Technik farmacji -warto? - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-19, 19:11   #1111
edytka8787
Rozeznanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Megarka a moglabys mi doradzic co jest najwazneijsze z Farmakognozji, bo juz nie wiem czego sie uczyc zeby sie przydalo ? ;/ A uniknac zbednych rzeczy. Mam ten podrecznik dla studentow farmacji,
Stary 2010-09-19, 19:30   #1112
meggara
Wtajemniczenie

Z farmakognozji glownie bedziecie sie uczyc roslinek farmakopealnych. Nazwa polska, lacinska, zastosowanie/dzialanie wew/zew. Ale sa tez wazne substancje/rosliny nie bedace wyszczegolnione w FP a przydajace sie - kilka takich bylo.
Gnozje po prostu trzeba przetrwac. To jest pamieciowka i tyle. Wszystkie mniszki, babki, naparstnice trzeba zakuc, zdac i zapamiętać przydaje sie ta wiedza przy ziolowych preparatach.
Czasami na opakowaniach pisza same lacinskie nazwy zeby lepiej i madrzej wygladalo a pacjent myslał, ze co to tam nie jest a okazuje sie ze to zwykly głóg czy popularny mlecz.

A z podrecznika do gznozji w ogole nie korzystalam, bo wszystkie notki nam podawali, wiec nie wiem jak wyglada i co zawiera.
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 05:03   #1113
Polka1984
Przyczajenie

czesc dziewczyny,ja własnie wstałam i na 8 do szkoły.mam tylko zajecia do 11 bo moja grupa dzis nie ma ćwiczen z analizy.Ogólnie co mnie przeraza to pojecia z łaciny -wykuc trzeba na pamiec a mam i na farmakologie i na farmakognozje mam ze 4 strony a4 i to takie doscx skomplikowane nazwy.wiadomo ze trzeba sie wszystkiego nauczyc
Stary 2010-09-20, 07:28   #1114
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polka1984 Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny,ja własnie wstałam i na 8 do szkoły.mam tylko zajecia do 11 bo moja grupa dzis nie ma ćwiczen z analizy.Ogólnie co mnie przeraza to pojecia z łaciny -wykuc trzeba na pamiec a mam i na farmakologie i na farmakognozje mam ze 4 strony a4 i to takie doscx skomplikowane nazwy.wiadomo ze trzeba sie wszystkiego nauczyc
Ogólnie z tymi pojęciami to jest tak, że pierw je wykujesz, ale później będą się tak często przewijać, że nie sposób będzie ich zapomnieć, przynajmniej większości
Stary 2010-09-20, 16:56   #1115
martaj145
Zadomowienie

a nam odwolali jutrzejsze zaliczenie z farmakologii (nlpz i p-bólowe) trudno niepotrzebnie uczylam sie w weekend
za to w środe poprawka z tplu z synonimów cała grupa nie może zaliczyć

ale mam pytanie, zwłaszcza do tych dziewczyn, ktore już skończyły mam do zrobienia krople:
Rp
Natrii hydrocarbonatis 1,0
Spirit. Vini 70* 4,0
Gliceroli 10,0
M.f.gutt.
D.S. krople do ucha 3razy dziennie po 3krople

i teraz mam pytanie wszystko w tej recepcie jest ok?nie ma jakiś niezgodności czy innych takich? i teraz sposób zrobienia to sól rozpuścić w wodzie z tego spirytusu dolać reszte etanolu i na koniec glicerol, czy jeszcze jakoś inaczej czy coś źle myśle w ogole?chce się upewnić i prosze o pomoc
Stary 2010-09-20, 19:43   #1116
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martaj145 Pokaż wiadomość
a nam odwolali jutrzejsze zaliczenie z farmakologii (nlpz i p-bólowe) trudno niepotrzebnie uczylam sie w weekend
za to w środe poprawka z tplu z synonimów cała grupa nie może zaliczyć

ale mam pytanie, zwłaszcza do tych dziewczyn, ktore już skończyły mam do zrobienia krople:
Rp
Natrii hydrocarbonatis 1,0
Spirit. Vini 70* 4,0
Gliceroli 10,0
M.f.gutt.
D.S. krople do ucha 3razy dziennie po 3krople

i teraz mam pytanie wszystko w tej recepcie jest ok?nie ma jakiś niezgodności czy innych takich? i teraz sposób zrobienia to sól rozpuścić w wodzie z tego spirytusu dolać reszte etanolu i na koniec glicerol, czy jeszcze jakoś inaczej czy coś źle myśle w ogole?chce się upewnić i prosze o pomoc
we farmakologii nie ma niepotrzebnej nauki... a nlpzty i p/bolowe przydadza ci sie na bank i uwierz, ze jeszcze dobre 3razy bedziesz sie ich porzadnie uczyla

co do recepty pierwszy raz sie spotykam, zeby soda byla w kroplach do uszu, ale ok. w koncu nie wszystko jeszcze w zyciu widzialysmy doczytalam przed chwila i rzeczywiscie wystepuje
Sposob wykonania jak najbardziej ok
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-09-20, 20:30   #1117
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

koleżanka ma rację, NIE MA niepotrzebnej nauki ogólnie z farmacji, a szczególnie z farmakologii. Wykuj te nlpz,bo naprawde się przydadzą!

Recepta moim zdaniem ok(chyba nawet robiłam taka na praktykach). Musisz tylko pamietac, ze rozpuszczalnosc wodorowęglanu sodu w wodzie to 1:12.

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-20, 21:25   #1118
martaj145
Zadomowienie

nie nie Kochane źle mnie zrozumiałyście albo ja tak napisałam chodziło mi o to, że zamiast farmakologii w weekend mogłam się uczyć na poprawke z tplu a farmakologii nie odpuszczam nigdy zawsze się ucze tylko po prostu nauczyłabym się na za tydzień po poprawce, bo zaliczenie dopiero za tydzień z farmakologii

dziękuje Wam bardzo, że sprawdziłyście recepte
Stary 2010-09-21, 05:07   #1119
Polka1984
Przyczajenie

Hej ja dzisiaj znów na 8 i mam do 19-same wykłady,nie powiem dzisiaj mam mega lenia bo mały mi źle w nocy spał wiec jestem tez zgon.dzisiaj mamy kartkówke z farmakologii ze słówek po łącinie ,takich prostych,moze sie zdarzyc tez cos z analizy.
Stary 2010-09-21, 19:19   #1120
19agusia91
Zakorzenienie

Ja dziś miałam TPL, za tydzień sprawdzain ze skrótów, za dwa z synonimów. No i dwa zaliczenia z analizy leków za tydzień. Wreszcie coś sie dzieje.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 14:38   #1121
Olunda
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ciaciola Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ja w czerwcu ukończyłam technikum i egzamin mam juz za sobą
Zdawalnośc w mojej szkole, w czerwcu odziwo duża, ale chyba wiekszość szkół tak miało na 13 osób 11 zdało, średnia wynikow ok 90% z teorii i 94% z praktycznego.
Do szkoły chodziłam w Łodzi, szkoły swojej wg nie polecam, wykładowcow 3/4 mieliśmy świetnych z medyka, ale organizacji w tej szkole wg nie bylo
Ja uczyłam się w tygodniu i w soboty dodatkowo:/ Cały tydzień miałam rozwalony w dodatku pracowałam
Co do ksiazek jakie polecam to na TPL, tyli technologie postaci leków, polecam Receptura apteczna - R.Jachowicz oraz Ćwiczenia z receptury
Jachowicz Krówczyński z obydwoch ksiażek korzystaja zarowno magistrzy jak i technicy, ja najwięcej nauczyłam sie z jachowiczowej, jak będziecie na jakiś praktykach polecam również wykaz leków refundowanych, który 3-4 razy w roku pojawia sie w aptece w nowym wydaniu, wiec jakis starszy egzemplarz powinni mieć na stanie
Dziewczyny taka jest prawda że najważniejsze jest zebyście dużo uczyły sie opisywac recepte, do egzaminu praktycznego, odpowiednich zwrotów które sa punktowane, bo 75% to nie mało, żeby zdać. Systematyka to podstawa:/łacina jest przyjemna, farmakologii trzeba się samemu dużo uczyć. Trenować testy do egzaminu i jeszcze raz opisywać i to dużo opisywac recepte, bo szkoda by było zdawać egzamin za rok, a rok to dużo czasu....
GRATULUJE WSZYSTKIM KTORZY ZDALI EGZAMINY
Ciaciola a gdzie chodziłaś do tej szkoły do Łodzi? Pytam bo sama jestem z łodzkiego.

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Hej edytka. Jestem z województwa łódzkiego i widzę, że ty też więc postanowiłam że do ciebie napiszę. Od września ale niestety 2011 roku planuję rozpocząć studium farmaceutyczne, musze poczekać rok gdyż teraz jestem w 7 miesiącu ciąży. Moje wykształcenie jest średnie i to po liceum humanistycznym ale mimo to zamierzam dać sobie radę . Boje się tylko chemii jak czytam te wasze posty. A i najważniejsze ciągle się zastanawiam jaką szkołę wybrać w Łodzi. Może coś mi polecisz? Ja osobiście nie jestem z Łodzi. Mam do niej 40 km, ale jest to najbliższe takie miasto w mojej okolicy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

A może inni z was znają jeszcze jakieś dobre szkoły policealne w Łodzi?

Życzę wam przyjemnej i lekkiej nauki w 2010 roku
Olunda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-22, 16:03   #1122
jakona21
Raczkowanie

Ja już na II roku, a muszę przyznać, że synonimy to mam tak średnio opanowane ;/
no i w wolnym czasie muszę się ich porządnie nauczyć

Dziś mieliśmy wycieczkę do Herbapolu, także fajnie minął dzień
a jutro pogrom na Tpl-u, sprawdzanie projektów i zaliczenie przeliczeń dawek w kroplach

Co dziewczyny robicie na analizie leków (II rok) ?
bo my wykrywamy leki w preparatach wieloskładnikowych, i muszę przyznać że lekko nie jest...
jakona21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 16:12   #1123
meggara
Wtajemniczenie

jak ja nie lubie kropli!!!!!
moge wszystko liczyc i robic ale za kroplami nie przepadam
no i proszkami
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-09-22, 17:38   #1124
19agusia91
Zakorzenienie

Dziewczyny, powiedzcie mi, dobrze rozumiem to zadanie?
Oblicz, ile należy pobrać gram wyjściowego roztworu hibitanu, aby otrzymać 200,0 gram 0,5% roztworu?

Ten hibitan ma 0,5%. Czyli,że odpowiedź 200 gram? ale to stężenie 0,5 to nie jest chyba w wodzie, a w spirytusie.. zmotałam się.

Synonimy.. Mam 77 na poniedziałek za dwa tygodnie, a na ten 90 skrótów. skróty jak skróty, ale tych synonimów tyle raz, będą się meiszać.
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-09-22, 19:22   #1125
meggara
Wtajemniczenie

agusia - nie jestem w stanie Ci teraz odpowiedziec. Zrzucilam 3,5 tony miału do piwnicy. Nawet moje szare komorki sa przeciążone.
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-09-22, 20:10   #1126
Polka1984
Przyczajenie

na analizie nic nam nie zrobiła za to z tplu była kartkówka z obliczeń ...no trudno zobaczymy jak wyszła..za tydzien mam spr z gnozji i to jeszcze idzie opanowac i nawet łatwo wchodzi ale anatomia dla mnie jest straszna
kurde widze ze tylko narzekam......
ja juz mam wolne do poniedziałku takze mój weekend zaczyna sie w srode
Stary 2010-09-22, 23:18   #1127
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Hejka,
od jakiegoś czasu rozglądałam się za czymś co mogło by podnieść moje szanse na znalezienie pracy (obecnie studiuje biotechnologie ale na polskim rynku pracy bez dr czy stażu zagranicznego bardzo ciężko). Na kolejne studia nie mam już ochoty (drugiej magisterki nie chcę pisać), podyplomowe jak sama nazwa mówi dopiero po studiach i do tego nieźle trzeba zabulić. Wtedy sobie przypomniałam, że kiedyś myślałam o farmacji. Rozejrzałam się i faktycznie jest to bardzo dobre rozwiązanie, szczególnie że na 4 i 5 roku nie mam już tak dużo zajęć.

Przeczytałam wszystkie posty ale niestety żadna z Was nie wspominała o szkołach w Krakowie. Jest kilka prywatnych uczelni i państwowa (ale ona jest niestety dzienna). Z tego co się dokopałam to znalazłam 3 szkoły, które prowadzą nabór od lutego i w trybie wieczorowym lub zaocznym: są to 2 różne szkoły Omega oraz TBE. Czy któraś z Was orientuje się może jaki jest poziom na którejś z tych szkół w Krakowie?
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.

Edytowane przez moniaaa7
Czas edycji: 2010-09-22 o 23:28
moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 08:44   #1128
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Oblicz, ile należy pobrać gram wyjściowego roztworu hibitanu, aby otrzymać 200,0 gram 0,5% roztworu?

Ten hibitan ma 0,5%. Czyli,że odpowiedź 200 gram? ale to stężenie 0,5 to nie jest chyba w wodzie, a w spirytusie.. zmotałam się.

Synonimy.. Mam 77 na poniedziałek za dwa tygodnie, a na ten 90 skrótów. skróty jak skróty, ale tych synonimów tyle raz, będą się meiszać.

0,5% czyli 0,5 grama hibitanu masz w 100 gramach. czyli aby uzyskać 200 gram nalezy wziac 1 gram substancji, bo:

0,5 - 100
x-200

i liczymy z proporcji:

100x=100 / : 100
x=1

aha! i jelsi nie ma ŻADNEJ adnotacji jaki jest to roztwór to ZAWSZE jest to roztwór wodny

Edytowane przez nefre
Czas edycji: 2010-09-23 o 18:42
Stary 2010-09-23, 10:19   #1129
martaj145
Zadomowienie

Cytat:

to i tak nie tak zle ja odrazu naraz mialam 210 + do kazdego po kilka synonimow
wydaje mi się, że to będzie tak jak mówi nefre
Stary 2010-09-23, 10:30   #1130
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moniaaa7 Pokaż wiadomość
Hejka,
od jakiegoś czasu rozglądałam się za czymś co mogło by podnieść moje szanse na znalezienie pracy (obecnie studiuje biotechnologie ale na polskim rynku pracy bez dr czy stażu zagranicznego bardzo ciężko). Na kolejne studia nie mam już ochoty (drugiej magisterki nie chcę pisać), podyplomowe jak sama nazwa mówi dopiero po studiach i do tego nieźle trzeba zabulić. Wtedy sobie przypomniałam, że kiedyś myślałam o farmacji. Rozejrzałam się i faktycznie jest to bardzo dobre rozwiązanie, szczególnie że na 4 i 5 roku nie mam już tak dużo zajęć.

Przeczytałam wszystkie posty ale niestety żadna z Was nie wspominała o szkołach w Krakowie. Jest kilka prywatnych uczelni i państwowa (ale ona jest niestety dzienna). Z tego co się dokopałam to znalazłam 3 szkoły, które prowadzą nabór od lutego i w trybie wieczorowym lub zaocznym: są to 2 różne szkoły Omega oraz TBE. Czy któraś z Was orientuje się może jaki jest poziom na którejś z tych szkół w Krakowie?
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.
No hej , ja chodze do OMEGI , ale oczywiscie to nie Krakow i sobie chwlae, wszystko zalezy jakich masz wykladowcow
Stary 2010-09-23, 14:52   #1131
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
0,5% czyli 0,5 grama hibitanu masz w 100 gramach. czyli aby uzyskać 200 gram nalezy wziac 1 gram roztworu, bo:

0,5 - 100
x-200

i liczymy z proporcji:

100x=100 / : 100
x=1

aha! i jelsi nie ma ŻADNEJ adnotacji jaki jest to roztwór to ZAWSZE jest to roztwór wodny
Cytat:
to i tak nie tak zle ja odrazu naraz mialam 210 + do kazdego po kilka synonimow
wydaje mi się, że to będzie tak jak mówi nefre
dzięki
właśnie też wiem,że masa substancji jeden,ale nei rozumiem dlaczego 1 gram roztworu skoro potrzebuje jeden gram substancji, a tyle jest w 200 gramach. ?
Hula Hop
440/5000 minut
Stary 2010-09-23, 14:54   #1132
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

No właśnie tylko tych Omeg jest wiele, w każdym mieście inna. Mogłabyś podać mi na jakiej ulicy i w jakim mieście jest Twoja. Wtedy sobie sprawdzę czy mają oddział w Krakowie.

O Teb-ie tutaj były niezbyt pochlebne opinie, poza tym sadzę, że lepiej wybrać szkołę, która bardziej specjalizuje się w kierunkach medycznych. Wg mnie jest wtedy większa pewność, że zatrudniają wykwalifikowanych nauczycieli, co sądzicie?

Edytowane przez moniaaa7
Czas edycji: 2010-09-23 o 15:16
Stary 2010-09-23, 15:01   #1133
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moniaaa7 Pokaż wiadomość
O Teb-ie tutaj były niezbyt pochlebne opinie, poza tym sadzę, że lepiej wybrać szkołę, która bardziej specjalizuje się w kierunkach medycznych. Wg mnie jest wtedy większa pewność, że zatrudniają wykwalifikowanych nauczycieli, co sądzicie?
ja chodzę do TEB-u i większość moich nauczycieli wykłada na farmacji na uniwersytecie medycznym
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 16:46   #1134
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Cytat:
Napisane przez carmen20 Pokaż wiadomość
ja chodzę do TEB-u i większość moich nauczycieli wykłada na farmacji na uniwersytecie medycznym
w takim razie wybiorę się do wszystkich 3 na wycieczkę i się wypytam o szczegóły
nie ukrywam, że dla mnie niestety najważniejszy będzie grafik zajęć...

Stary 2010-09-23, 18:34   #1135
edytka8787
Rozeznanie

Ja odrazu mowie , ze nie ma co oceniac z gory szkoly , wszystko zalezy od wykladowcow, np w moim miescie TEB jest lipny jesli chodzi o Farmacje. Ja mam wykladowcow z Uniwerka Medycznego
Stary 2010-09-23, 18:39   #1136
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

Cytat:
dzięki
właśnie też wiem,że masa substancji jeden,ale nei rozumiem dlaczego 1 gram roztworu skoro potrzebuje jeden gram substancji, a tyle jest w 200 gramach. ?
nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, ale patrz...

masz 0,5% roztwór substancji...
aby uzyskac 200 gram TAKIEGO roztworu musisz wizac 1 gram SUCHEJ substancji i dopełnic wodą do 200, nie tego roztworu 0,5% )

Stary 2010-09-23, 18:45   #1137
martaj145
Zadomowienie

Dziewczyny ma któraś synonimy, żeby przeslać?
nie zaliczyłam poprawki z synonimów
a to wszystko przez to, że dostaliśmy zle materiały tzn synonimy z błędami musiliśmy sami poprawić z książek, głównie FP i ciągle jest, że za mało albo źle, mimo, że inni wykładowcy twierdzą, że są dobre,więc może któraś z Was ma dobre synonimy? jeśli tak bardzo prosze, podam maila, czeka mnie i praktycznie całą grupe ostatnia poprawka więc ostatnia szansa
Prosze pomóżcie

Edytowane przez martaj145
Czas edycji: 2010-09-23 o 18:49
martaj145 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 18:48   #1138
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny mam któraś synonimy, żeby przeslać?
nie zaliczyłam poprawki z synonimów
a to wszystko przez to, że dostaliśmy zle materiały tzn synonimy z błędami musiliśmy sami poprawić z książek, głównie FP i ciągle jest, że za mało albo źle, mimo, że inni wykładowcy twierdzą, że są dobre,więc może któraś z Was ma dobre synonimy? jeśli tak bardzo prosze, podam maila, czeka mnie i praktycznie całą grupe ostatnia poprawka więc ostatnia szansa
Prosze pomóżcie
Synonimy sa w ksiazkach do TPLu. Nie kazali wam jakiejkolwiek kupic?
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2010-09-23, 18:50   #1139
martaj145
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
Synonimy sa w ksiazkach do TPLu. Nie kazali wam jakiejkolwiek kupic?
nie my nie mamy książek do żadnego przedmiotu
Stary 2010-09-23, 19:05   #1140
Polka1984
Przyczajenie

Ja chodze do Tebu-nie powiem niektórzy nauczyciele poprotu sie nie nadaja zeby cokolwiek wykłądac,rzuca rzutnikiem na ściane i przepisujcie,tłumaczen nie ma to bezsensu ale z najwazniejszych przedmiotów jest niezły wycisk i o to chyba chodzi Co do ksiazek to my mamy przynajjmniej po jednek do kupienie czy załątwienia z kazdego przedmiotu oprócz psychologii i zdrowia publicznego. Niektóre kserowaliśmy w całosci bo kupno wychodziło bardzo drogo.

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości