Listopad- Grudzień 2014- część V :-) - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-20, 12:50   #1081
aleska
Raczkowanie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)

Z forum prawnego i ze strony becikowe.com

"Czy wystarczy wydruk komputerowy albo zwykła kartka?

Nie. Od 1 stycznia gminy przyjmują tylko takie zaświadczenie, które jest zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu ministra zdrowia. Dotąd rodzic wraz z wnioskiem o becikowe mógł złożyć jakikolwiek wypełniony przez lekarza lub położną druk, pod warunkiem, że zawierał on informację o jednym badaniu lekarskim w trakcie ciąży oraz dane identyfikujące osobę wystawiającą.

Teraz jest inaczej.

W nowym formularzu, oprócz danych pacjentki, jej numeru PESEL (lub nazwy i numeru innego dokumentu potwierdzającego tożsamość), adresu i danych osoby wystawiającej musi znaleźć się informacja, od którego tygodnia ciąży kobieta znajduje się pod opieką lekarza i daty badań odbytych w każdym trymestrze ciąży. Są na to wszystko specjalne rubryczki.

Skąd wziąć formularz?

Powinien go mieć u siebie lekarz lub położna. Nie mogą kazać rodzicowi dostarczyć druku ani domagać się za jego wystawienie jakichkolwiek pieniędzy.

Zapomniałam o zaświadczeniu. Nie poprosiłam swojego ginekologa przed porodem, nie pomyślałam też o tym w szpitalu. A mój synek właśnie skończył miesiąc. Chciałabym złożyć wniosek o becikowe. Skąd wziąć zaświadczenie?

Wystarczy zabrać swoją kartę przebiegu ciąży, wyniki badań ciążowych i pójść do lekarza. Wcale nie musi to być ginekolog, który prowadził kobietę w ciąży. Według Ministerstwa Zdrowia, zaświadczenie może wystawić każdy lekarz, bez względu na specjalizację. Wystarczy, że rodzic pokaże mu dokumenty i wyniki badań, z których wynika, że kobieta zgłosiła się do lekarza najpóźniej w 10 tygodniu ciąży i poddawała się koniecznym badaniom. Takim dokumentem może być karta przebiegu ciąży lub dokumentacja medyczna przechowywana w przychodni, w której matka jest zarejestrowana.

Warto wiedzieć. Zaświadczenia nie musi wystawiać lekarz z ZOZ-u. Może to być np. lekarz prywatny.
"

Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".

Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com

Od siebie dodam, że jak ktoś ma kartę ciąży np. od 15 tc i w tej karcie nie ma odnotowanej wcześniejszej wizyty w innej przychodni, to trzeba wziąć zaświadczenie o tej pierwszej wizycie (albo po prostu poprosić o wypis z dokumentacji medycznej) i na podstawie tego zaświadczenia/dokumentacji i karty ciąży dowolny lekarz może wystawić właściwe zaświadczenie do becikowego.
aleska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 12:57   #1082
Kasia427
Wtajemniczenie

Czekoladka jak dla mnie pierwszy bomba

Matko jakie nudy... lenia mam, oglądam perfekcyjną panią domu i jak skończę to pewnie mnie na sprzątanie weźmie... zawsze tak mam
W ogóle zła jestem, bo przez to że nie mam jeszcze komody stoję z "robotą"... już bym chciała zrobić kącik dla małej, wysprzątać, poukładać jej rzeczy, tak, żeby już wszystko było gotowe i czekało na poród... a komoda pewnie za jakieś 2 tygodnie przyjdzie dopiero
Nie wiem, czy pisałam, ale jednak zdecydowałam się na inną, nie na tą z voxu... stwierdziłam, że tamta mi nie będzie do niczego w sypialni pasować, więc kupiłam ciemną, też pakowną, no i o połowę tańszą... a jak przeprowadzimy się do domu, to wtedy kupię mebelki typowo dla małej... i tak będzie miała swój pokój wtedy...
Stary 2014-09-20, 13:06   #1083
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Dzieki za rade, licytuje niby mam ciuszkow sporo ale dresiki same na 68 a chcialam cos na wyjscie ze szpitala a szkoda mi kasy na nowy skoro juz nie bylo tego w h&m to szukam uzywanego, tylko te 2 wpadly mi w oko

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 13:24   #1084
paulina119a
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za podpowiedź

Czekoladka w serduszka
Stary 2014-09-20, 13:46   #1085
mgds
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AnetkaIzabell Pokaż wiadomość
i co w wyjaśnieniach pisałaś...? muszą być dowody..?
czy akurat byłaś u lekarza?

jak przychodzą to raczej w godzinach 8-17 i w tygodniu co?
słyszałam, że na macierzyńskim potrafią odwiedzić...paranoja!
Jak to na macierzyńskim? Nie wydaje mi się to prawdopodobne, bo przecież macierzyński wiąże się z wychowywaniem dziecka, chopdzeniem na spacery, do lekarza i w ogóle w ogóleeee

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
u nas sklada sie wniosek w Domu Pomocy Spolecznej , a dokumenty to trzeba miec pesel, akt urodzenia i zaswiadczenie o dochodach -my bedziemy skladac po 1.11 wiec nas obowiazuja dochody za rok 2013

ja skoncze za tydzien 32 i nie mam wogole siwkow ale kto wie przy 2 dzieci moge szybko zesiwnac

ktory ladniejszy??
1.http://allegro.pl/dresik-hm-56-cm-1-...604491809.html
2.http://allegro.pl/dres-bluza-spodnie...613144002.html
Pierwszy
Ale drugi też ładniutki
Może więc dwa weźmiesz? :P

mgds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 13:52   #1086
GoniaaaS
Rozeznanie

Czesc Kochane Gadulki

Zatrucie juz mi przeszlo za to cala noc mialam skurcze i przeszlo dopiero nad ranem, teraz czuje ze brzuch znowu twardnieje. Pewnie przez to ze wyczekalam sie u endokrynologa dzisiaj 3h :/

Sweet moze tez Cie jakas wirusowka dopadla? Trzymaj sie i oby Cie szybciutko wypuscili
Beatko współczuję, moze po podaniu sterydow puszcza Was do domku i tw astma Ci odpusci.
Czekoladko oba ladne

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-09-20 o 13:54
GoniaaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 14:23   #1087
paulina119a
Zadomowienie

Kurczę !!!
dziewczyny ale mi wypadają włosy
Od jakiegoś miesiąca to zaobserwowałam. Myslałam poczatkowo, że mi się wydaje ale co i rusz ze szczotki ściagam pukiel włosów Czy któras z Was to zaobserwował u siebie?
Paznokcie mam twarde jak i przed ciąża ale włosy to jakas masakra !
Nawet nie chcę myśleć co będzie później... zostanę łysa ????!!!!
Czy mogę cos teraz brać/robić aby przeciwdziałać temu ?
Może znowu powinnam wrócic do olejowania włosów...
Myslicie, że mogę? Stosowałam zawsze olejek kokosowy, olejek Sesa i olejek Amla Jasmine. Czy Sesa lub Amla są niewskazane w ciazy? Wiecie cos w tym temacie?

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Goniaa współczuje skurczy wiem cos o tym. Trzymam aby dały Ci spokój. Jak po wizycie u endo?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-20, 14:32   #1088
GoniaaaS
Rozeznanie

Co do wlosow to nie wiem nic mi strasznie przed ciaza lecialy przez hormony teraz sie ustabilizowaly ale wole nie myslec co bedzie potem. Moze pij pokrzywe?

U endo w porządku co prawda cisnienie 120/105 zaniepokoilo ale wyniki mam w normie jupi od 2-3 lat takiego ladnego Tsh nie mialam

Polezalam i czuje ze brzuszek odpuszcza uff :p niech poczeka chociaz na paczke z gemini
Stary 2014-09-20, 14:50   #1089
paulina119a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez GoniaaaS Pokaż wiadomość
Co do wlosow to nie wiem nic mi strasznie przed ciaza lecialy przez hormony teraz sie ustabilizowaly ale wole nie myslec co bedzie potem. Moze pij pokrzywe?

U endo w porządku co prawda cisnienie 120/105 zaniepokoilo ale wyniki mam w normie jupi od 2-3 lat takiego ladnego Tsh nie mialam

Polezalam i czuje ze brzuszek odpuszcza uff :p niech poczeka chociaz na paczke z gemini
U mnie pewnie też hormony szaleją... jak to w ciazy i stąd problem z włosami. Wcześniej w ciaży tego problemu nie miałam, dopiero od miesiąca... tak jak mi się posypały wyniki morfo i tsh

Goniaa a jaki masz wynik tsh??? Ja ostatnio miałam 3.88 nigdy tak złego wyniku nie miałam. Ciążę zaczynałam z wynikiem 1.4
Stary 2014-09-20, 14:52   #1090
manieczka1
Zakorzenienie

Paulina seville
A co do pytania o becikowe to nie ma znaczenia czy chodzilas do gina prywatnie czy na nfz.
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 15:02   #1091
GoniaaaS
Rozeznanie

Wynik 0.874 na poczatku ciazy mialam 0, 003. Normy mam 0, 27-4, 7

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-20, 15:07   #1092
paulina119a
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Paulina seville
A co do pytania o becikowe to nie ma znaczenia czy chodzilas do gina prywatnie czy na nfz.
ładniutka jest czerwona Sevilla
To dobrze, że nie ma znaczenia ufff
bo pomyslałam, że NFZ może sobie tak kombinować, że skoro pacjentkę "stać na leczenie" prywatne to becikowe się nie należy i wcale by mnie to nie zaskoczyło

Cytat:
Wynik 0.874 na poczatku ciazy mialam 0, 003. Normy mam 0, 27-4, 7
to faktycznie super wynik
Ciekawią mnie tylko normy które podałaś
mój endo twierdzi, że norma to do 2.5
Stary 2014-09-20, 15:24   #1093
fiorella22
Zadomowienie

hej Dziewczyny! trzymajcie za mnie kciuki! wlasnie wyjezdzamy do Francji. Przed nami 1400 km i wg gps 13 godz jazdy.

ps. to tez pierwsza tak dluga podroz mojego kota. Mam nadzieje ze nie da nam popalic

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 15:27   #1094
GoniaaaS
Rozeznanie

Moje laboratorium robi na takich ale raz jak mieli cos popsute i wysylali gdzieś indziej to podane tam inne byly. Powinnas miec podane w nawiasach przy wyniku.

Manieczka ladny ten wózek my będziemy carmele zamawiac ja bhm chciala granat z czerwonym ale moj maz i moja mama upieraja sie na samym czerwony m

Fiorella szczęśliwej i nie meczacej podróży życzę! Przenosicie sie tam?

Edytowane przez GoniaaaS
Czas edycji: 2014-09-20 o 15:29
Stary 2014-09-20, 15:42   #1095
aleska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulina119a Pokaż wiadomość
Ciekawią mnie tylko normy które podałaś
mój endo twierdzi, że norma to do 2.5
Bo zazwyczaj normy to są do 4,7, ale dla całej populacji, czyli ta norma obejmuje i 13-latkę i 80-latkę. Generalnie taka norma to jakiś absurd, ale tak sobie ustalili. Dla kobiet w wieku rozrodczym norma TSH powinna być maks ok. 1,5 - 2. Przy wyższych wskaźnikach mogą być problemy z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem na początku.
Mi endo powiedziała, że jak w II lub III trymestrze będę miała TSH wyższe niż 3, to mam zwiększyć dawkę euthoryxu.
aleska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 15:47   #1096
paulina119a
Zadomowienie

Fiorella szczęśliwej podróży !!!

Goniaa co do norm w lab to jest tak jak mówisz - u mnie do 4,78. Lecz endo odkad jestem w ciąży usilnie chce mnie utrzymać do 2.5 (to o czym wspomniala Aleska) i do tej pory się jej udawało. Jednak ostatnie wyniki mi się sypnęły
Stary 2014-09-20, 15:51   #1097
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Zanet84 Pokaż wiadomość
Pierwsza wizyta stwierdzajaca ciaze karta ciazy nie ma znaczenia
A, no może. Tzn. ja tej pierwszej wizyty w żadnych papierach wpisanej nie mam, więc dlatego pomyślałam o tej kolejnej, już z kartą ciąży. Najważniejsze, że obie przed 10. tygodniem
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 15:55   #1098
manieczka1
Zakorzenienie

Goniaaas no carmela granat z czerwony jest sliczna
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 16:12   #1099
mgds
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulina119a Pokaż wiadomość
Kurczę !!!
dziewczyny ale mi wypadają włosy
Od jakiegoś miesiąca to zaobserwowałam. Myslałam poczatkowo, że mi się wydaje ale co i rusz ze szczotki ściagam pukiel włosów Czy któras z Was to zaobserwował u siebie?
Paznokcie mam twarde jak i przed ciąża ale włosy to jakas masakra !
Nawet nie chcę myśleć co będzie później... zostanę łysa ????!!!!
Czy mogę cos teraz brać/robić aby przeciwdziałać temu ?
Może znowu powinnam wrócic do olejowania włosów...
Myslicie, że mogę? Stosowałam zawsze olejek kokosowy, olejek Sesa i olejek Amla Jasmine. Czy Sesa lub Amla są niewskazane w ciazy? Wiecie cos w tym temacie?

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Goniaa współczuje skurczy wiem cos o tym. Trzymam aby dały Ci spokój. Jak po wizycie u endo?
Nie wiem jak to z olejami, ale tez mi wlosy wypadaja. Czy bardziej niz przed ciaza to trudno stwierdzic,ale tak do 6 miesiaca to wypadaly jakies pojedyncze, bylo lepiej, a teraz sie pogorszylo. Oby juz gorzej po ciazy nie bylo

Cytat:

Dobre nowiny

Cytat:
Napisane przez fiorella22 Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny! trzymajcie za mnie kciuki! wlasnie wyjezdzamy do Francji. Przed nami 1400 km i wg gps 13 godz jazdy.

ps. to tez pierwsza tak dluga podroz mojego kota. Mam nadzieje ze nie da nam popalic
Szerokiej drogi!

mgds jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-20, 16:14   #1100
fiorella22
Zadomowienie

Cytat:
mieszkamy tam wracamy z wakacji

You are not alone
I am here with you...
MJ
fiorella22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 16:17   #1101
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

szerokiej drogi i bezpiecznej podrozy
daj znac jak dojedziecie

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-09-20, 16:24   #1102
Zanet84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
A, no może. Tzn. ja tej pierwszej wizyty w żadnych papierach wpisanej nie mam, więc dlatego pomyślałam o tej kolejnej, już z kartą ciąży. Najważniejsze, że obie przed 10. tygodniem

No najwazniejsze ze przed 10 tc

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:

Szczesliwej podrozy . Odezwij sie jak zajedziecie . A ten kotek to jakisnowy nabytek ?

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:

Odpoczywaj jak najwiecej

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Moje laboratorium robi na takich ale raz jak mieli cos popsute i wysylali gdzieś indziej to podane tam inne byly. Powinnas miec podane w nawiasach przy wyniku.

Manieczka ladny ten wózek my będziemy carmele zamawiac ja bhm chciala granat z czerwonym ale moj maz i moja mama upieraja sie na samym czerwony m

Granat z czerwonym super . Mnie sie podoba carera w tym kolorze i sie nad nia zastanawiamy
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 17:16   #1103
Kasia427
Wtajemniczenie

Fiorella szczęśliwej podróży!

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Jezusku jaka jestem wściekła... mój mąż miał mieć dzisiaj wolne, a od rana jest w robocie i jeszcze nie wrócił i na 21.00 jeszcze jedzie do drugiej pracy na całą noc! Ja oszaleję, całymi dniami siedzę sama jak palec z dziećmi, no ale dzieciaki po podwórku ganiają więc nawet nie mam do kogo ryja otworzyć, pomijam już fakt, że jest mi ciężko zrobić wszystko w domu jak go cały dzień nie ma... jeszcze mi auto zabrał i nawet do sklepu nie mam jak sie dostac... jak mnie wkurza takie coś... naczelnik sobie zadzwoni na wolnym ze ma być w pracy i koniec i go nie obchodzi że ktoś ma swoje życie, plany, że po prostu też chyba odpocząc czasem trzeba od pracy... ale nieeee... najlepiej jakby wszyscy byli w stanie gotowości 24h/7 dni w tygodniu... a weź się odezwij to Ci powiedzą, że to nie praca tylko "służba" ://// wrrrrr to po h*j rodzinę zakładać?!
Stary 2014-09-20, 17:55   #1104
anuszka21
Zakorzenienie

Cytat:
mieszkamy tam wracamy z wakacji
I co, rodzisz we Francji? My z mala za tydzien lecimy do PL...
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 17:57   #1105
Rosalie01
Raczkowanie

Caekoladka a mi sie podoba ten drugi dres
Frau super lowy
Fiorella szerokiej drogi

Gratuluje udanych wizyt i rozpoczetych tygodni

Kasia wspolczuje, domyslam sie, jakie to musi byc irytujace, kiedy wszystke Twije olany diabli wzieli, bo maz musi do racy pojechac nieoczekwanie
Rosalie01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 17:58   #1106
anuszka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Fiorella szczęśliwej podróży!

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Jezusku jaka jestem wściekła... mój mąż miał mieć dzisiaj wolne, a od rana jest w robocie i jeszcze nie wrócił i na 21.00 jeszcze jedzie do drugiej pracy na całą noc! Ja oszaleję, całymi dniami siedzę sama jak palec z dziećmi, no ale dzieciaki po podwórku ganiają więc nawet nie mam do kogo ryja otworzyć, pomijam już fakt, że jest mi ciężko zrobić wszystko w domu jak go cały dzień nie ma... jeszcze mi auto zabrał i nawet do sklepu nie mam jak sie dostac... jak mnie wkurza takie coś... naczelnik sobie zadzwoni na wolnym ze ma być w pracy i koniec i go nie obchodzi że ktoś ma swoje życie, plany, że po prostu też chyba odpocząc czasem trzeba od pracy... ale nieeee... najlepiej jakby wszyscy byli w stanie gotowości 24h/7 dni w tygodniu... a weź się odezwij to Ci powiedzą, że to nie praca tylko "służba" ://// wrrrrr to po h*j rodzinę zakładać?!
ojjj biedaku ;( Pociesze Cie, ze wiele z nas tak ma
anuszka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-20, 18:06   #1107
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość

[/COLOR]Jezusku jaka jestem wściekła... mój mąż miał mieć dzisiaj wolne, a od rana jest w robocie i jeszcze nie wrócił i na 21.00 jeszcze jedzie do drugiej pracy na całą noc! Ja oszaleję, całymi dniami siedzę sama jak palec z dziećmi, no ale dzieciaki po podwórku ganiają więc nawet nie mam do kogo ryja otworzyć, pomijam już fakt, że jest mi ciężko zrobić wszystko w domu jak go cały dzień nie ma... jeszcze mi auto zabrał i nawet do sklepu nie mam jak sie dostac... jak mnie wkurza takie coś... naczelnik sobie zadzwoni na wolnym ze ma być w pracy i koniec i go nie obchodzi że ktoś ma swoje życie, plany, że po prostu też chyba odpocząc czasem trzeba od pracy... ale nieeee... najlepiej jakby wszyscy byli w stanie gotowości 24h/7 dni w tygodniu... a weź się odezwij to Ci powiedzą, że to nie praca tylko "służba" ://// wrrrrr to po h*j rodzinę zakładać?!
mnie tez strasznie wkurza ze sama jestem caly czas a jak sie odezwe to malz kwituje ze mam sie cieszyc ze ma prace

Cytat:
Napisane przez anuszka21 Pokaż wiadomość
I co, rodzisz we Francji? My z mala za tydzien lecimy do PL...
to zostajesz juz w pl do porodu?

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-09-20, 18:11   #1108
Kasia427
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
mnie tez strasznie wkurza ze sama jestem caly czas a jak sie odezwe to malz kwituje ze mam sie cieszyc ze ma prace
nooo skąd ja to znam stały tekst...
Stary 2014-09-20, 18:15   #1109
Mamulunda
Raczkowanie

tutaj jest więcej info 0 becikowym http://m.forbes.pl/becikowe-2014-zas...77331,1,1.html
Stary 2014-09-20, 18:15   #1110
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Gratuluję rozpoczętych tygodni

Fiorella podziwiam, że zdecydowałaś się na taką trasę. Ja 180 km ledwo znoszę. Mam nadzieję, że podróż minie Ci szybko i bezproblemowo.

Kasiu nic dziwnego, że się wkurzasz. Nie po to się grafik układa by potem człowiek miał rzucać wszystko i lecieć do pracy.

Ja dziś kupiłam lampkę i obrazek do pokoju córci

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości