Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-11-21, 20:25   #1141
monika1207
Przyczajenie

GG do monika1207
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Witam. Musiałam odstawić tabletki na miesiąc gdyż w tym czasie miałam przeprowadzoną kuracje lekami i mój ginekolog poradził mi zrobić przerwę, po kuracji i wystąpieniu pierwszej naturalnej miesiączki miałam wrócić do stosowania tabletek, jednak do dnia dzisiejszego nie dostałam miesiączki a to już 52 dni. Zaczynam się więc już martwić. Proszę o poradę. Pozdrawiam
monika1207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-21, 20:30   #1142
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez monika1207 Pokaż wiadomość
Witam. Musiałam odstawić tabletki na miesiąc gdyż w tym czasie miałam przeprowadzoną kuracje lekami i mój ginekolog poradził mi zrobić przerwę, po kuracji i wystąpieniu pierwszej naturalnej miesiączki miałam wrócić do stosowania tabletek, jednak do dnia dzisiejszego nie dostałam miesiączki a to już 52 dni. Zaczynam się więc już martwić. Proszę o poradę. Pozdrawiam
Ale co my Ci możemy teraz poradzić? Można czekać albo iść do ginekologa,ale skoro piszesz, że to by było dopiero za 1,5 miesiąca to tak czy tak pozostaje ci czekać.

Ale tak swoją drogą to nie spotkałam się z tym, żeby ginekolog kazał odstawić tabletki tylko na 1 cykl
Stary 2007-11-21, 20:35   #1143
monika1207
Przyczajenie

GG do monika1207

Tak więc pozostaje mi czekać.. Niestety mój lekarz zalecił mi miesięczną przerwę, być może tabletki antykoncepcyjne miały by jakiś wpływ na działanie leków które miałam zażywać lub odwrotnie.. Dziękuje za odpowiedzi.
monika1207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-21, 21:11   #1144
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Ja mam na razie w miarę normalne okresy Pierwszego okresu dostałam tydzień wcześniej, drugi 1,5 tygodnia później. Pryszcze wyskakują przed okresem niestety spore, a reszta w normie. Więc póki co jak na 4,5 roku brania, jest nieźle

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-23, 04:51   #1145
*Aga*
Raczkowanie

Ojjjj, zaczynają mi się pryszcze robić. Na twarzy i na plecach. Oprócz tego już po okresie, który przeleciał bezobjawowo, tzn nic mnie nie bolało
*Aga* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-25, 16:28   #1146
Maldinka
Przyczajenie

Ja brałam tabletki przez 2,5 roku ( najpierw Mercilon, potem Harmonet). W tym czasie przytyłam 2 kg,znacznie spadło moje libido ,zaczęły się problemy ze zdrowiem...a w szczególności huśtawka i stany obniżonego nastroju Były też plusy...bezbolesne i krótsze miesiączki, poprawa cery, duża skuteczność tej metody antykoncepcyjnej...
W tej chwili mija rok i 10 miesięcy od czasu ich odstawienia i dopiero od niedawna zaczynam wracać do "normy"...
Pierwsza miesiączka po zaprzestaniu stosowania tabletek wystąpiła już po 19 dniach, potem przez pierwsze 3 miesiące czułam się nadal tak samo jak w wtedy, gdy brałam hormony (miesiączki regularne, bezbolesne)...Po tym czasie jednak zaczęły się moje problemy z cerą...takiego trądziku nie miałam nawet w okresie dojrzewania, przytyłam kolejne 2 kg (co razem dało o 4 kg więcej niż przed stosowaniem tabletek antykoncepcyjnych), miesiączki zaczęły być coraz bardziej nieregularne i bolesne, znacznie wzmocniło się moje owłosienie, skóra zaczełą się bardziej przetłuszczać...
Jednak psychicznie czułam się o wiele lepiej, libido stale rosło...
Dziś nie mam już takich problemów z cerą, miesiączki się uregulowały( choć nie są już takie jak przed rozpoczęciem stosowania tabletek...wtedy występowały dokłądnie co 21 dni, bez zadnych opóźnień), mam o wiele więcej chęci do życia...i seksu oczywiście.Niestety problemy z pękającymi naczynkami i mocniejszym owłosieniem zostały,czasem miewam też bolesne jajeczkowanie.Mój organizm regulował się dość długo jak na 2,5 roku stosowania antykoncepcji hormonalnej.Z tego co wiem to wiele moich koleżanek przechodziło ten czas bardzo podobnie...
Kiedy zaczynałam brać tabletki miałm 17 lat, nie wiedziałam że mój organizm aż tak bardzo odczuje tego skutki,ale gdybym miała cofnąć czas zmieniłabym tylko tyle,że przed rozpoczęciem stosowania tej metody zrobiłabym badania hormonalne, aby lekarz mógł wybrać jak najlepszy dla mnie środek.Pomimo wszystkich wad w ogólnym rozrachunku to przede wszystkim o skuteczne działanie antykoncepcyjne chodziło, a takie przecież było i dla 17 latki to wtedy była najważniejsza sprawa.
W grudniu minie 5 lat od czasu kiedy jetem z moim facetem.Planujemy wspólną przyszłość, więc nie boję się teraz stosować innych ( mniej pewnych) metod, tj.prezerwatywy czy globulki , bo chciałbym z zajściem w ciąże zaczekać jeszcze jakieś 3 lata.
Myślę,że wybór metody antykoncepcyjnej to indywidualna sprawa każdej z kobiet...zależy ona nie tylko od naszego organizmu,a każdy jest przecież inny, ale i od tego jaka jest nasza sytuacja życiowa...
Przede wszystkim znajdźcie jak najlepszego ginekologa...który wszystko dokładnie wam wytłumaczy i spokojnie z wami porozmawia...i nie żałujcie kasy na badania ( np. hormonalne ), bo nie warto oszczędzać na zdrowiu-wszystko kiedyś zaprocentuje.
Teraz pozostaje mi mieć nadzieję,że za te 3 lata nie będę miałą zadnych problemów z zajściem w ciąże...

Ps.Wybaczcie,że tak się rozpisałam
Maldinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-25, 16:58   #1147
agusia84xxx
Przyczajenie

Angry Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Witam.
Odstawiłam tabletki(Mercilon) w kwietniu.A brałam je z 5 lub 6 lat.Mam problem bo w ciagu tych 7miesiecy niebrania tabletek mialam okres tylko 3 razy.Ostatnio miesiaczke mialam w sierpniu i od tamtej pory niepojawiła sie.Zrobiłam TSH i PRL i wszystko jest ok.Jutro ide zrobic FSH,LH estradiol i testosteron.Mam nadzieje ze wkoncu przepisze mi lekarz jakies leki na wywołanie okresu bo bardzo przytyłam,wypadaja mi włosy,cera sie pogorszyła,ciagle mam ochote na słodycze(gdzie kiedys nielubiłam słodyczy),Jestem ciagle zmęczona i osowiałaSzczerze mowiac mam dosyc takiego stanu!!!!!!!!!!!!Czy to sie kiedys skonczy???Pozdawiam wszystkich.Pa
agusia84xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-25, 19:58   #1148
aniam_06
Raczkowanie

GG do aniam_06

Witam,
właśnie odstawiłam Microgynon po ponad roku. Okazało sie że mam nieza dobre wyniki bilirubiny i ginekolog poradziła przerwę i branie hepatilu. Poza tym spadło mi libido. I już od dnia wizyty przestałam je zażywać. Miałam wybrane 9 tabletek z opakowania. i teraz w 3 dni po odstawieniu znowu dostałam okres. Dziwne się czuję bo ledwo 1,5 tygodnia temu poprzedni mi się skończył. To normalne tak szybko? I czy powinnam coś dodatkowo zażywać jakieś witaminy, żelazo? Skoro tak od razu mam kolejne krwawienie?
aniam_06 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-26, 05:41   #1149
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez aniam_06 Pokaż wiadomość
Witam,
właśnie odstawiłam Microgynon po ponad roku. Okazało sie że mam nieza dobre wyniki bilirubiny i ginekolog poradziła przerwę i branie hepatilu. Poza tym spadło mi libido. I już od dnia wizyty przestałam je zażywać. Miałam wybrane 9 tabletek z opakowania. i teraz w 3 dni po odstawieniu znowu dostałam okres. Dziwne się czuję bo ledwo 1,5 tygodnia temu poprzedni mi się skończył. To normalne tak szybko? I czy powinnam coś dodatkowo zażywać jakieś witaminy, żelazo? Skoro tak od razu mam kolejne krwawienie?
Okres przyszedł tak szybko bo nie dokończyłaś opakowania tylo przestałaś je brać w środku listka. Żelazo + buraczki na pewno nie zaszkodzą
Stary 2007-11-27, 20:16   #1150
anezka
Raczkowanie

GG do anezka

35 dzien cyklu bez tabletek. dobra wiadomosc: dzis pojawilo sie niewielkie plamienie. bycmoze miesiaczka?? poczekamy zobaczymy...
zla wiadomosc: wysypalo mnie na twarzy i plechach mam tylko nadzieje, ze to objawy okolomiesiaczkowe... panicznie boje sie powrotu tradzika

badan hormonow jeszcze nie robilam, wiec to by bylo na tyle z moich nowosci...
pozdrawiam serdecznie wszystkie kobitki na "odwyku"
anezka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-27, 20:40   #1151
mangha
Raczkowanie

Cześć dziewczyny,

Ja jestem przerażona waszymi postami!! Też chcę odstawić tabsy, chciałabym zmajstrować sobie dzidziusia. Najgorsze jest to że zawsze ale to zawsze miałam problemy z cerą, potrafiło mnie obsypać nawet jak brałam tabletki.

Teraz udało mi się różnymi metodami doprowadzić cerę do porządku, nawet się cieszę całkiem ładna ostatnio, włosy mi się poprawiły, a ty takich strasznych rzeczy sie naczytałam!

Chyba się załamię jak znów o skórę i włosy będę musiała walczyć. Ech, jutro idę się endokrynologa spytać co mnie może czekać..... buuuuuu już panikuję
mangha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-28, 16:11   #1152
agusieczek
Raczkowanie

Talking Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

Ojjjj, dawno mnie nie było- byłam w PL, ale już jestem. U mnie 28 dzień po odstawieniu, nie widać @, chociaż nie wiem czy powinien już być, ostani naturalny bez tabletek miałam ponad 9 lat temu , więc czekam, czekam. Buźka bez zmian, włosy nieprzetłuszczają się bardziej niż zwykle, jajniki nie bolą, ale libido wspaniałe, M szczęśliwy hihi, wszystko ok. Ale piersi bolą, kują że nie mogę wytrzymać wieczorem bardzo, sutki bolą, takie różowe są. Normalnie masuję cycorki wieczorem, bo boli jak nie wiem, ale co mam zrobić. A i jeszcze mam uczucie napadu gorąca, nie wiem czy to dobrze czy źle, ale nie jest to miłe. To tyle z relacji, a co u was kobietki słychać?

agusieczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-28, 16:34   #1153
volje
Raczkowanie

Okej - odstawienie tabletek na czas nieokreślony [Yasmin]: dzień pierwszy
trzymam sama za siebie żeby obyło się bez jakichś nieprzyjemności..
Stary 2007-11-28, 19:18   #1154
mangha
Raczkowanie

Hej dziewczynki,

Ja już po wizycie u endokrynologa. Generalnie mnie pocieszyła i mam nie panikować i odstawiać i spokojnie zachodzić w ciązę jeszcze tylko dla spokoju tarczyce przebadać i w zasadzie nie ma się czym martwić. Bo generalnie pomimo okropnej cery, hormony zawsze miałam w porządku, a udało mi się ją zaleczyć nie metodami antykoncepcyjnymi tylko dermatologicznymi. Nie mam pojęcia na ile tu tabletki pomogły na ile nie, ale podczas brania tabsów też potrafiło mnie nieźle obsypać i zawsze miałam wrażenie że tabletki to na skórę mi pomagają jakby wcale albo mało.

reasumując

trochę mi lepiej i jestem w mniejszej panice
Stary 2007-11-28, 21:03   #1155
anezka
Raczkowanie

GG do anezka

Agusieczek - ja tez mam takie uderzenia goraca! zastanawialam sie wlasnie czy to kolejny z objawow odstawienia tabletek. ale widze, ze nie jestem jedyna. zupelnie bez powodu robi mi sie strasznie goraco, mam rumience i poce sie. i po chwili juz jest ok

a moje plamienie na szczescie nie okazalo sie falszywym alarmem - dostalam okres!! czuje sie fatalnie, brzuch mnie boli i czuje sie jak balon, ale i tak sie ciesze

czekam cierpliwie co dalej bedzie sie dzialo z moja cera. narazie troche obsypalo mi buzke i plecy, ale tlumacze to sobie wlasnie okresem. chce sie wstrzymac z braniem galvitu, ale jesli stan cery bedzie sie pogarszal to pewnie nie wytrzymam. mam tylko nadzieje, ze to pomoze....

mangha - mi tez pani ginekolog-endokrynolog powiedziala zeby nie martwic sie na zapas. wiadomo, ze kazdy organizm indywidualnie reaguje zarowno na rozpoczecie brania tabletek, jak i na ich odstawienie. moze akurat Ty bedziesz miala to szczescie i obejdzie sie bez wiekszych problemow? kto wie, trzeba byc dobrej mysli

trzymajcie sie dziewczyny, badzcie dzielne!!
Stary 2007-11-29, 16:47   #1156
mangha
Raczkowanie

ech, może. Dziś rozmawiałam z dziewczyną, która odstawiła tabletki. I w ogóle nic jej się nie działo, wszystko super. Też brała Yasmin i też bardzo długo. Ale tak jak mówisz każdy organizm jest inny i tak naprawdę sama się nie przekonam dopóki nie odstawię.

Idealnie byłoby odstawić i od razu zajść ale to chyba nie takie hop sa sa. Zresztą mówi się że warto odczekać ze 2 miesiące przynajmniej co by jakieś wielorództwo nie wyszło
Stary 2007-11-30, 11:00   #1157
agusieczek
Raczkowanie

Smile Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy

No i stało się. Dostałam @ z samiutkiego rana, ale już wczoraj miałam podejrzenia, bo miałąm jasno różowe plamienie. Tak więc 30 dni po odstawieniu tabs. mam @. Strasznie boli brzuszek, ale niestety bez tabl. tak było kiedyś więc będzie dalej. Ogólnie jestem zaadowolona, że mój organizm -jak na razie- nie rozregulował się. Buziaczki kobietki

agusieczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-30, 11:09   #1158
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mangha Pokaż wiadomość
ech, może. Dziś rozmawiałam z dziewczyną, która odstawiła tabletki. I w ogóle nic jej się nie działo, wszystko super. Też brała Yasmin i też bardzo długo. Ale tak jak mówisz każdy organizm jest inny i tak naprawdę sama się nie przekonam dopóki nie odstawię.

Idealnie byłoby odstawić i od razu zajść ale to chyba nie takie hop sa sa. Zresztą mówi się że warto odczekać ze 2 miesiące przynajmniej co by jakieś wielorództwo nie wyszło
ja się czuję po odstawieniu jak nowonarodzona
ale po @ zaczynam plastry - boję się.
madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-30, 22:38   #1159
Copykat
Zakorzenienie

ja przedwoczraj dostalam okres po ok 60 dniach... wczesniej mialam 2 razy normalnie

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-02, 16:25   #1160
anezka
Raczkowanie

GG do anezka

moj okres sie juz skonczyl. wlasciwie przebiegl spokojnie, troche bolal mnie brzuch i czulam sie spuchnieta, ale nie bylo to nic strasznego. no to teraz tylko czekac na nastepny, pytanie jak dlugo tym razem...
Stary 2007-12-07, 17:54   #1161
Celestia
Zakorzenienie

Ja odstawiłam yasmin jakieś 3 tyg temu, od razu zauważyłam krostki na buzi i pleckach teraz czekam na okres, zobaczymy kiedy się pojawi.
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-07, 21:49   #1162
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

a ja ku mojemu zaskoczeniu dostalam okres 30 listopada czyli po 29 dniach, a nie jak wczesniej wywolayany luteina po 50 dniach, moze wreszcie sie uregulowal??

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 16:46   #1163
pola_m
Wtajemniczenie

Dot.: Antykoncepcja po odstawieniu tabletek

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
przedtem stosowaliśmy prezerwatywy, potem były plasterki,a potem wyjazd-> celibat, więc ekonomicznie odstawiłam evrę, no i zaczeły mi sie straszne problemy, brak okresu, potworne syfy, tycie i owłosienie wieksze zaburzenia hormonalne generalnie(za dużo androstendion- jesli dobrze pamiętam nazwę i za mało progesteronu) no i lekarz(podobno bardzo dobry) przepisał mi diane najzwyczajniej w swiecie, i tak biorę juz prawie rok i sie waham , mam ochotę zrezygnowac z tego objawowego leczenia i jakoś to wszystko ustabilizować. (w końcu antykoncepcja hormonalna mi rozregulowała gospodarkę horm. i trochę nie mam ochoty na jechanie na hormonach przez całe zycie)
czytałam o metodach alternatywnych, np homeopatia czy joga hormonalna...i nie wiem- tzn mówię tu o leczeniu zaburzeń, a nie o metodach antykoncepcji...
tak się zastanawiam, czy są jakieś "łagodne" metody odchodzenia od hormonów? tak, żeby organizm nie doznał szoku... nie wiem, może przechodzenie na mniejszą ilość hormonów w tabletkach? czy nie wiem, moze lepiej własnie wstrząsowo? (chociaz taki jeden wstrząs już miałam, jak napisałam wcześniej...

na Święta-do początku stycznia przyjeżdzam do Polski i chcę wtedy pójść do ginekologa- endokrynologa, głównie w tej kwestii, no ale jak Wy myślicie?
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 17:07   #1164
justinak25
Raczkowanie

Witam, ja w maju odstawiłam cilest, miesiączki mam co ok 30 dni, brałam rok i czułam sie fatalnie, nabawiłam się migreny i niestety po odstawieniu przynajmniej raz w miesiącu mam takie bóle głowy że nie mogę normalnie funkcjonować. Podczas stosowania cilestu cera super, ale męczące były uderzenia gorąca i nudności. Teraz wiem że nie warto było się truć, zważywszy że dzidzia nie byłaby problemem
justinak25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-10, 22:57   #1165
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Dziewczyny! Nie wiem co się dzieje 3 miesiące temu (ponad) osdtawiłam po 4,5 roku tabletki anty. Pierwsze dwa miesiące było super. No oprócz masy pryszczy i białych krostek na buzi i dekolcie. Około 19 października zaczeło się coś dziać. W nocy obudziły mnie koszmarne mdłości. Było mi tak niedobrze, że przez 15 minut nie mogłam zasnąć. I takie mdłości, brak apetytu, ból brzucha miałam około 4-5 dni. Myślam, że to może grypa żołądkowa, ale też na wszelki wypadek zrobiłam test ciążowy ( a nóż widelec z eksem bleh) i negatywny. Ale mi przeszło. Teraz po 3 tygodniach znowu Jest mi niedobrze cały dzień ( choć wieczorem troszke lepiej) , brzuch mi wydeło, cieżka się czuje, dużo sikam... Powinnam szybko iść do lekarza? Cyz nie muszę się śpieszyć? Martwie się, że to torbiel albo coś Jak myślicie Acha pierwszy raz to było 1,5 tygodnia po okresie, a teraz powinnam mieć okres, ale czekam.

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-11, 09:52   #1166
edit23
Zakorzenienie

Po odstawieniu tabletek organizm płata nam różne figle. U mnie było podobnie. Jeśli się martwisz możesz pójść do ginekologa. Wizyta nie zaszkodzi.
Stary 2007-12-11, 10:11   #1167
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Dziewczyny powiedzcie mi, ile trwał u was drugi cykl miesiączkowy po odstawieniu tabletek? chodzi mi o ten cykl po pierwszej naturalnej miesiączce.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-11, 11:55   #1168
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza_87 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi, ile trwał u was drugi cykl miesiączkowy po odstawieniu tabletek? chodzi mi o ten cykl po pierwszej naturalnej miesiączce.
Drugi 31 dni, ale potem to już była ruletka.
Stary 2007-12-13, 21:20   #1169
izzie1983
Przyczajenie

U mnie właśnie jest 60 dzień drugiego cyklu (pierwszego po naturalnej miesiączce). W ciąży nie jestem na 100%. Chyba muszę się udać do ginekologa...
Stary 2007-12-14, 10:36   #1170
madame paranoja
Zadomowienie

od miesiąca nie biorę yasmin.
czekam na okres.
cera az dziw- idealna

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości