![]() |
#1051 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sabat Czarownic:)część III nieostatnia:D
Smutne to kropko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wieczorem gdy trochę ochłonęliśmy oboje, mąż zaczął spokojną dyskusję na temat tego co można za uzbieraną kasę mieć. Pokazałam mu mail od wizażanki z rozliczeniem co i za ile, począwszy od 750 funtów zarobku minimalnego na początek przy fizycznej robocie, a kończąc na tym że durny bilet na 3 strefy kosztuje 70, a internet 50. Jakieś 250 funtów zostaje przy naprawdę beznadziejnym żarciu. Spytałam go czy dla tysiąca złotych warto w ogóle o tym myśleć, stwierdził, że po roku to jest 12tys. jakby to było nie wiem ile... Więc wzięłam kartkę papieru, wypisałam nasze podstawowe dochody (bez moich premii, bez jego dodatków które mu właśnie zabrali, gołe zasadnicze) i wydatki na wszystkie opłaty i pokazałam, że jak tutaj teraz przy 8h pracy w dzień roboczy z wolnymi sobotami i niedzielami, będzie jadł to co tam jedzą Polacy na dorobku (byle odłożyć) to ja mu ten 1000zł miesięcznie odłożę z palcem w d... Mina jaką zobaczyłam - bezcenna. ![]() On w ogóle nie bierze pod uwagę, że oni tam odkładają, bo nie jadają gulaszy, karczku z grilla, nie jeżdżą w góry, nie pachną C.Kleinem, nie kupują też plecaków za 400zł ani obiektywów do aparatu za 1700. Klapki na oczach i koniec. A tak w ogóle to dzień dobry. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1053 |
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Cieszę się Kropka, że udało Wam się spokojnie pogadać. To jest trudna decyzja i warto to porządnie obgadać i przemyśleć, z każdej strony. Myślę, ze faceci to takie stworzenia, które czują się odpowiedzialne za finanse rodziny i kiedy te finanse się zmniejszają to ...szukają czegoś żeby tę lukę wypełnić. A wtedy zapominają o czymś ważniejszym. A na pewno ważniejszy jest Wasz związek. Moi znajomi wyjechali w styczniu na Zachód - razem, bo nie było innej opcji, albo wyjeżdżamy razem, albo zostajemy. Miało być tak pięknie, ktoś potrzebował faceta z papierami budowlanymi, miało być 3500EUR, służbowe auto itd. itp. Skończyło się na pieniądzach, które ledwie wystarczają na przeżycie, nie ma auta, za wynajmowaną chatę trzeba płacić, a za 2 tyg. może nie być tej pracy... Także różnie to bywa teraz z tą pracą za granicą. Kilku moich znajomych wyjechało i skończyło się to rozwodami, różnymi problemami, a i jak patrzę z perspektywy czasu to i materialnie my, którzy tu żyjemy mamy więcej, niż oni. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieczorem mnie przeprosił za parę tekstów jakie padły. Zobaczymy... Jak się zaprze, to go spakuję i tyle. Nikogo siłą nie zatrzymam. No widzisz... i tak to jest, w sumie mało kto się przyzna, że mu tam źle. Jak z tą naszą Wróbel, pamiętacie? Super Expres ją w jakiejś sortowni śmieci wynalazł, siedziała cicho i orała jak koń fizycznie, nie przyznając się nikomu. Zresztą takich programów było trochę w tv, jak to Polacy szukają tam pracy, jakie bzdury rodzinie opowiadają przez tel. i kim tam są. Moje znajome niektóre mówią mi wprost - są tam polaczkami, białymi murzynami do beznadziejnej roboty, traktowane przez wszystkich z buta. Wyjście z fizycznej roboty zajęło im kilka lat (chociaż pisząc IM trochę przesadzam, bo znam tylko jedną babkę pracującą tam w biurze - naszą sabatową Misię), więc zarobić i po roku, dwóch wrócić, zwłaszcza w pojedynkę to bezsens, bo samemu to się liczy czy starczy, a nie ile zostanie. A nawet jak zostaje to są to grosze takie same, jakie bez wysiłku uskubiemy tu. No i właśnie... miało być im lepiej, po to wyjechali, a efekt? ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-06-03 o 07:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1055 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() widze Kropcia, że "pismo obrazkowe" uruchomiło myślenie powoli u chłopa ![]() mam nadzieję, że za chwilę przyzna Ci rację.. ![]()
![]() |
#1056 |
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny.
Myślałam o Tobie Kropka. Mam nadzieje, że przemyśli to i przestanie patrzeć na zachód przez te różowe kasiaste okulary, a spojrzy obiektywnie i zobaczy tak jak jest ![]()
#1057 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie chcę jego racji, niech ją sobie wsadzi w buty ![]() Powiedziałam mu wczoraj że metoda na czucie się wolnym jest prosta - nie szarpać i nie napinać smyczy! A on się mota, szarpie, szamocze, sam nie wie czego chce, nie ma w życiu nic stałego, stabilnego, nic czego się trzyma... ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
![]() Wiesz, to tak chyba jest, jak jedyne czego uczą dziecko w domu to kasa. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Tak mi się przypomniał kawałek Kultu... Takie klasyczne mieć czy być... Codzienne żniwo swoje zbieram Kres podróży każdego dnia Być czy mieć? - takie dwa pytania Bliżej ku celom posiadania ... Brzdęk, pękła czara pełna goryczy Rozlanych kropel już nie policzę Który dzień będzie ten dzień ostatni Byłem czy miałem? - dwie zagadki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zespół mojej młodości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze hasło jakie padło wczoraj - ja go ograniczam, wszyscy mówią : masz rację, chłopie, jedź, wyp... stąd. Wszyscy tylko nie ja. No pewnie, bo ci oni wszyscy utrzymywać go tam nie będą, płacić za niego rat tutaj też nie będą, j...ć za niego tam po 12h 7 dni w tyg. też nie będą... Kogoś wysłać żadna sztuka - banalnie proste. Czyż nie? ![]() Tylko czemu żaden nie jedzie sam?? Ps. Tekst bomba. Tak jak cały Kult. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-06-03 o 08:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1060 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda, ze nie macie jednego kierunku.. ![]() jak cały Kult! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak myślę, że nie mamy... Wczoraj słyszałam tylko JA i MIEĆ. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1062 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On mówił JA i MIEC a Ty co mówiłas?
![]() ![]() |
![]() |
#1063 |
Zakorzenienie
|
Nie wypada mi tu napisać swojej odpowiedzi na jego JA i MIEĆ. Dostałabym bana stałego za niecenzuralne wypowiedzi w miejscu publicznym.
Powiem tylko tyle, że po prostu wyszedł. I wrócił po 5 godzinach. |
![]() ![]() |
![]() |
#1064 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to se faktycznie pogadliscie.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1065 |
Zakorzenienie
|
No wiesz... Znasz mnie, ja logiczny do porzygania człowiek jestem i nie zniosę jak mi się p...li bzdury typu:
- polepszyć byt ( z 400 odłożonych funtów na które się trzeba naorać mamy 2000zł czyli przeciętną męską wypłatę na Śląsku - żadnych oszczędności i zysku nie widzę) - mieć na wakacje i inne wyjazdy (jak się kupuje silnik nowy bo się ma kaprys, to nie ma na wakacje, tak? ) - zapewnić synowi fajne święta, np. dzień dziecka w parku linowym (no sorry, ale jak się kupiło nową kierownicę bo się miało takiego focha, to nie ma na wyjazd z synem, tak?) - nie chce biedować (od kiedy wyjazd raz na rok nad morze na tydzień i dwa wyjazdy weekendowe w roku, zlewanie się Cleinem i co weekendowe wypady za miasto, nad wodę, do Chorzowa, na zamki, żarcie gulaszy, szaszłyków, pieczenie co tydzień, pełen barek itd. - to biedowanie???) - chce lepiej żyć (od kiedy praca 12h na dobę 7 dni w tyg. po to by odłożyć funta to lepsze życie???) - praca w fabryce go odmóżdża (a praca na magazynie tesco jaką oferują teraz agencje za 800 funtów na nocki! to ambitna jest?? rozwija? daje mega możliwości?) Rozmowa taka, że on jedną bzdurę wyciąga, a ja mu na nią odpowiadam, jego moja logiczna odp. wk... i mamy problem. ![]() Ale powiedz jak się nie denerwować słuchając takich bzdur?? ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Jako analityk med. nie mogłam nie policzyć... Oto co mi wyszło: 800 funtów wypłaty (liczmy że to netto jest), z tego 200 na mieszkanie (dzielone z kimś!), 70 na bilet, 50 na net, 100 gaz, prąd itd. zostaje 380, żarcie byle jakie 80, to mamy 300 funtów; Ja już wspaniałomyślnie liczę że jest dodatek za nocki czy coś tam i zostanie 400, choć na forach piszą, że dziś odłożyć tam 400 funtów to cud. Ale załóżmy... 400 funtów to 2000zł. Z jego wypłaty tutejszej na opłaty idzie 1300zł, więc tyle wydam i zostanie 700zł. Po roku mamy 8400zł. ![]() Kto normalny wyjeżdża na rok żeby przywieźć 8400?? Chłopy mają wizje, samochody, mieszkania... Za 8400 auta nie kupi takiego jakie chce. Do większego mieszkania potrzeba nam gdzieś 40tys. nie licząc remontu. To mamy 5 lat pracy tam! Kto normalny wyjeżdża na 5 lat żeby powiększyć metraż o 10m??? I która normalna kobieta mieszka 5 lat sama, żeby te 10m kupić? Bo ja takich nie znam. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-06-03 o 09:41 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1066 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To prawda Ty jestes bardzo logiczna i Twoje argumenty w tej dyskusji sa nie do obalenia, szkoda tylko że Twój facet tego nie rozumie, ze po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma racji.. złapał się tego wyjazdy jakby to był jakis deszcz złota spadajacy mu z nieba i trzyma sie kurczowo.. ale mam nadzieję, że jak przemyśli to jednak uzna Twoje rację i sam zobaczy, że to co sobie wymyślił troche jest bez sensu.. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1067 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A propos tych obliczeń moich edytowanych wyżej - Ps. Dodam, że dwa miesiące trzeba pracować i odkładać, żeby tu przyjechać na jakieś wolne. Dwa wyjazdy w roku dają nam już oszczędności z 8 miesięcy zamiast z 12, więc tylko 5600zł na rok. Moja odp. na takie poprawianie bytu jest taka - ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykro mi..
![]() ![]() |
![]() |
#1069 |
Wtajemniczenie
|
Kropka - mam nadzieję, że Twój mąż przemyśli sobie wszystko na spokojnie, tak jak obiecał i dojdzie do takich wniosków jak Twoje. Jeżeli ktoś, kto chce jechać dla kasy, przeczyta to co napisałaś to rzeczywiście reakcja może być taka jak Twoja -
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1070 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Niby racja, ale... za taką ciężką robotę ktoś powinien mi płacić. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1071 |
Zakorzenienie
|
na prawdę nie ejst Ci przykro, że nie zmierzacie w jednym kierunku..?
wiedziałaś, że tak będzie, czy po prostu nie spodziewałaś się już niczego dobrego..? ![]()
![]() |
#1072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaskoczył mnie, ale z drugiej strony... minęło parę godzin i mogę spokojnie rzecz, że to było do przewidzenia prędzej czy później, że zacznie się motać. To nie pierwszy raz. ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- A ja nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1074 |
Zakorzenienie
|
kropko wszystkie przytoczony przez Ciebie argumenty są bardzo racjonalne. Pozostaje zatem mieć nadzieję, że i do Twojego małża one dojdą prędzej czy później (oby prędzej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1076 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To jest egzemplarz w gorącej wodzie kąpany i jak chce to już. Jak dziecko spod kiosku. Dasz, jest zadowolone, przez chwilę. Nie dasz, jesteś be. I na 99% masz rację, że nie chodzi o "chciał dobrze", tylko chciał po swojemu. To jest taka racja, zawsze najmojsza. Mając inne zdanie, ograniczasz, szantażujesz i chcesz by było na Twoje. Ale jak pozwolisz, to nie jest tak że zawsze jest na jego. ![]() ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-06-03 o 14:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1077 |
Zakorzenienie
|
Kropka mam nadzieje, że jednak dojdziecie do porozumienia w tej kwestii.
Zgadzam się z Kulbit, że obcym się dobrze radzi, bo nie są w tej sytuacji, mówi się zawsze łatwo, tylko właśnie, dlaczego żaden z nich nie jedzie? A musze przyznać, że Twoje argumenty są bardzo trafne ![]() ![]()
#1078 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba za dobrze, bo dziś ma doła jak kanion Colorado. ![]() Niestety. 5 minut "rozmowy" po powrocie do domu i mam obraz całości... On ucieka. Niestety od siebie nie da rady, a to jest prawdziwy jego problem - on sam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1080 |
Zakorzenienie
|
Dosyć tego biadolenia...
Pokażę Wam moją oliwkową ścianę... Niestety kolor nie wyszedł na zdjęciu za bardzo. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-06-03 o 19:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.