Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-02, 23:03   #1021
faeria
she-wolf

Dot.: Bezdzietne z wyboru / nie chcę mieć dzieci cz. IV

Ja im starsza, tym bardziej jestem na nie. Wszyscy uważają, żem młoda i głupia i mi się odmieni. Że właśnie hormony strzelą, gdy przekroczę magiczną 30.
Powiem szczerze, że załóżmy, gdybym skończyła studia, miała zapewnioną robotę, fajne plany na życie, które mogłabym sobie realizować, miała dobrego faceta u boku, to może by i nastał taki okres, że okej, mogłoby to dziecko być (choć i ta myśl mi szybko przechodzi jak sobie przypominam o tym, co na życie zaplanowałam i ciągle realizuję), ALE - tu duże jedno wielkie ale - nie chcę przechodzić przez ciążę i wszystko, co z tym stanem fizjologicznym związane. Jestem na medycynie, a w związku z tym uczę się i o tych sprawach z mega szczegółami - a im więcej się uczę, tym bardziej NIE chcę przez to przechodzić. Wchodziłaby więc pod uwagę tylko i wyłącznie adopcja lub nie wiem, jakaś surogatka. I tu znowu byłby problem - bo pewnie ot tak, bo nie chcę być w ciąży (plus problemy zdrowotne w rodzinie i duże prawdopodobieństwo, że u mnie też by były, ale tego nikt nie weźmie pod uwagę...) - to nikt się nie zgodzi.
No ale kto wie, może za te 10 lat surogatki już będą dla wszystkich? (akurat w tym temacie nie siedzę, więc przepraszam, jeśli palnęłam gdzieś jakąś bzdurę - mam jeszcze czas, aby się w to kiedyś zagłębić ).
Musiałam się wygadać

tłumaczę

Edytowane przez faeria
Czas edycji: 2016-02-02 o 23:05
faeria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 08:37   #1022
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez faeria Pokaż wiadomość
Ja im starsza, tym bardziej jestem na nie. Wszyscy uważają, żem młoda i głupia i mi się odmieni. Że właśnie hormony strzelą, gdy przekroczę magiczną 30.
Powiem szczerze, że załóżmy, gdybym skończyła studia, miała zapewnioną robotę, fajne plany na życie, które mogłabym sobie realizować, miała dobrego faceta u boku, to może by i nastał taki okres, że okej, mogłoby to dziecko być (choć i ta myśl mi szybko przechodzi jak sobie przypominam o tym, co na życie zaplanowałam i ciągle realizuję), ALE - tu duże jedno wielkie ale - nie chcę przechodzić przez ciążę i wszystko, co z tym stanem fizjologicznym związane. Jestem na medycynie, a w związku z tym uczę się i o tych sprawach z mega szczegółami - a im więcej się uczę, tym bardziej NIE chcę przez to przechodzić. Wchodziłaby więc pod uwagę tylko i wyłącznie adopcja lub nie wiem, jakaś surogatka. I tu znowu byłby problem - bo pewnie ot tak, bo nie chcę być w ciąży (plus problemy zdrowotne w rodzinie i duże prawdopodobieństwo, że u mnie też by były, ale tego nikt nie weźmie pod uwagę...) - to nikt się nie zgodzi.
No ale kto wie, może za te 10 lat surogatki już będą dla wszystkich? (akurat w tym temacie nie siedzę, więc przepraszam, jeśli palnęłam gdzieś jakąś bzdurę - mam jeszcze czas, aby się w to kiedyś zagłębić ).
Musiałam się wygadać
Ja w tym roku się nasłuchałam strasznie.
Ostatnio u mamy to miałam takie ciśnienie, że myślałam, że wybuchnę. Krew mnie zalała i w końcu buchnęłam, że mają mi nie wciskać bachora w brzuch bo albo będę usuwać albo jak urodzę to im podrzucę skoro tak bardzo chcą i że jeśli wpadnę to będzie tylko ich wina bo ciągle o tym pieprzą i mi życzą bachora i zniszczą mi życie.
Mama na szczęście ma normalne poglądy i powiedziała sama, że póki co babcią być nie chce ale po prostu od strony TŻ...mam coraz mniejszą ochotę jeździć na święta. Co rok wmawia mi się, że nasza kolej. A i od mojej się pojawiło, że rok starszy kuzyn ma maluszka. A ja na to, że nie moja wina, że sobie sprawił i spaprał najlepszy okres w życiu.
W końcu się z kimś pokłócę i to na amen bo to jest śmieszne żeby nie szanować cudzych poglądów.
Też musiałam się wygadać, o
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 08:43   #1023
liselotta
lise-kotta

mam prawie 33 lata i nigdy nie chciałam mieć dzieci, po 30tce mi się nie zmieniło. z tymi hormonami to jakaś bzdura.
mam dobrego partnera od lat, mamy warunki finansowe i mimo wszystko dalej nie zamierzamy mieć dzieci. nasi znajomi dookoła właśnie obrodzili w potomstwo wszyscy i tylko my się ostaliśmy
liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 08:51   #1024
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Ja zaraz skończę 40 i nie zmieniło się po 30-tce i jestem pewna, ze po 40-tce nie zacznę nagle żałować, ze "olaboga, lata minęły a ja bez brzucha". Znaczy, brzuch mam, zwłaszcza jak sobie dobrze podjem
Stary 2016-02-03, 08:54   #1025
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem szczerze, że załóżmy, gdybym skończyła studia, miała zapewnioną robotę, fajne plany na życie, które mogłabym sobie realizować, miała dobrego faceta u boku, to może by i nastał taki okres, że okej, mogłoby to dziecko być (choć i ta myśl mi szybko przechodzi jak sobie przypominam o tym, co na życie zaplanowałam i ciągle realizuję),
mnie nie strzeliło póki co
Co do planów na życie - ja własnie mam i dziecko by mi przeszkodziło w ich realziacji, a w każdym razie wyłączyło by mnie na miesiące/lata

Ja przez całe życie nie miałam zdecydowanych poglądów na dzieci, odmieniło mi się dopiero jak siostra urodziła. Obecnie ma trójkę i im dłużej się przyglądam jak to wygląda z bliska, tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to nie dla mnie
Stary 2016-02-03, 09:03   #1026
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość

Ja przez całe życie nie miałam zdecydowanych poglądów na dzieci, odmieniło mi się dopiero jak siostra urodziła. Obecnie ma trójkę i im dłużej się przyglądam jak to wygląda z bliska, tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to nie dla mnie
Mówią, że swoje, to co innego niż pobyć z cudzymi :P
Ale tak jest, że jak pobędzie się troche w towarzystwie dzieci, to z ulgą wraca się do cichego domu.
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 09:17   #1027
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nimueg Pokaż wiadomość
Tobie przynajmniej mówi to druga kobieta, starsza, mająca wnuki. Tego pokolenia nie zmienisz. A mi o tym gada... facet. Starszy ode mnie o 4 lata. "Dzieci mieć trzeba. Zobaczysz, za kilka lat, jak Cię hormony strzelą". No ile można? Czasem mam wrażenie, że mówi tak, bo mi zazdrości, że po pracy mam święty spokój, a on musi zajmować się dzieckiem.
Nie wiem czy to kwestia wieku. W pracy są łącznie z nią trzy kobiety w tym wieku i tylko ona jest taka nachalna. Jedna z nich nie ma dzieci, mąż już nie żyje, ona jest na emeryturze i dalej korzysta z życia. Biega w szpilkach codziennie, zawsze jest umalowana i elegancko ubrana, chodzi na randki i ma tyle energii że czasem ja jej zazdroszczę. Nie żałuje że nie ma dzieci i zazwyczaj mnie broni. Tak samo z resztą jak koleżanka która sama ma dwójkę i jak twierdzi nie lubi dzieci ale jej na szczęście są spokojne i prawie nie słychać ich w domu.

Szkoda że nie wszystkie takie są. Wczoraj po osiedlu biegało kilkoro i krzyczało. Bez powodu. Po prostu biegało i krzyczało ile sił w płucach. Słyszałam je na czwartym piętrze przy zamkniętych oknach i wyjącym wietrze.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 09:18   #1028
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shantai Pokaż wiadomość
Mówią, że swoje, to co innego niż pobyć z cudzymi :P
Ale tak jest, że jak pobędzie się troche w towarzystwie dzieci, to z ulgą wraca się do cichego domu.
nie chodzi o sam pobyt, tylko o to całe poświęcenie i umęczenie... najpierw trudy ciaży, potem porodu opowiedziane ze szczegółami, a potem przez 2-3 lata nie prześpisz całej nocy, nie zajmiesz swoimi sprawami ani się nie urwiesz z domu, jesli nie masz z kim dziecka zostawić...
Dla takiej osoby, jak ja, co wpada do domu jak po ogień (nawet jednego całego dnia w domu nie mogę wytrzymac, nie cierpię) i ma zawsze mnóstwo rzeczy do zrobienia, to nie do zniesienia Nie wspominając o tym, że dzieci po prostu mnie wku**iają i irytują. Jak miały miesiąc i jak maja 10 lat, to ciągle tak samo

W pracy na szczęście mam głównie facetów i żaden nie namawia nachalnie do powiększania rodziny

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2016-02-03 o 09:20
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 09:33   #1029
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez liselotta Pokaż wiadomość
mam prawie 33 lata i nigdy nie chciałam mieć dzieci, po 30tce mi się nie zmieniło. z tymi hormonami to jakaś bzdura.

No raczej; nie sądzę, by po 30-tych urodzinach magicznie wzrastało ich stężenie
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 10:26   #1030
faeria
she-wolf

Cytat:
mam dobrego partnera od lat, mamy warunki finansowe i mimo wszystko dalej nie zamierzamy mieć dzieci. nasi znajomi dookoła właśnie obrodzili w potomstwo wszyscy i tylko my się ostaliśmy
gdzie szukać takiego partnera? ciągle się boję, że każdy, którego napotkam nie będzie podzielał moich poglądów

Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
No raczej; nie sądzę, by po 30-tych urodzinach magicznie wzrastało ich stężenie
No raczej Oczywiście spora inna część znajomych mi ludzi uważa, że po prostu nagle mnie strzeli i o niczym innym nie będę myślała, tylko żeby zajść

tłumaczę
Stary 2016-02-03, 10:26   #1031
201604250941
Konto usunięte

Tak się czasem zastanawiam co ludzie maja na mysli pisząc o planach ma zycie, które dziecko by pokrzyzowalo, to sie ciagle przewija, ale nikt nigdy nie rozwinal o co chodzi i potem sie zastanawiam czy.chce zdobyć K2, profesure, otworzyć restaurację czy co, to brzmi tak poważnie, 'mam plan'.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 10:30   #1032
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Tak się czasem zastanawiam co ludzie maja na mysli pisząc o planach ma zycie, które dziecko by pokrzyzowalo, to sie ciagle przewija, ale nikt nigdy nie rozwinal o co chodzi i potem sie zastanawiam czy.chce zdobyć K2, profesure, otworzyć restaurację czy co, to brzmi tak poważnie, 'mam plan'.
Czy ja wiem? T raczej logiczne.
Jeśli kobieta nastawia się na osiągnięcie np.wyższego stanowiska we własnym zawodzie czy dalekie podróże, zrobienie sobie min.1,5 rocznej przerwy na dziecko mocno te plany komplikuje.
Nie wszystkie firmy - zwłaszcza w dzisiejszych czasach, są pozytywnie nastawione do tego, ze ich pracownica idzie na macierzyński/ wychowawczy a potem chce do firmy wracać. Niektóre firmy reagują w tym momencie tak szybkim zwolnieniem, jak tylko prawo dopuszcza. I co w tej sytuacji? Po tej 1,5 rocznej przerwie od nowa szukać pracy? Kto Cię zechce z małym dzieckiem?
Stary 2016-02-03, 10:32   #1033
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja szczególnych planów nie miałam nigdy, ale i tak posiadanie dziecka uważam za upierdliwość i wieczną komplikację.
Stary 2016-02-03, 10:38   #1034
201604250941
Konto usunięte

Właśnie tez chyba nie mam konkretnego planu w tej chwilic a jak tyle osób mówi mam plan, to sie zastanawiam, czy moze czas jakiś ulozyc XD

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Margot nie wylecieć z pracy to mi sie kojarzy raczej z podstawowa potrzeba, a nie planem,
Stary 2016-02-03, 10:48   #1035
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
mój plan:
1. rozwinąć się zawodowo (branża wymaga ciągłego rozwoju, żeby nie zostac technologicznie w tyle, a to, co mi sie marzy wymaga ode mnie jeszcze ze 2-3 lat nauki co najmniej)
2. kupic własne mieszkanie
3. żeby spełnić punkt 2, to jako singiel musze się mocno napracować, żeby mieć zdolnośc kredytową, czeka mnie cieżka harówa przez kilka lat i oszczędzanie na wkład własny i remont (i spłacanie kredytu przez następne 30 )
4. jak już urządzę to swoje mieszkanie, to chce zwiedzić cały kraj i świat (max zwiedzania, zero odpoczynku, tak lubię najbardziej)
A potem to juz mnie pewnie menopauza zastanie albo emerytura

Edytowane przez Maja102
Czas edycji: 2016-02-03 o 10:57
Maja102 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 10:49   #1036
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:

Margot nie wylecieć z pracy to mi sie kojarzy raczej z podstawowa potrzeba, a nie planem,
Ale masz świadomość, ze decyzja o macierzyństwie - świadoma decyzja, może być równoznaczna z niemożliwością zaspokojenia tej podstawowej potrzeby?
Stary 2016-02-03, 10:55   #1037
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
gdzie szukać takiego partnera? ciągle się boję, że każdy, którego napotkam nie będzie podzielał moich poglądów
Mój mąż też fanem dzieciątek nie jest; w czeluściach internetów go znalazłam
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 11:13   #1038
liselotta
lise-kotta

Cytat:
w pracy
zresztą część facetów z tych związków, które niedawno doczekały się dzieci miała dosyć swobodne podejście do tematu. gdyby ich partnerki nie chciały baaaardzo mieć dzieci, to nie wiem czy by się zdecydowali.
Stary 2016-02-03, 11:27   #1039
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Ale masz świadomość, ze decyzja o macierzyństwie - świadoma decyzja, może być równoznaczna z niemożliwością zaspokojenia tej podstawowej potrzeby?
Nie, nie mam, opowiedz mi o tym, bo przez tyle lat nie zdążyłam sie skapnac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-02-03, 11:27   #1040
faeria
she-wolf

Cytat:
w pracy
zresztą część facetów z tych związków, które niedawno doczekały się dzieci miała dosyć swobodne podejście do tematu. gdyby ich partnerki nie chciały baaaardzo mieć dzieci, to nie wiem czy by się zdecydowali.
w tym temacie to już moja własna mama usiłuje mieszać mnie w głowie - ma tylko jedno zdanie na ten temat: "facet Ci powie, że nie chce mieć dzieci, pobędzie z Tobą, żeby za parę lat zrobić skok w bok i kochance zrobić dziecko"
ale dodam, że mojej mamie małżeństwo się nie udało - co prawda z innego powodu, co nie zmienia faktu, że przez to uważa, że faceci to zło i nigdy potem w związek się nie pakowała

tłumaczę
Stary 2016-02-03, 11:35   #1041
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Może wsrod ludzi z jakąś pasja? Oni często nie mają zamiaru z niej rezygnować i wić gniazda. Moze jest cos, czego byś sie chciala sama nauczyć, może rowerem przez swiat czy cos w tym stylu?
Stary 2016-02-03, 11:35   #1042
liselotta
lise-kotta

Cytat:
w tym temacie to już moja własna mama usiłuje mieszać mnie w głowie - ma tylko jedno zdanie na ten temat: "facet Ci powie, że nie chce mieć dzieci, pobędzie z Tobą, żeby za parę lat zrobić skok w bok i kochance zrobić dziecko"
ale dodam, że mojej mamie małżeństwo się nie udało - co prawda z innego powodu, co nie zmienia faktu, że przez to uważa, że faceci to zło i nigdy potem w związek się nie pakowała
lol, no rzeczywiście, jak nie chce mieć dzieci z żoną/partnerką to szybko będzie biegł kochance zrobić
nie śmieję się z podejścia twojej mamy złośliwie, bo moja babcia np. ma takie samo podejście i nienawidzi wszystkich facetów, ale proszę cię, nie słuchaj mamy, bo to jakieś absurdy są
Stary 2016-02-03, 11:38   #1043
201604250941
Konto usunięte

Jakbym tez babcie slyszala, nie słuchaj tego
Stary 2016-02-03, 11:43   #1044
faeria
she-wolf

Cytat:
lol, no rzeczywiście, jak nie chce mieć dzieci z żoną/partnerką to szybko będzie biegł kochance zrobić
nie śmieję się z podejścia twojej mamy złośliwie, bo moja babcia np. ma takie samo podejście i nienawidzi wszystkich facetów, ale proszę cię, nie słuchaj mamy, bo to jakieś absurdy są
zdaję sobie z tego sprawę moja mama najmłodsza już nie jest, poglądów jej nie zmienię, dodatkowo z takim podejściem do facetów to wiadomo, że z nią na te tematy nie porozmawiam bez burzliwej wymiany zdań - cieszę się zatem, że jest to forum i mogę porozmawiać z bardziej doświadczonymi ode mnie osobami

*a taki kłamliwy facet bardzo szybko zostałby wolnym facetem, przerabiałam już to tylko w innej kwestii i to całkiem niedawno...

tłumaczę
Stary 2016-02-03, 11:44   #1045
201611240917
Konto usunięte

Ja tam kariery nie planuję (chociaż kto wie :P ), a i tak mi się nie chce mieć dzieci.
Chociaż być może byłabym wtedy mniej leniwa i lepiej zorganizowana.

Jeszcze mam czas gdyby mi się odmieniło.
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 11:50   #1046
faeria
she-wolf

Cytat:
Może wsrod ludzi z jakąś pasja? Oni często nie mają zamiaru z niej rezygnować i wić gniazda. Moze jest cos, czego byś sie chciala sama nauczyć, może rowerem przez swiat czy cos w tym stylu?
pewnie znajdę albo w pracy, albo rzeczywiście wśród ludzi z pasją
jestem na lekarskim, mam spore plany w związku z karierą, dodatkowo trenuję sport, który jest kosztowny i czasochłonny, chcę zwiedzać świat.. no nie ma tu miejsca na dziecko, z roku na rok coraz bardziej się w tym utwierdzam, nie zrezygnuję z tego, co robię - każda przerwa równałaby się z nawet z niemożliwością powrotu do tego, co robiłam...
no i tak jak mówiłam, nawet jeżeli nie wiem, stwierdziłabym, że wszystko zrealizowałam i wychowywanie dziecka nie byłoby takim złym pomysłem, to w życiu nie chciałabym przechodzić przez ciążę i wszystko, co z nią związane - z wielu względów

tłumaczę
Stary 2016-02-03, 11:51   #1047
Maja102
Zakorzenienie

Cytat:
czyt: kochanka bedzie cwańsza i złapie faceta na dziecko, a ty sie sama zostaniesz
Stary 2016-02-03, 11:59   #1048
faeria
she-wolf

Cytat:
Napisane przez Maja102 Pokaż wiadomość
czyt: kochanka bedzie cwańsza i złapie faceta na dziecko, a ty sie sama zostaniesz
no normalnie słowa mamy, bo o dziadkach nie wspomnę - oni nawet nie wiedzą o moich poglądach i nie biorą pod uwagę, że mogę myśleć TROSZKĘ inaczej, bo w ogóle by mnie od dziwadeł zwyzywali (babcia co i rusz mówi - "ty kota nie głaszcz, bo potem toksoplazmoza w ciąży to to i siamto... a kiedy będziesz mieć narzeczonego? itd.), mama sobie pogada, ale póki co albo nie wierzy (bo uważa, że trzepnie mnie magiczny instynkt), albo się już nie wtrąca (czyt. stara się)

tłumaczę

Edytowane przez faeria
Czas edycji: 2016-02-03 o 12:02
Stary 2016-02-03, 12:04   #1049
GrumpyCat
Wredny kotecek

https://www.siepomaga.pl/serduszko-wojtusia zbierają 350tys żeby chore dziecko mogło się URODZIĆ
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-03, 12:08   #1050
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
https://www.siepomaga.pl/serduszko-wojtusia zbierają 350tys żeby chore dziecko mogło się URODZIĆ
Co chcesz, w naszym kraju to standard.
Nienarodzone = święte i trzeba chronić za wszelką cenę.
Urodzi się - a nie daj borze niepełnosprawne - a co to kogo obchodzi?

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości