![]() |
#1111 |
Rozeznanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Megarka a moglabys mi doradzic co jest najwazneijsze z Farmakognozji, bo juz nie wiem czego sie uczyc zeby sie przydalo ? ;/ A uniknac zbednych rzeczy. Mam ten podrecznik dla studentow farmacji,
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Wtajemniczenie
|
Z farmakognozji glownie bedziecie sie uczyc roslinek farmakopealnych. Nazwa polska, lacinska, zastosowanie/dzialanie wew/zew. Ale sa tez wazne substancje/rosliny nie bedace wyszczegolnione w FP a przydajace sie - kilka takich bylo.
Gnozje po prostu trzeba przetrwac. To jest pamieciowka i tyle. Wszystkie mniszki, babki, naparstnice trzeba zakuc, zdac i zapamiętać ![]() Czasami na opakowaniach pisza same lacinskie nazwy zeby lepiej i madrzej wygladalo a pacjent myslał, ze co to tam nie jest a okazuje sie ze to zwykly głóg czy popularny mlecz. ![]() A z podrecznika do gznozji w ogole nie korzystalam, bo wszystkie notki nam podawali, wiec nie wiem jak wyglada i co zawiera. ![]()
![]() |
#1113 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny,ja własnie wstałam i na 8 do szkoły.mam tylko zajecia do 11 bo moja grupa dzis nie ma ćwiczen z analizy.Ogólnie co mnie przeraza to pojecia z łaciny -wykuc trzeba na pamiec a mam i na farmakologie i na farmakognozje mam ze 4 strony a4 i to takie doscx skomplikowane nazwy.wiadomo ze trzeba sie wszystkiego nauczyc
![]()
#1114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1115 |
Zadomowienie
|
a nam odwolali jutrzejsze zaliczenie z farmakologii (nlpz i p-bólowe) trudno niepotrzebnie uczylam sie w weekend
![]() za to w środe poprawka z tplu z synonimów cała grupa nie może zaliczyć ![]() ale mam pytanie, zwłaszcza do tych dziewczyn, ktore już skończyły mam do zrobienia krople: Rp Natrii hydrocarbonatis 1,0 Spirit. Vini 70* 4,0 Gliceroli 10,0 M.f.gutt. D.S. krople do ucha 3razy dziennie po 3krople i teraz mam pytanie wszystko w tej recepcie jest ok?nie ma jakiś niezgodności czy innych takich? i teraz sposób zrobienia to sól rozpuścić w wodzie z tego spirytusu dolać reszte etanolu i na koniec glicerol, czy jeszcze jakoś inaczej czy coś źle myśle w ogole?chce się upewnić i prosze o pomoc ![]()
#1116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do recepty pierwszy raz sie spotykam, zeby soda byla w kroplach do uszu, ale ok. ![]() ![]() ![]() Sposob wykonania jak najbardziej ok ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1117 |
Zakorzenienie
|
koleżanka ma rację, NIE MA niepotrzebnej nauki ogólnie z farmacji, a szczególnie z farmakologii. Wykuj te nlpz,bo naprawde się przydadzą!
Recepta moim zdaniem ok(chyba nawet robiłam taka na praktykach). Musisz tylko pamietac, ze rozpuszczalnosc wodorowęglanu sodu w wodzie to 1:12.
#1118 |
Zadomowienie
|
nie nie Kochane źle mnie zrozumiałyście albo ja tak napisałam
![]() ![]() dziękuje Wam bardzo, że sprawdziłyście recepte ![]()
#1119 |
Przyczajenie
|
Hej
![]()
#1120 | |
Zakorzenienie
|
Ja dziś miałam TPL, za tydzień sprawdzain ze skrótów, za dwa z synonimów. No i dwa zaliczenia z analizy leków za tydzień. Wreszcie coś sie dzieje.
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Hej edytka. Jestem z województwa łódzkiego i widzę, że ty też więc postanowiłam że do ciebie napiszę. Od września ale niestety 2011 roku planuję rozpocząć studium farmaceutyczne, musze poczekać rok gdyż teraz jestem w 7 miesiącu ciąży. Moje wykształcenie jest średnie i to po liceum humanistycznym ale mimo to zamierzam dać sobie radę ![]() A może inni z was znają jeszcze jakieś dobre szkoły policealne w Łodzi? ![]() Życzę wam przyjemnej i lekkiej nauki w 2010 roku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1122 |
Raczkowanie
|
Ja już na II roku, a muszę przyznać, że synonimy to mam tak średnio opanowane ;/
no i w wolnym czasie muszę się ich porządnie nauczyć ![]() Dziś mieliśmy wycieczkę do Herbapolu, także fajnie minął dzień ![]() a jutro pogrom na Tpl-u, sprawdzanie projektów i zaliczenie przeliczeń dawek w kroplach ![]() Co dziewczyny robicie na analizie leków (II rok) ? bo my wykrywamy leki w preparatach wieloskładnikowych, i muszę przyznać że lekko nie jest... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1123 |
Wtajemniczenie
|
jak ja nie lubie kropli!!!!!
![]() moge wszystko liczyc i robic ale za kroplami nie przepadam ![]() no i proszkami ![]()
![]() |
#1124 | |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi, dobrze rozumiem to zadanie?
Oblicz, ile należy pobrać gram wyjściowego roztworu hibitanu, aby otrzymać 200,0 gram 0,5% roztworu? Ten hibitan ma 0,5%. Czyli,że odpowiedź 200 gram? ![]() Synonimy.. Mam 77 na poniedziałek za dwa tygodnie, a na ten 90 skrótów. skróty jak skróty, ale tych synonimów tyle raz, będą się meiszać.
![]() ![]() |
![]() |
#1125 |
Wtajemniczenie
|
agusia - nie jestem w stanie Ci teraz odpowiedziec. Zrzucilam 3,5 tony miału do piwnicy. Nawet moje szare komorki sa przeciążone.
![]()
![]() |
#1126 |
Przyczajenie
|
na analizie nic nam nie zrobiła za to z tplu była kartkówka z obliczeń ...no trudno zobaczymy jak wyszła..za tydzien mam spr z gnozji i to jeszcze idzie opanowac i nawet łatwo wchodzi ale anatomia dla mnie jest straszna
kurde widze ze tylko narzekam...... ![]() ja juz mam wolne do poniedziałku takze mój weekend zaczyna sie w srode ![]()
#1127 |
Przyczajenie
|
Hejka,
od jakiegoś czasu rozglądałam się za czymś co mogło by podnieść moje szanse na znalezienie pracy (obecnie studiuje biotechnologie ale na polskim rynku pracy bez dr czy stażu zagranicznego bardzo ciężko). Na kolejne studia nie mam już ochoty (drugiej magisterki nie chcę pisać ![]() ![]() Przeczytałam wszystkie posty ale niestety żadna z Was nie wspominała o szkołach w Krakowie. Jest kilka prywatnych uczelni i państwowa (ale ona jest niestety dzienna). Z tego co się dokopałam to znalazłam 3 szkoły, które prowadzą nabór od lutego i w trybie wieczorowym lub zaocznym: są to 2 różne szkoły Omega oraz TBE. Czy któraś z Was orientuje się może jaki jest poziom na którejś z tych szkół w Krakowie? Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek sugestie ![]() Edytowane przez moniaaa7 Czas edycji: 2010-09-22 o 23:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#1128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
0,5% czyli 0,5 grama hibitanu masz w 100 gramach. czyli aby uzyskać 200 gram nalezy wziac 1 gram substancji, bo: 0,5 - 100 x-200 i liczymy z proporcji: 100x=100 / : 100 x=1 ![]() aha! i jelsi nie ma ŻADNEJ adnotacji jaki jest to roztwór to ZAWSZE jest to roztwór wodny ![]()
życiowy parkiet bywa śliski Edytowane przez nefre Czas edycji: 2010-09-23 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wydaje mi się, że to będzie tak jak mówi nefre ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() właśnie też wiem,że masa substancji jeden,ale nei rozumiem dlaczego 1 gram roztworu skoro potrzebuje jeden gram substancji, a tyle jest w 200 gramach. ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1132 |
Przyczajenie
|
No właśnie tylko tych Omeg jest wiele, w każdym mieście inna. Mogłabyś podać mi na jakiej ulicy i w jakim mieście jest Twoja. Wtedy sobie sprawdzę czy mają oddział w Krakowie.
O Teb-ie tutaj były niezbyt pochlebne opinie, poza tym sadzę, że lepiej wybrać szkołę, która bardziej specjalizuje się w kierunkach medycznych. Wg mnie jest wtedy większa pewność, że zatrudniają wykwalifikowanych nauczycieli, co sądzicie? Edytowane przez moniaaa7 Czas edycji: 2010-09-23 o 15:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1134 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() nie ukrywam, że dla mnie niestety najważniejszy będzie grafik zajęć... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1135 |
Rozeznanie
|
Ja odrazu mowie , ze nie ma co oceniac z gory szkoly , wszystko zalezy od wykladowcow, np w moim miescie TEB jest lipny jesli chodzi o Farmacje. Ja mam wykladowcow z Uniwerka Medycznego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() masz 0,5% roztwór substancji... aby uzyskac 200 gram TAKIEGO roztworu musisz wizac 1 gram SUCHEJ substancji i dopełnic wodą do 200, nie tego roztworu 0,5% ![]()
![]() |
#1137 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ma któraś synonimy, żeby przeslać?
nie zaliczyłam poprawki z synonimów ![]() a to wszystko przez to, że dostaliśmy zle materiały tzn synonimy z błędami musiliśmy sami poprawić z książek, głównie FP i ciągle jest, że za mało albo źle, mimo, że inni wykładowcy twierdzą, że są dobre,więc może któraś z Was ma dobre synonimy? jeśli tak bardzo prosze, podam maila, czeka mnie i praktycznie całą grupe ostatnia poprawka więc ostatnia szansa ![]() Prosze pomóżcie ![]()
studentka ![]() Edytowane przez martaj145 Czas edycji: 2010-09-23 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#1138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1139 |
Zadomowienie
|
nie my nie mamy książek do żadnego przedmiotu
![]()
#1140 |
Przyczajenie
|
Ja chodze do Tebu-nie powiem niektórzy nauczyciele poprotu sie nie nadaja zeby cokolwiek wykłądac,rzuca rzutnikiem na ściane i przepisujcie,tłumaczen nie ma
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.