefon, bo chcieli do mnie dzwonić, to w ogóle tydzień temu było! i dopiero dzisiaj mi powiedziała...
Stary 2016-11-01, 14:42   #1033
ajah
wańka wstańka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67019431]Dziewczyny, padam!

Słuchajcie, taka sprawa. Moja córka ma 6 lat - jest pierwszym od kilku lat rocznikiem, który nie musiał iść jako 6latek do szkoły - skorzystałam z tego, złożyłam wolę kontynuacji w przedszkolu (jak 90% grupy) i córka chodzi nadal do zerówki. A teraz mama mi mówi, że kilka dni temu policja u niej była, gdzie jest moja córka i dlaczego do szkoły nie chodzi o_O nie ogarniam - możliwe to? Oczywiście moja mama policji nie sprawdziła, zadzwonili domofonem, powiedzieli, że policja i ich wpuściła - po cywilnemu ubrani. I szczerze mówiąc, dziwi mnie sytuacja...
Czy wasze szkoły też informują "na wszelki wypadek" policję, że 6latek (który NIE MA teraz obowiązku szkolnego!) nie stawił się w rejonowej szkole?

Mi opadło wszystko. pomijam, że matka w ogóle ich nie wylegitymowała!! ale nawet mnie nie poinformowała o tym - podała im mój telefon, bo chcieli do mnie dzwonić, to w ogóle tydzień temu było! i dopiero dzisiaj mi powiedziała...[/QUOTE]
Możliwe, jasne 😊 ktoś jakichś obowiązków nie dopełnił i tyle.

Co do nauki czytania moi oboje wolą głoskowac 😊
Stary 2016-11-01, 14:44   #1034
Konto usunięte

Ajah, ale kogo pytam (telekonferencja teraz z mamami przedszkolnymi i na grupie zawodowej na fb - wszyscy w szoku, bo szkoła nie ma prawa szukać dzieci przez policję, które nie mają jeszcze obowiązku szkolnego! A ja cała się aż gotuję.
Stary 2016-11-01, 15:14   #1035
ajah
wańka wstańka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67020046]Ajah, ale kogo pytam (telekonferencja teraz z mamami przedszkolnymi i na grupie zawodowej na fb - wszyscy w szoku, bo szkoła nie ma prawa szukać dzieci przez policję, które nie mają jeszcze obowiązku szkolnego! A ja cała się aż gotuję.[/QUOTE]

dlatego uważam, ze ktoś popełnił błąd i wg jakichś dokumentów twoja córka widnieje jako dziecko szkolne
Nie wiem czy takie kwestie najlepiej z kuratorium załatwiać
Stary 2016-11-01, 15:16   #1036
Konto usunięte

Wiesz co, jeszcze pozostaje jedna kwestia - najpierw powinno iść do nas pismo o wyjaśnienie sytuacji. Czyli to byłyby 2 błędy - raz, że ścigane dziecko bezprawnie a dwa, że z pominięciem pierwszego kroku. Trochę mi to śmierdzi. Jutro na policję się wybiorę, dzisiaj nic nie załatwię...
Stary 2016-11-01, 15:19   #1037
ajah
wańka wstańka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67020806]Wiesz co, jeszcze pozostaje jedna kwestia - najpierw powinno iść do nas pismo o wyjaśnienie sytuacji. Czyli to byłyby 2 błędy - raz, że ścigane dziecko bezprawnie a dwa, że z pominięciem pierwszego kroku. Trochę mi to śmierdzi. Jutro na policję się wybiorę, dzisiaj nic nie załatwię...[/QUOTE]

Powodzenia oby się wyjaśniło.
Stary 2016-11-01, 15:19   #1038
wika82
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67020806]Wiesz co, jeszcze pozostaje jedna kwestia - najpierw powinno iść do nas pismo o wyjaśnienie sytuacji. Czyli to byłyby 2 błędy - raz, że ścigane dziecko bezprawnie a dwa, że z pominięciem pierwszego kroku. Trochę mi to śmierdzi. Jutro na policję się wybiorę, dzisiaj nic nie załatwię...[/QUOTE]

Ja bym olała.
Stary 2016-11-01, 16:16   #1039
Miramej
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67019431]Dziewczyny, padam!

Mi opadło wszystko. pomijam, że matka w ogóle ich nie wylegitymowała!! ale nawet mnie nie poinformowała o tym - podała im mój telefon, bo chcieli do mnie dzwonić, to w ogóle tydzień temu było! i dopiero dzisiaj mi powiedziała...[/QUOTE]

nieźle, moim zdaniem niemożliwe

Nie dziwię się.

H. MacLeod

.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-01, 17:32   #1040
Ingrid80
BAN stały

Ja bym też olała sprawę. Jak będą dalej drazyc sprawę to cię znajdą.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-01, 18:52   #1041
sanetka
Zakorzenienie

Ale to nie jest tak że roczne przygotowanie przedszkolne podlega właśnie pod szkołę? Ja się zetknęłam z tym już w zeszłym roku, syn ( wtedy 5-latek wiec miał już obowiązek) chodził do zerówki w pkolu a ze szkoły właściwej miejscu zameldowania przyszło zawiadomienie że proszą o poinformowanie do jakiej placówki uczęszcza (zanosiłam zaświadczenie).

W tym roku już zameldowanie nam się pokryło z rejonem/ zamieszkaniem ale nawet dyrektor na zebraniu o tym przypominał i opisywał ten schemat ze najpierw próbują skontaktować się z rodzicami a potem zawiadamiają policję.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2016-11-01 o 18:53
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-01, 18:58   #1042
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Ale to nie jest tak że roczne przygotowanie przedszkolne podlega właśnie pod szkołę? Ja się zetknęłam z tym już w zeszłym roku, syn ( wtedy 5-latek wiec miał już obowiązek) chodził do zerówki w pkolu a ze szkoły właściwej miejscu zameldowania przyszło zawiadomienie że proszą o poinformowanie do jakiej placówki uczęszcza (zanosiłam zaświadczenie).

W tym roku już zameldowanie nam się pokryło z rejonem/ zamieszkaniem ale nawet dyrektor na zebraniu o tym przypominał i opisywał ten schemat ze najpierw próbują skontaktować się z rodzicami a potem zawiadamiają policję.
Teraz sobie przypomniałam, że jak syn był w zerówce w przedszkolu, to przedszkole wysyłało o tym informację do rejonowej szkoły

H. MacLeod

.
Stary 2016-11-01, 19:09   #1043
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
Teraz sobie przypomniałam, że jak syn był w zerówce w przedszkolu, to przedszkole wysyłało o tym informację do rejonowej szkoły
Nam na tym zebraniu w szkole dyr mowil ze w obrebie gminy oni sobie sprawdza sami jesli dziecko poszlo albo jest spoza gminy to zeby pamietac o poinformowaniu wlasciwej szkoly na wlasna reke ( chociaz to dopiero zerowka i dziecko moze byc w przedszkolu).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-11-01, 19:11   #1044
Miramej
Zakorzenienie

U nas to było 2 lata temu, gmina jest duża, a przedszkole było niepubliczne i prosiło o informację o rejon, żeby wysłać informację. Ale swoją drogą policja? Zamiast jakiegoś monitu?

H. MacLeod

.
Stary 2016-11-01, 19:36   #1045
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość

Nie. Roczne przygotowanie podlega pod przedszkole lub szkołę (jeśli w szkole jest, a wcale być nie musi). I w takiej sytuacji nie szuka się dziecka - tym bardziej, że z naszej grupy w przedszkolu okazuje się że tylko moje dziecko szukane. Żadne inne. A cała grupa co najmniej 4 lata chodzi razem...

I właśnie - zawiadomienie najpierw przychodzi, a nie policja

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
U nas to było 2 lata temu, gmina jest duża, a przedszkole było niepubliczne i prosiło o informację o rejon, żeby wysłać informację. Ale swoją drogą policja? Zamiast jakiegoś monitu?
Przedszkole jak najbardziej publiczne i tak, policja, a nie monit.

Dziewczyny, nie mogę tego olać bo nie wiem, czy moją BARDZO łatwowierną matkę nie odwiedzili jacyś oszuści. Jutro będę dowiadywała się na policji.
Stary 2016-11-01, 19:58   #1046
sanetka
Zakorzenienie

No widzisz a ja z obu szkol dostawalam informacje ze to szkola rejonowa ma obowiazek przeprowadzic kontrole czy i gdzie dziecko to przygotowanie przedszkolne realizuje.

Wyjasnij na spokojnie, moze ktos blad popelnil, moze pismo nie doszlo.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2016-11-01 o 20:03
Stary 2016-11-01, 20:19   #1047
wika82
Zakorzenienie

Szaja, (mając zawodowo do czynienia z policją) naprawdę bym olała, strata czasu.

A mamie powiedziała, żeby na przyszłość policjantów odesłała do mnie i podała mój numer telefonu.
Stary 2016-11-01, 20:52   #1048
Glodomorek
Zakorzenienie

Wyglada mi to na probe oszustwa jakiegos. Policja po cywilnemu szuka dziecka? No raczej nie...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-02, 16:40   #1049
Miramej
Zakorzenienie

szaja i co? Byłaś na policji?

H. MacLeod

.
Stary 2016-11-02, 17:32   #1050
Konto usunięte

Najpierw do rejonówki (szkoły) zadzwoniłam i co? I tak, rejonówka na policję zgłosiła! rzekomo NAJPIERW wysyłając monit - ALE jakimś cudem ani monitu, ani awiza! Jakoś inne rzeczy dochodzą... I podobno szkoła dzwoniła do przedszkola z prośbą o informację (a z wicedyrekcją rozmawiałam), a przedszkole powiedziało, że ja dziecko do szkoły dałam obstawiam, że sekretarka namotała, bo wychowawczynie mojej córy są wyjątkowo ogarnięte, ponad przeciętną bym napisała no i wiedzą, kto chodzi do przedszkola. Dyrekcja też wie, jestem w RR i mam z nią częstszą styczność. Ale co się nawściekałam, to moje. Podobno dzisiaj sekretarka latała jak z pieprzem, od wychowawczyń wiem, bo od razu wice ze szkoły powiedziała, że zadzwoni do przedszkola, a wychowawczyni mi od razu dała znać, że poruchawa była.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości