|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Orbitrek cz. II
Pamietam ze to bylo przed latem,startowalam z waga 69 kg,a wiec motywacja byla ogromna,krotkie spodenki,spodniczki,sukie nki,bikini to wlasnie mnie kusilo. Ćwiczyłam codziennie nie opuściłam ani jednego dnia. Na dużej kartce A4 rozpisałam sobie dni (jak w kalendarzu) przy każdym dniu,pisalam : czas cwiczen(zazwyczaj 45-55min)ilosc spalonych kalorii,oraz dystans,niby nic a i tak lubilam porownywac sobie dnie z tymi zanotowanymi wynikami
przed kazdym treningiem na orbim rozgrzewka (5-10 min) no i oczywiscie dieta (zero slodyczy! cukru nawet w herbacie!) jadlam na sniadanie serki wiejskie,jajka (na miekko badz twardo),czy kanpaki bez masla,obiad normalny ale nie jakis tlusty(zeby miec sile i chec na cwiczenia) no i kolacja zawyczaj jakis owoc albo kisiel staralam nie przekraczac 1300kcal no jakos tak
|
|
|
|
|
#1082 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama zapisuję swoje grzeszki i ćwiczenia, z początku porównywałam każdy dzień, potem tydzień, teraz miesiąc. Co nauczyło mnie, że jeden odpuszczony trening nie przekreśla danego miesiąca, a nawet pomaga. Z cukrem nie mam problemu, nic nie słodzę, ani kawy, ani herbaty, do ciast dodaję przynajmniej połowę mniej niż w przepisach. Najgorzej z tymi kolacjami![]() Weekendowe studiowanie już za mną, wracam do ćwiczeń
|
|
|
#1083 |
|
mar_jolka
|
Dziewczyny zaczynam od poniedzialku przygode z orbitrekiem
Jako ze jestem zupelnie w tym temacie zielone prosze o informacje i pomoc w takich tematach:Jak powinna wyglądać rozgrzewka przez ćwiczeniami na orbitreku? Ile powinna trwac minut? Pisalyscie o interwalach w temacie orbitreka- co to jest? Jak powinno sie konczyc cwiczenia na orbitreku- cos trzeba robic na koniec? Jak wyglada dieta przy cwiczeniach? Gdzies czytalam ze po cwiczeniach powinno sie zjesc cos bialkowego- dobrze zapamietalam? Podobno przed cwiczeniami je sie z kolei cos z weglowodanami- dlaczego? Chce schudnac okolo 4 kilogramy i troche wzmosnic miesnie i ujedrnic cialo dlatego tez moje pytania odnosnie diety. |
|
|
|
|
#1084 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Orbitrek sam w sobie może być rozgrzewką, zacznij wolno przez minutę czy 2, potem coraz szybciej. Tak samo z zakończeniem - coraz wolniej. Jeśli chcesz schudnąć, trening powinien trwać ok 40 min (i więcej), przez pierwsze 20-30min organizm czerpie energię z węglowodanów, dopiero później zrzucasz tłuszczyk Interwały na orbim wyglądają tak: wolno-bardzo szybko-wolno-bardzo szybko-wolno itd. Bardzo szybko = tak szybko, jak tylko możesz i żeby orbiego nie rozwalić Taki trening nie powinien trwać zbyt długo, do pół godziny. Odnośnie diety: ćwiczenia z burczącym brzuchem nie należą do przyjemności. Musisz mieć energię. Na początek nie przejmuj się tym tak bardzo, ja ćwiczę ok 2 godzin po kolacji i jest dobrze (inaczej wszystko mi się przewraca w żołądku), PO też warto coś zjeść, dobrze wyczytałaś o białku. Powodzenia i wytrwałości życzę
|
|
|
#1085 |
|
mar_jolka
|
Dzieki
Czy ktos konsultowal sie w takim klubie? Robil sobie badania zwiazku wysylku tętna, zakwaszenia i juz sama nie wiem czego? wlasnie spadla mi motywacja do zaczynania bo mozna szalec na orbitreku i nic nie osiagnac.... A co chce? Poprawic metabolizm tluszczow, przy okazji schudnac troche ale tez i zwiekszyc wytrzymalosc organizmu troche zbudowac tkanke miesniowa - mysle ze to spowoduje poprawienie wygladu sylwetki. Czy powinnam szukac treneta i klubu zeby mi poradzili? A moze Wy mi to wyszystko- dobre dusze - poukladacie? Nieszkam w niewielkim miescie- nie sadze zebym tu znalazla doswiadconego trenera na konsultacje. Jest jakis taki madry gdzies na slasku ( Dabrowa, Sosnowiec, Będzin czy Katowice)?
|
|
|
|
|
#1086 |
|
Zadomowienie
|
mar_jolka bez nerwów
Owszem, takie konsultacje miałyby swoje plusy, ale... to koszt, w dodatku niekonieczny. Wystarczy pomysleć logiczne, kto coś osiągnie, czy ten, kto robi cokolwiek (orbitrek, siłownia, czy też jakiś zestaw ćwiczeń, nawet spacery), czy ten, kto tylko siedzi i je? Poza tym wskaźniki na orbitreku nie są dokładne, chyba że masz sprzęt za dobrych kilka tysięcy zł. Może kiedyś zdecyduję się na wizytę u dietetyka, MOŻE - ciężko znaleźć dietetyka z powołania, to, że ktoś ułoży mi dietę i udzieli wskazówek, nie znaczy, że uda mi się przestrzegać zasad, nie mam czasu na gotowanie i nie lubię gotować. Każdy Ci powie, dietetyk, osobisty trener, lekarz, a nawet zwykły człowiek, najważniejszy jest ruch, zdrowsze posiłki, a przede wszystkim rozsądek Jeśli uda Ci się pójść do takiego trenera, napisz jak było i jaką wiedzę zdobyłaś Ja dzisiaj na plusie z kg, spuchłam, gromadzę wodę i nie wydalam jej tak jak trzeba. Co mnie absolutnie nie odciągnie od orbitrekowania
|
|
#1087 |
|
Rozeznanie
|
oby dietetyk nie pomagał dietami z internetu.
|
|
|
|
|
#1088 |
|
mar_jolka
|
to az tacy ,,olewacze" sa dietetykami? szkoda.. ech
moi drodzy wczoraj zlozylam swojego orbitreka wraz z TZ ( wlasciwie on wiecej zrobil |
|
|
|
|
#1089 |
|
Zadomowienie
|
Mam orbiego firmy Zipro, ekran zasilany przez baterie (dobrze, że wspomniałaś mar_jolka - znając życie padną wtedy, kiedy sklepy będą zamknięte), palca nie przyłożyłam do skręcania, nie wiem nawet jakie baterie wchodzą, a nie będę wyciągać, wtedy zresetują mi się statystyki. Twój sprzęt mocniejszy od mojego, oby służył przez lata
|
|
#1090 |
|
Raczkowanie
|
Ja dziś przerwa, dałam odpocząć organizmowi. Zrobiłam tylko brzuszki i ćwiczenia na plecy i ramiona z obciążeniem ale orbi (z żalem) dziś stoi. Odpoczynek też jest potrzebny
niestety dziś skusiłam się na dwa grzane piwa i przez to na milion kalorii :/ ale usłyszałam dzisiaj coś na co każda odchudzająca się kobieta czeka, czyli pytanie od przyjaciółki "Oooo schudłaś!"
|
|
|
|
|
#1091 |
|
mar_jolka
|
chcialabym tez to uslyszec
![]() Wracajac do mojego orbitreka- tuman ze mnie- w pudlku byl zasilacz- juz dziala- ale jak dziala - badziewnie.Komputer po minucie cwiczen pokazuje jakis niebotyczne tetno- sprawdzalam na aparacie do cisnienia- bylo 80 i troche zaraz po zejsciu w orbiego. Czyli minute wczesniej nie moglo byc chyba 150!!! Chyba trzeba kupic pulsometr... Ma ktos sensowny- tylko do mierzenia pulsu? Bo jak ogladalam to sa takie ze wlasciwie tylko obiadu nie gotuja i podlogi nie myja... Ja starej daty- nie lubie takich kombajnow. Tym bardziej ze potrzebny mi tylko i wylacznie do mierzenia pulsu. ---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- acha wczoraj z niewielka przerwa ćwiczyłam 2x po 25 minut- ale na najmniejszym obciążeniu. Na jakim obciążeniu ćwiczyć dla spalenia tluszczyku? A na jakim dla ujędrnienia mięśni i ciała?mam chyba 12 poziomów obciążeń kolo 14 kilo. |
|
|
|
|
#1092 |
|
Rozeznanie
|
takię tętno praktycznie niemożliwe.
|
|
|
|
|
#1093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na spalanie pasowałoby ćwiczyć dłużej, ale jednorazowo. Jeśli chodzi o obciążenie, im większe, tym więcej kalorii, bo więcej wysiłku wkładasz. Jednak masz z natury umięśnione nogi bardziej od reszty (ja tak mam), a chcesz spalić, polecałabym mniejsze obciążenie, może nie 1, ale 3-5 byłoby ok przy 12 poziomach. Ćwiczyłam dwa miesiące na 5 (z 8) i łydki jeszcze bardziej mi się umięśniły. Teraz jadę na 3 i właśnie na mięśnie - im większe obciążenie, tym lepiej. Z ujędrnianiem sama nie wiem jak to jest, w każdym przypadku powinno działać. Na uda i pośladki trzeba nie odrywać pięt od orbitreka, warto zniżyć się z wyprostowanymi plecami, łatwiej też pochylić się odrobinę do tyłu (pomaga na nieodrywanie nóg), na łydki lepiej działa ćwiczenie na palcach ![]() Turam, gratuluję, nic tak bardzo nie motywuje, nawet ubytek kg, jak słowa koleżanek Mi teraz nikt nie mówi, że przytyłam, ani że schudłam
|
|
|
#1094 |
|
mar_jolka
|
zieki za wszystkie rady. Wczoraj kupilam pulsometr. Tani bo wlasnie miezy tylko puls. Jak sie sprawdzi to napisze. Nie pamietam jakiej firmy ale cos kolo 60 zeta kosztowal. Na razie zostal w samochodzie. Wieczorem napisze co i jak sie sprawuje
|
|
|
|
|
#1095 |
|
Zadomowienie
|
mar_jolka, w jakim sklepie znalazłaś? 60 zł to całkiem niezła cena
wypróbuj w ekstremalnych warunkach na orbim i napisz czy widać różnicę między nim a wyświetlaczem na orbim ![]() U mnie wczoraj odpoczynek, nogi tego potrzebowały, dzisiaj biorę się do roboty.
|
|
#1096 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja już dziś wyjeżdżam do rodziny na święta i zostawiam mojego orbiego w Lbn. Czeka mnie więc przymusowa 2-tygodniowa przerwa, ale spakowałam buty i ubrania do ćwiczeń, przez te 2 tygodnie poćwiczę z Chodakowską a jak pogoda będzie taka jak teraz to może pobiegam
oby ! robię sobie reset od neta więc życzę Wam udanych, rodzinnych, ciepłych Świąt ! ) PS: Nie dajcie się świątecznemu obżarstwu !
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Zadomowienie
|
Dostęp do orbiego mam cały czas, oby tylko święta nie przeszkodziły w ćwiczeniach
Dajcie wszystkie znać PO jak tam ćwiczonka i dieta ;]
|
|
#1098 |
|
Zakorzenienie
|
Orbi codziennie
Dieta. A co to jest dieta ![]()
|
|
|
|
|
#1099 |
|
Raczkowanie
|
HALO HALO dziewczyny, jak tam po Świętach i Sylwestrze? Ja dziś wróciłam do normalnego świata i wskoczyłam na orbiego
|
|
|
|
|
#1100 |
|
Zadomowienie
|
Turam, witaj
Po świętach czuję się grubo :P ale to zasługa okresu, zatrzymania wody i głodu tuż przed (głodu, którego nie da się opanować ) Końcem grudnia trochę zaniedbałam ćwiczenia, ale nowy rok - nowe możliwości. Zapraszam też na wątek z odliczaniem czasu ćwiczeń na orbim https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=793050
|
|
#1101 |
|
Raczkowanie
|
Ja się zważyłam, waga po świętach 1kg w górę, ale to raczej wina sylwestrowego wyjazdu niż Świąt.. ale teraz już bez przerw, bez opuszczania na tak długo mojego orbiego i ćwiczymy na ostro
|
|
|
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie opuściłam ani jednego dnia ćwiczeń w okresie świątecznym
ale i tak czuję po ciuchach, że jest mnie więcej Choć nie mam jak tego zweryfikować bo bateria w wadze wysiadła |
|
|
|
|
#1103 |
|
Zakorzenienie
|
I ja mam juz w domku swojego Orbitreka
wczoraj zaliczone pierwsze szalenstwa 3x po 5 minut haha Jaka bylam z siebie dumna bo sie napocilam jak przy stanie przedzawalowym, a tu czytam 40 minut.... aha
|
|
#1104 |
|
Zadomowienie
|
Witaj tworazka
![]() Jak ja zaczynałam przygodę z ćwiczeniami, bieg w miejscu przez 30s był mega wyzwaniem Pochwal się swoim nabytkiem, jaka firma? Ćwiczyłaś na 1 poziomie? Ustaw go gdzieś przed TV czy komputerem, zamiast siedzieć i oglądać, lepiej chodzić powolnym tempem na orbim zanim organizm przyzwyczai się do większego wysiłku. Gratuluję chęci zmiany swojego ciała i pierwszych prób!
|
|
#1105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tzn. ustawilam sobie yt filmik i tam jest czas, gdy nie mialam juz sily, kladlam noge jedna kolo licznika i ciezko oddychalam i za minute znowu Nienawidze biegac to jest druga rzecz jakiej w zyciu nienawidze, pierwsza jest stanie w kolejce, a o dziwo orbitrek wywoluje u mnie mile emocje ( nigdy nie dalam zaciagnac sie na silke, moj boy kupil na all ) Dzisiaj znowu cwiczylam, zakwasy mialam niemilosierne, ale tak dla funu i mobilizacji wskoczylam nawet na 10 minut i w ciagu biegania juz tak mi sie chcialo pic, ze nie przestalam biec i wypilam z bidona kilka lykow, ale to pewnie dla was norma. Najbardziej mi zalezy zeby schudnac, bo pomimo rozmiaru 40-42 celulitu nie mam, wydaje mi sie, ze jestem zalana woda. Chleb jem tylko na sniadanie, w obiedzie zrezygnowalam z ziemniakow na rzecz kaszy, a na kolacje jem salatki takie oliwne. Mam mega zapal haha Dla mnie to sporo, moze malymi kroczkami wyeliminuje reszte.
Edytowane przez tworazka Czas edycji: 2015-01-11 o 22:16 |
|
|
|
|
|
#1106 |
|
Zadomowienie
|
Tworazka, ja jak nie mam już siły (lub chęci), to schodzę - ćwiczenia nigdy poprzez przymus. Mam stolik obok orbiego na wyciągnięcie ręki, zawsze stoi tam kubek z herbatą, popijam kilka łyków co 10 min
![]() Dlaczego nie lubisz biegać? Oprócz tego, że bieganie do łatwych nie należy. Ja nie lubię, bo mieszkam w małej miejscowości, gdzie każdy patrzy się jak na świra i pyta, co się stało, orbi w domu to dobra rzecz ![]() Nie wiem jak to robisz, że nie masz cellulitu Jeśli nudzi Ci się długi trening, spróbuj interwały: chwilę baaardzo szybkie tempo, chwilę wolno i tak na zmianę. Do ćwiczeń siłowych też nie mogę się przekonać.
|
|
#1107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nienawidze biegac od zawsze... Czemu? bo sie mecze a to chyba chodzi o niedostosowanie oddechu do biegu. Mam do tego podwyzszona temperature ciala - 37,2, wiec jak gdzies dobiegne, to mam po makijazu Do tego mam kulturyste w domu i uwaza on, ze przy nadmiernej wadze bieg obciazy mi stawy, sama tez nie lubie nawet z muzyka biegac. Nie no, jak cwicze, to zarzucam na tv orbitrek cross trainer na yt, lub filmiki urodowe, ktore mnie zaciekawia i mimo galarety w udach daje ![]() Ale makabra, bo 15 minutach to mi z grzywki kapie hahahaaha ide pod prysznic czerwona jak rak i nawet po prysznicu sie poce, ale moze to dlatego, ze duzo pije? ( nawet do 4 litrow dziennie i nie chodzi tu o wódkę tylko herbat i niegazowanej wody )Chcialabym jeszcze z diety wyeliminowac cukry, jedzenie nawet tych marchewek po 23- chodze spac kolo 1. Oczywiscie cwicze na orbitreku z pasem neoprenowym zalozonym na koszulke a na to jeszcze bluza, bo moj, mowi, ze wiecej wypoce i szybciej mi jakis puls skoczy, cos o tluszczu i weglowodanach.
Edytowane przez tworazka Czas edycji: 2015-01-11 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj tworazka, świeży powiew motywacji w wątku
![]() Chyba jedyna aktywność fizyczna, której nie znoszę to bieganie właśnie, tak więc w pełni rozumiem niechęć
|
|
|
|
|
#1109 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Cały rok z orbitrekiem
a ja jestem ciekawa ile kcal w kakim czasje Wam wyskakuje i czy warto temu ufać
|
|
|
|
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cały rok z orbitrekiem
Czy któraś z Was korzysta z Endomondo?
![]() Ćwiczę na orbitreku na siłownię, jako rozgrzewka, a potem po treningu siłowym jako cardio, ale nie znalazłam na Endomondo możliwości zaznaczenia orbitreka
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.

przed kazdym treningiem na orbim rozgrzewka (5-10 min) no i oczywiscie dieta (zero slodyczy! cukru nawet w herbacie!) jadlam na sniadanie serki wiejskie,jajka (na miekko badz twardo),czy kanpaki bez masla,obiad normalny ale nie jakis tlusty(zeby miec sile i chec na cwiczenia) no i kolacja zawyczaj jakis owoc albo kisiel 

Sama zapisuję swoje grzeszki i ćwiczenia, z początku porównywałam każdy dzień, potem tydzień, teraz miesiąc. Co nauczyło mnie, że jeden odpuszczony trening nie przekreśla danego miesiąca, a nawet pomaga. Z cukrem nie mam problemu, nic nie słodzę, ani kawy, ani herbaty, do ciast dodaję przynajmniej połowę mniej niż w przepisach. Najgorzej z tymi kolacjami
Czy ktos konsultowal sie w takim klubie? Robil sobie badania zwiazku wysylku tętna, zakwaszenia i juz sama nie wiem czego? wlasnie spadla mi motywacja do zaczynania bo mozna szalec na orbitreku i nic nie osiagnac.... A co chce? Poprawic metabolizm tluszczow, przy okazji schudnac troche ale tez i zwiekszyc wytrzymalosc organizmu troche zbudowac tkanke miesniowa - mysle ze to spowoduje poprawienie wygladu sylwetki. Czy powinnam szukac treneta i klubu zeby mi poradzili? A moze Wy mi to wyszystko- dobre dusze - poukladacie? Nieszkam w niewielkim miescie- nie sadze zebym tu znalazla doswiadconego trenera na konsultacje. Jest jakis taki madry gdzies na slasku ( Dabrowa, Sosnowiec, Będzin czy Katowice)?

Choć nie mam jak tego zweryfikować bo bateria w wadze wysiadła