Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-17, 15:24   #1051
sabona89
Raczkowanie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Ja u endokrynologa leczę się.
Robiłam TSH, FSH, LH, estradiol, testosteron, androstendion i DHEA-S.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-17, 19:44   #1052
kama1988
Przyczajenie

Tetralysal biorę od 2,5 miesiąca....efektów nie było powalających do czasu kiedy zaczęłam brać dodatkowo EPIDUO. Uważam, że to rewelacyjny krem przy, którym nie miałam żadnych skutków ubocznych..... Mam nadzieje, ze po odstawieniu trądzik nie wróci bo mam go już dość
kama1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-18, 15:43   #1053
dwudziestka
Raczkowanie

ja tetra brałam przez 2 miesiące - efekty były. zrobiłam przerwę niechcący kilkudniową, i był straszny wysyp na twarzy lekarka nie przedłużyła póki co, tylko dała co innego - epiduo. a z tym jak ze wszystkim innym - efekty chwilowe,a obcnie rozpacz - białe krosty (ale to już inny wątek )
dwudziestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 08:47   #1054
0martusia
Przyczajenie

Ja też mam za sobą 4-dniowe odstawienie tetralysalu. Ale to tylko dlatego że wyjechałam na długą majówkę i zapomniałam wziąść. Na szczęście zero wysypu tylko się polepsza
0martusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-19, 11:32   #1055
martusienka
Wtajemniczenie

A ja właśnie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i chyba już zaczynam zauważać efekty na buzi. Ciekawa jestem jak długo to potrwa...
Stary 2009-05-20, 16:42   #1056
shena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez martusienka Pokaż wiadomość
A ja właśnie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne i chyba już zaczynam zauważać efekty na buzi. Ciekawa jestem jak długo to potrwa...
Martusienka jakie tabletki łykałaś i jak długo? Dlaczego odstawiasz?
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-20, 17:32   #1057
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shena Pokaż wiadomość
Martusienka jakie tabletki łykałaś i jak długo? Dlaczego odstawiasz?
Brałam Yasminelle, niecały rok (10-11 miesięcy). Odstawiam, bo spadło mi libido i pojawił się cellulit oraz przytyłam 3 kg.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-20, 20:32   #1058
sabona89
Raczkowanie

A widziałaś jakieś pozytywne skutki tych tabletek?

Mi libido spadło na początku bardzo mocno, po 4 miesiącach zaczyna wracać do wcześniejszego poziomu.
Stary 2009-05-20, 21:40   #1059
shena
Rozeznanie

Cytat:
Brałam Yasminelle, niecały rok (10-11 miesięcy). Odstawiam, bo spadło mi libido i pojawił się cellulit oraz przytyłam 3 kg.
Ale ty je brałaś na cerę? jakie efekty?
Stary 2009-05-21, 06:54   #1060
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
A widziałaś jakieś pozytywne skutki tych tabletek?

Mi libido spadło na początku bardzo mocno, po 4 miesiącach zaczyna wracać do wcześniejszego poziomu.
Cytat:
Ale ty je brałaś na cerę? jakie efekty?
Moje libido jak spadło, tak już nie chciało się podnieść...
Nie brałam ich na cerę (tzn. też miałam nadzieję, że coś podziałają), ale efektów chyba nie było, no może przed okresem miałam mniej krostek. Tak naprawdę zaczęłam je brać chyba w czerwcu zeszłego roku, w lipcu wyjechałam do Anglii a gdzieś w sierpniu strasznie pogorszyła mi się cera i w październiku dostałam Teteralysal. Jednak łączę to pogorszenie raczej ze zmianą klimatu niż z Yasminelle, chociaż kto wie? Nie ustalę tego...
Stary 2009-05-21, 10:57   #1061
shena
Rozeznanie

Cytat:
Ja u endokrynologa leczę się.
Robiłam TSH, FSH, LH, estradiol, testosteron, androstendion i DHEA-S.
Sabona i co ci z tych badań wyszło? Dostałaś jakieś leczenie?
u mnie w miejscu zamieszkania i w miescie obok nie ma endokrynologa. Jak byłam ostatanio u gin napomknełam jej o tym i powiedziała ze wystarczy zrobić badanie testosteronu i ona moze mi wypisac tabletki. Tylko to jedno badanie, wydaje mi się mało, co mysliscie...ginekolog tez sie tak dobrze na tym zna jak endokrynolog?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-21, 15:02   #1062
singermarla87
Raczkowanie

Czy Wasi dermatolodzy podczas przyjmowania Tetralysalu kazali Wam przyjmować jakieś tabletki osłonowe?

Moja pani doktor wypisała mi Nystatynę co prawda, ale tylko na pierwszy tydzień, kiedy będę łykać Tetralysal 2xdziennie, a potem już nie... Powiedziała, że właściwie w ogóle nie ma takiej potrzeby, no może jedynie wtedy kiedy organizm się przyzwyczaja. Łykać jakiś priobiotyk przez cały okres kuracji czy jej uwierzyć, co radzicie?
singermarla87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 16:17   #1063
serduszkowa
Rozeznanie

ja łykałam, lepiej cos brać moim zdaniem.
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-21, 18:40   #1064
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Sabona i co ci z tych badań wyszło? Dostałaś jakieś leczenie?
Podwyższony estradiol i androstendion.
Dostałam Cilest. Wyniki owszem, są już w normie, ale ja nie widzę zewnętrznie żadnej różnicy (a zależy mi przede wszystkim na zmniejszonym przetłuszczaniu skóry twarzy i głowy).
Potem dostałam jeszcze verospiron, zażywam dwa miesiące, ale też bez rezultatów.

Szczerze mówiąc nie poszłabym do ginekologa z tym, żeby mi wypisał jakiekolwiek tabletki, jeśli mają mieć inne niż antykoncepcyjne działanie.
Po coś tego endokrynologa wymyślili.
Nie tylko spojrzy on na Twoje wyniki, ale też przeprowadzi gruntowny wywiad, który pomoże ustalić, na czym polega ewentualny problem z hormonami.

singermarla87, osłona koniecznie!!
Ja się przekonałam na sobie, że nie warto na niej oszczędzać i kupować najtańszej jaka jest w aptece, bo to ma znacznie. A co dopiero to, czy się ją w ogóle przyjmuje.
Stary 2009-05-22, 07:48   #1065
0martusia
Przyczajenie

Singermarla87 bierz! Wszelkie osłonowe mogą tylko pomóc.
Stary 2009-05-22, 08:21   #1066
Baby Lu
Zadomowienie

zgadzam się z poprzedniczkami - koniecznie łykaj probiotyk!

jestem już chyba ponad tydzień od odstawienia tetralysalu, póki co nie mam nowych niespodzianek na twarzy

01.07.10. -4 miesiące bez nałogowego picia kawy
01.10.10. - oszczędzam
01.11.10. - słodyczom mówimy stanowcze NIE!
Baby Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-23, 08:17   #1067
martusienka
Wtajemniczenie

Dziewczyny, nawet nie wiecie jak bardzo żałuję, że wzięłam do ust tabletki antykoncpecyjne. Teraz jestem tydzień po odstawieniu i moja buzia wygląda koszmarnie. Mam wizytę do dermatologa na wtorek, ale chyba wyproszę w recepcji, żeby mnie przyjęła jutro, bo z dnia na dzień jest coraz gorzej. Mam nadzieję, że przepisze mi znów Tetralysal, bo świetnie mi pomógł. Wiem, że zbliża się lato, ale w końcu można też kupić krem z filtrem 50+. Tylko płakać się chce, a nikt mnie nie rozumie tak, jak wy...

Edytowane przez martusienka
Czas edycji: 2009-05-24 o 07:54
martusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 08:57   #1068
shena
Rozeznanie

Cytat:
Podwyższony estradiol i androstendion.
Dostałam Cilest. Wyniki owszem, są już w normie, ale ja nie widzę zewnętrznie żadnej różnicy (a zależy mi przede wszystkim na zmniejszonym przetłuszczaniu skóry twarzy i głowy).
Potem dostałam jeszcze verospiron, zażywam dwa miesiące, ale też bez rezultatów.

Szczerze mówiąc nie poszłabym do ginekologa z tym, żeby mi wypisał jakiekolwiek tabletki, jeśli mają mieć inne niż antykoncepcyjne działanie.
Po coś tego endokrynologa wymyślili.
Nie tylko spojrzy on na Twoje wyniki, ale też przeprowadzi gruntowny wywiad, który pomoże ustalić, na czym polega ewentualny problem z hormonami.

.
Mi też zalezy na zmniejszeniu przetłuszczania twarzy, mam bardzo duży łojotok, naprawdę duzy...natomiast ze skóra głowy jest ok.
Płaciłaś za te wszystkie badania? ile ci wyszło razem?
Rozumiem z twojej wypowiedzi ze nadal przyjmujesz tabletki i narazie nie masz zamiaru przesta? Pisałaś ze wyniki juz masz w normie, czyli juz mogłabys zakonczyc leczenie?
Przepraszam ze tak wypytuje ale zastanawiam się ze gdybym ja zaczeła się leczyc to jak długo musiałabym przyjowac je.

Edytowane przez shena
Czas edycji: 2009-05-25 o 09:01
Stary 2009-05-25, 14:25   #1069
martusienka
Wtajemniczenie

Hej. Byłam dziś u dermatologa, nie przepisała mi antybiotyku, ale jakiś robiony w aptece tonik do przecierania skóry przez 3 tygodnie. lekarka stwierdziła, że po odstawieniu tabletek antykoncpecyjnych często się zdarza, że wysypie. U niektórych może to potrwać tydzień, u innych miesiąc czy 3 miesiące. Mam nadzieję, że to szybko minie i że jednak minie.

A tak poza tym, jutro widzę zapowiada się ładna pogoda, chciałabym się poopalać, ale czy mając trochę krost, opalanie nie pogorszy tylko stanu mojej cery? Oczywiście na twarz nałożyłabym filtr 25, na pozostałą część ciała także.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-25, 15:39   #1070
alkaxy
biegam dla Zabawy

Sio od słońca! Jak poprawi to tylko na chwilę, poźniej będzie jeszcze gorzej.

I nie wiem co tam dokładnie w tym toniku masz, też może źle zareagować ze słońcem i plamy zostaną.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 15:40   #1071
alkaxy
biegam dla Zabawy

dubel

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2009-05-25 o 15:46
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-25, 17:03   #1072
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Mi też zalezy na zmniejszeniu przetłuszczania twarzy, mam bardzo duży łojotok, naprawdę duzy...natomiast ze skóra głowy jest ok.
Płaciłaś za te wszystkie badania? ile ci wyszło razem?
Rozumiem z twojej wypowiedzi ze nadal przyjmujesz tabletki i narazie nie masz zamiaru przesta? Pisałaś ze wyniki juz masz w normie, czyli juz mogłabys zakonczyc leczenie?
Przepraszam ze tak wypytuje ale zastanawiam się ze gdybym ja zaczeła się leczyc to jak długo musiałabym przyjowac je.
Za badania płaciłam, w sumie koło 100zł (chyba lekko powyżej). Ale ja je w sumie robiłam na własną rękę, dopiero potem poszłam z wynikami do lekarza. Tak, tabletki dalej biorę, przestać mam zamiar o tyle, że nic mi one nie dają, więc nie ma sensu dalej ich brać. Dermatolog zaproponowała mi zmianę na Dianę 35, ale cały czas się waham czy warto się w to bagno pchać, muszę pogadać z endokrynologiem. Wyniki w normie niestety zupełnie się nie łączą ze stanem zewnętrznym. Gdyby była też poprawa zewnętrzna, to pewnie przez kilka najbliższych lat dalej łykałabym Cilest, bo nie oszukujmy się, hormony działają wtedy, kiedy się je przyjmuje. Jakaś szansa, że organizm podchwyci nową gospodarkę hormonalną jest, ale z tego co czytałam rzadko się tak dzieje
Stary 2009-05-27, 14:25   #1073
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Ja również brałam Tetralysal i za pierwszym razem, jak brałam go przez 3 miesiące, to efekty były bardzo widoczne. Teraz miesiąc temu byłam znów po to u dermatologa i powiem,że efektów za dużych nie ma. Zniknęły jedynie te duże ropne krosty. Również do tego miałam Differin na noc i na dzień płyn robiony. Za 1 razem było okej, teraz kiedy nałożyłam na zaognione miejsca, od razu miałam tak wysuszoną skórę, że musiałam odstawić i Differin i ten płyn robiony, który jest na bazie spirytusu. Masakra, nie umiałam nawilżyć potem tej skóry. Dlatego Differinu mam pełną tubkę, która kosztowała mnie ponad 40 zł i jak widać na marne. Tak samo ten płyn robiony stoi, ale za niego akurat grosze płaciłam. Także nie wiem co mi może już pomóc.
Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 07:41   #1074
0martusia
Przyczajenie

A ja chyba odkryłam przyczyne swojego trądziku prawdopodobnie to fluidy, podkłady i wszelkie inne badziewia od 2 tygodni stosuje excipial (krem z pigmentem) plus kontynuuje kuracje i teraz dopiero widzę ogromną poprawę. Przez 3 dni pod rząd stosowałam lasting performance m-f i po 3 dniach mam juz 3 pryszcze. Odstawiłam fluid-pryszczy nowych brak Może znacie odpowiednik excipialu? Bo ten niestety nie jest idealny Także spróbujcie odstawić fluidy zobaczymy czy mi też to pomoże na dłuższą metę czy to tylko zbieg okoliczności
Stary 2009-05-28, 08:42   #1075
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 0martusia Pokaż wiadomość
A ja chyba odkryłam przyczyne swojego trądziku prawdopodobnie to fluidy, podkłady i wszelkie inne badziewia od 2 tygodni stosuje excipial (krem z pigmentem) plus kontynuuje kuracje i teraz dopiero widzę ogromną poprawę. Przez 3 dni pod rząd stosowałam lasting performance m-f i po 3 dniach mam juz 3 pryszcze. Odstawiłam fluid-pryszczy nowych brak Może znacie odpowiednik excipialu? Bo ten niestety nie jest idealny Także spróbujcie odstawić fluidy zobaczymy czy mi też to pomoże na dłuższą metę czy to tylko zbieg okoliczności
Ja też nie stosuję żadnych podkładów czy pudrów, właściwie to nigdy nie stosowałam, jakoś nie czuję się sobą mając na sobie taki makijaż. To całkiem możliwe, że te kosmetyki Cię zapychały i powstawały pryszcze, przynajmniej ja tak uważam. Naturalny wygląd górą!
Stary 2009-05-28, 13:24   #1076
lucynaa17
Przyczajenie

Question Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Hej dziewczyny pisze do was bo wiem ze tak jak my się rozumniemy tak nikt nas nie rozumnie..problem tradziku mam tylko i wyłącznie na policzkach jest to uciazliwe i trudo mi z tym żyć chcialabym normanie wyjsc z domu bez makijazu i spojrzec komus normalnie w twarz.
Obecnie zażywam tetrysal dwa tygodnie i nie mam zbyt duzej poprawy choc musze przyznac ze wyskakuje ich mnie (bolących pryszczy)-bo oglnie to wygladalo tak co sobie wyleczylam to mi znow wyskoczyl nowy bolacy pryszcz
Mam ptanie do was jak długo trzeba czekac na efekty aby bylo widac jakąś poprawe ? a moze ten tetrysal na mnie nie dziala ? bo przeciez dwa tygodnie to troche juz jest a ja nie mam zbyt duzego tradziku , gdyz wystepuje tylko na policzkach?A może porostu trzeba poczekac aż te wszystkie bolące gule sobie wyskacza i wtedy bedzie z nimi swiety spokoj na zawsze ? pomozcie prosze
Pozdrawiam wszystkie z tym samym problemem i zycze cierpliwosci w leczeniu nie poddawajmy sie
lucynaa17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 15:37   #1077
0martusia
Przyczajenie

Cytat:
Naturalny wygląd górą!
Oj bo nie widziałaś mnie bez makijażu, zmieniłabyś zdanie Po wyleczeniu trądziku i usunięciu przebarwień pozostają mi sińce pod oczami których nie da się usunąć. Maskowanie się całe życie (chyba że coś wymyślą na tą przypadłość)

lucynaa17 przy leczeniu trądziku trzeba się uzbroić w cierpliwość, u mnie efekty są dopiero po 1,5 miesiąca brania. Ale każdy organizm jest inny i inaczej reaguje.
Stary 2009-05-28, 17:35   #1078
niczka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucynaa17 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny pisze do was bo wiem ze tak jak my się rozumniemy tak nikt nas nie rozumnie..problem tradziku mam tylko i wyłącznie na policzkach jest to uciazliwe i trudo mi z tym żyć chcialabym normanie wyjsc z domu bez makijazu i spojrzec komus normalnie w twarz.
Obecnie zażywam tetrysal dwa tygodnie i nie mam zbyt duzej poprawy choc musze przyznac ze wyskakuje ich mnie (bolących pryszczy)-bo oglnie to wygladalo tak co sobie wyleczylam to mi znow wyskoczyl nowy bolacy pryszcz
Mam ptanie do was jak długo trzeba czekac na efekty aby bylo widac jakąś poprawe ? a moze ten tetrysal na mnie nie dziala ? bo przeciez dwa tygodnie to troche juz jest a ja nie mam zbyt duzego tradziku , gdyz wystepuje tylko na policzkach?A może porostu trzeba poczekac aż te wszystkie bolące gule sobie wyskacza i wtedy bedzie z nimi swiety spokoj na zawsze ? pomozcie prosze
Pozdrawiam wszystkie z tym samym problemem i zycze cierpliwosci w leczeniu nie poddawajmy sie
po 2 tyg brania tetry nie można mówić o 'nie pomaga mi on'. Musisz zaczekac na jakiekolwiek efekty, u jednych [jak u mnie] pojawiają się już po tygodniu, u innych po kilku mcach. Co do bolących gul to poprzez "wyrzucenie" ich na wierzch oczyszcza się wewnętrza warstwa skóry, więc to dobrze. A to czy pozbędziesz się ich na zawsze nigdy nie jest do końca wiadome.
Stary 2009-05-28, 17:53   #1079
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lucynaa17 Pokaż wiadomość
Mi dermatolog powiedziała, że efekty będą po 1-1,5 miesiąca, więc spokojnie. U mnie właśnie wtedy pojawiła się poprawa, chociaż też nie miałam dużego trądziku. 5 miesięcy minęło od zakońćzenia kuracji i póki co nie mam trądziku. A co do tych pryszczy, które mi wyskoczyły z odstawienia hormonów-nie chcę zapeszać, ale zniknęły już.
[quote=0martusia;12503905]Oj bo nie widziałaś mnie bez makijażu, zmieniłabyś zdanie Po wyleczeniu trądziku i usunięciu przebarwień pozostają mi sińce pod oczami których nie da się usunąć. Maskowanie się całe życie (chyba że coś wymyślą na tą przypadłość)
=quote]
Nie widziałam, ale też widziałam dziewczyny mające trądzik i kupę makijażu na twarzy, co naprawdę wyglądało nieestetycznie. Ale jeśli ktoś umie się umalować to ok. Jeśli się wyleczyło trądzik można udać się do kosmetyczki, żeby poradzić się, co zrobić później z buźką. Ja byłam i jestem zadowolona. A zabiegów jest cała masa, pewnie i dla Ciebie coś się znajdzie.

P.S. Coś popsułam przy cytowaniu omatrusi, nie umiem naprawić. ;-)

Edytowane przez martusienka
Czas edycji: 2009-05-28 o 17:54
martusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-28, 18:04   #1080
lucynaa17
Przyczajenie

Dziękuje wam martusienka, niczka87, 0martusia.
Wiedziałam , że babeczki na tym forum są spoko i można na was liczyć.
Teraz przynajmniej chociaż w mniejszym stopniu wiem na czym stoję bo nie miałam najmniejszego pojęcia czy to mi wgl pomoże, czy to dobrze że tak wyskakuja te gule..

Pozdrawiam
lucynaa17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości