|
|
#1051 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze 6-latki w szkole-obawy, opinie, sugestie, rady
Pytanie na luzie
dlaczego dzieci w szkole nie moga sie uczyc pisac uproszczonego alfabetu ( chodzi o wyglad liter)? Po co ta cala kaligrafia, zawijaski itp.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-11-12 o 22:43 |
|
|
|
|
#1052 |
|
Konto usunięte
|
Sanetko, wymogi podstawy programowej, ale szczerze powiem, że nie wiem, kto zatwierdził taki kształt liter? Narodowa rada języka polskiego może? Natomiast - uważam że masz całkowitą rację. I tak naprawdę poznając jedną literę - dziecko musi ogarnąć 4 znaki (AŻ!) - małą i wielką pisaną, małą i wielką drukowaną.
|
|
|
|
|
#1053 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;67470811]Sanetko, wymogi podstawy programowej, ale szczerze powiem, że nie wiem, kto zatwierdził taki kształt liter? Narodowa rada języka polskiego może? Natomiast - uważam że masz całkowitą rację. I tak naprawdę poznając jedną literę - dziecko musi ogarnąć 4 znaki (AŻ!) - małą i wielką pisaną, małą i wielką drukowaną.[/QUOTE]
No wlasnie moj syn ma juz po kilku literkach problem a to i tak proste byly ( np I, E). Mnie odrzuca jak potem widze pisane F, Ł...
|
|
#1054 |
|
Zakorzenienie
|
sanetka, Twój syn w zerówce czy w 1 klasie?
|
|
|
#1055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
córka mnie spytała jak się wielkie G pisze i aż musiałam sprawdzić... a potem i tak będą pisać jak chcą ( no prawie)
|
|
|
#1056 |
|
Konto usunięte
|
Najtrudniejsze do zapamiętania dla dzieci (bo dość rzadkie u nas) to wielki H i F.
Najpóźniej w 3 klasie uwidacznia się indywidualny charakter pisma dziecka Dla mnie najistotniejsze jest, by pismo było czytelne. |
|
|
|
|
#1057 |
|
Zakorzenienie
|
W zerowce ale czytaja juz proste zdania. A moj syn z opoznionym rozwojem mowy, dopiero gloskowanie zaczyna lapac ( a ie wszystkie wymawia).
Szaja a jeszcze co do tgo pisania, to od nauczyciela zalezy czy w tym nauczaniu poczatkowym " przyczepi sie" jesli dziecko bedzie pisalo bardziej drukownymi ( np dyktando)?
|
|
#1058 |
|
Konto usunięte
|
Sanetko, przede wszystkim na dyktandzie nie ocenia się pisma. Ocenia się zawsze poprawność gramatyczną, interpunkcyjną (oczywiście po kolei, nie od razu - znamy litery to wszystko ma inne być też poprawnie
). Warunek jeden - musi być czytelnie, jeśli mi dziecko skreśla kilka razy i na skreślonym pisze niby poprawnie, to nie zaliczam - nie jestem w stanie stwierdzić, która litera/słowo są poprawne, a które nie.Jeśli macie stwierdzony ORM - to może warto z poradni PP uzyskać odpowiednią opinię? Wówczas nauczyciel MUSI wziąć pod uwagę zaburzenia/problemy, które w opinii są podane i nieco inne kryteria stosować. W ocenianiu i czasem - bo nie zawsze - w wymaganiach. Teoretycznie - przy ORM wcale nie musi być brzydkiego pisma mam dziewczynkę, która ma lekkie upośledzenie umysłowe, a litery pisze bardzo czytelne, bardzo kształtne. I mam zdolniachę, który pisze koszmarnie, bo mu się nie chce. Mam dzieci z afazją i dyslalią, które owszem, piszą dyktanda, ale oceniam wyłącznie poprawność ortograficzną, którą omawiamy. Przykładowo: babcia - napisane "papcia" bo dzieci nie wymawiają/nie słyszą B, tylko P. Zaliczę, poprawię p na b, ale mam na uwadze, że jednak na tym etapie rozwoju mowy i słuchu fonemowego nie są w stanie napisać inaczej. Ale napisane "papća" - traktowałabym jako błąd, bo omawiamy np. zmiękczenia, dzieci dostały słowa do opanowania, a tu jednak się nie przygotowało. Od nauczyciela zależy wiele - jestem na fb w zamkniętej grupie zawodowej i zdania są bardzo różne. Ale zaczyna panować właśnie trend, że jednak najważniejsze w piśmie są czytelność i znajomość liter, a kształt może mieć mniejsze znaczenie. Skoro synek nie bardzo z głoskowaniem - może próbujcie sylabowo? Np. metodą jagody cieszyńskiej? Jest świetna seria książeczek "kocham czytać". |
|
|
|
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja dzieki. Syn mial byc wyslany do poradni i na zajecia wyrownawcze ale pani stwierdzila ze na ten moment nie widzi takiej potrzeby, ona oceniajac bierze pod uwage jego problemy. Oprocz tej mowy wszystko jest naprawde dobrze. A pismo jest wlasnie bardzo staranne
![]() Logopeda w diagnozie wpisala alalie. Na razie udalo sie wypracowac "sz". Problem jest jeszcze z zamieniem glosek np: trudno-kudno, prawda-klawda. Cwiczymy gloskowanie prostych wyrazow ( zaczyna slyszec pierwsza i ostatnia gloske, srodek jeszcze roznie). Probowalam metody sylabowej ale tez nie bardzo mu pasuje.
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2016-11-13 o 17:08 |
|
|
|
|
#1060 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Właśnie. Jest pewien problem z tymi zawijasami (które chyba ja tylko kocham). Syn 5 i 6-latki robił w angielskiej szkole. Nie zwracali uwagi na jego kaligrafię, pisał jak chciał, i naprawdę tamtejsze wypracowania mu wychodziły, po kilka zdań pisał. U nas trzeba go było błagać o napisanie trzech zdań w tych 3 linijkach, bo nie ważna treść tylko "miseczka" i pętelka. |
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedy byłam na studiach straszny nacisk kładziono na kaligrafię. Tłumaczono to tym, żeby wszystkie litery się łączyły i w ten sposób dzieci mają niby szybciej pisać. Myślę, że gdyby tak było, to dorośli też pisaliby tak, jak się uczyli w klasie pierwszej. Co więcej, powiedziano nam, żeby robić też dyktanda kaligraficzne i wymagać tego do końca trzeciej klasy. Mieliśmy też kolokwium z tego i nigdy w życiu tak się nie zmęczyłam nad kartką papieru.
Sama najpierw uczyłam języka polskiego i doprawdy czasami nerwy mnie chwytały, kiedy w czwartej klasie uczniowie pisali bardzo powoli, bo musieli połączyć te wszystkie pętelki Także ja jestem raczej liberalna w tej kwestii, tyle na ile mogę
|
|
|
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
szaja, znasz Ortografię z mrówką i borówką? Fajne to?
|
|
|
#1063 |
|
Zakorzenienie
|
Musze stwierdzic ze jednak jesli chodzi o czytanie to u syna sprawdza sie metoda sylabowa.
|
|
#1064 |
|
Konto usunięte
|
Miramej nie znam, pierwsze słyszę.
Sanetko, co dziecko to inaczej
|
|
|
|
|
#1065 |
|
Zakorzenienie
|
Mozecie polecic jakies ksiazki/materialy do nauki czytania? To co syn dostaje ze szkoly to troche malo a widze ze chetny do cwiczen
|
|
#1066 |
|
BAN stały
|
Ja kupiłam ksiazeczki z serii "Czytam sobie " poziom 1. Fajnie się córce czyta i jest dużo obrazków.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1067 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1069 |
|
Konto usunięte
|
Albo "Współczesny elementarz", świetna rzecz
http://recenzjeami.blogspot.com/2015...a-boboryk.html Teksty bazują tylko na wprowadzonych literach, http://www.nieprzeczytane.pl/Element...uct821175.html |
|
|
|
|
#1070 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam porównanie między dziećmi w różnych klasach. Nasza wychowawczymi akurat wymaga idealnego kształtu liter, poprawnych łączeń. Dzieci zapisały mnóstwo stron i kart pracy z kaligrafii. Dyktanda mamy w 3 formach - pisanie ze słuchu, pisanie na podstawie tekstu pisanego i pisanie z pamięci. Ocena obniżona jest za błąd ortograficzny, ale też za kształt litery, łączenie, czytelność, staranność. Ogólnie piszą bardzo dużo, mają zapisanych już kilka zeszytów, natomiast w innych klasach przez jeden rok ledwo jeden zeszyt dzieci zapisały. Cytat:
Cytat:
My mamy też tą serię "Czytam sobie", elementarz Falskiego i jeszcze taki Elementarz http://aros.pl/ksiazka/elementarz-na...oda-sylabowa-2 Z tym, że moja żadna córka nie czyta metodą sylabową, ale zdania są proste i na początku nauki nam służyły. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2016-12-21 o 15:25 |
|||
|
|
|
|
#1071 |
|
Konto usunięte
|
Zaskoczenie w sprawie rekrutacji
-na stronie szkoły, do której chcielibyśmy posłać córkę (prywatnej) informacja, że rekrutacja do klasy I obejmuje tylko uczniów klasy "0" tejże szkoły.Czyli córka dostanie się do zerówki (o co nam chodziło) albo wcale, a w zeszłym roku dzieci niemieszczące się w zerówce miały propozycje pójścia do I klasy (tak zrobiła 6-letnia koleżanka córki) i trochę na to liczyliśmy. W przyszłym tygodniu idziemy na rozmowę, bo teraz początek ferii i nie ma do kogo
Edytowane przez 95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad Czas edycji: 2017-01-31 o 19:31 |
|
|
|
|
#1072 |
|
Konto usunięte
|
No to kciuki
![]() U nas jeszcze cisza z rekrutacją. Wiecie, jak się boję? Posłanie własnego dziecka do szkoły to zupełnie coś innego, niż praca tam. |
|
|
|
|
#1073 |
|
Konto usunięte
|
Dużo kciuków
My już mamy komplet papierów (zgłoszenie+ 3 opinie) ze zdjęciem (składanie od połowy lutego).Nie przypuszczałabym,że będę szukać protekcji do prywatnej szkoły ![]() Stres jest, Szajajaba, masz rację |
|
|
|
|
#1074 |
|
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70392021]No to kciuki
![]() U nas jeszcze cisza z rekrutacją. Wiecie, jak się boję? Posłanie własnego dziecka do szkoły to zupełnie coś innego, niż praca tam.[/QUOTE] Ja z mojej strony mogę cię uspokoić. U nas pierwsza.klasa to byl strzal w 10. Nie zmienilabym decyzji. Zwlaszcza ze5od tego roku wygaszaja gimnazja i w naszej miejscowosci gimnazjum stanie się drugą podstawowka. W zwiazku z tym powstały okregi i nasza ulica zalicza się do okregu bylego gimnazjum pomimo ze tam mamy dalej (dzieci jeżdżą jeden przystanek autobusem). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1075 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70392021]No to kciuki
![]() U nas jeszcze cisza z rekrutacją. Wiecie, jak się boję? Posłanie własnego dziecka do szkoły to zupełnie coś innego, niż praca tam.[/QUOTE] Idzie jako 6latka?
|
|
#1076 |
|
Zakorzenienie
|
Kciuki za rekrutację.
|
|
|
|
|
#1077 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie. Najważniejsze, żeby pismo było czytelne i żeby mieściło się w linijkach
|
|
|
|
|
#1078 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1079 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70480356]Oszalałaś?
![]() Jako 7.[/QUOTE] No tak myślałam. ![]() Ale pamietam, że przez chwilę miałaś dylemat..?
|
|
#1080 |
|
Konto usunięte
|
Miałam, bo zamieszanie było - w przedszkolu naszym były 3 grupy 5latków (rok temu to zerówka przecież była normalna), okazało się, że mogą zostać tylko 2 grupy, a reszta do zerówki przyszkolnej. I niestety nasze cudowne panie miały dostać 3latki, a nasze dzieci miały być z inną grupą wymieszane - no to stwierdziliśmy, że w takiej sytuacji lepiej iść do przyszkolnej zerówki razem (bo grupa rewelacyjna jest, zgrana bardzo mocno i pracują razem pięknie). To był chyba piątek, a w sobotę spotkaliśmy się prywatnie, burza mózgów i stwierdziliśmy, że naszych pań nie oddamy tak łatwo i walczymy
I efekt taki, że z grupy innej połowa dzieci poszła w ogóle do 1 klasy, nasza grupa została (20 dzieci na 25 wcześniej chodzących), i nam dorzucili 4 dzieci.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:02.

dlaczego dzieci w szkole nie moga sie uczyc pisac uproszczonego alfabetu ( chodzi o wyglad liter)? Po co ta cala kaligrafia, zawijaski itp.

córka mnie spytała jak się wielkie G pisze i aż musiałam sprawdzić... a potem i tak będą pisać jak chcą ( no prawie) 

mam dziewczynkę, która ma lekkie upośledzenie umysłowe, a litery pisze bardzo czytelne, bardzo kształtne. I mam zdolniachę, który pisze koszmarnie, bo mu się nie chce.