|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i hydrolaty.
Mam nadzieje ze ktos odpisze. Czytalam ze oleje nie zapychaja a tu wielkie ździwienie bo chyba jednak tak...
uzylam oleju z orzechow laskowych, do tego kwas hialuronowy i ten NMF i na calej buzi pelno malych czerwonych zakornikow + jakies duze. A tego nie mialam napewno. o co chodzi?? czy oleje zapychaja. Mnie wszystko zapycha. Co za niesprawiedliwosc. dziekuje jesli ktos przeczyta i pomoze ![]()
#1082 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do olejów, które dają 0 w testach na komedogenność, należą, o ile pamiętam, np. słonecznikowy, z orzechów włoskich, z konopii. Mnie bardzo służy ostatnio jojoba - ale każdy musi przetestować wszystko na własnej skórze, niestety. Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Kasia o...
|
Z olejami to różnie bywa, mnie np. buzia się czerwieni po oleju z orzechów laksowych mimo, że on działa ściągająco więc moje naczynka powinny się cieszyć
![]() Poza tym, pragnę poiformować, że mam nowego przyjaciela ![]() ![]()
#1084 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak się zastanawiam, hydrolaty mam na wykończeniu, czy w serum do włosów zamiast hydrolatu można użyć wody destylowanej i kilku kropli olejku, np. mandarynkowego?
![]() |
#1085 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mazidla.com/index.php?option=...d=44&Itemid=50 wiec jezeli zuzyjesz ten spray przed uplywem 3 m-cy nic sie nie powinno stac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1086 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wczoraj zrobiłam sobie serum z samą wit.c, bo nie mam emulgatora na razie;dałam 0,25 ml witaminy, 1,25ml kw.hialuronowego i odrobinę spirytu; wiem, że to mało witaminy ale mam bardzo wrażliwą skórę i chcę wypróbować jak ta wit. na mnie działa; ale to frajda mieszać tak samemu kosmetyki ![]() ![]() wymyśliłam sposób na transport mazideł ![]()
![]() |
#1087 |
Raczkowanie
|
Świetny wątek (że też dopiero teraz go zauważyłam). Też mam zamiar wypróbować oleje, ale mam do was pytanie. Czy takie oleje moge zamówić tylko w necie, czy jest szansa że dostane je gdzieć na mieście? A jeśli tak to gdzie moge ich szukać?
![]() |
#1088 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1089 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1090 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1091 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() Wczoraj zostałam "naturystką" Złożyłam pierwsze zamówieniew ekospa ![]() ![]() Narazie bardzo asekuracyjnie 3 oleje ( laskowy , makadamia , arganowy), hydrolat różany i masło kakaowe ![]() Na razie nie jestem jeszcze na tyle odważna zeby zacząc miksować własne kosmetyki . Te ktore kupiłam mam zamiar stosowac na razie solo. Mam pytanie odnosnie szybkiego serum. Wystarczy dowolny olej i kwas hial.?( to naprawde takie proste ![]() Czy można zrobic sobie troche wiecej tego szybkiego serum i przetrzymywac je w lodówce? Jesli tak to jak długo? I czy moge pomieszac olejek z czymś o takim składzie?-Aqua, Propylene Glycol, Aloe arborescens,Aloe leaf extract,Panthenol, Carbomer, Triethanolamine,Methylchl oroisothiazolinone, Methylisothiazolinone.??? |
![]() ![]() |
![]() |
#1092 | |
Kasia o...
|
Cytat:
![]() W Ecospa dają próbki, tylko trzeba poprosić. Ja napisałam w formularzu na czym mi zależy do wypróbowania (ok.6 rzeczy) dostała 3 próbki - olej jojoba który obecnie jest moim ukochanym - GENIALNY! (30ml! ![]() Oleje super nawilżając z kwasem h. w komplecie. Tylko trzeba znależć odpowiedni dla siebie olej, ja zaczynałam z różanym i byłam bardzo niezadowolona, bo miałam tylko tłustą buzie a rano suchalec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1093 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1094 |
Raczkowanie
|
chociaż nikt sie nie zainteresował moim genialnym wynalazkiem
![]() ![]() ![]() zrobiłam sobie serum do włosów z wodą dest. i 2 kroplami mandarynkowego olejku; chyba działa tak samo, ale jednak będę robiła z hydrolatami (już niedługo będę miała)
#1095 | |
Kasia o...
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() dhama super że się przypomniałaś bo jakoś mi chodziło po głowie, że ktoś już przede mną zastanawiał się jak przewieść mazidła ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1096 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czy te oleje można mieszać? Np. gdybym chciała połączyć olej z jojoba z olejem z orzecha włoskiego? I jak myślicie które są najlepsze do cery trądzikowej? Bo czytałam na ten temat na różnych stronkach, ale wszędzie sugerują coś innego.
![]() |
#1097 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dziękuje za odzew
![]() To wciąga ![]() Btw to "coś" z czym chce pomieszc olej to żel aloesowy , flos lek ( jest świetny bardzo bardzo go lubie) Zabieram się za tworzenie domowego laboratorium ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1098 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1099 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak to jest z tymi emulgatorami? Co moze posłużyc jako emulgator i ile trzeba go dodac? Moja nastepne zamowinie bedzie juz troche bardziej zaawansowane. Chce kupic sprzet ( naczynka , pipetki itp) i składniki do wyrobu serum ![]() ![]() I jak to jest z tymi maceratami ? czym róznią sie od olejków?( tzn w użytkowaniu- bo info poczytam na stronie mazideł)i czy mozna mieszać maceraty i olejki?:/ I czy ktoras naturystka uzywała olejku z alg?(Jest na stronie ekospa) Bardzo mi się spodobała ta naturalna pielęgnacja.I chyba zaczynam miec na tym punckie lekkiego fisia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1100 |
Rozeznanie
|
Ja Ci moge tylko powiedziec na ten temat. Mialam macerat z nagietka, taki fajny zolty, uzywa sie tego jak oleju i wyglada identycznie jak olej taki tlusty plyn. Mozna maceraty mieszac z olejami. Ale Ty sie chyba pytasz czy mozna dodawac do maceratow olejkow aromatycznych? Tak wlasnie pomyslalam, olejkow tez mozna chyba podobnie jak do olejow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1101 |
Wtajemniczenie
|
Mrr Doubtfire Chodziło mi o oleje
![]() ![]() Byłaś zadowolona z tego maceratu?I czy mozna dodac macerat do oleju i kwasu H w szybkim serum, albo zastąpić olej maceratem? Olejki aromatyczne tez wkrótce wyprobuje ale musze jeszcze więcej się o nich dowiedziec Dzięki za odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 | |
Kasia o...
|
Cytat:
![]() ![]() - pipetki ktore dostałam w zestawie z www.biochemiaurody.pl - jedną zlewkę 50 ml (zlewki nie są za dobre do domierzania skłądników bo najczęściej mają tylko 2 podziałki) - małe słoiczki w których mieszam i przechowuje mazidła - kilka buleteczek z pipetkami - wagę elekroniczną (kupiona na allego za 40-50zł) waży z dokładnością do 0.01g I jak dla mnie to wystarczająco dużo, więc zanim kupisz coś pomyśl co Ci jest dokładnie potrzebne - coś do domierzania cieczy, stałych, czegoś gdzie to będziesz mieszać i coś do przechowywania. Obowiązkowy wątek do maziania to: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=189676 i http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=191490 Jeślo chodzi o emulgatory- ma je i Ecospa i Mazidła. Zależy do tego co chcesz zrobić - wodę w oleju czy olej w wodzie. Polecam kupienie lecytyny 4 i 7. pierwsza słuzy do zrobienia w/o, druga - o/w http://mazidla.com/index.php?option=...d=10&Itemid=27 Powodzenia ![]()
![]() |
#1103 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuje Katarino
![]() ![]() W przyszłym tygodniu złoze pierwsze zamówienie w mazidłach . Musze tylko sobie przemyslec czego potrzebuje. Chciałabym składniki do zrobienia serum , olejku do mycia twarzy , balsamu do ciała i serum do włosów...Tylko ze dostaje oczopląsu za każdym razem jak wchodze na mazidła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie ma sprawy 19katarina82; swoją drogą, nie przypuszczałam, że mazidła zaprowadzą mnie do działu niemowlęcego ![]() ![]()
![]() |
#1105 |
Kasia o...
|
Kizia mizia nie ma sprawy
![]() ![]() dhama wiesz co... żeby tak rodzicielkę straszyć ![]() ![]()
#1106 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam bardzo bardzo, zę tak się wtrącę, ale czytam ten watek i wypowiadają się osoby doświadczone już z tymi olejami itd. Zaintrygowały mnie bardzo Wasze zachwyty i ceny tych produktów.
Co to właściwie jest, używacie tego normalnie zamiast innych składników? Dlaczego? Chciałabym też spróbować...
#1107 |
Wtajemniczenie
|
Dziuniaaa, ja nie jestem jakoś bardzo doświadczona z olejami, ale chętnie odpowiem, bo ich używam
![]() 1. nie służy mi parafina w kremach; 2. lubię mieć wpływ na to, czym się smaruję; 3. ostatnio mam lekkiego hopla na punkcie naturalności; 4. uwielbiam mieszać i jestem "zosia samosia", więc mam satysfakcję, że coś sama zrobiłam i widzę efekty działania swoich mazideł. Howgh (czy jak tam mawiali Indianie...)! |
![]() ![]() |
![]() |
#1108 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() ![]() Strasznie mnie to zaciekawiło, bo takie normalne, sklepowe kosmetykinie działają na moją skórę zbyt dobrzeitak jak bym chciała...;/
#1109 |
Wtajemniczenie
|
Tym razem a propos hydrolatów
![]() Spróbowałam lawendowego z mazideł i jestrem troszkę rozczarowana - zapachem, nie działaniem. Otóż hydrolat ten ma zapaszek... leśnych grzybków! Zdaje się, że któraś z Wizażanek już kiedyś o tym wspominała, ale ja przypomniałam sobie o tej uwadze dopiero teraz, kiedy wetknęłam w hydrolat swój nos z nadzieją, że poczuję wspaniały, kojący zapach lawendy (uwielbiam ją!). No cóż, grzybki i grzybobranie też lubię, ale nie aż tak... |
![]() ![]() |
![]() |
#1110 |
Wtajemniczenie
|
Zapach lesnych grzybków kojarzony był na forum raczej z hydrolatem rumiankowym niz lawendowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.