|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Dzieki wielkie za expresowa odpowiedz!
![]() No wiec ja nie pracuje,tylko maz. Jestesmy tutaj od 3 lat. Niestety ubezpieczenie nie pokrywa nam ciazy,wiec za wszystko placimy z wlasnej kasy. Jeszcze wizyty moznaby zniesc,ale wiadomo,ze w ciazy roznie bywa,i wszystko moze sie przytrafic. (dodatkowe badania, pobyt w szpitalu czy chocby cesarskie ciecie,ktore musi kosztowac fortune). Bylam tutaj juz u ginekologa, nawet fajna babka (bulgarka), ale jak znacie kogos godnego polecenia to bede wdzieczna za namiary. Bo z tego co wiem,to tej polskiej ginekolog nie ma juz w dubaju ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1112 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Cytat:
Liu, niestety nie mogę Ci wiele pomóc. Ubezpieczenie Twojego męża powinno przynajmniej częściowo pokrywać prowadzenie Twojej ciąży i poród. Szkoda, że jest takie słabe. Pozostaje jedynie udać się do szpitala państwowego, pokazać im ubezpieczenie i zapytać ich jakie ewentualne koszty musielibyście ponieść. Sama chodzę do ginekologa mężczyzny, Irakijczyka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1113 |
Przyczajenie
|
No niestety. Kiedys to ubezpieczenie pokrywalo ciaze,ale chyba w tym roku sie wycofali (moze im sie to nie oplacalo,bo jednak prowadzenie ciazy w dubaju jest cholernie drogie).
W kazdym badz razie, dzieki wielkie Eva! ![]() Mam nadzieje,ze moze jeszcze jakies kobietki sie tutaj odezwa i cos poradza. Bede wdzieczna za kazda info. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1114 |
|
Liu
![]() Mozliwe, że od nowego roku w końcu zacznie pracować. Rozmawiałam z nią przed chwilą o Twoim problemie, jeśli potrzebowałabyś porady telefonicznej to ona wraca z Polski w połowie Lipca i ewentualnie mogłaby Ci coś doradzić. Na brak ubezpiecznia nic Ci nie poradzi niestety, ale gdybyś chciała o cos zapytać związanego z ciążą to bez problemu. Próbował Twój mąż w swoim miejscu pracy żądać ubezpiecznia pokrywającego maternity? Może mogliby mu to ubezpiecznie zmienić.
![]() |
![]() |
#1115 |
Przyczajenie
|
Dzieki wielkie!!!
![]() Bede wdzieczna za jakies namiary do tej lekarki,to chetnie sie z nia skontaktuje. Wiesz,generalnie to nam juz nawet nie chodzi o to ubezpieczenie. (na to to nikt nam nie pomoze i nic nie poradzi), ale chodzi o to,zeby trafic do dobrego i zaufanego lekarza,ktory nie bedzie chcial na nas sie dorobic. Niestety mam niezbyt dobre doswiadczenie jesli chodzi o lekarzy tutaj. Probowali mnie juz kilka razy naciagnac na jakies niewiadomo jak skomplikowane badania (przy czym dodam,ze pozniej jak sie skontaktowalam z lekarzem w polsce okazalo sie,ze sa to badania zupelnie niepotrzebne i mozna sie spokojnie bez nich obyc). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ten 'LOVE' ![]() ![]() ![]() Nawet ten Midnight Mocha jest super, ja tez myslalam o biala "taka perlowa", albo pomaranczowa ![]() Nawet dobry pomoysl ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1117 |
Raczkowanie
|
nawiazujac do watku pogodowo-temperaturowego tochyba bylo to w zeszlym tygodniu ok 16 -spojrzalam na moj zaokienny termometr i nie moglam uwierzyc --zabraklo skali -wskazowka przesunela sie sporo poza ostatnia liczbe 60 st. mniemam ze siegnela 70 jak nie wiecej ale tego juz nie moge stwierdzic bo ZABRAKLO SKALI !!!!!oczywiscie taka temp. jest na sloncu nie w cieniu ale jak tu zyje juz ponad 3 lata nigdy czegos takiego nie widzialam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1118 |
Wtajemniczenie
|
toż to istne piekło.....
![]() ![]()
![]() |
#1119 | |
|
Jumeirah, no wieszszszszszszTyco?!
![]() ![]() No ale za to mam nadzieję ten Twój to ma górną połowę z Fujairah, ale już tą dolną ![]() ![]() Co do Autka, to nie bardzo mi się ten pomarańczowy widzi ale to chyba dlatego, że pałno pomarańczowych Nissanów Qashqai jeździ tu u mnie, a NIE PODOBA mi się to auto, wyjątkowo paskudne jest ![]() Bogotta, świętyduchpanabogachwali.... kobito, gdzie Ty się podziewasz? Dopiero ukrop Cię na Wizaż rzucił? Opowiadaj, tyle Cie nie było ![]() Wenila, takiego ukropu to najstarsi beduińscy górale nie pamietają ![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
Wysłałam PW i sprawdziłam dla Ciebie ceny w dobrym prywatnym szpitalu w Abu Dhabi: Pobyt w pokoju jednoosobowym - 1 doba - 1.200 AED Poród siłami natury - 10.000-15.000 AED Poród CC - 15.000-20.000 AED W cenę wliczona jest pełna opieka lekarska i pielęgniarska oraz potrzebne leki, itp. W sumie to nie wychodzi jakoś tak tragicznie drogo, jeśli nie ma żadnych komplikacji to mogłabyś tu spokojnie urodzić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1120 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale jak ktos widzi Mojego to mysla ze jest z AD, bo przez typ urody, no i jego "look & style". Eeew, kolor pomaranczowy u Qashqai to KOSZMAR normalnie, a sam Qashqai to juz wogole. widzialam nowy odcien pomaranczowy 2010 FX, taki baardzo ciemny. Ale ten Midnight Mocha jest calkiem calkiem ![]()
![]() |
![]() |
#1121 |
Raczkowanie
|
Hej Liu,
Mieszkam w Abu Dhabi ale rodzilam synka w Dubaju pod koniec zeszlego roku, mimo iz mamy bardzo dobre ubezpieczenie i macierzynskie tak samo, jednak ja zazyczylam sobie ciecie cesarskie na zyczenie i za to musielismy pokryc wszystko z wlasnej kieszenie ok 35.000 dirhamow, Zadna ubezpieczalnia nie pokrywa cesarki na zyczenie. Jezeli tak mowia - to klamia. Znam bardzo dobrego lekarza w Dubaju a wlasciwie dwoch Europejczykow, ze szpitala Welcare. Ja bardzo chcialam rodzic w Polsce ale moj maz absolutnie w tym czasie nie mogl wziac urlopu wiec przymusowo rodzilam w Emiratach, Szczerze - jezeli mozesz to zachecam do rodzenia w Polsce - dla mnie celowo zbierali jakies konsylium czy podac mi morfine przeciwbolowa czy nie - a tak to po cieciu powlok brzusznych jedziesz na samym Panadolu bo taka tu jest opiekaz zdrowotna - do bani. Ja jestem teraz w Polsce z maluszkiem na wakacjach ale napisz do mnie PW to podziele sie chetnie swoimi doswiadczeniami i doswiadczeniami innych polskich mamus, ktore rodzily w Emiratach... ![]() Pozdrawiam znad talerza pierogow z jagodami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1122 | |
|
![]() Cytat:
![]() W elegancji też przodują ![]() Jumeirah, kiedy lecisz do Polski? Zdążymy jeszcze wypić kawę czy gdy już wrócisz?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1124 |
|
![]()
Jumeirah, zdążymy wypić niejedną kawę
![]() Lensky ![]() Co ciekawego widziałaś? Co Cię pozytywnie zaskoczyło a co Cię zawiodło? Szkoda, że nie spotkałyśmy się ![]()
![]() |
![]() |
#1125 |
Konto usunięte
|
Obiecuje, ze niedlugo zdam relacje! Dopiero dochodze do siebie po tej wyprawie, postaram sie na dniach cos naskrobac i dodac kilka zdjec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1126 | |
|
Cytat:
![]() Dawaj relację ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1127 |
Raczkowanie
|
Cześć,
Sluchajcie mam pytanie. Wybieram sie do pracy do Dubaju i tak sie zastanawiam jak tam jest ze srodkami transportu. Autobusy chyba odpadaja bo slyszalam ze tylko robotnicy nimi jezdza. Wiem ze taxi sa niedrogie...ja sie zastanawiam nad kupnem skutera. Jezdza tam ludzie na skuterach, czy za goraco? A moze to kobiecie niewypada ![]() Prosze napiszcie co wiecie na ten temat, Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1128 | |
|
![]() Cytat:
Witaj Eviana ![]() Wszystko zależy od tego, gdzie będziesz mieszkać i gdzie będziesz pracować. Przejazd Autobusem, to nic złego, większość przystanków jest klimatyzowana, więc jeśli bedziesz miała dogodne połączenie z domu do pracy to spokojnie możesz nimi jeździć. Taxi nie wszędzie są, na przykład w rejonach villowych ciężko je złapać, a gdybyś pracowała na 9 rano to niestety ryzykujesz spóźnienie. Jest jeszcze Metro i ono też jest dobrym rozwiązaniem, jeśli oczywiście mieszka się w pobliżu stacji Metra. Skuter.... hmmmm.... tak jak we Włoszech rozumiem? Ja osobiście NIGDY nie spotkałam, raczej są Hondy, którymi jeżdżą rozwoziciele Pizzy itp, znam osoby jeżdżace Harleyami, ale głównie zimą, w lecie to jest raczej masakra. Zdarzają sie dni, jak trzy dni temu, że mieliśmy 49 stopni i 95% wilgotności powietrza... nie wyobrażam sobie jazdy na skuterze wtedy. Dzisiaj jest fajnie, bo tylko 43 stopnie i wilgotność 30%... ![]() Czy Twój Pracodawca nie zapewnia Ci transportu? EDIT: Witaj Sotohaii ![]() ![]()
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-07-08 o 07:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1129 |
Rozeznanie
|
Evo, na wstępie chciałam Ci podziękowac za to, że dzięki Tobie mogłam się dowiedziec tyle ciekawych rzeczy o życiu i kulturze w Emiratach. Myśle, że mogłabyś z powodzeniem napisac nie jedną książkę! Strasznie się ciesze, że mam okazje Cie poznac, chociażby wirtualnie
![]() Piszę tu do Ciebie, bo od dawna marzyłam o wycieczce do Emiratów- i udało się! ![]() ![]() I choc Islam nie jest mi obcy (mam muzułmańską parę przyjaciół) tak obyczaje, nakazy i zakazy obowiązujące w EA trochę mnie przerażają. Pierwsze pytanie które mi się nasunęło : czy mogę tam leciec z moim Synkiem pomimo, że nie jestem mężatką? Bo wiem, że za zajście w ciąże, nie mając męża na terenie EA może grozic więzienie, tak zastanawiam się czy jako "samotna matka ![]()
![]() |
#1130 |
Raczkowanie
|
dziewczyny -czy mieszkajac tu tez doswiadczacie nadmiernego wypadania wlosow ??? moze to tylko ja mam takie problemy ale to co sie dzieje z moja fryzura jest nie do zaakceptowania .wlosy wychodza garsciami -.pelno ich na poduszcze po nocy i na podlodze ----ja mam juz obsesje w wynajdywaniu tych klakow --a najgorsze ze kiedys proste dzis mi sie kreca i odstaja we wszystkie strony --jak tak dalej pojdzie bede musiala sie zakryc glowe jak lokalki ---ratunku macie jakies swoje doswiadczenia w tym temacie ?czy to prawda ze wszystko jest spowodowane tutejsza woda??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1131 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieje ze ktos inny cie pomoze ![]()
![]() |
![]() |
#1132 |
Przyczajenie
|
Hej Martka!
Ja chodze do ginekolozki w Al Noor Hospital, tym blisko Corniche. Babka jest Arabka, nigdy nie spytalam, skad dokladnie, podejrzewam, ze z Syrii albo okolic, ma okolo 35 lat, nazywa sie Dr. Arouba i jest bardzo w porzadku, mowi swietnie po angielsku, robi porzadny wywiad, cytologie i ultrasonogram jak Pan bog przykazal, zanim cokolwiek przepisze. Sprobuj, moze Ci podejdzie ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Hej Dziewczyny! Skoro juz zdazylam wysmarowac odpowiedz na pytanie o ginekologa, to moze przewine do poczatku i sie przedstawie ![]() Mam na imie Asia, miezkam w Dubaju, a momentami w AD, w UAE juz od ponad 4 lat. Pracuje w prywatnych liniach lotniczych w AD, co oznacza, ze nie ma mnie miesiacami w bazie, albo miesiacami w niej jestem ![]() ![]() Jezeli ktoras z Was ma ochote na step class w FF Ibn Batuta, albo kawke, albo snucie sie po mallach, jestem otwarta na propozycje! Pozdrawiam, a Tobie Eva ID dzieki za zalozenie tego forum! szkoda tyko, ze Polki w UAE nie dostaja z wiza wjazdowa info o Was ![]() pzdr Asia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1133 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ana_alby Czas edycji: 2010-07-13 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1134 |
Zadomowienie
|
Ja sobie tak dzisiaj Was podczytywałam troszeczkę, nie mam zamiaru emigrować do Emiratów Arabskich ale planuje pojechać tam na wczasy. Wiem, ze są watki podróżnicze jednak ja bym wolała zasięgnąć opinii osób mieszkających w tych krajach gdyż jest dla mnie wiarygodniejsza. Interesuje mnie Dubaj i Abu Dhabi.
1. Czy przyjeżdżając z narzeczonym jako turyści również nie jesteśmy mile widziani? Czy lepiej wybrać się tam po ślubie a na razie odwiedzić inne miejsce na ziemi? 2. Wiem, ze nie można zabierać ze sobą lekarstw typu: relanium, validol a jak jest ze środkami antykoncepcyjnymi? 3. Czy miejsca, których nie wolno fotografować są oznaczone? 4. Miałam jakieś pytania jeszcze ale wyleciały mi z głowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1135 |
Konto usunięte
|
ewelline - ja spokojnie wwiozłam tabletki anty, noszę w portfelu i nikt się nie czepił.
Wybaczcie mi, że tak zwlekałam, ale dopiero skonczyłam moje podróże i mam chwilę, żeby to po krótce opisać. Co do mojej króciutkiej wyprawy.... pierwsze wrażenie niesamowite - wysokie budynki, przepych, bogactwo, piękna pogoda. Niestety po pierwszym zachłyśnięciu się widokami, zaczęłam zauważać różne kawałeczki tej calej układanki. Wyjazd zepsuła mi świadomość jak bardzo wykorzystywani są tam ludzie - Pakistanczycy, Filipińczycy pracujący z przyklejonym, sztucznym uśmiechem na twarzy - okropność. Odnoszę wrażenie, że Dubaj to światowa stolica próżności i to mnie bardzo, ale to bardzo odrzuciło, aczkolwiek muszę przyznać, że mogłabym tam wrócić na krótką chwilę. Kolejnym celem w UAE - Abu Dhabi ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1136 | |
Raczkowanie
|
Wypadanie wlosow to tutaj niestety norma. Najlepszym rozwiazaniem jest mycie wlosow woda mineralna, ewentualnie zalozenie filtra. My mamy zalozony filtr "so safe", kupilismy go w carrefour, bralam troche witamin na wzmocnienie z apteki i wlosy przestaly wypadac.
Powodzenia i bujnej czupryny ![]() Jeszcze mala uwaga, jezeli farbujesz wlosy, a w szczegolnosci rozjasniasz to stosuj duzo masek zeby nawilzyc wlosy, bo pogoda i woda tutaj bardzo zle dzialaja na rozjasniane wlosy, wlosy robia sie suche jak sloma, a koncowki lamliwe. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
Jezeli mieszkac bedziesz blisko Mall of Emirates czy innego centrum handlowego to nie bedziesz miec problemow z transportem. TAxi pod dostatkiem, poza tym metro jest calkiem przyjemne, wez tylko gold class, a nie silver i bedzie git ![]() Edytowane przez olika128 Czas edycji: 2010-07-15 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1137 | |||||||||
|
![]()
Hej, hej, hej....
![]() ![]() Już wróciłam po kilkudniowym urlopie, jednym poparzeniu słonecznym nosa i małej stłuczce samochodowej ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Poważnie mówiąc, naprawdę zrobiłaś mi ogromną przyjemność tym wpisem ![]() Książek na razie nie piszę, ale to tylko dlatego, że jeszcze mi życie miłe ![]() Cytat:
Możesz mieć dziecko z probówki wręcz NN, też nie byłoby problemu. Dotyczy to zarówno przyjazdów w celach turystycznych jak i podjęcia tutaj pracy, ogólnie mówiąc, prawo nie działa wstecz, więc NIKT nie będzie ściagał kobiet, które mają już dzieci. O czym jeszcze powinnaś pamietać chcąc tu przyjechać na wakacje? Najlepiej o dobrych okularach przeciwsłonecznych, dobrym kremie z blokiem UV i dobrym humorze. ![]() Niczym się nie przejmuj, tylko DOBRZE wybierz miejsce, gdzie chcesz dostać poparzenia słonecznego (jak ja kilka dni temu ![]() Cytat:
Mnie również się kręcą, wystarczy trochę wilgoci i mam imponujący baranek na głowie. Masz siemię lniane? Ja długo robiłam sobie płukankę wywarem z siemienia i przestały mi wypadać. Pomogło także obcięcie, ale za to teraz widzę, że rosną mi dużo szybciej niż w Europie, o wiele za szybko wręcz powiem ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Połechtałaś miło moją próżną naturę ![]() ![]() Stepy to niejemojabajka, ale snuuuuucie się po Mallach z przystankami na kawę to dobry pomysł. Może dołączysz do Jumairah i do mnie? Cytat:
MASZ PEŁNE PRAWO PRZYJECHAĆ TUTAJ W CELACH TURYSTYCZNYCH ZE SWOIM PARTNEREM NIE POSIADAJĄC ŚLUBU. Cytat:
Środki antykoncepcyjne możesz wwieźć tyle ile potrzebujesz dla osobistego użytku. Raczej nie spotkałam w mieście miejsc oznaczonych zakazem fotografowania, jednak w pobliżu baz wojskowych są takowe i są strzeżone też kamerami, które ewentualnie wyłapują "ciekawskich". Nie powinno się fotografować ludzi, to podobnie jak na całym świecie, nikt nie lubi gdy mu się zdjęcia robi na ulicy lub w sklepie, wręcz ja zwróciłabym uwagę gdyby mnie ktoś chciał zrobić. To jest szanowanie cudzej prywatności. Poczytaj wątek, powinnaś znaleźć wiele odpowiedzi na te "wyleciane" pytania, jakby co, to strzelaj ![]() Cytat:
![]() Jumairah, tu ukłon w Twoją stronę ![]() ![]() Abu Dhabi jest od Dubaju BARDZIEJ.... to tak ogólnie mówiąc, bardziej tradycyjne, konserwatywne i bogate aż do szpiku kości ![]() ![]() Poza tym w rękach Abu Dhabi jest lekko pół Dubaju, razem z "ich" Burj KHALIFA i Metrem. ![]() Cytat:
O, to to to.... można wynająć autko, to bardzo dobre rozwiązanie. Znam osoby, które od lat jeżdżą wynajętymi i bardzo sobie chwalą, wprawdzie płacą miesięcznie tyle, co rata za samochód, który po dwóch/trzech latach mógłby być ich własnością, ale jednak ZERO kłopotów, napraw i myślenia o ubezpieczeniu, rejestracji itp.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2010-07-15 o 16:37 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1138 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Kazdy moze dolaczyc do nas do mall. ![]() ![]() ![]() Bardzo dziwnie ze 90% chlopakow z AD przyjezdziaja do Dubaju na kazdy weekend - o czym to oswiadcza, haa!! ![]() ![]() ![]() Jutro i pojutrze rano ide na plazy do Dubai Ladies Club - who wanna join me ![]()
![]() |
![]() |
#1139 |
|
![]()
Oj oj oj oj....
![]() Ja się mam ok` trochę mnie obojczyk lewy pobolał a dzisiaj prawe kolano mnie wkurza. Mój Misiaczek kochany w sumie też ma się dobrze, wiesz, to było w korku na Autostradzie, Policja stała z boku i jedzie się wtedy takimi skokami.... no to skoczyłam i mój Misiu Mazdę6 w tyłek pocałował, no. ![]() Muszę z jego buziunią do "Pana Doktora" w Sobotę rano podjechać bo przedniej maski się nie da otworzyć, orurowanie ją zablokowało i włączyła mi się kontrolka Front Brake Pad Wear. Miałam o tyle szczęście, że gdy zjechaliśmy na lewo do Policjantów, to obejrzeli autka, a mnie nawet nie spisali, facet od Mazdy był z Dubaju, bardzo sympatyczny i w sumie to on mnie przepraszał, że tak gwałtownie zahamował.... no i wspaniałomyślnie mu oczywiście wybaczyłam. ![]() Wiesz, ewidentnie to była MOJA wina i mogłam mandacik zarobić. Jutro wystawiam się na prywatnej plaży w Abu Dhabi, będzie masakrycznie gorąco ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1140 |
Wtajemniczenie
|
"no i wspaniałomyślnie mu oczywiście wybaczyłam."
![]() ![]() pytanko; Jak wytrzymujecie te upały. U nas (w sensie w Polsce) dopiero co skończyła się powódź, a już ogłaszają zagrożenie pożarowe w lasach. Dzisiaj było okropnie gorąco a w takich warunkach jestem nie do życia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.