![]() |
#1081 |
Raczkowanie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
Z forum prawnego i ze strony becikowe.com
"Czy wystarczy wydruk komputerowy albo zwykła kartka? Nie. Od 1 stycznia gminy przyjmują tylko takie zaświadczenie, które jest zgodne z wzorem określonym w rozporządzeniu ministra zdrowia. Dotąd rodzic wraz z wnioskiem o becikowe mógł złożyć jakikolwiek wypełniony przez lekarza lub położną druk, pod warunkiem, że zawierał on informację o jednym badaniu lekarskim w trakcie ciąży oraz dane identyfikujące osobę wystawiającą. Teraz jest inaczej. W nowym formularzu, oprócz danych pacjentki, jej numeru PESEL (lub nazwy i numeru innego dokumentu potwierdzającego tożsamość), adresu i danych osoby wystawiającej musi znaleźć się informacja, od którego tygodnia ciąży kobieta znajduje się pod opieką lekarza i daty badań odbytych w każdym trymestrze ciąży. Są na to wszystko specjalne rubryczki. Skąd wziąć formularz? Powinien go mieć u siebie lekarz lub położna. Nie mogą kazać rodzicowi dostarczyć druku ani domagać się za jego wystawienie jakichkolwiek pieniędzy. Zapomniałam o zaświadczeniu. Nie poprosiłam swojego ginekologa przed porodem, nie pomyślałam też o tym w szpitalu. A mój synek właśnie skończył miesiąc. Chciałabym złożyć wniosek o becikowe. Skąd wziąć zaświadczenie? Wystarczy zabrać swoją kartę przebiegu ciąży, wyniki badań ciążowych i pójść do lekarza. Wcale nie musi to być ginekolog, który prowadził kobietę w ciąży. Według Ministerstwa Zdrowia, zaświadczenie może wystawić każdy lekarz, bez względu na specjalizację. Wystarczy, że rodzic pokaże mu dokumenty i wyniki badań, z których wynika, że kobieta zgłosiła się do lekarza najpóźniej w 10 tygodniu ciąży i poddawała się koniecznym badaniom. Takim dokumentem może być karta przebiegu ciąży lub dokumentacja medyczna przechowywana w przychodni, w której matka jest zarejestrowana. Warto wiedzieć. Zaświadczenia nie musi wystawiać lekarz z ZOZ-u. Może to być np. lekarz prywatny. " Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka". Wzór zaświadczenia lekarskiego dostępny jest w portalu becikowe.com Od siebie dodam, że jak ktoś ma kartę ciąży np. od 15 tc i w tej karcie nie ma odnotowanej wcześniejszej wizyty w innej przychodni, to trzeba wziąć zaświadczenie o tej pierwszej wizycie (albo po prostu poprosić o wypis z dokumentacji medycznej) i na podstawie tego zaświadczenia/dokumentacji i karty ciąży dowolny lekarz może wystawić właściwe zaświadczenie do becikowego. |
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
Wtajemniczenie
|
Czekoladka jak dla mnie pierwszy bomba
![]() Matko jakie nudy... lenia mam, oglądam perfekcyjną panią domu i jak skończę to pewnie mnie na sprzątanie weźmie... zawsze tak mam ![]() W ogóle zła jestem, bo przez to że nie mam jeszcze komody stoję z "robotą"... już bym chciała zrobić kącik dla małej, wysprzątać, poukładać jej rzeczy, tak, żeby już wszystko było gotowe i czekało na poród... a komoda pewnie za jakieś 2 tygodnie przyjdzie dopiero ![]() Nie wiem, czy pisałam, ale jednak zdecydowałam się na inną, nie na tą z voxu... stwierdziłam, że tamta mi nie będzie do niczego w sypialni pasować, więc kupiłam ciemną, też pakowną, no i o połowę tańszą... a jak przeprowadzimy się do domu, to wtedy kupię mebelki typowo dla małej... i tak będzie miała swój pokój wtedy...
#1083 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za rade, licytuje
![]() ![]()
#1084 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny za podpowiedź
![]() Czekoladka w serduszka ![]()
#1085 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ale drugi też ładniutki Może więc dwa weźmiesz? :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1086 |
Rozeznanie
|
Czesc Kochane Gadulki
![]() Zatrucie juz mi przeszlo za to cala noc mialam skurcze i przeszlo dopiero nad ranem, teraz czuje ze brzuch znowu twardnieje. Pewnie przez to ze wyczekalam sie u endokrynologa dzisiaj 3h :/ Sweet moze tez Cie jakas wirusowka dopadla? Trzymaj sie i oby Cie szybciutko wypuscili Beatko współczuję, moze po podaniu sterydow puszcza Was do domku i tw astma Ci odpusci. Czekoladko oba ladne ![]() Edytowane przez GoniaaaS Czas edycji: 2014-09-20 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 |
Zadomowienie
|
Kurczę !!!
dziewczyny ale mi wypadają włosy ![]() Od jakiegoś miesiąca to zaobserwowałam. Myslałam poczatkowo, że mi się wydaje ale co i rusz ze szczotki ściagam pukiel włosów ![]() Paznokcie mam twarde jak i przed ciąża ale włosy to jakas masakra ! Nawet nie chcę myśleć co będzie później... zostanę łysa ????!!!! Czy mogę cos teraz brać/robić aby przeciwdziałać temu ? Może znowu powinnam wrócic do olejowania włosów... Myslicie, że mogę? Stosowałam zawsze olejek kokosowy, olejek Sesa i olejek Amla Jasmine. Czy Sesa lub Amla są niewskazane w ciazy? Wiecie cos w tym temacie? ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Goniaa współczuje skurczy ![]() ![]()
#1088 |
Rozeznanie
|
Co do wlosow to nie wiem nic mi strasznie przed ciaza lecialy przez hormony teraz sie ustabilizowaly ale wole nie myslec co bedzie potem. Moze pij pokrzywe?
U endo w porządku co prawda cisnienie 120/105 zaniepokoilo ale wyniki mam w normie jupi od 2-3 lat takiego ladnego Tsh nie mialam ![]() Polezalam i czuje ze brzuszek odpuszcza uff :p niech poczeka chociaz na paczke z gemini ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Goniaa a jaki masz wynik tsh??? Ja ostatnio miałam 3.88 ![]() ![]()
![]() |
#1090 |
Zakorzenienie
|
Paulina seville
![]() A co do pytania o becikowe to nie ma znaczenia czy chodzilas do gina prywatnie czy na nfz.
#1091 |
Rozeznanie
|
Wynik 0.874 na poczatku ciazy mialam 0, 003. Normy mam 0, 27-4, 7
|
![]() ![]() |
![]() |
#1092 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To dobrze, że nie ma znaczenia ufff bo pomyslałam, że NFZ może sobie tak kombinować, że skoro pacjentkę "stać na leczenie" prywatne to becikowe się nie należy ![]() ![]() to faktycznie super wynik Ciekawią mnie tylko normy które podałaś ![]() mój endo twierdzi, że norma to do 2.5 ![]()
![]() |
#1093 |
Zadomowienie
|
hej Dziewczyny! trzymajcie za mnie kciuki! wlasnie wyjezdzamy do Francji. Przed nami 1400 km i wg gps 13 godz jazdy.
ps. to tez pierwsza tak dluga podroz mojego kota. Mam nadzieje ze nie da nam popalic ![]()
#1094 |
Rozeznanie
|
Moje laboratorium robi na takich ale raz jak mieli cos popsute i wysylali gdzieś indziej to podane tam inne byly. Powinnas miec podane w nawiasach przy wyniku.
Manieczka ladny ten wózek ![]() ![]() Fiorella szczęśliwej i nie meczacej podróży życzę! Przenosicie sie tam? Edytowane przez GoniaaaS Czas edycji: 2014-09-20 o 15:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mi endo powiedziała, że jak w II lub III trymestrze będę miała TSH wyższe niż 3, to mam zwiększyć dawkę euthoryxu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1096 |
Zadomowienie
|
Fiorella szczęśliwej podróży !!!
Goniaa co do norm w lab to jest tak jak mówisz - u mnie do 4,78. Lecz endo odkad jestem w ciąży usilnie chce mnie utrzymać do 2.5 (to o czym wspomniala Aleska) i do tej pory się jej udawało. Jednak ostatnie wyniki mi się sypnęły ![]()
#1097 |
Zakorzenienie
|
A, no może. Tzn. ja tej pierwszej wizyty w żadnych papierach wpisanej nie mam, więc dlatego pomyślałam o tej kolejnej, już z kartą ciąży. Najważniejsze, że obie przed 10. tygodniem
![]()
#1098 |
Zakorzenienie
|
Goniaaas no carmela granat z czerwony jest sliczna
![]()
#1099 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Szerokiej drogi! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() daj znac jak dojedziecie ![]()
![]() |
#1102 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No najwazniejsze ze przed 10 tc ![]() ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
Szczesliwej podrozy ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1103 |
Wtajemniczenie
|
Fiorella szczęśliwej podróży!
---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Jezusku jaka jestem wściekła... mój mąż miał mieć dzisiaj wolne, a od rana jest w robocie i jeszcze nie wrócił i na 21.00 jeszcze jedzie do drugiej pracy na całą noc! Ja oszaleję, całymi dniami siedzę sama jak palec z dziećmi, no ale dzieciaki po podwórku ganiają więc nawet nie mam do kogo ryja otworzyć, pomijam już fakt, że jest mi ciężko zrobić wszystko w domu jak go cały dzień nie ma... jeszcze mi auto zabrał i nawet do sklepu nie mam jak sie dostac... jak mnie wkurza takie coś... naczelnik sobie zadzwoni na wolnym ze ma być w pracy i koniec i go nie obchodzi że ktoś ma swoje życie, plany, że po prostu też chyba odpocząc czasem trzeba od pracy... ale nieeee... najlepiej jakby wszyscy byli w stanie gotowości 24h/7 dni w tygodniu... a weź się odezwij to Ci powiedzą, że to nie praca tylko "służba" ://// wrrrrr to po h*j rodzinę zakładać?!
#1104 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1105 |
Raczkowanie
|
Caekoladka a mi sie podoba ten drugi dres
![]() Frau super lowy ![]() Fiorella szerokiej drogi ![]() Gratuluje udanych wizyt i rozpoczetych tygodni ![]() Kasia wspolczuje, domyslam sie, jakie to musi byc irytujace, kiedy wszystke Twije olany diabli wzieli, bo maz musi do racy pojechac nieoczekwanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to zostajesz juz w pl do porodu?
![]() |
#1108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1109 |
Raczkowanie
|
tutaj jest więcej info 0 becikowym http://m.forbes.pl/becikowe-2014-zas...77331,1,1.html
#1110 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję rozpoczętych tygodni
![]() Fiorella podziwiam, że zdecydowałaś się na taką trasę. Ja 180 km ledwo znoszę. Mam nadzieję, że podróż minie Ci szybko i bezproblemowo. Kasiu nic dziwnego, że się wkurzasz. Nie po to się grafik układa by potem człowiek miał rzucać wszystko i lecieć do pracy. Ja dziś kupiłam lampkę i obrazek do pokoju córci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:38.