|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
| Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
10 | 18,87% |
| Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
|
4 | 7,55% |
| Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
14 | 26,42% |
| Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
21 | 39,62% |
| Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
5 | 9,43% |
| Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
2 | 3,77% |
| Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
|
2 | 3,77% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
Hela je częściej więc to też na to wpływa, już nawet nie patrzę co ile je ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
wiem, pisałaś że znajomi odradzali Ci fotelik tyłem do kierunku jazdy. Jednak chyba kupimy szybciej niż przed rokiem i dlatego o takim myślę. Może potem będę sobie pluć..no zobaczymy ![]() Edit: haha smok czy dinozaur i jeden i drugi gatunek wymarły więc co za różnica ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Czesc dziewczeta,
Ale dzis zmarzlam na spacerze... Wczoraj sie zgrzalam wiec dzis jak zobaczylam, ze znow sloneczko pieknie swieci to czapke i rekawiczki zostawilam w domu. Wielki blad... Sofia byla dobrze ubrana ![]() Zrobilam dzis ten szpinak. Zjadla tak z 1/3 sloiczka wiec nie zle. Nie zrobil co prawda takiej furury jak marchewka ale zostal zaakceptowany. Mam nadzieje, ze kupka po nim pojdzie latwiej niz wczoraj ![]() Magiusa u nas bylo podobnie z kupka wczoraj tylko niestety byl placz mam nadzieje, ze to jednorazowa akcja byla bo az sie boje dalszego rozszerzania ![]() Ach i boli mnie zab w czw ide ustalac termin i strategie z dentysta, a poki co ibuprofen...co do prezentow swiatecznych i mikolajkowych to zadnych sie nie spodziewamy |
|
|
|
#1083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1084 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() melduję, że u nas już trochę lepiej (musimy je szybko zabezpieczyć) , na spacerze grzecznie leżał w wózku i patrzył się w niebo, jedyne co to mamy problem ze spaniem, bo za cholerę nie chce spaćwczoraj też chciałam coś napisać, ale stwierdziłam,że to bezsensu bo bym napisała tylko same smutne rzeczy byłam wykończona![]() jutro oprócz obiadków zaczynam wprowadzać deserki ![]() aa Wojtuś uwielbia wszystkie zielone zupki - ze szpinakiem, groszkiem i brokułami - wciąga 180ml aż miło, nawet śliniak nie jest brudny---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- kto pytał o plan dnia? u nas generalnie jest tak: 5- cycek 9- cycek 12- obiadek 160-180ml plus kilka łyków wody z doidy cup spacer 15- cycek ( a od jutra również deserek) 19- cycek kąpiel, usypianie 23- cycek a za jakiś czas (nie wiem jeszcze kiedy) o godz 9 będzie kaszka |
|
|
|
#1085 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A pfajne to i połowę tańsze niż u nas, ale nic nie słyszałam o tym. Cytat:
|
|
#1086 | |
|
Wtajemniczenie
|
uff zasypia, dużo krzyku i płaczu było przy tym , ale grunt , że oczka zamyka
![]() justyna- niezły ten krokodyl ja nie mam w chacie miejsca na takie wielkie zabawki, teraz Wojtek dostał reklamówkę zabawek od starszych dziewczynek i już się zastanawiam gdzie to wszystko upcham ![]() ash- u nas po szpinaku kupka była 2-3 razy dziennie, zdecydowanie luźniejsza niż po samej marchewce ![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Cytat:
![]() kupiłam jaglaną, jaglaną z płatkami jabłek i gruszek, owsianą i 3 zboża
|
|
|
|
|
#1087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1088 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale mam zamiar też robić zwykłą jaglaną z kupca z moim mlekiem i owockami takie są plany,bo na razie jeszcze nie jesteśmy na etapie kaszek dopiero jutro zaczynamy jeść deserki, za tydzień mięsko, kaszki będą potem
|
|
|
|
|
#1089 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i podziwiam że wytrzymuje od 15 do 19 - u nas cyc i jedzenie równo co 2 -max 2,5 godz
|
|
|
|
|
#1090 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale co 2 godziny mu nie daję, chociaż pewnie by nie pogardził generalnie w końcu jakoś nasz dzień się ustabilizował-- nie chcę za bardzo chwalić, bo to dopiero od dzisiaj jest lepiej ![]() wczoraj była istna masakra, tak wył, myślałam, że oszaleję, nawet obiadu nie robiłam, tylko zjedliśmy kaszkę manną bobovita (bo kupiłam Wojtusiowi i stwierdziłam,że mu jej nie dam, bo jest w niej cukier heehe )a teraz śpi od 17:15 |
|
|
|
|
#1091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tez była duuuza baba jak się urodzila a co pediatra miał na myśli mowiac o urozmaiceniu diety, skoro warzywa i owoce już dostaje? miesko? kaszki?
|
|
|
|
|
#1092 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedy ona tak urosła. Moja mała dziecina.
|
|
#1093 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Bosz umieram dzisiaj... dzisiaj byl dzien meega mega mega marudy... z nerwów ze nie mógł zasnąć podrapał mi twarz, powyrywał włosy a przy cycku mnie jeszcze pogryzł... Wszystko mnie boli, mam serdecznie dosyc.. i ciągle się darł i darł i darł... |
|
|
|
|
#1094 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiem co czujesz |
|
|
|
|
#1095 |
|
Zadomowienie
|
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=45
Wieści od Cynamonowej
|
#1096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas tez gluten powinien już isc w ruch, ale najpierw chyba wprowadze kaszke bezglutenowa, a do niej dorzucę później gluten...sama już nie wiem hehe.
|
|
|
|
|
#1097 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szukałam na półkach ze zdrową żywnością i na dziale dziecięcym, a sprzedawcy nie wiedzieli ocb gdzie Ty to znalazłaś? też zamawiam orkiszową i jaglaną i jeszcze tę oliwę jaglana pójdzie na pierwszy rzut. u nas na razie wygląda to tak, że jemy już sporo warzywek, owoców no i mięsko. teraz chce wprowadzić kaszki bezglutenowe jako pierwszy posiłek a dopiero gdzieś za miesiąc gluten.. no i będzie cyc+kaszka+obiadek+desere k+cyc+ cyccycycycycycycyc
|
|
#1098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
weszłam teraz na e-zakupy p i p wpisałam kod pocztowy 35-001 (tak wywnioskowałam, ze to rzeszowski :P) i można normalnie zamowic holle... kaszki, słoiczki ![]() u mnie były na polkach z dziecięcymi obiadkami, mlekiem itd. ten dziecięcy regal. sama zobacz: www.e-piotripawel.pl chyba, ze kod inny?
|
|
|
|
|
#1099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no patrz, panicz pokazal charrrakter to chyba specjalnie, zebys byla bardziej wyrozumiala dla innych matek moj jak nie umie zasnac, to szarpie cyca jak maly tygrysek zwierzyne, a ta reka, co jest pod moja pacha jakby, szczypie mnie po ramieniu, tam w okolicach tricepsa. i to nie ze podszczypuje jak latynowski kochanek, nie... lapie, sciska i kreci i ciagnie, az siniaki mam!Veronic, ja moze ze 3 razy zdolalam ugotowac obiad bedac sama z mlodym do niego nie wystarczy gadac. trzeba wszystko rzucic i sie nim zajmowac. mysle ze to taka faza tylko (znaczy sie mam nadzieje ). co do waszej sytuacji to dziwie sie, ze pamietasz jeszcze co to obiad ale skoro pamietasz i nawet najczesciej jadasz, to bardzo dobrze. kiedys to zabkowanie sie skonczy (i zacznie bunt dwulatka, hehe)dziedzic spi. popoludniowa drzemke cos krotka mial, wiec juz padniety byl, poszczypal mnie zapijajac cyca, pokrzyczal i padl. ciekawe na jak dlugo... ostatnio tak niespokojnie pije, ze szczesliwa jestem, jak 3 minuty possie i nie uleje zaraz potem Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli ktoras ma orange na karte
![]() http://www.telepolis.pl/wiadomosci/z...2,3,29319.html |
|
|
|
#1101 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
staram się jak mogę ,bo coś jesc trzebaoczywiście przechwaliłam Młodego... usypianie to hardkor, 20min nieustannego płaczu i rzucania się w łóżeczku, potem 5 min snu, i znow pobudka z krzykiem |
|
|
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
Dzuewczyny potrzebuję chyba pomocy w kwestii zasypiania i usypiania.
Wspomniana jako skuteczna była książka Tracy Hogg. Raz ją już przejrzałam, ale teraz postanowiłam wspomóc się w kwestii tych drzemek...no więc czytałam ją i czytałam z zapartym tchem i nadal nie wiem co robić...więc może Ktoś mi pomoże i podpowie jak usypiałaś , a ja powiem co wyczytałam u Tracy i co u nas się dzieje. Wyczytałam, że należy zwracać uwagę na oznaki zmęczenia ( ok, to w miarę umiem wyłapać), robić i mówić przed kładzeniem na drzemki to samo ( czyli np. zmiana pieluchy, powiedzenie " Teraz pójdziemy na drzemkę", następnie utulić dziecko chwilkę i np. puszczać zawsze tą samą kołysankę lub bez niej) Po tym odłożyć dziecko do łóżka np. ze słowami " Teraz Daruś idzie na drzemkę". No i tutaj koniec moich pomysłów i zrozumienia tego co ewentualnie radzi Pani Hogg. Bo przykładowo moje dziecko po odłożeniu do łóżeczka gdy nie śpi na pewno nie będzie sobie cichutko gadało czy cokolwiek i stopniowo się wyciszało. Mam pewność, że będzie może na początku trochę gadało, później coraz bardziej pokrzykiwało, nie zdziwię się jeśli przy tym będzie usiłowało się podnosić ( tak jakby do siadu) lub obracać na brzuszek ( tutaj zwykle jak położę na nim kołdrę to przewracanie zanika), memłać będzie kołdrę etc. I co w takim razie dalej? Pytam, bo muszę coś wprowadzić, bo noszenie na rękach jednak powoli robi się ciężkie, inne sposoby nie działają lub przestają działać, a Daro nijak nie chce zasypiać sam ( wiem muszę go nauczyc)mimo, że naprawdę i na pewno jest mocno zmęczony. Ba...dziś to już w ogóle jakiś szczyt ( może z przemęczenia) bo na noc zwykle zasypiał bez piersi a dziś nie i właśnie odłożyłam go do łóżeczka majac nadzieję, że zaśnie po chwili niestety się rozkręca ( powiedzmy, że coraz głośniej marudzi, bo nie płacze) mimo,że oczy zamknięte. Przydadzą mi się jakieś wskazówki. Niekoniecznie musi to być też wspomniana Tracy, ale może któraś ma jakąś metodę, która jej pomogła i nie wymagała zostawienia dziecka w łóżeczku ii słuchania np. pół godziny płaczu, a jednocześnie nie było też noszenia na rękach etc
|
#1103 | |
|
Zakorzenienie
|
Gadałyscie o jedzonku u malucha... mi też jakoś pasowało zeby na II śniadanko podawać owoc, jakos tak mi lepiej, że cyc, potem owoc, potem obiad.. bo mi ten obiad to czasami poźno wychodzi np. o 15, wiec nie bardzo jest gdzie jeszcze tego owoca wcisnąć.. ale według rozpiski hippa niemieckiego to
pierwsze 2 tygodnie warzywa 3-4 tydzien Obiadek i owoc po obiadku Potem owoc jako podwieczorek oraz kaszka na kolacje Potem owoc dodatkowy jako II śniadanie w ogóle to rozszerzanie posiłków to idzie w stronę "wieczora".. http://www.hipp.de/beikost/ratgeber/ernaehrungsplan/ ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
najpierw lulałam ale siedząc, nie chodząc... potem "lulałam" leżąc z nim na naszym łóżku, tzn on leżał obok a ja do niego sie mocno przytulałam, trochę nim bujałam, głaskałam, śpiewałam potem już odkładałam go do łóżeczka i go tylko glaskałam i śpiewałam siedząc przy łóżeczku.. I możesz to robic ciągiem - tzn zaczynać od lulania na rękach aż się trochę uspokoi, potem siedzac potem leżac... albo 1 dzien chodzenie, 2 dzien siedzenie, 3 dzien leżenie.. czy też to jakoś wydlużać, w zależności od tego jak Daro reaguje i czy się uspokaja na tyle ze zaśnie.. Tracy Hogg pisała tam, że jak on zaczyna płakać to bierzesz na ręce uspokajasz ze mama jest obok i jak przestaje plakać to wkladasz spowrotem.. Ja tego nie próbowałam ale wydaje mi się ze by się zupełnie nie sprawdziło.. bo jak ja go podnosze to on wtedy się rozbudza, a jak się rozbudza to jest jeszcze bardziej wkurzony i jeszcze trudniej mu sie zasypia.. ale dzieci są różne wiec może Daro w ten sposób zaśnie.. ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Dobra prosby/pytania : -czy kupowała któraś kurtkę do noszenia dziecka w nosidle/chuście? i zarzuci linkiem jeżeli to gdzies z netu? - czy nosicie dzieci w chuscie/nosidle na kurtke czy pod kurtke? -czy ma któraś to nosidło co happy wrzucała? takie zielone bylo i zda relacje czy fajne i jako ono się nazywało, czy warto je kupić, czy jest zdrowe (wkurza mnie już chusta...) ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- A i czy moje dziecko jest na tyle duże ze mogę mu do posiłków serwować zwykłą wodę niegazowaną np. polaris z biedry czy też cisowiankę czy muszę mu coś rekomendowanego szukać i przegotowywać.. bo to troche zabawa jest i zanim mi ta woda ostygnie to już nie pora na picie... Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-11-12 o 20:56 |
|
|
|
|
#1104 |
|
Zakorzenienie
|
magiusa, ja mlodemu daje smoka, klade na boczek u klepie w pupe. ale to funkcjonuje, jak lezymy obok siebie i mlidy wtula sie w moja bluzke.
maarchewka, tutaj kaza dawac kranowe, jak dziecko zdrowe i rury nie jakies pordzewiale, nawet nie trza gotowac. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- a taki kubek niekapek jest ok? http://allegro.pl/tommee-tippee-kube...699615369.html |
|
|
|
|
#1106 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kładę się z młodą w łóżku, karmie ona zasypia, po czym przenosze ją do łóżeczka ;D stosowane sporadycznie, ale skuteczne. Nie wytrzymam chyba i jutro dam młodej marchewkę ![]() Marchewka ja noszę pod kurtkę, a specjalnej kurtki do noszenia raczej nie kupię. Teraz wiąże w podwójny X i jest super. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas mąż lula jak jest potrzeba. Ja w ciągu dnia najczęściej tulę i odkładam a jeśli jest wkurzona to biorę na ręcę i znowu tulę i najczęściej za drugim razem sama usypia w łóżeczku. Lulałabym i nieraz tak robię ale plecy mi już wysiadają niestety. Mieliśmy czas że mała absolutnie sama nie umiała zasnąć, sama nie umiała spać - najlepiej na rękach. Ciężko wtedy było, ogólnie wysypiała się na rękach a ja cały dzień biegałam w piżamie no przesadzam..ale ciężko było. No i co do rozpoznawania kiedy dziecko jest śpiące...mi się zawsze wydaje że wiem, ale nieraz mała się do mnie przytuli wyciszy chwilkę i jak odkładam do łóżeczka jest już super żywa i obudzona ![]() ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
O kurcze, to czekamy na relację jak Lila na marchewkę zareagowała
|
|
#1108 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
weszłam sobie na tą niemiecką rozpiskę z hippa ale i tak nic nie rozumiem
![]() Dziewczyny mam próbkę Sinlacu, chyba dam na spróbowanie małej przed glutenem ![]() A jutro będzie jadła jabłuszko i tą kaszkę zrobię w przyszłym tygodniu.
|
#1110 | |||
|
Rozeznanie
|
Co do prezentów ja kupiłam pod choinkę młodej to:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CEYQ9QEwAA Cytat:
własnie to mi chodzi po głowie...Cytat:
Cytat:
Poza tym nie pomogę, bo u nas każde zasypianie przy cycku. |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.

Hela je częściej więc to też na to wpływa, już nawet nie patrzę co ile je
chciałam też do isofixa ale sobie skubańce liczą ponad tysiaka za isofix
młody zdrowy, dostałam opr. że na chorą stronę przyszłam i że mogę go zarazić
no kurde wiem, ale się martwiłam a terminów na zdrową nie było

mam nadzieje, ze to jednorazowa akcja byla bo az sie boje dalszego rozszerzania
w czw ide ustalac termin i strategie z dentysta, a poki co ibuprofen...
(musimy je szybko zabezpieczyć) , na spacerze grzecznie leżał w wózku i patrzył się w niebo, jedyne co to mamy problem ze spaniem, bo za cholerę nie chce spać
Ślub 27. X. 2012

. Szczepionki mamy odroczone na jakieś 10 dni i chyba tyle u Nas.