Rimini zbiorczy - wakacje, obozy - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-03, 10:14   #1081
lesina
Raczkowanie

Dot.: Rimini zbiorczy - wakacje, obozy

Też jadę w tym roku do Rimini, z Almaturu Może ktos się wybiera od 27 lipca?

Cytat:
Napisane przez dud98 Pokaż wiadomość
Nie licząc drinków

Czyli wychodzi jakieś 145 zł za jedną dyskotekę Nieźle.
No to super... ;D Jak byłam we Francji to wstęp do klubu tez kosztował 10 euro, ale przynajmniej w cenie był drink. I w ogole sam klub ekstra, 3 sale, w każdej inna muzyka...

lesina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 14:35   #1082
mala2806
Zadomowienie

Może zrobimy taką liste co na pewno trzeba zabrać? ;>

No więc tak:
*oczywiście pieniążki Ile? 100 euro wystarczy? 150?
*jakiś strój (a może kilka?)
*ubrania (jakie najlepiej? jedna para długich spodni wystarczy czy raczej nie? ;>)
*nakrycie głowy
*kremy z filtrem
*podusia i kocyk, książki, gazety, krzyżówki na drogę
*aparat, mp3-4 i inne gadżety tego typu
*wygodne buty (sandały najlepiej chyba... adidasy też się przydadzą?), jakieś klapki pod prysznic
*kosmetyki: szampon, szczoteczka i pasta do zębów, żel pod prysznic i jakieś mydełko i w sumie takie których się codziennie używa

Co jeszcze?
mala2806 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 15:32   #1083
lesina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mala2806 Pokaż wiadomość
Może zrobimy taką liste co na pewno trzeba zabrać? ;>

No więc tak:
*oczywiście pieniążki Ile? 100 euro wystarczy? 150?
*jakiś strój (a może kilka?)
*ubrania (jakie najlepiej? jedna para długich spodni wystarczy czy raczej nie? ;>)
*nakrycie głowy
*kremy z filtrem
*podusia i kocyk, książki, gazety, krzyżówki na drogę
*aparat, mp3-4 i inne gadżety tego typu
*wygodne buty (sandały najlepiej chyba... adidasy też się przydadzą?), jakieś klapki pod prysznic
*kosmetyki: szampon, szczoteczka i pasta do zębów, żel pod prysznic i jakieś mydełko i w sumie takie których się codziennie używa

Co jeszcze?
Zależy czy chcesz jeżdić na wycieczki fakultatywne (jesli to oboz) no i wstępy do klubów też trochę kosztują...150 to tak min wg mnie
Strój jeden, 1 para jeansow i np spodnie z materialu
Ręcznik, torba na plaże. I chyba tyle mi przychodzi do głowy

Stary 2009-07-03, 16:01   #1084
mala2806
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lesina Pokaż wiadomość
Zależy czy chcesz jeżdić na wycieczki fakultatywne (jesli to oboz) no i wstępy do klubów też trochę kosztują...150 to tak min wg mnie
Strój jeden, 1 para jeansow i np spodnie z materialu
Ręcznik, torba na plaże. I chyba tyle mi przychodzi do głowy

Wycieczek fakultatywnych nie wliczam w to. Oddzielnie liczę.
W hotelach są zazwyczaj ręczniki czy bierzecie kilka swoich? (ile?)
Stary 2009-07-03, 16:53   #1085
lesina
Raczkowanie

W sumie jeszcze nigdy nie byłam na takim obozie za granicą, więc nie wiem. Pewnie wezme jeden na plaze i jeden normalny w razie czego

Stary 2009-07-03, 17:03   #1086
mala2806
Zadomowienie

Ja też nie byłam dlatego tak się dopytuję...
Stary 2009-07-03, 17:47   #1087
Nonti
Przyczajenie

GG do Nonti Wyślij wiadomość przez MSN do Nonti

z wlasnego doswiadczenia wiem ze lepiej wziac ze 2 kostiumy kapielowe.
zazwyczaj biore tez zgrzewke wody niegazowanej.(jesli jade autokarem).
przyda sie dobrze zaopatrzona apteczka. plastry itd to wiadomo ale radze tez cos na opazenia (ja nie wzielam i mam wielka blizne od prostownicy;p) , oraz wegiel lub cos podobnego jesli jedziecie pierwszy raz gdzies za granice i to w cieple rejony. roznie to organizm reaguje na zmiany klimatyczne.

klapki pod prysznic koniecznie!
na reczniki i mydla hotelowe nie liczcie jesli jedziecie na obóz :P nawet jesli oferuja to odradzam ich uzywania
Nonti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-03, 21:26   #1088
RXN
Raczkowanie

almatur - Cannes - ostatni turnus
kto jedzie?
pisać PW
RXN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 21:35   #1089
Oliisz
Przyczajenie

Nowa jestem, dobry wieczór ;d jade do Rimini do hotelu Maioli - 30.07 - 9.08 - biuro Unitur z Gdańska. Jedzie ktoś w podobnym terminie? Czytając wasze wypowiedzi coraz bardziej napalam sie na wyjazd ;dd
Oliisz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 23:18   #1090
mala2806
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nonti Pokaż wiadomość
przyda sie dobrze zaopatrzona apteczka. plastry itd to wiadomo ale radze tez cos na opazenia (ja nie wzielam i mam wielka blizne od prostownicy;p) , oraz wegiel lub cos podobnego jesli jedziecie pierwszy raz gdzies za granice i to w cieple rejony. roznie to organizm reaguje na zmiany klimatyczne.

na reczniki i mydla hotelowe nie liczcie jesli jedziecie na obóz :P nawet jesli oferuja to odradzam ich uzywania

O kurczę. A ja nie mam nawet jednego stroju kąpielowego (za małe z tamtego roku... ) Czyli będzie trzeba troszke zainwestować...
O apteczce nie pomyślałam. Dobrze, ze wspomniałaś
Stary 2009-07-04, 15:32   #1091
DaGuLeK91
Przyczajenie

GG do DaGuLeK91 Send a message via Skype™ to DaGuLeK91
Smile Dot.: Rimini zbiorczy - wakacje, obozy

Siemka wszystkim ;**
Mam takie pytanko ) kto jedzie do Rimini do hotelu Consul w terminie od 27.07-07.08 ? ?
DaGuLeK91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 18:01   #1092
Alexiss09
Przyczajenie

ja też nigdy nie liczę na te hotelowe ręczniki i kosmetyki,,, nawet jak się trafiają czasem, to wolę swoje...

a jedzie tu ktoś do Rimini 30.07-10.08 z prima tour >atas poleca<?!
Alexiss09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 18:12   #1093
lesina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DaGuLeK91 Pokaż wiadomość
Siemka wszystkim ;**
Mam takie pytanko ) kto jedzie do Rimini do hotelu Consul w terminie od 27.07-07.08 ? ?
ja skad jedziesz? tzn gdzie wsiadasz do autobusu?

Stary 2009-07-04, 22:14   #1094
mala2806
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nonti Pokaż wiadomość

Mam iść do apteki i powiedzieć POPROSZĘ WĘGIEL?
Stary 2009-07-05, 08:11   #1095
Rimini2009
Raczkowanie

GG do Rimini2009

28 dni < 3

To taaaaaaaaaak długo !
Rimini2009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-05, 16:36   #1096
DaGuLeK91
Przyczajenie

GG do DaGuLeK91 Send a message via Skype™ to DaGuLeK91

do Lesiny ja wsiadam w Tychach ;D a ty gdzie??
kochana;* napisz na gg do mnie jak mozesz to pogadamy))
DaGuLeK91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 15:02   #1097
alex11561
Raczkowanie

Hej

Ja własnie wróciłam z obozu z Rimini z hotelu Buenos Aires i było za***iscie, chce tam wrocic za dwa tygodnie, ale nie mam kasy i zbieram i szukam pracy hehe. Było super, morze ciepłe, dyskoteki, codziennie na transie alkoholowym wypozyczaliśmy rowery wodne i wypływaliśmy w morze zyc nie umierać, pogoda świetna, ludzie super tylko włosi w klubach obleśni Strasznie drogo, ale da się przezyc, klimat bardzo wesoły i ogolnie jestem baaaardzo zadowolona troche daleko z mojego hotelu do dyskotek ale do Carnaby jezdziliśmy autokarem, a do Altromondo to pieszo jakos ok. 10 minut... Hotel usytuowany zaraz przy prywatnej plaży (w Rimini każdy hotel ma przydzieloną prywatną plaze) jedzenie w hotelu okropne, ale zawsze po lub przed chodziło się na pizze, czy lody w restauracjach jest coś takiego jak "coperto" inaczej "napiwek" ktory jest juz wliczany do rachunku, jego wysokośc zalezy od tego gdzie siedzicie i w ile jestescie osob oraz co zamówiliście.
Jeśli coś mi sie jeszcze przypomni to napewno dopisze
alex11561 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-06, 17:03   #1098
alutka06
Przyczajenie

ja w tamtym roku bylam na obozie w rimini i wspominam to jako najlepsze dotychczasowe moje wakacje ;]
miasto swietne, ciepla woda, czysta plaza, przystojni chlopcy ;] czego chciec wiecej? ;d
jakby ktos mial jakies pytania odnosnie rimini to chetnie odpowiem i doradze ;d

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

alex11561 - oo! Carnaby i Altromondo! zarabiste imprezy ;d az nie chcialam z tamtad wychodzic ;d
Stary 2009-07-06, 17:39   #1099
nicooole
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alex11561 Pokaż wiadomość
Hej

Ja własnie wróciłam z obozu z Rimini z hotelu Buenos Aires i było za***iscie, chce tam wrocic za dwa tygodnie, ale nie mam kasy i zbieram i szukam pracy hehe. Było super, morze ciepłe, dyskoteki, codziennie na transie alkoholowym wypozyczaliśmy rowery wodne i wypływaliśmy w morze zyc nie umierać, pogoda świetna, ludzie super tylko włosi w klubach obleśni Strasznie drogo, ale da się przezyc, klimat bardzo wesoły i ogolnie jestem baaaardzo zadowolona troche daleko z mojego hotelu do dyskotek ale do Carnaby jezdziliśmy autokarem, a do Altromondo to pieszo jakos ok. 10 minut... Hotel usytuowany zaraz przy prywatnej plaży (w Rimini każdy hotel ma przydzieloną prywatną plaze) jedzenie w hotelu okropne, ale zawsze po lub przed chodziło się na pizze, czy lody w restauracjach jest coś takiego jak "coperto" inaczej "napiwek" ktory jest juz wliczany do rachunku, jego wysokośc zalezy od tego gdzie siedzicie i w ile jestescie osob oraz co zamówiliście.
Jeśli coś mi sie jeszcze przypomni to napewno dopisze
Dużo wydałaś? Ile przykładowo kosztuje drink albo piwko w barze?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-06, 18:54   #1100
Rimini2009
Raczkowanie

GG do Rimini2009

własnie, ile mniej wiecej kosztuja drinki. Własnie byłas w Buenos Aires, chciałabym sie dowiedziec czy hotel jest b.duzy, miesci sie tam tylko jeden oboz, cz byli jacys inni ludzie ?: >
A co do tych napiwków, mowisz, ze zalezy gdzie usiadziesz, tzn, wybiore sobie miejsce i sie moze okazac, ze tutaj akurat napiwek to okolo 20% tego co zamowiłam na przykład?xd

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

aaa... alex11561 mam jeszcze kilka pytan ; p, z jakiego biura jechałas i czy mialas luz jesli chodzi o alko, do ktorej mogłas byc w klubach i czy sie orietujesz ile mniej wiecj kosztuje wodka tam ?xdd
Stary 2009-07-06, 20:49   #1101
Pikunia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez YourSweetCherryLadie Pokaż wiadomość
Jedzie może któraś z Was z Selva Tour ? 15.07-26.07
ja jadę

Pikunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 10:06   #1102
Nonti
Przyczajenie

GG do Nonti Wyślij wiadomość przez MSN do Nonti

w altromondo i carnaby drinki kosztuja srednio 6 Euro. (polecam sex on the floor)
W monopolowym za to kupicie butelke kiepskiego winiacza Puszka piwa ok 2 Euro.

Tez raz bylam w buenos aires. Hotel jak hotel... prysznic to dziura w scianie (jak wiekszosc łazienek we Włoszech), jedzenie bez szalenstw, standardy tez nie przypominajace opisu w katalogach :P
Ale co tam.. do hotelu chodzi sie tylko zostawic rzeczy i odespac kilka godzin

Jedyny mankament ktory przez pierwsze 2 dni mnie dobijal to linie metra tuz pod oknami :P ale po kilku dniach juz sie tego nie slyszy
Nonti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 12:05   #1103
alex11561
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nicooole Pokaż wiadomość
Dużo wydałaś? Ile przykładowo kosztuje drink albo piwko w barze?

W klubach drinki od 8 do 10 euro (40zł) piwo nie wiem, bo nie zamawiałam :P ale jak sie jest na obozie to sie tak tego nie przelicza na złotówki i sie wydaje na imprezach po 200, 300zł nawet nie wiedząc o tym drink za drinkiem i tyle to wychodzi
ja miałam 400 euro i mi nie starczyło juz pod koniec
jak sie codziennie imprezuje to kasa idzie, że uuuuu..
można tysiące tam wydawać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-07, 12:20   #1104
agnesmadeleine
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cambelcherry Pokaż wiadomość
Ja w tym roku jadę na obóz Włochy, Valverde Di Cesanetico koło Rimini Hotel Majestic, termin 6.07-17.07, biuro STEJA TRAVEL.(skończone 16 lat ]:->)
Czy ktoś z was jedzie może w tym terminie? Jadę sama, więc chętnie bym się z kimś zapoznała
pojechałaś już...
niestety się miniemy.. ja jadę z koleżanką od 15.07, także do hotelu Majestic w Valverde di Cesenatico z biura STEJA.. obydwie również mamy skończone 16 lat, koleżanka ma właśnie dzisiaj urodziny ;P

może ktoś jedzie w tym terminie?

btw. ile warto zabrać kasy do Włoch na własne wydatki?

Edytowane przez agnesmadeleine
Czas edycji: 2009-07-07 o 12:22
agnesmadeleine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 14:30   #1105
alex11561
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rimini2009 Pokaż wiadomość
własnie, ile mniej wiecej kosztuja drinki. Własnie byłas w Buenos Aires, chciałabym sie dowiedziec czy hotel jest b.duzy, miesci sie tam tylko jeden oboz, cz byli jacys inni ludzie ?: >
A co do tych napiwków, mowisz, ze zalezy gdzie usiadziesz, tzn, wybiore sobie miejsce i sie moze okazac, ze tutaj akurat napiwek to okolo 20% tego co zamowiłam na przykład?xd

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

aaa... alex11561 mam jeszcze kilka pytan ; p, z jakiego biura jechałas i czy mialas luz jesli chodzi o alko, do ktorej mogłas byc w klubach i czy sie orietujesz ile mniej wiecj kosztuje wodka tam ?xdd
heh juz odpowiadam na wszystko a wiec tak jak wspominalam drinki w klubach od 8 do 10 euro, znalazły się tez za 6,5 w barach Wódka nie mam pojecia ile kosztuje, bo nie kupowałam w sklepach alko oprocz breezerów, ktore kosztowały 2 euro.
Wejście do Altromondo kosztuje 10 euro,przy wejsciu dostajecie kupon na drinka czyli w sumie wejscie jak by było za darmo dyskoteka bardzo duza, z dobrym nagłośnieniem i fajnym wystrojem. Carnaby mi się w ogole nie podobało, bo dyskoteka mała, ale miała 3 parkiety i kazdy z inna muzyką. Wejście tam to wydatek 8 euro, równiez dostaje sie kupon na drinka, czyli wejscie tez jak gdyby za darmo.
W hotelu Buenos Aires tak jak juz tutaj poprzedniczka wspominała warunki niezbyt, ale dało sie przezyć :P prysznic w ścianie bez zadnej zasłonki zaraz przy ubikacji i zlewie, woda spływa do pokojów i zawsze w pokoju po kompieli jest mini powódz powiedziałabym ze to atrakcja tego hotelu heh, pokoje są z balkonami, niektore pokoje mają wspolny balkon, ale jest on oddzielony takze looz. Jak ja byłam to hotel był cały w naszym obozie, ale było nas ok. 100 osób.
Z tymi restauracjami to wszedzie jest raczej tak samo tylko ten napiwek jest zalezny od tego co zamówiles ( od ceny tego) po prostu masz procent od ceny caalego obiadu. Przykładowo; jak zamówisz pizze 4 euro, cola 2,5 i powinnaś zapłacic 6,5 euro to od tego 6,5 masz obliczany napiwek ( nie wiem ile jest procent napiwków) ale na przykład z 6,5 euro napiwek to 1 euro, wiec płacisz 7,5
Ja jechałam z biura Juwentur Koszalin, na miejscu sie dowiedziałam,że to jest biuro podrózy "BUT", hehh. No było super, kadra młoda wyluzowana, tylko strasznie denerwowała mnie kierowniczka, starsza zrzęda przez nią miałam co chwile kłopoty i prawie wyleciałam z obozu, juz mialam miec bilet przebukowany i wracac w połowie obozu, ale poszłam z płaczem i żalem w oczach w nocy do kadry i wszystkich przepraszałam i zostaliśmy... z kadrą w klubach luz, normalnie przy nich drinki piliśmy, z takim jednym super gosciem z kadry normalnie paliliśmy i piliśmy puszczal nas wszedzie i loozik w klubach nasz oboz był zawsze do 4 i bylo wystarczająco.
Nie znam osoby, która by była bardziej wymagajaca niz ja i moj boy i na każdym obozie na jaki jedziemy zawsze przez nas są problemy, bo my najwiecej wymyślamy i uciekamy i takie tam wiec kazdy powinien być zadowolony

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Cytat:
Napisane przez agnesmadeleine Pokaż wiadomość
pojechałaś już...
niestety się miniemy.. ja jadę z koleżanką od 15.07, także do hotelu Majestic w Valverde di Cesenatico z biura STEJA.. obydwie również mamy skończone 16 lat, koleżanka ma właśnie dzisiaj urodziny ;P

może ktoś jedzie w tym terminie?

btw. ile warto zabrać kasy do Włoch na własne wydatki?
jak najwiecej moja droga
Stary 2009-07-07, 15:41   #1106
Rimini2009
Raczkowanie

GG do Rimini2009

alex11561 czyli w koncu z BUTa bylas tak, bo ja jade z tego biura własnie dlatego taka ciekawa jestem ; p
Jeeejku to boooooooosko, moze trafi mi sie jakas fajna kadra, chcialabym mlodych, no coz jest prawdopodobienstwo w takim razie, ze bd miala tych co ty ; d
A jak z tymi prysznicami, skoro nie ma tam zaslonek to dziewczyny kapia sie normalnie ?xd

Jeszcze 26 dni ! < 3

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Ach i skoro bylas z BUTa i bylo ok 100 osob to wychodzi na to, ze ta wycieczka autokarowa i samolotem sie złączaja i sa razem, tak ?
Fajnie, uwielbiam takie mega wielkie obozy ; DD
A ludzie ogolnie fajni byli?Widze, ze masz swojego boya, ale mozesz mi chyba zdradzic czy byli jacys przystojniacy ?; dd
Stary 2009-07-07, 19:55   #1107
alex11561
Raczkowanie

Cytat:
alex11561 czyli w koncu z BUTa bylas tak, bo ja jade z tego biura własnie dlatego taka ciekawa jestem ; p
Jeeejku to boooooooosko, moze trafi mi sie jakas fajna kadra, chcialabym mlodych, no coz jest prawdopodobienstwo w takim razie, ze bd miala tych co ty ; d
A jak z tymi prysznicami, skoro nie ma tam zaslonek to dziewczyny kapia sie normalnie ?xd

Jeszcze 26 dni ! < 3

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Ach i skoro bylas z BUTa i bylo ok 100 osob to wychodzi na to, ze ta wycieczka autokarowa i samolotem sie złączaja i sa razem, tak ?
Fajnie, uwielbiam takie mega wielkie obozy ; DD
A ludzie ogolnie fajni byli?Widze, ze masz swojego boya, ale mozesz mi chyba zdradzic czy byli jacys przystojniacy ?; dd
Aaaa to pewnie jedziesz na ten sam oboz co ja tylko w innym terminie tak, wlansie tak jest, autokarowa grupa sie łączy z samolotową i wtedy jest taaaki duzy oboz ludzie z mojego obozu wszyscy ogarnieci, nie było żadnych "wieśniaków" wszyscy jak najbardziej ok chłopcy z obozu przystojni dosc, napewno jakis znajdzie sie wolny dla Ciebie bo widzialam, że pare związków sie utworzylo na obozie, wiec moze spotkasz tam swą wielką love
Prysznice da sie przezyć, cala łazienka jest zamykana na klucz wiec nikt Ci nie wejdzie, bez obaw

Edytowane przez alex11561
Czas edycji: 2009-07-07 o 19:57
Stary 2009-07-07, 23:06   #1108
Rimini2009
Raczkowanie

GG do Rimini2009

No to super : >
Jestem na maxa napalona na ten wyjazd ;dd
A ty jedziesz w koncu znowu? uzbierasz tyle kasy ?; >
Stary 2009-07-08, 12:25   #1109
mercenary
Przyczajenie

Czy ktoś z Was był już w hotelu Stella D'Italia?
mercenary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 15:50   #1110
alex11561
Raczkowanie

Cytat:
No to super : >
Jestem na maxa napalona na ten wyjazd ;dd
A ty jedziesz w koncu znowu? uzbierasz tyle kasy ?; >
ojj bardzo bym chciała,ale to raczej awykonalne pod koniec sierpnia jade jeszcze do Chorwacji z rodzicami, wiec wiesz...
napisz do mnie na gadu to sobie pogadamy ogolnie jeszcze i Ci pare szczegółów jeszcze opowiem
3997961
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości