|
|
#1141 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Cytat:
słyszałam że organizm się przyzwyczaja do tabletek przez 3 miesiace a teraz wlasnie zaczelam 3 opakowanie i chyba jest wszystko w porzadku, nie potrzebnie sie bałam
|
|
|
|
|
#1142 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mercilon - wątek zbiorczy!
Wiecie co nie mam już siły...biorę trzecie opakowanie mercilonu nic nie dolega mi poza kompletną suchością i zerowym libido
nigdy tak nie było aż do tych tabletek...wydaje mi się,że mi się chce a kiedy chłopak zaczyna to ja nagle jedyne co potrafię to leżeć jak kłoda i niech się dzieje co chce...żal mi go strasznie bo nigdy tak nie było zawsze miałam ochotę a teraz on wie ,że jest mi trudniej i stara się tylko o mnie, patrzy na moją reakcję czy to już czy jeszcze nie a mnie to krępuje, chcę żeby przestał to jest straszne...jak próbowaliśmy się kochać pierwszy raz to nie mógł nawet wejść tak jakby tam była normalna ściana...i wtedy ja stan niemalże depresyjny, że jest coś nie tak ze mną ,że mu ze mną dobrze nie będzie bla bla bla...czy po jakiś tabletkach to libido może się zwiększyć?wiem że każda jest inna ale słyszałam że microgynon jest troszkę lepszy pod tym względem a z drugiej strony boję się zmienić tabletki,że będę miała inne skutki uboczne albo mi tyłek urośnie oczywiście mogę użyć żelu nawilżającego który zlikwiduje ten jeden mankament ale jak go sie używa tuż przed stosunkiem(wolałabym nie ) czy kiedykolwiek, codziennie hmm? ale jak podnieść libido to już nie mam pojęcia
|
|
|
|
#1143 |
|
Zadomowienie
|
Martuś mam bardzo podobnie - z tym, że z libido to nie jest aż tak źle chociaż zauważyłam , że duuużo gorzej. Suchość też mnie już zaczyna powoli denerwować bez żelu ani rusz i to naprawde w dużych ilościach.... Ja na przykład zauważyłam zwiększone libido podczas okresu i tak zdarzało mi się już kilka razy....
Co do mojego probelmu kilka postów wcześniej .... jeżeli nie jest to konieczne to nie zmieniajcie (ale tak dosyć drastycznie) godziny zazywania tabletek, wiadomo... przy godzinnym lub dwu- przesunięciu nic sie nie działo ale kiedy postanowiłam w wakacje brać Mercilon o 13, wczesniej biorąc o 23 ---- koszmar. 1,5 tygodnia okropnych i niesamowicie natarczywych mdłości + szereg nieprzespanych nocy. Musiałam zrobić test bo bałam się strasznie, wyszedł oczywiscie negatywny. Wróciłam do pierwotnej godziny zazywania i wszystko wróciło do normy
|
|
#1144 |
|
Raczkowanie
|
Truscafko! a powiedz kiedy nakładasz ten żel tuż przed czy w dowolnej porze dnia co jakiś czas? a libido zgodzę się z tobą troszkę większe w przerwie i już myślałam, że wszystko wróci do normy, że po prostu organizm się musiał przystosować do tabletek ale chyba to się nie zmieni
|
|
|
|
#1145 |
|
Raczkowanie
|
pisałam to w innym poście ale widzę coś podobnego. Mi się wzięło przez przypadek (pomyliły mi się dni) tabletkę 12 godzin wcześniej. Co teraz mam robić? Nudności nie mam żadnych, resztę tabletek brać normalnie czy też nieco wcześniej? I jak ze skutecznościa? To pierwsza tabletka 3 tygodnia.
|
|
|
|
#1146 |
|
Zadomowienie
|
martus9 ja nakładam żelik na chwilkę przed - dlatego, że mój ma to do siebie że szybko wysycha, czasem używam go kilka razy w takcie.
Brua ja od momentu kiedy nieszczęśliwie wzięłam tabletkę o 13 zaczęłam stopniowo codziennie o 2h opóźniać zażycie , aż doszłam do 23.00. Moze to głupie ale po wcześniejszczych ekscesach bałam się jakichkolwiek nagłych zmian...
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
a ta nieszczęśliwie wzięta tabletka to była w trakcie opakowania? Tzn że wcześniej brałaś o 23 później nagle 13? Czy ja czegoś nie rozumiem?
|
|
|
|
#1148 | |
|
Zadomowienie
|
Brua
![]() Cytat:
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
nie byłam pewna czy chodzi o tak duże przesunięcie podczas jednego opakowania czy pomiędzy nimi
wolałam się upewnić.
|
|
|
|
#1150 |
|
Zadomowienie
|
rozumieć
|
|
#1151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
Hej pisałam już w "Vademecum.." ale chciałabym szybkiej odpowiedzi. Wczoraj skończyłam jedno opakowanie Novynette i od razu biorę drugie bo wyjeżdżam. Przerwa w takim razie będzie się rozpoczynać 1 września, a okres dostanę 3 lub 4 września. Ale właśnie 4 mam ważną imprezę rodzinną i wolałabym tą przerwę jeszcze przesunąć.
Czy mogę wziąć z łączonego opakowania 7 lub 14 tabletek? To będzie 21 z poprzedniego i 7 lub 14 z następnego wzięte razem. Czy mogę po tych 28 lub 35 tabletkach zrobić normalną przerwę i czy będę zabezpieczona? Z tego co wyczytałam w "Uniwersalnej ulotce ..." wychodzi że tak, ale wole zapytać. |
|
|
|
#1152 |
|
Zakorzenienie
|
czytałam na www.antyforum.pl że jak nie robisz przerwy to z tego drugiego opakowania nie musisz brać 21 tabletek , tylko tyele ile chcesz i potem przerwa, a te co ci zostaną to zostaw je i miej jakby ci się jakas zgubiła
|
|
|
|
#1153 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: novynette...
Hej dziewczyny.
Mam bardzo wazne pytanie dot. tych tabsów. Zmienilam diane na novynette w takie sposób ze tabletki novynette rozpoczełam brac po 7 dniowej przerwie a nie tak jak pisze w ulotce nastepnego dnia po odstawnieniu starych tabletek.. czy jestem chronione jezeli tak zrobilam.. bo chcialam dostac normalnie okres a teraz mam watpliwosci czy dobrze zrobiłam.. |
|
|
|
#1154 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny!
Ja biorę Mercilon od ok 2 lat. Pierwszych objawów nie bardzo pamiętam, może lekkie bóle głowy i mdłości. Ale po pierwszym opakowaniu ustały. Jeśli chodzi o libido to od dłuższego czasu mam wrażenie, że niekiedy jest aż za wysokie Także Wam też się może poprawić. Od pewnego czasu mam tylko dziwne objawy związane ze zemiennym nastrojem, złym humorem i napadami depresji. Chciałam się Was poradzić czy miałyście coś podobnego i czy może to być wywołane działaniem tych tabletek? Niekiedy przychodzi mi do głowy że mogę być w ciąży. Ostatnio (w piątek) miałam dziwną sytuację. Od samego rana jak tylko wstałam bolał mnie żołądek, nie miałam apetytu. Zjadłam na śniadanie 1 kanapkę, którą po ok godzinie zwymiotowałam. Potem cały dzień niewiele jadłam i ok 14 znowu wymiotowałam (ale się zmusiłam bo już nie mogłam wytrzymać), potem się przespałam i się lepiej poczułam, a wieczorem miałam gorączke. Na drugi dzień wszystko przeszło. Jak myślicie to mogą być objawy związane z tabaletkami, ciążą czy po prostu jakimś zatruciem pokarmowym? Prosze o wasze opinie, bo jestem lekko zaniepokojona!! |
|
|
|
#1155 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Diane35 - 0,035 mg etynyloestradiolu Novynette - 0,020 mg etynyloestradiolu Czyli zmieniałaś mocniejsze na słabsze, więc wychodzi na to, że nie powinnaś robić przerwy. Ale dla pewności zapytaj się swojego Gin. |
|
|
|
|
#1156 |
|
Przyczajenie
|
qrcze... czyli nie działają od razu...
ale zaczynając tabletki pisze ze działają już po tygodniu, wiec może zmieniając będzie tak samo... :-( ;-( |
|
|
|
#1157 |
|
Zakorzenienie
|
jeżeli zaczynasz prawidlowo to dzialaja od pierwszej. Na Twoim miejscu skonsultowałabym sie z ginekologiem.
|
#1158 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już napisała Marwari, jeżeli zaczynasz dobrze to działają od pierwszej tabletki. Jeżeli zaczęłaś nieprawidłowo (a na to wychodzi), to po prostu bierz je już normalnie - wszystkie do końca, potem 7 dni przerwy, kolejne opakowanie, itd. - ale przy tym opakowaniu (obecnym) dodatkowo się zabezpieczaj i tyle. Nie ma innego wyjścia, to tylko 3 tygodnie, więc musisz sobie z tym jakoś poradzić
|
|
|
|
|
#1159 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny chciałabym abyście mi coś poradziły, a może powiecie mi coś z własnego doświadczenia. Otóż jestem teraz w trakcie 3 opakowania Novynette (11 tabletka). Po pierwszym opakowaniu zrobiłam normalnie 7 dniową przerwę, jednak teraz między 2 a obecnym opakowaniem przerwy nie zrobiłam, ponieważ wyjeżdzałam i było mi to po prostu nie na rękę.Dzisiaj dostałam krwawienie, bardzo zbliżone do normalnej miesięczki. Nie wiem co robić? Czy brać tabletki dalej czy przestać i zastanawia mnie czy brak tej przerwy może być powodem takiej sytuacji? Czy któraś z Was też tak miała?
|
|
|
|
#1160 |
|
Raczkowanie
|
W spr. tabletek anty.Cos poszlo nie tak??
Witajcie
Mam takie pytanie. Od maja bralam mercilon na wyrownanie miesiaczek, po kazdej paczce robilam przerwe 7 dni, w tym czasie przychodzilo krwawienie,w lipcu po skonczeniu paczki tj.16 lipca ost tabl. i 22 lipca prawidlowo dost.krwawienie z odst.i nast nie bralam juz tabl. a tu 1 sierpnia dostalam na wieczor plamienia ciemny braz-brunatne z pobolewaniem nad spojeniem lonowym wystraszylam sie,nast przez 5dni zrobilo sie z tego normlane miesiaczkowe krwawienie z drobnymi skrzepami(zazwyczaj takie mam przy okresie) z przewaga brunatnego koloru krwawienia plus bol jak przy miesiaczce nad spojeniem.Jestem w szoku bo nie wiem z kad to sie wzielo wygl.to tak jak by tabl.nie zachamowaly owulacji???...nie wiem...do tego 21.lipca odbylam z mezem pelny stosunek...a w sumie odm czasu do czasu boli mnie dol brzucha nie mozno ale czuje i pobolewaja mnie piersi...czy ktoras z was moglaby mi napisac co to moglo byc , znaczyc....??? Bede wdzieczna... Ps.Bylam 3mies temu u gina wszystko bylo ok. Czekam na odp.
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W spr. tabletek anty.Cos poszlo nie tak??
Odstawilas pigulki wiec zdarzyc sie moglo wszytsko.
|
|
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
otóż to.
To wszystko to skutki odstawienia tabsów. Na wszelki wypadek zrób test bo skoro nie rozpoczęłaś kolejnego opakowania to mogłaś zajść w ciążę 21 lipca.
|
#1163 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem powinnaś brać tabletki dalej normalnie. Mój lekarz przy wypisywaniu Novynette uswiadomil mnie ze takie sytuacje moga na poczatku sie zdarzac i to poprostu normalne, wiec nie masz sie czym martwic
|
|
|
|
#1164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To normalne, że czasem (wyjątkowo jak potrzeba) nie robi się przerwy między opakowaniami. Czasami jednak może i tak wystąpić plamienie (i też to jest normalne), więc się nie przejmuj. |
|
|
|
|
#1165 |
|
Przyczajenie
|
Hej
![]() Ja mam taki problem..A wiec od kilku miesiecy biore tabletki anty....Ale przy ostatnim opakowaniu nie wzielam 2 w pierwszym tygodniu...Mialam sporo na głowe(śmierć kogos bliskiego) i to dlatego.Stosunki normalnie wtedy byly...No i teraz powinnam dostac @ w sobote,a juz wczoraj mialam takie pomaranczowe plamienie,ale w ciagu dnia to byly tylko 2 krople...Dzisiaj jest to samo,tylko ze bardzo ciemno brazowe...To na 100% nie jest @,bo ona wyglada u mnie zupelnie inaczej!!!!Do tego boli mnie brzuch tak jakos dziwnie...Co o tym myslicie??Powinnam zglosic sie do lekarza?Z gory wam dziękuję
|
|
|
|
#1166 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam inne pytanie... Po ile w waszych miastach kupujecie Novynette?
Zastanawiam się, bo kupiłam wczoraj trzy opakowania i pani w Aptece poinformowała mnie, że te z nowej dostawy są już droższe i tak zostanie. Przedtem kosztowały 21zł (i jeszcze takie udało mi się kupić), ale teraz będą po 25zł. |
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie 21,5 kosztują w najtańszej aptece w mieście
a w innych kupowałam czasem po 25, czasem 27, nawet raz trafiło mi się 32 złote dać... :/
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kupuje za 19
|
|
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ostatnim razem dałam 29.95 zł za opakowanie... strasznie drogo, o ile dobrze sobie przypominam kiedys były tańsze
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:34.

słyszałam że organizm się przyzwyczaja do tabletek przez 3 miesiace a teraz wlasnie zaczelam 3 opakowanie i chyba jest wszystko w porzadku, nie potrzebnie sie bałam

nigdy tak nie było aż do tych tabletek...wydaje mi się,że mi się chce a kiedy chłopak zaczyna to ja nagle jedyne co potrafię to leżeć jak kłoda i niech się dzieje co chce...żal mi go strasznie bo nigdy tak nie było zawsze miałam ochotę a teraz on wie ,że jest mi trudniej i stara się tylko o mnie, patrzy na moją reakcję czy to już czy jeszcze nie a mnie to krępuje, chcę żeby przestał to jest straszne...jak próbowaliśmy się kochać pierwszy raz to nie mógł nawet wejść tak jakby tam była normalna ściana...i wtedy ja stan niemalże depresyjny, że jest coś nie tak ze mną ,że mu ze mną dobrze nie będzie bla bla bla...czy po jakiś tabletkach to libido może się zwiększyć?wiem że każda jest inna ale słyszałam że microgynon jest troszkę lepszy pod tym względem a z drugiej strony boję się zmienić tabletki,że będę miała inne skutki uboczne albo mi tyłek urośnie
oczywiście mogę użyć żelu nawilżającego który zlikwiduje ten jeden mankament ale jak go sie używa tuż przed stosunkiem(wolałabym nie
) czy kiedykolwiek, codziennie hmm? ale jak podnieść libido to już nie mam pojęcia