Honorowe krwiodawstwo - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-11, 13:56   #1021
ld2GdYYL1cb
Zakorzenienie

Dot.: Honorowe krwiodawstwo

Eh drugi raz bylam w busie-kolezanka mnie namowila i znowu ten sam pan mnie zwazyl i zaprosil na 1raz do centrum
Taa,60 km no jasne:p

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ld2GdYYL1cb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 13:59   #1022
NibyNic
Zakorzenienie

Był tu jakiś czas temu poruszany temat zniżek na leki - tak więc ostatni korzystałam z tej zniżki dla ZHDK - antybiotyk Amotaks podlega tej zniżce - za opakowanie 16 tabletek zapłaciłam 1,25zł

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 19:42   #1023
minka-80
...po prostu być.

Ja zamierzam w tym roku oddać po raz pierwszy, a nosiłam się z zamiarem od ponad roku.
A i grupę krwi mam tą z tych rzadszych to tym bardziej warto.
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-11, 20:20   #1024
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

ja czekam az przestane brac leki (pewnie jeszcze z 3 miesiace) i lece oddac

Wysłane z mojego XT615

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-20, 11:08   #1025
No air
Zakorzenienie

A ja nie mam teraz jak się wybrać. Bo mogę albo jechać w dowolny dzień do miasta ok. 40 km dalej, ale musiałabym z samego rana się tłuc i lepiej nie sama. (Zemdleć w obcym mieście i to będąc samemu to średnia przyjemność... choć jeszcze mi się to nigdy nie zdarzyło to wolę nie ryzykować. Musiałabym jechać z mężem, a wtedy musimy kombinować opiekę dla dziecka, i dodatkowo koszty biletu dla małżona, więc bez sensu). A krwiobus jest u mnie teraz kilka dni na przełomie miesięcy, akurat idealnie pokrywa się tu u mnie z @.

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 15:13   #1026
leniwca
Zakorzenienie

Ja jestem po dwóch podejściach do oddawania krwi. Za pierwszym razem lekarka powiedziała, żebym wróciła za 10kg Za drugim, jak przytyło mi się 8kg, to stwierdzili, że jeszcze jakieś2-3 i może zajdę dalej niż oblukanie mojego ciała przez lekarza i wysłanie mnie na wagę

W poniedziałek ambulans będzie u mnie w mieście, może tym razem się uda Dobrze, że trafiłam na ten wątek. Zajrzałam na stronę centrum krwiodawstwa w Katowicach i brakuje akurat mojej grupy krwi, to mam kopa, żeby ruszyć tyłek i chociaż spróbować pomóc.

Kiedy jest wigilia?? 25.11 jakby udało mi się oddać krew, to po miesiącu mogę oddać osocze/płytki? Bo w wigilię znowu będą u mnie w mieście, to też bym podeszła. Musi być równe 30dni, czy te +/- 2 dni robią jakąś różnicę?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 18:36   #1027
maudy
Wtajemniczenie

niestety robi różnicę . Robiłam zbiórkę krwi na uczelni i koledze właśnie brakowało 2 dni do oddania i na wstępie mu powiedziano żeby zapomniał bo system i tak go odrzuci
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-21, 19:38   #1028
hihihi
Zakorzenienie

ja jutro się wybieram oddać krew

'-You still love her, huh?
-I can't imagine the day I won't.'

Dexter w spódnicy
hihihi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 09:30   #1029
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maudy Pokaż wiadomość
niestety robi różnicę . Robiłam zbiórkę krwi na uczelni i koledze właśnie brakowało 2 dni do oddania i na wstępie mu powiedziano żeby zapomniał bo system i tak go odrzuci
nie wszędzie kiedyś udało mi się oddać krew po równych 2, a nie 3 miesiącach, czułam się dobrze, wyniki były dobre (zwłaszcza hemoglobinę jak na kobietę mam bardzo wysoką) i lekarz nie miał nic przeciwko
justysiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-25, 18:10   #1030
maudy
Wtajemniczenie

oo to widzę że miałaś szczęście . Ja mam swoją kolejną donacje w styczniu i potem prawdopodobnie przerwa na pół roku ze względu na tatuaż
maudy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 09:26   #1031
martolina1982
Zakorzenienie

witajcie a jak to jest z dniem wolnym od pracy, gdy oddaje tego dnia krew. mam iść po prostu z rana i dostanę jakieś zaświadczenie? pracodawca musi wyrazić zgodę?

04.05.2017 start!
martolina1982 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 15:18   #1032
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maudy Pokaż wiadomość
Ja mam swoją kolejną donacje w styczniu i potem prawdopodobnie przerwa na pół roku ze względu na tatuaż
też przeżyłam półroczną przerwę na tatuaż w zeszłym roku, jak już mogłam oddać to cieszyłam się jak głupia

Cytat:
Napisane przez martolina1982 Pokaż wiadomość
witajcie a jak to jest z dniem wolnym od pracy, gdy oddaje tego dnia krew. mam iść po prostu z rana i dostanę jakieś zaświadczenie? pracodawca musi wyrazić zgodę?
tak, zaświadczenie dostajesz od razu przy odbiorze czekolad i pracodawca musi wyrazić zgodę:

"Pracownik, który oddaje krew ma prawo do zwolnienia na czas konieczny do pobrania krwi z zachowaniem prawa do wynagrodzenia.

Podstawa prawna: Paragraf 12 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 maja 1996 r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy (Dz. U. z 1996 r. Nr 60 poz. 281)"

także nie musisz się martwić aczkolwiek lepiej uprzedzić pracodawcę wcześniej, może być zaskoczony jeśli nagle nie pojawisz się w pracy

Edytowane przez justysiaa89
Czas edycji: 2013-11-26 o 15:20
Stary 2013-11-26, 15:21   #1033
No air
Zakorzenienie

A ja znowu dostałam sms o "pilnie potrzebnej krwi dla cieżko chorego". Wkurza mnie to już, co to za granie na emocjach?

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-26, 15:27   #1034
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Ja jestem po dwóch podejściach do oddawania krwi. Za pierwszym razem lekarka powiedziała, żebym wróciła za 10kg Za drugim, jak przytyło mi się 8kg, to stwierdzili, że jeszcze jakieś2-3 i może zajdę dalej niż oblukanie mojego ciała przez lekarza i wysłanie mnie na wagę

W poniedziałek ambulans będzie u mnie w mieście, może tym razem się uda Dobrze, że trafiłam na ten wątek. Zajrzałam na stronę centrum krwiodawstwa w Katowicach i brakuje akurat mojej grupy krwi, to mam kopa, żeby ruszyć tyłek i chociaż spróbować pomóc.

Kiedy jest wigilia?? 25.11 jakby udało mi się oddać krew, to po miesiącu mogę oddać osocze/płytki? Bo w wigilię znowu będą u mnie w mieście, to też bym podeszła. Musi być równe 30dni, czy te +/- 2 dni robią jakąś różnicę?
Po oddawaniu krwi pełnej zawsze jest dwa miesiące przerwy- nieważne, czy następna donacja ma być krew pełna, czy tylko składniki krwi.

Nie oddawałam krwi od maja(), bo brałam leki, a potem musiałam odczekać określony czas. W następnym tygodniu idę na krew pełną albo płytki- jeśli będę mieć dwie godziny wolne, to pójdę na płytki
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-27, 18:40   #1035
lidkas102
Raczkowanie

Ja oddała przeszło 10 l krwi i z PCK dostałam odznakę zasłużonego honorowego dawcy krwi
lidkas102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-27, 19:40   #1036
Elladorea
Rozeznanie

Jak wygląda badanie lekarskie przed pobraniem krwi?

I jak myślicie, 52 kg wystarczą czy nie?
Elladorea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 19:08   #1037
ld2GdYYL1cb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elladorea Pokaż wiadomość

Zalezy...
Mi w busie nie x2

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
ld2GdYYL1cb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-28, 21:27   #1038
moniczka795
Zakorzenienie

Cytat:

W moim przypadku wchodzę, dr mówi mi jakie mam wyniki (przeważnie wszystko w normie i płytki super wysokie) potem pyta o wage czy ta sama, albo wchodzę na wagę, ciśnienie mierzy i tam kwestionariusz sprawdzi i jak ok to żetonik i fru na górę

PS. Wczoraj się dowiedziałam, że w moim RCKiK można oddawać płytki z 1 ręki tzn. nie wkuwają się w obie ręce tylko w jedną. I teraz będę z 1 ręki oddawać Bo u mnie na drugiej ręce średnie żyły... Ktoś z Was oddawał płytki już z 1 ręki?
moniczka795 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 19:49   #1039
NibyNic
Zakorzenienie

ja raz oddawałam z jednej - fajna sprawa, bo książkę można czytac, ale niestety nie zawsze tak można, w sumie nawet nie wiem dlaczego

Stary 2013-11-29, 19:59   #1040
moniczka795
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
ja raz oddawałam z jednej - fajna sprawa, bo książkę można czytac, ale niestety nie zawsze tak można, w sumie nawet nie wiem dlaczego
Ooo dobrze, że napisałaś. To wezmę albo książkę albo telefon ze sobą, bo jedną ręką zawsze można coś zdziałać A ciekawo gdzie u mnie stoi fotel ze sprzętem na 1 rękę, bo jak na uboczu gdzieś to pewnie słabo bym tv widziała...

A pisząc nie zawsze tak można, co masz na myśli? Że nie można non stop oddawać z 1 ręki czy coś innego?
Stary 2013-11-29, 20:11   #1041
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczka795 Pokaż wiadomość
Ooo dobrze, że napisałaś. To wezmę albo książkę albo telefon ze sobą, bo jedną ręką zawsze można coś zdziałać A ciekawo gdzie u mnie stoi fotel ze sprzętem na 1 rękę, bo jak na uboczu gdzieś to pewnie słabo bym tv widziała...

A pisząc nie zawsze tak można, co masz na myśli? Że nie można non stop oddawać z 1 ręki czy coś innego?
Chyba nie zawsze ten sprzęt w użyciu jest, ja zdaję płytki też w RCKiK w Białymstoku, ten "aparat" to stoi w tym ciągu co wszystkie, chyba jest kdrugi lub trzeci od wejścia, ja zdawałam płytki co miesiąc przez dwa lata (teraz mam dłuższą przerwę) no i tylko raz ja tak zdawałam i raz widziałam jak ktoś zdawał, jak zapytałam czy częściej można z jednej ręki to usłyszałam "trudno powiedziec, nie zawsze się da" więc chyba chodzi o sprzęt

Stary 2013-11-29, 20:31   #1042
justysiaa89
Zakorzenienie

Dziewczyny a powiedzcie mi, zawsze oddawałam krew pełną, czy na płytki jest jakaś inna kwalifikacja? czy mam po prostu powiedzieć, że chcę oddać płytki krwi ? i czy to też będzie wpisane do legitymacji, czy taka donacja się "nie liczy"?
Stary 2013-11-29, 20:38   #1043
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Fajnie, że trafiłam na ten wątek Ostatnio oddawałam pierwszy raz krew i się zastanawiałam, kto decyduje o tym, czy oddaje krew czy płytki krwi? Bo wydaje mi się, że w formularzu podpisywałam zgodę na oba 'zabiegi'.
Stary 2013-11-29, 20:49   #1044
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justysiaa89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a powiedzcie mi, zawsze oddawałam krew pełną, czy na płytki jest jakaś inna kwalifikacja? czy mam po prostu powiedzieć, że chcę oddać płytki krwi ? i czy to też będzie wpisane do legitymacji, czy taka donacja się "nie liczy"?
Musi byc wysoki poziom płytek we krwi - przy krwi pełnej nie musi byc aż tak wysoki poziom, poza tym powinny byc mocne żyły
będzie wpisane do legitymacji, ogólnie jedna donacja płytek liczy się jak podwójna krwi pełnej

Stary 2013-11-29, 21:16   #1045
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Musi byc wysoki poziom płytek we krwi - przy krwi pełnej nie musi byc aż tak wysoki poziom, poza tym powinny byc mocne żyły
będzie wpisane do legitymacji, ogólnie jedna donacja płytek liczy się jak podwójna krwi pełnej
dziękuję za odpowiedź, oddaję krew 6 lat a w temacie płytek jestem zielona a muszę sama zgłosić chęć oddania płytek, czy oni patrząc na wyniki sami powinni to zaproponować?
Stary 2013-11-29, 21:27   #1046
NibyNic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justysiaa89 Pokaż wiadomość
dziękuję za odpowiedź, oddaję krew 6 lat a w temacie płytek jestem zielona a muszę sama zgłosić chęć oddania płytek, czy oni patrząc na wyniki sami powinni to zaproponować?
Mi zaproponowali sami, ale możesz zapytać - może masz rzadką grupę krwi i wolą pobierać od Ciebie ją pełną, może masz mało płytek?

Stary 2013-11-29, 21:35   #1047
justysiaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Mi zaproponowali sami, ale możesz zapytać - może masz rzadką grupę krwi i wolą pobierać od Ciebie ją pełną, może masz mało płytek?
krew niestety najzwyklejsza, najbardziej popularna ARh+ a co do ilości płytek, to nawet nie wiem, hemoglobinę zawsze mam bardzo wysoką, ale nie wiem czy to jest powiązane. następnym razem po prostu spytam o tą kwestię, ale to dopiero pod koniec stycznia
Stary 2013-11-30, 00:41   #1048
moniczka795
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie zawsze ten sprzęt w użyciu jest, ja zdaję płytki też w RCKiK w Białymstoku, ten "aparat" to stoi w tym ciągu co wszystkie, chyba jest kdrugi lub trzeci od wejścia, ja zdawałam płytki co miesiąc przez dwa lata (teraz mam dłuższą przerwę) no i tylko raz ja tak zdawałam i raz widziałam jak ktoś zdawał, jak zapytałam czy częściej można z jednej ręki to usłyszałam "trudno powiedziec, nie zawsze się da" więc chyba chodzi o sprzęt
Ooo jak miło, że ktoś stąd Hmm.. ostatnio oddawałam płytki na 2 fotelu, więc raczej odpada. No chyba, że to fotel 2 w 1 A zresztą, co za różnica gdzie on stoi. Wpisali mnie na listę tych, którzy z 1 ręki będą oddawać. Ale jak będę dzwoniła się zapisywać na oddanie płytek (to jak zdążę to na koniec grudnia, a jak nie to styczeń...) to w rejestracji się przypomnę że to na 1 rękę...

A co do oddawania płytek, to kwestionariusz ten sam jest. To jak będziecie kolejny raz tam to się zapytajcie lekarza jak to jest z oddawaniem płytek i czy wasze płytki się nadają.
Tylko pamiętajcie, że to nie trwa 10min tylko ok.1h, czasem której, czasem ponad 1h, zależy od wagi i wzrostu i czy 1 donacja czy 2.

PS. Nie wiem jak tam u Was, ale jak ja chodzę do RCKiK to zawsze są tam mili i uprzejmi ludzie. Fajna atmosfera.

Edytowane przez moniczka795
Czas edycji: 2013-11-30 o 00:43
Stary 2013-11-30, 01:33   #1049
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kiedyś zapytałam się z ciekawości czy mogłabym oddawać płytki, to usłyszałam, że "takiej grupy szkoda na płytki" A Rh-

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 06:08   #1050
Keket
Zakorzenienie

Dziewczyny, a z astmą można oddawać krew? Bo jak chciałam się zapisać do banku dawców szpiku i wypełniłam ankietę (było pyt. o astmę i leki), to nie wysłali mi ani maila ani nie zadzwonili po pobraniu próbki krwi.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości