|
|
#1081 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Adelo, jak Ty sie zajmujesz swoja miltonia?i co teraz - z tymi plamami?zmartwilam sie, co bedzie z moja...
|
|
#1082 |
|
Raczkowanie
|
Platynko, Twoje lubią najwyraźniej dużo wody i jak widać sprzyja im to bo są przepiękne
|
#1083 |
|
Rozeznanie
|
platynko, już sama nie wiem mam takie plamy brązowe przy liściach na samym dole... kwiaty wyglądają okropnie, po za tymi które teraz rozkwitnęły... zobaczę jeszcze parę dni, jak to brązowe będzie się powiększać to utnę... a powiem ci że ten kwiatek w kwiaciarni wyglądał dobrze , może przez to coś mu się pogorszyło że niosłam go przez pół miasta na wietrze a później jechaliśmy samochodem i on w nim był ale miał opuszczone szyby i otwarte drzwi? a może jednak ta kwiaciarnia ( pierwszy raz kupowałam tam storczyka i ostatni ) orchidarium ma już przyklejoną drugą prowadnice, jutro szyby
|
|
|
|
#1084 |
|
Przyczajenie
|
Na drugim lisciu po spodem na brzegu roi sie to samo. i to postępuje. Na początku ten schnący lisc (na zdjęciu) oklapł zrobił się miękki a potem to i wydaje się a nawet nie wydaje tylko na pewno postępuje
|
|
|
|
#1085 |
|
Zakorzenienie
|
Wkurz, jeżeli to postępuje to utnij oba liście, a miejsce cięcia zasyp cynamonem. A jak pozostałe liście? Twarde czy miękkie? Storczyk kwitnie?
|
|
|
|
#1086 |
|
Przyczajenie
|
weszłam na te polecane przez was strony o tych róznych grzybicach i wszystko mi tam pasuje. jak mam rozpoznac ktore. a jak mówią o usunięciu lisci to w jaki sposób mam to zrobić i gdzie kupić te preparaty o których tam mowa
|
|
|
|
#1087 |
|
Przyczajenie
|
frida110- storczyk kwitnie ten lisc na zdjeciu najbardziej, pod spodem na brzegu, wszystkie liscie sa twarde po za ta zgnila czescia
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej wybrac się do dobrego sklepu ogrodniczego, tam kupisz wszystko czego potrzebujesz.
Jeszcze jedno, gdzie Twój storczyk stoi? Czy stoją jakieś obok niego? |
|
|
|
#1089 |
|
Przyczajenie
|
frida 110= stoi sam na stoliku obok okna, słonce na niego bezposrednio nie pada, to się zaczęło robic kilka dni po zakupie, odcięlam juz tego liscia i postpałąm cynamonem zobaczymy co dalej
|
|
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli już takie zostało przyniesione ze sklepu. Teraz najważniejsze, żeby już się nie pojawiło na innych liściach. Warto jest też opryskac Bioseptem - już zapobiegawczo.
Off Topic - właśnie spaliłam czajnik Dobrze, że tylko czajnik, a nie całe mieszkanie.
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-07-04 o 12:34 |
|
|
|
#1091 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Frida
, wiesz za co
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1093 |
|
Rozeznanie
|
Frido, a jak Ty spaliłaś czajnik? zapatrzyłaś sie na storczyki?
kiedy będą zdjęcia nowych i wszystkich Twoich razem? ;>
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
Nastawiłam wodę na kawę ( na kuchence gazowej) i wyszłam na zakupy. A o czajniku zupełnie zapomniałam. Dobrze, że wróciłam do domu w miarę szybko (po dwóch godzinach) - w czajniku nie było już wody, a czajnik cały okopcony. Co by było gdybym wróciła godzinę, albo dwie później??
A zdjęcia może jutro? Pogoda dzisiaj nie fajna, nie ma wcale słonka i ze zdjęc nici. |
|
|
|
#1095 |
|
Rozeznanie
|
dobrze,ze to tylko tak sie skonczylo...bedziemy cierpliwie czekaly
![]() ADELO, JAK TAM POSTEPY W BUDOWIE ORCHIDARIUM?
Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-07-04 o 15:47 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1096 |
|
Rozeznanie
|
wkurz - wiesz co... ja doszłam do wniosku że mam to samo co ty... dziś rano no dobra w południe;P wychodzę na dwór i patrzę jak miewają się dwa storczyki stojące raczej w cieniu, przyglądam się i co widzę? to samo co ma wkurz tylko że mniejsze odrobinę
mi się zdaje że to przez to że wczoraj też tam były a było niemiłosiernie gorąco ... ok 33 stopni i ja je jeszcze przed zachodem słońca wodą pokropiłam... miniaturka wygląda nie najgorzej... o wiele gorzej biały![]() platynko - dziś mój tata zrobił drzwiczki z pleksi oraz uchwyty... jeszcze "tylko" otwory wentylacyjne, wiatraczki, świetlówki i już mogę wstawiać tam storczyki, ale później będę dokańczać w środku ( mama powiedziała że jak już mam mieć coś w środku to coś porządnego proponuje mi mini wodospad lub fontannę![]() no i byłam dziś w mieście ( kupiłam Encyklopedię "KOTY" oraz czarny szampon koloryzujący do włosów:P ) i "przy okazji" weszłam do kwiaciarni zapytać się czy przed 17 ( moimi urodzinami ) będą storczyki i pani powiedziała że ona ma co 2 dni nową dostawę storczyków większość falków iii rozejrzałam się zobaczyłam tego co mi się podobał ostatnio... ale niestety już cały rozkwitną a ja bym chciała pąki żeby miał jeszcze... później było kilka bordowych, naprawdę przecudne no i gdy obchodziłam stół zauważyłam cudo... jedno-łodygowy biały w fioletowe krowie plamki... żebym miała te 20 parę złotych bym kupiła ale w kieszeni zostało mi tylko 10 poszłam do taty a on powiedział że mi kupi pojechaliśmy gdy tata wziął kasę z bankomatu patrzymy, a kwiaciarnia zamknięta o 16 ( u nas sklepy czynne do 17 w takie normalne dni prócz np. Chaty Polskiej ) no i koniec nie kupiłam
|
|
|
|
#1097 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo - ja też chcę taką kwiaciarnię u siebie w mieście, w której storczyki są po dwadzieścia ileś złotych
|
|
|
|
#1098 |
|
Rozeznanie
|
frido - wiesz u mnie to różnie, ale z tej kwiaciarni mam kolorowego i nie narzekam
dałam za niego coś ok 35zł są różne ceny od 20 paru do czterdziestu z czymś bardzo ładne kwiatki, ta pani które je sprzedaje sama ma storczyka i bardzo go lubi = wie jak się zajmować a no i ogólnie ja w moim mieście mam trzy dobre kwiaciarnie bo w sumie jak na ponad 10 tysięczne miasto mamy 7 kwiaciarni;P dwie z nich to rodzina i ta pani które ma ich tak dużo kiedyś pracowała u takiej drugiej fajnej, ale ta druga ma góra dwa storczyki do sprzedaży ale powiem wam że jak na takie małe miasto to mamy dużo tych pięknych kwiatków do wyboru i 10km od naszego miasta jest takie średnie centrum handlowe, koło którego jest LM to tam też czasem przebywam
|
|
|
|
#1099 |
|
Raczkowanie
|
U Ciebie Adelo to rzeczywiście te storczyki nie są takie drogie jak u nas w kwiaciarniach. Mamy taką super kwiaciarnię, w której jest milion dwieście różnych storczyków ale co z tego skoro minimalna cena to 40-50zł
. Zostaje tylko kupować w tesco i lidlu jak jest oczywiście promocja ![]() To może jeszcze jakieś zdjęciunio
storczyk79 Edytowane przez storczyk79 Czas edycji: 2008-07-04 o 20:54 |
|
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
Ładne to zdjęciunio
|
|
|
|
#1101 |
|
Rozeznanie
|
kolezanki, czy po zakupie keramzytu robicie cos z nim?czy od razu stawiacie na nim doniczke storczyka?
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przemywam pod bieżącą wodą.
|
|
|
|
#1103 |
|
Rozeznanie
|
ja niemam karmezytu ale zastanawiam sie nad tym i chyba kupie sobie na zime bo u nas jest bardzo suche powietrze
|
|
|
|
#1104 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie kupowałam jeszcze karmezytu, nie wiem nawet dokładnie do czego on służy
|
#1105 |
|
Rozeznanie
|
i zalewa wodą, a dzięki temu storczyki mają stałą wilgotność
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem jakaś chora - storczykomaniakalizm - objawia się u mnie coraz bardziej.
|
|
|
|
#1107 |
|
Rozeznanie
|
super!tak trzymać!!! czekamy na fotosy!!!!!!
i rozumiemy ciebie, Frido, doskonale
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko specjalnie dla Ciebie robiłam grupowe
![]() Dziewczyny, tyle Was przegląda wątek - dlaczego nic nie piszecie??? - Zapraszamy - nie gryziemy
|
|
|
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1110 |
|
Raczkowanie
|
Frida super zdjęcia, jak zawsze
Życzę miłego urlopu Dobranoc
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.

platynka

Dobrze, że tylko czajnik, a nie całe mieszkanie.
, wiesz za co 

kiedy będą zdjęcia nowych i wszystkich Twoich razem? ;>
mi się zdaje że to przez to że wczoraj też tam były a było niemiłosiernie gorąco ... ok 33 stopni i ja je jeszcze przed zachodem słońca wodą pokropiłam... miniaturka wygląda nie najgorzej... o wiele gorzej biały