Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-01, 14:14   #1081
evelii93
Raczkowanie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez minia0 Pokaż wiadomość
Ogónie jestem rozczarowana, dlatego zastanawiam się, czy w ogóle startować na filologię. Polski rozsz tylko 70%, jednak liczyłam na więcej... Angielski podst 92%, matematyka podst 80% (to mnie najbardziej zaskoczyło, z próbnych miałam zawsze trochę ponad 50%), historia podst 65%, ale też policzyli mi matmę
A ile masz punktów w rekrutacji na UG?
Startuj, startuj! Później możesz tylko żałować, że nie złożyłaś. Poza tym na filologię polską chyba nie jest tak trudno się dostać. W tamtym roku próg wynosił 40,50 pkt, ja mam około 110. Niby nie ma co się sugerować progami, ale jednak to zawsze jakieś odniesienie.
evelii93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 14:58   #1082
minia0
Przyczajenie

Złożę na pewno) Zastanawiam się jeszcze, czy nie złożyć dodatkowo na jakiś kierunek, ale już sama nie wiem... Progi rzeczywiście są stosunkowo niskie, mam na UG ok. 95pkt, więc nie jest tragicznie.
Daleko od Gdańska mieszkasz? Jakie województwo?
minia0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 15:25   #1083
evelii93
Raczkowanie

Mazowieckie. 250-300 km od Gdańska. Moim największym problemem jest mieszkanie. Nie wiem, czy "zbierać" ludzi i szukać z nimi jakiegoś lokum, czy wynająć stancję, czy walczyć o miejsce w akademiku... Moi znajomi raczej nie wybierają się do Gdańska, większość z nich stawia na pierwszym miejscu Warszawę. Dlatego też ciężko by mi było wcielić w życie pierwszą opcję wspomnianą wyżej... A Ty jesteś z Trójmiasta czy też musisz się zmierzyć z mieszkaniowym problemem?
Stary 2012-07-01, 15:40   #1084
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
Nie wiem co w tym obciachowego

Nie wiem. Moze to zalezy od uczelni. U mnie osoby ktore pracują + studiują, ledwo przechodzą z semestru na semestr i udaje im się tylko dzięki ściągom
Cytat:
Napisane przez LoieFuller Pokaż wiadomość
A dlaczego wg niego to obciach? A może jest wyznawcą poglądu, że niby poloniści leżą do góry brzuchami, czytają książeczki przez 5 lat i potem płaczą, że nie ma dla nich pracy?
Cytat:
Napisane przez hawa_ Pokaż wiadomość
A szef to pewnie nowobogacki burak, który "książkę to już ma"?
Naprawdę, opinie takich ludzi nie powinny być argumentem w żadnej dyskusji.
szef powiedział, prychając, że you won't make ANY money out of that. i że studying a faculty like this is a fucking waste of time, believe me i ogólnie nie tylko on, wszyscy moi przełożeni mieli z tej polonistyki duży ubaw.

mówcie co chcecie, ja po 3 latach przyznaję mu częściowo rację. jeśli dostaję zaproszenie na fajną rozmowę do przyzwoitej pracy, mam to tylko dzięki moim 2 studiom. polonistyka była fajna, ciekawa. ale kompletnie bezużyteczna...

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 15:44   #1085
minia0
Przyczajenie

Jestem z zachodniopomorskiego, odległość mniej więcej taka sama - trochę ponad 250km. Mieszkaniowy problem mnie też dotyczy niestety Osobiście nie chciałabym mieszkać w akademiku, ale jeśli nie będzie wyjścia to jakoś przeżyję. Ode mnie też nikt się nie wybiera z tego co wiem, wybierają w większośći Poznań, albo Szczecin.
Stary 2012-07-01, 15:51   #1086
evelii93
Raczkowanie

Cytat:
Jestem z zachodniopomorskiego, odległość mniej więcej taka sama - trochę ponad 250km. Mieszkaniowy problem mnie też dotyczy niestety Osobiście nie chciałabym mieszkać w akademiku, ale jeśli nie będzie wyjścia to jakoś przeżyję. Ode mnie też nikt się nie wybiera z tego co wiem, wybierają w większośći Poznań, albo Szczecin.
Mam takie same odczucia co do akademika. A myślałaś o tym, żeby szukać współlokatorek/ów wśród studentów tego samego kierunku?
Stary 2012-07-01, 16:05   #1087
minia0
Przyczajenie

Nie wykluczam takiej możliwości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-01, 16:20   #1088
evelii93
Raczkowanie

Jakby co - ja się na to piszę! Mam nadzieję, że się jeszcze skontaktujemy, jeśli obie trafimy na UG.
Stary 2012-07-01, 16:22   #1089
minia0
Przyczajenie

okej! szczerze to ja się jeszcze czaję z opłatami, cały czas odkładam na jutro... ale jutro już na pewno! ;p
Stary 2012-07-01, 16:30   #1090
Wampi92
Przyczajenie

Ach, przy Was to ja na głupią wychodzę bo mam tylko 85 pkt na polonistykę. No ale też powinnam się dostać, żałuję, że nie wzięłam rozszerzonego angielskiego, wtedy bym miała o wiele więcej punktów.
Wampi92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 16:33   #1091
minia0
Przyczajenie

Również żałuję , że nie zdawałam rozszerzonego. Zawsze najbardziej bałam się ustnego rozszerzenia, więc nawet nie myślałam, żeby podejmować się zdawać. Szkoda, że dopiero we wrześniu wprowadzili jeden poziom. Zastanawiam się, czy nie przyłożyć się i nie zdawać za rok, bo może się jeszcze kiedyś przydać
Progi są łaskawe na polonistykę, więc raczej nie ma się co martwić

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-01, 16:39   #1092
Wampi92
Przyczajenie

No dokładnie, sama bałam się ustnego z rozszerzenia, a tu niespodzianka, wszystko na jednym poziome. No cóż, mówi się trudno.
Niby nie ma, ale tyle moich znajomych wybiera się w tym roku na polonistykę na UG, że aż zaczynam się denerwować, że jednak może być różnie. Trochę zawaliłam rozszerzony polski... tylko 65%. ;/ Pocieszam się jedynie faktem, że byłam na biolchemie i tylko moje zdolności zapewniły mi taki wynik. oO
Stary 2012-07-01, 16:43   #1093
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Również żałuję , że nie zdawałam rozszerzonego. Zawsze najbardziej bałam się ustnego rozszerzenia, więc nawet nie myślałam, żeby podejmować się zdawać. Szkoda, że dopiero we wrześniu wprowadzili jeden poziom. Zastanawiam się, czy nie przyłożyć się i nie zdawać za rok, bo może się jeszcze kiedyś przydać
Progi są łaskawe na polonistykę, więc raczej nie ma się co martwić
Ale na ustny rozszerzony nawet nie trzeba było iść Ja nie poszłam, do czasu egzaminu biłam się z myślami, w końcu mi się po prostu nie chciało, bo mi to do niczego nie było potrzebne.
Stary 2012-07-01, 20:06   #1094
evelii93
Raczkowanie

Cytat:
Również żałuję , że nie zdawałam rozszerzonego. Zawsze najbardziej bałam się ustnego rozszerzenia, więc nawet nie myślałam, żeby podejmować się zdawać. Szkoda, że dopiero we wrześniu wprowadzili jeden poziom.
Ja strasznie bałam się ustnego! Ogromną radość sprawiła mi wiadomość, że będzie jeden poziom. ;d W pierwszej klasie liceum w ogóle nie wiedziałam, o co chodzi, jak omawialiśmy na angielskim przykładowy egzamin.

Cytat:
Napisane przez Wampi92 Pokaż wiadomość
Niby nie ma, ale tyle moich znajomych wybiera się w tym roku na polonistykę na UG, że aż zaczynam się denerwować, że jednak może być różnie.
Serio? Ja nie mam żadnego znajomego, który pomyślałby o tym kierunku. Raczej wszyscy wokół dziwią mi się i pytają, czy chcę być nauczycielką... Nie znoszę tego pytania. :P

Cytat:
Napisane przez Lidia Paulina Pokaż wiadomość
Ale na ustny rozszerzony nawet nie trzeba było iść
;o To dla mnie nowość, nie miałam o tym pojęcia.
Stary 2012-07-01, 20:45   #1095
minia0
Przyczajenie

Cytat:
Raczej wszyscy wokół dziwią mi się i pytają, czy chcę być nauczycielką... Nie znoszę tego pytania. :P
Ja tak samo! Nie wiem skąd takie przekonanie, że filologia polska= nauczyciel polskiego;p
Nie mam pojęcia dlaczego, ale nie lubię też stwierdzenia polonistyka, o wiele bardziej podoba mi się filologia polska;D
Stary 2012-07-02, 08:51   #1096
Wampi92
Przyczajenie

Nie rozumiem dlaczego filologia polska = nauczyciel. Znam tylko jedną osobę, która bierze tę specjalność. Inni zapowiedzieli, że wezmą publicystyczno-dziennikarską albo krytykę literacką.
A właśnie, jaki lektorat wybieracie? ;>
Zastanawiam się nad hiszpańskim albo rosyjskim, i mam mętlik w głowie co wybrać.
Stary 2012-07-02, 09:00   #1097
Lidia Paulina
Rozeznanie

No cóż, mnie takie opinie nie dziwią, ale jednak denerwują. Zwykle specjalizacja nauczycielska jest większa, niż inne specjalności.
Poza tym, takie jest ogólne pojęcie laików w tej kwestii. Wyobraźcie sobie, że studiujecie jakąś... mechatronikę, czy inny szit na polibudzie i macie powiedzieć, co może po studiach robić polonista. Więc co? Siedzieć na bezrobociu albo uczyć w szkole! Co śmieszne, absolwenta biologii widzi się już inaczej - owszem: jako nauczyciela, ale też jako pracownika jakiegoś laboratorium, muzeum przyrodniczego, ZOO nawet. Tak w powszechnej opinii.
Niestety zawody związane z komunikowaniem, mediami, kojarzą się ludziom z absolwentami filmówek/dziennikarstwa lub niczego, bo często wystarczy być przebojowym i mieć doświadczenie.
Stary 2012-07-02, 23:45   #1098
evelii93
Raczkowanie

Cytat:
Zastanawiam się nad hiszpańskim albo rosyjskim, i mam mętlik w głowie co wybrać.
Angielski. ;>
Stary 2012-07-03, 21:33   #1099
minia0
Przyczajenie

Cytat:
Nie rozumiem dlaczego filologia polska = nauczyciel. Znam tylko jedną osobę, która bierze tę specjalność. Inni zapowiedzieli, że wezmą publicystyczno-dziennikarską albo krytykę literacką.
Angielski. A nie wiecie, czy można wybrać język całkowicie od podstaw? ;>

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-03, 22:12   #1100
Wampi92
Przyczajenie

Wybierając język musisz sama wybrać poziom, jeżeli jest to język, którego nigdy się nie uczyłaś to albo rozwiązujesz test - wybierasz opcję znajomości tego języka - lub system samemu przydziela poziom. Np. dla angielskiego jak ktoś napisał tylko poziom podstawowy: A2, a dla hiszpańskiego: A1 jeżeli nigdy się tego języka nie pisało.
Stary 2012-07-12, 14:27   #1101
evelii93
Raczkowanie

Hej, i jak tam? Dostałyście się na UG?
Stary 2012-07-12, 18:48   #1102
minia0
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez evelii93 Pokaż wiadomość
Hej, i jak tam? Dostałyście się na UG?
Taak!
a jak UW?
Stary 2012-07-12, 20:52   #1103
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja się dziś obroniłam. Koniec przygody z polonistyką
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 20:54   #1104
minia0
Przyczajenie

Gratulacje!
Jaka uczelnia? Jak będziesz wspominać? )
Stary 2012-07-12, 20:57   #1105
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Gratulacje!
Jaka uczelnia? Jak będziesz wspominać? )
Dziękuję AJD w Częstochowie, czyli prestiżu nie ma Ale jestem i tak zadowolona z tych pięciu lat - w momencie, w którym zaczęłam specjalność [animacja kulturowa/edukacja kultury] naprawdę pokochałam ten kierunek i odkryłam w nim coś fascynującego. Miałam od razu robić doktorat z literaturoznawstwa, ale poczekam, aż otworzą językoznawstwo i wtedy może spędzę tam jeszcze jakiś czas

Szkoda, że tak szybko zleciało, teraz kompletnie nie wiem, co ze sobą zrobić, bo trochę mi się priorytety pozmieniały...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 21:57   #1106
evelii93
Raczkowanie

Cytat:
Taak!
a jak UW?
Dostałam się też na UW, ale wybieram UG. Chyba. A Ty składasz tam na 100%?
Stary 2012-07-13, 07:01   #1107
Wampi92
Przyczajenie

A mi zabrakło kilku pkt by się dostać. Tegoroczny próg jest... przerażający 92 pkt, a rok temu 40. WOW
No trudno, mam moją administrację na UG, więc też jestem szczęśliwa.
Powodzenia dziewczyny!
Stary 2012-07-13, 10:13   #1108
evelii93
Raczkowanie

Cytat:
A mi zabrakło kilku pkt by się dostać. Tegoroczny próg jest... przerażający 92 pkt, a rok temu 40. WOW
No trudno, mam moją administrację na UG, więc też jestem szczęśliwa.
Powodzenia dziewczyny!
A daleko jesteś na rezerwowej? Może się jeszcze dostaniesz w drugiej turze?
Stary 2012-07-13, 10:49   #1109
makeupnotwar
Wtajemniczenie

ja już mam absolutorium, studia skończone, wszystko zaliczyłam... ale przez pierdoły administracyjne (brak 1 punktu ects!) bronię się we wrześniu i w końcu też kończę przygodę z polonistyką definitywnie. polecam spec. komparatystyczną (jest w warszawie i krakowie chyba), ale ogólnie stoję na stanowisku, że to studia dla majętnych pasjonatów albo dziewczyn, które złowią bogatego męża

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-13, 11:13   #1110
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
ja już mam absolutorium, studia skończone, wszystko zaliczyłam... ale przez pierdoły administracyjne (brak 1 punktu ects!) bronię się we wrześniu i w końcu też kończę przygodę z polonistyką definitywnie. polecam spec. komparatystyczną (jest w warszawie i krakowie chyba), ale ogólnie stoję na stanowisku, że to studia dla majętnych pasjonatów albo dziewczyn, które złowią bogatego męża
jak udało Ci się zgubić pkt ECTS? źle miałaś wpisany w indeksie, czy jak? Ja myślałam, że na te pkt. nikt nie patrzy że tylko w przypadku Erasmusów i innych zagranicznych wymian.

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości