|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1142 |
Zakorzenienie
|
Mnie reumatolog bada na poziom wszystkiego raz w roku minimum.
na tej podstawie D3 biorę cały rok 4000 jednostek na dobe i daje mi to poziom tej witaminy w okolicach środka widełek normy. Lubie leżeć na plaży czy na tarasie , z duża ilością odsłoniętej skóry jak jest ciepło, uprawiałam tez sport na zewnątrz, w dodatku filtrów uzywam tylko na plaży i tylko jesli jestem tam pomiędzy godzina 10 a 16 i w dodatku nie leżę w cieniu pod jakims klifem, czyli... prawie nigdy, jem masło, tłuste ryby w tym sledzie, dużo jaj przy czym kupuję tylko te z wolnego wybiegu a w sezonie wiejskie. Gucio to daje, w skali całego roku w naszym klimacie to jest nic i ja miałam _latem_ przy pierwszym badaniu niedobór, dopiero przy dłuższym braniu 4000 jednostek weszło na środek normy, około 2 lat trwało zanim ustaliłyśmy z lekarką dawkę i doprowadziłyśmy mnie do takiego optymalnego stanu. Po roku brania 2000 na dobę byłam już owszem w normie ale tak ledwo na jej dole i nie ruszało dalej. ![]() Z witamin innych biorę teraz od końca lata wit C- tak mi lekarz rodzinny powiedziała, zeby w obecnej sytuacji, brać. I nic więcej
![]() |
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój syn bierze krople cebion, bo muszę uzupełniać żelazo, które wtedy jest lepiej przyswajalne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1144 |
Konto usunięte
|
W Polsce POZ leży i kwiczy, zresztą jak większość elementów opieki zdrowotnej. Taka witamina d3 może być rozliczana, tj. częściowo finansowana przez NFZ, w AOS, ale taki ginekolog (do którego nie potrzeba skierowania) ot tak ma nikłe wskazania żeby wydac na nią skierowanie. Już prędzej endokrynolog, ale wiemy jakie sa kolejki do tej specjalności. Ja tam się nie dziwię, że ludzie nie robią sobie badań prywatnie. Co miesiąc się płaci składkę zdrowotną, ktoś na minimalnej ma nikłe możliwości leczenia się prywatnie. A błaganie się o badania to po prostu zachowanie, które nigdy nie powinno mieć miejsca.
Edytowane przez 4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 Czas edycji: 2020-12-22 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kapsułkach.
![]() |
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że jako ludzie charakteryzujemy się też różną "przyswajalnością" i to, ile tej witaminy się wytworzyło, nie będzie matematycznym równaniem, gdzie zbiera się sumę z czasu przebywania na słońcu i innych czynników. To tak nawiązując trochę do Twojego postu i tego, co napisała później @cava. Jeśli chodzi o leczenie to takie teoretycznie "nieznaczące" badania srogo kosztują. Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej. W sieciówkach jest ogromna różnica. Aktualnie jednak płacę za ciut wyższy pakiet opieki zdrowotnej w pracy i dzięki temu robią mi wszystko, które wcześniej robiłam w innym miejscu. Jeśli chodzi o d3 to skierowanie może wypisać lekarz psychiatra, no ale wypadałoby mieć jakieś podstawy, żeby dzwonić (np. przewlekły spadek nastroju). To jest jakiś plus teleporady, że jak są jakieś regularne badania to jednak nie trzeba chodzić (ja miałam taką wizytę teraz u gastrologa i u mnie wywiad tel. wystarczy bez badań). |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez squirrelqa Czas edycji: 2020-12-22 o 13:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1149 |
Zakorzenienie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88379181]Myślę, że jako ludzie charakteryzujemy się też różną "przyswajalnością" i to, ile tej witaminy się wytworzyło, nie będzie matematycznym równaniem, gdzie zbiera się sumę z czasu przebywania na słońcu i innych czynników. To tak nawiązując trochę do Twojego postu i tego, co napisała później @cava.
Jeśli chodzi o leczenie to takie teoretycznie "nieznaczące" badania srogo kosztują. Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej. W sieciówkach jest ogromna różnica. Aktualnie jednak płacę za ciut wyższy pakiet opieki zdrowotnej w pracy i dzięki temu robią mi wszystko, które wcześniej robiłam w innym miejscu. Jeśli chodzi o d3 to skierowanie może wypisać lekarz psychiatra, no ale wypadałoby mieć jakieś podstawy, żeby dzwonić (np. przewlekły spadek nastroju). To jest jakiś plus teleporady, że jak są jakieś regularne badania to jednak nie trzeba chodzić (ja miałam taką wizytę teraz u gastrologa i u mnie wywiad tel. wystarczy bez badań).[/QUOTE] Na D3 wypisują tez lekarze od chorób autoimmunologicznych (reumatolodzy np.). No i chyba ortopedzi powinni? Może dentyści?- ale Ci to w ogóle nie wiem jakim trybem funkcjonują jeśli chodzi o skierowania na NFZ. W sumie lekarze od kości powinni być żywo zainteresowani tym tematem, to można zapytać. ![]()
![]() |
#1150 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1151 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1152 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1153 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1154 |
Zakorzenienie
|
Cos mi sie przypomnialo ze chyba lekarz z POZ dal mi z pare lat temu skierowanie na witamine D razem z morfologia jak poprosilam. No ale on jest normalny i sympatyczny, nigdy nie robi problemu zwlaszcza ze nie robi sie co miesiac, a rozumie ze diagnostyka jest wazna. Chyba ze mi sie kyli i nie dal na witamine D i robilam prywatnie ale chyba nie. Dal mi tez wtedy na TSH bo mialam podejrzenie problem z tarczyca (jednak nie mam) i tyle mogl dac. Pamietam ze witamine D mialam w normie, ale wiadomo to bylo pare lat temu. Chyba na jesieni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Zgadzam się.Ja robię co roku w okresie zimowym.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w tym momencie mam problem z kręgosłupem i zaliczyłam w ciągu miesiąca 4 wizyty u fizjo po 150 każda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1157 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88378685]Tez uwazam, ze takie cos jest chore. Przez cale lato Francja miala duzo przypadkow corony, nascie tysiecy dziennie, i nikt sie od niej nie odsuwal. Takie marnotrastwo, czesc tego ladunku mozna bedzie od razu wyrzucic, a ludzie tam stoja w tych korkach... no nieludzkie.
Zreszta znam kogos, kto czesto jezdzi na tej trasie tirem i granica francusko-brytyjska nie jest do konca bezpieczna, ale to juz nie bede sie rozpisywac... Powiedzieliby chociaz wprost, ze to przez brexit, a nie wymyslaja jakies pseudo argumenty o koronie...[/QUOTE] Jest niebezpiecznie to prawda. Jak jechaliśmy pierwszy raz to czułam sie jak w więzieniu przy zjeździe i wjeździe. U mnie waitrose swieci pustkami niestety. Było widać lockdown i zatrzymanie towaru. Ludzie wykupują Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1160 |
Wtajemniczenie
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88379181] Mi ktoś kiedyś polecił wykonywanie takich badań w laboratorium przyszpitalnym (należącym do szpitala) i jak mogłam tak robić to wychodziło to najtaniej.[/QUOTE]
Zgodzę się, w moim labie szpitalnym pakiet tarczycowy (trójka plus 2x anty) 90zł, d3 55zł, ferrytyna 30. Ale nie wszystko jest różowo: czynne od 8, czyli z pracy urlop albo kilka h (pół dnia z dojazdem?) wyjścia prywatnego. (swoją drogą tak samo pobierają w kilku znanych mi przychodniach NFZ) Nie każdy może sobie na to pozwolić, a wyniki oczywiście w tych samych godzinach ![]() (Dla odmiany śląskie lab. czynne często od 6rano, za co ich lubię, kolejki przed również) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1161 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88379386]Witamina D to nie jest podstawowe badanie. Podstawowa moze byc morfologia. Cytologia i USG piersi sa wazniejsze, bo moga uratowac zycie, a witamina D brana w rozsadnych ilosciach nie zaszkodzisz sobie jednak za bardzo.[/QUOTE]
Zgadza się ,źle ujęłam niemniej i tak dziwi mnie jej branie nie wiedząc tak naprawdę czy się jej potrzebuje.No i kwestia "rozsądnej" ilości, jak człowiek który nie zna jej poziomu w organizmie będzie wiedział że to rozsądna dawka- 1000, 2000?
a w temacie narzekania to wiecie jak jest, każdy ma coś z Achillesa co mu przeszkadza i tyle -fasolinno- ![]() ![]() Edytowane przez Milennka03 Czas edycji: 2020-12-22 o 15:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1162 |
Wtajemniczenie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379359]Jest niebezpiecznie to prawda.
Jak jechaliśmy pierwszy raz to czułam sie jak w więzieniu przy zjeździe i wjeździe. U mnie waitrose swieci pustkami niestety. Było widać lockdown i zatrzymanie towaru. Ludzie wykupują Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Sklep powinien narzucić restrykcje, jeśli widzą ze ludzie wykupują na potęgę. No i co kupią na zapas, sałatę, cytrusy? To wszystko zaraz się popsuje, a większość produktów przecież jest brytyjska. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1163 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wyobraz sobie, ze w dziale z talerzami nawet były pustki. Zero słodyczy, świątecznych rzeczy, pieczywa, alkohol tez przebrany, warzyw tez nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1164 |
Wtajemniczenie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379456]Wyobraz sobie, ze w dziale z talerzami nawet były pustki.
Zero słodyczy, świątecznych rzeczy, pieczywa, alkohol tez przebrany, warzyw tez nie było ![]() U mnie na szczęście spokój. Choć chodzą ploty ze zaraz cała Anglia będzie w pełnym lockdownie aż do końca marca ![]() Ja nadal liczę na wyprzedaże 26 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Jestem ciekawa dzisiejszych statystyk. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tym bardziej, ze jestem w strefie 4 wiec tutaj juz nie ma gdzie kupować jak tylko w takich dużych sklepach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Oj tak badania prywatne sa drogie. Ja kiedys robilam sobie pakiet kobiecy z badaniami na hormony kobiecie, tarczycowe i chyba tylko dlatego ze w pakiecie to zaplacilam wtedy chyba z 200 czy 250 zl. Pamietam ze wtedy nie pracowalam a ze mialam rozne objawy i symptomy to tata zgodzil mi sie dac skoro to na diagnostyke. Wtedy wlasnie to w laboratorium Diagnostyka robilam. Tarczyce mam jednak zdrowa ale kontrolowac trzeba ale mam np PCOS (nie ma sie co chwalic to nie pisalam ale tak jest). Na to nie ma konkretnego leczenia. No ale wazna jest dieta wiec zle ze niezdrowo jadlam i doprowadzilam sie do duzej nadwagi. Lakomstwo i choroba razem wzietw latwo doprowadzaja do tego. Poki nie mialam tego to moglam bezkarnie jesc ile chcialam. Teraz zaczelam sobie gotowac i staram sie jesc zdrowiej. Nie zawsze gotuje rzeczy niskokaloryczne ale zawsze to lepsze od gotowcow.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1167 |
Wtajemniczenie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;88379467]Tym bardziej, ze jestem w strefie 4 wiec tutaj juz nie ma gdzie kupować jak tylko w takich dużych sklepach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]No tak, masz racje Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1168 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast no niestety taki jest wybór - chcesz oszczędzić to np bierzesz wolne na wyniki. Ew jak możesz to idziesz później do pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1169 |
Konto usunięte
|
Powiem wam zupelnie szczerze, ze ja mam tak najzwyczajniej w swiecie juz tego koronawirusa DOSC.
W Wielkiej Brytanii chyba 36.000 nowych przypadkow. W DE juz mowia o 3 fali w styczniu (wtf, przeciez jestesmy w lockdownie, w styczniu to powinno przyjsc zmniejszenie, a nie nowa fala). Po prostu tego wszystkiego mam dosc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1170 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88379572]Powiem wam zupelnie szczerze, ze ja mam tak najzwyczajniej w swiecie juz tego koronawirusa DOSC.
W Wielkiej Brytanii chyba 36.000 nowych przypadkow. W DE juz mowia o 3 fali w styczniu (wtf, przeciez jestesmy w lockdownie, w styczniu to powinno przyjsc zmniejszenie, a nie nowa fala). Po prostu tego wszystkiego mam dosc.[/QUOTE] Ja również i powiem Ci szczerze, ze staram się żeby moje myśli nie odpływały w takim kierunku, bo boje się, ze dostanę po prostu ☠☠☠☠☠☠☠ca do głowy. Nie da się inaczej tego określić. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.