Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 35 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-16, 02:21   #1021
anullkka
Przyczajenie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

MAM SPOSOB!!
WLASNIE KUPILAM CLEAN&CLEAR TAKA MALA TUBKA FIOLETOWA, KOSZTOWALO CHYAB 12ZL NAPLADA SIE NA 30 SEKUND I MASUJE, EFEKT NATYCHMIASTOWY!!! O POLOWE MNIEJ ZASKORNIKOW!!! NAPRAWDE POLECAM!
anullkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 18:01   #1022
Najeli
Przyczajenie

Witam
Maseczka ichtiolowa Kupuje się maść ichtiolową, w każdej aptece, w mojej za 1,25 zł :P Zabieg najlepiej wykonywać...Wieczorem, a najlepiej, jak nazajutrz rano nie ma się zamiaru nigdzie wychodzić. Tak więc kupuje się tą maść, i nakłada niegrubą warstwę na umytą, suchą i absolutnie nie pokaleczoną ani rozdrapaną buzię!!! Niestety substancja ma nieprzyjemny zapach, ale co tam No i można sobie chodzić z tą maseczką jakieś 10-15 minut. Później najpierw delikatnie ścieramy chusteczką (tłuste to i ciężko schodzi) a później zmywamy ciepłą wodą i czymś delikatnym, bez żadnych peelingów i granulek masujących. Nie wycieramy buzi, czekamy aż sama wyschnie, i po pół godzinki myjemy łapki i delikatnie pozbywamy się tego co wyszło. Maść ma właściwości oczyszczające rany, więc wspomaga wychodzenie różnych ropnych stanów. Bardzo zmiękcza skórę, i zaskórniki tez dużo łatwiej wychodzą. Dlatego zaczekajcie te pół godziny, bo taką zmiękczoną skórę łatwo jest pokaleczyć. Po zabiegu przetrzyjcie tonikiem, byle łagodnym.uważajcie, bo maść z ciuszków nie schodzi. Nie działa jakoś specjalnie na trądzik, ale pomaga oczyszczać skórę z zaskórników i ropnych syfków, co przy tej przypadłości jest ważne Rekomendowane przez kosmetyczkę Jeżeli czujemy że nam coś wychodzi dużego, tez można punktowo nałożyć na wyprysk, ale odrobinę i dosłownie taką "kropeczkę" bo bardzo dobrze wyciąga ropę na zewnątrz. Sprobujcie, zwłaszcza z zaskórnikami.

Wymyśliłyście coś na te plecy, ramiona i dekolt?
Najeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 18:17   #1023
invisible21
Przyczajenie

A ja poleciłabym jeszcze tonik z nagietka, pamiętam mama kiedyś zrobiła i był bardzo skuteczny a przy okazji cera nabrała kolorek trochę jak po kubusiu, super.

muszę wypróbować którąś z tych waszych maseczek
invisible21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 18:27   #1024
Najeli
Przyczajenie

A jak się robi taki tonik?

KaktusKA- napisz coś więcej o tej maści tybetańskiej. Co to za cudo, gdzie i za ile kupić, i w ogóle, bardzo proszę
Najeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 20:00   #1025
kosmiteczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Najeli Pokaż wiadomość
Witam
Maseczka ichtiolowa Kupuje się maść ichtiolową, w każdej aptece, w mojej za 1,25 zł :P Zabieg najlepiej wykonywać...Wieczorem, a najlepiej, jak nazajutrz rano nie ma się zamiaru nigdzie wychodzić. Tak więc kupuje się tą maść, i nakłada niegrubą warstwę na umytą, suchą i absolutnie nie pokaleczoną ani rozdrapaną buzię!!! Niestety substancja ma nieprzyjemny zapach, ale co tam No i można sobie chodzić z tą maseczką jakieś 10-15 minut. Później najpierw delikatnie ścieramy chusteczką (tłuste to i ciężko schodzi) a później zmywamy ciepłą wodą i czymś delikatnym, bez żadnych peelingów i granulek masujących. Nie wycieramy buzi, czekamy aż sama wyschnie, i po pół godzinki myjemy łapki i delikatnie pozbywamy się tego co wyszło. Maść ma właściwości oczyszczające rany, więc wspomaga wychodzenie różnych ropnych stanów. Bardzo zmiękcza skórę, i zaskórniki tez dużo łatwiej wychodzą. Dlatego zaczekajcie te pół godziny, bo taką zmiękczoną skórę łatwo jest pokaleczyć. Po zabiegu przetrzyjcie tonikiem, byle łagodnym.uważajcie, bo maść z ciuszków nie schodzi. Nie działa jakoś specjalnie na trądzik, ale pomaga oczyszczać skórę z zaskórników i ropnych syfków, co przy tej przypadłości jest ważne Rekomendowane przez kosmetyczkę Jeżeli czujemy że nam coś wychodzi dużego, tez można punktowo nałożyć na wyprysk, ale odrobinę i dosłownie taką "kropeczkę" bo bardzo dobrze wyciąga ropę na zewnątrz. Sprobujcie, zwłaszcza z zaskórnikami.

Wymyśliłyście coś na te plecy, ramiona i dekolt?

ja masc ichtiolowa stosuje punktowo jak czuje ze mi cos wielkiego z przyczajki wyłazi i nie chce wyleźć. Nakładam na 3-4h i podchodzi ropa, mozna wtedy spokojnie wycisnac syfka

COCO JAMBO I DO PRZODU
kosmiteczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 20:40   #1026
fifiorek
Wtajemniczenie

ja kilka dni temu w akcie desperacji kupiłam najzwyklejsze mydło protex i wiecie co - myje nim buzie kilka dni i po tym czasie dziś rano mój chłopak stwierdził, że stan cery mi sie poprawił
sama też zauważyłam pewną poprawę ale nie chciałam się przedwcześnie cieszyć
fifiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 16:16   #1027
Kahlo
Raczkowanie

co to jest ta masc tybetanska??????
Kahlo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 18:45   #1028
Pusiakg_1987
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to Pusiakg_1987

Cytat:
Napisane przez anullkka Pokaż wiadomość
MAM SPOSOB!!
WLASNIE KUPILAM CLEAN&CLEAR TAKA MALA TUBKA FIOLETOWA, KOSZTOWALO CHYAB 12ZL NAPLADA SIE NA 30 SEKUND I MASUJE, EFEKT NATYCHMIASTOWY!!! O POLOWE MNIEJ ZASKORNIKOW!!! NAPRAWDE POLECAM!
ale to jest peeling czy co?? jest to na kwc??

Pusiakg_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-21, 22:10   #1029
maksylka0207
Raczkowanie

mozecie mi poradzic jakis dobry krem z filtrem bo ja juz sama nie wiemuzywam garniera ale jakos nie jestem przekonana wsumie to tak naprawde nie wiem jak mam juz te wszystkie kremy uzywac na noc uzywam z La Roche kremu na zmiane z Skin tech( crem dla mlodej cery z problemami) a rano nivea no i sama niewiem czy zamiast nivea to tego z filtrem moze wy mi poradzicie. pozdrawiam
maksylka0207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-22, 09:15   #1030
shantell18
Przyczajenie

Nie ma żadnych sposobów domowych na tradzik poprostu trzeba iść do dermatologa!!!!
shantell18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-22, 11:22   #1031
Navien
Wtajemniczenie

Ech, a ja mam problemy z zaskórnikami. Policzki, broda, a nawet nos są raczej czyste, natomiast czoło mam w wypukłych punkcikach. Strasznie to denerwujące. Ostatnio zaczęłam używać peelingu oraz kremu myjącego St. Ives i nawet pomaga. Kiedyś miałam bardzo dużo wągrów na nosie, a teraz już ich prawie nie ma.

Oczywiście wcześniej byłam u kosmetyczki na oczyszczaniu, bardzo mi pomogła, to pewne, jednak później trzeba dbać o buzię, nie można się zaniedbać

Dodatkowo praktycznie codziennie robię sobie jakąś maseczkę. Wczoraj zrobiłam ten przepis z pierwszej strony, maseczka cynamonowa. Piecze okropnie! Myślałam, że padnę, ale dałam radę i potrzymałam ją 6-7 minut

Teraz planuję kupić aloes - roślinkę i wyciskać z liścia sok i smarować twarz. Mam nadzieję, że okaże się to dobra metoda
Stary 2008-05-22, 23:45   #1032
maksylka0207
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shantell18 Pokaż wiadomość
Nie ma żadnych sposobów domowych na tradzik poprostu trzeba iść do dermatologa!!!!

tak to bardzo madre co napisales ale ja juz zwiedzilam mase dermatologow i od 3 lat nie radze sobie z tym a dermatolodzy tylko licza na kase bo ja nie mieszkam w Polsce wiec sam rozumiesz, szlak mnie trafia wtedy, obecnie biore tabletki anty wiec jest znaczna poprawa ale sa niesamowite przebarwienia a pilingu nie chce robic latem bo to raczej niebezpieczne takie mam na ten temat zdanie wiec probuje innych sposobow wlasnie domowych
pozdrawiam
maksylka0207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 07:28   #1033
Navien
Wtajemniczenie

A wczoraj robiłam sobie maseczkę z drożdży. Fajniutka, fajniutka
Cholerka, ja chcę idealnie gładką cerę. Może kiedyś się doczekam
Stary 2008-05-23, 08:07   #1034
paaulka
Przyczajenie

ja mam na czole jakieś czarne plamki ,są to małe punkciki, wydaje mi sie że w tych miejsach miałam krosty,to sa blizny potrądzikowe czy co?i jak moge to usunąć?
paaulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 09:52   #1035
mOna01
Zakorzenienie

A ja wam polecę oliwkę i krem HiPP. To te dla dzieci, prosty skład, delikatne. Moja skóra pięknie na nie zareagowała, wygładziła się, a nawet blizny zaczęły znikać! Odstawiłam tą cholerną Clarenę bo miałam już dość, 5 tygodni używania 2x dziennie a ja ciągle wysypana i poprawy nie widać... Te kosmetyki poprawił stan mojej skóry, ŻADEN nowy potwór się nie zrobił od kiedy ich używam. Jedyne co to nadal zaskórniki mam ale ich się od zawsze nie mogę pozbyć, i ta debilna Clarena też nie pomogła...

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 14:22   #1036
Aniaa79
Przyczajenie

ja męczyłam się z trądzikiem 4-5 lat..Nic mi nie pomagało.. Ale teraz mam "czysta" twarz..!! Gdzieś przeczytałam o tym, że pomaga częste picie herbaty z Bratka, wiec kupiłam ją i piłam. Po jakimś miesiącu CUD..
Do tego myję twarz żelem z drzewa herbacianego firmy Oriflame.
Dziewczyny naprawde POLECAM!!

Herbatę z Bratka można kupić w każdej aptece lub sklepie zielarskim
Aniaa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 17:10   #1037
LauraS.
Rozeznanie

nie wiem co zrobic z tymi cholernymi czerwonymi plamami po pryszczach(((( sa tez dziurki ( mam juz dosyc bo probowalam juz naprawde tylu rzeczy
LauraS. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 17:55   #1038
bojestemtegowarta
Rozeznanie

Lokalizacja: -"Tam, gdzie..." Cholera. "Tam, gdzie..." - ''Dobranoc'' - powiedział Diabeł.

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
A ja wam polecę oliwkę i krem HiPP. To te dla dzieci, prosty skład, delikatne. Moja skóra pięknie na nie zareagowała, wygładziła się, a nawet blizny zaczęły znikać! Odstawiłam tą cholerną Clarenę bo miałam już dość, 5 tygodni używania 2x dziennie a ja ciągle wysypana i poprawy nie widać... Te kosmetyki poprawił stan mojej skóry, ŻADEN nowy potwór się nie zrobił od kiedy ich używam. Jedyne co to nadal zaskórniki mam ale ich się od zawsze nie mogę pozbyć, i ta debilna Clarena też nie pomogła...

mozesz cos więcej na ten temat powiedziec? tzn jak uzywasz itd.? np tą oliwkę..? Bo jakos nie moge sobei wyobrazic stosowania oliwki przy cerze z trądzikiem..
bojestemtegowarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-23, 17:59   #1039
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bojestemtegowarta Pokaż wiadomość
mozesz cos więcej na ten temat powiedziec? tzn jak uzywasz itd.? np tą oliwkę..? Bo jakos nie moge sobei wyobrazic stosowania oliwki przy cerze z trądzikiem..
oliwkę daję tylko na noc (chociaż na dzień, pod makijaż też się zdarzyło, i wcale nie było źle!). Nalewam trochę na wacik i rozprowadzam na twarzy, wcieram trochę. Później biorę kawałek papieru toaletowego i wycieram dokładnie całą twarz. Po tym wytarciu buzia jest MATOWA! No i na to ten kremik z HiPP. A rano daję tylko krem, minimalistycznie

Stary 2008-05-23, 21:00   #1040
obsession478
Przyczajenie

Mona01 zmartwiłaś mnie trochę tym co napisałaś o Clarenie:/ zamówiłam ją sobie i za parę dni będę ją miała. Bratek jakoś średnio mi pomaga, najgorszy wysyp mam już chyba za sobą ale ciągle coś wyskakuje i rewelacji jakoś brak a stosuję go już chyba z 1,5 miesiąca . dodatkwo piję herbatkę z pokrzywy i zieloną herbatę 3 x dziennie. i już mnie coś trafia:/ teraz wprowadzam ostrzejszy rygor w diecie - głównie oparta na warzywach, owocach i rybach plus od przyszłego tygodnia krem clarena ( mam nadzieje,że u mnie nie spowoduje kolejnego wysypu- którego chyba już nie przeżyje dodatkwo 13 jadę na przysięge do chłopaka, nie liczę na śliczną cere ale przynajmniej chciałabym by była w nieco lepszym stanie ). Humektan jest dla mnie za słaby - faktycznie nie zapycha itd jest leciutki ale w ogóle nie nawilżał mojej skóry.
3mam kciuki za wszystkich borykających się z problemami cery kiedyś musi być lepiej ( czytam teraz "Sekret" więc w sumie powinnam napisać " mam już ładna cerę" :P - bo wg tego co jest tam napisane pisząc "kiedyś " oddalam to w nieokreśloną przyszłość i nigdy tak nie będzie - siła przyciągania -także MAMY łADNą CERę !! )
obsession478 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 01:30   #1041
cinek26
Raczkowanie

Wy dziewczyny tak jak was czytam to mam wrazenie ze za bardzo eksperementujecie a cera tradzikowa jest bardzo wrazliwa i na nia trzeba szczegolnie uwazac. W moim mniemaniu wystarczy brevoxyl albo cos zluszczajacego, wysuszajacego, antybakteryjnego czyli antytradzikowego plus solidne nawilzanie, nie natluszczanie, jakims kremem porzadnie nawilzajacym, a nie nawilzajacym w malym stopniu i powinno byc lepiej. Chociaz wy jestes bardziej skomplikowane i dochodza jeszcze hormony, miesiaczki itp. Ja stosuje brevoxyl na noc, krem physiogel dwa razy dziennie(na brevoksyl na noc i na dzien). Jak widze ze skora jest bardziej przesuszonanp po kapieli , goleniu, daje wieksza dawke do wchloniecia. Skora dobrze nawilzona sie nie swieci! U mnie zdrowe odzywianie skonczylo sie na zapowiedziach, wcale zdrowo nie jem(chociaz teraz wiem co nalezy jesc) a jest lepiej, mam wrazenie ze od zlego jedzenia tradzik sie nie nasila, oczywsicie zdrowe jedzenie moze pomoc. Przy tradziku nie powinno sie stresowac i unikac dymu papierosowego, alkohol w malych ilosciach nie szkodzi. A ja juz tez chcialem stosowac jakies cuda niewidy, wode jakas oczyszczona do mycia np albo swoj mocz do mycia albo nawet picia . Teraz troche te przebarwienia wolno schodza, ale wazne ze juz prawie nic nie wyskakuje nowego, bo musze uzywac troche korektora jak baba normalnie ale sie ladnie wchlania z kremem to nawet kryje i sprawia w miare naturalne wrazenie heh, bo sie wstydze bez. Troche sie zamotalem ale mam nadzieje ze zrozumieliscie
Mona, clarena powinna byc dobra, przy kwasach podobno trzeba stosowac solidne nawilzanie i raczej unikac slonca, no albo wysoki filtr, a ty byc moze dostatecznie nie nawilzalas cewry tymi swoimi jak to pisalas "super" kremami. Ta clarena usunela ci troche bliznienki, dziurki i przebarwienia?
Obsesion, sam sie zastanawiam nad ta clarena, po ile zamowilas? bo w necie to tubka 50ml kosztuje ok 70 zl a tubka 200ml okolo 100zl ,hmm dziwne. W salonach kosmetycznych nie pytalem ale pewnie maja drozej hmm.
cinek26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 09:12   #1042
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinek26 Pokaż wiadomość
Mona, clarena powinna byc dobra, przy kwasach podobno trzeba stosowac solidne nawilzanie i raczej unikac slonca, no albo wysoki filtr, a ty byc moze dostatecznie nie nawilzalas cewry tymi swoimi jak to pisalas "super" kremami. Ta clarena usunela ci troche bliznienki, dziurki i przebarwienia?
Nic mi nie usunęła, a skóra jest tylko gorsza. Po dwóch okropnych wysypach zostały mi paskudne bordowe blizny, które zajmują pół policzka. Dzięki Bogu że istnieją podkłady i korektory! (nigdy wcześniej nie robiły mi się takie blizny!). Zaczynają blednąć od kiedy odstawiłam Clarenę i używam innych kremów. A one dobrze nawilżają, nie miałam przesuszonej skóry.

Stary 2008-05-24, 09:20   #1043
obsession478
Przyczajenie

ja akurat zauważyłam wpływ jedzenia na moją cerę - ostre,fast -food, czekolada- czerwone wino - odpada, dodatkowo pare dni przed okresem z moją cerą robią się jakieś dziwne rzeczy :/ .
CINEK26 - zapłaciłam za clarene 70 zł z przesyłką od kobiety, która na tych kosmetykach pracuje.
Zapytałam ją od razu czy można robić maseczkę aspirynową kiedy stosuje się ten krem - pow. , by na czas kuracji clareną nie stosować tej maseczki. a chwilowe pogorszenie stanu cery przy tym kremie to podobno kwestia indywidualna. Za niedługo sama się przekonam aczkolwiek zastanawiam się czy ten krem nie zacząć stosować dopiero po przysiędze-tak na wszelki wypadek:P

Tutaj ktoś pisał wcześniej o maści ichtilowej- wg mnie jest bardzo dobra
obsession478 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 16:45   #1044
ogwiazdka
Wtajemniczenie

GG do ogwiazdka

To ja przypomnę o Sudocremie, o którym sama też zapomniałam Ponieważ jestem chora i leżę w łóżku, a skończył mi się poprzedni krem, postanowiłam nałożyć punktowo Sudocrem. Wszystko mi się pięknie zagoiło, został tylko mały strupek, ale to już dobra droga Teraz gdy tylko czuję lub widzę jakiś mały zarys zegoś, smaruje to Sudocremem i natychmiastowo działa. Aktualnie nie mogę się doczekać kiedy wyjdę na zewnątrz z taką buźką
(wcześniej też stosowałam Sudocrem, ale na całą twarz i nie dawało to efektów, więc go odstawiłam). I nawet już tydzień nie robiłam maseczki aspirynowej i źle nie jest, więc chyba ją odstawię i będę miała więcej czasu

Blog zawieszony

ogwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-24, 20:34   #1045
moya07
Zakorzenienie

Ja dzisiaj byłam na oczyszczaniu twarzy i nie wiem teraz kompletnie co robić. Mam tonik aloesowy z orifmale, wiec bd go używac i takie pytanko mam do was czy wystarczy oprócz tonika tlyko krem nawilzający jeden na noc a drugi na dzień? Chcciałabym by po tym oczyszcznaiu została mi łądna skórka a nie za 2 tygodnie powróciły pryszcze...

Używam ejszcze żelu oczyszczającego z tej samej serii co kremy. To ejst seria winogronowa. Dodam też, ze mam suchą skóre. Poleccie coś
Stary 2008-05-24, 22:04   #1046
sweetpoison1991
Raczkowanie

Cześć wszystkim przeczytałam cały wątek i napewno coś wyprobuje
Trodziku niemam tylko pojedyncze niespodzianki,wagry i kilka plamek po pryszczach.I własnie w tej sprawie pisze dziewczyny co na takie małe czerwone plamki ,płytkie? cebula,cytryna? juz sama niewiem

Acha robiła ktoraś z Was tonik z rumianku ?

*ZAPUSZCZAM WŁOSY I JE PIELĘGNUJE

*DBAM O CERE

*WALCZE Z CELULITEM I ROZSTĘPAMI

*UŚMIECHAM SIĘ
sweetpoison1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-25, 10:58   #1047
Navien
Wtajemniczenie

Na jednej ze stron znalazłam całą masę przepisów na domowe maseczki oraz sposoby leczenia trądziku, więc je tu zamieszczę, a może komuś się przyda :

MASECZKA Z BIAŁKA
Białko kurze ubijamy na pianę, dodajemy kilka kropli cytryny. Skuteczna przy rozszerzonych porach i zwiotczeniu skóry.

MASECZKA Z DROŻDŻY
2 dag drożdży rozprowadzamy letnim mlekiem na papkę, nakładamy na twarz na 20 minut. Maseczka ta nadaje się dla cery tłustej i zanieczyszczonej wągrami. Dla cery suchej zamiast mleka dodajemy do drożdży oliwy. Maseczkę zmywamy gorącą wodą, spłukujemy zimną.

MASECZKA Z MARCHWI
Ucieramy 2 młode marchewki, mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i z żółtkiem, kładziemy na starannie oczyszczoną skórę na 20 minut. Maseczka ta nadaje się dla każdej cery, działa odświeżająco, wygładza skórę.

MASECZKA Z OGÓRKÓW
Świeży ogórek pokrojony w plasterki lub obierzyny z ogórka kładziemy bezpośrednio na twarz. Maseczka ta dobrze wpływa na skórę wysuszoną i zaczerwienioną, działa wybielająco.

MASECZKA SEROWO-MIODOWA
Łyżkę świeżego twarogu mieszamy z łyżką miodu. Nakładamy, zmywamy po 20 minutach letnią wodą. Maseczka ta działa odżywczo i odświeżająco.

MASECZKA ŻÓŁTKOWO-MIODOWA
Żółtko i kilka kropli oliwy ucieramy, a gdy zgęstnieje, dodajemy pół łyżeczki miodu i dokładnie mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz szyję. Po 20 min. zmywamy letnią wodą, następnie spłukujemy skórę zimną wodą. Maseczkę tę polecam szczególnie jesienią.

MASECZKA TRUSKAWKOWA (poziomkowa)
Rozkrawamy na pół jedną lub dwie truskawki i nacieramy sokiem twarz i szyję, zwilżając również lekko powieki. Po 20 min zmywamy maseczkę zimną wodą. Taką maseczkę robimy także z poziomek: rozgniatamy jagody na miazgę i nakładamy. Obie maseczki odżywiają skórę, polecam je zwłaszcza dla cery suchej i zwiotczałej.

MASECZKA WINOGRONOWA
Aksamitną gładkość uzyska twoja skóra, jeśli natrzesz twarz sokiem z winogron. Po 15 min zmywamy maseczkę zimną wodą. Maseczka ta nadaje się dla cery suchej.

MASECZKA ZIOŁOWA OCHRANIAJĄCA DLA CER SUCHEJ
Łyżka nasion lnu, łyżeczka liści rozmarynu, łyżeczka kwiatu rumianku (zmielonych). Zmieszane zioła zalewamy zimną przegotowaną wodą, a uzyskaną papkę nakładamy na twarz. Maseczkę zmywamy również chłodną przegotowaną wodą.

MASECZKA ODŻYWCZO-WITAMINOWA Z SIEMIENIA LNIANEGO DLA CERY SUCHEJ
2 łyżki siemienia lnianego zalewamy wodą i gotujemy pół godziny. Papkę, która powstała, chłodzimy, nakładamy na twarz i przykrywamy podwójną warstwą gazy nasyconej naparem z kwiatu lipy lub rumianku. Maseczkę zmywamy po 20 min.

MASECZKA ZIOŁOWA DLA CERY SUCHEJ I WRAŻLIWEJ
2 łyżki zmielonego rumianku, 2 łyżki zmielonej szałwi zalewamy małą ilością wrzącej wody, aby utworzyła się gęsta papka. Dodajemy żółtko i łyżkę twarożku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Maseczkę nakładamy na twarz i szyję na 30 min. Po usunięciu maseczki skórę należy opłukać letnią wodą.

MASECZKA ZIOŁOWA DLA CERY ZWIOTCZAŁEJ I ZMĘCZONEJ
2 łyżki zmielonego rozmaryny i 2 łyżki zmielonego kopru włoskiego zalewamy wrzącym mlekiem, tak aby utworzyła się gęsta papka. Dodajemy po łyżce miodu i utartej marchewki oraz kilkanaście kropli witaminy A. (Sposób nakładania jak wyżej).

MASECZKA UPIĘKSZAJĄCA
Rozgotować łyżkę siemienia lnianego, 3 łyżki pszennych otrąb ze zmielonym zielem skrzypu, zielem macierzanki, korzeniem żywokostu, korzeniem prawoślazu, kwiatem chabru, kwiatem nagietka, nasionami kozieradki, zielem bratka, kwiatem rumianku, płatkami kwiatu dzikiej róży-wszystkie po pół łyżeczki. Papkę nakładamy pędzelkiem na twarz, zostawiając skórę powiek i miejsca dookoła oczy natłuszczone kremem odżywczym. Maseczkę zmywamy po 20 min naparem z rumianku.
UWAGA! Maseczkę tę stosować można nie częściej niż raz w miesiącu.

MASECZKA OCZYSZCZAJĄCA DLA CERY TŁUSTEJ
3 łyżeczki kwiatu rumianku, łyżka liści prawoślazu, łyżka nasion lnu, łyżka ziela macierzanki. Rozrabiamy zioła na gęstą papkę za pomocą ciepłej wody, nakładamy na twarz, przykrywamy papkę ligniną, warstwą gazy i ceratką plastykową. Po 30 min maseczkę zmywamy, a twarz myjemy naparem z kwiatu dzikiej róży lub z kwiatu rumianku.

MASECZKA DLA SKÓRY ŁOJOTOKOWEJ
3 łyżki rumianku, po 3 łyżki liścia rozmarynu, kwiatu lipy i siemienia lnianego. Postępujemy tak jak w poprzednim przepisie.

MASECZKA DLA SKÓRY O ROZSZERZONYCH PORACH
Łyżkę zmielonego skrzypu polnego, łyżkę zmielonego kwiatu lipowego zalewamy wrzącą wodą. Łyżkę świeżych drożdży rozprowadzamy letnią wodą. Łączymy te wszystkie składniki dodając kilkanaście kropli witaminy D. Masę nakładamy na twarz na 30 min.

MASECZKA ZIOŁOWA DLA CERY TŁUSTEJ
2 łyżki kwiatu rumianku pospolitego, 2 łyżki kwiatu lipy, 2 łyżeczki lawendy, łyżeczka szałwii. Wszystko to ucieramy na proszek w fajansowej miseczce, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, aby uzyskać gęstą papkę. Przykrywamy na chwilę, aby zioła dobrze namokły. Dolewamy jeszcze nieco wrzątku i ciepłą masę nakładamy na twarz (z wyjątkiem powiek) i szyję. Nakrywamy maseczkę płatkami ligniny i pozostawiamy na 20 min. Maseczkę tę polecam wczesną wiosną raz na tydzień.

KĄPIEL PRZECIWTRĄDZIKOWA
Składniki: 10 dkg mieszanych ziół (mięta pieprzowa, kwiat rumianku, tymianek pospolity, ziele skrzypu popularnego, kłącze tataraku zwyczajnego), 3 litry wody.

Wszystkie zioła zagotuj, odcedź i wlej do napełnionej wanny. Kąpiel wpływa na usunięcie trądziku.

MASECZKA PRZECIWTRĄDZIKOWA
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek na papkę. Nałóż na twarz, zmyj po 10 minutach przegotowaną wodą.

MASECZKA NAWILŻAJĄCA I DO WALKI Z PRYSZCZAMI
Chudy twaróg lub jogurt utrzyj z miodem na gładką masę. Otrzymaną papkę nałóż na twarz, zmyj po 10 - 15 minutach.

NA ROPNY TRĄDZIK
Przy ropnym trądziku nałóż na twarz gazę zanurzoną w rozgotowanej cebuli. Pozostaw okład na 1-2 godziny, następnie zmyj ciepłą wodą lub chłodnym naparem z rumianku i posmaruj odpowiednim kremem. Kuracja, którą stosuje się do wygojenia wyprysków, nie pozostawia blizn na twarzy.

Leczenie ogólne

W leczeniu ogólnym podaje się antybiotyki. Najskuteczniejsza jest zwykle tetracyklina, którą obecnie wykorzystuje się praktycznie tylko w leczeniu trądziku. Z innych antybiotyków zaleca się Davercin (erytromycynę), Dalacin C (klindamycynę), minocyklinę. Antybiotyki stosuje się według określonych schematów, w dawkach nieco innych niż w zakażeniach bakteryjnych, zwykle przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Dodatkowo należy podawać witaminy działające przeciwłojotokowo: PP, B2, C. W przypadku przyjmowania gotowych zestawów wielowitaminowych należy unikać tych, które zawierają witaminę B12, gdyż ona sama może wywoływać objawy trądzikowe.

W ciężkich postaciach choroby stosuje się leki zawierające13-cis kwas witaminy A (Roaccutane). Podaje się je zwykle przez 3-5 miesięcy. Leki te, podobnie jak i inne stosowane doustnie, należy przyjmować pod ścisłą kontrolą lekarza. Ze względu na możliwość jego działań ubocznych trzeba okresowo wykonywać badania krwi oraz stosować u kobiet antykoncepcję przez określony czas (zwykle nie mnie niż miesiąc) przed rozpoczęciem kuracji, w trakcie i po jej zakończeniu.

Korzystne działanie w leczeniu trądziku mają także sole cynku (Zincteral).

Kobietom można zalecać preparaty hormonalne o działaniu antyandrogenowym (Diane 35). Lek ten działa jednocześnie antykoncepcyjnie. Stosuje się go także przez wiele miesięcy po wykluczeniu przeciwwskazań ginekologicznych i internistycznych (takich jak choroby wątroby, zaburzenia lipidowe i układu krzepnięcia). Jego przyjmowanie powinno być także kontrolowane okresowymi badaniami krwi i moczu. W rzadkich przypadkach stosuje się Nizoral w tabletkach bądź Aldacton. Te preparaty mogą być przyjmowane tylko pod kontrolą lekarza.

Szczepionka Acnevac nie jest obecnie podawana ze względu na jej niewielką skuteczność. Wycofano się także z dość powszechnie zalecanej autohemoterapii (domięśniowego podawania krwi pacjenta pobranej z jego żyły).

Leczenie miejscowe

W leczeniu miejscowym używa się do oczyszczania skóry roztworów spirytusowych zawierających tymol, mentol, kwas salicylowy. Z innych robionych w aptece preparatów należy wymienić od lat stosowaną papkę ichtiolową i papkę panny Kummerfield w której skład wchodzi m.in. siarka.

Istnieje również wiele preparatów gotowych zawierających antybiotyki, często w połączeniu z innymi składnikami. Na przykład: Davercin w postaci 3,5% roztworu, Dalacin T (zawierający fosforan klindamycyny) w postaci roztworu i mniej drażniącej emulsji oraz żelu, Acnemycin (zawierający erytromycynę) w postaci płynu i maści, Acnidazil (preparat złożony zawierający mikonazol oraz nadtlenek benzoilu - ten sam, który stanowi podstawę popularnego preparatu Benzacne) w postaci kremu, Zineryt (octan cynku z erytromycyną) w postaci proszku i rozpuszczalnika do przyrządzania zawiesiny.

Ponadto są środki zawierające pochodną kwasu witaminy A, np.: Atrederm w postaci różnoprocentowych płynów, Isotrex (żel), Retin A (krem). Preparaty te po wywołaniu przejściowego podrażnienia zmniejszają czynność i wielkość gruczołów łojowych oraz rogowacenie ujść mieszków włosowych. Stosuje się je zwykle przez wiele tygodni. W tym czasie nie należy się opalać oraz używać kosmetyków i leków zawierających alkohol. Lekiem o nieco podobnym działaniu, zwykle lepiej tolerowanym niż pochodne kwasu witaminy A, jest kwas azelajowy występujący w preparacie Skinoren krem.

W łagodnych postaciach trądziku pospolitego można samemu wypróbować preparaty kosmetyczne i słabo działające leki dostępne w aptekach bez recepty.

Leczenie domowe

W leczeniu domowym można wykorzystać znane preparaty z serii Oxy (krem, żel, płatki kosmetyczne, emulsja), Effaclar i Effalpha (żel do mycia twarzy i emulsja) czy też zwykłe Benzacne. O stosowaniu tego typu preparatów należy zawsze informować dermatologa, gdyż w połączeniu z niektórymi lekami mogą one powodować podrażnienie skóry. Wskazane jest także okresowe oczyszczanie skóry (zwłaszcza z dużą ilością zaskórników) w gabinecie kosmetycznym.

Leczenie farmakologiczne, zwłaszcza doustne, ale także i zewnętrzne powinno być prowadzone przez lekarza dermatologa. Będzie on umiał prawidłowo ocenić, czy w danej postaci trądziku wystarczy leczenie miejscowe, jakimi preparatami należy je przeprowadzić, czy też należy już włączyć preparaty o działaniu ogólnym.

Rozpoczynając terapię trądziku w gabinecie dermatologicznym, nie zawsze należy spodziewać się szybkiego i całkowitego jego wyleczenia, ale systematyczne stosowanie się do zaleceń lekarza pozwoli na złagodzenie objawów.

Stary 2008-05-25, 12:26   #1048
ogwiazdka
Wtajemniczenie

GG do ogwiazdka

cały czas szukam czegoś na zaskórniki i wągry i nic nie mogę znaleźć Najlepiej żeby był to jakiś domowy przepis. Macie coś takiego?

Blog zawieszony

ogwiazdka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 20:35   #1049
sweetpoison1991
Raczkowanie

Dziewczyny czy ktoras z Was myje twarz woda mineralna ?

*ZAPUSZCZAM WŁOSY I JE PIELĘGNUJE

*DBAM O CERE

*WALCZE Z CELULITEM I ROZSTĘPAMI

*UŚMIECHAM SIĘ
sweetpoison1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 22:08   #1050
Ola Boruc
Przyczajenie

Przez pewien czas myłam twarz wodą mineralną , potem przerzuciłam się na wodę przegotowaną ( tak jest taniej ) i stan skóry był lepszy, niż wtedy, gdy ją myłam zwykłą kranówą.
Od dwóch tygodni używam żelu z wyciągiem z drzewa herbacianego firmy Oriflame. Naprawdę dobry, tylko nie mogę brać go zbyt dużo, bo wysusza mi skórę. Ale jest to chyba najskuteczniejszy specyfik do mycia, jaki miałam . Krostki się goją, a nowe wyskakują o wiele rzadziej. W ogóle podczas ostatnich dwóch miesięcy poprawił mi się stan skóry, łykałam drożdże, piłam bratka, smarowałam twarz cebulą. Było naprawdę ok. No i w przypływie radości zaczęłam sobie pozwalać na słodycze z czekoladą na czele. To był duuuuży błąd. Po tygodniu takiego „szaleństwa” moja cera zareagowała wysypem. Kurcze, niektórzy mówią, że dieta nie ma wpływu na stan skóry, u mnie niestety ma i to duży, ech. Teraz znowu muszę doprowadzać się do porządku.

Jeszcze jedno – lepiej nie wypróbowywać wszystkiego naraz. Kiedyś tak robiłam i byłam stale wysypana. Dopiero gdy dałam skórze odpocząć, jej stan się poprawił.
I uwaga na peelingi – ja po każdym zastosowaniu peelingu mam wysyp.
Ola Boruc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości