Uniwersytet Ekonomiczny Kraków - ZBIORCZY - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-29, 23:48   #1081
Carame
Rozeznanie

Dot.: Uniwersytet ekonomiczny - kraków

Można gdzieś znaleźć progi punktowe z wcześniejszych lat, nie tylko z poprzedniego? Jestem ciekawa, czy tendencja jest wzrostowa, czy wręcz przeciwnie.
Carame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 00:03   #1082
neeni
Przyczajenie

Były do niedawna, ale usunęli. NA gospodarke przestrzenną próg jest chyba wzrostowy a reszta w dół.
neeni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 00:24   #1083
kolorowapanna3
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez neeni Pokaż wiadomość
6 pkt wiecej to zawsze coś W sumie nastawilam sie już na tę infę... ale najabrdziej zależy mi na rachunkowości
na kierunki gdzie nie wliczają matmy mialabym 130pkt;/
ja 144
kolorowapanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 10:42   #1084
Klaudyskaaaa
Raczkowanie

GG do Klaudyskaaaa

Cytat:
Napisane przez Carame Pokaż wiadomość
Można gdzieś znaleźć progi punktowe z wcześniejszych lat, nie tylko z poprzedniego? Jestem ciekawa, czy tendencja jest wzrostowa, czy wręcz przeciwnie.
Jeżeli interesują cię progi to wpisz sobie w google "statystyki przyjęć UEK 2010" i tam znajdziesz dokument ze statystykami z roku 2010/2011. A jeżeli nie znajdziesz to ci mogę na maila wysłać plik.

Dziewczyny, myślicie, że 139 pkt wystarczy na analitykę gospodarczą? Jestem strasznie zła na siebie, że nie zdawałam angielskiego rozszerzonego.
Klaudyskaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 11:20   #1085
kolorowapanna3
Wtajemniczenie

Wystarczy z powodzeniem, wątpię, żeby progi nagle aż o tak dużą liczbę punktów skoczyły w górę
Stary 2012-06-30, 11:21   #1086
Carame
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Klaudyskaaaa Pokaż wiadomość
Jeżeli interesują cię progi to wpisz sobie w google "statystyki przyjęć UEK 2010" i tam znajdziesz dokument ze statystykami z roku 2010/2011. A jeżeli nie znajdziesz to ci mogę na maila wysłać plik.
Znalazłam, również te z roku 2009/2o10.

Dlaczego na UEKu jest tak, że nie można startować na kierunki, na które biorą pod uwagę różne przedmioty?
Carame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 11:54   #1087
Klaudyskaaaa
Raczkowanie

GG do Klaudyskaaaa

Cytat:
Napisane przez Carame Pokaż wiadomość
Dlaczego na UEKu jest tak, że nie można startować na kierunki, na które biorą pod uwagę różne przedmioty?
Nad tym samym się właśnie zastanawiałam... Głupio to jest zrobione.
Stary 2012-06-30, 13:02   #1088
nussie
Raczkowanie

Ja złożyłam na:
1. Gospodarkę przestrzenną (inż)
2. Ekonomię
2. Zarządzanie

Mam 144 pkt. Czy któraś z was obrała również te kierunki? Ile macie punktów?
Stary 2012-06-30, 13:21   #1089
kempulinka
Przyczajenie

ja tez wybralam ekonomie i zarzadzanie ale mam tylko 114 punktow takze o ile sie w ogole na cos dostane to pewnie bedzie to zarzadzanie. Co myslicie o zarzadzaniu na tym uniwersytecie ? Czy lepiej jest studiować tutaj niż na AGH też zarządzanie. Czy myslicie ze latwo znalezc pozniej prace ? mysle o specjalności zwizanej z finansami.
kempulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 13:23   #1090
Kaaef
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez neeni Pokaż wiadomość
Ja tylko w księgowości.
Ja również bym chciała
Stary 2012-06-30, 13:26   #1091
Kreskaaa
Zakorzenienie

Hej, to mnie fascynuje - naprawdę interesujecie się księgowością czy tak ze względów przyszłościowo finansowych wybieracie ten kierunek?? Dorabiam sobie od 3 lat prowadząc księgi rachunkowe rodzicom i...kurcze, najnudniejsza praca na świecie, gdyby nie to że mogę pracować w domu przy tv nie wytrzymałabym tak dzień w dzień!! Jak jest u was?
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 13:44   #1092
Unfaithfull
Raczkowanie

GG do Unfaithfull Send a message via Skype™ to Unfaithfull

Ja mam 150 pkt. (kochany dwujęzyczny angielski ) i zdaję na
1. zarządzanie
2. analityka gospodarcza
3. jeszcze nie jestem pewna co tam dam.

Nie podoba mi się, że po wypełnieniu całego formularza i zalogowaniu sie nie można już zmienić kierunków.
Unfaithfull jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 13:49   #1093
kempulinka
Przyczajenie

o czyli ty też na zarządzanie wlasnie ja tez pewnie dostane sie tylko na zarzadzanie bo skladalam tez na rachunkowosc i cotroling i na ekonomie ale mam jedynie 114 i mam nadzieje ze sie dostane. Myslicie ze zarzadzanie to dobry kierunek ? i gdzie jest lepszy na agh czy ekonomicznym ?

Edytowane przez kempulinka
Czas edycji: 2012-06-30 o 13:50
Stary 2012-06-30, 13:53   #1094
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez kempulinka Pokaż wiadomość
o czyli ty też na zarządzanie wlasnie ja tez pewnie dostane sie tylko na zarzadzanie bo skladalam tez na rachunkowosc i cotroling i na ekonomie ale mam jedynie 114 i mam nadzieje ze sie dostane. Myslicie ze zarzadzanie to dobry kierunek ? i gdzie jest lepszy na agh czy ekonomicznym ?
Zarządzanie to kiepski kierunek, jeśli nie masz jakiegoś dobrego pomysłu na siebie. Nie znam niestety ani jednej osoby, która byłaby z niego w pełni zadowolona. Jeśli jednak wiesz w jakim kierunku chcesz iść i odpowiada Ci któraś specjalizacja, to pewnie nie będzie tak źle. Dobrym pomysłem jest też zmiana zarządzania na coś innego na SUM, takie połączenia czasem są przydatne.

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2012-06-30 o 13:54
emememsik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 13:58   #1095
Unfaithfull
Raczkowanie

GG do Unfaithfull Send a message via Skype™ to Unfaithfull

No właśnie, też się nad tym zastanawiam.
Które zarządzanie jest 'lepsze'? Na UEku, AGH czy może UJ? Albo czym się różnią?
Kiedyś na forum AGH wyczytałam, że na UEku jest bardziej organizacyjne, a na AGH techniczne. Dlatego ja skłaniam się bardziej w stronę UE.
Unfaithfull jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 14:05   #1096
kempulinka
Przyczajenie

Wiadomo, że zarządzanie to nie jest taki kierunek po którym od razu się znajdzie prace ale myśle, że jak się wybierze dobrą specjalizacje np ja myslalam o czyms z finansami to nie bedzie juz tak zle jak to mowia dla chcacego nic trudnego. Ja zawsze marzyłam o pracy w banku lub czyms podobnym. Tylko jeszcze nie mam 100% pewności czy studiować na AGH czy na ekonomicznym.
Stary 2012-06-30, 14:38   #1097
Kreskaaa
Zakorzenienie

Słyszałam o jakimś profesorze, zajmującym się właśnie "zarządzaniem" który za punkt honoru postawił sobie rozpalenie w studentach chęci (i danie im narzędzi) do zarządzania własną firmą,... Jakieś kilkanaście (?) procent poszło tą drogą i był to już duży sukces, bo generalnie promile decydują się na własną działalność. Jak dla mnie coś tu jest nie tak, to powinien być oczywisty cel.
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 15:19   #1098
stysiex
Raczkowanie

Cytat:
Hej, to mnie fascynuje - naprawdę interesujecie się księgowością czy tak ze względów przyszłościowo finansowych wybieracie ten kierunek?? Dorabiam sobie od 3 lat prowadząc księgi rachunkowe rodzicom i...kurcze, najnudniejsza praca na świecie, gdyby nie to że mogę pracować w domu przy tv nie wytrzymałabym tak dzień w dzień!! Jak jest u was?
Odnośnie tego i pytania, które sama zadałam - moim zdaniem praca ta jest dość nudna- mam mamę księgową, więc wiem mniej więcej czego się spodziewać , ale ja po prostu lubię nudne zajęcia, jestem typem człowieka który woli mieć powiedziane od początku do końca co robić i to sumiennie wykonuje. Poza tym nie mam innego pomysłu na siebie, to mi jakoś po prostu pasuje. A z kreatywnością niestety nie mam nic wspólnego, a do kreatywnych zajęć trzeba raczej mieć "to coś". Przynajmniej tak sądzę.
Z resztą, to, co myślę w tej chwili, może być zupełnie nieaktualne za kilka lat, jak już skończę studia, wtedy się będzie myśleć o dodatkowych kursach etc. I co najważniejsze, to, że idę na rachunkowość nie oznacza, że do końca życia będę pracować w księgowości, ba, w ogóle nie oznacza, że koniecznie kiedykolwiek będę tam pracować, bo przecież czas pokaże jak będzie.
stysiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-30, 16:33   #1099
kolorowapanna3
Wtajemniczenie

Ja też lubię mieć powiedziane: zrób to, to, to i to. Wiem na czym stoję, wiem mniej więcej ile czasu mi to zajmie itp. Lubię po prostu jasne sytuacje w pracy, szkole, życiu, wszędzie
Stary 2012-06-30, 23:34   #1100
DZIEWCZYNAzJERSEY
Przyczajenie

Mnie cieszy, to, że niektóre z was złożyły na informatykę Fajnie, że coraz więcej dziewczyn się zaczyna interesować studiowaniem informatyki, może kiedyś ustaną pytania w stylu: ,,Dlaczego informatykaa??!" i to zdziwienie w oczach. W tamtym roku byłam chyba jedyną, na tym forum, która poszła na informatykę, więc już coraz lepiej
Powodzenia wszystkim maturzystkom, obyście się dostały na wymarzone kierunki
DZIEWCZYNAzJERSEY jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 09:23   #1101
kika17
Wtajemniczenie

GG do kika17

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Zarządzanie to kiepski kierunek, jeśli nie masz jakiegoś dobrego pomysłu na siebie. Nie znam niestety ani jednej osoby, która byłaby z niego w pełni zadowolona. Jeśli jednak wiesz w jakim kierunku chcesz iść i odpowiada Ci któraś specjalizacja, to pewnie nie będzie tak źle. Dobrym pomysłem jest też zmiana zarządzania na coś innego na SUM, takie połączenia czasem są przydatne.
Niezgodzę się z Tobą. Jestem obecnie na 3 roku zarządzania zaraz się bronię. Ten kierunek jest wg mnie dla osób niedokońca zdecydowanych co chcą robić, bo daje on wiele możliwości. Po drugim roku wybiera sie specjalność i wtedy dopiero można zdecydować czego się chce. Trzeba się tylko liczyć z tym że nie wszystkie specjalności są otwierane, wiadomo rachunkowość i controlling zawsze, ale z resztą już ciężej. A tak jak mówisz zawsze na SUM można iść na coś zupełnie innego np rachunkowość, bo studiowanie tego samego na SUM to dla mnie bezsens (mówie konkretnie o tym kierunku) dlatego też sama idę teraz na turystykę.

Cytat:
Napisane przez kempulinka Pokaż wiadomość
Wiadomo, że zarządzanie to nie jest taki kierunek po którym od razu się znajdzie prace ale myśle, że jak się wybierze dobrą specjalizacje np ja myslalam o czyms z finansami to nie bedzie juz tak zle jak to mowia dla chcacego nic trudnego. Ja zawsze marzyłam o pracy w banku lub czyms podobnym. Tylko jeszcze nie mam 100% pewności czy studiować na AGH czy na ekonomicznym.
Jest specjalność controlling i zarządzanie finansami przedsiębiorstw, sama na tym jestem i jest tu dużo finansów.
Wg mnie AGH to nie uczelnia do studiowania zarządzania, na UEK masz uczelnie typowo ekonomiczną, a AGH to studia typowo techniczne, jeśli chcesz coś z finansami to polecam UEK.

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Słyszałam o jakimś profesorze, zajmującym się właśnie "zarządzaniem" który za punkt honoru postawił sobie rozpalenie w studentach chęci (i danie im narzędzi) do zarządzania własną firmą,... Jakieś kilkanaście (?) procent poszło tą drogą i był to już duży sukces, bo generalnie promile decydują się na własną działalność. Jak dla mnie coś tu jest nie tak, to powinien być oczywisty cel.
Dalej zachęca się studentów do otwierania czegoś własnego, ale w obecnych czasach jest to bardzo ciężkie.

Edytowane przez kika17
Czas edycji: 2012-07-01 o 09:56
kika17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 11:00   #1102
emememsik

Cytat:
Napisane przez kika17 Pokaż wiadomość
Niezgodzę się z Tobą.
No trudno. Według mnie właśnie przez to, że kierunek jest niekonkretny, trzeba wiedzieć co się chce osiągnąć.
Stary 2012-07-01, 14:25   #1103
Seline16
Wtajemniczenie

Co do zamiany kierunków na liście.. Ja w zeszłym roku po zalogowaniu się i dokonaniu opłaty (nim jeszcze dotarła na konto uczelni) zorientowałam się, że inteligentnie nie doczytałam wcześniej, że ta kolejność jest taka ważna.. Poszłam na uczelnie do działu nauczania bodajże, napisałam podanie o zmianę kolejności kierunków i się udało bez najmniejszego problemu. Nie wiem czy można całkowicie zmienić tą listę, ale zawsze można spróbować

Okaż serce i pomóż -->klik--> http://www.karmimypsiaki.pl/

Seline16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 15:21   #1104
DeLiLaH
Raczkowanie

GG do DeLiLaH

Hej A ja teraz z innej beczki. Nie orientujecie się może, kiedy należy składać wniosek o przyznanie stypendium naukowego??

DeLiLaH jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 15:53   #1105
emememsik

Do 25 września.
Stary 2012-07-01, 17:39   #1106
iamvegas
Wtajemniczenie

u mnie UEK figuruje jako wyjście awaryjne.
wybrałam finanse i gospodarkę przestrzenną. zobaczymy jak wyjdzie

Marilyn Manson
iamvegas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 17:57   #1107
kolorowapanna3
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Seline16 Pokaż wiadomość
Co do zamiany kierunków na liście.. Ja w zeszłym roku po zalogowaniu się i dokonaniu opłaty (nim jeszcze dotarła na konto uczelni) zorientowałam się, że inteligentnie nie doczytałam wcześniej, że ta kolejność jest taka ważna.. Poszłam na uczelnie do działu nauczania bodajże, napisałam podanie o zmianę kolejności kierunków i się udało bez najmniejszego problemu. Nie wiem czy można całkowicie zmienić tą listę, ale zawsze można spróbować
ja do krakowa mam około 300km więc nie będę specjalnie jechać, żeby zmienić kolejność, może uda się na pierwszy dostać
Stary 2012-07-01, 18:57   #1108
Charmain
Zakorzenienie

Trochę zmieniając temat, pytanie chyba do Em
Na takiej karteczce z dokumentami, które trzeba oddać przy składaniu pracy jest zapis, że trzeba dać wie prace w twardych oprawach, w tym jedna z wpisem promotora. To jeszcze jakiś załącznik trzeba dać czy to będzie tylko jakaś parafka?
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 19:16   #1109
emememsik

Promotor podpisuje się na pierwszej stronie pracy (dlatego trzeba pamiętać, żeby przy oprawianiu dołożyć czystą kartkę przed stroną tytułową).
Stary 2012-07-01, 22:45   #1110
Klaudyskaaaa
Raczkowanie

GG do Klaudyskaaaa

Dziewczyny wytłumaczcie mi jak to jest z tą listą rezerwową. Na stronie UEKu jakoś tak dziwnie napisane jest. Załóżmy, że nie dostaje się na pierwszy kierunek, składam na drugi kierunek papiery i zaznaczam w ERK "lista rezerwowa" i co potem? Jakoś nie mogę się w tym połapać Może ktoś mądry mi to wytłumaczy, bo nie chcę, żeby potem było za późno
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości