|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
czasem do takiego stopnia że mogłabym udawać ciężarną ![]() przeszło ci to? ile się męczyłaś? |
|
|
|
|
#1082 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny nie wiem już co myśleć i czy to normalne. Pierwszy normalny okres po odstawieniu dostałam w 33dc, 2 dni normalnego krwawienia, 2 plamienia. Dwa dni przerwy i znów zaczęłam plamić... Są to różowe plamienia, nic mnie nie boli. Niestety mój lekarz jest na zwolnieniu i będę mogła iść dopiero za półtora tygodnia, a zaczęłam się trochę niepokoić. (ciąża wykluczona, nie było stosunku bez zabezpieczenia). Może któraś z Was też tak miała?
|
|
|
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
Miesiąc po odstawieniu pigułek.
pierwszy okres (bez antykoncepcji) spóźniony o 1 dzień (zawsze dostawałam w środę rano jak brałam pigułki, a teraz dostałam w czwartek) Brałam antykoncepcję 3 lata. 1 miesiąc bez brania pigułek
|
#1084 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rozmawiałam o tym z moją mamą, też tak miała, więc to pewnie genetycznie idzie. W każdym razie nie ma powodu do niepokoju moim zdaniem. Jak masz wątpliwości to idź do lekarza Teraz jestem bez hormonów od marca i mam bardzo podobnie, tylko ten okres plamienia po przerwie mam dłuższy- nawet do 5dni.
|
|
|
#1085 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
więc dla własnego spokoju pójdę się przebadać jak tylko lekarz wróci. Jeszcze raz bardzo dziękuje
|
|
|
|
|
#1086 |
|
Rozeznanie
|
Miałaś robioną kolposkopię?
|
|
#1087 |
|
Przyczajenie
|
Kolposkopie nie.
Przed usunięciem konsultowałam się z 3 lekarzami i każdy przy badaniu stwierdził że mam bardzo dużą nadżerkę (wcześniej nic o tym nie wspominałam, nie chciałam wierzyć więc byłam u 3 lekarzy) dostałam globulki dopochwowe (nazwy nie pamiętam) które niestety nic nie dały jeśli chodzi o nadżerkę tylko zlikwidowały infekcję, później nadżerka zaczęła krwawić i lekarz zdecydował o usunięciu. |
|
|
|
#1088 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1089 |
|
Przyczajenie
|
Tego nie wiedziałam, że kolposkopia jest wymaganym badaniem...
Za zabieg nie płaciłam, był refundowany przez NFZ. Mam nadzieję tylko, że nie bez powodu w rzeczywistości był zabieg. Na cytologii wykazało tylko (nie pamiętam dokładnie a nie mam wyników przy sobie) jakąś infekcję i coś czego nie potrafię powtórzyć. |
|
|
|
#1090 |
|
Wtajemniczenie
|
Dopisuje się do wątku. W piatek wzięłam ostatnią tabletkę Novynette, łykałam je przez ostatnie 16 miesięcy. Trochę się przestraszyłam tym co piszecie, zobaczymy jak to będzie ze mną.
|
|
|
|
#1091 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), niegazowaną wodę mineralną, piję pokrzywową herbatkę i z racji upałów przestawiłam się na sukienki i spódnicę więc już mnie dżinsy nie demotywują
|
|
#1092 |
|
Raczkowanie
|
Mam tak mniej więcej od miesiąca przy czym podkreślam, że teraz już jest lepiej.
Jeśli czekać, aż wszyscy zmądrzeją, za długo to potrwa. – Fiodor Dostojewski, Zbrodnia i kara Realizuję swoje marzenia. Edytowane przez Isharaya Czas edycji: 2011-07-18 o 12:07 |
|
|
|
#1093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie powzięłam męską decyzję, aby odstawić tabletki po ostatnim listku. Biorę tabletki już 4 lata i chciałabym przestać ze względu na duże rozstrojenie emocjonalne, które nei wiem czym jest spowodowane;/. Z resztą środki hormonalne zawsze zaburzają w jakiś sposób równowagę organizmu a ja chciałabym za parę lat założyć rodzinę. Boję się tylko, że zajdę w ciąże zaraz po odstawieniu
. Jak sobie z tym radzicie?
|
|
|
|
#1095 |
|
Rozeznanie
|
Pestycyda - zabezpieczaj się prezerwatywą. Ja z mojej strony polecam npr ale nie ze względów religijnych, tylko w związku ze świadomością płodności. To się nazywa FAM.
Te rozstroje emocjonalne to wina tabletek, też tak miałam. Raz byłam agresywna wręcz, innym razem milusińska. Aż mnie samej to przeszkadzało. Pewnie to indywidualna sprawa, ale ja też myślałam, że zajdę w ciążę zaraz po odstawieniu tabletek. Co miesiąc robiłam test, ale dopiero po ponad 3miesiącach doczekałam się dwóch kresek na teście ciążowym.
|
|
#1096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz po odstawieniu dopiero mi hormony wariują i mam zmienne nastroje my np zabezpieczamy się prezerwatywami tak w ogóle to melduję już drugi @ po odstawieniu
|
|
|
|
|
#1097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może dorzucić do prezerwatywy globulki? |
|
|
|
|
#1098 |
|
Zakorzenienie
|
a dlaczego nie same gumki? jak prawidłowo założona to będzie wszystko ok
|
|
|
|
#1099 |
|
Raczkowanie
|
Melduje, ze jestem juz po okresie! dostalam w 64 dc! po odstawieniu novynette
|
|
|
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja pierwszy dostałam w 27 teraz w 29
|
|
|
|
|
#1101 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Temperatura nie podnosi skuteczności zabezpieczenia, a potwierdza Twoje wnioski. Nie trzeba prowadzić tego długi czas, żeby móc stwierdzić płodne dni, mi wystarczył pierwszy cykl i wiedziałam kiedy płodne a kiedy nie. Długo okres czasu potrzebny jest, żeby stosować różne reguły, a nie określać płodne dni. Weź się doucz na ten temat, bo przez takich jak Ty zniechęca się dużo osób. A jeśli masz stosować gumki tak czy inaczej to co za problem spróbować ? No , ale nie każdy jest w stanie nauczyć się rozpoznawać swoją płodność. Same głupoty piszesz.
|
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() także jak ktoś ma stracha można się wtedy całkowicie powstrzymać od współżycia |
|
|
|
|
#1103 |
|
Raczkowanie
|
witam się i ja
tabletki brałam przez ostatnie 3lata, przez ostatnie kilka miesięcy Qlairę, wcześniej kilka innych i zawsze ten sam problem: libido na poziomie -100, bóle brzucha i ogólne niechcemisie, i odwalsię ![]() jestem teraz 10dni po odstawieniu i nie wiem, czy już mi przechodzi, czy to tylko moje wymysły, ale kurdę, pierwszy raz od 3lat mam ochotę na seks i nie mam ochoty zabić mojego TŻ ![]() będę Was tu podczytywać i czekać na okres ;p |
|
|
|
#1104 |
|
Raczkowanie
|
@ roksanula
Organizm po odstawieniu tabletek bywa rozstrojony.Przez ok. 6 miesięcy po odstawieniu bardzo częste są zaburzenia cyklu miesięcznego, krwawienia i plamienia międzymiesiączkowe. Sygnały wysyłane przez ciało mogą być bardzo łatwo mylnie zinterpretowane. Zwłaszcza dla kogoś kto nigdy nie stosował metod npr. Przykładowo - duża ilość śluzu i kłucie w jajnikach mogłoby być dla jednej osoby oznaką owulacji, dla mnie jednak to była torbiel... Nie zamierzam nikogo zniechęcać do stosowania metod npr jednak myślę, że warto by było z tym odczekać aż się sytuacja hormonalna ustabilizuje.
|
#1105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak Ty mi tu piszesz o bólu owulacyjnym, który jedna kobieta ma, a druga nie i o ilości śluzu (jakby określanie płodności określało się tylko na jego ilości ) to możesz się wcale na ten temat wypowiadać, bo Twoje argumenty nie są nawet logiczne.Nie wiem jak bardzo mylne sygnały mój organizm by mi dawał, żebym nawet w pierwszym cyklu nie wiedziała, kiedy mam drugą fazę. Naprawdę dziewczyno, nie wypisuj bzdur.
|
|
|
#1106 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Zabezpieczamy się prezerwatywą ale lubie wiedzieć co tam się w organiźmie dzieje I już od dłuższego czasu myślę o tym, także byłabym wdzięczna
|
|
|
|
|
#1107 |
|
Rozeznanie
|
Wysyłam pw.
|
|
#1108 |
|
Zadomowienie
|
Witam jestem nowa na tym wątku, niedawno odstawiłam tabletki, i chciałam się czegoś dowiedzieć, jak wasze organizmy reagują na to i w ogóle. Ja mam od niedawna mocne bóle w podbrzuszu nawet tabletki przeciw bólowe nie pomagają, a do okresu jeszcze kilka dni... Nie wiem czy to od odstawienia czy może coś innego... ;/ ? Poradźcie coś.
|
|
|
|
#1109 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ciężko coś na to poradzić. Ja starałam się nie myśleć, TŻ masował mi brzuch, i w każdej wolnej chwili starałam się przebywać na dworze. Jak nagle przyszło tak nagle zniknęło oO Edytowane przez margerites Czas edycji: 2011-07-19 o 19:34 |
|
|
|
|
#1110 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok to będę wdzięczna za podpytanie, bo ja dopiero byłam u lekarza i nie chcę cały czas zawracać głowy Brałam tabletki przez kilka lat(ok4)(z kilkoma przerwami) i boję się jakiś powikłań...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

czasem do takiego stopnia że mogłabym udawać ciężarną 

więc dla własnego spokoju pójdę się przebadać jak tylko lekarz wróci.

. Jak sobie z tym radzicie?