Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10. - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-12-22, 12:19   #1141
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Bo to jest dużo dla kieszeni dla większości ludzi? Dużo więcej niż produkty?
Sama D3 w znanych śląskich laboratoriach (podobnie jak diagnostyka) tańsza to 68zł, druga ponad 100. Do tego ferrytyna 35, może dla niektórych b12 za tyle samo i jeszcze coś i takie są decyzje. Tak to się dzieje.
Bawi mnie niezmiernie porada o skierowanie od lekarza ogólnego. Jeżeli nie jesteś 'za młoda', to po wielkich trudach dostajesz zlecenie, na morfologię za 10zł.

Pytanie, czy jak ktoś nie wychodzi wcale na słońce, teraz to krótki dzień + smog, a latem nie - bo przebarwienia , i na pewno nie dostarcza nic z jedzenia, to czy cokolwiek tam się tej witaminy wytworzyło?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zresztą lekarz rodzinny nie wypisze żadnego skierowania na konkretne badania krwi, tylko ogólna morfologię.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 12:33   #1142
cava
Zakorzenienie

Mnie reumatolog bada na poziom wszystkiego raz w roku minimum.
na tej podstawie D3 biorę cały rok 4000 jednostek na dobe i daje mi to poziom tej witaminy w okolicach środka widełek normy.

Lubie leżeć na plaży czy na tarasie , z duża ilością odsłoniętej skóry jak jest ciepło, uprawiałam tez sport na zewnątrz, w dodatku filtrów uzywam tylko na plaży i tylko jesli jestem tam pomiędzy godzina 10 a 16 i w dodatku nie leżę w cieniu pod jakims klifem, czyli... prawie nigdy, jem masło, tłuste ryby w tym sledzie, dużo jaj przy czym kupuję tylko te z wolnego wybiegu a w sezonie wiejskie.
Gucio to daje, w skali całego roku w naszym klimacie to jest nic i ja miałam _latem_ przy pierwszym badaniu niedobór, dopiero przy dłuższym braniu 4000 jednostek weszło na środek normy, około 2 lat trwało zanim ustaliłyśmy z lekarką dawkę i doprowadziłyśmy mnie do takiego optymalnego stanu.
Po roku brania 2000 na dobę byłam już owszem w normie ale tak ledwo na jej dole i nie ruszało dalej.

Z witamin innych biorę teraz od końca lata wit C- tak mi lekarz rodzinny powiedziała, zeby w obecnej sytuacji, brać.
I nic więcej

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 12:42   #1143
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
na tej podstawie D3 biorę cały rok 4000 jednostek na dobe i daje mi to poziom tej witaminy w okolicach środka widełek normy.

Lubie leżeć na plaży czy na tarasie , z duża ilością odsłoniętej skóry jak jest ciepło, uprawiałam tez sport na zewnątrz, w dodatku filtrów uzywam tylko na plaży i tylko jesli jestem tam pomiędzy godzina 10 a 16 i w dodatku nie leżę w cieniu pod jakims klifem, czyli... prawie nigdy, jem masło, tłuste ryby w tym sledzie, dużo jaj przy czym kupuję tylko te z wolnego wybiegu a w sezonie wiejskie.
Gucio to daje, w skali całego roku w naszym klimacie to jest nic i ja miałam _latem_ przy pierwszym badaniu niedobór, dopiero przy dłuższym braniu 4000 jednostek weszło na środek normy, około 2 lat trwało zanim ustaliłyśmy z lekarką dawkę i doprowadziłyśmy mnie do takiego optymalnego stanu.
Po roku brania 2000 na dobę byłam już owszem w normie ale tak ledwo na jej dole i nie ruszało dalej.

Z witamin innych biorę teraz od końca lata wit C- tak mi lekarz rodzinny powiedziała, zeby w obecnej sytuacji, brać.
I nic więcej
Cava w kroplach ta witamina C?
Mój syn bierze krople cebion, bo muszę uzupełniać żelazo, które wtedy jest lepiej przyswajalne.

Stary 2020-12-22, 12:59   #1144
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

W Polsce POZ leży i kwiczy, zresztą jak większość elementów opieki zdrowotnej. Taka witamina d3 może być rozliczana, tj. częściowo finansowana przez NFZ, w AOS, ale taki ginekolog (do którego nie potrzeba skierowania) ot tak ma nikłe wskazania żeby wydac na nią skierowanie. Już prędzej endokrynolog, ale wiemy jakie sa kolejki do tej specjalności. Ja tam się nie dziwię, że ludzie nie robią sobie badań prywatnie. Co miesiąc się płaci składkę zdrowotną, ktoś na minimalnej ma nikłe możliwości leczenia się prywatnie. A błaganie się o badania to po prostu zachowanie, które nigdy nie powinno mieć miejsca.

Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Czas edycji: 2020-12-22 o 13:02
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 13:06   #1145
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Cava w kroplach ta witamina C?
Mój syn bierze krople cebion, bo muszę uzupełniać żelazo, które wtedy jest lepiej przyswajalne.

W kapsułkach.

Liz Williams
Stary 2020-12-22, 13:18   #1146
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 13:26   #1147
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:

Pytanie, czy jak ktoś nie wychodzi wcale na słońce, teraz to krótki dzień + smog, a latem nie - bo przebarwienia , i na pewno nie dostarcza nic z jedzenia, to czy cokolwiek tam się tej witaminy wytworzyło?

Myślę, że jako ludzie charakteryzujemy się też różną "przyswajalnością" i to, ile tej witaminy się wytworzyło, nie będzie matematycznym równaniem, gdzie zbiera się sumę z czasu przebywania na słońcu i innych czynników. To tak nawiązując trochę do Twojego postu i tego, co napisała później @cava.

Jeśli chodzi o leczenie to takie teoretycznie "nieznaczące" badania srogo kosztują. Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej. W sieciówkach jest ogromna różnica. Aktualnie jednak płacę za ciut wyższy pakiet opieki zdrowotnej w pracy i dzięki temu robią mi wszystko, które wcześniej robiłam w innym miejscu.

Jeśli chodzi o d3 to skierowanie może wypisać lekarz psychiatra, no ale wypadałoby mieć jakieś podstawy, żeby dzwonić (np. przewlekły spadek nastroju). To jest jakiś plus teleporady, że jak są jakieś regularne badania to jednak nie trzeba chodzić (ja miałam taką wizytę teraz u gastrologa i u mnie wywiad tel. wystarczy bez badań).
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-12-22, 13:27   #1148
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:

I nic więcej
Ech, no i jak to jest różnie z tą witamina. Ja się w ogóle nie opalam, na twarzy filtr SPF50 codziennie, nie suplementuje i wyszło "stężenie wysokie".IMG_20201222_113721.jpg

Edytowane przez squirrelqa
Czas edycji: 2020-12-22 o 13:29
squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 13:32   #1149
cava
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88379181]Myślę, że jako ludzie charakteryzujemy się też różną "przyswajalnością" i to, ile tej witaminy się wytworzyło, nie będzie matematycznym równaniem, gdzie zbiera się sumę z czasu przebywania na słońcu i innych czynników. To tak nawiązując trochę do Twojego postu i tego, co napisała później @cava.

Jeśli chodzi o leczenie to takie teoretycznie "nieznaczące" badania srogo kosztują. Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej. W sieciówkach jest ogromna różnica. Aktualnie jednak płacę za ciut wyższy pakiet opieki zdrowotnej w pracy i dzięki temu robią mi wszystko, które wcześniej robiłam w innym miejscu.

Jeśli chodzi o d3 to skierowanie może wypisać lekarz psychiatra, no ale wypadałoby mieć jakieś podstawy, żeby dzwonić (np. przewlekły spadek nastroju). To jest jakiś plus teleporady, że jak są jakieś regularne badania to jednak nie trzeba chodzić (ja miałam taką wizytę teraz u gastrologa i u mnie wywiad tel. wystarczy bez badań).[/QUOTE]

Na D3 wypisują tez lekarze od chorób autoimmunologicznych (reumatolodzy np.).

No i chyba ortopedzi powinni? Może dentyści?- ale Ci to w ogóle nie wiem jakim trybem funkcjonują jeśli chodzi o skierowania na NFZ.
W sumie lekarze od kości powinni być żywo zainteresowani tym tematem, to można zapytać.

Liz Williams
Stary 2020-12-22, 13:33   #1150
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 13:38   #1151
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:

No i chyba ortopedzi powinni? Może dentyści?- ale Ci to w ogóle nie wiem jakim trybem funkcjonują jeśli chodzi o skierowania na NFZ.
W sumie lekarze od kości powinni być żywo zainteresowani tym tematem, to można zapytać.
Tylko, że jeżeli chodzi się do lekarza prywatnie (bo inaczej się nie da), to skierowanie i tak nic nie da.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-12-22, 13:42   #1152
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:

dentysta nie jest w zakresie AOS, tylko w osobnym rodzaju świadczeń, jakim jest leczenie stomatologiczne i tam nfz za badania nie płaci, chyba że rtg stomatologiczne
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 13:53   #1153
Kalindaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Ech, no i jak to jest różnie z tą witamina. Ja się w ogóle nie opalam, na twarzy filtr SPF50 codziennie, nie suplementuje i wyszło "stężenie wysokie".Załącznik 7736617

U mnie wyszło jakoś w środku normy. A robiłam badanie specjalnie po zimie, bo latem to jednak więcej się tego slonca złapie. Dlatego polecam badać, a nie brać w ciemno.
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 14:35   #1154
Monia284
Zakorzenienie

Cos mi sie przypomnialo ze chyba lekarz z POZ dal mi z pare lat temu skierowanie na witamine D razem z morfologia jak poprosilam. No ale on jest normalny i sympatyczny, nigdy nie robi problemu zwlaszcza ze nie robi sie co miesiac, a rozumie ze diagnostyka jest wazna. Chyba ze mi sie kyli i nie dal na witamine D i robilam prywatnie ale chyba nie. Dal mi tez wtedy na TSH bo mialam podejrzenie problem z tarczyca (jednak nie mam) i tyle mogl dac. Pamietam ze witamine D mialam w normie, ale wiadomo to bylo pare lat temu. Chyba na jesieni.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 14:46   #1155
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to jest dużo dla kieszeni dla większości ludzi? Dużo więcej niż produkty?
Sama D3 w znanych śląskich laboratoriach (podobnie jak diagnostyka) tańsza to 68zł, druga ponad 100. Do tego ferrytyna 35, może dla niektórych b12 za tyle samo i jeszcze coś i takie są decyzje. Tak to się dzieje.

Może warto jednak tą stówę raz na jakiś czas zainwestować w swoje zdrowie? Zgodzę się że nie jest to mało ale to dobrze ulokowane pieniądze.Ogólnie mówiłam też o innych witaminach , nie wszystkie badania są aż tak drogie a ludzi łykają kompleksy witamin jak cukierki choć często w zupełności nie ma takiej potrzeby.

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Kalindaa Pokaż wiadomość
U mnie wyszło jakoś w środku normy. A robiłam badanie specjalnie po zimie, bo latem to jednak więcej się tego slonca złapie. Dlatego polecam badać, a nie brać w ciemno.
Zgadzam się.Ja robię co roku w okresie zimowym.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Milennka03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-12-22, 15:09   #1156
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
Może warto jednak tą stówę raz na jakiś czas zainwestować w swoje zdrowie?
Tylko wiesz - stówa na witaminę, stówa na usg piersi, stówa czy dwie na inne usg, półtorej stówki np na krzywe, kolejna stówka na jakieś witaminy, kolejna stówka na coś tam. I to są same badania, a gdzie wizyty u lekarzy.
Ja w tym momencie mam problem z kręgosłupem i zaliczyłam w ciągu miesiąca 4 wizyty u fizjo po 150 każda.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 15:10   #1157
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88378685]Tez uwazam, ze takie cos jest chore. Przez cale lato Francja miala duzo przypadkow corony, nascie tysiecy dziennie, i nikt sie od niej nie odsuwal. Takie marnotrastwo, czesc tego ladunku mozna bedzie od razu wyrzucic, a ludzie tam stoja w tych korkach... no nieludzkie.
Zreszta znam kogos, kto czesto jezdzi na tej trasie tirem i granica francusko-brytyjska nie jest do konca bezpieczna, ale to juz nie bede sie rozpisywac...

Powiedzieliby chociaz wprost, ze to przez brexit, a nie wymyslaja jakies pseudo argumenty o koronie...[/QUOTE]

Jest niebezpiecznie to prawda.
Jak jechaliśmy pierwszy raz to czułam sie jak w więzieniu przy zjeździe i wjeździe.

U mnie waitrose swieci pustkami niestety.
Było widać lockdown i zatrzymanie towaru. Ludzie wykupują

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 15:21   #1158
Milennka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Tylko wiesz - stówa na witaminę, stówa na usg piersi, stówa czy dwie na inne usg, półtorej stówki np na krzywe, kolejna stówka na jakieś witaminy, kolejna stówka na coś tam. I to są same badania, a gdzie wizyty u lekarzy.
Ja w tym momencie mam problem z kręgosłupem i zaliczyłam w ciągu miesiąca 4 wizyty u fizjo po 150 każda.
No ok ,teraz pandemia więc dostęp do nfztowej ochrony zdrowia jest lekko mówiąc utrudniony ale nie wszędzie trzeba prywatnie, ja np co rok miałam robioną i cyto i usg dowcipne i piersi na nfz u mojego gina .Nie trzeba od razu robić całego alfabetu badań witamin ale podstawowe , choćby raz na rok.Te supe i leki też w skali roku nie wychodzą najtaniej a przecież nie zawsze jest konieczne ich branie.

a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle

-fasolinno-

siestowo

Stary 2020-12-22, 15:24   #1159
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Milennka03 Pokaż wiadomość
No ok ,teraz pandemia więc dostęp do nfztowej ochrony zdrowia jest lekko mówiąc utrudniony ale nie wszędzie trzeba prywatnie, ja np co rok miałam robioną i cyto i usg dowcipne i piersi na nfz u mojego gina .Nie trzeba od razu robić całego alfabetu badań witamin ale podstawowe , choćby raz na rok.Te supe i leki też w skali roku nie wychodzą najtaniej a przecież nie zawsze jest konieczne ich branie.
Witamina D to nie jest podstawowe badanie. Podstawowa moze byc morfologia. Cytologia i USG piersi sa wazniejsze, bo moga uratowac zycie, a witamina D brana w rozsadnych ilosciach nie zaszkodzisz sobie jednak za bardzo.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-12-22, 15:30   #1160
andra
Wtajemniczenie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88379181] Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej.[/QUOTE]

Zgodzę się, w moim labie szpitalnym pakiet tarczycowy (trójka plus 2x anty) 90zł, d3 55zł, ferrytyna 30. Ale nie wszystko jest różowo: czynne od 8, czyli z pracy urlop albo kilka h (pół dnia z dojazdem?) wyjścia prywatnego. (swoją drogą tak samo pobierają w kilku znanych mi przychodniach NFZ)
Nie każdy może sobie na to pozwolić, a wyniki oczywiście w tych samych godzinach Jeszcze nigdy tam nie dotarłam - nie mam jak skorzystać...
(Dla odmiany śląskie lab. czynne często od 6rano, za co ich lubię, kolejki przed również)

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 15:36   #1161
Milennka03
Zakorzenienie

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88379386]Witamina D to nie jest podstawowe badanie. Podstawowa moze byc morfologia. Cytologia i USG piersi sa wazniejsze, bo moga uratowac zycie, a witamina D brana w rozsadnych ilosciach nie zaszkodzisz sobie jednak za bardzo.[/QUOTE]
Zgadza się ,źle ujęłam niemniej i tak dziwi mnie jej branie nie wiedząc tak naprawdę czy się jej potrzebuje.No i kwestia "rozsądnej" ilości, jak człowiek który nie zna jej poziomu w organizmie będzie wiedział że to rozsądna dawka- 1000, 2000?

-fasolinno-

siestowo

Edytowane przez Milennka03
Czas edycji: 2020-12-22 o 15:38
Stary 2020-12-22, 15:56   #1162
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379359]Jest niebezpiecznie to prawda.
Jak jechaliśmy pierwszy raz to czułam sie jak w więzieniu przy zjeździe i wjeździe.

U mnie waitrose swieci pustkami niestety.
Było widać lockdown i zatrzymanie towaru. Ludzie wykupują

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Sklep powinien narzucić restrykcje, jeśli widzą ze ludzie wykupują na potęgę.
No i co kupią na zapas, sałatę, cytrusy? To wszystko zaraz się popsuje, a większość produktów przecież jest brytyjska.

Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 15:59   #1163
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Sklep powinien narzucić restrykcje, jeśli widzą ze ludzie wykupują na potęgę.
No i co kupią na zapas, sałatę, cytrusy? To wszystko zaraz się popsuje, a większość produktów przecież jest brytyjska.

Wyobraz sobie, ze w dziale z talerzami nawet były pustki.
Zero słodyczy, świątecznych rzeczy, pieczywa, alkohol tez przebrany, warzyw tez nie było na papier nie zaglądałam.
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 16:06   #1164
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379456]Wyobraz sobie, ze w dziale z talerzami nawet były pustki.
Zero słodyczy, świątecznych rzeczy, pieczywa, alkohol tez przebrany, warzyw tez nie było na papier nie zaglądałam.[/QUOTE]W gazetach pisali ze duża część osób miała wyjeżdżać na święta, a obecnie muszą zostać w domu i że nic przygotowane nie mają, stąd te szalone zakupy.
U mnie na szczęście spokój.
Choć chodzą ploty ze zaraz cała Anglia będzie w pełnym lockdownie aż do końca marca Długo.
Ja nadal liczę na wyprzedaże 26

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Jestem ciekawa dzisiejszych statystyk.

Stary 2020-12-22, 16:06   #1165
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
W gazetach pisali ze duża część osób miała wyjeżdżać na święta, a obecnie muszą zostać w domu i że nic przygotowane nie mają, stąd te szalone zakupy.
U mnie na szczęście spokój.
Choć chodzą ploty ze zaraz cała Anglia będzie w pełnym lockdownie aż do końca marca Długo.
Ja nadal liczę na wyprzedaże 26

---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ----------

Jestem ciekawa dzisiejszych statystyk.

Tym bardziej, ze jestem w strefie 4 wiec tutaj juz nie ma gdzie kupować jak tylko w takich dużych sklepach.

Stary 2020-12-22, 16:13   #1166
Monia284
Zakorzenienie

Oj tak badania prywatne sa drogie. Ja kiedys robilam sobie pakiet kobiecy z badaniami na hormony kobiecie, tarczycowe i chyba tylko dlatego ze w pakiecie to zaplacilam wtedy chyba z 200 czy 250 zl. Pamietam ze wtedy nie pracowalam a ze mialam rozne objawy i symptomy to tata zgodzil mi sie dac skoro to na diagnostyke. Wtedy wlasnie to w laboratorium Diagnostyka robilam. Tarczyce mam jednak zdrowa ale kontrolowac trzeba ale mam np PCOS (nie ma sie co chwalic to nie pisalam ale tak jest). Na to nie ma konkretnego leczenia. No ale wazna jest dieta wiec zle ze niezdrowo jadlam i doprowadzilam sie do duzej nadwagi. Lakomstwo i choroba razem wzietw latwo doprowadzaja do tego. Poki nie mialam tego to moglam bezkarnie jesc ile chcialam. Teraz zaczelam sobie gotowac i staram sie jesc zdrowiej. Nie zawsze gotuje rzeczy niskokaloryczne ale zawsze to lepsze od gotowcow.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 16:21   #1167
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379467]Tym bardziej, ze jestem w strefie 4 wiec tutaj juz nie ma gdzie kupować jak tylko w takich dużych sklepach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]No tak, masz racje

Stary 2020-12-22, 16:45   #1168
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Zgodzę się, w moim labie szpitalnym pakiet tarczycowy (trójka plus 2x anty) 90zł, d3 55zł, ferrytyna 30. Ale nie wszystko jest różowo: czynne od 8, czyli z pracy urlop albo kilka h (pół dnia z dojazdem?) wyjścia prywatnego. (swoją drogą tak samo pobierają w kilku znanych mi przychodniach NFZ)
Nie każdy może sobie na to pozwolić, a wyniki oczywiście w tych samych godzinach Jeszcze nigdy tam nie dotarłam - nie mam jak skorzystać...
(Dla odmiany śląskie lab. czynne często od 6rano, za co ich lubię, kolejki przed również)

W szpitalu, w którym ja kilka razy robiłam badania było czynne chyba od 7 albo od 6, aktualnie są numerki kolejkowe. Niestety na wyniki on-line to sobie można pewnie będzie długo poczekać.
Natomiast no niestety taki jest wybór - chcesz oszczędzić to np bierzesz wolne na wyniki. Ew jak możesz to idziesz później do pracy.

bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 17:16   #1169
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Powiem wam zupelnie szczerze, ze ja mam tak najzwyczajniej w swiecie juz tego koronawirusa DOSC.

W Wielkiej Brytanii chyba 36.000 nowych przypadkow.
W DE juz mowia o 3 fali w styczniu (wtf, przeciez jestesmy w lockdownie, w styczniu to powinno przyjsc zmniejszenie, a nie nowa fala).
Po prostu tego wszystkiego mam dosc.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-12-22, 17:20   #1170
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88379572]Powiem wam zupelnie szczerze, ze ja mam tak najzwyczajniej w swiecie juz tego koronawirusa DOSC.

W Wielkiej Brytanii chyba 36.000 nowych przypadkow.
W DE juz mowia o 3 fali w styczniu (wtf, przeciez jestesmy w lockdownie, w styczniu to powinno przyjsc zmniejszenie, a nie nowa fala).
Po prostu tego wszystkiego mam dosc.[/QUOTE]

Ja również i powiem Ci szczerze, ze staram się żeby moje myśli nie odpływały w takim kierunku, bo boje się, ze dostanę po prostu ☠☠☠☠☠☠☠ca do głowy. Nie da się inaczej tego określić.

07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości