![]() |
#1051 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
Nie mam problemu z paplaniem :P Na rozmowie w Sainsburym gadałam normalnie, opowiadałam temu gościowi, że szkoliłam psy w Polsce, on pytał się mnie jakie są warunki przewiezienia psa do UK i normalnie mu wytłumaczyłam. Wtrąciłam o pogodzie, że zimno, powiedziałam, że w Polsce to i dwadzieścia na minusie może być itp. Ale cóż, może konkurowałam np. z Anglikiem, który wcześniej pracował w markecie, tego nie wiem... Będę próbować. Problemem u mnie jest to, że w Luton nie ma za dużo miejsc pracy w sektorach, w których szukam. Chciałabym pracę tylko na weekendy, najchętniej z klientami właśnie i w markecie, tak, żeby potem mogła łatwiej znaleźć coś na nocki.
Zamówiłam już sobie psa w austriackiej hodowli. Sam pies to będzie koszt ok. 1000 funtów, do tego mieszkanie... Boję się, że nie ogarnę się do tego czasu, że nikt mi nie wynajmie... Ale cóż, biorę się w garść! Od tej pory wszystkie możliwe nadgodziny będą moje i nie przestanę szukać pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 |
Zakorzenienie
|
Ej dziewczyny mam ta karte ekuz nie mam jeszcze nin itd, cos mi sie stalo i potrzebuje isc do lekarza. Moge tak po prostu pojsc z ta karta i mi pomoga czy jak?
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1053 |
Raczkowanie
|
Ale pracujesz już? Z tymczasowym ninem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1054 |
Zakorzenienie
|
Nie
No wlasnie bylam w trzech miejscach i mowie ze ale jest tymczasowy a oni ze nie xd ale to polacy byli........ xd Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1055 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi sie, ze tak, jesli nie pracujesz i nie masz ninu, to tak jakbys przyjechala tutaj pozwiedzac i cos Ci sie stalo. Po to sa takie karty, jesli bedziesz juz miala nin, to wyrob sobie angielska karte.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1056 |
Raczkowanie
|
Też mi się wydaje, że to nagły wypadek, chociaż nie zdziwilabym się, gdyby Ci kazali lykac przeciwbólowe,albo się czymś smarować do momentu powrotu do Pl. :p
|
![]() ![]() |
![]() |
#1057 |
Zakorzenienie
|
Kazali mi dac list potwierdzenia ze tu mieszkam a tak to spoko. No ale tego listu poki co i tak nie mam niestety xd
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
#1058 |
Rozeznanie
|
Chwast teraz to pewnie za późno, ale normalnie z kartą uderzasz do emergency i Cię przyjmą i udzielą pomocy. W walk-in centre nie pytają nawet o NIN ani o nic tylko z miejsca przyjmują. Paszport lub dowód miej ze sobą dodatkowo. Jesteś z Unii poza tym jak widać ubezpieczona więc na pewno pomogą.
Mój TŻ miał już NIN ale nie miał jeszcze numeru NHS (jak się zarejestrujesz do GP to go Ci przydzielą) i z bólem brzucha (wyrostek) udaliśmy się na Emergency - spisali co mieli spisać, zbadali i od razu wysłali do szpitala na łóżko. Tak więc spokojnie pomogą. A z tymi przeciwbólowymi to ja albo mam farta albo jakiś innych lekarzy, bo ani mnie ani TŻ jak było z nami kiepsko (TŻ atak wyrostka, ja zanik głosu) nikt tym nie zaleczał tylko szybko reagowali - w przypadku chłopa jak pisałam wyżej szpital i łóżko gotowe czekało jak tylko się pojawiliśmy w szpitalu a mnie od razu dali antybiotyki. GP są średni tutaj (ale to taka sama loteria jak u nas z rodzinnymi) jednak szpitale, pogotowie i walk-in centre są całkiem niezłe. |
![]() ![]() |
![]() |
#1059 |
Zadomowienie
|
Skoro juz o ekuzie mowa to mam pytanie z innej beczki. Jade na swieta do polski i chcialabym odwiedzic mojego lekarza rodznnego. Czy z ta karta (ehic) mnie przyjmie bez problemow? Ktos sie orientuje?
#1060 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- A u mnie wlasnie na plus sa GP, zawsze jak cos sie dzieje ide i dostaje antybiotyk, teraz robili mi cytologie bez najmniejszego problemu, dostalam telefon po tygodniu, ze umawiaja mnie na wizyte i antybiotyki. Biore tez anty i sam lekarz recepte wystawil mi na jeden listek, abym byla zmuszona u niego sie zjawic. Za to w szpitalach roznie bywa, z krwotokiem w ciazy siedzialam 6h w poczekalni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1061 |
Zakorzenienie
|
Przykra sprawa. http://www.dailymail.co.uk/news/arti...-injuries.html
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
Zadomowienie
|
W walk in clinic przyjmuja chyba każdego. No mnie o NIN ani nic takiego chyba nie pytali...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1063 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1064 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, chyba dopadło mnie jakieś podrażnienie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1065 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
sudocream?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#1066 |
Zadomowienie
|
Zapewne dostaniesz. Ja poszłam z infekcja (drugi raz mnie dopadła to wiedziałam co to jest) to dostałam tabletkę i maść.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1067 | |
Raczkowanie
|
Może spróbuję.
---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1068 |
Zadomowienie
|
Jesli to ginekologiczna sprawa to w superdrug i boots jest krem, w niebieskiej tubce, moge Ci za ok godzine napisac nazwe.
Mam juz nazwe: vagisil, kosztuje grosze. Edytowane przez Syl993 Czas edycji: 2014-11-27 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1069 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1070 |
Zakorzenienie
|
To brukowiec, czego sie spodziewacie? :p
#1071 |
Zakorzenienie
|
W fioletowym opakowaniu :P
#1072 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1073 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1074 |
Skrzat leśny
|
A mnie dopadł taki kaszel...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mialyscie problem z gardlem lub ogolnie zdrowiem po przyjezdzie tutaj ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1076 |
Zakorzenienie
|
Ten spray też jest pomocny http://www.superdrug.com/Ultra-Chlor...ginal/p/609269
Jest podobny do naszego tantum verde.
#1077 |
Raczkowanie
|
Strepsils jeszcze bardziej wysusza gardło, więc nie polecam. Ja z Polski przywoze sobie Laryng Up, gdybyś go gdzieś znalazła-jest świetny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1078 | |||
Skrzat leśny
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1079 |
Przyczajenie
|
Cześć...podczytuję Was od dobrych kilku miesięcy (nawet parę pytań zdarzyło mi się napisać)...po długich przemyśleniach, podjęliśmy z lubym decyzję o wyjeździe.
![]() Póki co rozesłałam 10 CV w różne części UK... i choć nie wiem, czy w ogóle się uda... a jeśli już, to czy akurat do Londynu, ale mam nadzieję, że mnie tu przyjmiecie do siebie. ![]() ![]() Bajeczka, nie masz się co stresować - masz u kogo się zatrzymać, rozumiem, że prace też będziesz mieć od razu...nie palisz przecież za sobą mostów...jak Ci będzie źle to wrócisz do PL... a jak dobrze, to kto wie..może kiedyś mamę ściągniesz do siebie. ![]() Prócz podstawowych obaw, czyli "czy w ogóle uda się wyjechać" to najbardziej obawiam, czy sprostam tamtejszym wymaganiom w pracy, czy będziemy umieli się z lubym zaaklimatyzować i czy zwyczajnie 'damy sobie radę'. Co do 'strasznia' to ja się nasłuchałam, że w UK i USA każdy tyję po przyjeździe. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1080 |
Skrzat leśny
|
Syl, pisałaś że ten syrop okropny w smaku, a ja się miło zaskoczyłam
![]() ![]() Hej franczesca ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.