![]() |
#1081 |
Zadomowienie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
a można wiedzieć gdzie?
![]() Ja parę lat temu skonczyłam lic. i zastanawiam się czy dałabym sobie radę na uzupełniajacych... a to chyba ostatnia okazja na skonczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1082 |
Konto usunięte
|
Jestem dziś po pierwszych zajęciach z tłumaczenia specjalistycznego i...nuda. Dostaliśmy z 50 słówek odnośnie do tematyki komputerowej do wyrycia (i tak mało), babka nawet nie przedstawiła nam zagadnień, jakie będziemy realizować, na jakiej zasadzie odbywa się zaliczenie, nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1083 |
Zakorzenienie
|
treselle0 - wysłałam PW
![]() A ja jutro idę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1084 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem po pierwszym pnj. Po każdych ćwiczeniach z babką z dzisiaj będzie wstępniak na kolejnych zajęciach. Miałyście tak może?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1085 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;43075249]Jestem dziś po pierwszych zajęciach z tłumaczenia specjalistycznego i...nuda. Dostaliśmy z 50 słówek odnośnie do tematyki komputerowej do wyrycia (i tak mało), babka nawet nie przedstawiła nam zagadnień, jakie będziemy realizować, na jakiej zasadzie odbywa się zaliczenie, nic.[/QUOTE]
A z kim masz? Mozesz na PW pisać ![]() Ja dzisiaj miałam tylko test kwalifikacyjny do grup językowych. Po dwóch godzinach juz były wyniki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1086 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ode mnie też sporo osób chce przenosić się po licencjacie na UJ. Nie dziwię się. Z resztą jak napisała znajoma znajomej "Sądziłam, że na licencjacie miałam piękny burdel. A potem poszłam robić magistra na UŚ." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1087 |
Raczkowanie
|
m
Edytowane przez loony l Czas edycji: 2014-01-23 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1088 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz co, powiem ci szczerze, że nigdy nie nastawiałabym sie, ze filologia jest lekkim kierunkiem. Przecież w ciągu kilku lat musisz naprawdę dobrze opanować język, zwłaszcza jest to trudne, gdy jest to nowy język dla ciebie. Jak to było z grupą podstawową? Wiedziałaś, że nie będziecie się uczyć absolutnych podstaw? Wiesz, nie obraź się, bo nie jest moim celem komukolwiek dowalać, ale ja nie wyobrażałam sobie pójść na filo (też jestem na rosyjskiej i też zaczynałam od podstaw) praktycznie nie znając języka. Było to dla mnie zbyt duże ryzyko, że zwyczajnie mi się nie spodoba. Dlatego w klasie maturalnej chodziłam na dodatkowe lekcje, gdzie uczyłam się czytać, pisać, podstaw gramatyki i leksyki. Zaskakiwali mnie ludzie z mojej grupy, którzy nie mieli z tym językiem żadnej styczności, a mimo to decydowali się na takie studia. Rosyjski nie jest łatwym językiem, a jego podobieństwo do języka polskiego często stanowi utrudnienie- bo np. końcówki są podobne, ale używane w innym przypadku; słówka brzmiące niemal identycznie mogą oznaczać coś zupełnie innego; trzeba bardzo uważać na akcenty, które bardzo potrafią zmienić znaczenie słowa. Mogę ci powiedzieć tylko tyle, że jeśli się zepniesz, to czytać i pisać zaczniesz bardzo szybko- ja dość płynnie składałam litery i pisałam naprawdę dobrze po dwóch tygodniach intensywnej nauki. Mam jednak wrażenie, że twoja grupa podstawowa jest taką grupą, jakie kiedyś były na studiach, tj. dla osób, które już coś wiedziały, ale np. nie były jeszcze zaawansowane w języku. Obecnie rozdźwięk między grupą podstawową, a zaawansowaną, przynajmniej na moim uniwersytecie, był ogromny i gdyby nie to, że na drugim roku przeniosłam się do grupy zaawansowanej, do tej pory stałabym w miejscu i ledwo co składała literki, jak to mają w zwyczaju do tej pory moi znajomi, którzy zostali w grupie zerowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1089 |
Raczkowanie
|
m
Edytowane przez loony l Czas edycji: 2014-01-23 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1090 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ps. Ja nauczyłam się czytać już naprawdę dobrze po około dwóch miesiącach naprawdę intensywnego siedzenia nad tego typu tekstami plus nagraniami, ale jestem tym typem, który więcej musi osiągnąć pracą, niż samymi zdolnościami. Na drugim roku nauka trochę nabrała tempa, gdy przeniosłam się do innej grupy. Jesteś dopiero na samym początku i nie możesz się zniechęcać, z resztą, pamietam moje pierwsze wykłady z GOJRu, prowadzone w całości po rosyjsku, gdzie nie miałam pojęcia, jak to wszystko ogarnę, a w ostateczności zdałam naprawdę nieźle egzamin ![]() Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-10-05 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1091 |
Raczkowanie
|
m
Edytowane przez loony l Czas edycji: 2014-01-23 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1092 |
Zakorzenienie
|
Nie poddawaj się! Ja też miałam i nadal mam chwile załamania, ale to normalne. Musisz uwierzyć w siebie, nawet jeśli wykładowcy twierdzą, że i tak nie zdasz. Będzie ok!
![]() |
#1093 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Filozofia czy psychologia- cóż, do wyrycia i odbębnienia. Także miałam filozofię, moim zdaniem również absolutnie niepotrzebną. Wolałabym mieć o godzinę więcej wiedzy o Rosji czy literatury, albo wiedzy o Rosji czy czegokolwiek związanego z kierunkiem. Nie martw się- ostatnio laska na moim roku mnie zabiła stwierdzeniem "po co nam na filologii taki idiotyzm jak LITERATURA". Matko święta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1094 |
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was używa Europejskiego Portfolio Językowego lub EPJ dla studentów? Pisałam i mówiłam o EPS w ostatniej notce na blogu, może któraś z Was korzysta z któregoś?
---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- I ja też się przeniosłam do grupy zaawansowanej i zastanawiam się jak sobie poradzę, ale nie ma innej opcji - muszę ogarnąć a i motywacja lepsza przy osobach, które są bardziej biegłe językowo ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1095 |
Raczkowanie
|
m
Edytowane przez loony l Czas edycji: 2014-01-23 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1096 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1097 |
Konto usunięte
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;43143077]
Nie martw się- ostatnio laska na moim roku mnie zabiła stwierdzeniem "po co nam na filologii taki idiotyzm jak LITERATURA". [/QUOTE] to i tak nic, u nas jedna laska narzekała, że "po co nam GOJR i w ogóle to PNJR za dużo" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1098 |
Zakorzenienie
|
Za dużo?! Masakra, ja bym wiele dała za dodatkowe 1,5h pnjh zamiast wykładów z wiedzy o akwizycji i nauce języka, z facetem, który słowa po hiszpańsku powiedzieć nie potrafi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1099 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, chętnie się do Was dołączę! Co prawda nie mam jeszcze czego hejtować(oprócz zbyt wielu okienek i późnych godzin..). Zaczynam filologię hiszpańską!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1102 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1103 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1104 |
Raczkowanie
|
No to jesteśmy w tej samej sytuacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1105 |
Zakorzenienie
|
Na bielskim ath. Niby średnia uczelnia, dość sporo osób krzywo na nią patrzy i ma złe zdanie, ale cisną, przynajmniej na mojej filologii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1106 |
Raczkowanie
|
Nic dziwnego, w końcu filologie do najłatwiejszych nie należa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1107 |
Zakorzenienie
|
No łatwo nie jest, w rok zrobić 3 lata liceum to wyzwanie, ale nie poddaję się, a nawet mam zamiar na wiosnę starać się o erasmusa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1108 |
Raczkowanie
|
już na wiosnę? u nas to dopiero najwcześniej na 3 roku wyjeżdżaja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
U mnie już na drugim można. Nie wiem od czego to zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.