tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-05, 07:49   #1081
kkaarroollaa
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

A ja polecam lactacyd femina do nabycia w apekach, odkąd go używam nie nabawiłam się żadnej infekcji, nawet na basenie Moja gin kazała mi wziąć YAZ po yasminelle nie robiąc żadnej przerwy i coś czuję że moj organizm domaga się miesiączki
kkaarroollaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 09:27   #1082
iga8891
Przyczajenie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

W Krakowie: są 2 apteki na Karmelickiej obie po tej samej stronie ulicy:
1. Bobilewicz (bliżej rynku) ok 38 zł
2. Cefarm (czy coś takiego) - apteka całodobowa - ok 39 zł; ale w czwartki w godzinach 8-20 (nie jestem pewna godziny początkowej) obowiązuje -10% na wszystkie leki bez recepty i z receptą pełnopłatne - więc wychodzi 35,50 zł Wiem bo ostatnio tak kupowałam Więc to jest sprawdzone
3. Na Nowym Kleparzu na Prądnickiej ok. 39 zł

Więcej poniżej 40 zł nie znalazłam. Nie wiem jeszcze co z Apteką na Bartysławskiej obok Kauflanda (w takim wieżowcu), ponieważ tam są tanie leki.
iga8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 10:13   #1083
Ancolek
Przyczajenie

Hej kobitki .. ;D
Dzis biore 23 tabletke ..
I w sumie czuje się bardzo dobrze ..
No może pomijając moje "humorki"..
Tragedia .. czasem sama mam się dośc .. :/
mam nadzieje ze szybko dostane okres zaczne 2 opakowanie i nie bedzie juz ze mnie taki nerwus .. Czy wy tez macie az takie straszne humorki .. ? ?
Pozdrawiam .. ;D
Ancolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 10:59   #1084
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

DZIS 3 OPAKOWANIE , 1 rozowa tabletka i okres (a własciwie plamienie) pojawił sie dokładnie jak w poprzednim miesiacu nawet godzina prawie ze sie zgadza, aaaaaa i nie było MIGRENY!!!!!!!!!!!!!!:jup i:
Stary 2009-04-05, 11:03   #1085
JoasiaCh
Przyczajenie

Jaka ja jestem zakręcona...i teraz mam problem Mianowicie wczoraj tabletka mi wpadła do zlewu i popłynęła bye bye. Wzięłam po prostu następną, ale teraz mam dylemat, co z tym fantem zrobić :P Ktoś ma jakiś pomysł? bo nie wiem czy kupić teraz nowy blister i kiedy dojdę do białych to wziąć jeszcze jedną różową z nowego blistra? Tylko że to sporo zamieszania bedzie...:P
JoasiaCh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 11:10   #1086
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez JoasiaCh Pokaż wiadomość
Jaka ja jestem zakręcona...i teraz mam problem Mianowicie wczoraj tabletka mi wpadła do zlewu i popłynęła bye bye. Wzięłam po prostu następną, ale teraz mam dylemat, co z tym fantem zrobić :P Ktoś ma jakiś pomysł? bo nie wiem czy kupić teraz nowy blister i kiedy dojdę do białych to wziąć jeszcze jedną różową z nowego blistra? Tylko że to sporo zamieszania bedzie...:P
ja mam, przeczytaj ulotke

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 12:19   #1087
MissMiss
Rozeznanie

U mnie niestety w przerwie, gdy pojawiło się krwawienie (przy 4.placebo) i pierwszym dniach nowego opakowania nie było tak wesoło. Miałam migrenę 3-dniówkę. Dopiero wczoraj wieczorem odżyłam i dziś jest ok Dziś będę brać 4. tabletkę z opakowania nr 2. Krwawienie za to króciutkie tylko 3 dni u mnie niestety z migreną tak to już jest, nie zna dnia i godziny chociaż i tak jest lepiej niż bez tabletek.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 13:24   #1088
masaba333
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny, no wiec u mnie 3 tydzień 2-go opakowania i porażka. Mam chyba wszystkie skutki uboczne
Jak pierwszy miesiąc był super tak teraz chyba mi daje za dwa razy. Ma plamienia znów, po dwóch dni bez plamień wróciły, wsciek macicy, czyt. nerwowa i agresywna , bole glowy, nudnosci i apetyt za dwoch
Mam nadzieje ze to sie skonczy bo chyba oszaleje
Stary 2009-04-05, 13:50   #1089
Zapach deszczu
Zadomowienie

Mam pytanie.Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże
1.Czy krwawienie pojawi się juz w pierwszym miesiacu zazywanie tabletek?( biorac pod uwage fakt, ze mialam bardzo duze zaburzenie miesiaczkowania wczesciej zanim tabletek nie bralam)
2.Po jakim czasie powinno wszystko sie uregulowac (odnosnie krwawien)?
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 13:51   #1090
Neciak89
Zakorzenienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

w Krakowie można jeszcze spróbować w aptece na Alei Pokoju, to jest apteka z cenami hurtowymi tuz przy przystanku tramwajowym "Aleja Pokoju". Wybaczcie ale konkretnej jej nazwy nie znam..

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 15:43   #1091
banszi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SkarMisia87 Pokaż wiadomość
Ja mam ten sam problem, też zaczęło się u mnie swędzenie w okolicy sromu, jest to bardzo uciążliwe i też nie wiem jak się tego mogę pozbyć
SkarMisia87 u mnie dziś trochę lepiej posmarowałam juz kilka razy clotrimazolum.. i jakby mniej piecze i swedzi myślę,że niedługo przejdzie..tym bardziej,że męzczyzna wraca niedługo

anusia-girl, dziękuję za odpowiedź Grzybka raczej nie złapałam..wcześniej nic podobnego mi się nie przytrafiło,na basenie nie byłam ani nic z tych rzeczy.. stosunków też ostatnio nie uprawiałam..więc sądzę,że to skutek tabletek.. Pochwa też nie jest już tak sucha jak była..właśnie zauważyłam więcej śluzu..także chyba jest lepiej...clotrimazolum też chyba pomogło
banszi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-05, 16:22   #1092
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Mam pytanie.Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże
1.Czy krwawienie pojawi się juz w pierwszym miesiacu zazywanie tabletek?( biorac pod uwage fakt, ze mialam bardzo duze zaburzenie miesiaczkowania wczesciej zanim tabletek nie bralam)
2.Po jakim czasie powinno wszystko sie uregulowac (odnosnie krwawien)?
Tabletki anty nie reguluja krwawienia tylko w przerwie (lub podczas bialych tabletek) rozpoczyna sie krwawienie z odstawienia, takze wszystko powinno byc "regularnie" od poczatku.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-05, 16:32   #1093
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Tabletki anty nie reguluja krwawienia tylko w przerwie (lub podczas bialych tabletek) rozpoczyna sie krwawienie z odstawienia, takze wszystko powinno byc "regularnie" od poczatku.
Dziękuje za odpowiedz.Chodzilo mi raczej o to czy krwawienie z odstawienia zazwsze zaczyna sie na bialych tabletkach juz w pierwszym miesiacu?Czy jezeli nie to znaczy, ze cos jest nie tak?
Stary 2009-04-05, 16:36   #1094
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Dziękuje za odpowiedz.Chodzilo mi raczej o to czy krwawienie z odstawienia zazwsze zaczyna sie na bialych tabletkach juz w pierwszym miesiacu?Czy jezeli nie to znaczy, ze cos jest nie tak?
W ulotce Yazu jest napisane ze w pierwszej przerwie moze nie wystapic krwawienie.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-05, 18:17   #1095
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
W ulotce Yazu jest napisane ze w pierwszej przerwie moze nie wystapic krwawienie.

W jedenej z ulotek przeczytałam, że wszystko krwawienie może nie wystąpic przez 3miesiace, w innej ze miesiac.Chcialam wiedziec jak jest rzeczywiscie
dziekuje za odp
Stary 2009-04-05, 20:06   #1096
martaaa001
Przyczajenie

ja biore juz 18 tabletkę z pierwszego opakowania .. ginekolog zmieniła mi z mikrogynonu. Plamienie po yas jakoś zniose .. ale moje humorki nie albo się szybko wkurzam .. albo szybko czymś załamuje.. płacze z byle powodu te tabsy wprowadzą mnie w depresje Po mikrogynonie zdecydowanie tak nie miałam. Mam nadzieje, że to minie Czy któraś z was bierze je dłużej niż 3 miesiące i też ma taki problem??
martaaa001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 21:31   #1097
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
W jedenej z ulotek przeczytałam, że wszystko krwawienie może nie wystąpic przez 3miesiace, w innej ze miesiac.Chcialam wiedziec jak jest rzeczywiscie
dziekuje za odp
a czy te ulotki to na pewno ulotki YAZu??

ja mam 3 i wszędzie jest tak samo...
''jeżeli oczekiwane krwawienie nie wystąpi kolejno dwa razy, może to oznaczać ciąże''

ot i cała sztuka
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-05, 21:57   #1098
moniiiis
Przyczajenie

GG do moniiiis

Hejo, chciałam tylko napisać ze poschodziły mi te krostki z buzi, ale nie biiore już Yaz tylko Marvelon. Jestem tylko ciekawa czy tym, ktore nadal biorą Yaz poschodziły? Ja zmieniłam podrugim opakowaniu, wiem ze do trzech organizm sie dostosuje dopeiro, ale było mi bardzo źle z nimi:/
moniiiis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 11:55   #1099
electric blue
Zadomowienie

ja po 7tabletce pierwszego opakowania, oprócz plamienia, mam chyba jeszcze huśtawki emocjonalne i strasznie łatwo mnie zdenerwować-mam nadzieję, że to minie, bo ani mój Tż ani moja rodzina tego nie zniesie
electric blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 12:15   #1100
anka83krk
Raczkowanie

Zapach deszczu

Rzeczywiście jest tak, że ja nie dostałam krwawienia między 2 a 3 opakowaniem, jestem po 19 tabl a krwawienia ani widu ani słychu...
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 12:49   #1101
anusia1718192021
Przyczajenie

witam, jestem nowa i nie za bardzo wiem jak zacząść uzywać tabletki YAZ..
moj ginekolog powiedziel mi ze mam wziasc pierwsza tabletke w pierszym dniu miesiaczki i ma ona byc biala... a czytalam w ulotce i pisze ze mam wziasc pierwsza tabletke w pierwszym dniu miesiaczki z napisem START....i juz jestem skolowana i nie wiem w koncu czy mam wziasc biala czy rozowa tabletke ??
prosze wyjasnijcie mi to kochane dziewczyneczki...
anusia1718192021 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 12:59   #1102
_nietoperek_
Raczkowanie

GG do _nietoperek_

W pierwszym dniu miesiączki bierzesz tabletke z napisem Start, a po skończonym opakowaniu zaczynasz kolejne cala filozofia. Nie widzę sensu w rozpoczynaniu opakowania od tabletek nieaktywnych ...
_nietoperek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 13:23   #1103
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anusia1718192021 Pokaż wiadomość
witam, jestem nowa i nie za bardzo wiem jak zacząść uzywać tabletki YAZ..
moj ginekolog powiedziel mi ze mam wziasc pierwsza tabletke w pierszym dniu miesiaczki i ma ona byc biala... a czytalam w ulotce i pisze ze mam wziasc pierwsza tabletke w pierwszym dniu miesiaczki z napisem START....i juz jestem skolowana i nie wiem w koncu czy mam wziasc biala czy rozowa tabletke ??
prosze wyjasnijcie mi to kochane dziewczyneczki...
wtf..?! zaczynac od bialej?! po jakie licho niby?!
albo zle zrozumialas albo gin sie pomylil
zaczynasz pierwszego dnia okresu (najbezpieczniej) od tabletki nr 1 z napisem START
btw. ULOTKA
Stary 2009-04-06, 18:29   #1104
sherida
Przyczajenie

witajcie,
biore Yaz juz drugi tydzień i ogólnie czuje sie dobrze, chociaz cały czas mam okres, tzn plamienie. Ale to dopiero moje pierwsze opakowanie wiec mam nadzieje ze wszystko sie unormuje. Jeśli chodzi o inne wrażenia, to troche nasilił sie mój trądzik ale mam nadzieje ze to także przejsciowe, zauważyłam też lekki spadek apetytu. Poza tym wszystko ok. Fajnie że ktoś stworzył ten wątek na forum, bo duzo sie dowiedziałam o tych tabletkach Pozdrawiam
sherida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 18:34   #1105
littleblackwitch
Zadomowienie

ja przez pierwsze dwa tyg. w ogóle nie czułam ze biorę hormony, koszmar nadszedł w drugiej połowie cyklu co nie znaczy, ze Ty tez tak będziesz mieć, przynajmniej Ci tego nie życzę...
pzdr
Stary 2009-04-06, 18:40   #1106
sherida
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Hm..różnie to można odczytać
Lepiej się dobrze zabezpieczać niż później czytać głupie posty nastolatek typu ,,czy jestem w ciąży jak pieściliśmy się przez majtki" W końcu tabletki przepisał lekarz, więc wiedział co robi. W Polsce edukacji seksualnej jako takiej nie ma. Często wśród nastolatek krążą mity np.że za pierwszym razem się nie zachodzi. To odpowiedzialne, że dziewczyna chce się skutecznie zabezpieczać, jeśli współżyje.

Btw ostatnio był odcinek u Drzyzgi akurat o antykoncepcji, ręce i nogi opadają co ludzie mogą wymyślać za cuda.
Drogie koleżanki,
hormony (tabletki antykoncepcyjne) chronia głównie przed ciąża ale to nie jest ich jedyne zadanie, więc nie dziwi mnie że nawet bardzo młode dziewczyny zaczynają je brać. Tabletki przecież są podawane przy torbielach, cystach, problemach z trądzikiem i innych dolegliwościach, które spotykaja nawet 15 letnie dziewczyny... nie zapominajcie o tym
sherida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 19:39   #1107
Vagina
Przyczajenie

Jeżeli jest tu ktoś z Torunia, to polecam aptekę Juventa na Reja koło Tesco, tam kosztują 34 zł, ja kupiłam w olk, koło Dworca Miasto i przepłacilam 15 zł . Poza tym tabletki chyba ok, zobaczymy, dziś dopiero zaczęłam. Ładne opakowanie-stąd też pewnie ta cena
Do tej pory brałam Cyprest i w sumie wszystko spoko, gdyby nie moje problemy z zachowaniem Mam nadzieję, że przy tych tabletkach tak nie bedzie ani też twarz mi się nie pogorszy
Pozdrawiam!
Vagina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 19:50   #1108
MySSaaa
Zadomowienie

zaczne brac te tabletki po skonczeniu okresu bo wczesniej bralam novynettte gin powiedzial mi ze moze zawachac sie waga po Yaz to prawda???
MySSaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 19:53   #1109
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MySSaaa Pokaż wiadomość
zaczne brac te tabletki po skonczeniu okresu bo wczesniej bralam novynettte gin powiedzial mi ze moze zawachac sie waga po Yaz to prawda???
Tego nie wiadomo. I nikt nie odpowie na pytanie jak będzie u Ciebie z wagą. Raczej nie powinnaś przytyć. Tabletki działają moczopędnie.
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-06, 20:05   #1110
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez MissMiss Pokaż wiadomość
Tego nie wiadomo. I nikt nie odpowie na pytanie jak będzie u Ciebie z wagą. Raczej nie powinnaś przytyć. Tabletki działają moczopędnie.
mnie się apetyt zwiększył

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości