Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-02, 19:29   #1081
Żiżka
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez *Justynka* Pokaż wiadomość
Mam pytanie, kiedy zaczynałam nosić soczewki dostałam od okulistki soczewki J&J ACUVUE OASYS i nosiłam je miesiąc, tak jak powiedziała mi okulistka. Teraz planuje kupić je na all i widze, że na aukcji pisze, że te soczewki są dwutygodniowe
http://www.allegro.pl/item291079564_..._8_4_1_25.html

więc nawet jeśli są one dwutygodniowe to czy mogę je nosić miesiąc jeśli nic się nie dzieje
miałam dokładnie taką samą sytuację, zapytałam o to na jakimś forum internetowym i dostałam odpowiedź, że mimo to ze te soczewki są dwutygodniowe można spokojnie nosić je przez miesiąc. Szczerze mówiąc ciągle nie jestem do końca przekonana jak to dokładnie powinno być dlatego jak następnym razem będę u swojej okulistki to koniecznie zapytam
Stary 2008-01-02, 19:36   #1082
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Mi okulista powiedziała, że jak pisze 2 tygodnie to dwa tygodnie i koniec. Ja swoje noszę 2 tygodnie i 3 dni Niestety jeszcze te które zamówiłam na allegro mi nie przyszły
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 19:40   #1083
*Justynka*
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Żiżka Pokaż wiadomość
miałam dokładnie taką samą sytuację, zapytałam o to na jakimś forum internetowym i dostałam odpowiedź, że mimo to ze te soczewki są dwutygodniowe można spokojnie nosić je przez miesiąc. Szczerze mówiąc ciągle nie jestem do końca przekonana jak to dokładnie powinno być dlatego jak następnym razem będę u swojej okulistki to koniecznie zapytam
Ehhh, kupie i ponosze miesiąc
tamte tez tak nosiłam i nic się nie stało, bo na takie częste zmiany mnie nie stać

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 20:41   #1084
radioheadka
Zadomowienie

jeśli jest napisane, że dwutygodniowe, to nosimy 2 tygodnie!!! nieważme co piszą na forach, przecież to logiczne, że gdyby przeznaczone byly do trybu miesięcznego, to producent by o tym napisał....
ech...
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-02, 21:41   #1085
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
jeśli jest napisane, że dwutygodniowe, to nosimy 2 tygodnie!!! nieważme co piszą na forach, przecież to logiczne, że gdyby przeznaczone byly do trybu miesięcznego, to producent by o tym napisał....
ech...
Zgadzam się Ale to taka wyjątkowa sytuacja, bo nadal nie mam nowych soczewek I niby producent pisze dwa tygodnie, ale po tych 3 dniach dłużej nic mi nie jest, komfort noszenia taki jak zawsze i soczewki nadal wyglądają jak nowe Ciekawa jestem jakie są zagrożenia noszenia takich soczewek pare dni dłużej niż zaleca producent
Stary 2008-01-02, 23:10   #1086
Broniecka
Raczkowanie

Ech, ja tego nie rozumiem. To są Wasze oczy! Mają Wam służyć jeszcze 40, 50 a może nawet 60 lat! Naprawdę warto oszczędzić te kilkadziesiąt złotych i narażać się na choroby?

Broniecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 06:09   #1087
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Broniecka Pokaż wiadomość
Ech, ja tego nie rozumiem. To są Wasze oczy! Mają Wam służyć jeszcze 40, 50 a może nawet 60 lat! Naprawdę warto oszczędzić te kilkadziesiąt złotych i narażać się na choroby?
U okulisty za pare place 41 na allegro za 3 pary 50 zl Dla mnie warto. To tylko 3 dni dłużej i wątpie żeby od tych trzech dni moje oczy jakoś ucierpiały...
Stary 2008-01-03, 10:19   #1088
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Zgadzam się Ale to taka wyjątkowa sytuacja, bo nadal nie mam nowych soczewek I niby producent pisze dwa tygodnie, ale po tych 3 dniach dłużej nic mi nie jest, komfort noszenia taki jak zawsze i soczewki nadal wyglądają jak nowe Ciekawa jestem jakie są zagrożenia noszenia takich soczewek pare dni dłużej niż zaleca producent
nie ma żadnego zagrożenia. te terminy podaje się m.in. po to żeby nikt nie zarzucił producentowi niedopatrzenia lub wprowadzenia w błąd. termin np. miesięczny to ten najoptymalniejszy, tzn, że w jego trakcie masz 100 proc. gwarancji producenta, że nic się z soczewką (odpowiednio używaną i pielęgnowaną) nie stanie
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 10:31   #1089
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
nie ma żadnego zagrożenia. te terminy podaje się m.in. po to żeby nikt nie zarzucił producentowi niedopatrzenia lub wprowadzenia w błąd. termin np. miesięczny to ten najoptymalniejszy, tzn, że w jego trakcie masz 100 proc. gwarancji producenta, że nic się z soczewką (odpowiednio używaną i pielęgnowaną) nie stanie

tam jest opodane dwa tygodznie jako preferowany czas noszenia. tzn ze jak nosisz 2 tyg to masz gwarancje producenta ze nic Ci9 sie nie stanie. ja nosze tesz dluzej, roznie czasem 3 tyg, czasem miesiac./ po prostu czuje kiedy soczewki juz mi sie zaczynaja zabialczac i robic sie nieswieze - wywalam i zakladam nowe.
poza tym, producenci tez chca zarabiac ;> gdyby napisali ze mozna je nosic miesiac to by mieli mniej klientow
Stary 2008-01-03, 10:49   #1090
Milky_quartz
Zadomowienie

hej Czekam na moje pierwsze soczewki... Jednak mam wątpliwości, bo słyszałam, że soczewki zapisuje się słabsze, a lekarz przepisał mi prawie taką samą moc jak na okulary i jedynie "wyrównał wadę" zmniejszając na jednym oku o 0,25 dioptrii, bo tak też widziałam dobrze. Okulary mam -1,75 sfera i -0,5 cylinder na lewe, a -1,5 i -0,5 na prawe. A soczewki - 1,5 i - 0,5 na lewe i prawe. Co myślicie?......
Milky_quartz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 13:17   #1091
MarciaM
Raczkowanie

GG do MarciaM

Cytat:
Napisane przez Milky_quartz Pokaż wiadomość
hej Czekam na moje pierwsze soczewki... Jednak mam wątpliwości, bo słyszałam, że soczewki zapisuje się słabsze, a lekarz przepisał mi prawie taką samą moc jak na okulary i jedynie "wyrównał wadę" zmniejszając na jednym oku o 0,25 dioptrii, bo tak też widziałam dobrze. Okulary mam -1,75 sfera i -0,5 cylinder na lewe, a -1,5 i -0,5 na prawe. A soczewki - 1,5 i - 0,5 na lewe i prawe. Co myślicie?......

Mi okulistka robiła badanie i stwierdziła, że mam - 0,75 na jednym i drugim oku. Powiedziała, że soczewki daje się słabsze i noszę soczewki o mocy - 0,5, zmniejszyła o -0,25 na obu oczach...
MarciaM jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-03, 13:24   #1092
ona24
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rhapsody Pokaż wiadomość
noszę soczewki od tygodnia prawie
chciałabym zamówić płyn bo ten co mam od optyka niedługo mi sie skonczy

ktory możecie mi polecic?
1 Płyn B&L RENU MULTIPLUS 710ml+120ml GRATIS!!!
2 Płyn OPTI-FREE Exspress 710ml + 60ml GRATIS!!!!!
3 Płyn*** Solo Care AQUA *** 720ml Ciba Vision!!!!
4 Płyn Amo Complete Multi-Purpose Solution720ml+120

zamówiłabym na allegro u sprawdzonego sprzedawcy i odebrala osobiscie wiec odpadnie mi koszt transportu

i jeszcze mam pytania:
1. czy moge umyc sobie pojemniczek na soczewki woda?
2. mam promiec krzywizny 8,7 ale wg innych osob soczewke mi widac na oku, tak jakby wystaje o 2 mm czy mozliwe ze jest jakby za duza?
dobrze mi sie w nich chodzi, dobrze widze
3. czy kupic sobie krople do oczu jesli nie odczuwam zadnego dyskomfortu?

zapomnialam sie o to zapytac okulisty ;/

pozdrawiam
Polecam płyn Opti Free, co do RENU to słyszałam gdzieś, że został wycofany w USA, ponieważ był szkodliwy dla oczu
ona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 13:32   #1093
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MarciaM Pokaż wiadomość
Mi okulistka robiła badanie i stwierdziła, że mam - 0,75 na jednym i drugim oku. Powiedziała, że soczewki daje się słabsze i noszę soczewki o mocy - 0,5, zmniejszyła o -0,25 na obu oczach...
Ja mam okulary -1,25 na lewe i prawe, soczewki mam na lewe i prawe -1,5 i widze dużo lepiej niż w okularach z oczywistych względów. Dostałam też recepte na silniejsze okulary na -1,5 więc u mnie nie było mowy o słabszych niz okulary soczewkach
Stary 2008-01-03, 15:12   #1094
sylwiaa18
Rozeznanie

Cytat:
2. mam promiec krzywizny 8,7 ale wg innych osob soczewke mi widac na oku, tak jakby wystaje o 2 mm czy mozliwe ze jest jakby za duza?
dobrze mi sie w nich chodzi, dobrze widze
promien krzywizny(BC) to stopien w jakim jest wyypukla soczewka, jak bardzo jest zagieta, u kazdego bedzie widac soczewke na oku bo ona wystaje poza teczowke(parametr DIA okresla jaka jest ona duza np.14mm)
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 16:57   #1095
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez ona24 Pokaż wiadomość
Polecam płyn Opti Free, co do RENU to słyszałam gdzieś, że został wycofany w USA, ponieważ był szkodliwy dla oczu
To prawda, że jeden z kilku rodzajów płynu ReNu został wycofany ze sprzedaży (również w Polsce, wymieniano używane butelki na inne rodzaje tego płynu). Cała reszta jest ok.
Stary 2008-01-03, 19:21   #1096
Milky_quartz
Zadomowienie

a to czymś grozi, że mi zmniejszył o 0,25 tylko na jednym oku? :/ W końcu to lekarz, nie wiem już co myśleć.....
Stary 2008-01-03, 19:56   #1097
radioheadka
Zadomowienie

zmniejsza sie moce dopiero ponizej -3, wiec nie masz sie czym przejmowac
radioheadka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-03, 21:56   #1098
Milky_quartz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez radioheadka Pokaż wiadomość
zmniejsza sie moce dopiero ponizej -3, wiec nie masz sie czym przejmowac

oo dziękuję rozwiałaś moje wątpliwości
Stary 2008-01-04, 15:38   #1099
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
A nie zauważyłaś że w okularach widzisz teraz gorzej?
Ja miałam okulary w których od wielu lat super widziałam, ale postanowiłam przerzucić się na soczewki kontaktowe. I okulistka przepisała mi soczewki o identycznej mocy jak okulary. Po kilku miesiącach intensywnego noszenia soczewek (okulary nisiłam tylko po domu) pewnego dnia wyszłam z domu w okularach. I.. okazało się że widzę w nich bardzo źle. Jednym słowem okulistka zamiast przepisać mi soczewki słabsze niż okulary (powinno się o ok 0,75 do 1 dioptrii, ale to zależy od wady) przepisała mi takie same.
Poszłam dobrać sobie nowe okulary, mam teraz o 0,75 dioptrii mocniejsze niż soczewki, ale i tak bardzo słabo w nich widzę.
Do dzisiaj pluję sobie w twarz, że poszłam do lekarza bez żadnej wiedzy i przez to zepsułam sobie wzrok, ale skąd ja totalny laik mogłam o tym wiedzieć?
Zaufałam lekarzowi..
Po tym co napisałaś sprawdziłam i widzę w okularach tak samo jak w soczewkach, czyli wszystko jest w jak najlepszym porządku. Ale to co napisałaś daje do myślenia, bo nie wiadomo czy to tylko nieszczęśliwy zbieg okoliczności czy faktycznie wada wynikła z noszenia soczewek. Jak pójdę do kontroli to aż z ciekawości zapytam okulistki

Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-04, 15:57   #1100
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Od dzisiaj nosze soczewki Air optix (dotad mialam Airfresh firmy Hydron) i widze w nich duzo gorzej! Nie mam pojecia czym jest to spowodowane, moc soczewek jest taka sama ale ja widze znacznie slabiej

Czy to normalne? Ze w jednych soczewkach widze dobrze a w soczewkach innej firmy slabiej?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

<--------Moja kreskówkowa idolka.
Ladzia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 15:58   #1101
monic84
Rozeznanie

ja mam duza wada
zawsze nie lubilam chodzic w okularach, nie podobaly mi sie grube szkla

chodze w soczewkach od 3 lat i jest super
Na imprezy zakladam jedniodniowe a na codzien chodze w miesiecznym lub 3-miesiecznych.
Przewaznie chodze w B&L.
Dzis nie bylo mojej wady, wiec wzielam z iWear, miesieczna kosztowaly 38 zl czyli o 10 zl taniej niz B&L. Ciekawe jak sie beda nosily.

Kiedys kupilam sobie na allegro niebieskie miesieczne, i niedlugo zamierzam kupic sobie zielone Fajny efekcik.

Ale nie chce juz aby moja wada sie pogarszala i mam nadzieje ze juz sie nie pogorszy.
Odkad chodze w soczewkach to wada stoi.
Bardzo bym chciala isc na operacje ale sie troche jej boje...

hmm w soczewkach mam moja prawdziwa wade, natomiat w okularach mam troche mniej. Bo okulista mowi ze oko mi pracowac. Ale rzadko chodze w okularach, tylko wieczorami w lozku
monic84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 16:38   #1102
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Ladzia_15 Pokaż wiadomość
Czy to normalne? Ze w jednych soczewkach widze dobrze a w soczewkach innej firmy slabiej?
Może po prostu soczewki są gorszej jakości?
Stary 2008-01-04, 16:43   #1103
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Od dzisiaj nosze soczewki Air optix (dotad mialam Airfresh firmy Hydron) i widze w nich duzo gorzej! Nie mam pojecia czym jest to spowodowane, moc soczewek jest taka sama ale ja widze znacznie slabiej

Ja w silikonowych widzę gorzej mimo takiej samej wady. Może te drugie są silikonowe? w nich to się zdarza
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 16:48   #1104
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:

Poczekaj kilka dni, czasem jak zmieniasz firmę soczewek tak się dzieje, oko musi się "przystosować"
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 21:45   #1105
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

Hmmm... Wiec ponosze je jeszcze pare dni i zobaczymy Jesli nic sie nie zmieni zamowie jakis inne

Lub wroce do tych pierwszych ;/
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Stary 2008-01-05, 16:35   #1106
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm... Wiec ponosze je jeszcze pare dni i zobaczymy Jesli nic sie nie zmieni zamowie jakis inne

Lub wroce do tych pierwszych ;/
Ponoć tak nawet z 10 dni, przynajmniej będziesz miała pewność.
Wiesz czasem tak jest że nawet jak nosisz soczewki jednej firmy to może się zdarzyć jakaś "wadliwa" para w której widzi się gorzej. Nie wiem czym to jest spowodowane.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-05, 21:59   #1107
Ladzia_15
Wtajemniczenie

GG do Ladzia_15

No o tym wiem Nosze soczewki od sierpnia i w mojej drugiej parze mialam soczewke w ktorej widzialm gorzej, tak troche nie wyraznie. DOsyc przestraszona bylam. Wiadomo - nosze soczewki miesiac a tu takie problemy. Balam sie ze wzrok trace czy cos :P Ale zalozylam kolejna pare i juz bylo ok

A te ponosze jeszcze troche. Mam wrazenie ze juz dzisiaj jest nieco lepiej

Stary 2008-01-06, 12:13   #1108
rhapsody
Rozeznanie

witam
kupiłam ostatecznie płyn Renu

ale nasunęły mi się koleje pytania:
mam promień krzywizny 8,7
bardzo mało soczewek na allegro znalazłam o takiej krzywiźnie
czy to jest jakiś niestandardowy promień? właściwie tylko johnson dwutygodniowy na allegro ma taki promień.. chyba że źle szukam
czy mogę sobie tak zmienić promień na 8.6 ?

pozdrawiam
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 12:21   #1109
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rhapsody Pokaż wiadomość
witam
kupiłam ostatecznie płyn Renu

ale nasunęły mi się koleje pytania:
mam promień krzywizny 8,7
bardzo mało soczewek na allegro znalazłam o takiej krzywiźnie
czy to jest jakiś niestandardowy promień? właściwie tylko johnson dwutygodniowy na allegro ma taki promień.. chyba że źle szukam
czy mogę sobie tak zmienić promień na 8.6 ?

pozdrawiam
dobrze szukasz, ja tez taki mam :/ 2 osoby na allegro sprzedaja soczewki o tej krzywiznie (acuvue adv.), z czego jednemu facetowi zablokowali juz konto. (m.in.ja sie na nim przejechalam-soczewki przyslal mi po.............2 miesiacach!!!!!!!!!!)
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-06, 12:36   #1110
rhapsody
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
dobrze szukasz, ja tez taki mam :/ 2 osoby na allegro sprzedaja soczewki o tej krzywiznie (acuvue adv.), z czego jednemu facetowi zablokowali juz konto. (m.in.ja sie na nim przejechalam-soczewki przyslal mi po.............2 miesiacach!!!!!!!!!!)

nosisz johnsony?
jesli nie na allegro to zostaja sklepy internetowe..

czy wielka roznica jest miedzy 8,6 a 8,7
porozmawiam z okulista na kotroli w tym tygodniu
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości