|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
|
|
|
|
|
#1082 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój wywód co do skreślania potencjalnego partnera z powodu stosunku do pracy i jej długotrwałego braku miał być ogólny, a nie odnośnie Twojego kolegi ![]() Ale proszę podam przykład: Facet lat 30. Rodzice mu kupili mieszkanie, albo odziedziczył po dziadkach, w każdym razie dostał i jeden pokój wynajmuje. Studia rzucał kilka razy, w końcu stwierdził, że już się wszystkiego naumiał i mu niepotrzebne. Ma jakieś prace dorywcze, między innymi na ASP dorabia jako model do aktów. Stałej pracy nie ma i nie szuka, bo po co. Przecież nie będzie na magazynie robił. Kwalifikacji podnosić nie zamierza. I tak sobie żyje. I jak tu z takim życie sobie układać? |
|
|
|
|
#1083 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie pisałam chyba w ostatnim czasie skąd pochodzę, ale spoko, ja już się domyślam o co chodzi![]() Ale fakt, byłoby ciężko, bo w moim rodzinnym miasteczku jest jeden notariusz i jeden radca na etacie w gminie, który posadkę przekaże pewnie w spadku swojej córeczce |
|
|
|
|
#1084 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Odnośnie Biedronki, nigdy na to nie patrzyłam z tej strony, ale chyba musisz mieć rację,bo ja ogólnie pochodzę z małego miasteczka i co jakiś czas widziałaim zmianę pracowników, a ogłoszeń ani na sklepie ani stronie www Biedronki nie było...
|
|
|
|
|
#1085 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]() Nadal próbuję załatwić ten staż i nie wiem czy bez znajomości mi to wyjdzie Mają straszny problem z tym zatrudnieniem na 3 miesiące potem
|
|
|
#1086 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1087 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do biedronek u mnie na wiosnę tego roku otworzyli jedną. Teraz otwierają drugą i ogłoszeń nie widziałam nigdzie. Likwidują inny sklep spożywczy a na to miejsce ma być biedronka. Może pracownicy przejdą z jednego sklepu do drugiego. Po co nam tyle biedronek Czasami sama robię w nich zakupy. Mają tańsze płatki do oczów, jogurty, masło, to co najpotrzebniejsze.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1088 | |
|
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
|
|
|
#1089 |
|
Zakorzenienie
|
Zaczęłam przeglądać ogłoszenia i się załamałam
pierwsze wrażanie jest bardzo negatywne - języki, języki, języki (aż się rzygać chce ) nazwy stanowisk takie, że nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi. ![]() Kuźwa, nie myślałam, że to napiszę, ale jest gorzej niż w 2012 r., aż mnie nosi. Dodatkowo dowiedziałam się dziś, że moja koleżanka po licencjacie w jakiejś prywatnej szkole, bez znajomości języków, czy kursów, zarabia znacznie więcej niż ja mieszkając w pipidówie. Tak o to odechciało mi się żyć, jak tak dalej wszystko będzie się układać to chyba się zabiję, bo już naprawdę nie mam siły walczyć o utrzymanie się na powierzchni i udawanie przed innymi, że jest dobrze.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-10-19 o 21:16 |
|
|
|
#1090 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#1091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie nie martwi, aż tak bardzo znalezienie pracy, ale fakt, że praca za 1.500 - 1.800 zł mnie nie interesuje, aktualnie zarabiam w takich granicach w zależności od miesiąca i po dokonaniu wszystkich opłat ledwie mi wystarcza na jedzenie, a gdzie cała reszta Mam już swoje lata ( 30 przekroczona) i jak tak dalej będzie to raczej odejdę z tego łez padołu, bo mam serdecznie dość wiecznego szukania pracy, nerwówki i ciągłej depresji. Mam niesamowite oczekiwania - chciałabym spokojnie żyć. W każdym razie ja przestałam spotykać się ze znajomymi, wychodzić do ludzi, wstydzę się odzywać nawet z rodziną nie mam ochoty rozmawiać, nocami nie śpię, mam kołatania serca, silne migreny, ciągle trzęsą mi ręce. Czuję się jak zero, nie mam po co żyć, zmarnowałam całkowicie swoje życie albo po prostu jestem głupia, a może też jedno i drugie, jestem wrakiem człowieka nie chce mi się nawet na ten temat pisać. Ogólnie dziewczyny, jest źle. Póki jeszcze jesteście młode to walczcie o jakąś sensowną pracą, bo takiego końca jak mój to nikomu nie życzę.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-10-19 o 21:36 |
|
|
|
|
#1092 |
|
Raczkowanie
|
Przynajmniej się staram, bo co innego pozostaje
Też mam ten problem, że wszystkie moje dotychczasowe prace sprowadzają się do tego, że nie potrafię przekroczyć magicznego progu 2 tyś. Ciągle tylko na zastępstwo, więc zawsze jestem we wszystkim pomijana itd. Swoje lata już też mam, kwalifikacje, doświadczenie itd. również. Dążę do jakieś stabilizacji za normalne pieniądze. Tylko, że tym razem przy szukaniu pracy postanowiłam nie dołować się jeszcze bardziej, bo potem właśnie trafiam na jakieś badziewne oferty.
|
|
|
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
niv a nie myslals by pojechac za granice?
Nawet jakbys nie dostala pracy w zawodzie to i tak wykonujac te prostsze zarabia sie wystarczjaco na utrzymanie. |
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny, prawdopodobnie do Was znowu dołączę - zaczęła mnie męczyć moja praca, chciałabym mieć jednak trochę lepszą pensję i normalne godziny pracy.
Mam postanowienie, że wytrwam do końca roku, a w międzyczasie szukam czegoś innego.
|
#1095 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie każdemu pisana jest praca, tak samo jak nie każdemu pisane jest bogactwo czy miłość czy cokolwiek innego. Pieniądze są najważniejsze, wyznaczają życie i jego poziom. I człowiek czuję się śmieciem, wiążąc ledwo koniec z końcem - bo co to za życie? Psychologa Ci nie polecę, bo on nie znajdzie Ci pracy, jednak życzę Ci odnalezienia spokoju życia. ---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- "Oferuję pracę w sklepie z chemią gospodarczą w Lublinie okolice dworca głównego PKP. Stawka 4 zł netto za godzinę (760 zł/m-c) plus premie uznaniowe w zależności od osiąganych utargów. Praca bardzo lekka i niestresująca. Wymagana uczciwość, dyspozycyjność, komunikatywność, umiejętność zaprezentowania i reklamowania produktu, bardzo chętnie osoby zarejestrowane w UP." Śmiać się? Płakać? Sama nie wiem, coraz bardziej szalone kwoty podają u mnie w ogłoszeniach, chyba się skuszę, za taką pensję w końcu polecę na wyspy Bahama!
|
|
|
|
|
#1096 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
miło
|
|
|
|
|
#1097 |
|
Wtajemniczenie
|
powoli opadam z sił. w sb po dniu pracy po nockach, w sb poszłam na 12. myslalam ze bede chodziła tyłem. jutro mam wolne tylko dlatego ze jest jakis remont wody w firmie czy cos. przyszly tydzien znowu nocki, a mialam miec na rano;/
juz zaczynam kombinowac co zrobic, albo jaka scieme wymyslec lekarzowi i w pracy za jeden dzien L4. w dodatku dowiedzialam sie ze w listopadzie bede pracowac kazda sb...... za to ze jutro mamy "wolne" kazda, bo 2 obowiazkowe plus ta jedna plus zazwyczaj kazdy ma jedna "niezapowiedziana" chyba sie poplacze;( nie wiem jak dzis zasne, skoro ciagle chodze spac albo o 7 rano albo o 3. w dodatku w piatek wrocilam do domu o 3 zeby isc w sb na 12... zasnelam z trudem a o 4 obudził mnie telefon z firmy ze sie system zawiesil, komputery padły oprocz mojego i mam podac haslo na swoje konto zeby sie ktos mogl zalogowac.... no i tyle z mojego spania;/ KURFA!
"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it " Edytowane przez antidotum89 Czas edycji: 2014-10-20 o 00:14 |
|
|
|
#1098 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1099 |
|
Wtajemniczenie
|
kasjer sprzedawca w Carrefour, przez agencje pracy. stawka od 5,25 do 6,20 brutto/godz. szkoda komentowac.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1100 |
|
Wtajemniczenie
|
kurfa x2
wstalam pełna zapału do wysłania cv <od czwartku codziennie przegladam ogloszenia, dodaje do zakladek i dzis mialam powysylac> i co!?!??!?! moj laptop zmarł. zakladki zmarły. laptop ojca nie ma w sobie nic, nawet do zapisu formatu pdf, stracoe 3h .wysłanych cv 6, brak kasy na laptopa. ide sobie uciąc stope.
|
#1101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie w większych hipermarketach stawka jest wyższa (w tym samym mieście może się różnić), w mniejszych niższa. Ale w mniejszych panuje lepsza atmosfera. We Wrocławiu masz np. 7 brutto dla nie-studentów. Studenci otrzymują jakieś 7,50 brutto, lub więcej w zależności od okresów świątecznych. W Jobmanie masz dodatkową kasę za progi produktywności i wypłata jest do 5 dni po zdaniu karty (czyli możesz mieć raz w miesiącu lub 4 razy w miesiącu). Ale ogólnie Carrefour jako miejsce pracy nie jest dobry. Z tego co wiem, Real dobrze traktuje pracowników agencyjnych. Ale tutaj też stawki się różnią.
|
|
#1102 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ja mówię o tych, co chodzą w garniaku na zajęcia a później do biedry i do domku Co do komentarza nt tego pogrubionego.Zaciekawiłaś , ale nie będę zgadywać, bo przecież w myślach Ci nie czytam Mnie najzwyczajniej w świecie wkurza wywyższanie się bo to reakcja łańcuchowa i w efekcie powoduje poniżanie drugiej strony. A największa grupę "wywyższających się" wśród osób mi znanych stanowią prawnicy. Żadne studia, zawód nie dają prawa do postawy wyższości. Znam osoby np. po socjologii, organizatorów różnych akcji, tyrających ciężko jako wolontariusze, rozwijających się zawodowo itd.- nigdy nie robili komuś aluzji że jest gorszy bo nie odnosi takich sukcesów jak oni. Zaskoczył mnie też facet który (jak później policzyłam działał w 7 różnych aktywnościach, wliczając w tym jego pasje w których odnosił sukcesy!) Tym co robił, mógł obdzielić spokojnie 3 inne osoby i... był skromny (znał swoją wartość, żadna fałszywa skromność). A o tych wszystkich sukcesach dowiadywałam się z innych źródeł np. jak go poznałam powiedział że interesuje się fotografią. Na jakiejś imprezie zaciął się aparat i jak coś długo gmerał żartowałam z niego że zepsuł itp. Ale dobra nie ciągnę dalej tego tematu Absolutnie nie miałam zamiaru "cisnąć" komuś tym tematem nouvelle , nie dziwie się że temat Cię rusza, bo to końcu środowisko w którym przebywasz Ja patrzę na to z perspektywy osoby "z zewnątrz ". Dodam tylko, że powyższa opinia nt. prawników odnosi się raczej do płci męskiej. Mam dużo fajnych koleżanek studiujących prawo które są "w porządku". I one mówią że mam rację w tej kwestii. Cytat:
Szkoda żebyś zapominała też o tych dobrych rzeczach które masz w życiu nawet jeśli masz trudności.Nie namawiam Cię do "rzygania tęczą" ale do afirmacji życia Pomoże Ci znosić trudności i szukać motywacji np. w szukaniu pracy Cytat:
|
|
#1103 |
|
Konto usunięte
|
Jak czytam to co piszecie o studentach prawa, to cieszę się, że żadnego nie znam.
![]() Nie rozumiem wywyższania się z uwagi na studia, w czasach gdy praktycznie każdy może studiować. Owszem jestem dumna z kierunku, który studiuję, ale w życiu by mi nie przyszło na myśl, żeby komuś cisnąć z tego powodu. Nie znam też nikogo kto by tak robił. Raz tylko moja koleżanka z zarządzania, powiedziała, że będzie zarządzała tymi wszystkimi robaczkami z finansów (ale to chyba tam pół serio). ![]() Zadzwonili do mojej mamy z urzędu pracy i powiedzieli, że od stycznia wysyłają ją na kurs. Nie wiedzą jeszcze jakie kursy będą mieli ale na pewno jakiś jej się dostanie.
|
|
|
|
#1104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co ma jednak pesymizm (który wg Ciebie mam) do pracy? W sumie nic, ja jestem optymistką, jednak pewnych spraw np. ekonomicznych nie przeskoczę. Jeśli widzę jak wygląda rynek pracy w moim województwie to raczej optymizm czy jego brak - nie pomoże mi w znalezieniu pracy. A pieniądze SĄ najważniejsze DLA MNIE, jednakże wiem, że są ludzie, dla których one mają mniejszą wartość. Pamiętam ćwiczenia z Makroekonomii zaawansowanej, kiedy wykładowca pokazywał, że im więcej pieniędzy mają ludzie, tym są bardziej szczęśliwsi (do pewnego pułapu). A nauka moim zdaniem nie kłamie (no może w pewnych dziedzinach się myli).Niestety bez pieniędzy nic nie można zrobić w dzisiejszym świecie, dlatego uważam, że są one najważniejsze. |
|
|
|
|
#1105 |
|
Konto usunięte
|
Znalazłam ofertę pracy w wymarzonej dziedzinie i nie wiem co robić. Oferta już się pojawiała kilka razy i dalej szukają, bo w wymaganiach mają, że trzeba mieć doświadczenie w tejże dziedzinie. Nadmienili również, że proszą tylko o kontakt mailem.
Wiem doskonale, że jak wyśle im cv to nikt nawet nie zadzwoni, bo już raz im wysłałam na inne stanowisko. Myślicie, że warto byłoby iść do nich osobiście z cv i powiedzieć, że szuka się pracy, nie mówiąc nic, że wiem, że szukają pracownika. Może zaproponować, jakiś niepełny etat np 3 dni w tygodniu (tak by mi najlepiej pasowało). Czy to już wieje desperacją? |
|
|
|
#1106 |
|
Konto usunięte
|
Nie wieje prowokacją.
Ciekawy pomysł Ja bym poszła.
|
|
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48598668]Znalazłam ofertę pracy w wymarzonej dziedzinie i nie wiem co robić. Oferta już się pojawiała kilka razy i dalej szukają, bo w wymaganiach mają, że trzeba mieć doświadczenie w tejże dziedzinie. Nadmienili również, że proszą tylko o kontakt mailem.
Wiem doskonale, że jak wyśle im cv to nikt nawet nie zadzwoni, bo już raz im wysłałam na inne stanowisko. Myślicie, że warto byłoby iść do nich osobiście z cv i powiedzieć, że szuka się pracy, nie mówiąc nic, że wiem, że szukają pracownika. Może zaproponować, jakiś niepełny etat np 3 dni w tygodniu (tak by mi najlepiej pasowało). Czy to już wieje desperacją?[/QUOTE] Ja bym poszła, ale nie mówi nic, że pasują Ci tylko 3 dni w tygodniu. Po pierwsze wygląda to jakbyś już zaczynała stawiać warunki. Poza tym z doświadczenia wiem, że wszelkie przeszkody na samym początku bardzo odstraszają. Także te 3 dni to omówisz jak będziesz miała jakieś konkrety. |
|
|
|
#1108 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z resztą i tak szanse są nikłe ale co mi tam. ![]() Tylko o kogo mam pytać? Powiedzieć sekretarce, że szukam pracy i chciałabym rozmawiać z osobą, która zajmuje się rekrutacją? Jutro pójdę wydrukować cv i lm na jakimś ładnym papierze.
|
|
|
|
|
#1109 |
|
Rozeznanie
|
Czy jest tu ktoś z Krakowa ? Dziś pewne osoby powiedziały mi, że praca w Krakowie leży na ulicy, że jest milion ogłoszeń o pracę . Oczywiście są to osoby, które pracy nie szukają i nigdy nie szukały. Mam kuzynkę w Krakowie ( nie widziałam jej chyba z 10 lat abo i więcej , na ulicy bym jej nie rozpoznała , a ona mnie
) po 40 , która wynajmuje pokój w mieszkaniu , (drugi pokój w mieszkaniu wynajmuje jakaś inna kobieta) , której nie stać na własne M, nie ma faceta ponoć itp. Z zawodu pielęgniarka. Dziś mama z ciotką mi o niej opowiadały. Mówią patrz jak się jej wiedzie w życiu, ma pracę , stać ją wynajmować pokój, wręcz wg nich ma wszystko co zapragnie. Życie usłane różami. Ja już popadam w depresję, z powodu tego, że jestem starą panna, że nigdy rodziny nie założę , że nigdy własnego M nie będę mieć itp, a co dopiero ona po 40.
Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2014-10-20 o 18:05 |
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

Nie pisałam chyba w ostatnim czasie skąd pochodzę, ale spoko, ja już się domyślam o co chodzi

Czasami sama robię w nich zakupy. Mają tańsze płatki do oczów, jogurty, masło, to co najpotrzebniejsze.
pierwsze wrażanie jest bardzo negatywne - języki, języki, języki (aż się rzygać chce ) nazwy stanowisk takie, że nie wiadomo o co tak naprawdę chodzi.

おはよう!