|
|
#1021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Eh drugi raz bylam w busie-kolezanka mnie namowila i znowu ten sam pan mnie zwazyl i zaprosil na 1raz do centrum
![]() Taa,60 km no jasne:p Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1022 |
|
Zakorzenienie
|
Był tu jakiś czas temu poruszany temat zniżek na leki - tak więc ostatni korzystałam z tej zniżki dla ZHDK - antybiotyk Amotaks podlega tej zniżce - za opakowanie 16 tabletek zapłaciłam 1,25zł
|
|
#1023 |
|
...po prostu być.
|
Ja zamierzam w tym roku oddać po raz pierwszy, a nosiłam się z zamiarem od ponad roku.
A i grupę krwi mam tą z tych rzadszych to tym bardziej warto. |
|
|
|
|
#1024 |
|
zuy mod
|
ja czekam az przestane brac leki (pewnie jeszcze z 3 miesiace) i lece oddac
Wysłane z mojego XT615
|
|
|
#1025 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie mam teraz jak się wybrać.
Bo mogę albo jechać w dowolny dzień do miasta ok. 40 km dalej, ale musiałabym z samego rana się tłuc i lepiej nie sama. (Zemdleć w obcym mieście i to będąc samemu to średnia przyjemność... choć jeszcze mi się to nigdy nie zdarzyło to wolę nie ryzykować. Musiałabym jechać z mężem, a wtedy musimy kombinować opiekę dla dziecka, i dodatkowo koszty biletu dla małżona, więc bez sensu). A krwiobus jest u mnie teraz kilka dni na przełomie miesięcy, akurat idealnie pokrywa się tu u mnie z @.
|
|
|
|
|
#1026 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem po dwóch podejściach do oddawania krwi. Za pierwszym razem lekarka powiedziała, żebym wróciła za 10kg
Za drugim, jak przytyło mi się 8kg, to stwierdzili, że jeszcze jakieś2-3 i może zajdę dalej niż oblukanie mojego ciała przez lekarza i wysłanie mnie na wagę ![]() W poniedziałek ambulans będzie u mnie w mieście, może tym razem się uda Dobrze, że trafiłam na ten wątek. Zajrzałam na stronę centrum krwiodawstwa w Katowicach i brakuje akurat mojej grupy krwi, to mam kopa, żeby ruszyć tyłek i chociaż spróbować pomóc. Kiedy jest wigilia?? 25.11 jakby udało mi się oddać krew, to po miesiącu mogę oddać osocze/płytki? Bo w wigilię znowu będą u mnie w mieście, to też bym podeszła. Musi być równe 30dni, czy te +/- 2 dni robią jakąś różnicę?
|
|
#1027 |
|
Wtajemniczenie
|
niestety robi różnicę . Robiłam zbiórkę krwi na uczelni i koledze właśnie brakowało 2 dni do oddania i na wstępie mu powiedziano żeby zapomniał bo system i tak go odrzuci
|
|
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
ja jutro się wybieram oddać krew
|
|
|
#1029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kiedyś udało mi się oddać krew po równych 2, a nie 3 miesiącach, czułam się dobrze, wyniki były dobre (zwłaszcza hemoglobinę jak na kobietę mam bardzo wysoką) i lekarz nie miał nic przeciwko
|
|
|
|
|
|
#1030 |
|
Wtajemniczenie
|
oo to widzę że miałaś szczęście
. Ja mam swoją kolejną donacje w styczniu i potem prawdopodobnie przerwa na pół roku ze względu na tatuaż
|
|
|
|
|
#1031 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
a jak to jest z dniem wolnym od pracy, gdy oddaje tego dnia krew. mam iść po prostu z rana i dostanę jakieś zaświadczenie? pracodawca musi wyrazić zgodę?
|
|
#1032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
i pracodawca musi wyrazić zgodę:"Pracownik, który oddaje krew ma prawo do zwolnienia na czas konieczny do pobrania krwi z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Podstawa prawna: Paragraf 12 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 1996 r. Nr 60 poz. 281)" także nie musisz się martwić aczkolwiek lepiej uprzedzić pracodawcę wcześniej, może być zaskoczony jeśli nagle nie pojawisz się w pracy
Edytowane przez justysiaa89 Czas edycji: 2013-11-26 o 15:20 |
||
|
|
|
|
#1033 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znowu dostałam sms o "pilnie potrzebnej krwi dla cieżko chorego". Wkurza mnie to już, co to za granie na emocjach?
|
|
|
|
|
#1034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie oddawałam krwi od maja( ), bo brałam leki, a potem musiałam odczekać określony czas. W następnym tygodniu idę na krew pełną albo płytki- jeśli będę mieć dwie godziny wolne, to pójdę na płytki
|
|
|
|
|
|
#1035 |
|
Raczkowanie
|
Ja oddała przeszło 10 l krwi i z PCK dostałam odznakę zasłużonego honorowego dawcy krwi
|
|
|
|
|
#1036 |
|
Rozeznanie
|
Jak wygląda badanie lekarskie przed pobraniem krwi?
I jak myślicie, 52 kg wystarczą czy nie? |
|
|
|
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. Wczoraj się dowiedziałam, że w moim RCKiK można oddawać płytki z 1 ręki tzn. nie wkuwają się w obie ręce tylko w jedną. I teraz będę z 1 ręki oddawać Bo u mnie na drugiej ręce średnie żyły... Ktoś z Was oddawał płytki już z 1 ręki?
|
|
|
|
|
|
#1039 |
|
Zakorzenienie
|
ja raz oddawałam z jednej - fajna sprawa, bo książkę można czytac, ale niestety nie zawsze tak można, w sumie nawet nie wiem dlaczego
|
|
#1040 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A ciekawo gdzie u mnie stoi fotel ze sprzętem na 1 rękę, bo jak na uboczu gdzieś to pewnie słabo bym tv widziała...A pisząc nie zawsze tak można, co masz na myśli? Że nie można non stop oddawać z 1 ręki czy coś innego? |
||
|
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a powiedzcie mi, zawsze oddawałam krew pełną, czy na płytki jest jakaś inna kwalifikacja? czy mam po prostu powiedzieć, że chcę oddać płytki krwi
? i czy to też będzie wpisane do legitymacji, czy taka donacja się "nie liczy"?
|
|
|
|
|
#1043 |
|
Rozeznanie
|
Fajnie, że trafiłam na ten wątek
Ostatnio oddawałam pierwszy raz krew i się zastanawiałam, kto decyduje o tym, czy oddaje krew czy płytki krwi? Bo wydaje mi się, że w formularzu podpisywałam zgodę na oba 'zabiegi'.
|
|
|
|
|
#1044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będzie wpisane do legitymacji, ogólnie jedna donacja płytek liczy się jak podwójna krwi pełnej
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a muszę sama zgłosić chęć oddania płytek, czy oni patrząc na wyniki sami powinni to zaproponować?
|
|
|
|
|
|
#1046 |
|
Zakorzenienie
|
Mi zaproponowali sami, ale możesz zapytać - może masz rzadką grupę krwi i wolą pobierać od Ciebie ją pełną, może masz mało płytek?
|
|
#1047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm.. ostatnio oddawałam płytki na 2 fotelu, więc raczej odpada. No chyba, że to fotel 2 w 1 A zresztą, co za różnica gdzie on stoi. Wpisali mnie na listę tych, którzy z 1 ręki będą oddawać. Ale jak będę dzwoniła się zapisywać na oddanie płytek (to jak zdążę to na koniec grudnia, a jak nie to styczeń...) to w rejestracji się przypomnę że to na 1 rękę...A co do oddawania płytek, to kwestionariusz ten sam jest. To jak będziecie kolejny raz tam to się zapytajcie lekarza jak to jest z oddawaniem płytek i czy wasze płytki się nadają. Tylko pamiętajcie, że to nie trwa 10min tylko ok.1h, czasem której, czasem ponad 1h, zależy od wagi i wzrostu i czy 1 donacja czy 2. PS. Nie wiem jak tam u Was, ale jak ja chodzę do RCKiK to zawsze są tam mili i uprzejmi ludzie. Fajna atmosfera. Edytowane przez moniczka795 Czas edycji: 2013-11-30 o 00:43 |
|
|
|
|
|
#1049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Rh-
|
|
|
|
|
|
#1050 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a z astmą można oddawać krew? Bo jak chciałam się zapisać do banku dawców szpiku i wypełniłam ankietę (było pyt. o astmę i leki), to nie wysłali mi ani maila ani nie zadzwonili po pobraniu próbki krwi.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.

Bo mogę albo jechać w dowolny dzień do miasta ok. 40 km dalej, ale musiałabym z samego rana się tłuc i lepiej nie sama. (Zemdleć w obcym mieście i to będąc samemu to średnia przyjemność... choć jeszcze mi się to nigdy nie zdarzyło to wolę nie ryzykować. Musiałabym jechać z mężem, a wtedy musimy kombinować opiekę dla dziecka, i dodatkowo koszty biletu dla małżona, więc bez sensu). A krwiobus jest u mnie teraz kilka dni na przełomie miesięcy, akurat idealnie pokrywa się tu u mnie z @.
Za drugim, jak przytyło mi się 8kg, to stwierdzili, że jeszcze jakieś2-3 i może zajdę dalej niż oblukanie mojego ciała przez lekarza i wysłanie mnie na wagę

kiedyś udało mi się oddać krew po równych 2, a nie 3 miesiącach, czułam się dobrze, wyniki były dobre (zwłaszcza hemoglobinę jak na kobietę mam bardzo wysoką) i lekarz nie miał nic przeciwko 

), bo brałam leki, a potem musiałam odczekać określony czas. W następnym tygodniu idę na krew pełną albo płytki- jeśli będę mieć dwie godziny wolne, to pójdę na płytki 

A Rh-