|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Przyczyny pożaru nie są jeszcze znane ale prawdopodobnie podpalenie lub nieszczęśliwy zbieg okoliczności, że pożar został spowodowany przez zbyt nagrzany samochód. Będzie raczej trudne do ustalenia, ale zobaczymy.
Zaczyna się u mnie burza a ja sama jestem bo TŻ w delegacji ![]() ![]()
![]() |
#1082 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() z tymi samochodami to straszne ... a mój znowu nie chciał dziś zapalić ;/ czasami się boje, że i jemu może się coś takiego przydarzyć ![]()
![]() |
![]() |
#1083 |
Zakorzenienie
|
łatwo mówić
![]() Na moich oczach,jeszcze jak byłam mała, po uderzeniu pioruna spalił się nam telefon w domu. W innym roku na wsi tym razem, piorun strzelił w stodołę u sąsiadów i cała spłonęła. Brrr... Powtarzam sobie, że to nic takiego, zwykła burza jakich wiele, ale jestem sama w domu! A pies już schował się pod biurko :/
![]() |
#1084 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam wczoraj o tych spalonych samochodach. Straszne
![]() U mnie burze mają przechodzić dziś. Colcisław od wczoraj schowany do stodoły(tata dopiero ją przerabia na garaż), ale wiadomo - stodoła stara i zawsze jak idzie jakaś wichura to się boję, że może mi się zawalić na samochód. Choć z drugiej strony chyba tam auto jest bezpieczniejsze niż jakby stało na podwórku.
![]() |
#1085 |
Zakorzenienie
|
jeśli chodzi o burzę to u mnie była wczoraj tak ok 20. w sumie troszkę grzmiało i błyskało się, ale nie było jakos mocnej burzy
![]() ![]()
![]() |
#1086 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
Mnie burza obudziła. Zmieniło się powietrze, fajnie jest.
Mięliśmy dziś ruszyć na rybki ale chyba zostaniemy. Dawno na dłuższy dystans nie jeździłam ![]()
![]() |
![]() |
#1087 |
BAN stały
|
drogie wizazanki
Po tych waszych postach odnośnie jazdy autostrada 70km na godzinę ze względu na ekonomie mam pytanie czy któraś z was jeździ dłuższe trasy taka droga + 100 km ? z waszytch postów wynika ze nie bardzo ![]() eco drving nie polega tylko i wyłacznie na jeździe 70 wydaje mi sie ze należy znaleźć predkosc pomiedzy która mamy ekonomie i krótki czas przejazdu eskerci mówia w tym wypadku o predkosci rzedu 110-120km . odnosnie kierowców Tirów maja wbite na tempomat predkosci jada trasy po kilka tysiecy kilometrów gdybyscie porozmawiała z kimś kto jeździ takimi autami zmieniłbyscie zdanie , zreszta owi kierowcy tez woleliby nie wyprzedzać bez potrzeby ![]() zreszta gdzie jeżdzicie autostradami ? i po co skoro jeździcie tam wolniej od ciezarówek ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1088 |
Zakorzenienie
|
U mnie nie było burzy niestety (ja akurat ją lubię) więc powietrze jeszcze cięższe i cieplejsze niż wczoraj...
![]() Dzisiaj uderzam na zakupy ![]() Jakie to jest strasznie fajnie, kiedy człowiek przed każdym wyjazdem nie rozmyśla pół godziny czy oby na pewno uda mi się po ludzku zaparkować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1089 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jestem zwolenniczką szaleńczej jazdy, ale takiej w granicach rozsądku. Może mój przejechany 1000 miesięcznie to nie jest dużo, ale wystarczająco dużo kraju już przejechałam (zagranicy też) i widziałam sporo. Na naszych drogach brakuje KULTURY! Jechała któraś czeskimi autostradami? Jeśli nie, to bardzo tam zapraszam. Ograniczenia prędkości do 130 lub 140 - nie pamiętam, ale tam nikt nie jedzie szybciej jak 100-11o km. Chyba, że Polak, tych widać od razu. Wszyscy grzecznie jadą prawym pasem (najczęściej są trzy pasy). Gdy widzą kogoś włączającego się do ruchu, zjeżdżają na lewy bez zmiany prędkości, tamten spokojnie zajmuje pas prawy i jadą dalej. Niemcy są przykładem bezbłędnej kultury jazdy. Jechaliśmy z TŻ bocznymi drogami (już o samych drogach nie piszę). Podziwiamy widoki, bo piękne były. Nie jedziemy szybko, około 70 km/h. Za nami Niemcy. Nikt nas nie wyprzedzał pomimo iż mogli, bo drogi puste. Jechali tak za nami do najbliższej miejscowi, gdzie nasze drogi się rozjechały. Tylko nam, Polakom zawsze się spieszy, zawsze trzeba pędzić na załamanie karku. Szczególnie gdy ma się "lepsze" auto. Ale ono życia nie uratuje, nawet jesli pełne jest w tą cała elektronikę, która bezpieczeństwo ma zapewnić... Odnośnie tempomatu - z nim zawsze można nacisnąć hamulec lub dodać gaz. To jest tylko dodatek poprawiający komfort jazdy. Przydatny na autostradach i dłuższych ekspresówkach (w PL oczywiście).
![]() |
![]() |
#1090 |
Zakorzenienie
|
U mnie tez były burze, trafiło w pobliske Netto i zalało sklep.
Dziewczyny, przedwczoraj odebrałam prawko, a wczoraj wyruszyłam w moją pierwszą podróż ![]() ![]() ![]() Jechalo mi się naprawdę spokojnie, jakos bez strachu i co najwazniejsze-jazda sprawia mi ogromną przyjemność ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1091 | |||
BAN stały
|
tak jechałem
autorada z krk do wrocka i spalanie przy prędkości średniej z komputera 122 km/h wyniosło 7.2 l gazu ![]() i teraz w czerwcu wyjazd do francji z krk jazda autobahnami tyleze to juz było auto rodziców i tdi w polsce normalne trzymanie prekdosci ok 120 w niemczech srednio 150-160 ![]() Cytat:
![]() Brak kultury na naszych drogach jest aczkolwiek u nas mało kto jeździ normalnie czyli cos pomiedzy szybko a wolno sa krolowie dróg jazda rajdowa i zawalidrogi w czinkłeczentach i fiestach i pandach sunacych 70km/h autostrada dlatego ja jestem zwolennikiem jazdy na drogach poza terenem zabudowym z predkoscia zblizona do dopuszczalnej . Cytat:
![]() ogolnie austradami pokonuje 2 razy w miesiacu trase krk-wro i co weekend krk- katowice scc ![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1092 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1093 |
BAN stały
|
jesli kogos obraziłem to przepraszam ale najczesciej jeżdzac po DK
te autka sie wkleły , aczkolwiek w zime jadac z ojcem a8 quatro te auta najczesciej nas wyprzedzały po zasniezonych sliskich drogach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1094 |
Zakorzenienie
|
Zalecana może nie jest, ale jazda na jak najwyższym możliwym biegu zalecana jest dla każdego rodzaju silnika, bez względu na obroty (grunt to mieć wyczucie do samochodu a nie liczyć na obrotomierz - nie każde auto go ma).
Z różnymi zawalidrogami się spotkałam na trasach krajowych. Bez względu jaki był to samochód to kierowcą był albo starszy pan w kapeluszu albo (niestety) kobieta. Reszta, jak na przykład, margines przy wyprzedzaniu, nie zależy od płci. Sama jeżdżę z przepisową prędkością. Z dwóch względów - ekonomia i brak cb. Jednak temu drugiemu nie można zaufać w 100% ![]() ![]()
![]() |
#1095 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wychodzę z tego samego założenia ![]()
![]() |
![]() |
#1096 |
BAN stały
|
zalecana jest jazda na mozliwie najwyzszym biegu
jazda ponizej 2tys obrotów oznacza ze nalezy bieg zmienic jakie auto nie ma obrotomierza ? ![]() cc ? i chyba Panda haha ;( Jeździjcie jak chcecie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
☕ sprawia, że jestem☺
|
No właśnie, bez sensu wciskanie na siłę swoich poglądów
![]()
![]() |
![]() |
#1098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1099 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak jak pisze karolca, należy mieć wyczucie do samochodu! A my jeździć będziemy jak chcemy! Byle do przodu i bezpiecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1100 |
Raczkowanie
|
Witam wsrod kobiet kierowcow, ja tu pierwszy raz!
![]() ![]() Swietnie sie czyta ten watek! ![]() PS. A propos tego pozaru pod Bydgoszcza, dzien wczesniej z kuzynka zostawilysmy samochod w tym samym miejscu. Wczoraj mialam jechac tam z rodzicami, niestety moja Corsa nie wrocila na czas od mechanika. Niestety, albo raczej stety! Edytowane przez nicnasile Czas edycji: 2010-07-18 o 15:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1101 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1102 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym o czym Ty mowisz, zawalidroga na autostradzie? na 2 pasach? masz lewy, jedz, nikt Cie nie blokuje wiec nie rozumiem pretensji... I poczytaj co to jest eco driving bo chyba sie nie orientujesz ![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- Poza tym wypraszam sobie obrazanie mojego cc ![]() Powiem wam ze cinkus spisal sie dzisiaj na medal, kocham go coraz bardziej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1104 |
Zakorzenienie
|
anntab ale ja mam sporting, silnik 1.1 wiec jak na taka puszeczke calkiem spory jest
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1106 |
Zakorzenienie
|
Ty no, dobre w sumie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1107 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No to miałaś niezłe szczęście. Cytat:
Jak mało jeździłam i nie chciałam tankować do pełna to stosowałam odmianę od rezerwy do rezerwy. Może i mniej precyzyjna, ale poprawę spalania po pierwszym tankowaniu było widać gołym okiem i jestem przekonana, że wynikała ona bezpośrednio z poprawy mojej współpracy z autem ![]() A wczoraj zrobiłam ~200km w trzech ratach. Nie było źle, pomijając kretynów wyprzedzających na trzeciego i nadgorliwego TŻ, który smędził o zmianie biegu dokładnie w sekundę po tym jak ja o tym pomyślałam (czyli jeszcze zanim to zrobiłam ![]() ![]() A, i też wspominał o szkodliwości za niskiej prędkości. Z powrotem jechałam wolniej, bo mieliśmy mnóstwo czasu i tak byliśmy umówieni, że wcześniejszy przyjazd nic by nie dał, więc zwolniłam do 80, no bo po co potem stać i czekać, a tak to chociaż trochę oszczędniej będzie. Całe szczęście taką prędkość na 2-pasmowej ekspresówce dopuszczał, tylko wspomniał bym niżej nie schodziła. I takim sposobem pękł mi pierwszy tysiączek km. ![]()
![]() |
![]() |
#1108 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Często jeżdżę S-1 i zastanawiam się gdzie ma 'kolizyjne' skrzyżowanie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1109 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
a). właśnie ekonomia (ale eco driving wcale nie jest taki super dla wielu aut), b). no i komfort jazdy (na tych wysokich obrotach nie jest zbyt fajnie). I u mnie spalanie (może to kwestia tego, ze mam japońca, nie wiem) wcale się nie różni podczas jazdy na wysokich i niskich obrotach/ prędkościach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet diesle od czasu do czasu trzeba przycisnąć. Muszę namówić TŻ aby dał mi swoim autem pojeździć. Ma diesla właśnie, a ropniakiem jeździłam przed egzaminem na prawko. Chętnie poczułabym sama tę różnicę. Ostatnio jedzie w mieście przede mną jakiś baran. Trochę mnie wkurzył swoją niepewną jazdą, ale mając na pokładzie dziecko nic nie powiedziałam gryząc się w język. Widząc moją irytację 3-latek krzyczy "No! Jak jedziesz baranie jeden, ku*** mać!" ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:09.