Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-05, 14:38   #1081
201607111040
Konto usunięte

Dot.: Janusze, Grażyny, Sebixy i Karyny - odsłona III

Nie przesadzajcie z ta wymowa. Chyba tragedia sie nie stanie jak zamias po szwedzku ktos wymowi H&M po angielsku. Jak ide na zakupy to przeciez nie bede sprawdzac z jakiego panstwa pochodzi dany sklep zeby potem zle przez przypadek nie wymowic nazwy
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 14:42   #1082
201606270916
Konto usunięte

A w H&M czasem nie leci z głośników "ha i em"?
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 14:46   #1083
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Ale również w niemieckim takie "CH" wymawia się jako zmiękczone H', a nie Ś
To też zależy od landu

Moim zdaniem to że każdy mówi inaczej jest piękne A zagraniczne marki z pewnością liczą się z tym, że ktoś będzie ich źle czytał.

I tym samym Graża idąc do Oszołoma może się tam spotkać z Krychą która poszła do Oszął. Nawet Klaudię która poszła na zakupy do Auchana (czytane tak jak napisane) się tam znajdzie

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Mówią. Mi to tam obojetne czy ktoś idzie do "ha i em", "ha end em", "hejcz and em". I tak istnieje duże prawdopodobieństwo, że kupią to samo Mimo, że jeden to nazwie "tshirtem" inny "koszulką" a jeszcze inny "bluzeczką".
Stary 2016-05-05, 14:59   #1084
favianna
Zakorzenienie

Już wiem, h&m jest jak papież, każdy kraj wymawia po swojemu
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 15:09   #1085
Moviolka
Zadomowienie

Cytat:
Co do głośników, to kiedyś pizzeria Dominium nawoływała do spróbowania 'piccy i kalzone' z okazji włoskiego miesiąca chyba. Jak "kalzone" to powinni też mówić "piza" ☺
Moviolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 15:21   #1086
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Hejczenem. Dzięki. Muszę zapamiętać

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

No właśnie, "withen" przez H, ew. lekko zmiękczone H, takie "hi" jak w "historia". Takie jest też moje zdanie Natomiast Czocherovsky wymienila tę formę w ciągu błędnych i to mnie zastanowilo
Ja się nagminnie spotykam z "witśen"

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:15 ----------

Oooooo a jednak!
Właśnie o szwedzką wymowę mi chodziło. I myślałam że "hejczenem" to właśnie ta poprawna (po poście Favianny).
HOOŁEM. zapamiętuje.
Nieee, ja po prostu wymienilam w ciagu wariantow

Cytat:

tak

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
To też zależy od landu

Moim zdaniem to że każdy mówi inaczej jest piękne A zagraniczne marki z pewnością liczą się z tym, że ktoś będzie ich źle czytał.

I tym samym Graża idąc do Oszołoma może się tam spotkać z Krychą która poszła do Oszął. Nawet Klaudię która poszła na zakupy do Auchana (czytane tak jak napisane) się tam znajdzie

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Mówią. Mi to tam obojetne czy ktoś idzie do "ha i em", "ha end em", "hejcz and em". I tak istnieje duże prawdopodobieństwo, że kupią to samo Mimo, że jeden to nazwie "tshirtem" inny "koszulką" a jeszcze inny "bluzeczką".
Np. W Rosji Auchan jest zapisywany fonetycznie ich alfabetem i funkcjonuje "aszan "
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 16:06   #1087
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
Np. W Rosji Auchan jest zapisywany fonetycznie ich alfabetem i funkcjonuje "aszan "
Tam większość marek jest pisana cyrylica. Za każdym razem jak mam na biurku opracowanie leków dla krajów gdzie oficjalna jest cyrylica to w 99% przypadkow nazwa jest pisana cyrylica wszędzie

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

A przypomniało mi się jeszcze ze jak dostaliśmy skan zatwierdzenia brailla dla jakiegoś leku to na wydruku napisał je jakiś profesor i bylo widać że on literka po literce skladl ten napis jak dziecko w pierwszej klasie. Potem kolega Bułgar mi powiedział że jak profesor to pewnie starsze pokolenie i on na pewno nie umiał pisać alfabetem łacińskim. Trochę zabawne (wiem, niskich lotów, ale śmiesznie to wyglądało).
Stary 2016-05-05, 17:01   #1088
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Tam większość marek jest pisana cyrylica. Za każdym razem jak mam na biurku opracowanie leków dla krajów gdzie oficjalna jest cyrylica to w 99% przypadkow nazwa jest pisana cyrylica wszędzie[COLOR="Silver"]
no to oczywiste raczej
Rzecz w tym, ze zapisują cyrylicą fonetycznie, więc problemu nie mają czy to wypowiedziec Oszą, Aszan, Oszołom czy Auchan

mam kilka pocztówek z krajów azjatyckich i łacinskie litery wyglądają jak pisane od linijki albo komputerowo, chociaż są ręcznie

Edytowane przez 201605301111
Czas edycji: 2016-05-05 o 17:03
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 17:05   #1089
marianna144
Wtajemniczenie

"tu radio PepKO" tu radio PepKO..."słyszałas? pepCo ma swoje radio 9przypomniało mi sie a propos radia w H&M)

ja mam problem ze sklepem JYSK. jak sie to po prawnie mówi? "IIIISK'? "JIIIISK" bo spotkałąm sie tez z "DZyskiem' albo YYYYskiem
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 17:13   #1090
MonnieB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
W tym Polacy sa mistrzami, przynajmniej tak wynika z moich dotychczasowych doswiadczen(poszukam wzrokiem najwiekszej kolejki i juz wiem, ze to moja bramka). Co tam, ze juz wiadomo ze wsiadanie bedzie opozione o 20 min, stojmy bo nam odleci
Do tego dziwne patrzenie sie na tych co sobie siedza nawet jak juz kolejka ruszyla. Tak jakby 150 osob mialo przejsc w 30 sek.
To malo mi przeszkadza, ich sprawa jak lubia postac.

A potem wstawanie i pchanie sie do wyjscia zanim jeszcze samolot w pelni sie zatrzyma. Moze w Londynie taki wyscig ma sens(chociaz przy przeprawie na Standstend ten kto wysiadl pozniej moze wygrac) ale jaki ma sens gdzies gdzie nie ma kontroli dokumentow a na bagaze trzeba sie naczekac? To juz bardziej mi przeszkadza, bo wybieramy srodkowe miejsca o ile sie da i musimy sie przeciskac w tym tlumie.
Dlatego ja kupuje kolejkę priorytet i zawsze siedzę z przodu, na siedzeniu 3c. Nie mam problemu z tym żeby zmieścić bagaż ani wyjść z samolotu
Cytat:
H&M to hejczenem
D w and jest nieme
A mi się wydaje że jest ejczenem bo h się nie wymawia.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Stary 2016-05-05, 18:07   #1091
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
"

ja mam problem ze sklepem JYSK. jak sie to po prawnie mówi? "IIIISK'? "JIIIISK" bo spotkałąm sie tez z "DZyskiem' albo YYYYskiem
Podobno Jusk

A mnie zawsze bawi jak słyszę wolcwagen
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 18:16   #1092
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość
Dlatego ja kupuje kolejkę priorytet i zawsze siedzę z przodu, na siedzeniu 3c. Nie mam problemu z tym żeby zmieścić bagaż ani wyjść z samolotu

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Ja też kupuje wejście priorytetem ale siedzenia w środku z powodu długich nóg mojego wysokiego TŻta

Ale ogólnie nie rozumiem co to komu zmieni jak postoi krócej? Jak latalam sama bez pierwszenstwa wejścia to siedziałam do końca i jak kolejka już ruszyla i była w połowie to dopiero dolaczalam na koniec.

Jedyne wytłumaczenie to strach przed overboardingiem ;p
Stary 2016-05-05, 18:47   #1093
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też kupuje wejście priorytetem ale siedzenia w środku z powodu długich nóg mojego wysokiego TŻta

Ale ogólnie nie rozumiem co to komu zmieni jak postoi krócej? Jak latalam sama bez pierwszenstwa wejścia to siedziałam do końca i jak kolejka już ruszyla i była w połowie to dopiero dolaczalam na koniec.

Jedyne wytłumaczenie to strach przed overboardingiem ;p
Nie wiem jak w tanich liniach, ale w takim Locie czy Lufthansie dowiadujesz się o overboardingu podczas odprawy a nie przy wsiadaniu. Wiem, bo raz się nie załapałam do samolotu (nie było to takie złe, poleciałam 3 godziny później z przesiadką wprawdzie, dostałam vocher na jedzonko na lotnisku i 250 EUR odszkodowania). Raz byłam na standby, czyli miałam poczekać aż wszyscy się odprawią i byłam na końcu. Ale overboarding jest najbardziej groźny jedynie dla tych co lecą tylko jednym samolotem. Pierwszeństwo zawsze mają ci, którzy mają jeszcze kolejny lot.
Stary 2016-05-05, 18:49   #1094
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Nie przesadzajcie z ta wymowa. Chyba tragedia sie nie stanie jak zamias po szwedzku ktos wymowi H&M po angielsku. Jak ide na zakupy to przeciez nie bede sprawdzac z jakiego panstwa pochodzi dany sklep zeby potem zle przez przypadek nie wymowic nazwy
A dlaczego nie po polsku Ha i Em?
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 19:04   #1095
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez Donatella_Rosa Pokaż wiadomość
O, z takich rzeczy to słyszałam jeszcze lody Grajkana, zamiast Grycana

Moja znajoma chodzi na lody do GRYKANA

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-05, 19:21   #1096
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
A dlaczego nie po polsku Ha i Em?
Czy ja zabraniam? Odnioslam sie do tego ze skoro to szwedzka firma to powinno sie wymawiac po szwedzku, a nie po angielsku.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 19:24   #1097
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez MonnieB Pokaż wiadomość

zdecydowana wiekszosc moich lotow to byly czarterowe, bo przez dlugi czas nie dalo sie w pewne miejsca inaczej doleciec, wiec nie dotyczylo mnie to i tak, bo tam czegos takiego nie ma

A pierwszenstwo wejscia niewiele daje(i tak jak to u nas czasem do samolotu dowoza ten mini-kawalek busy i ludzie sie mieszaja), moze wlasnie tyle ze chce sie uniknac sytuacji, ze zabraknie dla nas miejsca.
Unikniecia przepychajacych sie Grazyn przy wysiadaniu tez sie nie uniknie Teoretycznie ludzie powinni wychodzic rzedami, ale kolejkowe Grazyny uwazaja, ze pierwsi wychodza Ci, ktorzy sie stloczyli w przejsciu przez 10 min

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 19:31   #1098
marianna144
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Podobno Jusk

A mnie zawsze bawi jak słyszę wolcwagen
Jusk? no popatrz tego nie słyszałam:-D

ty wolcwagen u mnie kolezanka mowiła zawsze "cweterek":-P
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 19:34   #1099
201607111003
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Czy ja zabraniam? Odnioslam sie do tego ze skoro to szwedzka firma to powinno sie wymawiac po szwedzku, a nie po angielsku.
Mnie chodziło o to, że po angielsku wcale nie jest prawidłowo i nie widzę sensu tego ciśnienia jak poprawnie to pronounce. Ba, chwilkę wcześniej była dyskusja o wciskaniu wszędzie angielskiego - to piękny przykład. Bo naprawdę Polak mówiący hejdż and dem nie brzmi super duper a wręcz przeciwnie
Stary 2016-05-05, 20:05   #1100
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:

ty wolcwagen u mnie kolezanka mowiła zawsze "cweterek":-P
A propos odzieży: zawsze mnie rozbawiają "dżimsy"
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 20:08   #1101
Donatella_Rosa
Zadomowienie

Cytat:
"tu radio PepKO" tu radio PepKO..."słyszałas? pepCo ma swoje radio 9przypomniało mi sie a propos radia w H&M)

Ja mówę Józek
Stary 2016-05-05, 20:25   #1102
ladybird1395
( ͡° ͜ʖ ͡°)

GG do ladybird1395

Cytat:

Ja zawsze mówiłam po prostu Jysk

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
ladybird1395 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 20:42   #1103
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elion Pokaż wiadomość
Mnie chodziło o to, że po angielsku wcale nie jest prawidłowo i nie widzę sensu tego ciśnienia jak poprawnie to pronounce. Ba, chwilkę wcześniej była dyskusja o wciskaniu wszędzie angielskiego - to piękny przykład. Bo naprawdę Polak mówiący hejdż and dem nie brzmi super duper a wręcz przeciwnie
Ale ja pisałam że w pl mówiłam haem lub haandem po wyjeździe się musiałam przestawić, bo nawykowa wymowa siedziała w głowie
Stary 2016-05-05, 21:13   #1104
Northpole
Rozeznanie

ja mówię w hałemie :P
Northpole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:14   #1105
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
A propos odzieży: zawsze mnie rozbawiają "dżimsy"
Mnie jeszcze bardziej rozwalają "dżynsy" albo "byznes". Kolega z pracy za to mówi "dezajn" - też to brzmi nieco śmiesznie, ale niech mówi jak lubi
Stary 2016-05-05, 22:15   #1106
gosia_9508
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie jeszcze bardziej rozwalają "dżynsy" albo "byznes". Kolega z pracy za to mówi "dezajn" - też to brzmi nieco śmiesznie, ale niech mówi jak lubi
Przypomina mi to moja nauczycielke chemii - "glyn" i "tablyca" to jej znak rozpoznawczy
gosia_9508 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:17   #1107
201607111003
Konto usunięte

To akurat może być powód pochodzenia. Słynne "l".
Stary 2016-05-05, 22:21   #1108
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Byznes chyba funkcjonuje jako okreslenie ironiczne
W nazwie mojej firmy jest slowo LABORATORIUM.
Patrzac na to jaka kreatywna pisownie stosuja kontrahenci w oficjalnych dokumentach (labolatorium, rabolatorium,raboratorium ) dochodze do wniosku, ze to najtrudniejszy wyraz swiata.

I jeszcze januszowanie przy okazji skladania zeznan: z racji pracy i hobby czasem mi sie to zdaza przed roznymi organami (policja, skarbowka,uks, cbs) - zawsze staram sie mowic sensownie, konkretnie i zwiezle. Oczywiscie przesluchujacy zapisuja 'moje' slowa. Potem dostaje zeznania do zapoznania sie i podpisania. I czytam te wypociny z ktorych wynika, ze jestem cwiercinteligentem bo nie potrafie jednego zdania po polsku sklecic. Pare razy nie wytrzymalam i zapytalam czy moge chociaz bledy ortograficzne poprawic.
Nie wiem - moze to jest norma w tego typu czynnosciach - taka grafomania?

Edytowane przez 201712071518
Czas edycji: 2016-05-05 o 22:23
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:25   #1109
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
No, tym bardziej to zabawne
Co do H&M to ktos mnie kiedys pytal o ejm a nawet mih (nie zgadlam.o co chodzilo, ale potem.pani wrocila mnie poinformowac gdzie.jest mih)
MIH? Mogła lepiej powiedzieć HIM
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-05, 22:26   #1110
201606270916
Konto usunięte

Ja pracowałam w firmie której nazwę źle zapisywali i wymawiali nie tylko kontrahenci ale i na przykład pracownik kadr :P
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości