Bliźniacze mamy - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-22, 16:54   #1111
SoNeRa
Zakorzenienie

Dot.: Bliźniacze mamy

paula - ja już nic nie straszęsame zobaczycie hahaha

ja to żałuję, że mnie nikt nie "straszył"bo bym wiedziała na co sie szykować a taktu w blogiej nieświadomości myślałam, że to tak cud, miód i orzeszki

kurka już w 4 miesiącu Ci brzuch twardnieje?straaaaasznie szybko:/
ale lekarz wie co robić i jak da Ci jakieś tabletki to będzie ok!!
Stary 2010-01-22, 18:48   #1112
anita00079
Wtajemniczenie

Paula ja tez od ok 4 miech amialam juz twardy brzuch, bralam magnes na potege, i jaszzce jakies tabsy na skorcze, nawet pomagalo troche, Tylko denerwujacy byl ten napinajacy brzuch, idziesz se idziesz az tu nagle siup brzuch pod broda
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:04   #1113
AnnaGol
Przyczajenie

He he to postraszyłysmy wystraszyłysmy troche przyszłe mamy nie ma co sie bać mój brat ma jedno i do roku nie spał w nocy bo kolki były a to cos innego więc maja część życiorysu wyrwanego )
A moje dzieciaki mi daja w kość bo ząbkują ale tak że 4 zęby naraz wychodzą więc sie meczą i kazde chce byc u mnie na rękach. Wogule powiem wam że bede mieć problem bo dzieciaki są starsznie ode mnie uzależnione - w sumie cały czas sa tylko ze mną bo mąż do późna pracuje, i tylko mama mama. Boje sie co bedzie dalej jak wróce do pracy.
Macie jakieś dobre sposoby na usamodzielnienie smyków??

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

A ja wam powiem szczerze że ciąża była super choc tyle sie nasłuchałam o ciąży bliźniaczej a wszystko było ok

Edytowane przez AnnaGol
Czas edycji: 2010-01-22 o 20:07
AnnaGol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:20   #1114
anita00079
Wtajemniczenie

to i ja tez powiem ze moja ciaza super byla, tydzien przed rozchlustaniem mylam auto recznie ruszlaam sie powoli ale zwinnie, lekarz by mnie otrzaskal pewnie ale nie mwoilam mu o tym-) mialam nakaz lezenia na wznak, bo szyjka za krotka bo skorcze bo to i siamto, ale chyba bym szybciej urodzila jak bym lezala tak znudow-))))
No i pierwszy rok dziciakow tez sobie chwale , istny urlop, a pierwsze meisiace to wogole sama se zazdroscilam, kolek nigdy nei bylo ,chlopaki od poczatku nei plakaly tylko w nocy jak juz glodne, ale po porodzie przez caly meisiac nigdy neislyszalam jak placza, nawet mnei to martwilo, ale mowili ze ok, No to ok-)
Noale teraz tez jak Sonera oddalabym i doplacila nawet-))
Chociac hmmna pocieszenie dodam ze tylko jeden jest denerwujacy ba coagle cos chce wlazi wszedzie parapety komody, drabiny, wyciaga noze z szuflady mimo iz uchwty dawno wyciagnelam, zablokowana na amen a on i tak otwiera Tego bym mogl aoddac-)Drugi to kochany spokojny wiecznie usmiechniety placze jak tylko brat go szarpie albo wali czyms po glowie, umei sam soba sie zajac, neiwiele mu do szzcescia potrzebne, wiec cos dla mnie, jak nei mam czasu sie nim zajac-) Dam mu gazete w reke albo latarke i dziecka caly dzien nei ma-)
Drugi z kolei jak dorwie komorke to wie jak dzwonic, potemmam telefony po co dzwonilam...
Raz ukradl z keiszeni tztowi telefon uciekl do sypialni i dzwonil ciagle do mnei myslslam ze on pod kontrola mi tak do sluchawki sapie.. za pierwszym razem myslalam z eto jaki zbok dzwoni i sapie i szybko roztrzesiona odlozylam sluchawke-)))

no proboje pocieszac-)))ze.. jedno moze bedzie spokojne-))to wtedy jak by sie tylko jedno dziecko mialo a nei dwojke-)

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ----------

oo to moze ku przestrodze przyszlych mam nie noscie za duzo dzieciaki pozniej bo beda tylko raczki i raczki, ja akurat nie dalam sie i nei bylo nigdy raczek, poglaskalam przytulilam jak cos sie stalo ale nei bralam za kazdym razem, sa zwolennicy i przeciwnicy, ale ja tam akurat nei wiem co ejstem ,ale teraz mam wygode ze nei musze dzwigacOd rozpieszczania to w gole jest tz, od kapania tez, przebierania rowniez Robienia flaszek i ich mycia tez tzt Nawet robi pranie i posprzata jak pogonie-)Wiec laski przyszlych bobasow nei tym sie martwcie a tym jak zagonic tzt do roboty przy dzieciach, Sonera podzielasz zdanie? Bez tzt dzieciaki juz bybylly oddane, albo ja w wariatkowie siedziala-)
A tak to mam swoje domowe zadania, a dzieci w miedzy czasie zobacze Najgorsze jak stercza przy nodze w kuchni, ale jestem twarda i gotuje dalej otrzepujac je z siebie-) A psa z drugoej strony tez odganiam
Stary 2010-01-22, 20:30   #1115
pauula1991
Przyczajenie

hym ... jak sie to wszystko czyta to takie smieszne sie wydaje ... nie ma co :P ale ja np nie bd miala jak zagonic tatusia dzieciaczkow do roboty bo zadko u mnie bd ... bo my slub dopiero za 2 lata planujemy, i ogolnie oboje sie uczymy wiec ja u siebie a on u siebie ... no i mamy do siebie troche km , wiec na szybko teraz robie prawko i w ogole . I tatus bd zarabial na dzieci , chodzil do szkoly ... a ja bd chodzila do szkoly i opiekowala sie dziecmi ... jeszcze nie wymyslilismy sposobu zeby duzo czasu spedzac razem jak juz dzieciaczki bd no ale trzeba dac sobie rade ... w koncu od czego jest przyszla babcia i przyszle ciocie :P hehe ... byle by za bardzo nie rozpiescily jak mnie przy nich nie bd bo pozniej bd miala z nimi przerabane ...
pauula1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:32   #1116
AnnaGol
Przyczajenie

He he no tak u mnie też na początku Bartus był moja ostoja spokoju a Jula całyczas płakała bo miała oczko chore iii.... A teraz odwrotnie Julcia potrafi sie sama zająć - choć jak tylko wyjde z pokoju to juz piszczy a Bartek to taki cycek sie zrobił, choć tez musze przyznac że na raczki nie ma bo wtedy dopiero bym nie dala rady. Tak więc jak nie urok to... Trzeba to przetrwać
Stary 2010-01-22, 20:37   #1117
anita00079
Wtajemniczenie

Dziewczynki a w jakim wieku wy som
Ania zaintrygowalas mnei zdeczka,to az tak daleko tatus?kurde nie fajnie, nei fajnie, ja slub wzielam miesiac przed porodem.. nei pytajnie jak siedzialam na fotelu w urzedzie-))) a bylismy rok ze soba rowna jak ustrzelilismy ciaze-) To taki prezent chyba na pierwsza rocznice-)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 20:37   #1118
AnnaGol
Przyczajenie

Pewnie Paula powolutku) A pewnie ze jest smiesznie bo czasem to juz zamiast płakac to sie smieje - taka chyba jakas choroba mnie dopada, wiesz tu raczej zmeczenie opieka daje w kość. Dobrze że będziesz miec kogos z rodziny do pomocy to naprawde bedzie na wage złota
Stary 2010-01-22, 20:40   #1119
pauula1991
Przyczajenie

no ja to bardzo doceniam ...

a jak wybieralyscie imiona ? zastanawialyscie sie nad tym dlugo czy to tak o ... ?
Stary 2010-01-22, 20:40   #1120
AnnaGol
Przyczajenie

My jesteśmy juz prawie 6 lat po ślubie a pięc staralismy sie o dzidzie i wreszcie w nagrode synóś i córcia ) A ja mam w tym roku 30 więc kurde powazny wiek )))) he he
Stary 2010-01-22, 20:45   #1121
SoNeRa
Zakorzenienie

hmm no to tak
tatusie do roboty!!!!
U mnie mąż wstaje do dzieci w nocy
czyta bajki i układa do spania jak tylko jest w domu to on ma "dyżur" przy nich
a ja się relaksuję ale i tak jak słyszę, że ryczą to mnie szlak jasny trafia
nie ma co ja bym tutaj dała drastyczną metodę na przetrwanie z bliźniakami ale lepiej nie hahaa(anita wie o co chodzi )

paula - kurka no to będzie Ci ciężko pogodzić dzieciaki i szkołę:/
a to nie możecie teraz już mieszkać razem?
fajnie będzie miał tak daleko od dzieci hmmm wakacje nie ma co!!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-22, 20:46   #1122
AnnaGol
Przyczajenie

A wiesz jak dowiedzielismy sie ze udało sie to wracalismy pociągiem do domu i wyciągnełam kalędarz przegladnelismy imiona i sie wybrały. Na początku miaa być Natalia bo mąż chciał a ja chciałam Julia więc losowalismy. Bidak trzy razy losował i za kazdym razem była Julia )
Stary 2010-01-22, 20:48   #1123
SoNeRa
Zakorzenienie

mi w tym roku stuknie 26 - po pół roku po ślubie zaszłam w ciąże - staraliśmy się raz hahha - złoty strzał i to podwójny!!!

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

anna - Julia bardzo mi się podobała zawsze!!!tzn to imię
a my wybraliśmy prosto - otwierałam Biblię i wyszło Tymoteusz i Szymon
Stary 2010-01-22, 20:50   #1124
AnnaGol
Przyczajenie

He he dobre a imiona bardzo ładne tez mi sie podobają SoNeRa oczywiscie twoich synków
Stary 2010-01-22, 20:53   #1125
SoNeRa
Zakorzenienie

anna - no dlugo się staraliście to fajnie, że parkę macie.
Ciekawa zawsze byłam jak to jest z parką bliźniaków czy się mniej dogadują niż te jednej płci czy ok jest.
I jak z zabawom no bo dziewczynka może chcieć lalki a chłopiec autka - ale to też nie jest powiedziane
Stary 2010-01-22, 20:55   #1126
anita00079
Wtajemniczenie

ja sie tam o nic nei staralam, dzieci chciec nie chcialam-))) same sie pojawily jakos, bo ja wbrew naturze zaszlam
Imiona? hmm jeszce po porodzie mieli numerki rzymskie I i II bo to mialy byz dziewczynki Raz na jestem usg wyszlam z rykiem i tzt zostal sam w gabinecie-))bo powiedzieli ze jest mozliwosc iz to meskie nasienie-))
Mialam zawsze dla dziewczyn imiona, a dla chlopakow nawet nie umialam wymyslec I nei wiem jak wymyslilam, ale jakos poszlo, a ze w germani to polskich nei wypadalo jak Zdzislam czy Stanislaw No i tata tez polakioem nei ejst, wiec jakies miedzypanstwowe tez musialo byc, ehs to byldramat z imionami, dobrze ze juz nigdy wiecej-)))
Stary 2010-01-22, 20:56   #1127
pauula1991
Przyczajenie

hym ... dlatego musze cos wymyslec ... jeszcze to wszystko tak naprawde sie okarze o !

a co do imion to bardzo ladne ... my tez sie zastanawialismi no i jak bd 2 dziewczynki to bd wiktoria i alicja a jak 2 chlopczykow to jakub i szymon a jak dziewczynka i chlopczyk to zrobimy losowanie z tych imion ;P
Stary 2010-01-22, 20:59   #1128
SoNeRa
Zakorzenienie

paula a ktory to tydzien?
Stary 2010-01-22, 21:08   #1129
anita00079
Wtajemniczenie

no ja mam jeszce 30 ale neibawem sie to zmieni
dla dzoeczyn miala taki eimiona zawsze Lisa i Lily (badz Lili) krotkie i szybko mialo sie mowic-))A jest Robin i Nico, Nico se od czegos poskracalam, bylo jakies imie i pokombinowalam i wyszlo tak, Robin? Ogladalam w spzitalu jakis koncert Robiego wiliamsa a ze kocham jego stare piosenki to tez kombonowalam jak tu przerobic I tak worcilam na sale do chlopakow jak wstalam i nadalam im imiona wskazujac dostojnie palcem Ten nr I to Robin niechaj bedzie a ten Nico bo ciemniejsza karnacje ma i berdziej polduniowy typ pod te imie mi podchodzi-))) Pielegnairki sie smialy z emnie bo ja jeszce na wozku z rorkami nei pwoiem gdzie i z olsnieneim w oczach ze w koncu jedyne bezimienne dzieci w koncu zostaly nazwane-))
Stary 2010-01-23, 14:10   #1130
pauula1991
Przyczajenie

ja mam 16/17 tydzien
Stary 2010-01-23, 16:49   #1131
SoNeRa
Zakorzenienie

anita - hahah fajnie ich nazwałaś!

paula - no to jeszcze troche przed Tobą tak jak przed innymi mamami które tutaj się pojawiły niedawno

ehs moje dziś zrobiły taki sajgon w całym domu, że głowa mała!
na dodatek dziś zauważyłam, że wyłączyły kaloryfer a ja sie dziwiłam czemu w domu tak zimno hahah
Stary 2010-01-23, 20:15   #1132
pauula1991
Przyczajenie

zdolne dzieci ... same wszystkiego sie ucza ;D nie bd mialy problemu z samodzielnoscia :P
Stary 2010-01-23, 21:18   #1133
LadyM
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anita00079 Pokaż wiadomość
(...), potem na wiosne maclarena, i to byl dla mnie strzal w 10, lekki maly fajnei sie sklada wejdzie do kazdego auta(...)
potwierdzam, ten wózek to moja miłość i najlepsza decyzja jaką podjęłam, jak teraz w zimie wróciłam do starego wielgachnego i ciężkiego to doceniłam jeszcze go bardziej
Cytat:
(...) a teraz jeden aniolek a drugi to juz okreslen brak.Jego ciekawosc i pomysly siegaja mojej psychicznej wytrzymalosci..
u mnie dwóch takich ciekawskich
Cytat:
Napisane przez AnnaGol Pokaż wiadomość
Powiem wam szczerze że bardzo boje sie początków chodzenia, czy dam rade sama je upilnować. Jak na razie czekam na wielki kojec bo mi już prawie raczkują i śmigaja po mieszkaniu, he he
hehe u mnie mieszkanie to bunkier, gdzie szafki ze sprzetem, płytami, książkami są zastawione deskami, poduszkami itp, bo inaczej masakra.

Cytat:
Napisane przez SoNeRa Pokaż wiadomość
annagol - to zobaczysz jak wygląda usypianie jak maluchy same siadają i wstawają to jest sajgon hahaa
potwierdzam, natomiast jest to przejściowe, potem to wstawanie już nie jest taką atrakcją i wszystko wraca do powiedzmy normy
Cytat:
Napisane przez AnnaGol Pokaż wiadomość
A po porodzie te pierwsze dwa tygodnie to powiem wam takie szaleństwo z tym wszystkim, że prawie nic nie pamietam, Matrix normalnie.
oj też tak miałam, chyba nawet dłużej żyłam w tym matrixie
Cytat:
Anna gol co robisz z rzeczami po dzieciach?
a Ty Anitko?
co prawda pytanie nie do mnie, no ale ja wszystko pcham dalej, jak tylko komuś znajomemu urodzi się dziecko to robię paczkę i śmig nie mam miejsca, żeby trzymać zbędne rzeczy
Cytat:
oczy oprocz mnie to wszytskei teraz z wyspy jestescie?-)))
ja jeszcze z Polski, obiecuję częściej się udzielać
Cytat:
Raz ukradl z keiszeni tztowi telefon uciekl do sypialni i dzwonil ciagle do mnei myslslam ze on pod kontrola mi tak do sluchawki sapie.. za pierwszym razem myslalam z eto jaki zbok dzwoni i sapie i szybko roztrzesiona odlozylam sluchawke-)))
popłakałam się ze śmiechu
Cytat:
Napisane przez pauula1991 Pokaż wiadomość
a jak wybieralyscie imiona ? zastanawialyscie sie nad tym dlugo czy to tak o ... ?
mnie też się żadne męskie imie nie podobało, a w końcu jakoś samo przyszło Wojtek i Mateusz, pyk i już wiedziałam, że tak będzie

Cytat:
mi w tym roku stuknie 26
równolatki jesteśmy

no witam po długiej przerwie, ale posta a to nawaliłam, że hoho
u nas raz lepiej raz gorzej, jakoś jest, aczkolwiek noce to dramat, spać mi nie chcą ni cholery, budzą się po kilka razy w nocy i to nie miauczą a drą się
LadyM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 09:05   #1134
SoNeRa
Zakorzenienie

lady M - przypomnij mi ile one maja?może jakiś skok rozwojowy?albo nowa umiejetnosc poznana a teraz cwiczona w nocy?
ehs tak sie pocieszamy, że bedzie lepiej kiedyś tam a co chiwlkę coś jest
co tam u maluchów nowego pisz cos o sobie

a ja właśnie nie mam nikogo w rodzinie w ciąży wiec buuu
ale sprzedam jak bede w pl na allegro bo bardziej się oplaca na all niz na ebay w uk

lece się wyprysznicować w końcu mąż nie pracuje to meczy dzieci a raczej one jegohaha

szymek pokasłuje i dupa nigdzie nie pojedziemy!!!
Stary 2010-01-24, 09:35   #1135
AnnaGol
Przyczajenie

o to lepiej nie wychodzić jak pokasłuje. Najgorzej jest że jak jedno ciąga nosem to zaraz drugie również. U nas mróz więc też nici z wyjscia.
A co do ciuszków to musze wam powiedziec ze w Anglii sa owiele ładniejsze niz u nas w polsce wiec smiało na allegro
Stary 2010-01-24, 11:43   #1136
SoNeRa
Zakorzenienie

annagol - no tak tak w uk są śliczne i duuuuużo tańsze niż w PL!
Jak byłam we wakacje i zobacyzłam ceny to głowa mała naprawdę!

ja za 7pak bodów płacę 5funtów!!!a za 7pak bodów bez nadruku czystych 4funty!!
3 pajacyki 5 funtów(tyle, że teraz nie kupuje już pajacyków)

a i dużo przecen teraz było w markowych sklepach nakupiłam chłopakom ciuszków na zapas do 2 latek heheh

no u mnie zauważyłam, że jak uważam jak jedno jest chore w sensie - nie pozwalam wymieniać się smoczkami czy zabawkami to drugie łapie od razu a ostatnio karmiłam z jednej łyzki i miski smoki wymieniały i było ok.
Także teraz też karmię ich jedną łyżką i niech robią co chcą bo to przecież nie da się uchronić:/

PS Tymek wlazł mi dziś do pralki!!!cfaniak mały!
Stary 2010-01-24, 12:27   #1137
AnnaGol
Przyczajenie

He he ale numerant z tego Smyka Twojego.
A moje dzieciaki na maxsa już raczkują a Bartuś dzis sam sie podniósł )
SoNeRa a moze znasz jakies fajne strony z ciuchami angielskimi??
Stary 2010-01-24, 13:22   #1138
SoNeRa
Zakorzenienie

www.mothercare.co.uk

www.mamasandpapas.com
Stary 2010-01-24, 14:34   #1139
LadyM
Rozeznanie

Cytat:
lady M - przypomnij mi ile one maja?może jakiś skok rozwojowy?albo nowa umiejetnosc poznana a teraz cwiczona w nocy?
ehs tak sie pocieszamy, że bedzie lepiej kiedyś tam a co chiwlkę coś jest
co tam u maluchów nowego pisz cos o sobie

a ja właśnie nie mam nikogo w rodzinie w ciąży wiec buuu
ale sprzedam jak bede w pl na allegro bo bardziej się oplaca na all niz na ebay w uk

lece się wyprysznicować w końcu mąż nie pracuje to meczy dzieci a raczej one jegohaha

szymek pokasłuje i dupa nigdzie nie pojedziemy!!!
chłopaki mają po 14 miesięcy (hehe akurat dzisiaj). Co u nas? Jakoś leci, chłopaki zasuwają, włażą wszędzie, ciężko strasznie upilnowac, żeby np nie lizali zimnej szyby, nie jedli piasku z przedpokoju, nie lizali butów od spodu itp ja im mówię, że czegoś nie wolno to się tylko śmieją Z tym, że ja w dzień mam dość duże pokłady cierpliwości, nerwy najbardziej puszczają mi w nocy
hehe mój mąż też dzisiaj ma dyżur przy chłopakach.
A w rodzinie ciąż brak, za to znajome się posypały
Cytat:
no u mnie zauważyłam, że jak uważam jak jedno jest chore w sensie - nie pozwalam wymieniać się smoczkami czy zabawkami to drugie łapie od razu a ostatnio karmiłam z jednej łyzki i miski smoki wymieniały i było ok.
Także teraz też karmię ich jedną łyżką i niech robią co chcą bo to przecież nie da się uchronić:/

PS Tymek wlazł mi dziś do pralki!!!cfaniak mały!
Ja nigdy nie starałam się ich izolować, bo to syzyfowa praca jak dla mnie I czasem łapią, czasem nie
LadyM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-25, 12:54   #1140
AnnaGol
Przyczajenie

A powiedzcie mi jak z jedzeniem dzieciaki, tzn. ja mam problem z przyzwyczajaniem ich do jedzenie bardziej grudkowatych a nie papkowatych obiadków bo moje nie chcą jeść
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości