![]() |
#1051 |
na przekór do celu
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
ale miałaś też rozszerzoną biologię tak? zawsze to coś nie typowo humanistycznego. na jakim etapie teraz jesteś?
![]() |
![]() |
#1052 |
Raczkowanie
|
Niecały miesiąc temu skończyłam liceum o profilu humanistycznym. Wybrałam go ze względu na zamiłowanie do historii i wosu (z których miałam 6 na koniec gimnazjum) oraz języka polskiego (5).
Na maturze zdawałam rozszerzony polski, angielski i wos. I nie żałuję wyboru profilu, a wyboru rozszerzeń. Chciałabym cofnąć czas. Bo teraz to ja nie mam pomysłu na siebie, zawsze byłam "szóstkową" uczennicą, uwielbiam się uczyć, nawet teraz, kiedy już mam wolne to nie odpoczywam od książek. Lubię matematykę, rozumiem ją, ale tę podstawową, więc o niehumanistycznych kierunkach nawet nie myślę. Nie wiem co robić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1054 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
interesuję się też polityką, nie jakoś specjalnie, ale lubię oglądać serwisy informacyjne i wiedzieć co się dzieje na świecie poza tym interesuję się dietami i fitnessem, na co obecnie jest bum dlatego żałowałam, że nie zdawałam biologii i chemii, bo po tym poszłabym z chęcią na dietetykę, kosmetologię, może nawet na farmację, ale nie żebym o tym marzyła, myślę, że to byłoby po prostu ciekawe cały czas skłaniam się ku psychologii, bo wydaje mi się, że to interesująca dziedzina nauki, jest trochę biologii, za którą przepadam, tylko z pracą po tym ciężko jak wiadomo kiedy wybierałam profil humanistyczny to widziałam się w jakiejś dużej firmie na jakimś stanowisku związanym z zarządzaniem pracownikami, rekrutowaniem ich itp. teraz już nic nie wiem... będę wdzięczna za wszelkie sugestie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z psychologią nie mam żadnych doświadczeń, więc nie będę się mądrzyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1056 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki za rady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1057 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1058 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1059 |
na przekór do celu
|
A przeglądałaś oferty uczelni? Zapoznałaś się z kierunkami, jakich wcześniej nie znałaś?
![]() |
![]() |
#1060 |
Raczkowanie
|
Tak, wydaje mi się, że czytałam o wszystkich kierunkach na jakie mogłabym iść z moimi rozszerzeniami i oczywiście na tych uczelniach, na które się zdecydowałam.
Edytowane przez nathalie1996 Czas edycji: 2015-05-15 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1061 |
Raczkowanie
|
To ja też się wypowiem
![]() Poszłam na profil humanistyczny z wielką chęcią zostania tłumaczem (pasjonują mnie języki). Jednak na przełomie 2 i 3 klasy dotarło do mnie, że na historii i wosie śpię (na polskim też coraz częściej), a jedyne szczęśliwe godziny w moim życiu szkolnym to lekcje matematyki. Bałam się jednak przenieść. W trzeciej klasie wezwała mnie do siebie matematyczka i powiedziała, że mam wielki talent do tej nauki. Że powinnam sobie wszystko przemyśleć, bo jestem jedną z najbardziej logicznie myślących osób, które zna. Niestety nie zdążyłam nawet zajrzeć do rozszerzenia, ale podstawę napisałam na ponad 90 procent. Przeglądałam kierunki na uniwersytetach ekonomicznych, bo wiem, że to z językami ładnie gra, a laureat z angielskiego daje mi sporo punktów. Ciągnie mnie do analityki gospodarczej oraz informatyki i ekonometrii. Jednak pojawia się ogromny lęk. Boję się, że pójdę na te studia i od razu wylecę, bo przecież byłam w takiej klasie i mam braki. Matma jest dla mnie bardzo intuicyjna, nieraz byłam w stanie szybciej rozwiązać trudniejsze zadanie z ciągów z podstawy niż mój TŻ z mat-fizu, który najprawdopodobniej dostanie się na PW... Nie wiem w sumie, co miałabym robić po studiach językowych, szczególnie z tego powodu, że tam jest też kultura i tak dalej, a mnie bardziej fascynuje język jako taki logiczny system znaków, natomiast humanistyczne przedmioty mnie nudzą i ciężko mi przychodzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1062 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1063 |
Raczkowanie
|
A myślicie, że po podstawowej matmie jestem w stanie poradzić sobie na ekonomii?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1064 |
Zakorzenienie
|
dużo moich znajomych studiujących ekonomię jest po podstawie, trochę się musieli namęczyć, ale większość przez matematykę przebrnęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1065 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1066 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1067 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1068 |
Raczkowanie
|
Dzięki, dziewczyny!
![]() Spróbuję dostać się na ekonomię, niestety na KUL, bo nie poszło mi w tym roku z wosu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 |
Przyczajenie
|
A ja... żałuję właśnie, że nie wybrałam się na profil humanistyczny... I przez 2 lata "męczyłam" się z matmą i geografią, które są mi zupełnie niepotrzebne w dalszym kształceniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1070 |
Raczkowanie
|
Nie ma czego żałować.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1071 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
również i ja żałuję, chociaż skończyłam dopiero 1 klasę to myślę nad przepisaniem. Boję się, że jednak nie ogarnę historii na tyle dobrze, żebym ją zdała na zadowalającym poziomie, a polski mamy z taką babką, że pół klasy przed polskim albo idzie do pielęgniarki albo po prostu przesiedzi tą lekcje w wc ![]() ![]() Myślałam więc nad klasą sportową, ale musiałabym nadrobić rok ruskiego lub francuskiego + pół roku rozszerzenia z bio/geo, myślałam też nad mat-fizem ale boję się że nie dam rady z matematyką, chociaż teraz nieźle mi idzie. Jedyną rzeczą, w której jestem pewna to ,to, że chciałabym w przyszłości pracować w Policji, bo teraz wydaje mi się to najsensowniejszym wyborem, jednak chciałabym spróbować dostać się do niej po studiach.Kierunki studiów, które są punktowane przy rekrutacji to kierunki typowo humanistyczne (prawo, bezpieczeństwo węwnętrzne/narodowe, administacja). I teraz naprawdę nie wiem co mam robić, z jednej strony mam nerwicę przed polskim ![]() Jest tu może ktoś kto studiuje/przymierza się do wyżej wymienionych kierunków ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 |
Konto usunięte
|
Na żaden z tych kierunków, które wymieniłaś nie musisz mieć wybitnie zdanej matury z polskiego. Najważniejsza jest historia i wos, przyda się też geografia, a np na prawo coraz cześciej też matematyka. Zastanów się co byś chciała zdawać na maturze. Moim zdaniem (a tak sie składa, że akurat zdawałam historię i wos R) do wosu spokojnie przygotujesz się sama, ale do historii potrzebne jest porządnie prowadzone rozszerzenie, z dobrym nauczycielem, itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1073 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1074 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1075 |
Konto usunięte
|
Historii uczyłam się z tych książek , tzn z tej serii i z przykładowych arkuszy - fajne są np takie z Operonu, które uzupełniają Vademecum. WOS prawie się nie uczyłam, bo nie bardzo wiedziałam czego tam się uczyć. Czytałam tylko podręcznik, a tak to ogarniałam sobie sama bieżące wydarzenia i robiłam arkusze. Na pewno nie polecam vademecum z Operonu (nie wiem jak jest teraz, ale za mojej matury było bardzo popularne) - moim zdaniem jest słabe, zwłaszcza to z historii. Z innych nie korzystałam, więc nie wiem.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2015-06-25 o 20:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1076 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
Przyczajenie
|
A jak było na mat fizie? Bo wybieram się na takie rozszerzenia i boję się trochę fizyki, matmy w sumie też, jest bardzo cieżko?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1078 |
Przyczajenie
|
Postanowiłam się wypowiedzieć na temat jako ta druga strona - osoba będąca na humanie z zamiłowania. Idę teraz do 2 klasy i jak składałam papiery to byłam pewna, że nie będzie zbytnio osób, które uważają, że human jest łatwy, bo oczywistym jest brak pracy z takim wykształceniem i takie osoby raczej idą do mat-geo (nigdy nie zrozumiem, jak geografia może być łatwa
![]() Dość szybko moi znajomi zaczęli narzekać: na historię, bo jej nie lubią, na łacińskie określenia z polskiego, na trudne lektury i na samych siebie, że byli głupi i zamiast wyżej wpisać klasę turystyczną (też bez matmy), to wybrali humana i będą wiecznie bezrobotni oraz na mnie, bo chociaż nie jestem fanką matematyki, to sobie nieźle radzę i jestem lepsza od nich, i cierpią z tego powodu, bo human to kółko wzajemnego wsparcia antymatematyków, więc mi ciągle gadają, że powinnam iść na mat-fiz... Ale i tak nigdy im nie wybaczę tego, gdy zaczęli wrzeszczeć na polskim, żeby nie omawiać zbyt szczegółowo trenów, bo mieli w gimnazjum, a Kochanowski jest trudny i w ogóle bez serca, bo opłakiwał tylko jedną córkę. Osobiście uważam Kochanowskiego za bardzo wybitnego poetę, ale biedny został niedoceniony nawet przez prawie całą klasę "polonistów" ![]() Nie przeszkadzają mi osoby, które nie przepadają za polskim, ale są w klasie z powodu historii czy WOSu - całkowicie rozumiem, bo narzucenie 3 przedmiotów jest słabe, a ja nigdy chyba nie polubię WOSu, ale stwierdziłam, że wytrzymam dla polskiego i historii. Ale są u mnie w klasie osoby, które radzą sobie z biologią, chemią czy nawet fizyką, które dla mnie zawsze pozostaną czarną magią i bez znaczenia jest, jaki nauczyciel mnie uczy i ile sama spędzam nad tymi przedmiotami czasu. Matematyki naprawdę można się nauczyć, ale mam wrażenie, że większość tych osób postawiło sobie mentalną blokadę i uparcie dostają 1 i 2 ze sprawdzianów zamiast spróbować zrozumieć matematykę. A jeśli już ktoś się decyduje na humana z powodu matematyki, to wolałabym, żeby był tego w pełni świadomy i potem nie narzekał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1079 |
na przekór do celu
|
Czyli niestety znów zawód. Szkoda, że human jest taką przechowalnią dla narzekaczy.
![]() |
![]() |
#1080 |
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim!
![]() Poczytałam parę odpowiedzi i też postanowiłam dorzucić coś od siebie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.