|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 3,23% |
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
12 | 38,71% |
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
0 | 0% |
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
3 | 9,68% |
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
0 | 0% |
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
3 | 9,68% |
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
1 | 3,23% |
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
0 | 0% |
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
3 | 9,68% |
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
2 | 6,45% |
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
4 | 12,90% |
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
2 | 6,45% |
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1051 |
czyli Endżi
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Lola, ja właściwie nie za dużo pracowałam w swoim zawodzie. W jednym miejscu blisko 4 lata, ale to nie była praca twórcza, tylko rutyna, poprawianie innych, w kółko to samo. Była to praca zdalna (przez komputer, w domu - pracowałam też w ciąży i do momentu aż Julo skończył chyba 10 miesięcy), to system bardzo wychwalany, polecany mamom z dziećmi, ale powiem Ci, że ja nie byłam zachwycona. Nauczyłam się, że potrzebuję wyjść ze środowiska domowego żeby móc przestawić umysł na inne tory.
Raczej nie jestem teraz nieszczęśliwa, ale czegoś mi brakuje. Kurczę no, kombinuję, dumam co by tu zrobić i zabijają mnie komunikaty, że taka decyzja upośledzi moje dziecko na całe życie a taka sprawi, że wyląduję na dnie społecznym i nigdy nie odniosę sukcesu zawodowego. Jakoś nie czuję wyjazdu zagranicę. Vea, boże, ale czemu to takie trudne? Nigdy nie wiesz czy tak naprawdę robisz dobrze czy źle. Bardzo podnosząca na duchu Twoja wypowiedź, zazdroszczę, że potrafisz spokojnie myśleć, bo ja chyba wpadam w jakąś panikę. Ja nawet nie wiem ile miałam jak oddano mnie do żłobka. Na pewno nie chodziłam, bo "opiekunki" sadzały mnie na nocniku i do końca dnia miałam na tyłku okrągłą pręgę po tym narzędziu, nie umiałam wstać i uciec ![]()
#1052 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#1053 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
passion niektóre matki serio nie doceniają tego co mają, dla większości urodzić dziecko, mieć je przy sobie od razu i dawać cyca jest najnormalniejsze na świecie, i słusznie, bo tak powinno być, ale nie doceniają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() staram sie ale kurde obcenie jestem na mysleniu co dalej z tym zyciem zrobic ![]() co do twojego porodu to naprawde wspolczuje, ja maialm cc, do tej pory ie moge sie z tym pogodzic i tez placze ze tak wyszlo , ale z drugiej strony gdyby nei ono to bylabym teraz sama.... ale ja dostalam mlodego po zszyciu chociaz na chwilke moja sytuacja to pikus przy waszej ![]() im dalej w wychowanie tym ciezej ![]()
![]() |
#1055 | |||
dryfuję słowami
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-23 o 10:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1056 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1057 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
Spróbowac go nakarmic pozwolili mi dobę po porodzie i g.. z tego wyszło.
![]() ![]() |
![]() |
#1058 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja mama tez mowi ze przesadzam ze kiedys sie dzieci oddawalo nie bylo innego wyjscia, nawet wczensiej bo przeciez macierzynski krotszy ale widzisz Endzi jak dla mnei jestem emocjonalnie zdrowa osoba ![]() aha np T swoja corke tez musiala dac do zlobka,obydwie ryczaly ale on musiala i koniec, musiala dwojke dzieci wychowac i utrzymac, ale corka nigdy sie nie przekonala do zlobka i dopoki nie poszla do przedszkola ryczla acodziennie
![]() |
#1059 |
Zakorzenienie
|
Juz mam trochę dość tematu żłobka
![]() Nie uważam ze czyni mnie to gorsza matka a tym bardziej ze cos odbieram mojemu dziecku. Staram się poświęcać dużo czasu dzieciom a w weekendy razem gdzieś jezdzimy (często kosztem ciepłego obiadu, byle tylko być gdzieś razem i razem spędzić ten czas). Nie przeczytalam artykułu i nie przeczytaj bo takie skrajne przypadki mnie nie interesują. Jak rodzilam Miłosza to strasznie przeżyłam rozłąkę z Zuzia ale Małż przyjeżdżał z nią i było nam obu lżej. I wiem ze jestem z Zuzia i Miłoszem blisko i dopóki będą chcieli to będę im poświęcać każda wolna chwile (dopóki koleżanki/koledzy nie będą wazniejsi ![]() I uważam ze lepszy żłobek niż byle jaka niania, która ma w nosie dobro dziecka. Malo było przypadków jak nianię biły dzieci/znecaly się? Wiele razy w TV było o tym i dlatego nie zaufam obcej osobie. W żłobku u Miłosza w grupie są panie które znam i jestem z tego bardzo zadowolona. Poza tym nadal KP i wierze ze to tez tworzy więź i żłobek krzywdy Miloszowi nie zrobi. I juz więcej się nie tłumacze i nie będę się na ten temat wypowiadać. EOT |
![]() ![]() |
![]() |
#1060 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1061 |
czyli Endżi
|
Dirty, Passion, bardzo byłyście dzielne. Aż mi brak słów żeby oddać to co chciałabym przekazać
![]() Lola, jesteś twarda, racjonalna laska - ideał mądrej mamy, Alek to szczęściarz ![]() Dirty, teraz już zmieniłam podejście, chyba na tyle odcięłam się od przeszłości, że to już nie ma na mnie wpływu - taką mam nadzieję. Ale do momentu pójścia na studia byłam raczej nieszczęśliwym, pełnym żalu, kompleksów i wiary w siebie kłębkiem nerwów. Okropnie przeżyłam to odrzucenie ze strony rodziców, ich okrucieństwo, dziwne wyrachowanie. Jakoś potem przetłumaczyłam sobie, że tego już nie zmienię i już. Dziś np. było mi mega przykro, że mój ojciec nawet nie wszedł po schodach do góry żeby zobaczyć Julka (a nie widział go półtora miesiąca) tylko siedział sobie w samochodzie. A moja mama dosłownie rzuciła tylko siatkę z jakimiś zakupami, nawet ze mną nie pogadała, bo spieszyła się do ojca, mieli mega poważną sprawę - kupić warzywa na targu. Trochę się pobeczałam, ale machnęłam ręką i planuję o tym zapomnieć. Oni mają swoje życie i zawsze tak było. Ja muszę jakoś poukładać swoje, ale chciałabym żeby Julek był szczęśliwszy ode mnie.
#1062 |
Zakorzenienie
|
Tak ale cienkie.
No nic coś znajdę ![]()
#1063 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1064 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#1065 | |||
Zakorzenienie
|
Klocki? Rozpędziłam się z innymi pomysłami, ale one dużo droższe, bo ponad 100 (rowerek, stoli, edukacyjny itp)
---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mnie w szpitalu jeszcze było tak, że na chwilke mi małą pokazali (szybko jej cyca dałam i kangurowałam) a później rozdzielili nas na ponad 24 h! Ja byłam na sali pooperacyjnej, podłączona do kroplówki a córka piętro niżej beze mnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1066 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1067 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dola mam bo sprawdzilo sie to czego sie spodziewalam. Tz zlal moje urodziny. Powiedzial mi: wszystkiego najlepszego. Szkoda ze na fejsie bie wyslal bo byloby mi jeszcze smutniej. Dlugi temat Czuje sie jak nic nie warte scierwo Cytat:
O wwow jakie mile życzenia Caus ![]() Cytat:
Cytat:
Ale bardziej chodzi tu o pokazanie mechanizmu który może się wytworzyć przy nie sprzyjających warunkach. Jak to dziewczyny juz napisały ważną jest świadomość zagrozen . Jeżeli adaptacja będzie przebiegać powoli. Dziecko będzie ufać ze mama wróci, będzie zawsze na czas, będzie dawać dziecku duzo swojej uwagi to nic się złego nie wydarzy. Apropos tej sytuacji z tymi 8 dniami. Moja dobra znajoma urodziła dwa tygodnie temu syna. Jej pierwszy syn ma 2,5 roku. Był przygotowywany na to co się wydarzy ale sytuacja zmieniła się. Koleżanką musiała zostać dłużej w szpitalu. Wyszła dopiero wczoraj. Jednocześnie jej maz dostał prace której szukał dwa lata. I ten 2,5 letni syn nagle został na ponad tydzień z babcia. ( nota bene cudowna osoba) i niestety reakcja jaj w artykule. Po 4 dniach przestał się bawić, apatia, smutek. Po tygodniu przestał jeść. Jestem przerażona i nie wiem jak im pomoc. Ale jak widzisz endzi - są sytuacje na które nie mamy wpływu chocbysmy byli najlepszymi rodzicami Choć nie wiem czy ta historia to nie gwóźdź do trumny Jeśli tak ti wybacz ale humor mam taki ze nic tylko iść się powiesic
![]() |
#1068 |
Zakorzenienie
|
Tassia przytulam mocno!
![]() ![]()
#1069 |
Zakorzenienie
|
Inwersja faktycznie nie ma. Albo usunęła albo pomyliłam osoby. W każdym bądź razie chodzi o artykuł, przekaz, nie kto dodał.
A takie miłe słowa uslyszsl a m od siostry a później od mamy ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Tassia ![]() Może coś szykuje. A jak nie to faktycznie przykro ![]() Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1070 |
Zakorzenienie
|
Gorgulek ale czemu ty się tlumaczysz? Tutaj nikt nie wartosciuje nikogo na dobra i zla mamę. Raczej dywagujemy ze czasy takie ze inaczej się nie da, a szkoda. Takie paplanie co zrobić żeby zagrozenia zminimalizować itp.
#1071 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1072 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1073 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1074 | |
dryfuję słowami
|
Cytat:
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2014-09-23 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1075 |
Zakorzenienie
|
Tassia ja rozumiem Gorgulka, tak demonizujecie żłobki, wklejacie artykuły, że człowiek ma się ochotę wytłymaczyć dlaczego robi tak a nie inaczej.
Nawet nie zdajeecie sobie sprawy jak np. mi jest przykro.
#1076 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nikt nie dał domu/ziemi/mieszkania czy czego jeszcze tam. A że nie mam na to gotówki to niestety ale uwiązana jestem kredytami praktycznie na całe życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1077 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1078 |
Zakorzenienie
|
Misia ale czemu ci przykro? Kurcze miliony dzieci chodzi do żłobka. Taki świat takie czasy. Idąc twoim tropem każda matka powinna się tłumaczyć dlaczego nie kupuje rwf tylko normalny fotelik.
#1079 |
Zakorzenienie
|
Tassiu, dziękuje za wywody wiesz, ja lubię podejście RB, ale w niczym nie akceptuje skrajności. A style które opisałaś takie właśnie są. Co więcej, dla mnie RB to przede wszystkim podążąnie za potrzebami dziecka od samego początku – przy usypianiu, karmieniu na żądanie, reagowanie na każdy płacz... ale także i w starszym wieku. I to był w sumie powód, dla którego moje dziecko w wieku 2 lat poszło do żłobka, bo ja widziała dzieci bawiące się w ogródku przy przedszkolu to wieszała się na siatce płacząc że ona chce do dzieci... zgodnie z tym co napisałaś o tych stylach musiałaby wyjść że ejstem patologiczną matką, która leje dzieciaka i go nie wiem no nie żywi np i dlatego ono chce ode mnie uciec i dlatego wszędzie mu dobrze bo go nie biją
![]() ![]() No i generalnie wychodzi na to że każde dziecko któremu podoba się w żłobku/przedszkolu przechodzi jakąś katastrofę w domu .... Byc może faktycznie, z psychologicznego punktu widzenia lepiej dla dziecka, jeśli do tych 3 lat zostaje w domu z mamą, ale to jeszcze przecież kwestia tego, jak wygląda to wspólne spędzanie czasu (bo wg mnie w ciągu godziny można dać z siebie więcej niż niektóre mamy w ciągu całego dnia spędzonego z dzieckiem w domu). No i niestety, mało kto może sobie na takie siedzenie w domu pozwolić. Gorgulku, zgadzam się absolutnie ze wszystkim co napisałaś mamy bardzo podobne zdanie w wielu tematach Amelko, kluseczki szpinakowe robiłam tak jak zwykłe kluski łyżką kładzione tylko do surowego jeszcze ciasta dodałam szpinak a przepisy to z głowy albo ze stron blw – różnych, żadnej konkretnej ![]() U mnie jakos leci, mija 2 tydzień w pracy i jest nieźle... choć dziewczyny nieco przeziębione – przedszkole się zaczęło :/ Inwersja, moja daje na glonojada ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1080 |
Zakorzenienie
|
Tassia, ze wszystkim się tłumaczymy między sobą. Dlaczego mm a nie kp. Dlaczego cc a nie sn. Dlaczego nie zasypia samo. Dlaczego nie je sam. Po co dajemy danonki/parówki/cukier/mleko krowie/sól. Po co wsadzamy w chodziki. I dlaczego jak ktoś się chwali umiejętnościami to zaraz wyścig szczurów. I każda ktorej dany temat dotyczy próbuje się wytłumaczyć.
Chyba trzeba więcej zluzować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.