Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-28, 14:24   #1081
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
pestki dyni, suszone śliwki-pestki dyni po ujedzeniu najlepiej
maslanka, sok jablkowy na czczo
Mi oprócz rzeczy, o których pisały już wcześniej dziewczyny pomogły jeszcze migdały i sałatki ze śmietaną. No i jagody/borówki - POTWIERDZAM, mają wielką moc!
Stary 2012-05-28, 14:25   #1082
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez T'ai Pokaż wiadomość
różne są opinie co do alkoholu ale ja w tej kwestii mam stanowcze bardzo zdanie
nic mi nie będzie jak kilka miesięcy nie wypiję

zwłaszcza po tym co mi kuzynka P powiedziała - wystarczy napić się w jakiś konkretny dzień kiedy rozwijają się najważniejsze narządy i można zaszkodzić dziecku na zawsze
ona pracuje z dziećmi niepełnosprawnymi i wiele się naoglądała

nie widzę powodu do dumy w stwierdzeniach "całą ciążę piłam a dziecko zdrowe"
tak samo nie mogłam patrzeć jak koleżanka prawie przy każdej okazji przez całą ciążę piła "bo to piwo ale z sokiem" "bo dwie lampki wina to co zaszkodzą"
No ja nie mówię, że można pić. Ale łyka zrobiłam i nie mam wyrzutów sumienia, bo tak za mną chodziło, że nie mogłam wytrzymać.
Niepełnosprawność też nie zawsze jest od alkoholu, no chyba, że ewidentnie stwierdzona. Mam kuzyna, który ma zapalenie opon mózgowych, padaczkę, nie mówi, nie widzi. A to datego, że podczas porodu mojej cioci podano zbyt wysoką dawkę jakiegoś leku. było ponad 20 lat temu i jak to bywa w takich przypadkach rozeszło się po kościach, nic nie mogła z tym zrobić.

A mojej koleżance lekarz, uznany w Poznaniu powiedział, że lampkę win wypić od czasu do czasu może. Francuzki piją wino do obiadu, nawet w ciąży (w mniejszych ilościach i to wino jest rozcieńczone, ale usta umoczą często. Wiem to bo mój dziadek był Francuzem i mi opowiadal).
Oczywiście nie mówię, że pochwalam picie alkoholu w ciąży, bo ja ogólnie to nie lubię pić i zawsze z niedowierzaniem z moim J kręcimy głowami, dlaczego Polacy to taki naród, że dużo facetów po pracy pije piwo, albo jak piją wódkę to najczęściej aż się nie skończy.
I nie zawsze jest tak, że jeden łyk zaszkodzi, choć oczywiście może, nie twierdzę, że nie.

No ale tak jak pisałam, zrobiłam małego łyczka i nie czuję się przez to wyrodną matką Co nie znaczy, że zamierzam te łyczki robić co jakiś czas. Bo już mi przeszło i nie chodzi za mną te piwo
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones
Mojitooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:25   #1083
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Zgadzam się Co nie zmienia faktu, że mnie ciągnie do zimnego Sommersby Ale daję radę Mnie denerwują jeszcze teksty - "oj napij się troszkę, przecież nie zaszkodzi" i mi wciskają Zawsze wtedy odpowiadam, że co mi po jednym łyku i że nie będę się rozochacać (nie wiem czy jest takie słowo )
Poszukam tej bawarii może, spróbuję.
ja ostatnio bawarii szukałam u nas ale nie znalazłam

mój mąż za to jaki ucieszony bo każdy wypad nad jezioro czy do rodzinki to sobie piwkuje bo ma kierowcę

heh ja otwierałam szampana na rocznicę i zaczął się wylewać
to stałam i patrzyłam jak zaczarowana jak się leje na dywan bo myślę sobie "przecież teraz nie odpiję"
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:26   #1084
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
a to piwo bawaria to gdzie mozna kupic????

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

ja mialam po 7tyg mocz, morfologie, grupe krwi, kiłę
piotr i paweł, real, delima, duże tesco i świat piwa

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:27   #1085
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez ausente Pokaż wiadomość
Odebrałam wyniki :
Hematokryt : 36,1 - norma od 37-54
Hemoglobina 12,1 - norma 12-17
Krwinki czerwone 4,08 - norma 4,2-6,4
Krwinki białe 8,0 - norma 4-10
MCHC 33,5 - norma 34
MCH 29,7 - norma 27
MCV 89 - norma 87
Stężenie tyreotropiny TSH 0,559 , norma : 0,27 - 4,70
Stężenie wolnej tyroksyny fT4 0,96 , norma : 0,7-1,55

Prawie w niczym nie mieszcze się w normie ;D ale pani z labolatroium pow że wyniki mam dobre ;P więc się sama juz na tym nie znam....
Ja miałam hemoglobine 11,5 i hematokryt 34 i mój gin stwierdził anemie, to nie są normy dla ciężarnych

To ja Wam powiem ze nie wiem co to zaparcia w ciazy, latam częściej niz przed a nie stosuje żadnych trikow

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:27   #1086
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
Mi oprócz rzeczy, o których pisały już wcześniej dziewczyny pomogły jeszcze migdały i sałatki ze śmietaną. No i jagody/borówki - POTWIERDZAM, mają wielką moc!

Dlaczego do cholery na mnie to nie działa
A może te borówki i maslanka tak po kilku godzinach? choć u mnie już minęły chyba 4 i nic
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones
Stary 2012-05-28, 14:27   #1087
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
mój mąż za to jaki ucieszony bo każdy wypad nad jezioro czy do rodzinki to sobie piwkuje bo ma kierowcę
Mój to samo
Stary 2012-05-28, 14:28   #1088
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Dziewczyny tak dla zabicia czasu

http://www.youtube.com/user/bankowo1/videos

uwielbiam oglądać jego filmiki świetne są
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:28   #1089
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
jak ostatnio moj tz wszedl do lozka i mi smierdzial alkoholem to go wygonilam pod prysznic i do umycia zebow gorzej ze sie okazalo ze on to juz zrobil i nic nie dalo mi smierdzialo spirytusem mimo ze wypil dwa piwa
Jak mój tż wypije piwo, to ma zakaz wchodzenia do łóżka.
Śpi w drugim pokoju, nie daje rady niestety.
Czuje, że wypił już jak do domu wchodzi..
Stary 2012-05-28, 14:28   #1090
agasobo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mojitooo Pokaż wiadomość
Rekreacyjny, czy nie, ale nuras

Ja robiłam w Egipcie, w Marsa Alam, piękne rafy tam są, delfiny i rekiny. Mogłabym co chwilę pod wodę schodzić
W zeszłym roku na Rodos też kilka razy się zanurzyłam.

wow, to musiało być świetnie na kanarach była tylko rafa i masa kolorowych rybek ja zastanawiałam się czy nie jechać w PL na nurkowanie w jeziorach, ale to już nie będzie to samo

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
a jeszcze jak ktos lubi wino i szampana, to istneieje specjalnie dealkoholizowane wino, szampana
tutaj stronka http://winabezalkoholowe.pl/
polecam na wesele
no i piwo bawaria o,o procent ma mozna sprawdzic
na stronie producenta Bavarii:

"Nie istnieją piwa absolutnie bezalkoholowe. Do grupy piw bezalkoholowych zaliczamy piwa z zawartością alkoholu około 0,4%-0,5%. Wyjątek stanowią piwa Bavaria Malt, które dzięki unikalnemu procesowi produkcji praktycznie całkowicie eliminują zawartość alkoholu. "

a co to znaczy praktycznie całkowicie? praktycznie to można wszystko...
każde stwierdzenie da się podciągnąć. ktoś może powiedzieć, że praktycznie nie uprawia sexu i to dla niego będzie 2 razy w tygodniu, a dla innego 2 razy w miesiącu...

wiecie, nie chcę się sprzeczać, ale skoro ktoś wypija całe piwo "praktycznie" bezalkoholowe, to pewnie ma we krwi tą samą ilość alkoholu, co ktoś kto wziął łyka zwykłego piwa, albo kukułkę.

i oczywiście nie piszę tutaj o tym, że normalne jest wypijanie lampki wina dziennie, czy całego piwka po pracy. ten jeden łyk tak się rozrzedzi w krwi, że pewnie nawet nie dojdzie do dzidziusia.

nie dajmy się zwariować!

Cytat:

nie widzę powodu do dumy w stwierdzeniach "całą ciążę piłam a dziecko zdrowe"
tak samo nie mogłam patrzeć jak koleżanka prawie przy każdej okazji przez całą ciążę piła "bo to piwo ale z sokiem" "bo dwie lampki wina to co zaszkodzą"
no nie popadajmy ze skrajności w skrajność Kochana picie całą ciążę, a zaspokojenie języka, który wchodzi w dupkę jednym łykiem raz kiedyś to nie to samo

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:29   #1091
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nie mówię, że można pić. Ale łyka zrobiłam i nie mam wyrzutów sumienia, bo tak za mną chodziło, że nie mogłam wytrzymać.
Niepełnosprawność też nie zawsze jest od alkoholu, no chyba, że ewidentnie stwierdzona. Mam kuzyna, który ma zapalenie opon mózgowych, padaczkę, nie mówi, nie widzi. A to datego, że podczas porodu mojej cioci podano zbyt wysoką dawkę jakiegoś leku. było ponad 20 lat temu i jak to bywa w takich przypadkach rozeszło się po kościach, nic nie mogła z tym zrobić.

A mojej koleżance lekarz, uznany w Poznaniu powiedział, że lampkę win wypić od czasu do czasu może. Francuzki piją wino do obiadu, nawet w ciąży (w mniejszych ilościach i to wino jest rozcieńczone, ale usta umoczą często. Wiem to bo mój dziadek był Francuzem i mi opowiadal).
Oczywiście nie mówię, że pochwalam picie alkoholu w ciąży, bo ja ogólnie to nie lubię pić i zawsze z niedowierzaniem z moim J kręcimy głowami, dlaczego Polacy to taki naród, że dużo facetów po pracy pije piwo, albo jak piją wódkę to najczęściej aż się nie skończy.
I nie zawsze jest tak, że jeden łyk zaszkodzi, choć oczywiście może, nie twierdzę, że nie.

No ale tak jak pisałam, zrobiłam małego łyczka i nie czuję się przez to wyrodną matką Co nie znaczy, że zamierzam te łyczki robić co jakiś czas. Bo już mi przeszło i nie chodzi za mną te piwo
wiesz to jest tylko twoja decyzja
i zdaję sobie sprawę że niepełnosprawność może wynikać z innych czynników ale po prostu mam sumienie spokojne że chociaż sama się do niczego nie przyczyniam
a co ma być i tak będzie

w tym temacie mam sztywne poglądy - wiadomo że nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać i zdania są różne
Stary 2012-05-28, 14:31   #1092
aniamotylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
Ja miałam hemoglobine 11,5 i hematokryt 34 i mój gin stwierdził anemie, to nie są normy dla ciężarnych

To ja Wam powiem ze nie wiem co to zaparcia w ciazy, latam częściej niz przed a nie stosuje żadnych trikow
Ja mialam hemoglobine 11.9 i tez stwierdzil ze niska ze mam zaczac jesc duzo miesa czerwonego bo inaczej dziecko bedzie sie dusic
Stary 2012-05-28, 14:32   #1093
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agasobo Pokaż wiadomość
no nie popadajmy ze skrajności w skrajność Kochana picie całą ciążę, a zaspokojenie języka, który wchodzi w dupkę jednym łykiem raz kiedyś to nie to samo
spoko rozumiem
tak chciałam przytoczyć dla przykładu przy okazji tematu bo nie mieściło mi się to w głowie
Stary 2012-05-28, 14:32   #1094
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agasobo Pokaż wiadomość
wow, to musiało być świetnie na kanarach była tylko rafa i masa kolorowych rybek ja zastanawiałam się czy nie jechać w PL na nurkowanie w jeziorach, ale to już nie będzie to samo

na stronie producenta Bavarii:

"Nie istnieją piwa absolutnie bezalkoholowe. Do grupy piw bezalkoholowych zaliczamy piwa z zawartością alkoholu około 0,4%-0,5%. Wyjątek stanowią piwa Bavaria Malt, które dzięki unikalnemu procesowi produkcji praktycznie całkowicie eliminują zawartość alkoholu. "

a co to znaczy praktycznie całkowicie? praktycznie to można wszystko...
każde stwierdzenie da się podciągnąć. ktoś może powiedzieć, że praktycznie nie uprawia sexu i to dla niego będzie 2 razy w tygodniu, a dla innego 2 razy w miesiącu...
Było bosko! Marsa Alam ma najpiękniejsze rafy w całym morzu czerwonym, jeszcze zupełnie niezniszczone. nadymki, olbrzymie barakudy, żółwie, ośmiornice-bajka

Niech powiedzą jaki to unikalny proces, może filtracja inna? Wejdę na stronę i poczytam z ciekawości
Stary 2012-05-28, 14:33   #1095
T'ai
Zakorzenienie

nasmażyłam boczku i teraz śmierdzi całe mieszkanie
Stary 2012-05-28, 14:33   #1096
judkama
Zakorzenienie

agasobo pisalam wlasnie o tej odmianie ktora ma 0,0 producent akurat tu nie moze klamac

synuś
córeczka
synuś
Stary 2012-05-28, 14:33   #1097
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
i zdaję sobie sprawę że niepełnosprawność może wynikać z innych czynników ale po prostu mam sumienie spokojne że chociaż sama się do niczego nie przyczyniam
a co ma być i tak będzie

w tym temacie mam sztywne poglądy - wiadomo że nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać i zdania są różne

Dokładnie ja też potępiam picie i palenie w ciąży. No ale tego łyka nie mogłam sobie odmówić i teraz przynajmniej mam spokój
Stary 2012-05-28, 14:34   #1098
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

moja mama dawala po lyczku i sie urodzilam zdrowa
ja nie pije wogole, ale mysle xze na swoim slubie łyczka szampana pociagne no bez przesady
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:35   #1099
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
a co ma być i tak będzie

bardzo dobre podejscie, mam takie samo! ; )

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 14:36   #1100
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
agasobo pisalam wlasnie o tej odmianie ktora ma 0,0 producent akurat tu nie moze klamac
jak bede w piotrze ipawleto zobacze czy jest ta bawaria to jedna kupie iu jak bede miec ochote to lyczka dam
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:37   #1101
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie ja też potępiam picie i palenie w ciąży. No ale tego łyka nie mogłam sobie odmówić i teraz przynajmniej mam spokój
no to się zaspokoiłaś

mój P ostatnio otworzył piwo i normalnie mi zaśmierdziało
a piłam zawsze litrami
Stary 2012-05-28, 14:38   #1102
Mojitooo
Zadomowienie

Piwo bezalkoholowe dolnej fermentacji ze słodu pszenicznego. Popularne piwo bezalkoholowe 0,0% wyprodukowane oryginalną metodą opracowaną przez browar Bavaria. Tradycyjnie w piwach bezalkoholowych alkohol jest odfiltrowany i usuwany na końcu procesu produkcyjnego. Bavaria zmieniła proces warzenia tak, aby alkohol w tym piwie w ogóle się nie pojawił. Taka operacja umożliwia uzyskanie unikalnego, pełnego smaku. Bavaria Malt ma smak słodowy.

Widocznie faktycznie filtrują jakoś wcześniej, albo nie doprowadzają do fermentacji całkowitej, czyli nie tworzy się alkohol. A smak piwa jest. Raczej nie mogą pisać, zę alk jest 0,00%, a faktycznie by był
Stary 2012-05-28, 14:42   #1103
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Napisane przez aniamotylek Pokaż wiadomość
Ja mialam hemoglobine 11.9 i tez stwierdzil ze niska ze mam zaczac jesc duzo miesa czerwonego bo inaczej dziecko bedzie sie dusic
No widzisz ja po 2tyg lykania tabletek i zarcia mięsa miałam juz 11 czyli spadła , w środę na wizycie pewnie da mi jeszcze coś...
Ale w te duszenia nie wierze i nie myśle o tym

My mamy w planach w lipcu Czarnogóre autem i wiem ze to bedzie juz 5 miesiąc ale bez przesady, kobiety w ciazy przecież mogą mieć wakacje.

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:43   #1104
aniamotylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
No widzisz ja po 2tyg lykania tabletek i zarcia mięsa miałam juz 11 czyli spadła , w środę na wizycie pewnie da mi jeszcze coś...
Ale w te duszenia nie wierze i nie myśle o tym

My mamy w planach w lipcu Czarnogóre autem i wiem ze to bedzie juz 5 miesiąc ale bez przesady, kobiety w ciazy przecież mogą mieć wakacje.
No ja tez za bardzo nie wierze bo co maja jesc wegetarianki,????
Jak mi kaze jesc tony miesa czerwonego
Stary 2012-05-28, 14:51   #1105
agasobo
Zadomowienie

Cytat:

no tak.... ale co jest za tymi zerami to nie wiadomo, prawda?
jeśli do bezalkoholowych zaliczają się już te, które mają 0,5 to jak to ma np. 0,09 to też się zalicza, a coś jednak ma

ok, kończę ten temat, bo mnie zlinczujecie :p

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:51   #1106
judkama
Zakorzenienie

kurcze ale mnie głowa rozbolala, zaraz mi chyba peknie

dziewczyny myslala ktoras z was o kołysce na poczatek??
zaluje troche ze nie mialam przy Tomusiu, i teraz sie zastanawiam nad czyms takim http://allegro.pl/kosz-wiklinowy-kol...372901473.html

synuś
córeczka
synuś
Stary 2012-05-28, 14:51   #1107
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Mnie chocby lekarz zmusił do zjedzenia miesa, to i tak bym go nie jadła.
Nie umiem. Nie smakuje mi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 14:57   #1108
MiciaKicia
Zakorzenienie

Cholerka musze TŻ na zakupy jakieś wyciągnąć bo lodówka zaczyna świecić pustkami

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:

zaluje troche ze nie mialam przy Tomusiu, i teraz sie zastanawiam nad czyms takim http://allegro.pl/kosz-wiklinowy-kol...372901473.html
ja nie będę kupować kołyski. Zbędny wydatek. Foteliki mają funkcję kołysania i świetnie się sprawdzają. Moja mama już praqwie 3 lata niańczy taką jedną dziewczynkę i ma ją od 3 miesiąca chyba. I ona w tym foteliku była ciągle. I baardzo jej sie podobało

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 14:59   #1109
judkama
Zakorzenienie

ale w foteliku moze byc dziecko tylko kilka godzin chyba

synuś
córeczka
synuś
Stary 2012-05-28, 15:05   #1110
Mojitooo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Mnie chocby lekarz zmusił do zjedzenia miesa, to i tak bym go nie jadła.
Nie umiem. Nie smakuje mi
Za mną chodzi krwisty stek wołowy albo carpaccio wołowe
Ale jem wysmażone bardziej i carpaccio też tylko skubnę od mojego J, nie ryzykuję z surowizną.
Za to moja koleżanka to w ciąży je i tatar, i krwiste mięsa, i carpaccio, i sushi. I nie przemówisz jej, że nie powinna...

Dopadł mnie leń i poszłabym spać...Zaraz chyba utnę małą drzemkę

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

Cytat:

Mnie się podobają kołyski, ale chyba bym nie używała. Chyba bardziej jestem nastawiona na takie bujaczki, moja koleżanka miała dla synka i wiem, że on uwielbiał w nim leżeć i zawsze stopą można było bujać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości