![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Witam was drogie milosniczki świnek
![]() w innym watku zastanawiam sie nad kupnem swinki lub fretki ![]() ![]() ![]() ![]() Od tamtej pory nie mam zadnego zwierzaczka i tesknie za swinka...dlatego mysle, ze kupie teraz nowa, ktora tez mocno pokocham. Jednak nie chce popelnic juz takiego bledu jak przed tem. Gdzie moge kupic zdrowa i pewna swinke w okolicach Krakowa?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupilam moich chłopakow- oni są długowłosi wiec za 100zł sztuke, ale widzialam też tansze, nie załuje bo swinki byly zdrowiutkie zadnej grzybicy czy cos no i wiadomo ze zrodlo pewne, zadnego wchowu wsobengo. Jesli chcesz poszukam Ci linki, czasami wiadomo jest przestój, ja moich szukalam 6 tygodni, ale mam wymarzone hehe
![]() |
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza tym pytania pierwszorzedne: - jak duza klatke kupic dla swinki? - przed tem mialam pozyczona... - jaka kupic sciolke i inne konieczne akcesoria? - czy swinki maja jakies swoje zabawki? ![]() Chce teraz pozadnie przygotowac sie na kupno zwierzaczka i nie robic nic w pospiechu... ![]() ![]() Ps: czy to rzeczywiscie jest rozetka?? http://allegro.pl/item219727308_zdro...a_rozetka.html moja swinka tak wygladala (ta sama seirsc) tylko troche inne zabarwienie...a powiedziano mi ze to dlugowlosa...Myslalam ze rozetki maja bardziej "rozczapierzone" futerko i bardziej twarde... Moze ktos wyjasni?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec tak: przy 2 swinkach klatka setka - na allegro mozesz zerknac ![]() ściólka - jedni maja trociny ja mam mate lazienkowa a pod nia koci piasek i mam czysiutko i w ogole super (mam swinki długowłose) Swinka nie potrzebuje zabawek ale musi miec domek ![]() ![]() Tutaj masz różnych hodowców Adimero Mateusz Kożuch - Nysa e-mail: Adimero_cavia@op.pl strona: www.adimero.glt.pl * peruwianki, lunkarya Anavero Anna Szczechowska - Warszawa e-mail: anavero@interia.pl strona: www.anavero.aplus.pl * ch-teddy, coronet, sheltie Brava Agnieszka Kaczyńska Jarząbek- Warszawa e-mail: brava_caviary@op.pl strona: www.brava-caviary.prv.pl * coronet, sheltie, merino, texel Cavia Evi Ewelina Balcar Zalewska - Mikołów e-mail: hodowla_cavia_evi@interia .pl strona: www.hodowla_cavia_evi.w.i nteria.pl * peruwianki Crunch Małgorzata Nadolska - Grudziądz e-mail: crunch_caviary@interia.pl strona: www.crunch.pumilo.pl * peruwianki, lunkarya Dior Cavia Daniel Banasiak - Warszawa e-mail: daniel_banasiak@wp.pl strona: http://www.dior-cavia.prv.pl/ * peruwianki, alpaki Grakar Grażyna Karczmarczyk - Warszawa strona: www.grakar.glt.pl * ch-teddy, coronet Happy Kamila Lubryczyńska - Warszawa e-mail: bonny83@buziaczek.pl strona: ............. * us teddy, rex, sheltie, coronet, merino, texel, gladkowlose atg oraz skinny Individuality Olga Langier - Częstochowa e-mail: individuality@wp.pl strona: www.individuality.com.pl * ch-teddy Kati Katarzyna Gonera - Warszawa e-mail: katicavies@onet.pl strona: www.kati.jasky.pl * sheltie, coronet, skinny LunCavia Monika Kamińska - Bydgoszcz e-mail: luncavia@op.pl strona: www.luncavia.republika.pl *lunkarya, peruwianki Mientus Danuta Żmuda - Lublin e-mail: info@dib.pl strona: www.cavies.glt.pl * peruwianki, sheltie, coronet, merino, texel, gładkowłose, us teddy Paddington Magdalena Rykowska Janowska - Warszawa e-mail: scrato@mtm.net strona: wkrótce * us teddy Pompon Aldona Czerniakowska - Warszawa e-mail: alda@aster.pl strona: www.pomponcaviary.pl * sheltie & coronet Pumilo Agata Hunek - Lublin e-mail: agata_hunek@op.pl strona: www.pumilo.pl/cavies * peruwianki, lunkarya, coronet, sheltie, ch-teddy, texel, merino, alpaki SirTed Maja i Zbigniew Welda - Łódź e-mail: majaizbigniew@w-s.pl strona: www.sirted.pumilo.pl * ch-teddy, texel, merino, coronet, sheltie Świnki Kasi Katarzyna Rothenbusch - Kołobrzeg/Saarbrücken e-mail: hodowla@swinki-kasi.de strona: www.swinki-kasi.de * lunkarya, peruwianki, angory, texel, ch-teddy z tęczy Agnieszka Sęktas - Stradomia Dolna e-mail:usteddy@poczta.onet. pl strona: www.www.republika.pl/usteddy_z_teczy * us teddy, gładkowłose skopiowalam ze swinkowego forum na którym tez sie wypowiadam jeśli masz jeszcze jakies pytania, wal śmialo, na pewno odp ![]()
![]() |
#1145 |
Rozeznanie
|
Wlasnie przeczytalam twoja wiadomosc Mariposso i powiem tylko tyle , ze fretki mozecie miec w domu troche dosyc . Nie usiedzi na miejscu a co przez to idzie , wszedzie jej pelno. Poza tym jak dla mnie troszke smierdzi .Mowie to z punktu widzenia osoby odwiedzajacej wlascicieli fretki.
Ja kocham swinki . Namawiam Cie na swinke , zwlaszcza , ze jakies doswiadczenie juz masz . Zaleta jest to , ze jest raczej malo problematyczna i siedzi w jednym miejscu , w klatce . Jednak juz na wstepie musze dodac to co moja poprzedniczka , ze jak juz miec swinke to najlepiej od razu dwie . Jesli sie oburzylas , to niepotrzebnie . Klatke masz jedna a w niej zamiast jednego pyszczka siedza dwa.Wierz mi , ze nikogo to nie wadzi a pokarmu kazdy daje zawsze odrobine wiecej. Jedna swinka jest maskotka dla wlasciciela wtedy , gdy on ma na to czas. A co pozniej , jak ma swoje obowiazki? NIC. Swinka siedzi sama i czeka. Kazdy kto ma dwie swinki a mial kiedys tylko jedna nie moze sie nachwalic zmiany , jaka mozna zauwazyc w zachowaniu swinek . Takie swinki sa radosne , bawia sie razem , rozmawiaja a jak trzeba to sie pokloca .Najpiekniej jest jak razem zasna . Jednakze aby uniknac konfliktow nalezy kupic swinki tej samej plci , nigdy parki , bo oczywiscie beda non stop ciaze i tak do zameczenia samiczki. Proponuje Ci kupic 2 samiczki , mozna juz te , ktore sie znaja . Jesli juz koniecznie chcesz to kup z Hodowli , jednak jesli nie jest to warunek , to moze sie skusisz na swinki , ktore czasem szukaja domow na roznych forach lub tez na Allegro . Od jakiegos czasu nie namawiam juz ludzi na swinki z hodowli , bo o wiele wiecej satysfakcji daje uratowanie prosiakow spisanych w sklepie na smierc i masowo dzis produkowanych przez nieodpowiedzialych ludzi.Poza tym ceny sklepowych swinek tez nie sa kosmiczne. Jesli masz ochote , zapraszam na forum typowo swinkowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
Motylek1007 i Xenia: dziekuje wam baardzo za porady i cenne informacje
![]() ![]() ![]() ![]() Motylek1007: podalas mi chodowcow wrecz z calej Polski, ale ja nie mam mozliwosci pojechania np.do Warszawy... ![]() Xenia: a mozesz podac linka do forum? Czy ktoras z was moze mi odpowiedziec na pytanie zadanie w poprzednim poscie?? - dotyczace rozetki, wkleilam link... Z gory dzieki ![]() ![]() JAKBY KTOKOLWIEK Z WAS MIALBY W NAJBLIZSZYM CZASIE INFO O MOZLIWOSCI KUPNA DWOCH SWINEK SAMICZEK W OKOL.KRAKOWA TO PROSZE PREDKO O WIADOMOSC DO MNIE!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Zakorzenienie
|
prosze to jest link, ja i Xenia tam jestesmy
http://swinkimorskie.org/sforum/index.php poza tym nawet jak zamówisz swinki u kogos innego to oni wyslaja je pskem i pkp (chociaz ja mam mieszane uczucia co do tego) Na tym forum anwet widac jak taka "paczka ze swinkami" wyglada daja duzo trocin i sianka, wiem ze wiele dziewczyn tak swinki odbiera i jest ok (ja pojechalam osobiscie) bede sledzila ogloszenia o swinek z krakowa i okolic, jak sie jakies znajdzie zaraz dam Ci znac. Rozumiem ze chcesz dziewczynki ![]() ![]()
#1148 |
Wtajemniczenie
|
Maripossa, witam, ja tez jestem z forum świnkowego....
Dzięki motylkowi dowiedziałam sie że poszukujesz świnek w Krakowie. Jestem z Krakowa i moge Ci polecić kilka sklepów. Mam jednak info. Mam kontak ze sklepem, gdzie pewna rodzina była zmuszona ( z powodu alergii noworodka) oddać 2 świnki, samiczki siostrzyczki bardzo ze sobą zżyte. Świnki te to są roczne rozetki, kochne, aktualnie przebywaja w sklepie zoologicznym. Bardzo fajna pani ze skepu chce za nie (razem z klatką ) ok 40 zł. Świnki miały kontakt z ludźmi, ich opiekunka była 9 letnia dziewczynka. Teraz w sklepie troszke zdziczały, ale to raczej z powodu obecności innych zwierzaków. Świnki mają 1 rok.... Jeżeli bys chciała to ja zadzwonie i sie na 100 % upewnię czy są... a jeżeli nie to zapraszam na pW polece jakis fajny sklep. Świnki w razie decyzji moge u siebie przetrzymać z 2 dni. Edytowane przez Małgosia:) Czas edycji: 2007-08-01 o 10:48 Powód: Dopisane wieku świnek |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Rozeznanie
|
Nie namawiam ale uwazam , ze jak swinki sie juz znaja i sie pokochaly to tym lepiej. Rok temu sama kupilam sobie roczna swinke od innych ludzi i powiem tyle ,ze bez znaczenia . Tak samo kochana jak maluchy. Maluchy dodatkowo trzeba oswajac a dorosle maja juz pierwszy kontakt z czlowiekiem za soba. Tyle tylko...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Przyczajenie
|
Myślice ze mojej swince, a jest to 2letni samiec mozna dokupic kolege by nie siedzial sam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Przyczajenie
|
I jeszcze jedna rzecz, opowiedzcie mi o tym hamaczku? I czy moze macie jakies linki zeby go zobaczyc na necie jak wyglada? I czy lepszy jest od domku?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Wtajemniczenie
|
Przejrzyj tego linka, tam jest i o hamaczku i nawet fotki.
http://swinkimorskie.org/sforum/viewtopic.php?t=6045 Co do towarzystwa, to równiez moge przekierowac na tamto forum, dużo była takich tematów. |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zrobisz proskowi niespodzianke i urozmaicisz jego samotne zycie. Doroslym nalezy dokupic malenstwo , bo zazwyczaj takie malenstwo ma nad soba niewidzialna aureolke ochronna i zapobiega to walkom. Problem najwiekszy to trafnie rozpoznac u malucha plec aby byla identyczna jak plec swinki , ktora posiadamy. Wykluczone miec pare , bo to tylko klopoty i niepotrzebna , regularna " produkcja" niewinnych istotek, prowadzaca do smierci samiczki. Nalezy jednak calkiem uczciwie przyznac , ze zdarzaja sie bardzo odosobnione wyjatki , ktore zapewne byly zbyt szybko oddzielone od grupy swinek w dziecinstwie i po prostu nie potrafia zyc z innymi swinkami.Prawdopodobnie ma to podloze psychiczne. Reaguja agresywnie nawet na maluchy. Dotychczas spotkalam tylko 2 takie swinki. Cala reszta sie dogaduje a bylo i jest ich calkiem sporo. Jesli mamy mozliwosc najlepiej wziac ze soba w transporterku swinke i juz w sklepie pokazac jej nowego kolege (najlepiej wlozyc go do transporterka lub postawic obie na ziemi [na kolankach moze sie nie sprawdzic]. Glosne i zlowrogie terkotanie - zly znak. Radosne gruchanie / ucieczka i strach / lub obojetnosc - dobry znak. Znam ludzi co zabieraja ze soba swinki do sklepu a znam ludzi co kupuja i po prostu przynosza .Ja sama tak samo wstawilam do klatki i czekalam. Pierwszy dzien jest nagonka a pozniej juz zaczyna sie wspolne podgladanie , jedzenie i fajne zycie . Jednak kupno , pierwsze relacje ...to juz inny , dlugi temat. Ps.Hamaczek jest do smialych swinek ,sluzy do wylegiwania sie na nim a domek sluzy do ukrycia sie , odpoczynku i nadaje sie do nowej swinki ,ktora dopiero co zawitala w nowym domu i jest bardzo zestresowana sytuacja i zmiana otoczenia. Jesli jednak mamy juz jedna swinke i dokupimy druga , to ta juz sie tak nie boi i stres zwiazany z zaaklimatyzowaniem sie zazwyczaj ja omija. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
ale sie napisalo postow jak mnie nie bylo
![]() domek to domek - ma słuzyc do ukrycia sie hamaczek to takie łózeczko gdzie swinka lezy sobie rozwalona na widoku publiczym ![]() polecam obydwie rzeczy równoczesnie - o ile klatka na to pozwala ![]() Ja akurat mam taka duzą półke i pod nia chowaja sie swinki a na niej maja kocyk i moga sobie lezec. Jak chcesz wkleje fotke ![]()
#1155 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Zakorzenienie
|
tutaj widac norke (to jeszcze cos innego niz domek i hamaczek)
http://www.fotosik.pl/pok...5bfe065ec2.html i klatka moich chłopaków ![]()
#1157 |
Zakorzenienie
|
jacy śliczni
zaglądam z sympatii na ten wątek
#1158 |
Zakorzenienie
|
dziękuje ale akurat na tej fotce chodzilo mi o klatke a chłopaki tak sie nawineli przypadkowo
![]() ![]()
#1159 |
Wtajemniczenie
|
Motylku nie bądź taka skromna... Bibi i CZandor są jednymi z najładniejszych świnkowych Chłopców jakich widziałam....
No i muszę też mojego Huga pochwalić (a co!), on tez taki ślicznioch.... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oj maja one szczescie maja ![]() Hugo tez oczywiscie przystojnak, dodaj tutaj fotki Twoich prosiakow, niech inni tez widza ![]()
![]() |
#1161 |
Wtajemniczenie
|
Jak mi ktoś pożyczy aparat to wstawię....
Albo po południu w domku takie starsze dam.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Zakorzenienie
|
Czy na prawde nikt nic nie wie o porodzie?? Prosze, odpiszcie na mojego posta.
Jak przebiega swinkowy porod?? Czy jak urodzi w nocy to nawet nie bede wiedziala kiedy, czy bedzie ja to bolalo i bedzie piszczala?? |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Zakorzenienie
|
ja sie na tym nie znam bo nigdy nie mialam takiej sytuacji, wejdz na to swinkowe forum (podalam linka pare postow wczesniej) i poczytaj tam albo załóż wątek
![]() |
#1164 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ten poród to był większym szokiem dla mnie niż dla świnki chyba, bo wracam sobie do domu wieczorem, a tam mam stadko (prosiaczki były miniaturkowymi kopiami mamy)zamiast mojej jednej prosiątki. Pamiętam, że maluch już trzeciego dnia zaczeły podskupywać owoce i zieleninke!
![]() |
#1165 |
Zakorzenienie
|
Czy mam trzymac Tutka i Bloo razem w jednej klatce podczas ciazy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zadomowienie
|
Moze lepiej nie, bo nie wiadomo, kiedy beedzie poród, a od razu po porodzie tez moze dojść do zapłodnienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zakorzenienie
|
Wziełam dzisiaj Bloo na rece, złapałam za brzuch i od razu dostałam kopniaka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Przyczajenie
|
to moze ja przedstawie swoje swinki
![]() Kapitan Truska ![]() Pysia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Zakorzenienie
|
ale fajniusie
![]()
#1170 |
Zakorzenienie
|
invictus hilaritas słodkie świniaczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.